Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1183)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kleinmensjeopkomst!
  28 weken! 🎀
 • anmh

  Wauw!

 • NewBaby2018

  Derde trimester! Eindelijk!
  Op de valreep moet ik nog een suikertest doen, meting van de 20 weken echo bleek niet helemaal goed te zijn, waren ze vergeten door te geven. Dikke buikomvang van het kindje.. Nouja.. maak me er niet al te veel zorgen om en stiekem wel een beetje blij met de extra echo 🤭😉

 • Mama-van-a-m-z-r

  Vandaag bij de gyn geweest, en was toch wel geschrokken van mn gewicht 🤭
  Woog 68 kg...
  Tijdens mn vorige zwangerschap was ik het meest aangekomen van allemaal en woog ik 72 kg (20 kg aangekomen) toen vond ik mezelf echt gruwelijk dik 😱😅 en duurde lang voordat het er weer af was...
  Maar vrees dat ik weer een record ga zetten deze keer 😢🤦🏻‍♀️
  Bij iedere zwangerschap kwam ik steeds meer aan haha

 • anmh

  Gewoon een beetje proberen op te letten wat je eet en lekker rondjes wandelen buiten? Het kan ook meevallen he, dat 3e trimester! Ik kwam bij m’n 1e maar 3 kilo aan in het hele 3e trimester! Bij mij gaat het nu ook harder dan bij de 1e, maar probeer een beetje gezond te leven en me te gedragen ;)

 • Mama-van-a-m-z-r

  In de eerste maanden was ik zelfs afgevallen... en toen OPEENS 😂 kwam ik heel veel aan...
  Terwijl ik helemaal niks raars deed/at 🤷🏻‍♀️
  Dat wordt fitnessen na de geboorte...

 • anmh

  Hahaha zo zie je maar weer, elke zwangerschap is anders ;).
  Ik sta nu vanaf 27 weken al op t zelfde gewicht, kwam daarvoor snel aan! Zit dus nu nog steeds op 12 kilo, wat voor 30 weken dan weer niet heel gek is ;).
  T gaat er echt wel weer af, wandelen met die kleine, gezonde tussendoortjes, achter andere kids aanrennen ;)

 • Mama-van-a-m-z-r

  Ik ren nu al achter 3 kinderen aan, maar het doet mn gewicht geen goed haha.
  Bij mn vorige zwangerschap was ik 20 kg aangekomen, maar bijna alles in de eerste 3 maanden... precies andersom dan nu :p
  Ach, het is niet anders. Komt wel weer goed 😊

 • Marj0lein
  Mijlpaaaaaal week 28!!

  Mn baby is weer eens groot 🤭 suikertest in week 24 was goed 🙌🏻 Mn placenta is giga en mn water is weer lekker aangevuld.. babytje werd op 27 weken op 29 weken geschat.. daar was ik al bang voor gezien de buik🤪 mja.. over 4 weken hoop ik iets meer te weten over eventueel inleiden of iets anders.. maar ik wil niet nog een dikke 5 kilo baby😂 dat was niet zo grappig..
 • anmh

  Wow wat een mooie buik ook!
  Pff 5 kilo! Dat lijkt me echt heeel heftig! Hopelijk valt het mee of kan je inderdaad anders op tijd ingeleid worden om het enigzins acceptabel te houden?

 • Marj0lein

  Ik vind dr nu wat makkelijk van dat komt wel goed en dat kun je wel etc.. maar ik wil toch echt graag dat mocht het groter worden dat ze me eerder inleiden of iets.. doe iets😂 maar niet tot 42 weken en we zien wel

 • anmh

  Dat zou ik zéker zo aankaarten bij je VK! Zo’n grote baby kan zeker een inleidingsindicatie zijn! Een beetje voor jezelf opkomen kan geen kwaad :)

 • Mama-van-a-m-z-r

  Baby van 5 kg? 😱
  Dat wens ik je niet nog een keer toe haha
  Wanneer krijg je nog een groeiecho?
  Ik over 3 weken...

 • Marj0lein

  Haha ja 5100g en 57cm 😵 willik ook niet weer maar ook deze gaat die kant op helaas.. over 3 weekjes weer kijken idd en dan plan bedenken🙌🏻

 • Mama-van-a-m-z-r

  Wat heftig zeg!
  Is het nog steeds een groot kindje?

