Volg ons overal!
Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...
 

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1: Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (928)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • leoniejansen

  ronde 2 vorige ronde helaas niks !! nu wachten tot 1 sept tot ik weet of gelukt is :)

 • Kaatje1806

  Je nod op 1/9 al? Dan mag je naar week 2

  Ik mag tot 6/9 wachten...

 • leoniejansen

  oh meen je hahaha nou verneem jij al wat van symptomen of is dat tevroeg voor week en 1&2

 • Kaatje1806

  Nee hoor, zover is het nog lang niet. Als we al op tijd zijn deze ronde...ik verwacht zelf van niet. Dus dan maar even goed oefenen

 • leoniejansen

  nou de donor komt langs doet zen ding geeft het potje aan ons en dan gaan wij aan de slag 🙈

 • leoniejansen

  heb eerste dag smiley en dag van ovulatie dus hope so zijn lesbisch dus plannen plannen

 • Kaatje1806

  Ok, en hoe geven jullie dan vorm aan het 'klussen'? In de zin van voor een

 • Yasmina1609

  Wat kan ik doen voor een regelmatige cyclus? LaatSte paar maanden elke keer cycl van 30 dagen nu weer 4 dagen overtijd test woensdag negatief denk morgen ongi nog geen klachten..mini beetje bruine afscheiding

 • Lis88

  Er bestaan wel behandelingen zoals het innemen van clomid.. je moet het maar melden aan je gynaecoloog die kan dit voorschrijven of nog andere dingen voorstellen. Een onregelmatige cyclus kan verschillende oorzaken hebben, zelfs gewichtstoename dus soms is wat afvallen al voldoende maar is natuurlijk weer verschillend van persoon tot persoon. Hopelijk is het snel in orde of nog beter gewoon snel zwanger :-)

 • Kaatje1806

  Volgens mij kun je daar niets tegen doen, is moeder natuur/je eigen lichaam!

 • Mommmy

  Helaas naar week 1.
  Nu ronde 11, morgen naar de huisarts en verwijzing voor de gynaecoloog.
  weet iemand wat er zo'n eerste afspraak gedaan/besproken wordt?

 • Kaatje1806

  Wat onwijs balen zeg! Ik zie op je profiel dat je al een dochter hebt. Heb je er toen lang over gedaan om zwanger te worden? Succes in ieder geval, ik kan je (gelukkig) niet helpen aan info.

 • Mommmy

  Bij mijn dochter was het met twee maanden al raak. Echt super snel dus.
  Bedankt,

 • Kaatje1806

  Oh nou misschien een goed gevoel dat het iig kan? Komt vast goed! En 2 maanden is idd errrug snel zeg!

 • Mommmy

  Dankjewel

 • Kaatje1806

  Hmmm slijm, zin, ja volgens mij heb ik gisteren/vandaag ergens mijn eisprong...beetje jammer dat mijn man morgen pas thuis is! Zou ik deze ronde dan meteen al af kunnen schrijven? We wachten af, iig leuke dagen voor de boeg

 • Koekje86

  Veel plezier

 • Kaatje1806

  Thx! We zijn goed aan het oefenen...hihi!

 • tessepes

  Helaas weer terug naar week 1 denk ik... had eigenlijk woensdag mijn NOD maar net bij afvegen opeens bloed... niet onwijs veel maar wel roze/rood... is de 1e echte menstruatie na stoppen met de pil dus lichaam is nog bezig met eigen cyclus weer opbouwen.. benieuwd of het nu een beetje regelmatig gaat worden. Hadden het wel geprobeerd deze maand maar waarschijnlijk was eisprong dus 4 dgn eerder, net iets te vroeg 😉 Nu maar even afwachten of dit doorzet...

 • Kaatje1806

  Jammer zeg, je kunt gewoon meteen na stoppen pil zwanger worden. Dan maar volgende ronde. Of zet het niet door en was het innestelingsbloeding? Heb ik ook beetje gehad bij mijn eerste!

 • tessepes

  Nee het zet echt wel door, helaas! Maar had ook niet verwacht dat het meteen raak zou zijn. De vorige keer was het na 3 maanden raak, dus komt vast deze keer ook wel weer goed! Wel weer leuk ook deze tijd!

 • Kaatje1806

  Jammer! Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Nou dat je het leuk vindt...hihi...ik ben erg ongeduldig zal ik maar zeggen

 • Zonnetje7

  Uitslagen van het bloed gekregen en hcg stond vandaag op 0 dus wij kunnen ook weer gaan proberen.. op naar ronde 1 weer.

 • Kaatje1806

 • Manon29

  Weten jullie dit... Ik heb 14 jaar de pil geslikt... En nu had ik mijn eerste natuurlijke menstruatie.... 3 dagen wat meer, Maar blijf toch wat licht bloed vloeien (dag 6)... met een inlegkruisje red ik het makkelijk maar toch vervelend zo.
  Vanaf zaterdag beginnen de vruchtbare dagen dus word er regelmatig geklust, hoop alleen dat het bloed vloeien dan weg is... heeft nog iemand dit zo?

 • Kaatje1806

  En inmiddels gestopt bij mij! Bij jou ook?

 • Manon29

  Jaa gister was alles weg gelukkig!
  Vanaf morgen beginnen mijn vruchtbare dagen... hopen op deze ronde meer geluk voor ons beide he.
  Ben er nu wel wat rustiger onder denk ik

 • Kaatje1806

  Na het stoppen met de pil was het bij mij best regelmatig, herken het dus niet wat jij hebt mbt pil. Wel herken ik dat lichte vloeien, ben nu ook op dag 6 en nog wat oud bruin bloed vandaag :S Stopt tot nu toe wel in de volgende dagen.

 • Doortje23

  Nou, van week 3 naar week 1. Ik ben gisteravond helaas ongesteld geworden. Ik heb vorige maand mijn mirena verwijderd en nu 2 keer gemenstrueerd met een regelmatig cyclus van 28 dagen en voel mijn eisprong altijd heel erg goed, daar heel blij mee! Maar nu heb ik een vraag: rondom mijn eisprong moet ik een weekje op de katten van de buren letten dus ook de kattenbak verschonen. Kan dit geen kwaad rondom eventuele bevruchting? Of moet ik het dan toch mijn man laten doen?

 • Kaatje1806

  Volgens mij kan dat echt geen kwaad hoor, als je kijkt naar hoe het begin van een bevruchting gaat, is er weinig wat direct verbonden is met je lichaam...in de zin van bloed dat later door de navelstreng met jou verbonden is. Zou me daar geen zorgen over maken, ga ik ook niet doen als ik op vakantie ben met eten en misschien een wijntje (hoewel ik dat toch meer doe voor de mensen met wie ik op vakantie ben, zodat ze het niet meteen denken...en dat blijft niet zo'n lekker gevoel...dus zal het erg weinig doen tot NOD).


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen