Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gramWeek 2 >

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...
 

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Week 2 >


Reacties (301)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Nathalie3105

  Morgen eerste echo in zkh. Ben dan 6,5 week, ben zo bang dat ik weer slecht nieuws krijg. In feb en mei miskraam gehad.
  Wish me luck!

 • Samantha0107

  Succes!!

 • Verwilna

  Hallo ik heb een vraag. Ik heb een cyclus van tussen de 25 en 28 dagen dit verschilt per maand. Nu zou ik als ik de 28 dagen aan hou zaterdag ongesteld moeten worden. Vandaag heb ik wat bloedverlies maar bij lange na niet het normale als bij mijn menstruatie. Ook heb ik geen menstruatie gevoel zoals normaal. Nu vraag ik mij af is mijn cyclus gewoon weer korter deze maand of kan dit nog een innestelings bloeding zijn?

 • Vlinder02

  Ik had een hele lichten streep 6 dagen voor NOD en daarna steeds negatieve testen maar denk dat ik toch zwanger was heb nu een heftigere menstruatie en dikkere stolsels, toch jammer maar we gaan voor ronde 2

 • Eljo

  Ja dat kan... Succes met ronde 2! Ik zit nu ook in ronde twee!!

 • mamavantweeprachtigekindjes

  Maand na de curretage ongesteld geworden.. We gaan er nu terug voor en hopenlijk een plakbaby.

 • Lylah5

  Fijn zeg! Ik wacht ook mijn ongesteldheid af en daarna weer proberen

 • Lylah5

  Na 1miskraam en twee missed abortions gaan we er nu weer voor.. Zijn er meer meiden die vaker achter elkaar missed abortions/miskramen hebben gehad? Ik vind t zo eng eigenlijk om er weer voor te gaan.. Misschien gouden tips om een zwangerschap goed te laten verlopen? Ik las al iets over visolie pillen.. Zijn er nog meer tips? Alvast bedankt

 • mama sinds 2013

  Wij hebben in maart helaas een miskraam gehad. Het vruchtzakje was leeg.nu gaan we er ook weer voor

 • Lylah5

  Ik in okt, maart en vorige week.. Sterkte.. Ik hoop dat t snel lukt en goed blijft gaan voor jullie.

 • mama sinds 2013

  Jeetje heel veel sterkte. Hopelijk mag het weer snel lukken

 • Chris30

  Afgelopen april missed abortion gehad..die uiteindelijk een traumatisch verloop had. (2 liter bloed verloren met spoed per ambu naar zh en bloedtransfusie gehad). Ondanks dit alles hebben wij wel besloten er direct weer voor te gaan..al is mijn cyclus nog een rommeltje helaas.. Sterkte hoor..lijkt me zo zwaar om het meerdere keren mee te moeten .maken:

 • Lylah5

  Poeh wat heftig zeg.. Kreeg je ook de cytotec? Mijn lichaam reageerde Gelukkig goed op de pillen, ik verlies steeds naar heel weinig bloed. Heel veel sterkte, Ik hoop dat je volgende zwangerschap goed gaat.

 • Meadow

  Hoi.. Ik kom ook spieken na twee mk achter elkaar afgelopen periode. Ik heb gevoelsmatig mijn eisprong nu/net gehad.. Maar we gaan er nog niet voor, het moet nog even bekomen na afgelopen ervaringen :s Niet fijn he... Ik heb het twee keer eerder gedaan, gedragen en bevallen. En nu dus twee keer verloren. Idd, kan eng zijn.. Ik wil al wel weer : ) maar ben nu onzeker over mijn lichaam, ietwat.. 1 cyclus verder kijken we hoe we ervoor staan ^^ succes he ; )

 • Lylah5

  Sterkte. Waar kan een zwangerschap dan eng zijn he als je meerdere miskramen hebt gehad achter elkaar..

 • Meadow

  Ja, is erg kwetsbaar he. Er moet wat tijd overheen weer. Hier is het kort op elkaar geweest, toch besloten minimaal 1 cyclus goed te doorlopen. Even de spanning eraf ^^ wel gek om een eisprong te laten gaan door anticonseptie te gebruiken. Maar goed voor de verwerking eerst.. Bijna weer : )

 • mama sinds 2013

  Helaas weer in week 1 beland

 • mama sinds 2013

  Helaas weer in week 1 beland

 • SvwLvEv

  Nieuwe cyclus nieuwe start.. dag 2 van ms..

 • Kleine ukkie

  Gisteren echo.....schoon verklaart. Vandaag week geleden gestopt met vloeien en 10dgn na vermoedelijk het vruchtje verloren te hebben...... Dacht ovu-test eens doen!!! : ) Zo happy...... Op de goede weg!!

 • Eljo

  Spannend!!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende