Naar de reacties

5 Weken zwanger

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je zesde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Hoe voel je je?

De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.

5-weken-zwanger-symptomen


Baby

De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

5-weken-zwanger-baby

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Reageer in `5 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (15504)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • babyfluit
  Hoi allemaal! Gister dus de eerste echo. Hij was zo vroeg omdat het ziekenhuis rekenende met de eerste dag van m’n menstruatie, ondanks dat ik zei dat ik een late eisprong heb gehad😂 Op de echo was een dooierzak te zien en op live beeld kon je heeel klein de baby zien en zag de gynaecoloog al een beginnende hartslag! Ik was volgens m’n eigen berekeningen ongeveer 5w3d. Volgende echo heb ik op 10 juni en dan zou ik ongeveer 8 weken moeten zijn.. ik merk dat ik het nu toch hartstikke spannend vind! Maar elke dag komen we dichterbij!❤️
 • Jana001

  Wat fijn! 🥰

 • Beebje2023

  Gefeliciteerd!

 • Liza37

  Hallo week 5! Spannend! Weinig symptomen, behalve beetje trekkend gevoel aan buik en af en toe gespannen borsten. Maakt me soms onzeker. Andere dames wel symptomen? Clear blue gaf gisteren wel 3+ aan dus ik probeer gewoon te genieten!

 • Beebje2023

  Ik zit vanaf vandaag hier. Vooral wat pijntjes her en der in mijn buik, en pijnlijke borstel. En vannacht en vanochtend voor het eerst redelijk misselijk. Bij mijn bbz werd ik nauwelijks misselijk, dus ben nu blij met elke misselijkheid. Daar kom ik vast nog eens op terug. 🤭

  En inderdaad, je bent zwanger, dus lekker van genieten. Dat deed ik de vorige keer ook, en heb daar geen spijt van, ook al ging het mis.

 • Liza37

  Leuk, gefeliciteerd 🥳 We lopen op 1 dag na gelijk! Wat heftig een BBZ, hoe merk je dat? Krijg je nu ook een vroege echo? Ik ben ook blij als ik iets voel, maak me wel druk. Had gisteren en vandaag ook wat bloed..

 • Beebje2023

  War naar de je wat bloed verliest. Ik snap dat dat zorgen geeft. Krijg je een eerdere echo?

  Ik had het gevoel dat het misging doordat mijn symptomen minder werden. Toen de pijn begon had ik daardoor snel door dat het mis was en wat het was. Ik was al heel alert. Ik verloor mijn eileider, maar achteraf bleek mijn lichaam het al af te breken.

 • babyfluit

  Officieel aangekomen in week 5! Maandag, met 5w3d eerste echo bij de gynaecoloog. Zo spannend!! Ben ook benieuwd of er iets te zien is🤞🏼 Nog 4 dagen wachten!

 • Jana001

  Hoe was je echo?

 • Rainbowbaby

  Ik heb ook met 5.4 een echo gehad en was al heel duidelijk beeld

 • Fancca

  Oooh en wat zag je🥺

 • Rainbowbaby

  Vruchtzakjes met dooiers

 • Jana001

  2? 😃

 • Fancca

  Oehhhh spannend laat je ons wat weten.

  Als bij mij het goed gaat dan hopelijk 2 juni de echo

 • Jana001

  Wow zo snel al je echo! Ik mocht komende dinsdag normaal ook al. Maar heb t uitgesteld omdat ik bang was dat t te vroeg zou zijn. Hoe voel je je?

 • Rainbowbaby
  Yes
 • Fancca

  Gefeliciteerd 💕

 • Wasbeertje7
  Hier van de week ook de clearblue digital gedaan!
 • Joyce5kids

  Gefeliciteerd 🥰

 • Doortje23
  Gisteren op 5+3 deze hele fijne bevestiging! Nog 2 nachtjes slapen en dan eindelijk de eerste echo voor locatiebepaling. Echt super spannend allemaal weer.
 • Joyce5kids

  Gefeliciteerd 🥰

 • Joyce5kids
  10 feb hadden we een miskraam met 11 weken waarvan het vruchtje maar 6 weken is geworden, met hulp van de gynaecoloog helaas...

  Maar nu toch stiekem weer positief, heb mijn menstuatie gemist en deze test vanmorgen... 🥰 voorzichtig blij zijn we, nu hopen dat de testen oplopen en dat alles nu wel goed verloopt... ook deze lieve baby #6 is zeer welkom...

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 5

De bevaldatum van leden die 5 zwanger zijn is van zondag, 22 januari 2023 tot en met zaterdag, 28 januari 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50