Naar de reacties

9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je tiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus...
 

Reageer in `9 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3980)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Aukje14

  Nieuw hier! Ongeveer 9 weken zwanger. Afgelopen week 1e bezoek aan de vk inclusief echo. Termijnecho volgt op 4 juli. Het is ons derde kindje. Vind het zo ontzettend spannend! Ben nog steeds zo bang voor een miskraam. Lees steeds dat de kans 1 op 10 is maar afneemt naarmate de weken vorderen. Toch lees ik hier van veel vrouwen die al eens een miskraam hebben gehad.

 • Babysparkel


  Vraagje: 
  Hebben jullie het mooie nieuws al verteld?
  Zo ja op welke manier hebben jullie het je familie of vrienden verteld?

 • Aukje14

  Heb het vandaag mijn broers en zussen verteld. Iedereen was ivm vaderdag bij mijn ouders. Een mooi moment dus. Ze reageerden zo lief! Mijn ouders zijn al langer op de hoogte. Schoonouders horen het aankomend weekend. Zij zijn op vakantie.

 • Babysparkel

  Thnx voor je reactie Aukje14. Gaaf om het je hele familie te vertellen met vaderdag!! Mooie gelegenheid om dat te doen. Wat leuk dat ze zo lief reageerden. Je ouders waren al op de hoogte.... ook leuk om het in etappes te vertellen. Dit weekend weer een mooi moment erbij want dan zijn je schoonouders aan de beurt. Mijn schoonouders zijn ook nog steeds in het buitenland. Ze komen eind juni pas terug.

 • Lovely_me

  Gisteren echo gehad, en voor nu even 2 daagjes gratis gekregen... Over 2,5 week termijn bepaling!

  Morgen op vakantie, kan niet wachten tot de 12 weken.. Duurt lang ;)

 • MaartjeB
  Vandaag mochten we weer gluren bij onze kleine. Dit keer het complete plaatje, zo bijzonder, zo klein en alles zit erop en eraan. Het hartje ook weer gehoord, ik ben verliefd. Over 2 weekjes weer kijken.
 • Blauwstaartje92

  Nog meer dames waarvan hub broek in week 9 behoorlijk strak zit?
  Ik ben nu 9+4 en kan sommige broeken echt niet meer (dicht) aan. Vond het zo vroeg..
  Heb toch vanmiddag maar zwangerschapsbroeken aangeschaft.

 • MaartjeB

  Die pas ik al niet meer 😅 maar dat is in mijn geval heel goed en beter van. Ik ben al 4,5 kilo aangekomen. Mijn startgewicht was dan ook maar 51 kilo. Heb gisteren onze zoon van 8 maar verteld dat hij een broertje of zusje krijgt, omdat ik de eerste vragen al heb gehad. Schijnbaar zie je het al dus 🥰

 • Blauwstaartje92

  Oh ik ben nog geen kg aangekomen.. Maar toch passen me broeken niet meer heel goed haha! Vond het zo vroeg omdat het ons eerste kindje is, maar het verschilt natuurlijk ook per vrouw.
  Leuk hè! Hoe reageerde je zoon?
  Ik kreeg van het weekend ook de reactie dat omdat de het weten je nu al wat kunt zien :). Zo leuk!

 • MaartjeB

  Je darmen veroorzaken de eerste weken een beste buik hoor, dus dat het niet meer past, kan goed kloppen ;) vooral in deze periode

  Het is mijn 5e zwangerschap schijnt ook mee te spelen zei de vk.

  Heb echter maar 2 zwangerschappen voldragen en beide keren 30+ kilo aangekomen hihi (oeps)

  Mijn zoontje vind het trouwens helemaal geweldig en kan niet wachten tot ie morgen op school het nieuws mag delen 🥰

 • Mileo1987

  Wij ook aangekomen in week 9
  In april miskraam en mei gelijk weer zwanger,dol gelukkig!
  Tot afgelopen woensdag mijn moeder met spoed is opgenomen,van een gezonde vrouw naar nu een ernstig zieke vrouw.
  En de pech is dat zij op 2 uur afstand woont woensdag op en neer gereden en gister weer...deze week krijgen we meer duidelijkheid
  Morgen laatste scan en dan een deze dagen het familie gesprek waarin alles verteld word,ik hoop zo dat het nog te behandelen is maar het ziet er slecht uit,ze is pas 58! in 2013 ook mijn vader op deze manier verloren.
  Probeer ook aan mezelf te denken en aan ons kindje maar dit overschaduwt echt ons geluk nu..
  As vrijdag eerste afspraak verloskundige en volgende week maandag onze 2de echo
  Hopelijk is dat allemaal goed,gelukkig met7 weken een kloppend hartje gezien maar ben soms echt heel erg onzeker!

 • MaartjeB

  Hey, zag ik niet jouw verhaal voorbij komen op Facebook? Sterkte met alles en hopelijk heel veel geluk voor jullie, 🍀🍀🍀♥️

 • Mileo1987

  Nee ik zit niet op een zwangerschapspagina op Facebook,durf ik nog niet omdat niet iedereen het weet ( van de zwangerschap )
  Dankjewel..

 • Yaj

  Jeetje wat heftig voor jou zeg! Ik wens je heel veel sterkte toe.

 • Mileo1987

  Dankjewel..

 • Babysparkel

  Jeetje wat een vreselijk verhaal. Van geluk naar drama.... ik weet helaas ook hoe dat voelt. Mijn vader is ernstig ziek max 3 - 5 jaar. Hopelijk helpt ons fantastische nieuws, hem nog wat langer te leven. 16 juni gaan we het vertellen. Heel veel sterkte voor je moeder gewenst. Ik zal duimen dat ze nog te behandelen is. Knuffel voor jou.

 • Mileo1987

  Hoe reageerde je vader op het nieuws ❤️
  Wat verschrikkelijk wat jullie en hij moeten doormaken,ook zoiets zeldzaams..waarom he :( zo oneerlijk
  Is hij ook echt heel erg ziek of voelt hij zich wel oké?
  Bij mijn moeder is het afwachten of ze iets kunnen doen
  Zijn nu stukjes weefsel weg genomen uit haar long en dat staat op kweek...afwachten nu
  Vandaag gelukkig een hele mooie echo gehad van ons kleine wonder dus dat gaat godzijdank goed

  Liefs x

  Ps zit je ook op Facebook? Bij de uitgerekende dec/jan mama’s?

 • Mileo1987

  Hebben gister van de arts gehoord dat het longkanker is met flinke uitzaaiingen in hoofd,ook iets in haar borst gevoeld. Vandaag heeft ze long onderzoeken gehad en zijn er 2 stukjes weg gehaald voor kweek en maandag moet zij naar het borstcentrum voor onderzoek. Hopelijk is er aan de long wat toedoen en met de uitzaaiingen bestralen? Ze kunnen het in ieder geval door de uitzaaiingen niet meer genezen
  Maandag mogen we voor de 2de echo , hoop zo dat zij ons kindje nog mee maakt...
  Wat heeft jou vader als ik vragen mag? Ook die vreselijk ziekte?
  Liefs. Xx

 • Babysparkel

  Jeetje meis, ik ben er helemaal stil van! Wat vreselijk om dit te lezen. Ik vind het zoooo erg voor jullie. Geen goed nieuws voor je moeder. Niet meer te genezen schrijf je... wat een kut ziekte is het ook. Zo oneerlijk dit! Ik had echt gehoopt op beter nieuws. Gaan ze nu levensverlengend te werk?
  Mijn vader heeft ook die kut ziekte. Non hodgkin, bij velen te genezen maar die van hem niet, er tenminste 13 soorten en hij heeft de meest zeldzame soort die komt 100 keer per jaar voor. Ze gaan hem levensverlengend elke 2 maanden chemo geven. Ook zooo oneerlijk. Kan niet geopereerd of bestraald worden :-( ik ga duimen dat ze je kleine wonder gaat meemaken. Zou heel fijn zijn. Liefs en sterkte voor nu xx ♡

 • Mileo1987

  Jeetje wat heftig ook :(
  Wat zal hij blij zijn met jullie mooie nieuws🥰
  Jij ook heel veel sterkte! ❤️

 • Babysparkel

  Dank je lief van je! Ja dat verwacht ik ook. Krijg je deze week meer duidelijkheid over je moeder? ❤

 • Marley91

  Morgen de intake bij de verloskundige.

  Jammer genoeg geen echo,
  Die krijgen we volgende week woensdag. 🙈
  Ik heb er wel al twee gehad, dus mag eigenlijk niet klagen. 😜

 • MaartjeB

  Hihi hier ook al 2x gegluurd naar ons gummybeertje 🥰, onze volgende echo duurt nog even. Wij mogen de 27e weer gluren. Toch geen complicaties waardoor je al 2 echo’s hebt gehad?

 • Marley91

  Nee, gelukkig geen complicaties.
  Maar wel een miskraam en een vroege miskraam gehad.
  Dus meer voor mijn eigen gemoedsrust. 😇
  Heb jij wel complicaties?

 • MaartjeB

  nee, tot dusver gaat het helemaal goed gelukkig. Hier in december een miskraam van een tweeling met bijna 8 weken. Vandaar ook de vroege intake hier.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 9

De bevaldatum van leden die 9 zwanger zijn is van donderdag, 16 januari 2020 tot en met woensdag, 22 januari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50