Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (967)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Denisegaatvoorde2e

  Vanmorgen de 1e groeiecho gehad. Ze zijn bang dat ik voor mijn lijf weer een te grote baby krijg. Nu blijkt dit meisje te klein te zijn voor de termijn en zit ze onder gemiddeld. Ook dat vind de verloskundige niet prettig dus moet ik vrijdag naar de gyneacoloog voor een doppler onderzoek? Iemand ervaring? Ik ken het niet. Als vrijdag blijkt dat het gewoon iets erfelijks is, is er niks aan de hand, als blijkt dat er iets anders aan de hand is zal ik onder controle blijven van de gyneacoloog. Ik maak me niet zo druk. Ik ben 156cm en mijn vriend 165cm. Dus ii zou het vreemder gevonden hebben als dit meisje boven de lijnen uit zou komen

 • mamavan3zonenen1dochter

  Het is inderdaad niet zo gek dat je kindje wat kleiner dan gemiddeld is. Jullie zijn dat ook. Hier andersom: ik ben 1.89,mijn man is 1.96. Kindje loopt nu 6 weken voor in groei. Omdat het buiten de marges valt moet ik naar de gynaecoloog. We zullen het zien.

 • Denisegaatvoorde2e

  Jaa ik sta er vrij nuchter in. Omdat ze qua gewicht wel net erboven zit. Dus ze groeit verder prima. En is ook goed beweeglijk. Dus ik verwacht geen vreemde dingen. Wanneer moet jij naar de gyneacoloog?

 • Denisegaatvoorde2e

  Morgen mijn op 1 na laatste werkweekend werken. Nog in totaal 6 diensten werken. En dan met verlof. Nog meer mensen die zo vroeg met verlof willen of moeten. ( ik werk met agressieve verstandelijk beperkten) en had er eigenlijk al lamg weg gemoeten. Maar nu vind ik het zelf gewoon niet meer fijn om er te zijn op de groep.

 • Miraclemama

  Hoi Denise,
  ik ga mijn laatste werkweek in en dan begint hier de grote vakantie. Normaalgezien zou ik dan de eerste week van september nog moeten werken, maar we hebben besloten dat ik dat niet ga doen. Dat ene weekje minder verdienen gaat het hem ook niet doen en ik kan lekker genieten van mijn laatste zwangere dagen

 • Denisegaatvoorde2e

  Nee precies. Wel fijn dat je na deze week klaar bent inderdaad. Dan hoef je voorlopig niet na te denken over werken

 • Missjoy86

  Nog nooit ergens op gereageerd maar wat leuk dat er een aparte groep is van 28 weken zwanger. Hoe doen jullie het s’nachts met slapen, ik kan echt geen fijn houding vinden en moet minimaal 2 keer uit voor de wc. Iemand tips?

 • lindake0

  's nachts slapen wordt een steeds grotere uitdaging. Het helpt bij mij als ik savonds minder drink en een deken tussen mijn benen klem. Verder heb ik mijn kussen vervangen door een voedingskussen 🙈. Nooit geweten dat dat zo lekker zou liggen. Ik slaap wel heel licht en wordt van het kleinste geluid wakker, heb jij dat ook?

 • Missjoy86

  Yep wordt wakker van alles, maar heb inmiddels wel oordopjes aangeschaft en dan gaat het iets beter! Vrienden worden met een voedingskussen ga ik niet worden! Wat een lomp ding, halve bed is dan al vol!🤣 Waar leg jij die neer dan?

 • lindake0

  hahaha ik heb zo'n kleine, zo'n halve donut. Gekocht bij de prenatal 😁

 • lindake0

  28 weken nu. Het voelt alsof ik geen ruimte meer heb in mn buik. Alles zit in de weg haha, mijn buik, ribben en dan te bedenken dat de groeispurt eraan zit te komen 😅

 • Saar1986

  28 wkn laatste trimester is nu ingegaan nu duurt het niet lang meer of we mogen onze voetballer eindelijk ontmoeten, 5 juni pretecho 4d en 28 juni de trouwerij van me vriendin kleine man doet het goed

 • tienus

  Ga alweer bijna naar 29 weken. . . Wat gaat de tijd toch snel! Voel me nog steeds goed, wel ga ik meer kleine dingen merken, schoenen aandoen gaat iets anders, mijn buik raakt het aanrecht met de afwas enz. Wel grappige dingen, geen vervelende zaken.

 • Waterbloempie

  28 weken en al bijna een week een rot gevoel met plassen, en ook kleine plasjes word er gek van.. Heb dagen gehad dat ik de deur niet uit kon.
  Ik denk zelf echt aan blaasontsteking want dit is niet normaal meer maar de HA en de VK beweren dat ik dit niet heb..
  Herkenbaar of moet ik gewoon door drammen?

  Ik ben bang dat ze moe van me worden en geïrriteerd raken maarja het gaat om mijn baby.

 • Yesje

  Dat met die kleine plasjes heb ik ook en moet ook continu plassen. Hier denk ik niet aan een blaasontsteking, maar mijn kleine mannetje ligt volgens mij heel vaak op of tegen mijn blaas aan 😅

  Heeft de dokter je urine getest ivm dat hij aangeeft dat t geen blaasontsteking is?

 • Waterbloempie

  Ja ze hadden het 3maal getest en zeiden nee geen blaasontsteking.
  Ben er gewoon weer naar toe gegaan om te laten testen en ja hoor.. Ik heb toch gelijk.
  Nu heb ik een kuur en het is al minder.. Alleen heb ik ook al 4x gevraagd zouden jullie aub mijn urine op kweek willen zetten en daar krijg ik gewoon geen antw op. Rot huisarts..

 • Yesje

  Dat met die kleine plasjes heb ik ook en moet ook continu plassen. Hier denk ik niet aan een blaasontsteking, maar mijn kleine mannetje ligt volgens mij heel vaak op of tegen mijn blaas aan 😅

  Heeft de dokter je urine getest ivm dat hij aangeeft dat t geen blaasontsteking is?

 • Dagwijntjes

  De kans op een blaasontsteking is vele malen groter als je zwanger bent. Meteen even aan de cranberry pillen! Dan ben je er snel af❤️ En even je ochtend urine inleveren bij de HA, dan zien ze binnen 5 min of het een blaasontsteking is of niet

 • Aaaaaa

  Week 28! Jeej
  Vanaf week 30 ga ik maar is beginnen met aftellen!
  Ookal zijn we nog helemaal niet klaar voor de baby!! Net verhuist en we gaan er binnen 2 weken ook echt in en dan eind juni komen pas de meubeltjes! Ik stress heel erg er om! Maar goed er is nog tijd!!

  Ik heb heletijd rusteloze benen.. en een dood gevoel in mijn arm/hand! Heel vervelend. Maarja we doen het allemaal met een goed doel toch!!

  Voor de mensen met kuitkrampen bij mij hielp bij de vorige zwangerschap magnesium extra nemen.. wel iom de VK maar het hielp mij wel echt heel goed! Succes 🥰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van donderdag, 12 september 2019 tot en met woensdag, 18 september 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50