Naar de reacties

5 Weken zwanger

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je zesde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Hoe voel je je?

De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.

5-weken-zwanger-symptomen


Baby

De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

5-weken-zwanger-baby

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Reageer in `5 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (15987)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Jowella

  5+4 weken, Gisterenavond bij toiletgang zag ik ineens helder rood bloedverlies. Ik heb wel eerder innestelingsbloed gehad maar niet op deze manier. Dus nu is het afwachten wat gaat gebeuren. Vandaag geen bloeding en heb alleen de gebruikelijke krampjes. Nu wilde ik gaan zwemmen maar even advies gevraagd aan de VK en die zei beter van niet. Dinsdag ga ik voor een echo om te zien of er wat te zien is en waar het bloedverlies vandaan komt. Best vervelend als je zo het weekend in moet.

 • lennieke

  Ja, deze week schreeuwde ik nog: ik heb geen symptomen, help

  Nu hang ik al van middernacht boven de toilet te spuwen.. * zucht *

 • Jowella

  Zo van 0 naar 100 gaan ! This alles of niet bij je zo hè ! Hopelijk kom je er goed doorheen deze dagen

 • Jowella

  Zo van 0 naar 100 gaan ! This alles of niet bij je zo hè ! Hopelijk kom je er goed doorheen deze dagen

 • lennieke

  Het is echt verschrikkelijk ik houw het niet zo spuwen, misselijk

 • SabinaN

  Vandaag aangekomen in week 5. Ik voel me totaal niet zwanger en dan bedenk ik me dat ik soms niet goed kan slapen, dat ik opeens augurken door m'n risotto wilde gooien (en het smaakte zo goed! 🤤) en heb ik steken en duizeligheid tijdens het dansen.. ik ben nog nooit verder gekomen dat 70 dagen.. ik probeer moed te houden, maar het is soms zo moeilijk 🙈

 • Vriendin

  Ik ben vandaag ook precies vijf weken en ook nauwelijks kwaaltjes, om gek van te worden 😅. Nog twee weken tot de echo

 • Jowella

  Kan nog altijd komen ! Haha heb ook dagen gehad waar ik niks voelde en nu voel ik weer van alles 🙈

 • lennieke

  Ik zei tot gisteren, : pff geen kwaaltjes …

  En nu spug ik me gek 😝

 • lennieke
  De eerste echo 5w4dagen was goed, alles zat op zijn plaats, binne 2 weken terug voor de echo!

  Nu wachten tot vanavond op de bloedresultaten 🕯🤍
 • Kyrtje9

  Superfijn zeg, wat n geruststelling. Nu hopen op m mooi kloppend hartje over 2 weken

 • Jowella

  Wat positief nieuws 🥳 hopelijk ben je nu wat meer gerustgesteld ik voelde al dat je positief nieuws zou krijgen. Op naar een gezonde zwangerschap ❤️

 • lennieke

  Dankjewel!! Nu benieuwd hoeveel mijn HCG staat :) hoe voel jij je?

 • Jowella

  Ja kan me voorstellen kunnen ze ook zien of het er al 1 is of 2 of is dat nog te vroeg om te zeggen ? Ik ben best wel misselijk en gisteren een hoofdpijn wat niet over wilde gaan. Ik heb nu geen bloed meer in me afscheiding dat is gestopt gelukkig. Heb jij nu wel wat kwaaltjes of blijft het vrij rustig nog bij jou ?

 • lennieke

  Vermoedelijk 2 in 1 zakje, dus een eigen tweeling, maar tis nog afwachten :-) 100% zekerheid pas de volgende echo!

  Ik blijf me toch onzeker voelen hoor

 • Jowella

  Ben ik de enige die er last van hebt de emotionele hobbels. Ik ben nogal positief ingesteld maar vandaag zie ik het even niet zitten. Ineens komt de angst met kan dit allemaal wel en wat gaat er gebeuren met me lijf deze komende maanden. Ben zo bang dat de zwangerschap zwaar valt straks, terwijl dit nooit een gedachte hiervoor is geweest. Ik heb ook gewoon even een potje zitten janken omdat ik het ineens benauwd krijg van alle veranderingen. Begrijp me niet verkeerd ben erg blij met het feit dat ik een positieve test in handen mocht hebben, maar ook de angst voor veranderingen. Ik hoop dat ik me snel weer stabieler voel want ik heb echt last van de mooodswings.

 • lennieke

  Ja dit heb ik ook! :(

 • Jowella

  Zal wel de stijging zijn van hormonen ik had alleen even niet het besef dat het op je rationeel denken ook invloed kan hebben. We moeten er maar doorheen. Niemand weet ook ik in de omgeving alleen me partner dan dat we zwanger zijn en hier is het toch wel fijn als je er over kan hebben wat je dwars zit. Ik ben dus niet de enige, zo apart dat de emoties zo ineens kunnen opkomen als je zwanger bent. Alle vrouwen zijn dan ook bang dat het mis gaat. Zo zie je maar hoe de natuur werkt. Grappig om te zien dat vele vrouwen toch dezelfde emoties kunnen ervaren ondanks de verschillende karakters.

 • lennieke

  Ja idd ik herken volledig wat je schrijft! 🤍

 • Jowella

  Ben ik de enige die er last van hebt de emotionele hobbels? Ik ben nogal positief ingesteld maar vandaag zie ik het even niet zitten. Ineens komt de angst met kan dit allemaal wel en wat gaat er gebeuren met me lijf deze komende maanden. Ben zo bang dat de zwangerschap zwaar valt straks, terwijl dit nooit een gedachte hiervoor is geweest. Ik heb ook gewoon even een potje zitten janken omdat ik het ineens benauwd krijg van alle veranderingen. Begrijp me niet verkeerd ben erg blij met het feit dat ik een positieve test in handen mocht hebben, maar ook de angst voor veranderingen. Ik hoop dat ik me snel weer stabieler voel want ik heb echt last van de mooodswings.

 • Jowella

  Vandaag toch minder goed opgestaan. Krampen flinke hoofdpijn en geheel niet lekker. Ik wil alleen maar slapen zo moe ben ik. Vandaag doe ik dus even helemaal niks nu ik thuis ben. Op tijd naar bed en hopelijk morgen iets beter.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 5

De bevaldatum van leden die 5 zwanger zijn is van zondag, 1 oktober 2023 tot en met zaterdag, 7 oktober 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50