Naar de reacties

9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je tiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus...
 

Reageer in `9 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5390)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Pumpkinious

  Ook ik mag me hier aanmelden 😃 9+2 vandaag. Wat gaat de tijd snel! Maandag mijn eerste echo.
  Hoe voelt iedereen zich?

 • MARA

  Hoe was je eerste echo?

 • Pumpkinious

  Heel goed 🥰 Ik ben enkele dagen vooruit gezet. Dus ik ben ondertussen 11+2. Sterk kloppend hartje. Volgende week maandag 12 weken echo en nipt test. Dan weet ik ineens het geslacht na enkele dagen. Spannend 🥰

  Hoe gaat het met jou? 8 weken ver zie ik

 • MARA

  Oh wat goed! Doe je dat via Amerikaanse nipt? Dat kan niet via de normale nipt toch? Maar super spannend! Heb je een gevoel wat het wordt?

  Tot zover gaat het goed. Ik heb vrijdag 28 mei termijnecho en wil dan ook nipt doen. Super spannend vind ik het nog steeds. Kan het soms nog steeds niet geloven. Hoop zo dat dit een blijvertje is!!

 • Pumpkinious

  Ik wist zelfs niet dat er een verschil is in NIPT testen 🤷‍♀️ In België krijgen we die mogelijkheid om dat gratis te doen vanaf 12 weken. Je kan ook aanvinken of je het geslacht wilt weten of niet. En het resultaat weten we overigens na enkele werkdagen. Toch wel een verschil met NL heb ik gemerkt 🤭
  Nee niet echt. Ik heb 2 jongens, dus ik voel veel druk van buitenaf voor een meisje. Maar het maakt me niet uit. Zolang het gezond is ❤

  Oh wauw, dan is het zeker spannend. Ik duim zeker mee 🍀 ik blijf meelezen om te zien hoe je termijnecho is gegaan. Voel je je deze keer positief?

 • MARA

  Stom eigenlijk he dat het zo verschilt. Maar goed. Vervelend dat je zo’n druk van buitenaf voelt. Zolang het inderdaad maar gezond is. Dat is belangrijkste.

  Ik heb al 2 echo’s gehad, maar blijf het gewoon heel spannend vinden omdat dit m’n eerste zwangerschap is. Je leest natuurlijk veel horrorverhalen (die je niet moet lezen maar toch doet 😅). Maar voel me nu wel al wat rustiger na 2 goede echo’s. Heel af en toe nog wat licht oud bloedverlies.

 • Kitty-1984

  9+1 vandaag. Volgende week is de termijnecho. Ik hoop dat alles goed is en dat de beoogde geboortedatum in stand blijft. Ik vind het zo’n mooie datum. Inmiddels hebben we het nieuws aan een paar grootouders verteld die blij, maar ook verbaasd reageerden. (We zijn al 36 en ruim 17 jaar samen; “Ik zag het niet meer gebeuren bij jullie...”) Nog even geduld tot we het aan iedereen kunnen vertellen. Over een weekje weten we of het nog goed zit daar binnen in mijn bizar opgezette buik. Hoe je in een paar weken van maat 34 naar maat 38/40 kan gaan is echt mysterieus. Ik kan mijn boxertjes niet verdragen op mijn buik, dus ik heb maar strings aan. Manlief vindt het allemaal geweldig, hahaha. Als dit het ergste discomfort is; katerig gevoel de hele dag en gevoelige buik, dan kom ik er goed vanaf. Worden misselijkheidsklachten vaak nog erger na 9 weken? Wie heeft ervaring?

 • Pumpkinious

  Ze hadden zich daar waarschijnlijk al bij neergelegd en nu moeten ze even omschakelen. Maar ze zullen ongetwijfeld blij zijn dat er toch nog een kindje komt 😍
  De piek (van misselijkheid en overgeven) is meestal rond 8 weken. Daarna begint het geleidelijkaan af te nemen. Maar goed, dat is bij iedereen anders. Ik heb met de eerste 2 zwangerschappen HG gehad, dus voor mij was elke dag een piek 😂 nu heb ik geen HG maar wel duidelijk de piek gevoeld vorige week.
  Je kan dit bespreken met de vk/gynaecoloog. Er bestaan pilletjes tegen misselijkheid

 • Kitty-1984

  Oh, dat is relatief goed nieuws. Vandaag 9+5, dus in principe zou het dan niet heel veel erger meer moeten worden qua misselijkheid. Ik heb gemberpillen gekocht en die werken verrassend goed. Het blijft een beetje een balans tussen ‘wat wil ik eten’ en ‘dit moet ik nu niet eten’, hahaha. Zolang het vruchtje maar gezond is en blijft groeien, dan zorg ik dat ik zo goed mogelijk voor mezelf zorg. En voor me laat zorgen. Manlief helpt goed mee en is erg begripvol.

