Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1043)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Flove

  En dan lig je in het ziekenhuis met het vermoeden vruchtwater te verliezen😫😢.
  Ze kunnen het nog niet met zekerheid zeggen.

 • Petra27

  Ohnee 😑
  Weet je al iets meer? 🍀

 • Serena-a-a

  Ow nee😧. Hoe merkte je dat? Hoe gaat het nu?

 • Claumeissie

  3de trimester🤰💗
  Nog steeds weinig kwaaltjes en geniet er nog volop van.
  Volgende week zaterdag, 4d echo ons meisje bewonderen💗🤰

 • Lucailyana1215

  3de trimester we kunnen beginnen aftellen.begint ook wel door te wegen heb al serieuze buik 🙄

 • mamavanisaenlucas

  Derde trimester is aangebroken en hoe! Direct maagzuur en lopen wordt lastiger. Sliep al slechter door de zwangerschap maar de laatste vier dagen is onze zoon om de haverklap wakker dus het wordt er niet beter op. Heb de kinkhoestvaccinatie besteld bij de apotheek, doen jullie die ook?

 • Lucailyana1215

  Hier is de spuit al gezet tegen kinkhoest

 • <3-3

  Volgende week griep- en kinkhoestvaccinatie! Man gaat ze ook allebei laten zetten, maar kinkhoest pas tegen de bevalling aan.

 • pinkblue

  Mag hem donderdag zetten moet alleen wel 41 euro aftikken

 • Ann88

  Toevallig vandaag laten zetten 🙃

 • Mar-82

  Nou, 28+2 en dat van die enge dromen klopt gatsie... Hopelijk vannacht beter..

 • mamavanisaenlucas

  Ik heb dat de hele zwangerschap al, bij allemaal trouwens. Hele bizarre dromen, bah!

 • Yaj

  Even een vraagje...Ik ben tot nu toe nog maar 2 kilo aangekomen. Aan de ene kant niet zo erg want ik ben best wel zwaar....maar ik eet genoeg, beweeg niet heel veel want dat lukt niet meer ivm bekken klachten etc. En af en toe ongezonde dingen zijn niet vreemd deze zwangerschap (zak chips, chocolade, patatje) toch wel heel gek dan vinden jullie niet? Straks ben ik ziek ofzo en heb het niet door 😱

 • Lucailyana1215

  Hier ook nig maar 3kilo ze bij maak u geen zorgen

 • pinkblue

  Ik sta nog steeds in de min kilo's. Zelfs mensen die mij dagelijks zien zien het . De verloskundige en zelfs gynaecoloog zeggen het is echt niet erg de baby pakt echt wel wat hij of zij nodig heeft .

 • kikkervisje93

  Ik ben nu voor het eerst in mijn zwangerschap in 2 weken tijd 1 kilo bij gekomen. Heb er sinds ik zwanger ben nu nog -29 op de weegschaal staan (Heb wel overgewicht). Denk dat je je geen zorgen hoef te maken, maar eerder er van moet genieten haha!

 • Yaj

  O wauw -29 kilo? Hoe dat zo. Ik ga er zeker nu van genieten hoor haha

 • kikkervisje93

  Voornamelijk omdat ik best wel een druk op mijn maag had en dus simpel weg de helft nog maar op kreeg, één hap te veel en alles kwam terug. Ook de zin in eten was weg, die is nu wel weer redelijk terug. En ja ook mentaal voel ik me beter dan ooit. Had niet meer verwacht ooit zwanger te mogen worden dus boeide me mijn gewicht totaal niks meer waardoor ik automatisch naar snoep greep.... Sinds die positieve test toch een heel groot verantwoordelijkheid gevoel gekregen, ook naar gezond eten etc

 • Esther-1975

  Ik ben ook ook pas een kilo aangekomen. Als je een wat hoger BMI hebt is dat geen probleem. Ik vind het dus allemaal prima!

 • Yaj

  Gelukkig maar haha. Vanochtend op de weegschaal zag ik de patat en de chocola wel voorbij komen. Iets aangekomen 😋 het moet er natuurlijk allemaal wel weer af want van mijn eerste zwangerschap bijna 30 kilo aangekomen dus op zich.....mag het ook wel dit gewicht blijven wat ik nu heb zodat het daarna er weer af gesport enzo kan worden

 • Mar-82

  Hier ook pas 2 kg aangekomen. Bij mijn eerste zwangerschap had ik dat ook, heerlijk. Was slanker dan ervoor.. Bij de tweede was ik echt dik. Nu weer zoals bij de eerste. Gelukkig ben ik ook niet 1 van de slanksten (mt 44) dus ach. Beebje en ik doen het verder goed, dus geen zorgen daarover

 • Yaj

  Gelukkig maar ! Hier ook forser maat 46 dus op zich moet ik er maar van genieten 😋

 • Esther-1975

  Week 28! Vandaag alle nieuwe bed- en badtextiel gewassen en in de kasten gelegd en voor de zekerheid ook het bedje alvast opgemaakt. Verschoon ik in december nog een keer, maar het ziet er zo gezellig uit. 😊

 • Tati28

  Vandaag wijsheidstand laten trekken ik had gewoon teveel pijn kwam er snachts elk uur wakker van voelde heel de linkerkant van mijn hoofd ! En beter trekken en eruit dan een onstekking want dit zou erger zijn voor de bby dan de verdoving 🙌🏻 Blij dat i eruit is !!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van dinsdag, 3 maart 2020 tot en met maandag, 9 maart 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50