Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3476)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • -mama-van-3-
  Hallo week 11.
  Nog 5 dagen geduld en dan mogen we onze kleine schat gaan bewonderen.

 • Petra27

  Wauw dat is al goed te zien zeg

 • -mama-van-3-

  Het zal men 4de kindje zijn. (6de zwangerschap 13 jaar geleden miskraam gehad en afgelopen april missed abortion)

 • Petra27

  Okee heftig zeg.

  Mooi toch dat je het al ziet 😊
  Iedereen die het van mij weet zegt ook wow groeit goed he. Terwijl mensen die het niet weten het niet zien 😂 al kan ik me dat niet voorstellen want zie het zelf ook echt wel goed. Helemaal hoe later het word op de dag

 • -mama-van-3-

  Één foto van in de avond dat durf ik niet te nemen 🤣🤣
  Omdat il vin dat je het s'morgens al zo hard merkt...

 • Petra27

  Hahaha ach wat maakt het uit toch .. is alleen maar iets moois 💖💙

 • Mamavj23
  Dinsdag echo gehad. Ben zomaar een week verder dan ik dacht.. wauw zo super blij!
 • Petra27
  Gister de termijn echo gehad..paar daagjes terug gezet. Maar alles zag er goed uit 😊😊
 • Flookie

  Fijn dat alles er goed uit zag!! Heb vanmiddag de termijnecho ben best zenuwachtig ervoor! Ook of en hoeveel je dan teruggezet wordt want mn ovulatie was wel heel duidelijk geweest. Afwachten maar, hoop dat we de kleine spartel goed kunnen zien 😍🙏🏻

 • Petra27

  Ja ik heb zelf een hele onregelmatige cyclus wisselt van 28 tot 35 dagen ongeveer dus was ik er zelf al vanuit gegaan dat ik terug gezet zou worden. Maar ach wat maakt het uit paar daagjes vroeger of later toch.

  Hoe was bij jou de termijn echo? Kleine spartel goed kunnen zien?

 • Flookie

  Is ook zo op die 9 maanden valt t mee :) was goed en gezet op 6 maart uitgerekende datum! Hebben m goed gezien en was lekker aan het bewegen zoo schattig!

 • Petra27

  Ohh dan zitten we dicht bij elkaar mijn uitgerekende datum is 9 maart. Fijn dat alles goed was!

 • Flookie

  Grappig dat was eerst ook mijn datum! Op basis van mn eigen berekeningen, ga ook meer van die datum uit 😊

 • Larissamama

  Zijn hier ook zwangeren die studeren? Voordat ik wist dat ik zwanger was, leek het mij super leuk om een studie te gaan doen aan de universiteit. Ik had toch zat tijd over na werk.

  Maar nu ik zwanger ben, ben ik bang dat een studie ernaast even teveel gevraagd is. Zit erover na te denken om het een jaar te verschuiven. Hoe doen jullie dat?

 • Utrech

  Ik studeer geneeskunde en ga nu over naar het tweede jaar. Ben 11 weken zwanger. Het is belangrijk dat je weet dat je studie vooral een thuisstudie moet zijn. Ik heb per week 1 a 2 verplichte dingen, derest leer ik gwn vanuit huis. Na de baby zal dit dan ook niet veranderen.

 • Larissamama

  Wat goed! Ga je het hele jaar doen? Ik ga dit jaar waarschijnlijk alleen het eerste semester afronden. Die loopt tot begin februari.

  En inderdaad, net wat je zegt! De verplichte bijeenkomsten zijn het belangrijkst. Daar aanwezig zijn en verder echt thuis studeren. Stuvia heeft prima samenvattingen zag ik al

 • Shrimp

  Ik moest nog wat tentamens van Mn minor, een buitenland reis, een project afmaken en eind scriptie. Buitenland reis met 27wk ( te zwaar!! Het was heel intensief namelijk na 3 dg op bed beland in het hotel en medestudenten die mij eten brachten... Mn knieën deden het gewoon niet meer) laatste tentamen met 39.1. Project geregeld vanuit Mn kraambed , na 4wk project uitgevoerd met baby erbij... 3 maanden later eindpresentatie . Was NIET relax 🤣🤣 Maar het beheerst niet Mn herinneringen vn Mn eerste zwangerschap en Mn kraamweek. Vriendin van mij heb ik geholpen met Engels ( doet dokters assistent via LOI) en haar viel het zwaar...Je gaat denk ik wel vertraging oplopen als je nu begint , hoe zwaar zo’n eerste jaar je valt weet ik niet. Das wel anders als de boel afronden 🤣. En hoe makkelijk het je afgaat. Engels is Mn tweede taal dus studie was 2 vingers in Mn neus 🤪alleen al dat werk... al die verslaggeving blegh. Weet niet of het je eerste is ... als je baby in de draagdoek doet en hij is stil.... kun je vrij veel maar als baby ritme nodig heeft .... laat dat zich moeilijk combineren met een rooster ... maar it s your call 😊

 • Larissamama

  Oeffffff.... ja, dat is nogal wat! Jeetje, wat heb jij het druk gehad zeg. Daar ben ik ook bang voor. Rust is ook fijn tijdens de zwangerschap. Vind het dan zo zonde om studiegeld te betalen als ik uiteindelijk toch besluit om te stoppen. Maar aan de andere kant is het nu misschien wel mogelijk om in elk geval het eerste semester te doen, tot eind van het jaar. En daarna lekker focussen op de baby. Ik kijk de eerste maand even aan.....

 • Pi

  Vandaag echo gehad! Alles was goed, kindje bewoog veel, drie dagen vooruit gezet, dus het schiet mooi op!

 • GraceF

  Gefeliciteerd met de mooie echo!
  Ik heb gisteravond ook de termijnecho gekregen (en meteen maar een intakegesprek, bloedprikken, voorlichting over screening enz, want blijkbaar ging iedereen in de praktijk er vanuit dat dat al was gebeurd bij een collega 😁). Het gaat tot nu toe goed met ons minimensje. Wat is het prachtig on het hartje te horen! En schedel, kaak, bewegende armpjes en beentjes, een duimpje enz enz te zien.
  De uitgerekende datum is nu 25 februari, dus ik lees & schrijf verder bij week 12.

 • Pi

  Altijd bijzonder zo'n echo, fijn dat alles goed was!

 • Petra27

  Wat fijn 👍🏻😊 wanneer is nu je uitgerekende datum?

 • Pi

  26 februari 2020 :) jij?

 • Petra27

  Mijne = 2 maart

 • Petra27

  Hallo week 11..
  nog precies 1 week wachten tot de termijn echo ,deze week kan me niet snel genoeg gaan.
  Paar dagen achter elkaar extreem moe & misselijk en spugen. En gister ging het ineens weer een stukje beter. Hoe gaat het met jullie?

 • Pi

  Ik begin me ook langzaam beter te voelen. Vooral rond etenstijd nog misselijk, maar gelukkig niet meer de hele dag door. Soms overvalt het me even. Wel heel moe en last van mijn bekken. Vannacht flinke steken onderin de buik, vk gaf aan dat mijn baarmoeder ook al goed hoog zit. Klopt wel, want mijn broeken gaan sinds een paar dagen niet meer dicht... binnenkort maar eens op zoek naar een paar mooie broeken :)

 • Petra27

  Dat heb ik dus ook rond etenstijd & dan is mn eetlust ook ver te zoeken!

  hihi leuk he al zo’n verschilletje merken als dat de broeken niet meer dicht gaan ..is weer iets dichter bij een dikke baby buik 😊😊

 • Pi

  Idd, bedenk dan maar eens waar je zin in hebt.. bleh..
  En ja, ik kan niet wachten op weer een dikke buik en dat heerlijke gewiebel van binnen

 • Larissamama

  De misselijkheid lijkt bij mij wat minder te worden, maar durf het niet hardop te zeggen 🙈

 • Petra27

  hahah wat fijn! Hier vandaag ook een stuk beter zooo gek maar ook zo fijn haha

 • Pi

  Week 11!! Maandag echo.. spannend..

 • Shrimp

  Ik ook! En zag nog iemand hieronder😃 Ben ook benieuwd tis altijd wel weer spannend ja. Toch die angst dat het misschien niet meer leeft ...

 • Pi

  Idd, ondanks de misselijkheid, vermoeidheid en geen bloedverlies ofzo, altijd bang dat het niet goed is.. maar het komt vast goed, daarna kunnen we het gaan vertellen

 • GraceF

  Gaan jullie binnenkort ook op jullie werk vertellen dat jullie zwanger zijn? Ik twijfel of ik mijn leidinggevende meteen na de termijnecho zal inlichten, of nog even wacht.

 • Larissamama

  Ik wil het deze week vertellen. Vind het wel heel spannend, want heb per 1 april een vast contract gekregen en eigenlijk dus in mei gelijk zwanger geraakt. Dit is echt puur toeval want we hebben het echt heel lang geprobeerd 🙈🙈

 • GraceF

  Ik werk ook nog geen jaar bij mijn huidige werkgever, mijn vaste contract gaat over een paar weken in. Misschien geen ideale timing, maar het is wat het is. Ik denk dat ik het volgende week maar ga vertellen aan mijn leidinggevende.

 • Pi

  Ik vind het heel lastig, ik heb per 1 aug. een nieuwe baan, tijdens het sollicitatie gesprek wist ik nog niet dat ik zwanger was... dus voel me best lullig nu 🙈 maar goed, het is niet anders, dus beter snel vertellen dan maar..

 • 12345678

  Ja ik ken dat ik had hetzelfde, ik start in september bij een nieuwe baan, wist ook bij solliciteren niet dat ik zwanger was (probeerden al een jaar, dus hoop was ook redelijk weg). Dag nadat ik hoorde dat ze mij wilden aannemen had ik een positieve test.. Heb het mn leidinggevende voor het tekenen van het contract verteld. Wilde niet risico lopen dat ze in proefmaand zouden beeindigen. En daarnaast had ik een vast contract en oude baan nog niet opgezegd. Mijn eerlijkheid werd erg gewaardeerd overigens en mag gewoon komen ;)

 • Pi

  Goed om te horen dat ze we zo mee omgaan! Ik blijf binnen dezelfde organisatie, dus behoud mijn vaste contract gelukkig.. En wat fijn dat je na een jaar toch zwanger bent :) ik heb op de tweede anderhalf jaar moeten wachten, ik ken de frustratie..

 • GraceF

  Ja, het lijkt me fijner het zelf te vertellen dan dat collega’s ernaar gaan vragen.

 • Bloempies

  Ik heb het na de 1e echo verteld (8+6). Maar dit meer gedaan omdat ik geen nachtdiensten meer wou(helaas aankomende week nog 3 omdat er echt niet geruild kon worden met een andere vpk door vakantieperiode).. en me buik al aardig gegroeid was en het niet lang meer kon verbergen🙈 Afgelopen week ook aardig aan het spugen geweest ‘s nachts daardoor me ziek gemeld en ze begreep het volkomen. Collega’s vinden het ook allemaal leuk, wat ik niet verwacht had omdat ik met laatste stuk opleiding bezig ben en wat precies uitgestippeld is met klaar zijn opleiding en komst baby🙈

 • GraceF

  Gelukkig dat je collega’s positief reageerden. Succes met je laatste nachtdiensten! En ach, het komt vast nooit helemaal perfect uit, maar het komt vast goed.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van zondag, 8 maart 2020 tot en met zaterdag, 14 maart 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50