Volg ons overal!
Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...
 

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (658)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Bloempje86

  Vandaag helaas gewoon ongesteld geworden,dus op naar de volgende ronde

 • Mrs Mommy

  Hallo ladies,

  Vandaag zou ik ongesteld moeten worden.. alleen nog geen symptomen van opkomende ongesteldheid. Normaal krijg ik 1 tot 2 dagen voor mijn ongesteldheid krampen buikpijn nu niks.. zou het dan toch raak zijn? En zou ik al positief kunnen testen?

 • Mommy_T

  Hallo allemaal,
  Ik lees zo nu en dan mee, maar post vandaag voor het eerst een berichtje. Ik had gisteren op dag 11 een kleine bloeding. Nu las ik dat dit een ovulatiebloeding kan zijn. Heeft iemand van jullie dit wel eens gehad? Ik ben er niet bekend mee! Dit zou dan wel kunnen betekenen dat ik een redelijk vroege eisprong heb.

 • Jonneke30

 • Petra37

  Vandaag gekeken of alles uit m'n lichaam was en ja, gelukkig wel! Nog veel bloedverlies en krampen maar ja....

  Nu hoorde ik iets geks:
  Ik heb al 3 zoons. Heerlijke zwangerschappen gehad. Nu dus 3 miskramen maar het kan zijn dat dit meisjes waren en mijn lichaam die niet kan dragen. Mijn vk zegt dat dit weleens voorkomt alleen kom je er in het prille begin nooit achter. Grappig verhaal he!

 • Pebbles1985

  hallo ronde 18

 • droppie 2010

  hoi pebbles ik zien dat jij ook weer bij het begin ben. jij was toch zwanger? ik zit nu in een miskraam was ook zwanger oktober was ik uitgerekend. heb nu erge rugpijn en me buik is beurs aan gevoel... het is er nog niet uit ... mijn 2de miskraam

 • Pebbles1985

  Vermoed dat je iemand anders voor hebt . Helaas nog nooit het geluk mogen hebben zwanger te worden.

  Zo balen voor je dat je miskraam hebt! Hoop voor jullie dat jullie dit snel een plaatsje kunnen geven en hopelijk heel snel weer een mooie test en een voldragen zwangerchap. Hele dikke knuffel meid!

 • saaries

  helaas ook weer bij week 1.. #ronde11

 • Ella1984

  Helaas ook weer in week 1 beland. Ronde 7 😢

 • Petra37

  Kloten he! Sterkte!!!

 • Ella1984

  Ja stom!

 • Petra37

  Hoi allemaal, zit nog in m'n 3e miskraam😩 Maar als ik niet meer vloei gaan we vrolijk door!

  Succes allemaal!!🍀


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50