Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3394)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Aukje14

  Ik heb aldoor steken in mijn onderbuik. Kunnen dat de banden al zijn? Vooral met draaien of inspanning krijg ik meer last. Ben blij als ik volgende week donderdag de termijnecho gehad heb. Vind het allemaal erg onzeker..

 • Blauwstaartje92

  Nog meer dames last van hoofdpijn? Word er niet goed van pfff

 • Aukje14

  Heb van het weekend van zaterdag op zondagnacht echt een hoofdpijnaanval gehad. Verschrikkelijk.. wist niet waar ik het zoeken moest. Nu heb ik wel vaker hoofdpijn, maar dit was echt niet fijn. Pas de volgende dag tegen de middag trok het wat weg. Heb uiteindelijk ook maar paracetamol genomen.

 • Tati3

  Morgen naar week 12! 😍🥰

 • Marley91

  11+4 weken.

  Stil hier in deze week!

  Kwaaltjes;
  Ik ben 's middags steeds (weer) misselijk. Hoef niet te spugen. Maar het zit me gewoon niet lekker in mijn maag.
  Ik heb ook al twee avonden last van brandend maagzuur. Maar niet zo heel erg gelukkig.
  Verder echt moe. Als ik 's ochtends wakker wordt dan voel ik me nog moe. En 's middags kak ik echt in. 🙈

  Jullie?

 • Marley91
  Termijnecho gehad.
  2 dagen vooruit gezet.
  Dus ik kom in week 11. 👋
  8 januari is mijn uitgerekende datum.
 • Tati3

  Ahn niet zo leuk nieuws vandaag maar de nip test echo van maandag 24 moest worden verzet omdat ik dan pas klop 12w ben en de eerst volgende dagen kunnen we dan niet beide dus zal het zaterdag 6 juli 😣😔 maarja dan denk ik bijna 13 weken al wat groter en zullen dan mss al beter zien maar toch je verheugd je daar dan op 😓

 • Inverwachtingvanbaby2

  Waarom is hij dan juist verzet?
  Ik mag de 24ste ook gaan voor echo en NIPT test ben dan 12.1 zwanger, vanaf 12 weken kan dit toch perfect?

 • Tati3

  Ja de maandag ben ik 12w en de dokter zei dan dinsdag mag je wel 🤷🏻‍♀️ Het secretariaat had die afspraak goedgekeurd .., de arts wou liever toch minstens de dag erna maar dan kunnen wij niet allebei en mijn vriend wil er natuurlijk ook graag bij zijn .. nog even langer geduld dan 😏🙈

 • Tati3

  Jullie ool zoveel acne ?? 😩

 • MerelOlin

  Veel kwaaltjes maar geen acne..

 • Tati3

  Week 11 🥰 nog 1 weekje precies en terug een echo en nip test #Geslacht #ZoSpannend 😍


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van donderdag, 9 januari 2020 tot en met woensdag, 15 januari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50