Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4604)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Primidavi

  Aangekomen in week 11 !!!

 • Aoeth

  Ik ben er ook vandaag :)

 • Primidavi

  Gezellig!!

 • Aoeth

  Had je vandaag je termijnecho?

 • Primidavi

  Termijn echo was goed , hij of zei lag lekker op de kop en wilde niet draaien😅 , ook bewoog het heerlijk

 • Aoeth

  Super! Wat fijn dat alles.goed was :)

 • Primidavi

  Ja heb dalijk de termijn echo
  Ik laat wat horen straks

 • Lovemadeyou

  Leuk!!
  Hoe gaat het met jullie?

 • Aoeth

  Nee volgende week dinsdag heb ik termijnecho. Ik ga zo blij zijn het aan iedereen te kunnen zeggen. Heb sinds gisteren anti jeuk creme en voorlopig lijkt het wel te helpen. Zal wel moeten afwachten want s avonds is het altijd het ergste

 • Primidavi

  Met mij gaat het eigenlijk sinds van de week heel goed , wel nog af en toe wat moe maar meer niet, maar ik moet zeggen heb wie ik klachten gehad vergeleken met de andere 2 kids daar was ik zo kotsmisselijk ik hield toen niks binnen .
  Nu ben ik 1 dag niet lekker geweest en dat was het :D
  Heb nu ook wat kleine pukkeltjes op me buik die jeuken.

 • Aoeth

  Heeey gezellig, hier goed, wel heeeel moe en zoveel last van jeuk op mijn benen, maar de misselijkheid is gelukkig nog maar heel af en toe. Hoe gaat het met jou?

 • Lovemadeyou

  Aah wat toevallig ik heb ookzulke jeuk aan mn benen😵
  Misselijk alleen savonds bij avondeten.. dat lust ik echt niet meer. Al termijn echo gehad?

 • lovemykiddie

  Zijn er meer dames die last hebben van een leeg (honger) gevoel terwijl je gewoon gegeten en gedronken hebt? Ik voel me dan ineens zo leeg en moet echt weer wat eten of drinken.

 • lovemykiddie

  Vanmiddag te termijn echo, ben super benieuwd naar de kleine frummel. Hopelijk een goeie nub te zien 😁

 • Dibbus

  Veel plezier! Hoe ver ben je? Ik begreep dat je nub pas een beetje kan zien vanaf 12 wkn toch?

 • lovemykiddie

  Ben 11.3 volgens de berekening. Maar ik moet maandag terug, beeb lag heel raar dus ze konden geen metingen doen. Hopelijk maandag meer geluk 😁

 • Dibbus

  Ow haha das jammer, maar ook wel weer leuk een nieuwe echo 🥰

 • Kaatje1984

  Nog meer dames die soms van die slapeloze nachten hebben? Ik ben doodmoe maar kan gewoonweg niet in slaap komen... Lig maar te draaien en te draaien... Nu dus maar weer beneden gaan zitten met een kop thee en straks nieuwe poging doen... Herkenbaar lady's???

 • lovemykiddie

  Ik heb echt last van super licht slapen, en ik droom zo stom hahaha
  Ben echt kapot elke dag, en doordat ik zo moe ben word ik ook weer misselijk.
  Hopelijk voel ik me over een paar weken wat energieker

 • Dibbus

  Ja ik droom ook veel meer! En idd de vermoeidheid helpt niet met de misselijkheid 🤨

 • Dibbus

  Ik val goed in slaap, maar lig soms ineens paar uur klaar wakker s nachts...

 • Kaatje1984

  Gister hadden we termijn echo, waar normaalgesproken de baby gemeten wordt en dan vastgesteld wordt wat de uitgerekende datum is. Maar goed, echo vanaf buitenkant begonnen maar beebje liet zich niet zien. Lag heel diep in een hoekje verscholen. Dus na paar minuten toch tot de conclusie gekomen dat we over moesten op een inwendige echo.... Maar zelfs inwendig liet beebje zich heel lastig in beeld brengen. Duwen op m'n buik, wakker schudden, vuisten onder m'n billen ... We haalde alle trucjes te voorschijn maar beebje deed niet wat het moest doen... Ondertussen lol want we zagen het flink trappelen, salto's maken en de rug naar ons keren 🤭 ... Hartslag gehoord, navelstreng goed te zien en zelfs de doorbloeding konden we goed zien. Beebje had wat vocht in het blaadje dus drinkt al van vruchtwater en in ieder geval 1 niertje functioneert al ☺️. Het had tussendoor de hik. Duidelijk te zien dat ruggetje mooi gesloten is, neusbotje is aanwezig, geen verdikte nekplooi, hersnentjes konden we goed zien. Hartstikke mooi allemaal maar na 30 min inwendige echo en een hoop geduw en gepor in m'n buik, konden we beebje nog steeds niet goed meten en was ik hartstikke beurs van binnen en van buiten. 😲 We hebben nu de beste meting maar aangehouden want we hebben het over maximaal 1 dag verschil en aangezien het een geplande keizersnee gaat worden , maakt het eigenlijk helemaal niks uit 🤣 ... We zitten nu op 11 weken en 3 dagen. Al met al zag het er hartstikke goed uit en is beebje nu alweer stront eigenwijs 🤭🤭🤭

 • Meckie

  Hahaha nou dat belooft wat zo'n eigenwijze draak! Fijn dat alles goed was :)

 • Kaatje1984

  Mijn man heeft mij vanaf dag 1 een koosnaam gegeven... "Draakje" hahahaha dus hij zei nu ook bij de echo "kan niet anders dan dat het een draakje wordt met een draak van een mama" hahahahahaha 🤣

 • Meckie

  haha! Dan krijgt HIJ nog heel wat te verduren zo te horen :P

 • Dibbus

  Hahaha wat een eigen willetje! Wel fijn dat jullie al zoveel hebben kunnen zien. :) Zo fantastisch om dat bewegen zo te zien hè? Ik kijk nu alweer uit naar de volgende echo, gelukkig gepland op 15 weken (pretecho voor geslachtsbepaling).

 • Kaatje1984

  Hier met 14 weken weer een echo. Hopelijk laat beebje zich dan beter in beeld vangen haha... Via nub theorie weten we al wat maar dat is zo onzeker dat we daar niet vanuit willen gaan... Al klopt het wel met wat ik altijd al heb gezegd, zelfs al voor ik kinderen had! Ik heb altijd gezegd dat ik drie kids zou krijgen in volgorde jongen, meisje, jongen.... We wachten het af hihi... We willen het voor iedereen geheim houden dus vertellen steeds aan iedereen dat we het niet willen weten, op die manier hopen we het ook daadwerkelijk geheim te houden haha

 • lovemykiddie

  Die volgorde heb ik tot nu toe ook, jongen, meisje, jongen. En daarom zou ik het super leuk vinden als dit weer een meisje is. Maar m'n vriend zei al, nee hoor je krijgt er weer een vervelende zoon bij. Ben benieuwd 😃

 • Dibbus

  Haha, mijn echo was nog te vroeg om iets over nub te kunnen zeggen (10+4). Ik weet eigenlijk nog niet of ik het iedereen wil vertellen wat het geslacht is. Mijn vriend wil gewoon volledige openheid, alleen de naam nog geheim houden. Wat is jullie overweging om het niet te vertellen?

 • vanTantenaarMama

  Wij willen de geslachten van de baby's ook niet weten. Ik werk in het ziekenhuis en heb als anesthesist meerdere keizersneden meegemaakt en hoe blij ze toch altijd zijn met de geboorte, ik zie altijd net die extra ontlading wanneer ze erachter komen of er een jongen of meisje in de buik heeft gezeten. Mochten we er wel onverhoopt achter komen wat het geslacht is dan houden we het geheim.

 • Dibbus

  :) dat is ook wel heel mooi idd!
  Wij kiezen er ook uit praktische overwegingen voor om het wel al te weten (ik weet dat alles unisex is tegenwoordig maar ik vind een beetje aanpassing aan het geslacht toch leuk). Verder denk ik dat ik de verrassing ook heel erg leuk ga vinden op 15 weken 😁 beetje verdelen van de vreugde over de maanden heen zeg maar 😉
  Maar of we het ook bekend gaan maken daar twijfel ik nog aan. Maar goed ik maak al bijna alle beslissingen, dus misschien moet ik in deze maar mee gaan met mijn vriend, wel zo aardig haha.

 • Kaatje1984

  De meeste om ons heen weten dat het een geplande keizersnede wordt en dat deze waarschijnlijk rond 38 weken zal plaatsvinden... Dan is er dus erg weinig geheim dus leek het ons leuk om iedereen nog wel in spanning te houden over het geslacht.... Er wordt nu door een aantal vrienden en familieleden gezegd dat we een meisje krijgen en ik vind het geweldig om hun theorieën aan te horen. Bij m'n andere twee kids was niks meer geheim, andere partner nu dus andere aanpak? Hahaha niet echt een heel duidelijke overweging dus haha

 • Dibbus

  Haha, nou meerdere overwegingen samen dus ;)

 • ❤~je0919

  Morgen tikken we hier officieel de 12weken aan! Woohoo! Zo onwijs blij en gelukkig❤🥰
  Nu iedereen het ook weet hoeven we niet meer geheimzinnig te doen wat ook meer rust geeft vind ik.
  Blij blij blij hier 😍 op naar 29 april dan hopen we te kunnen zien of we een boy of girl krijgen.
  Spannend!

 • Dibbus

  Heerlijk heerlijk! 1 mei mogen wij voor de geslachtsbepaling, super leuk ☺️

 • ❤~je0919

  Spannend 🤗🤗🤗❤

 • Meckie

  Wiejjj zo gaaf, de doppler kwam vandaag al binnen. Duurde erg lang voordat we het hartje vonden; kwam elke keer mijn eigen hartslag tegen! Maar uiteindelijk gevonden... wat een heerlijk geluid. Zo snel! Erg fijn om het met gezin thuis te kunnen luisteren op deze manier.

 • San-32

  Nu je beetje weet waar je moet zoeken,zal je hem straks makkelijker kunnen vinden. Ik vind hem elke keer op dezelfde plek

 • Meckie

  Oh echt wat grappig. Ben benieuwd of dat bij mij ook zo is. Zat eerst echt onder mijn navel te zoeken, maar zit wat meer naar links bij mij!

 • Dibbus

  Wat leuk!! Ik ben zelf bang dat ik er extra onzeker van ga worden 😅 hebben jullie die ervaring niet? Lijkt me wel ook echt heel leuk namelijk ☺️

 • Meckie

  Als je weet dat je hem uiteindelijk wel kunt vinden en geduld hebt komt het wel goed. Ik had met mezelf afgesproken: als ik hem vandaag en morgen niet kan vinden ga ik woensdag gewoon naar het inloopspreekuur van vk en daar hartje luisteren. Maar werd er niet paniekerig van ofzo.

 • Dibbus

  Ik ga het nog eens heroverwegen en met mijn vriend bespreken 😉 die was niet per se enthousiast 😂

 • Meckie

  Mijn man eerst ook niet... maar heeft hem uiteindelijk zelf aangeschaft haha terwijl ik eerst nog op mp zat te kijken, heeft ie intussen een nieuwe gekocht. En hij is degene met het meeste geduld. Ik zeg al gauw; nou, laten we het morgen nog maar eens proberen, maar hij blijft proberen en had hem ook gevonden.

 • ❤~je0919

  Denk dat ik mezelf toch ook weer eentje ga aanschaffen
  ❤ veel luister plezier

 • Meckie

  Dankje, inderdaad echt heel leuk! Kunnen je kinderen ook meeluisteren!

 • Kaatje1984

  11 weken + 1 dag. Vanavond hebben we termijn echo bij mijn favo verloskundige die vandaag dienst heeft en ons daar achteraan nog wel wilt zien 🤭🥰
  Erg benieuwd, zal mij niks verbazen als we vanavond weer een aantal dagen vooruit gezet worden... M'n buik groeit als kool en ik voel de kleine steeds vaker en steeds duidelijker!

  Ik zie dat vele van jullie het dit weekend vertellen/hebben verteld. Wij hebben ervoor gekozen het direct open te gooien en daar ben ik blij om ook. Mijn gezicht en mijn buik verraad alles voor mijn vrienden en vriendinnen haha... Ook kon ik op deze manier de rust pakken die ik zo hard nodig had en heb omdat de kinderen (8,5 en 7) dit echt heel goed begrijpen. Hierdoor laten ze me lekker dutten op de bank en trekken ze samen hun eigen plan. Echt luxe hoor dat ze er zo mee omgaan.
  Ik hoop wel echt dat de vermoeidheid binnenkort wat gaat afnemen en ik weer wat meer in staat ben om dingen te ondernemen met m'n gezin...

 • Dibbus

  Wat leuk! Benieuwd hoe ver je echt bent ☺️ Ik geloof niet dat ik al iets voel maar het is mijn eerste zwangerschap dus wellicht herken ik het ook nog niet. Ik ben nu 11+3 wkn, afgelopen dinsdag termijnecho gehad.
  Wij hebben idd gewacht met vertellen, vond het fijn om het even van ons tweeën te houden en er een beetje aan te wennen (is heel snel gegaan). Maar nu dit weekend alle super leuke blije en verraste reacties waren geweldig! Men verwachtte het ook helemaal niet, omdat we ook zelf pas kort uit onze kinderwens zijn 😁 Bij de meeste ouders allemaal dikke tranen van blijdschap, zo bijzonder!
  Geniet van de echo ❤️

 • ❤~je0919

  Geniet van de echo vandaag!
  Wij kozen afgelopen oktober ook met 6weken om het gelijk open te gooien echter liep dit voor ons verdrietig af. Daarom dus om ook de kindjes verdriet te besparen tot bijna 12weken (morgen) gewacht dit keer. Gisteren vertelden we iedereen het nieuws. Echt een opluchting, wat je zegt dan kan je echt de rust nemen die je nodig hebt. Geniet ervan ❤❤

 • Meckie

  Erg leuk dat je bij je favo vk mag vandaag! Veel plezier alvast :)
  Fijn dat je kids er zo goed mee omgaan, scheelt echt als ze al wat ouder zijn! Vermoeidheid is inderdaad wel een ding, merk dat het bij mij nu afneemt en de misselijkheid is nu ook weg gelukkig.
  Ik had het al wel aan ouders, schoonouders en de kids verteld en aan mijn directe collega's. Ik moest tussendoor echt vaak wat eten en werk op het lab dus dat valt wel op als je steeds weg bent. Heb het maar gezegd. Morgen mag iedereen het weten, dan ben ik precies 12 weken en zet dan het nieuws ook op fb.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van zaterdag, 6 november 2021 tot en met vrijdag, 12 november 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50