 • Pumpkinious

  Goede steun en juiste medicatie doet al heel veel.
  Ik hield me vast aan het idee dat hoe misselijker ik ben, hoe beter het kindje groeit 😂

 • Golmaz

  Meestal juist minder, bij mij was het vanaf 9 weken steeds minder geworden.

 • Anodela

  Wat een mooie berichten allemaal🥰. Ik ben nu (volgens mijn eigen berekening) 9 weken en 5 dagen, maar moet pas over 2 weken bij de gynaecoloog komen vanwege een wisselende cyclus. Vind het allemaal erg spannend. Bij mijn andere 2 kinderen liep ik gewoon bij de verloskundige dus heb ik ook geen flauw idee wat ik kan verwachten.

 • Pumpkinious

  Wat spannend. In België lopen we standaard bij een gynaecoloog, maar de procedure in NL zal ook weer anders zijn.
  Als alles goed lijkt, word je dan alsnog doorgestuurd naar een vk?

 • Noortje28

  Yes!!! Een goede tweede echo met een prachtig kloppend hartje en het juiste termijn. Opgelucht en ontzettend blij 😍🍀

 • Pumpkinious

  Oh wat ben ik blij met al deze positieve berichtjes

 • Anita88

  Wauw, goed nieuws! Voel je je nog steeds goed?

 • Noortje28

  Ja, heel goed dus dat maakte ook wel onzeker (ook al weet ik dat het niks zegt en ik heb nb al 3 gezonde kinderen gekregen zonder klachten dus het kan echt maarja..dat hoofd hè..🙈). Hoe is het met jou?

 • Anita88

  Kan me wel voorstellen dat het onzeker maakt. Maar extra fijn dat de echo goed is dan! Geeft vertrouwen hopelijk! Ik heb vorige week nog extra echo gehad ivm geen symptomen meer en licht bruinverlies, maar was goed gelukkig. Heb me 5 dagen super goed gevoeld, maar vandaag weer een mega beroerde dag helaas. Kan het gelukkig redelijk combineren met drukke baan dus mag wat dat betreft niet klagen

 • Miti

  Wat super fijn voor je! Geniet ervan!

 • Noortje28

  Dankjewel! Lief dat je reageert. Ik zat er toch wat mee natuurlijk en 3 weken wachten was best lang 😅. Hoe is het met jou?

 • Miti

  Jaa kan ik mij voorstellen dat het dan lang duurt. Ik moest nu 2 weken wachten en dat vind ik al heeel lang, haha. Je voelt nog niets dus je weet ook niet hoe het gaat daar binnen. Ik moet nog even wachten tot dinsdag. Geniet rrvan!

 • SunandOcean
  Normaal 8 weken en 5 dagen vandaag. Bij de echo is het twee dagen vooruit gezet en vandaag dus exact 9 weken
 • Noortje28

  Prachtig! 🤩

 • H80

  9 weken zwanger, nog altijd niet te geloven 😍
  De misselijkheid is al iets minder, maar de vermoeidheid is toch wel erg aanwezig.. 😅
  Nog even geduld. Pas op 28 mei de 2e echo en nipt-test. Ik zou graag nog wachten om iedereen op de hoogte te brengen tot 12 weken. Benieuwd of dit gaat lukken. Buikje is nu toch aan het veranderen. Had dat bij mn vorige zwangerschap ook, echt een opgezette buik van de darmen. Voor Bh's zal ik ook dringend moeten kijken 😅
  Hopelijk stelt iedereen het hier goed in de 9e week! 🍀

 • Noortje28

  Fijn hoor. Lekker op tijd naar bed 😉

 • Havefunlifeis2short
  Even een aantal daagjes teruggezet 9 weken en 2 dagen nu ;-)

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 9

De bevaldatum van leden die 9 zwanger zijn is van zaterdag, 11 december 2021 tot en met vrijdag, 17 december 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50