Naar de reacties

9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je tiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus...
 

Reageer in `9 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4100)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Francisca28
  Jaa.. 1e echo gehad! Ben 1 dag vooruit gezet. Maar goed, wat zegt dat. Onze dochter kwam uiteindelijk pas bij 41 weken. Begin nu wel langszaam nieuwsgierig te worden naar het geslacht
 • ilonajen

  Gefeliciteerd 😍😍😍

 • Help123

  Hallo dames,

  Vandaag ben ik precies 9 weken zwanger. Ik merk dat de vermoeidheid begint af te nemen en de misselijkheid wisselt nogal. Ik merk wel dat ik slecht slaap, vanwege de buikkrampen en toch wel nare dromen. Soms word ik verward wakker. Herkennen jullie dat ook?

 • ilonajen

  Dromen doe ik ook vooral rare dingen. Ik kan slecht slapen omdat ik een buikslaper ben maar me borsten dit nu niet kunnen verdragen dus vervolgens lig ik te woelen. Ik ben nog steeds super vermoeid hoop dat het snel minder wordt.

 • Zowelkom1982

  Vandaag 9 wkn en 2 dgn zwanger, dit was een hele verassing. Samengesteld gezin met 4 kinderen. Dus wij vonden het wel goed eigenlijk. Maar we zijn er nu dolblij mee en het is zeer welkom. Omdat het door de pil heen gegaan is was het een beetje moeilijl inschatten wel of niet zwanger dus we hebben het echt vanaf het begin meegemaakt. Heel bijzonder. Maar ook zeker wel de onzekere momenten. Al 2 maal afspraak gehad bij de verloskundigez dit omdar mij oudste te vroeg geboren is met 32 weken, en de 2e was ik met 6 weken al aan de medicatie voor het voorkomen van infarcten in de baarmoeder. Nu zei de verloskundige dus dar ik pas doorgestuurd word vanaf 34 weken of als er een groeiachteratand is, dit overlegr met Dhr X waar ik iedere week een echo laat maken, die al 35 jaar verloskundige is. Hij adviseerde toch echt snel contact te leggen met de huisarts en morgen om 10.15 een gesprek hiermee voor evt verwijzing. Jullie ervaringen met infarcten in de placenten en evt medicatie daarvoor? Ik ga dus iedere week voor een echo, zelf betalen natuurlijk maar heb daar zelf een pretrig gevoel bij.

  Lang verhaal pfdf. Maar iedereen die zwanger is van harte gefeliciteerd❤

 • PZK

  Gefeliciteerd! Heb er geen ervaring mee maar lijkt me wel extra spannend . Hopelijk mag t allemaal goed gaan!

 • ilonajen

  Gefeliciteerd!! Heb geen ervaring maar inderdaad gewoon een verwijzing vragen!

 • ilonajen

  Hallo week 9 🥳🥳🥳 nog een weekje wachten tot de echo begin het nu echt spannend te vinden want ja tot nu toe wel kwaaltjes maar nog niks gezien 😊 en jeetje wat is het rustig hier. Ik heb nog dezelfde kwaaltjes als vorige week honger, moeilijke stoelgang, pijnlijke borsten en kan me broek niet meer dicht door me opgezette darmen 😭😭 hoe gaat het met jullie????

 • PZK

  Hier ook last van de kwaaltjes. En ben die misselijkheid wel beetje zat eigenlijk,😭 nog ff volhouden paar weekjes als t goed is. Kheb echt een erge opgezette buik. Lijk wel 20 weken zwanger. Maar de meesten weten het dus ik hoef lekker niet meer te verbergen.... Dus ik laat t maat gaan.

 • Momtini

  Ohhh die stoelgang, de laatste dagen het is echt vreselijk😂 ik lach maar echt het is geen pretje!! Mijn broek kan ook amper meer dicht , voel me echt 20 weken zwanger. Ben echt bang hoe ik er uit kom te zien , was mijn kilo's van mijn vorige zs nog niet kwijt ook. En heb zo'n honger ook , als ik niet eet Word ik weer misselijk. Oh oh lastig lastig , maar fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!!

 • ilonajen

  Nee ik heb spastische darm en moet normaal wel 3 x nu soms een dag niet! Maar goed ik ben nu aan de pruimen wie weet helpt het 😊

 • MargieC

  Gefeliciteerd en spanned hoor! Voor ons is het volgende week ook tijd voor een afspraak, maar wel de 2e, denk niet dat ik de rottigheid van de afgelope weken had kunnen doorkomen zonder die echo 2 weken geleden. Inmiddels lijkt mijn lichaam een beetje te wennen. Nog steeds misselijk maar dragelijker dan 2 weken terug. Al 5 kilo afgevallen, combi van al 5 weken moeilijk kunnen eten en een 2-ling dragen.🤢 Nu heb ik wel wat te missen, dus hoef me van de verloskundige geen zorgen te maken. Eten wat ik kan (en de rest is mooi meegenomen). Idiote is dat ook bij mij de broeken ook strakker zitten, door mijn maag en darmen die zeer gevoelig zijn, ondanks de kilos kwijt. 😅

 • ilonajen

  O nee dat is echt vervelend misselijk zijn, dat heb ik niet en nooit gehad. Ik ben holle bolle gijs en eet echt zoveel maar er komt niks tot weinig uit.

