Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie
Volg ons overal!
Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...
 

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.
Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (720)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • maaccy

  Weer in week 1 ronde 6 gaan we nu in voor een 3de kindje.

 • Moedervanliz

  En weer terug bij week 1😓
  2de keer op rij wel een positieve test en 2 dagen erna toch ongesteld

 • mamavanmijnlief

  Oh wat erg... sterkte. Ik had dat in ronde 1 ook. Zit nu in ronde 3...

 • Moedervanliz

  Zit nu ook in ronde 3 dus mag eigenlijk nog niet klagen maar is toch wel een teleurstelling om na een positieve test toch weer terug te moeten na week 1

 • Elifabi

  En we zijn weer terug bij week 1 helaas... bah het voelt toch elke keer weer als een teleurstelling...

 • Samdan

  Hoi. Ik heb 2.5 weken geleden een miskraam gehad en vraag me af wanneer ik weer vruchtbaar ben. Heeft iemand een idee?

 • mamavanmijnlief

  Allereerst wat naar voor je! Ik had twee maanden geleden een vroege miskraam, in de vierde week, en m'n cyclus duurde toen een dag langer dan normaal. Meteen weer vruchtbaar dus. Wel een rommelige eerste menstruatie overigens.

 • Kirs2girls

  Hallo, ik lees al een tijdje mee maar het leek mij nu wel eens leuk me ook echt aan te melden. Ik heb gelijk een vraagje en hoop dat iemand me kan helpen. Ik had gisteren ochtend (cb) een smiley. Gisteren middag om 4 uur niet meer :( gisteren avond gezellig gemaakt met mn man maar is dat dan te laat? Groetjes kirs

 • Lily-anne

  Nee hoor als je een positieve ovulatie test hebt springt je ei 36-48 uur erna dus je was nog op tijd..

 • Sammiejj27

  Hallo iedereen,

  Ik ben hier nieuw. En ben zwanger van me 3e kindje ik denk tussen de 5 of 6 weken maar heb bijna nergens last van heel anders als van de vorige zwangerschap maak me best een beetje zorgen meer mensen die geen kwaaltjes hebben?

 • Kirs2girls

  Misschien ben je nu in verwachting van het andere geslacht? Heb je 2 meiden en nu misschien zwanger van een jongetje of andersom?

 • Tuttebelle

  Dat heeft er echt helemaal niks mee te maken. Wel leuk bedacht.

 • Romy72

  Ik had bij mijn eerste zwangerschap de eerste 12 weken geen kwaaltjes alleen voelde me baarmoeder trekken zeg maar en wat gevoelige tepels verder niks. Deze vraag kan je beter stellen in de week van je zwangerschap in week 5 of 6 dus, daar zijn vrouwen die net zo ver als jou zwanger zijn.

 • Sammiejj27

 • Romy72

  Hoe zijn jullie mannen in dit proces? Wij willen eigenlijk pas volgende maand echt beginnen met zwanger worden maar het is al lang welkom, ik moest eerst mijn schildklier waarden goed ingesteld hebben. Mijn vriend laat zo goed blijken dat hij het echt graag wilt waardoor we nu eigenlijk al op een soort rose wolk zitten.ben benieuwd hoe dat bij andere mannen is

 • Elifabi

  Ja hier ook... hij steunt me echt en wil dit net zo graag als ik...

 • Lily-anne

  Vandaag terug menstruatie.. ondanks ik dacht zaterdag innesteling gehad te hebben.. op naar ronde 4 :(


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50