Volg ons overal!
Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1292)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Kruimels

  Iemand ervaring met tarwekiemolie?

 • momvan2kids

  he meiden, wij zijn gestopt met prikpil en de ovulatie testen lopen al op! spannend weer! dus benieuwd wat me lichaam allemaal doet

 • Uckie

  Ik ben er weer. Nu 14 dagen na mijn miskraam. De ovulatietest wordt iets donkerder gelukkig maar nog geen vruchtbaar slijm te zien dus ik denk eind deze week mijn eisprong. We gaan er weer voor! Woensdag afspraak bij de verloskundige voor een echo om te zien of alles schoon is. Iedereen succes

 • Sofia13

  He meid wat erg om te zien dat je 1 miskraam gehad hebt . Heeeeel veel sterkte knuffel 😘

 • Uckie

  thanks. Was super heftig en heb et heel moeilijk gehad, maar de echo was gisteren goed en alles was schoon. maandag al mijn ei weer gehad dus we gaan er weer voor

 • Sofia13

  Dat snap ik heel goed het is toch je kindje heel veeel succes met wachten en hopen dat je snel weer 1 positieve test in handen mag hebben xx

 • Stefanie-85

  Hi allemaal!

  3 maanden na mijn miskraam weer zwanger. 4 w5d. Ik dacht eerst dat ik ongesteld was geworden. Maar het zette niet ecjt door dus mijn gevoel haf aan dat ik toch maar een testje moest doen. En deze was positief!! Bloeden was na 4 dagen volledig gestopt. Nu is alles weer rustig. Wie herkent dit en heeft dit ook mee gemaakt?

  Graag hoor ik jullie verhalen.
  Groetjes Stefanie

 • SJ-

  Vandaag dag 12. Sinds gisteren veel slijm. Verwacht mijn eisprong dan ook dit weekend :). Vanavond weer aan de bak 😂.

 • Ma86

  Ik zit vandaag ook op dag 12, hier nog geen slijm te bekennen. Verwacht mijn eisprong ook van het weekend

 • joycedew

  Hier een dag 14, slijm begint testen nog negatief

 • Nesjel

  Hier ook zo!

 • Mamavanrowena

  5 dagen voor nod. Al dagen vreselijk warm. Bah :(. Net even gemeten 37.7.
  Zit normaal
  Rond de 36,6.
  Iemand ervaringen met tempen ?
  Ga het vanaf nu elke ochtend doen. Rond 10uur.

 • Ma86

  Heb je al een testje gedaan??

 • Mamavanrowena

  Jaa negatief. 3 dagen voor nod. Pff

 • Ma86

  En hoe is je tempratuur? Nog steeds hoog?

 • Mamavanrowena

  37,4 is die nu. Pff
  Spannend hahahhaha

 • Ma86

  Heel spannend!!

 • Youngmommy1

  Hoi! In juli een miskraam gehad bij 8 weken... vanaf toen direct weer aan het proberen.. vraagje;

  Ik ben 13 november voor het laatst ongesteld geworden. Nou zou ik rond de 24e tot 29e mn eisprong hebben had een cyclus van 30 dagen. Vanaf toen ben ik begonnen voor het eerst met een ovaluatie test. Kreeg een licht streepje naast de donkere streep en de dagen er na steeds lichter.. heb de 22e en 24e seks gehad en heb sinds deze week gevoelige tepels.. waar ik ook erg veel last van had tijdens mn vorige zwangerschap. T is niet zo erg als toen... kan het zijn dat mn eisprong eerder geweest is rond die 22e? Ben ontzettend moe, krampen.. probeer mezelf steeds in te fluisteren dat het toch niet zo is, anders ben ik straks weer teleurgesteld.. kvoel me wel anders.. iemand die hier wat mee kan? :)
  Liefs!

 • Judith2
  Lieve dames,
  Ik heb 15okt een miskraam gehad met 5wk
  Als ik mijn 'gewone' cyclus volgde, had ik 15nov weer ongesteld moeten worden. Ik werd t de 19e.
  Nu ben ik gister met de ovulatietesten van sensitest begonnen, en had ik vandaag al een beste streep. Afgaande op mn cyclus zou mijn eisprong woens 6dec zijn. Maar kan ik dan nu al een eisprong hebben???
  Check de foto en ik hoor het natuurlijk.graag!!
 • momvan2kids

  netjes hoor dit was je piek spannend

 • Firstmiracle90

  Ik denk ook dat dit je ovulatiepiek al was.. succes!!

 • Judith2

  Duimen maar! ;)
  Vandaag was ie alweer wat lichter

 • Teamara

  Dat is goed mogelijk. Als ik het uitreken zit je dan ongeveer op een 28 dagen cyclus.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen

2 leden zijn nu online
Lid worden