 • Nairobi

  Het is inderdaad rustig. Ben nu lekker nog op vakantie. Dus hoef geen broeken aan. Ik heb wel een klein buikje van mijn darmen dus erg benieuwd als ik terug ben. Spannend dat je eindelijk je echo hebt. Je bent de rotste weken al goed door!

 • ilonajen

  Fijne vakantie!!!

 • (-Mari-)

 • Blije_gup

  Druk druk druk... 😱
  Vandaag krijgen we de sleutel van onze nieuwe woning! Morgen verhuizen.. pff. Ben bekaf van al dat inpakken en uit elkaar halen.
  Kan niks meer vinden. Alles zit in dozen her en der. Nog ff volhouden en dan weer rust.

  Nog meer die tijdens zwangerschap zo gek zijn geweest om te verhuizen? 😂

 • PZK

  Ja drie jaar geleden was ik hoogzwanger en toen verhuisd. We woonden er denk ik twee wek en ben toen bevallen. 🙈

 • MaryBerry

  Nog niet maar wil heel graag verhuizen voordat nr 2 er is 😭😂 succes!

 • Blije_gup

  Dank je

 • Nairobi

  Dat niet maar heb het in een eerdere zwangerschap gedaan blijft pittig.... Toen was het 35 graden in augustus. Dat was ook wel heftig. Kan je nog wel af en toe een rust moment nemen?

 • Blije_gup

  Is idd pittig. Helemaal als je hele tijd misselijk bent en weinig kunt eten.
  Ik laat de mannen het zware tilwerk doen en probeer wel m'n rust te nemen.
  Het is gelukkig nu niet zo warm. 😊

 • Momtini

  De tweede echo gehad en oh wat is ons tweede wondertje weer gegroeid! We zagen zelfs 2 ienieminie armpjes bewegen! 🥰 Tot nu toe loop ik qua duur zoals berekend, vandaag ben ik 9weken 🤰 op 5 sept de termijn echo alweer, zie er al weer naar uit! Qua kwaaltjes gaat t redelijk , nog best moe en oh die stemmingswisselingen! Dat is echt het grootste ding momenteel 😱 Echt van huilen naar lachen in no time, pfoehh vermoeiend hoor ook voor mijn man 🤓

  Hoe gaat t met derest? 🤗

 • Blije_gup

  Fijn dat je echo goed was! Leuk hè die kleine bewegingen? Die van ons was ook al aan t gymen.
  Hier zijn de stemmingswisselingen ook bekend, maar ook de vermoeidheid staat bovenaan hier.

 • Momtini

  Haha allemaal gymmerts 😂💪🏽

  Nou die vermoeidheid is populair in onze groep! Ik hoef gelukkig geen middag dutje meer te doen maaar fit ben ik ook nog niet en de activiteiten moeten zeker verspreid worden

 • Nairobi

  Ha dit is wel erg grappig hoe wij gelijk lopen.. Heb vandaag ook mijn echo gehad en precies met 12 weken heb ik mijn termijnecho.. Bij mij komt het wel door vakantie er tussen. Maar zag ook een iniemienie bewegende frummel vandaag

 • Momtini

  Wat leuk zeg! Fijn dat jullie echo ook goed was en er actie te zien was 🤗 voel je je een beetje oké of nog steeds moe?

 • Nairobi

  Ja in principe volgens mij iets minder moe maar inmiddels wel wat misselijker... Ach niet zo erg als ik van anderen hoor... 😊 En jij?

 • Momtini

  Beide lijken af te nemen! Maar moet wel activiteiten verspreiden en ben ook snel buiten adem na de trap lopen pff 😅

  Heb je iets gekregen voor je misselijkheid?

 • Nairobi

  Nee helaas ik ben op vakantie gegaan en had het niet in huis. Ik ben nu nog in spanje. Dus laat het erbij. Ik overleef het wel 😊de tijd gaat wel sneller op vakantie! Dat buiten adem ken ik wel. Was gisteren in de dierentuin en had het ook.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 9

De bevaldatum van leden die 9 zwanger zijn is van vrijdag, 20 maart 2020 tot en met donderdag, 26 maart 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50