Informatie A-Z

In deze informatiesectie van Babybytes vind je informatie over de meest voorkomende onderwerpen waar je mee te maken krijgt voor, tijdens en na je zwangerschap. Als je niet direct kunt vinden wat je zoekt kun je het opzoeken met de zoekbalk hier onder. Als je een persoonlijk antwoord zoekt kun je het vragen bij Vraag en Antwoord.

Meest gelezen informatieartikelen

 • Uitslag, bultjes en vlekkenwijzer

  (913479 x) Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten uitslag en de mogelijke oorzaak. Heeft je kindje koorts, breidt de uitslag zich snel uit of vertrouw je het gewoonweg niet? Neem dan contact op met je...... Lees meer »
 • 1e trimester (Bloedverlies)

  (315562 x) Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverlies kan normaal zijn, echter is het soms wel een reden tot bezorgdheid. Ieder verlies van bloed moet gemeld worden aan de arts/verloskundige....... Lees meer »
 • Buikkrampjes

  (253784 x) Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. Soms lijkt niets te helpen. Het is zeker niet vreemd als je zelf ook eens in tranen uitbarst. Darmkrampjes komen bij bijna alle baby's voor. Wel...... Lees meer »
 • Babyvoeding

  (202293 x) De eerste zes maanden geven borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding je baby normaal gesproken voldoende voedingsstoffen. De hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft, verschilt altijd per kind. Volgens de kinderarts kun je gemiddeld uitgaan van de volgende richtlijnen: op dag één worden er 7 voedingen van 10-20 ml per keer gegeven. Dit wordt iedere dag opgehoogd met ongeveer 10 ml. Aan h...... Lees meer »
 • Zwangerschapssymptomen

  (194117 x) Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruchtte eicel.   Basale lichaamstemperatuur blijft hoog - Als je je basale lichaamstemperatuur bijhoudt (je temperatuur zodra je wakker wordt in de...... Lees meer »
 • Zwanger worden 30 tips

  (180158 x) Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat je glijmiddel niet zaaddodend is. Eet groene bladrijke groenten, slik foliumzuur en eventueel extra voedingsupplementen om je cyclus regelmatig te kr...... Lees meer »
 • 2e trimester (Bloedverlies)

  (168334 x) Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest voorkomende oorzaak van hevig vaginaal bloedverlies tijdens latere perioden van je zwangerschap is een probleem met de placenta. Neem contact op...... Lees meer »
 • Zwangerschap boven de 35

  (144454 x) Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinderen toe zijn of een `tweede ronde`, waarbij ze een kinderwens hebben bij een nieuwe partner. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krij...... Lees meer »
 • Tandjes

  (140611 x) De eerste tandjes Over het algemeen krijgen baby's de eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden. Het kan ook eerder of juist veel later gebeuren. Normaal komen eerst de onderste twee snijtandjes door. Hierna volgen de twee middelste bovensnijtanden, gevolgd door de tanden aan de weerszijden daarvan. Alle acht snijtandjes zijn meestal doorgekomen als de baby 8 tot 9 maanden oud is. Ook hier...... Lees meer »
 • Ontwikkeling van de foetus

  (139237 x) Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder verschijnt. Zie ook: Ontwikkeling van de foetus II ...... Lees meer »
 • Regeldagen (Borstvoeding)

  (134383 x) Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers alsof je kindje onverzadigbaar is en je borsten helemaal leeg aanvoelen. Maar die onzekerheid is nergens voor nodig. De natuur heeft het zo geregeld dat ...... Lees meer »
 • Doodgeboorte (Verlies)

  (127344 x) Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevoelens spelen mee: boosheid, schuldgevoelens, verdriet, shock, rouw. De afgelopen jaren is het aantal doodgeboren baby's in de westerse landen sterk af...... Lees meer »
 • Slijmprop

  (125351 x) Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zachter. De slijmprop kan hierdoor loskomen. Veel vrouwen vinden een snottig hoopje in het ondergoed of in het toilet. De slijmprop is een draadachtige e...... Lees meer »
 • Zwangerschapsfabels

  (125306 x) Waar of niet waar? Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen. Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat het ......... Lees meer »
 • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  (122844 x) Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg nodig tijdens de zwangerschap. Ga desnoods om tien uur's morgens een tukje doen, slaap wanneer je kunt. Waarom ben ik zo moe?Naast het moeilijker in ...... Lees meer »
 • Voorhuidje (Babyverzorging)

  (115993 x) De penis bestaat een stam en een eikel. Het eikeltje is erg gevoelig en wordt beschermd door een dunne huidplooi. Deze huidplooi is rekbaar. Bij sommige jongetjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje slechts gedeeltelijk bedekt door het voorhuidje. Bijna altijd is de voorhuid bij baby's en peuters verkleefd aan de eikel. Deze verkleving lost zich ...... Lees meer »
 • Clusteren (Borstvoeding)

  (114163 x) Clusteren is een veel voorkomende term binnen de borstvoedingswereld. Het betekent kort gezegd dat een kind een bepaald deel van de dag, of soms zelfs vaker, kleine beetjes bij je wil drinken. Soms wil een kind continu aan de borst. Het is volkomen normaal gedrag van een jong kind. Clusteren heeft meerdere functies. Zo wil een kind bijvoorbeeld zijn moederhonger stillen, een gevoel van veiligheid ...... Lees meer »
 • Verkorte baarmoederhals

  (113526 x) Sommige zwangeren horen bij de 20 weken echo dat er sprake is van een mogelijk verkorte baarmoederhals (verkorte cervix). Een verkorte baarmoederhals is korter is dan 30 mm. In Nederland en Vlaanderen wordt de lengte van de baarmoedermond nog niet routinematig gemeten bij zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een te vroeg geboren baby. Uit studies is gebleken dat de kans op een vroegge...... Lees meer »
 • Navels

  (112101 x) Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt om vervolgens zelfs naar buiten uit te steken. Sommigen vinden dit geen probleem, anderen vinden het irritant om een extra bobbel te hebben bovenop d...... Lees meer »
 • Kiezen van het geslacht

  (109048 x) Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van het geslacht van baby's. Hij heeft hier ook een boek over geschreven. Dit is een korte samenvatting van het boek. X'en en Y'en Een man produceert 2...... Lees meer »
 • Huidveranderingen

  (106927 x) `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wangen. Naast het blozen maken oliekliertjes de huid extra glanzend. ...... Lees meer »
 • Zwangerschapstests

  (106119 x) Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in de urine of in het bloed. Dit hormoon is alleen aanwezig bij zwangere vrouwen. Het heet human chorionic gonadotropin (hCG), en wordt ook wel het zwan...... Lees meer »
 • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

  (105950 x) Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afscheiding tijdens de zwangerschap dan normaal. Wel hoort de afscheiding wit of doorzichtig te blijven en moet het slijmerig en plakkerig blijven aanvoel...... Lees meer »
 • Basale Lichaamstemperatuur

  (101581 x) De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wordt gedaan als indicatie van het voorkomen van een ovulatie of zwangerschap. Dit is mogelijk doordat het hormoon progesteron je lichaamstemperatuur ve...... Lees meer »
 • Geelzucht

  (99011 x) De baby ziet geel (Geelzucht) De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volwassene. De rode bloedcellen leven ook nog eens korter dan bij volwassenen. Er is dus een hele hoge afbraak van rode bloedcellen, waarbij bilirubine vr...... Lees meer »
 • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  (98718 x) Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zwangerschap kan zelfs lekkerder zijn, ook al doe je het waarschijnlijk minder. Tijdens de zwangerschap is je vagina vochtiger en de geslachtsorganen zi...... Lees meer »
 • Reflux (Baby)

  (93355 x) Teruggeven is geen spugen Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen. Dat beetje teruggeven van voeding is normaal. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Zolang je kleintje slechts mondjeshoeveelheden voeding terugg...... Lees meer »
 • Keizersnede (Bevallen)

  (92728 x) Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keizersnede, zal de baby via deze operatie via de buikwand ter wereld komen. Over het algemeen duurt deze ......... Lees meer »
 • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

  (89694 x) Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is een prachtig moment in je leven. Je geniet van het kleine wonder in je buik en treft allerlei voorbereidingen voor zijn of haar komst. Het is, als het ...... Lees meer »
 • Lage bloeddruk (hypotensie) (Bloeddruk)

  (85960 x) Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens een hartslag in de aderen wordt gepompt. Het tweede getal zegt iets over de diastolische druk. De diastolische druk geeft de hoeveelheid druk aan, wann...... Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50