  Succes 🤞🏻

 • anmh
  28 weken vandaag. Buik is afgelopen week echt ontzettend gegroeid! 3e trimester! Wat gaat het ineens weer hard! Ben ondertussen wel heel benieuwd naar het kleine ventje/dametje! Meer mensen die niet weten wat het wordt?
 • passievrucht

  Wat een verschil (kwa grootte buik) met Mom-wow hieronder. Grappig om te zien hoe een zwangerschap voor iedereen anders is. Je bent mooi zwanger, met een bescheiden buikje! :) Geniet ervan!

 • anmh

  Ja leuk hè! Hoe dat zo verschilt! Vind het ook een mooi voorbeeld dat je de een echt niet met de ander kunt vergelijken! <3

 • Ohmamamia

  Mooie buik!!

  Wij weten ook het geslacht niet, zo leuk om met de geboorte verrast te worden 🥰 Ik denk trouwens wel een meisje gezien te hebben op de echo, maar weet het niet zeker.

  Wij houden sowieso van neutralere kleertjes en spulletjes voor kleine babies. En hebben al een jongetje en een meisje, dus genoeg spulletjes voor daarna.

 • Mom-wow
  Dit is mijn buikje!
 • passievrucht

  Mooi! Flink rond! :) Succes!

 • Mom-wow

  Dank je wel!
  Hoop dat, net als bij de grote broers, de grootte van de buik niets zegt over de grootte van de baby

 • anmh

  Ohh wauw mooi! Ook al zo mooi rond! Hahaha, ik kan me die nieuwsgierigheid ook wel voorstellen hoor! ;) #herkenbaar ;)

 • Mom-wow

  Mooi buikje!
  Wij weten wel wat het wordt, ik ben veel te nieuwsgierig!

 • Mommy_T

  Wat heb je nog een bescheiden buikje! Mooi hoor! Wij weten ook niet wat het wordt! Ik vind de verrassing bij de geboorte zooo speciaal. Ik ben soms wel erg benieuwd, maar er ook weer niet zo veel mee bezig!

 • anmh

  Jaa dat vonden wij ook! En bij ons zoontje wisten we het de eerste paar minuten ook niet, we waren zooo blij dat we een kind was die het ‘deed’, dat we nog geen seconde hadden bedacht dat we nog niet wisten wat het geslacht was! Eigenlijk ook wel heel bijzonder!
  Ik ben er vooral mee bezig als ik weer s snachts over (jongens)namen aan t twijfelen ben ;)

 • Mommy_T

  Hahahaha, de namen hebben wij ook nog niet! 🙈 En je hebt er dan 2 nodig hè.

 • N.iekiet

  Je bent mooi zwanger zeg!! Ik weet wel wat het is. Te nieuwsgierig gewoon. Maar wat lijkt me het speciaal om het met te geboorte pas te weten zeg. Hoe doe je het nu met kleertjes kopen en aankleding kamer? Heb je alles neutraal of een basis kleur??

 • anmh

  Ahh lief, dank je wel!
  Onze babykamer is heeeel klein dus we gaan alleen wat posters ophangen in lijsten (je hebt ze vast al wel s voorbij zien komen van oa giraffe, aap ed) en n commode neerzetten. Gebruiken eerst de cosleeper weer, tot ‘ie naar het eigen kamertje kan.
  En bij ons zoontje wisten we t ook niet, toen dachten we allemaal ‘neutrale’ kleren te hebben -achteraf gezien een aantal wel vrij jongensachtig-, maar dat gaan we dus nu weer doen :)

 • Mom-wow

  Hallo mama's,
  Hoe is het bij jullie?
  Weer een weekje verder en welkom 3e trimester!
  Officieel met verlof nu ivm contact in de zorg(onderwijs)..
  En jullie?

  Gaan jullie iets doen voor vaderdag?
  Ik dacht eerst om te wachten tot volgend jaar.. maar zag een super leuk Eerste Hulp Bij Ontsluiting pakketje;
  Blikje energie drink om bij de 'les' te blijven
  Mini gezicht crème voor de 'frisse blik'
  Tic tac voor de 'scherpe woorden'
  Oordopjes tegen het schreeuwen

  Zelf uit te breiden, aan te vullen..

  Vond ik wel leuk!

 • anmh

  Oh wat vroeg om al verlof te hebben, lijkt me ook wel een gekke ervaring? Wel heerlijk met dit mooie weer (behalve vandaag dan ;-)), lekker veel naar buiten en naar de zon kunnen! Voel je je verder wel goed? Dat is natuurlijk wel de voorwaarde om nog een beetje op pad te kunnen ;-)

  Leuke ideeën voor een 1e vaderdag! Ik heb het bij de 1e toen ik zwanger was niet gedaan, vond het wel heel leuk om vorig jaar bij de 1e 'echte' vaderdag een beetje uit te pakken!

 • N.iekiet

  Goedemorgen! Hier alles goed. We zitten midden in een verbouwing van ons nieuwe huis. Dus druk druk.. Ik ben nog altijd ontzettend snel moe.. echt extreem . Al bij ha geweest en suiker is nuchter 3.8 Dus erg laag. Over 2 weken weer prikken en dan kijken wat dan alle cijfertjes zeggen. Maar oh wat is t mooi om zwanger te zijn en de baby nog even voor jezelf te hebben.. veilig en warm in de buik. Donderdag avond heb ik weer een echo (groei echo) na bijna 10 weken dus ik ben zo benieuwd inmiddels naar hoe ze eruit ziet.

  Ik wil wel iets doen voor vaderdag maar ik ben zo inspiratieloos. Wilde eerst een cadeau laten maken, een deur bordje met avatar poppetjes erop en dan de baby met haar naam erbij.. Maar we hebben 1 rekening dus dat had ie dan toch al door als ik t betaald had. Ik doe dat tegen die tijd samen met hem wel bestellen.. nu nog iets kleins verzinnen maar het is zo moeilijk 😅

  Vind jou cadeau idee ook wel echt leuk, misschien wordt het wel zo iets ook...hahhaha

 • anmh

  Ohh wat een timing om te verbouwen! Verwachten jullie dat het klaar is voor de komst van de kleine?
  Wat vervelend dat je nog zo moe bent; misschien helpt het om bijv. voeding aan te passen (suikervrij? hoor vaak dat mensen daar na de 1e dagen (want detox...) meer energie van krijgen?) of toch te proberen door beweging wat meer energie te krijgen?

  Leuk weer een echo! Wij hebben met 30 weken de groei/liggingsecho, ben heel benieuwd! Heb het idee dat ik bij mijn zoontje rond deze termijn al goed kon voelen hoe hij lag, maar nu eerlijk gezegd maar soms!

  Ik heb voor vaderdag een 2meter 'meetlat' besteld, zodat we de lengte van ons zoontje (+ nieuwe baby) daarop kunnen bijhouden. We wonen nu in een huurhuis zonder intentie hier heel lang te blijven, en ik zou het zoo jammer vinden om dat 'kwijt' te raken omdat het op een muur staat o.i.d...! Ben benieuwd wat hij ervan vindt!

 • N.iekiet

  Ja hopen t wel. Hebben omdat we hier vanuit gaan ook nog lang niet alles in huis gehaald.. hopen het daar allemaal op te gaan bouwen en dan nog op tijd over te kunnen. Maar krijg wel last van stress omdat er toch wel elke keer iets tegen zit en de planning dan uit loopt op alles. Maar goed tis niet anders. We zitten nu in huurhuis dus desnoods blijven we hier wat langer. Maar die onzekerheid vind ik lastig.. lang leve de hormonen

  Maar inderdaad als je dan nog gaat verhuizen en je schrijft het op de muur dan is het verloren.. dat zou sunt zijn!! Dan goeie oplossing en direct iets kleins / groots van 2 meter te geven haha.. super leuk!

 • anmh

  Ohhh wat zou het fijn zijn als t allemaal wél lukt!

  Wel fijn dat de optie ‘huurhuis’ dus ook betekent dat een maandje langer ook een optie is :) zet niet meteen alles op losse poten...

  Jaa ik vind het vooral zelf zooo leuk om die lengtes te bewaren. En nu groeien ze nog zó hard! Dus fijn als we dat nu gelijk nog kunnen starten ;).
  Mijn vriend is zelf 1.95 en mijn familie is ook allemaal lang (ik niet met 1.70 maar ben echt ‘het kleintje’) dus goeie kans dat die kleine man van ons ook lang zal worden ;) kan je t maar beter goed aanpakken ;)

 • Mom-wow

  Ah druk druk druk..
  Werk je ook nog daarnaast?
  Hoe hoorde jij de uitslagen van het bloed? Ik heb vorige week geprikt en weet niet zo goed of ik nu moet bellen. Heb volgende week een echo weer dus zou het dan sowieso wel horen..

  Succes met de verbouwing!
  En idd lekker genieten van BB

 • N.iekiet

  Ik heb de volgende dag kunnen bellen al voor mijn uitslag! Maar dit heb ik via de huisarts laten lopen. Ik denk dat het bij de vk niet zo snel gaat? Ik moet over 1.5 week prikken om te zien hoe het er dan voor staat. Maar ik zou gewoon als je morgen nog niks hebt gehoord even bellen hoor. Kleine moeite voor hun en dan weet jij t gelijk.

  Ik zit in ziektewet en werk elke keer zo'n 4 uur (3x4op dit moment) normaal werk ik 26 uur totaal per week. Maar zag al dat ik volgende week meer geroosterd ben al...En eigk niet echt mee eens.. Maar goed.. gek genoeg durf ik niet zo goed voor mezelf op te komen..blijft een dingetje voor me hahaha.. voor een ander is prima allemaal alleen voor mezelf niet echt..

  Hoe is het met jou? Lekker verlof , meteen stralend weer komende week...jaloers hoor. Maar wel verdiend al.

 • Mom-wow

  Och joh! Gewoon wat van zeggen. Je hebt he veel rechten als zwangere!

  Ik ben al sinds 16 mrt in huis door Corona en ben risico groep. Wel heel gek idd. Kon er eerst ook niet zo goed aan toegeven, maar nu wel meer. Alle zwangeren zijn er nu uit met 28 wk binnen mijn sector dus kan er iets meer afstand van nemen. Maar goed... het is wat het is.. liever zo dan ziek worden!

  Ik voel me verder nog wel oké en heb sinds kort een elektrische fiets en kan nu wel weer goed fietsen. Buiten onderneem ik wel het fietsen. Verder eigenlijk niet..

 • N.iekiet

  Ohhh heerlijk een elektrische fiets.. dat staat op mijn wensenlijst. Bakfiets met ondersteuning.. lijkt me echt top.. baby mee.. andere kindjes mee en lekker fietsen zonder dood op te zijn. (Nu fiets ik ook echt te weinig)

  Vermaak je je thuis nog wel goed Zo?

 • Nise87

  Hallo allemaal😃 toch maar een account aangemaakt aangezien ik heel vaak de reacties lees. Vandaag ga ik mee doen aan zwangerschapstotaal. Ben benieuwd of het wat is voor mij.
  Gisterenavond voor het eerst van die scherpe steekjes gevoeld tijdens dat ik rustig op bed lag, zijn er nog meer dames die dit herkennen?

 • mamazonderbaby

  Bossje ik kan op de andere pagina niet meer reageren! Het voelt zeker bijzonder om aan alle kanten leven te voelen, heerlijk

  Ik strijk niets hoor, dan blijf je bezig 🙈

  Hebben jullie trouwens instagram? Vind het wel leuk om jullie dan te volgen en op de hoogte te blijven 😁

 • Bossje

  Hahha bij een volgende zou ik ook niks meer strijken, wat een werk en zonde vd tijd 🙈

  Ik dacht dat Ik alle wasjes wel klaar had maar krijgen nog allemaal kleertjes cadeau (Gister weer van opa en oma) dus met de volgende Lading wasjes wacht ik wel ff😅

  Sinds gister voor t eerst last van vocht vasthouden in de benen. Wat een vervelend gevoel zeg😕

  Heb geen instagram, ben niet zo vd social media😳 heb alleen Facebook.

  Is er niet al een groep aangemaakt met alle zwangeren die in juli/augustus zijn uitgerekend?🤷🏼‍♀️

  Was bij mn vorige zwangerschap wel, kan je elkaar ook volgen 😃

  Zou dat ook wel leuk vinden inderdaad!

 • mamazonderbaby

  Ja ik ben lid van twee groepen op fb die uitgerekend zijn in juli 😁
  Heb inderdaad ook weer kleertjes gekocht en gekregen dus moet ook weer opnieuw wassen 😝
  Vervelend dat je vocht vast houdt, heb ik gelukkig (nog) geen last van!

 • Bossje

  Oh wat leuk! Kan je mij daar ook voor uitnodigen?😃

 • mamazonderbaby

  Kan alleen als we vrienden zijn op fb, maar je kunt zoeken naar uitgerekend in juni/juli/augustus en naar Juli mama’s BE/NL. Ik vind t erg leuk!

 • Bossje

  Bedankt! Ik heb me aangemeld 😃


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van dinsdag, 29 september 2020 tot en met maandag, 5 oktober 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50