Naar de reacties

5 Weken zwanger

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je zesde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Hoe voel je je?

De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.

5-weken-zwanger-symptomen


Baby

De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

5-weken-zwanger-baby

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Reageer in `5 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (10733)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Roosje1988-2

  Hier ziek op de bank, verkouden keelpijn koortsig( of het is gewoon door de warmte)
  Hopelijk snel weer wat fitter...
  vind het trouwens evengoed lang duren tot ik een echo heb, al mag ik gelukkig 10 juli al net voor m’n vakantie met 7.5 wk

 • Renatelily
  Mijn echo van vandaag. Weinig te zien alleen soooerzak vruchtzakje en rond puntje links in de witte rand. Ze vermoed dat dat de embrio in groei is.. 🙈 5 juli terug komen. Qua grote zag het er goed uit
 • Saarlieke

  Mooie echo! Ik moet nog twee nachtjes slapen! Aftellen 🙈

 • Roosje1988-2

  Jemig spannend dus!
  Afwachten maar...

 • Saarlieke
  Hallo, ook ik mag mij hier melden. Ik heb een dochter van 1,5 en nu na een miskraam in januari zwanger van de 2e. In januari liep mijn test niet echt op en nu voor mijn gevoel ook niet snel genoeg. Ik ben na januari ineens heel erg bang voor een miskraam. Dat had ik bij de eerste nooit. En ik heb ook geen idee meer of ik toen wel een knal test heb gehad.. ook heb ik behalve stijve schouders nog nergens last van. Hoe ging dit bij jullie. Hebben jullie wel een knaltest? Ik ven nu 5 of 6 weken, door de schommelende cyclus moeilijk te zeggen.. donderdag mag ik voor de vakantie voor een vroege echo heen. Nou heel verhaal. Maar jullie ook allemaal gefeliciteerd natuurlijk!
 • Renatelily

  Hooi gefeliciteerd natuurlijk. Onzekerheid hoort er zeker bij.. Ik heb uiteindelijk clearblue test gehaald met weken indicatie erop. Gewoon duidelijk.. Probeer je niet te druk te maken.. Ik heb zelf een dochter die in oktober al 8 word. 2 jaar geleden miskraam gehad en afgelopen februari. Kwaaltjes bijna geen last gehad tot een dag of 5 geleden. Borsten pijnlijk. Elke ochtend duizelig opstaan en honger. Probeer jezelf in rust te houden (kweet 't super moeilijk) gelukkig heb je nog een kleintje can 1. 5 die je wel bezig houd..

 • Saarlieke

  Jaa de tijd vliegt inderdaad wel! Jij ook gefeliciteerd! Hoe was je echo vandaag?

 • Renatelily

  Ik dacht dat ik nu zeker 6 weken zou zijn. Maar op de echo was het te klein en te pril dus begin 5 weken. Nu 5 juli weer terug komen. Dacht echt dat ik een hartje zou zien maar helaas nu 1.5 week weer wachten.

 • Renatelily

  Vandaag om 11 uur eerste echo wel is waar een vroege. Elke dag krijg ik ineens meer symptomen. Nu om 6 uur wakker helemaal duizelig en honger alweer dus hop naar beneden eten drinken. Zo maar eten klaar maken voor me dochter die gaat straks naar school... Dan tijd aflezen tot 11 🙈

 • Sanne699

  Haai

  Zwanger van de 3e, heb 2 zonen, Jack wordt volgende week al 8 jaar, en Darwin is net 15 maanden.

  Ik ging voor steralisatie 6juni maar de gynaecoloog zei na de echo, nee nee, ga maar eerst een test doen, je baarmoederslijmvlies is verdikt. Vanaf maandags had ik een positieve test, 3.3 was ik.

  6x getest, elke dag,echt zwanger ongelooflijk. Ondanks voorbehoedsmiddelen hoppa. Deze moet er dus ecbt zijn blijkbaar.

  Voor dusver tht 21.02.2020, nu dus 5.2

  Donderdag aanstaande (27-6) eerste echo, 2-7 een tweede.

  Spannend!

 • mamapuk3

  Hallo, gefeliciteerd allemaal ik ben morgen 6 weken en dit wie mijn 3e kindje ik heb een dochter van 16 en een zoon van 9.

 • Mileo1987

  Wauw bijzonder!
  Ik een zoon van 12 en dochter van 8 en ook nu zwanger van de derde , ben morgen 11 weken

 • Veer1701
  Hallo allemaal ik ben nieuw hier... Ik ben zwanger van mijn eerste kindje, nu 5 weekjes en 2 dagen... Deze test afgelopen woensdag gedaan op mijn vakantieadres in Spanje en uitgerekend vanaf mijn laatste periode dan zou ik nu rond de 5 weken en 2 dagen zitten... Helemaal zeker is het nog niet zodra ik thuis kom eerst even een afspraak maken bij de huisarts, maar qua kwaaltjes zou dit wel aardig kunnen kloppen😁 vind het nog steeds een maf idee het staat er echt ik ben zwanger!! Zo blij!!
 • YazzF

  Gefeliciteerd!

  Hier ook woensdag test gedaan en ook in verwachting van de eerste.

  Van welke kwaaltjes heb jij nu last?

 • Veer1701

  Ik heb last van gevoelige borsten, stemmingswisselingen, moe, hoofdpijn, misselijkheid valt gelukkig nog mee en kan bepaalde geuren niet meer uitstaan...daar word ik juist misselijk van maar verder gaat het hartstikke goed hoor😁 je hoort me er niet over klagen... Heb het er allemaal graag voor over

 • YazzF

  Hoi hoi,

  Ik ben 5 wkn + 5 dgn zwanger. Afgelopen week niet misselijk, wel wat last van duizeligheid, gevoelige borsten en iets sneller moe.

  Gister en vandaag geen pijn in de borsten gehad of duizelig en heb sinds vanochtend een beetje raar gevoel in mijn buik. Geen pijn, steken of krampen, maar soort borrelend of 'zenuwachtig' gevoel in de buik.

  Iemand hier ervaring mee?
  Of zijn het gewoon de spanningen

 • Mel77

  Hoi JazzF ook ik heb dezelfde symptomen een warm gevoel in mijn buik en soms krampen. Ben onwijs vergeetachtig Jij ook? Ben nu wel heel moe jij ook?

 • YazzF

  Ja, dat warme gevoel heb ik ook. Vergeetachtig (nog) niet gelukkig.

  Ik ben erg moe. Normaal echt een avond/nachtmens, nu lig ik al een tijdje op bed en heb twee keer geslapen overdag.

  Voel ook mijn hart wat beter kloppen.

 • Roosje1988-2

  Herken dat wel ik ben vandaag 5 weken zwanger van nr 3 (niet gepland)
  1e kindje van mijn vriend en mij samen
  En straks soms met 4 kids :)
  Ik heb ook last van borrelende buik en m’n darmen met name... gelukkig nog niet misselijk maar wel super vergeetachtig ja! En moe moe moe!

 • YazzF

  Spannend, zo ongepland en de eerste met je vriend.
  Gelukkig heb je wel al ervaring.

  Bij ons was het half gepland . We waren al een tijd bezig, maar door omstandigheden hadden we besloten om tijdelijk te wachten en was ik weer aan de anticonceptie.

  Nu dus toch 'plots' zwanger van de eerste. Was even schrikken en paniek, maar wel gewenst en de blijdschap is inmiddels ingedaald :)


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 5

De bevaldatum van leden die 5 zwanger zijn is van donderdag, 20 februari 2020 tot en met woensdag, 26 februari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50