Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (968)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Frutsels

  Yesss laatste trimester! Gaat hard!

 • Linde-1
  Laatste weken is mijn buik hard gegroeid. 1 cm kleiner dan bij mijn vorige zwangerschap met 28 weken, wel een kilo zwaarder dan toen 🙈
 • MoederR

  Wie voelt zich ook moe en futloos?
  Hier vanaf 1 week zo moe dat ik de hele dag wil slapen. Op een dag dat de kleine toevallig maar de oppas is en ik een avond dienst heb, slaap ik dan ook serieus tot een uur of 2. Dan moet ik me klaar maken voor werk.
  Slapeloze nachten van het gestomp in mijn buik Hahaha. En last van banden pijn. Wie herkent dit?

 • floortjetd

  ja dat moe en futloos herken ik zeker wel. bandenpijn niet echt, merk wel dat ik voorzichtiger moet zijn om mijn dochtertje (2jr) op te tillen, dit merk ik wel meteen en kan een harde buik veroorzaken. verder ook dat maagzuur, kan nergens meer naartoe zonder rennie

 • Linde-1

  Nee, hier niet. Ik heb alleen maagzuur.
  Wordt de laatste tijd wel sneller en vroeger wakker, maar weet nier waar dat door komt.

  Als je lichaam aangeeft dat het moe is zou ik rustig aan doen.😘

  Had afgelopen week net als jou wel wat groei/bandenpijn en krampen.

 • Mariamarica

  28 weken en 4 dagen zwanger.
  Sinds vanochtend steeds een beetje een branderig gevoel onderin mijn buik. Richting mijn schaambot.

  Iemand Die dit herkent??

  Liefsss♡

 • Lissa

  Heb je geen blaasontsteking? Ik had vanochtend hele felle steken onderin. Bij schede. Net of er messen instaken. Maakte me daar ook al beetje ongerust op.

 • Mariamarica

  En denk dat die steken banden pijn is die jij voelt.. had ik vorige week ook af en toe last van xzz

 • Mariamarica

  Hei hei, nee ik heb verder geen last met plassen of iets... trekt soms ook weer weg.

 • Chan86

  Ik ben ook in week 28 aangekomen.

 • Oktobermommy93

  In week 28 aangekomen!! Wat gaat de tijd hard. Baby kamer is af, op de aankleding na en kleertjes. Die bestel ik volgende week. 😁

 • MamaJL

  Oh my, zit helemaal in de rotzooi. Soort van grote schoonmaak. Geen idee hoe ik dit bedacht heb met mijn bekkenklachten. Maar ben eraan begonnen dus moet af

 • Shir_wout82

  Ik ben niet veel op bb maar zo af en toe kom ik spieken. Wat duren die laatste weken lang hé!, ik wil haar zo graag ontmoeten. Zwanger zijn is niet voor mij weggelegd. Maar alles is klaar voor ons prinsesje. Hopelijk verloopt jullie zwangerschap helemaal fijn en ben benieuwd naar alle kindjea


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van zondag, 10 november 2019 tot en met zaterdag, 16 november 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50