Naar de reacties

9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je tiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus...
 

Reageer in `9 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5359)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Semeli

  Krijgen jullie geen opmerkingen van hoe egoïstisch het is om in deze oorlogstijd ook nog zwanger te zijn?
  Dat je het beter kan laten etc ik wordt daar wel moe van want kinderen hebben geen toekomst lees je dan.
  Ik ben zo blij met mijn wondertje:)
  Maar er zijn blijkbaar ook negatievelingen.

 • BroertjeOfZusjeErbij

  Behalve de mensen die dichtbij ons staan weet nog niemand van de zwangerschap. En degene die het weten zijn echt heel blij voor ons. Dus tot op heden nog geen negatieve reacties gehad. En wat je zegt, laat ze lekker, tis toch onze eigen keuze, en laten we hopen dat t over 8 maanden allemaal wat rustiger is.

 • BroertjeOfZusjeErbij

  Ook ik mag me hier melden, vandaag 9 weken. Volgende week naar de verloskundige voor intake en weer echo. Vind het wel spannend. Heb me nu een paar dagen wat beter gevoeld maar gisteren was het weer helemaal niks. Maandag ook maar even bij de huisarts geweest om mijn urine te laten controleren want ineens heel veel last van mn onderbuik, ook contact met de verloskundige gehad. Tot nu toe is het geen blaasontsteking (even afwachten wat er nog uit de kweek komt). De verloskundige zei dat het ook mijn baarmoeder kan zijn en dat t bij mijn zwangerschap hoort. Merkte gisteren wel dat toen ik naar school was gelopen in de middag ik wel veel meer last had. Dat wordt nog wat de komende weken. 😣
  Hoe is het met jullie in week 9, last van kwaaltjes?

 • momx3

  Zins vandaag ook in week 9!
  Helaas nog steeds erg misselijk en onwijs moe, heb wel medicijnen gehad voor de extreme misselijkheid.
  Wij ook volgende week weer een echo, spannend weer he? Heb wel echt zin in de echo, zal wel een onwijs groot verschil zijn met de echo van 7 weken.
  Echt grappig dat we bijna met alles gelijk lopen haha, ik herken wel wat je zegt over de pijn in de onderbuik. Wij gingen van het weekend een heel groot stuk wandelen met de kids en toen we thuis kwamen had ik echt veel last, alsof me banden uit elkaar getrokken werden. Gewoon lekker proberen zoveel mogelijk je rust te pakken, nog even dan zijn de eerste 3 maanden alweer voorbij😱

 • BroertjeOfZusjeErbij

  Ja die misselijkheid is hier ook nog niet helemaal weg, met vlagen over de dag heen. Vandaag had ik een goeie dag (tot een uur of 16.30 en daarna stortte ik alsnog in dus nu op de bank en manlief legt dochter op bed) En idd ook echt vaak heel moe, probeer echt mn rust te pakken als dochter op school zit zodat ze nog iets aan me heeft als ze weer thuis is. Maarja manlief is herstellende van een zkh opname en het huishouden moet toch ook wel gedaan worden, al staat dat nu op een laag pitje. Ja we lopen echt nog gelijk! Ja vind het heel spannend en idd dat verschil zal wel heel groot zijn. De 1e 9 weken zijn iig al redelijk voorbij gevlogen.

 • momx3

  Ik herken zo wat je zegt, hier gaat het precies zo! En je wilt zo graag het huishouden bijhouden maar het lukt gewoon niet, ik heb ook dat ik savonds vaak echt in stort en overdag ben ik ook al niet helemaal lekker dus dan is het huishouden bijhouden gewoon echt niet te doen. Maar ach dat komt wel weer, lekker toegeven aan wat we voelen, en inderdaad 9 weken zijn voorbij gevlogen. Straks komen er dagen aan dat we ons weer beter voelen! De week gaat al opschieten, voor je het weet liggen we alweer in de stoel voor onze echo. Zin in🥰

 • Siema84

  Vandaag was even schrikken! Rond begin van de middag uit het niets heftige bloedverlies met klonters en menstruatieachtige krampen.. Ziekenhuis gebeld en kon meteen terecht gelukkig, ik heb een baarmoederafwijking waar ik bekend mee ben. Door de afwijking heb ik als het ware 2 hoorns.. de linker zat vol bloed en zag er “rommelig” uit. Toen naar de rechter en daar zat een beweeglijk baby met kloppend hart !! Was ff in shock want dacht echt gewoon foute boel en het is klaar.. Morgen weer naar het ziekenhuis voor de gewone controle die al ingepland stond. Hoop dat het goed blijft gaan 🙏

 • Semeli

  Dat had ik vannacht werd er wakker van was mij aan het uitrekken en leek wel een spier die was vastgelopen onderin de buik. Maar dit is dus het schaambot?

 • Jansen2000

  Hebben jullie deze week ook steeds steken in de schaambot en soms onderin de buik?
  Ziekenhuis zegt dat het allemaal aan groeien is .
  (Maar jezus wat voel ik dit zeg)

 • Mimmie1

  Hallo mama’s,

  Ik heb even een vraagje.. ik ben nu zwanger van de 2e. Bij de eerste ben ik tot 5mnd ongeveer ziek zwak en super misselijk geweest met als gevolg ziekenhuisopname door uitdroging! Hiervoor heb ik voor langere tijd primperan (zetpillen) gehad en dat hielp enigszins nu heb ik opnieuw dezelfde klachten en heb ik de HA (zelfde HA als afgelopen zwangerschap) gevraagd om opnieuw primperan voor te schrijven. Deze heb ik vandaag opgehaald maar nu staat er op het doosje max 5 dagen gebruiken. Ik heb de HA vervolgens gebeld om info omdat ik dit raar vond want mijn misselijkheid is zeker niet over 5 dagen over. Hij gaf aan dat het neurologische schade kan veroorzaken als ik het langer dan die periode gebruik. Heeft iemand hier ooit van gehoord (is dit een overdreven advies?) ik ben ten einde raad..

  Alvast bedankt!

  Groetjes

 • Mommyof1

  Ik denk dat je zo’n dingen wel serieus moet nemen als een dokter dit zegt!
  Maar ik neem ook primperan en bij mij staat het er niet op...
  Ik gebruik ook nog nog iets anders wel, ik moet zeggen ik ben vandaag NIET misselijk! Eindelijk terug eten x

 • Mommyof1

  Week 9!
  En grote zus is al ingelicht❤️
  Ze zei ‘ ik wist het wel hoor’ 😂


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 9

De bevaldatum van leden die 9 zwanger zijn is van zaterdag, 25 september 2021 tot en met vrijdag, 1 oktober 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50