Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (928)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Esy

  28 weken!

  Hoe voelen jullie je?
  Ik merk dat het echt vervelend begint te worden die buik die in de weg zit, de kwaaltjes en vooral de pijn in mijn rug en bekken.
  Verder blijf ik ook nog altijd erg moe, volgende week de uitslag van mijn bloedonderzoek, de 3e maar de andere 2 keer is er ook niets gevonden wat mijn moeheid verklaard, buiten die dikke buik om dan.
  Ons kleintje zit ook nog altijd op der kont, waardoor ik toch wel de zenuwe begin te krijgen. Onze andere 3 zaten met 27 weken goed om en ingedaald. Dit kleine eigenwijsje begint wel wat te zakken met haar kontje.. Hoop zo dat ze draait voor ze vast zit met der billetjes

 • Peye3

  Hier ook vreselijk last van bekken en rug vooral als ik een zware dag heb gehad en de ijzer moet opgekrikt worden tot de bevalling volgens de gynaecoloog (nu is het 6,3)vandaar ijzertableten gekregen maar voor de rest voel ik me goed en de baby is lekker actief
  Hier ligt de baby ook goed met de hoofd naar benden maar dat zegt niets, het kan nog steeds alle kanten op gaan.

 • Oemmm

  Ik voel me helemaal top soms bandenpijn maar dat was het ookwel! Heb het gevoel dat de mijne nog alle kanten opdraait

 • Oemmm

  Week 28👍🏼

 • Peye3

  Hello week 28☺️

 • Denise-Jay

  Alweer 28weken zwanger van ons 4 de en laatste kindje kindje. Word wel een beetje verdrietig als ik er aan denk dat ik dit niet meer zal meemaken :( zo mooi en magisch om een kindje te kogen dragen. Maar ja, je moet ook een keer stoppen he!? In mijn hart is wel plek voor 10 En als ik rijk was zou ik er sowieso nog wel 1 of 2 bij willen.. Maar goed, ik ben helaas niet rijk en ik wil me kindjes ook wat kunnen bieden ;)

 • -mari-
  Nog 12 weken te gaan!! Ik kan niet wachten. Gisteren avond voor een 4d geweest maar jammer genoeg lag hij steeds met zijn gezicht tegen mijn placenta aan. Ik mag woensdag in de middag terug komen hopelijk kunnen we dan zijn mooie gezichtje zien. Hoe gaat het met jullie?
 • Caro16

  Vandaag 28 weken en 2 dagen. Ik voel me opzich prima werk al een tijdje halve dagen vanwege bekeninstabaliteit. Maar merk nu wel dat het al wat zwaarder wordt nu we in de derde trimister zitten na het eten vaak last van harde buiken. En in de nacht lekkende tepels al heel irritant is dat 🤣 hoe gaat het verder met iedereen?

 • Mimzzy
  Nieuwe 3D echo vandaag gehad.. was top! Echt een droppie.. in love
 • liefje04

  ahh prachtig zeg!

 • Nox

  Yay, nog 1 dagje verwijderd van de 28 weken. Woensdag sluit ik me hier dus officieel aan, maar ik kan weer niet wachten. :p Volgende week woensdag op 29 weken heb ik de 28weken controle bij de gyn met echo. Mogelijk maak ik deze week nog een afspraak en ga ik langs bij de vroedvrouw, omdat ik nu al de laatste week met harde buiken zit die niet verdwijnen. Enkel als ik lig weg. Sta ik op, bij alles wat ik doe, harde buiken. Zelfs zitten na een tijd is niet lekker. Ik heb ook veel menstruatie pijn gehad en lage rugpijn. Ik ga me voor zekerheid toch even laten nakijken, is het niets dan ben ik weer gerust :) Is het iets was ik er tenminste hopelijk optijd bij ^^ Je weet nooit bm hals aan het verstrijken of zelfs opening ofzo. Bij mijn eerste (nu de 4e) moest ik vanaf 21 weken immers volledig platte bedrust houden na 1 nacht ziekenhuis met longrijpers ed, omdat men bm hals verweekt en verkort was met kleine opening.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van maandag, 8 juli 2019 tot en met zondag, 14 juli 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50