Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gramWeek 2 >

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...
 

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Week 2 >


Reacties (312)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Sal03

  Dag 2. Het voelt nog erg onwerkelijk moet ik zeggen dat we gaan proberen een derde kindje te krijgen!

 • Romy72

  @dimple24
  Ja ik ga er morgen eens een paar kopen. Ben er niet bekend mee, met ovulatie testen. Ik heb een zoontje van 5,5 jaar en ik was direct zwanger na het stoppen van de pil.
  Wanneer start je met de ovulatie testen? De gehele maand totdat het positief is?

 • Dimple24

  Wauw wat super zeg! Nee 1 week na je menstruatie begin je der mee .. Tot je een positieve test hebt Liefs

 • Romy72

  Goedenavond dames,

  Mijn vriend en ik gaan proberen zwanger te worden, heel spannend, allebei een kindje uit een vorige relatie en nu samen besloten om te gaan uitbreiden. 6 aug eerste dag v d laatste menstruatie gehad na stoppen v d pil. Geen idee dus wanneer de ovulatie plaats zal vinden.

 • Dimple24

  Goede avond Wat leuk wij hebben sinds kort besloten voor een 2e te gaan! Heb zelf al een dochter van bijna 2 uit een andere relatie.. 6 augustus was ook mijn eerste dag! Jeetje lastig ik zou als ik jou was je ovulatie testen met ovulatietesten is wel zo safe Liefs

 • Livekids

  Pffff ff jullie hulp gevraagd heb 1 augustus te horen gekregen was toen 10 weken zwanger dat het hartje gestopt is met 9 weken
  Heb toen pillen gehad wat prima werkte afgelopen dinsdag nacontrole en was ik schoon heb enkel nog bruin bloed verlies hcg is vanmorgen bijna helemaal weg maar nu was mijn ovulatietest positief! Kan dit nu al? Zelfs met bruin bloed verlies?

 • Livekids

  Pffff ff jullie hulp gevraagd heb 1 augustus te horen gekregen was toen 10 weken zwanger dat het hartje gestopt is met 9 weken
  Heb toen pillen gehad wat prima werkte afgelopen dinsdag nacontrole en was ik schoon heb enkel nog bruin bloed verlies hcg is vanmorgen bijna helemaal weg maar nu was mijn ovulatietest positief! Kan dit nu al? Zelfs met bruin bloed verlies?

 • serrie

  Pff net weer de rode duivels gekregen bah... Weer op naar de volgende ronde :(

 • Denise1212

  Beste lezers
  Sinds een week of 3 heb ik steken in mijn tepels veder doen ze nog niet echt pijn ja bij Een beetje knijpen erin ,soms steken in mijn onderbuik , voor 2 weken geleden een keer in de ochtend gespogen,vandaag in de ochtend weer en een zwaar gevoel op me buik ook heb ik sinds vandaag met tandenpoetsen last van kokhalzen..ben ook erg moe en een erg vieze smaak in mijn mond maar dan geen ijzer smaak zoals overal valt te lezen
  Ik heb al een kleine en bij die zwangerschap begon het ook met overgeven
  Ik moet volgende Week pas mijn maandelijkse periode krijgen maar me gevoel zegt me telkens Mischien ben je wel zwanger waarom mijn gevoel dat zegt weet ik ook niet..wat zijn jullie ervaringen komt iemand dit bekend voor ?

 • Nathalie3105

  Morgen eerste echo in zkh. Ben dan 6,5 week, ben zo bang dat ik weer slecht nieuws krijg. In feb en mei miskraam gehad.
  Wish me luck!

 • Samantha0107

  Succes!!

 • Verwilna

  Hallo ik heb een vraag. Ik heb een cyclus van tussen de 25 en 28 dagen dit verschilt per maand. Nu zou ik als ik de 28 dagen aan hou zaterdag ongesteld moeten worden. Vandaag heb ik wat bloedverlies maar bij lange na niet het normale als bij mijn menstruatie. Ook heb ik geen menstruatie gevoel zoals normaal. Nu vraag ik mij af is mijn cyclus gewoon weer korter deze maand of kan dit nog een innestelings bloeding zijn?

 • Michelle26

  Wat was het resultaat. Ik heb nu precies hetzelfde als jou:) X


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende