Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1069)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Sterremama

  Jaa het laatste trimester is aangebroken.
  Ik word er spontaan blij van.
  Bi doet zoveel zeer dat dit weer als een mijlpaal aanvoelt.
  Over 6dahen mogen we onze zoon nog eens bewonderen! Zo benieuwd! En op 14feb een pretecho.
  Het is de laatste keer. Dus ondanks de bi probeer ik wel wat te genieten.

 • Siema84

  Week 28❤️

 • Jennglo

  Week 28 sinds gisteren, komt plots zo dichtbij 😍

 • Earthling
  Hallo 3e trimester!
  Onze kleine meid beweegt regelmatig maar enkel onderin. Raar dat ik haar beentjes zo weinig voel. Maar volgens de echo's alles in orde.
  Heb niet echt opluchting gehad in de 2e trimester. Slaap al heel de zwangerschap slecht door veel plassen en regelmatige urinewegontsteking, zelfs met veel water drinken.
  Met onze oudste kleine meid van net 1 jaar is alles overdag ook veel vermoeiender. Voor mijn man gaan die laatste 12 weken zo voorbijvliegen zegt hij vaak, voor mij is het dagelijks aftellen en kan de bevalling niet snel genoeg dichterbij komen.
  Kan niet wachten om ons Femke de eerste keer in men armen te houden en eindelijk weer met volle teugen mama kunnen zijn voor onze 2 meisjes.
  Eerste zwangerschap en 2e zijn niet te vergelijken, zeker als ze kort achter elkaar komen. Maar ben o zo blij dat we binnenkort 2 dochters gaan hebben 😍
 • PZK

  Hier vooral aan de zijkanten en bovenkant geschopt. Idee dat ie al erg hoog ligt.
  Hier veel last van bekkeninstabiliteit. Ook lastig met een gezin, heb er nog drie rond lopen😅 maargoed... Nog even drie maanden volhouden 😉
  Vervelend dat je slecht slaapt. Hopelijk word dat nog even paar maand beter. Sterkte!

 • Momtini

  Hier zijn de bewegingen vaak net zo! Ligt de kleine bij jou soms ook niet veelal in een stuit? Of zijn de schopjes meer naar je rug kant toe?

  Oh en wij hebben straks ook 2 dochters! 🥰 hoelang zit er tussen die van jullie?

 • Earthling

  Er zal 16 maanden tussen de 2 meisjes zitten. Hopelijk worden het 2 handjes op 1 buik. Wij wilden de eerste 2 kort op elkaar. Misschien ooit nog een 3e maar dan als het leven weer wat in balans komt. Zou wel leuk zijn om ooit nog een nakomelingetje te krijgen. Als we het aankunnen 😄

 • kimberly106

  Hier ook veel onderin de kleine meid.
  eigenlijk voel ik haar bijna niet ergens anders.
  Kan ook niet wachten tot ze er is.
  Echt aan het aftellen.
  We weten al wel dat het een geplande keizersnede gaat worden.

  Hier al een zoon en een dochter 😍

 • Momtini

  Nou he echt aftellen is het al!!

  Wat grappig ook veel beweging dus onderin, vind t voor.mijn blaas minder grappig haha , jij ook veel last van?

  Wat leuk zeg nog een dochter erbij!🥰 Wel fijn dat een kkeizersnede al bekend is, neem aan vanwege.medische redenen?

 • Earthling

  Ik heb al heel de zwangerschap last van men blaas. Bij beiden begon dat direct. Sinds mijn eerste zwangerschap heb ik amper een nacht volledig doorgeslapen. Zelfs tussen de zwangerschappen niet door de borstvoeding enzo. Door en uitslapen is echt verleden tijd 😂

 • kimberly106

  ja idd mijn blaas heeft er wel last van 😅ja ivm traumatische bevalling wat uiteindelijk een spoed keizersnede werd.

  Hier merk ik ook al nesteldrang wat jij eerder zei.

 • Momtini

  Yeeey week 28! Buik maakt een enorme groeispurt, en de kleine meid is dagelijks druk in de weer 😊 Bij de controle van gisteren lag ze opnieuw in een stuit, maar voel haar sinds een week wel overal bewegen ipv alleen maar onderin. Hoop echt zo zo zo zoooo dat ze op tijd mag draaien en indalen! Best spannend!

  Voel me verder goed, wel sneller moe, slecht slapen blijft ook, maagzuuur heb ik ook ineens, nesteldrang neemt toe pfoehh maak er maar gerust koopdrang van 😂🤦‍♀️ hoe gaat t met de anderen? 🤗

 • Serena-a-a

  Baby weer goed gekeurd vandaag. Ze gaapte zelf. Zagen gewoon der tongentje🥰 ze wordt 1300 gram geschat. Wist niet dat ze dat al konden zien.

 • Petra27

  Dat is fijn! 💖
  hihi wat grappig wist ik ook niet idd. 1300 gram en das gemiddeld? Ik heb de 3Oe een extra groei echo ben heel benieuwd na onze kleine meid. Helemaal nu dat die zwangerschaps diabetes is ontdekt.

 • Serena-a-a

  Geen idee wat gemiddeld is. Daar wordt ze nu op geschat☺️. Weet je al meer over de zwangerschapsdiabetes? Kan je 't af met een dieet? Hier gisteren bij de fysio geweest. Bekkeninstabiliteit 😩 bij de eerste niet gehad😩

 • Petra27

  Ohhh bekkeninstabiliteit 😑fijnnnn. Hopelijk helpt de fysio!
  Ik ben afgelopen week 2 middagen int ziekenhuis geweest. Heb een apparaatje om mn bloedsuikers te meten 5 x per dag en as maandag moet ik ze doorsturen en dan hoor ik hoe of wat. Maar ben niet boven de 7.8 uit geweest 😁😁als het niet goed is as dinsdag met insuline beginnen. Maar ik ben positief 😁

 • Earthling

  Voor bekkeninstabiliteit, probeer de gymnastiekbal eens. Op YouTube vind je veel video's over hoe je deze moet gebruiken. De cirkel en de 8-vorm kunnen mss al een uitkomst bieden of de pijn wat verlichten. Ik gebruik hem alle dagen sinds de 6e maand. Doet echt goed.

 • Serena-a-a

  Hmm hoop dat het meevalt voor je morgen. Geen idee wat helpt🤷‍♀️ nog nooit bekkeninstabiliteit gehad. Moet 2 januari weer trg naar de fysio. 6 januari weer naar de gynaecoloog. Zal eens vragen hoe en wat🙈

 • Petra27

  Ja ik heb ook echt geen idee wat helpt tegen bekken instabiliteit 🙈🙈

 • Serena-a-a

  Precies positief blijven 💪 wel een heen en weer geklep naar 't ziekenhuis 🙈

  Bekkeninstabiliteit kunnen ze eigenlijk weinig mee😩 Moet kwartiertje wandelen. Heb wel een oefening en ze deed masseren, maar daarna deed 't nog pijner🙈.

 • Petra27

  Inmiddels 2 x een piek gehad. Terwijl ik hetzelfde heb gegeten als de dagen ervoor. Juist omdat dat zo goed ging. Ben benieuwd morgen 😑😑

  Ohhh is dat wel de bedoeling na het masseren dat het meer pijn doet?! En zo’n extra band dan voor versteviging helpt dat niet?

 • Flove

  En dan lig je in het ziekenhuis met het vermoeden vruchtwater te verliezen😫😢.
  Ze kunnen het nog niet met zekerheid zeggen.

 • Serena-a-a

  Hoe gaat het nu?

 • Petra27

  Ohnee 😑
  Weet je al iets meer? 🍀

 • Serena-a-a

  Ow nee😧. Hoe merkte je dat? Hoe gaat het nu?

 • Flove

  Het gaat goed hier 🙂. ik merkte zelf ineens veel vochtverlies (ondrbroek tot broek nat) zogezegd. Ik ben die avond weer naar huis gestuurd. En werd vervolgens een uur erna weer opgebeld om terug te komen want het leek echt op vruchtwater 😶

  Het is een raadsel ik ben 2 dagen opgenomen geweest bedrust. En het is nu weer goed ik denk dat ze Zich hebben vergist en het echt verdunde afscheiding was of iets. Was echt schrikken 😫😫.

  (Beetje laat gereageerd)
  Lig nou met een luchtweginfectie bahh😷

 • Serena-a-a

  Ow klinkt heftig😱vooral dat terug gebeld worden dat je trg moet komen😳 gelukkig viel 't mee... Ja er heerst vanalles... Mijn zoontje heeft ook 40 graden koorts. Hoest als een malle. Moet zeggen tot nu toe nog niet ziek geweest. Alleen 4 dagen geen stem🙈 lekker rustig

 • Flove

  Ja was het ook. Heerst zeker kinds omgeving allemaal aan het hoesten😫 nou gelukkig ben je niet ziek of iets is een hel zo met je buik longen uit lichaam hoesten🙁. Beterschap voor je boy 🎈

 • Serena-a-a

  Thnx, inmiddels al een stuk opgeknapt☺️

 • Claumeissie

  3de trimester🤰💗
  Nog steeds weinig kwaaltjes en geniet er nog volop van.
  Volgende week zaterdag, 4d echo ons meisje bewonderen💗🤰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van zaterdag, 11 april 2020 tot en met vrijdag, 17 april 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden