Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je negenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

Reageer in `28 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1413)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Juleske

  Morgen 29 weken. Gisteren echo gehad bij gynaecoloog... Zoontje blijkt VEEL te groot voor termijn... Hij zou al rond de 41cm zijn en al 1700gr wegen. Vruchtwater is er ook duidelijk genoeg aanwezig. Geen zwangerschapsdiabetes want dit is getest... Moet nu wel tot de volgende echo wat op m'n suikers letten... Ben wel wat ongerust want nu lijkt het alsof ik een GIGA baby heb en ervan zal bevallen... Hij zou rond de 4500gr wegen bij de geboorte volgens de gynaecoloog 😕

 • Mamavan5kidss

  Inmiddels in de laatste trimester, ik vind de weken hard gaan! Nu weten wij ook dat ze eerder gehaald gaat worden dus aftellen is echt begonnen 🥰

 • Anoniem38

  Daar zijn we dan laatste trimester 💗
  Gisteren groeiecho en alles gaat gelukkig zoals het hoort. 🥰

 • Beetjegeluk

  Fijn te horen dat alles goed gaat!
  Laatste trimester it is!

 • Lola1993

  Laatste trimester 💙

 • Beetjegeluk

  Hallo week 28 🩵
  Hallo 3e trimester ❤️

 • Ccctje

  Week 28❤️❤️3de trimester nu is het aftellen, en ben benieuwd of me buikje deze periode nog flink gaat groeien heb nog niet zo'n buik buik, maar wel super leuk eindelijk kunnen we af gaan tellen

 • Lennieke

  28 weken, vandaag echo gehad, meisje en jongen elk 35 cm, en wegen 1kg204 en 1kg180
  Helaas, jongen wel in stuit gedraaid

 • Jowella

  Ze zijn lekker op gewicht voor dit termijn 😁 je buik was al flink paar weken terug. Hou je het het beetje vol met deze hitte ?

 • Lennieke

  Neeee pfffff, jij ?

 • Jowella

  Aangekomen in het laatste trimester. Helaas al last van lichte bekken instabiliteit. Zitten doet vooral pijn en te lang lopen. Vermoeidheid lijkt ook terug te komen en de nestel drang is aankomen waaien haha. Heb al heel wat zooi weggegooid om ruimte te maken in huis. Nog minimaal 9 weken en de kleine mag geboren worden. Nog even genieten van me buikje en zwangerschap aan gezien dit toch echt me laatste zal zijn. Hoe gaathet met met de andere moeders hier ?

 • Bella2

  Nou ik heb dat precies zo.. dit is ook echt mijn laatste zwangerschap en ondanks ik echt moeite heb met die warmte en slapeloze nachten .. geniet ik ook wel van dat 'kleintje' in m'n buik. Ik zit al weken in de ziektewet vanwege m'n bekken .ging tijd goed maar merk dat nu ook weer begint...
  Volgende week 2e groeiecho en als blijkt dat nog steeds grote baby is ..dan willen zij me overdragen aan gyn. Ben jij er al overuit of je thuis wilt bevallen of jn he ziekenhuis?

 • Jowella

  Oeww en mag ik vragen of jij iets doet voor de bekkeninstabiliteit? Ik zit te denken om langs een fysio te gaan want merk dat ik niet veel kan ondernemen hierdoor. Soms wil ik een hele dag in me bed blijven omdat het zo vermoeiend is de pijn.

  Ik moet in het ziekenhuis bevallen in verband met keizersnede in het verleden dus hier geen keuze in.

 • Bella2

  Ik kreeg na mijn vorige bevalling bekkeninstabiliteit daarvoor nooit last van gehad. Maar ik zou zeker naar een echte bekkenfysio gaan. Het zou zeker niet overbodig zijn. Ik had toen geen idee dat ik bekkeninstabiliteit had en heb veel te lang mee doorgelopen ... dus ik wilde met deze zwangerschap gelijk weer gaan zodra ik merkte dat ik last kreeg. Momenteel gaat het goed. Mijn fysio zei wel dat 2 weken na de bevalling cruciaal zijn voor mijn herstel. ( heb nogal de neiging om gewoon alles weer te doen) de houding van bevallen doet er ook echt toe. Mijn fysio zei dat op je rug in principe het slechte is om te bevallen dus ik hoop nu op een badbevalling..

  Jij moet deze keer ook een keizersnede? Of mag jd ook 'gewoon' bevallen in 't zkhuis?

 • Jowella

  Ow jeetje ! Ik hoop dat ze me kunnen helpen bij de fysio heb niet gekeken of ze speciaal voor bekken klachten goed zijn. Ik heb laatste keer, 11 jaar geleden een normale bevalling gehad en ook op de rug. Keizersnede is bij de eerste geweest. Ik wil nu echt voor een normale bevalling weer gaan in verband met herstel. En wil ook in bad bevallen dat hebben ze in het ziekenhuis.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van zondag, 19 mei 2024 tot en met zaterdag, 25 mei 2024.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50