Volg ons overal!
Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1813)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Boes

  Menstruatie zit er weer bijna op. Wat een ellende elke keer haha. Heb er altijd flink last van. Dus ben er wel weer klaar mee. Op naar een nieuwe ronde. Houden jullie nog rekening met dat de uitgerekende datum in december is? Wij niet hoor. Maar hoor dat wel eens. Dat mensen een maandje overslaan.

 • n90

  Hihi van ons hoeft het deze ronde ook niet perse, door 'mn lange cyclussen zou een evt uitgerekende datum rond 23 december.. Maar gaan het ook niet erom laten ofzo.. Ik hoop echt voor jou dat 't raak is deze ronde :-)

 • Boes

  Zou hier ook zo zijn rond die datum. Januari is ook handiger dan krijgt de man 5 dagen betaaald verlof ipv 2 dacht ik haha. Maar we gaan er gewoon voor. Dochter kwam 3 weken te vroeg. Dus je weet het toch niet.

 • Ales1980

  Mijn oudste heren zijn beiden in de zomer jarig en ik moet zeggen dat ik dat met het vieren wel erg leuk vind hoor. Maar mijn andere zoon is eind januari jarig en dat is ook leuk. Januari is zo een kille maand dus een feestje is dan niet overbodig. En december, tja, ik moet zeggen dat ik daar nog niet als zodanig over had nagedacht en daar is het dan nu wellicht ook al te laat voor. Maar het komt zoals het komt

 • Boes

  Ons meiske is ook in de zomer jarig. Is erg fijn. Helaas nog nooit buiten kunnen vieren. Het regent altijd. Behalve bij haar geboorde toen was er een hittegolf 😂

 • sann-

  Is wel even door Mn gedachten gegaan. Is al zo n drukke maand. Maar een feestje extra kan er wel bij ;)

 • Boes

  Haha vind ik ook. En je hebt het niet voor het zeggen. Ken iemand die was in februari uitgerekend maar t kindje kwam begin december.

 • Zon2

  Ja hoor ik ook wel eens. Vriendinnetje zei “hoeft voor mij deze maand niet persé want dan is het rond Sinterklaas”. Ze was al 8 maanden bezig. Haar dochter wordt 7 dec 7 jaar

 • Boes

  Haha. Zul je altijd zien. :)

 • Kimmetjuh90

  Nou de menstruatie is hier voorbij, nu op naar mn ei, vermoedelijk de 22ste dat ik mn eisprong heb, ik ga de 20ste dus aan mn arts om een echo vragen of wat hij adviseerd nu.
  Ben benieuwd ik wil vanaf morgen of zondag beginnen met ovutesten..

 • Boes

  Heel veel succes!

 • Kimmetjuh90

  Dank je, jij ook lieverd

 • Kimmetjuh90

  Nou de menstruatie is hier voorbij, nu op naar mn ei, vermoedelijk de 22ste dat ik mn eisprong heb, ik ga de 20ste dus aan mn arts om een echo vragen of wat hij adviseerd nu.
  Ben benieuwd ik wil vanaf morgen of zondag beginnen met ovutesten..

 • .....89

  Goedemorgen Damens,
  Wie heeft er ervaring met tarwekiemolie? Ik heb nu al 9 dagen bloed verlies, tussendoor 2 dagen niks(wat heel raar was).
  Ik ben nooit zo lang ongesteld. Ik ben begonnen met tarwekiemolie op de eerste dag dat ik bloed verlies zal het er mee te maken hebben dat ik nu zo lang ongesteld ben?

 • Boes

  Ik heb er ervaring mee. Maar mijn menstruatie is niet anders dan normaal

 • .....89

  Hmmmm oké dan moet ik het even aankijken en andere even de huisarts bellen

 • Dnsvr88

  Ik ook niet anders dan normaal.. Misschien deze maand gewoon een "gekke" maand?

 • .....89

  Ja daar ga ik maar vanuit dan hahah

 • Injc

  Hallo dames, het is even stil geweest hier. Na twee rondes zijn mijn man en ik gestopt met proberen zwanger te raken van ons 3e kindje. Onze jongste zoon heeft wat gezondheidsproblemen die nu even al onze aandacht verdienen. Hopelijk tot snel en iedereen succes met alles.❤️

 • .....89

  Sterkte met je zoontje!

 • Boes

  Sterkte en beterschap!

 • Selina3

  Sterkte met je zoon ❤

 • Boes

  Even een vraagje. Ik ben sinds gister echt ongesteld met flink veel bloedverlies Maar de twee dagen ervoor heb ik de laatste rondes al wat roze verlies. Maar vanaf wanneer moet ik nou beginnen te tellen met mijn cyclus. Gewoon vanaf woensdag of zodra het hele lichte verlies begint. In mijn app kan ik invoeren hoeveel verlies het is. En bij spotting telt hij nog niet als nieuwe cyclus en bij licht verlies wel...

 • Zon2

  Ik had hetzelfde en de gyn zei vanaf het moment dat je echt flink begint te bloeden. Klopte ook wel met mijn ovulatietesten.

 • Boes

  Ah oké. Dan hou ik mijn app aan.

 • Zon2

  Je zou voor de zekerheid een ronde ovulatietesten kunnen proberen om te zien of het inderdaad klopt.

 • Selina3

  Ik zou zeggen echt bij de eerste beetje al

 • sofia13

  he dames
  morgen vroeg om half 9 hebben wij onze eerste punctie ik vind het zoooo spannend.
  gister avond me laatste spuiten gezet en vanaf vandaag geen naalden meer heerlijk .
  nu maar hopen dat alles goed mag gaan en dan is aanstaande maandag de terug plaatsing 😍😍

 • Boes

  Heel veel succes!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

4 leden zijn nu online
Lid worden