Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2300)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Babyvibes

  Hallo allemaal. Gisteren een griepprik laten zetten. Nu ben ik deze morgen opgestaan met een zeer slecht gevoel. Paar keer op toilet gezeten en uiteindelijk al 2 keer moeten overgeven ook.. zou dit van die prik zijn ? Kan er mij iemand helpen ? Voel me echt beroerd

 • babyeend

  Ik zou de dokter daar even over bellen!

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Ik heb dinsdag ook de griepprik gehad voel me ook niet lekker maar dat deed ik eigenlijk al niet door de zwangerschap heb wel het gevoel dat het nu weer erger is

 • Babyvibes
  Vandaag een mooie echo gehad. Alles gaat goed met ons kleintje. Kan iemand het geslacht al zien ? Nu de resultaten van de test afwachten.
 • MariDg

  Morgen eindelijk termijn echo en bloedprikken voor de NIPT! Erg laat vind ik... naja duurt het korter tot de twintig weken echo 😊
  Toch weer spannend elke keer!

 • Peetjah

  Zo trots en dankbaar om "eindelijk" het tweede trimester te hebben bereikt!!
  Gisteren weer een controle echo gehad, omdat we een twee-eiige tweeling zullen krijgen, mogen we iets vaker spieken! Nu ook voor het eerst beide hartjes horen kloppen, zo intens genieten! Op naar de volgende mijlpaal :)!

 • MW85

  Hallo week 13 :D
  Vandaag (op zaterdag ja) goede uitslag nipt gekregen. De zenuwen en zorgen maken steeds vaker plaats voor hoop en vertrouwen. <3

 • Miniz3

  Ah fijn zeg! Wij hebben de uitslag ook gekregen en zoals je zegt, begin nu steeds meer te genieten. Gisteren aan de kids verteld en ohh wat een liefde😍 Zo dankbaar met alles

 • Miniz3

  Vandaag dan eindelijk in week 13. Nog steeds in afwachting van de nipt uitslag. En verder ben ik ziek, heb flink de griep te pakken :( Ik alleen hier thuis dus mijn weerstand zal wel weer laag zijn.. Volgende week woensdag weer afspraak bij de gyn,hopen dat we weer mogen spieken naar ons wondertje

 • MW85

  Lage weerstand klinkt bekend, loop met 3! Koortsblaren rond...

 • Doortje-

  Beterschap

 • doortje-

  Beetje bij beetje wordt het nu toch serieus, 2e trimester is aangebroken, de zwangerschap bekend gemaakt, mijn buik begint voorzichtig te groeien.. zo bijzonder allemaal. Zo niet verwacht dat we dit na al die tijd nog eens mogen meemaken. Hoe gaat het met jullie?

 • Patje89

  Jeeejj 2de trimester bereikt! Nu nog duimen op een positieve nipt uitslag deze week!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zondag, 21 april 2019 tot en met zaterdag, 27 april 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50