Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4793)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • hoopdoetleven

  IK heb vandaag de termijnecho gehad en 2 dagen vooruit gezet dus precies 11 weken vandaag !! Wat een opluchting <3

 • Golmaz

  Vanaf gisteren in week 11. Dinsdag een mooie echo gehad🥰 wel nog steeds last van veel kwaaltjes.

 • Linda004

  Yes we zijn in week 11❤️

 • Roeza

  11 weken🤩 en weer een goede echo💝

 • Ginette87

  Zo zenuwachtig vanmorgen dat ik gewoon heb lopen janken. De verloskundige zag gelukkig dat ik de zenuwen had (heb hiervoor 2 miskramen gehad) dus mochten direct gaan liggen. Wat een last valt er dan weer even van je schouders als je de kleine beeb heerlijk ziet rond dartelen.

  Het was daardoor ook even lastig om het termijn vast te stellen maar voor nu zijn we 2 dagen achteruit gezet (11.1) Komt ook meer overeen met mijn eigen berekeningen (heb een late eisprong).

  Over twee weken de volgende echo (13 weken) gelukkig en dan weer twee weken wachten.

 • Meliss292020

  Yes week 11💞💙🥳🤣

 • Ginette87

  Hallo week 11 en doei zwangerschapskwaaltjes.

  Man wat ben ik nu opeens onzeker. Zo misselijk en beroerd ik maandag nog was en nu poef alles weg. Gelukkig dinsdag een echo om te spieken of alles nog goed gaat.

 • Meliss292020

  Haha hier ook! Stuk minder…. ben er wel blij om was zo misselijk steeds🤣 ik heb me voorgesteld om deze 2e zwangerschap me minder druk te gaan maken dan dat ik bij de 1e deed🥴🤣

 • Daantjeenayah

  11.1 ben vandaag ook weer vooruit gezet.
  Maar bestaan er nog zwangerschaps tickers. Hier op BB of voor app op de telefoon..

 • Jobb

  Wat bedoel je precies? 😄


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van zaterdag, 22 april 2023 tot en met vrijdag, 28 april 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50