Volg ons overal!
Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1140)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Wenchar

  Dames, ik ben 30september ongesteld geworden. Na 11 dagen begonnen met ovulatietesten. Deze was direct positief . Echter zijn de testen na 5 dagen nog steeds positief... iemand een idee wat Het kan zijn?

 • Wenchar

  Dames, ik ben 30september ongesteld geworden. Na 11 dagen begonnen met ovulatietesten. Deze was direct positief . Echter zijn de testen na 5 dagen nog steeds positief... iemand een idee wat Het kan zijn?

 • MDA2016

  Kun je een foto maken van de testen?

  Ovulatie testen kunnen ook positief uitslaan op een zwangerschap!

  Ik wil je geen valse hoop geven, maar zou eens een zwangerschapstest doen...succes

 • Wenchar
  Ja klopt maar was2 weken geleden nog ongesteld🙈 de streep is echter donkerder dan de controlestreep. Heb wel een foto
 • MDA2016

  Ja ik denk ook aan een zwangerschap ondanks je menstruatie....ik zou de dikke strepen anders niet kunnen verklaren...ik ben benieuwd

 • Rvdw

  Ik zou toch echt denken aan zwangerschap ondanks menstruatie... doe eens ene! Ben benieuwd

 • Wenchar

  Oh echt waar alaijo? Nou ik hoop dat ik dat ook heb😁

 • Wenchar

  Ik heb met m’n man afgesproken om een weekje te wachten. Zondag doe ik dan een test 🙈 als ik meer weet laat ik het jullie weten!

 • Alaijo

  Spannend!! Ik had ook 2 wkn na m'n ongi een (licht) positieve test in handen! Ven benieuwd bij jullie 🙂

 • MDA2016

  Helaas vanmorgen ongesteld geworden
  Op naar ronde 7 🍀

 • Wenchar

  Aaaah jammer. Toitoitoi in ronde 7.

 • SJ-

  Vandaag dag 10, we mogen vandaag weer beginnen met ovulatietesten ☺🍀.

 • Mariekes1987

  Joepie ik ben ookal begonnen spannend weer

 • SJ-

  Zeker spannend 🍀. Heb je al een positieve ovutest gehad?

 • Mariekes1987

  Nope nog niet verwacht m wel de komende dagen. Jij?

 • SJ-

  Nee ook nog niet. Ben nu op dag 12, en ben dag 10 begonnen met ovutesten. Vorige ronde was hij positief op dag 13 ☺. De test van vandaag voer ik weer vanmiddag uit rond half 1.

 • Mariekes1987

  Spannend! En dan weer netjes wachten haha

 • Baby20188

  Nog geen ongesteld tr bekennen
  Vanmorgen getest en negatief 
  Maar kan ook nog te vroeg zijn
  Kan t bruinverlies 10 dgn terug niet verklaren 
  En nu overtijd
  Dus ik w8 aankomende week af
  En dan test ik nog een x.
  Weer negatief ga ik nande dokter

  Slik de pil en ben altijd op maandag ongie en nu 6 dagen overtijd

 • Mar-82

  Omg... Net 3 dagen niet meer ongi, vette positieve ovulatietest Herkent iemand dit zo snel??

 • JustCheyenne

  Misschien toch zwanger?
  Wel is gelezen dat je ovulatietest dan ook positief uitslaat!
  Laat je het weten ?😊

 • Mar-82

  Nope, helaas niet zwanger...

 • JustCheyenne

  Dat is jammer zeg!
  Gek is het dan wel een beetje!

 • Elifabi

  Hier op naar ronde 10... te bedenken dat we bijna een jaar verder zijn en nog steeds geen zwangerschap. Deze maand wel 2 dagen over tijd maar daar houd het mee op... succes allemaal!

 • Mar-82

  Succes meis

 • NathasCha

  Inmiddels 8 weken na de curretage en nog geen menstruatie, 2 weken geleden met ovulatietesten begonnen en afgelopen week gaf die duidelijk een eisprong aan.. nu maar afwachten...

 • Mar-82

  Spannende periode...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen