Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2559)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • M.S

  Jaaahh week 11 :) Momenteel verblijven we een weekje in Bulgarije. Dus deze week vliegt gauw om. Nadeel hier wel is dat je alleen maar prik kab drinken. Zou dit schadelijk kunnen zijn? Water ben je op eeb gegeven momebt ook zo beu. 🤔

 • Baby3-

  En zo ben ik alweer in week 11! A.s dinsdag de termijn echo en bloedprikken voor de Nipt. Spannend!

 • Bambi92

  Hallo week 11! Deze week laten we de NIPT test uitvoeren. Benieuwd als alles ok is met de baby. En stiekem heel erg benieuwd naar het geslacht ❤

 • Baby3-

  Spannend he de nipt! Ik ga dinsdag na controle gelijk door prikken. Krijg je gelijk het geslacht ook te horen? Hier is dat namelijk niet het geval.

 • mcvdm
  Gisteren de termijnecho gehad en alles was goed met het mini mensje 😍 morgen gaan we week 12 in. Ik ben zo blij.. vandaag hebben we het bekend gemaakt en we hebben zulke leuke reactie’s gehad. Nu voel ik me pas echt zwanger.. 😍
 • Mestiez

  Wat fijn te horen dat het daar vanbinnen allemaal goed gaat!😊

 • mcvdm

  Hoe gaat het bij jou tot nu toe?

 • Mestiez

  Met mij gaat het goed-danku. Ik ben nog steeds op vakantie,dus nog geen eerste echo gehad. Daar ben ik wel heel benieuwd naar! Maar verder voel ik me gelukkig wel goed.

 • mcvdm

  Nog even lekker genieten dus!

 • mcvdm

  Lief! Dankjewel 😚

 • Kimtwee

  Vandaag kregen we de termijnecho. Ons kindje lag lekker te slapen in een holletje, een beetje weggestopt. Dat maakte het meten wat lastiger, maar na een tijdje werd ons kindje wakker en liet behoorlijk wat beweging zien. Heerlijk! De datum blijft hetzelfde als na de eerste echo: 4 maart 2019. We hebben besloten geen prenatale testen te laten doen. Wel laten we de 20-weken echo doen.

 • M.S

  Wij doen het ook niet. We wachten tot de 20 weken 😊

 • Vayenn

  Zo’n mooi gezicht hè als je je kleintje ziet bewegen. Mijn hart smolt ter plekke toen ik het van de week zag😍.
  Wij hebben ook besloten geen prenatale testen te doen, enkel de 20 weken echo.😉

 • Vayenn

  Hey meiden, ik voel sinds een dinsdag ons beebje denk ik.
  Afgelopen dinsdag, net voor de termijnecho, dacht ik een tikje/plopje te voelen in mijn bekkenbodem. Ik kon het eerst niet plaatsen, maar toen we op de echo zagen hoe druk ons kleintje was kwam ineens de gedachte; misschien voelde ik net wel ons kleintje?🤔
  De afgelopen 2 avonden op de bank voelde ik ook af en toe een soort tikje/plopje.
  En nu vanochtend op bed voelde ik linksonderin, net boven mijn schaambot, een ‘aaitje’ Net alsof er iemand met een veertje langs je huid gaat, maar dan van binnen Zeg maar. Heel apart. Daarna ook nog wat tikjes/plopjes.
  Toen ik net mijn tanden had gepoets stond ik in de spiegel te kijken terwijl ik met mijn onderbuik tegen de wastafel leunde, en toen voelde ik echt iets heel raars in mijn onderbuik, net alsof er iets aan het draaien was. Zo bizar!
  Dus ik denk echt dat ik de kleine al voel.💗💙👶🏼
  Het is wel mijn 3e zwangerschap trouwens.

 • LadyVee

  Dat idee heb ik ook! Soms alsof er een stukje ineens geduwd wordt. Volgens de gynaecoloog zijn dit mijn darmen maar op de echo bij beweging dacht ik toch dat ik wat voelde kriebelen/verschuiven daarna verdwijnt het ook weer en soms komt het weer.

 • Vayenn

  Juist! Dat gevoel herken ik ook!
  Het zit heel laag in je onderbuik. Je darmen zitten volgens mij al weer een stukje hoger door de groei van je baarmoeder.

 • LadyVee

  Ja en lijkt me niet dat darmen van links naar rechs en van onder naar boven gaan?

 • Vayenn

  Nee mij ook niet😅

 • Kimtwee

  Wauw! Wat bijzonder, zo vroeg al! maar op het filmpje dat je eerder plaatste was ook al zoveel beweging te zien! Ik kan niet wachten tot ik ons kindje ga voelen!

 • Vayenn

  Ik hoop dat jij je kindje ook snel mag voelen. Het is echt zooo bijzonder😍😍.
  Is dit jouw eerste zwangerschap?

 • Mestiez

  Zou best wel eens kunnen. Ik voel ook al enkele dagen kleine tikjes in mijn baarmoeder. Denk dat als het niet de eerste zwangerschap is,dat je dan je babytje inderdaad wel wat eerder kan voelen.😊

 • Vayenn

  Oohh wat leuk! Dus jij voelt ook al wat?!
  Zo bijzonder hè?!😍😍
  Mijn hart maakt echt een sprongetje als ik de kleine voel💙💗

 • Mestiez

  Is inderdaad leuk en ook geruststellend als je af en toe zo'n tikje voelt. Dan denk ik telkens: "Ah-je leeft nog!" Maar het is nog zo zachtjes,dat ik het nog niet veel voel. Ik moet echt stilzitten of liggen om het dan plots te voelen.

 • Vayenn

  Het is zeker een geruststelling als je beweginkjes voelt. En ik moet er ook echt voor gaan zitten of liggen en goed erop concentreren dan voel ik het

 • Yee-
  Gisteren ook de termijnecho gehad. Het was zo mooi om te zien en ik kom voorlopig niet van mijn roze wolk af 😁.
 • mcvdm

  Haha geweldig mooi! Voor mij geldt hetzelfde 🙊

 • Mestiez

  Whauw-dat is een duidelijke foto! Mooi!

 • Yee-

 • Vayenn
  Ik zag dat je tegenwoordig ook een filmpje kunt uploaden hier. Zo leuk!
  Ik heb nog een filmpje van gisteren van ons beebje. Lekker beweeglijk en aan het draaien😍
 • Kimtwee

  Wat een beweeglijk kindje! Allemaal
  Rondjes draaien. Mooi!

 • Vayenn

  Ja hè?! Hij/zij is al hevig aan het dansen😆. Ik doe namelijk ook oa aan dansen. 😉

 • Mamatina87

  Super mooi.om.te zien

 • Vayenn

  Dank je wel☺️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van zondag, 3 maart 2019 tot en met zaterdag, 9 maart 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50