Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3491)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Xwantje

  Uitslag van de nipt net binnen gekregen en alles is NORMAAL!
  Joepiee!

 • JeLuMi

  Vandaag in het tweede trimester aangekomen. Toch een fijn gevoel!
  Misselijkheid is helaas nog niet weg. Hopelijk wordt het deze week beter.

 • Beroontje

  Jeey aangekomen in week 13. Laatste 2 weken erg last van hoofdpijn. Misselijkheid stukken minder. Over 2 weken de geslacht echo zooo benieuwd naar.

 • SjH

  als je de gouden tip tegen hoofdpijn hebt, hoor ik het graag! Ook last van, vervelend

 • Beroontje

  Dat zal ik zeker doen! Voor nu slik ik als ik het echt niet meer trek een paracetamol

 • SjH

  Ja, ik ook, heb het één weekend zo erg gehad dat ik in bed ben gebleven, paracetamol hielp toen ook niet. Gelukkig daarna niet meer zo erg gehad. Maar het blijft vervelend, die hoofdpijn

 • sabien2020

  Hallo allemaal,
  Vandaag na een poosje van het volgen van de pagina maar eens een account aangemaakt.
  Vandaag 13,4 weken zwanger, dus kom ik hier even koekeloeren.
  Zijn jullie al over de ergste misselijkheid heen ?
  De misselijkheid lijkt gelukkig voor t grootste gedeelte te zijn verdwenen. (Waar ik heel blij mee ben want in mijn andere zwangerschappen bleef dat nog veel langer aanhouden).
  En hebben jullie ook al een voorgevoel over het geslacht?
  Ik heb op de één of andere manier sterk het idee dat het een jongen gaat worden.(Heb ook alleen nog maar jongensnamen in gedachten).
  Toen ik laatst bij de Gynaecoloog was vroeg ik of ze een Nub voorspelling wilde doen. Volgens de Nub zou t een meisje zijn vertelde ze mij, maar ik moest mij er zeker niet op vastpinnen.
  Dus ben ik nog steeds overtuigd van een jongen. 🙈

 • Beroontje

  Hier ook de ergste misselijkheid wel voorbij hoop ik. Ik kan echt niet tegen “vieze” geurtjes. Bah ik vind best veel dingen stinken 😅 zelf had ik ook geen idee wat t geslacht van de baby is, maar mn nichtje zei laatst volgens de nub dat t een meisje is. Nou ik ben echt reuze benieuwd nog 2 weekjes wachten en dan weten we het. Zo spannend he😊

 • sabien2020

  Haha ja dat van die geurtjes klinkt ook echt bekend. Zelf van mijn man zijn parfum, daar kan ik dus echt niet meer tegen.😅

  Wel leuk, Nu kunnen we over een paar weekjes zien of de NUB voorspelling klopte.
  Jaa zeker spannend!
  💕

 • Beroontje

  Haha die mannen hebben wat te verduren 😂 heb je al een gender echo gepland staan? 🤗🤗

 • sabien2020

  Haha Jaa, hij heeft inderdaad best wel wat te verduren met mij. Zo stuur ik m soms nog regelmatig in de avond naar de supermarkt omdat ik weer eens trek heb in een specifiek hapje. 🙈😅

  Nou ik heb geen speciale gender echo gepland staan. Alleen pas met 17 weken weer bij de gynaecoloog.
  Maar ik ben wel echt razend benieuwd.

  Ooh wat leuk, is dat dan ook een speciale gender echo die je over 2 weekjes laat doen? ☺️

 • Beroontje

  Hahaha die mannen geweldig toch 😂 Lief he.

  Doet de gyn met 17 weken een uitspraak over het geslacht van de baby? Zou wel leuk zijn. En anders met de 20 weken echo🤗
  Over 2 weken hebben we een echo gepland puur om het geslacht te weten 😊

 • Anno85

  Eigenlijk morgen pas hier 🙈 maar Vandaag uitslag gehad van de nipt test! Deze was helemaal goed! Ben zo enorm opgelucht!!

 • marleen2020

  Wat fijn :) vrolijk t tweede trimester tegemoet 💙💖

 • An20

  Superfijn!! Maakt de hele dag goed he?!

 • Anno85

  Ow ja was zo ontzettend blij en opgelucht nu kan ik echt genieten!!

 • Nolaa

  Wat een stressmomentje he! Ergens denk je dat het wel goed gaat zitten, maar was er ook zo enorm bang voor!

 • marleen2020

  Heftige ochtend gehad. Gisteravond begon ik wat last te krijgen van bruinverlies. Het was maar een klein beetje, dus ik maakte mij nog geen zorgen. In de nacht kreeg ik krampen erbij en het toiletbezoek deze ochtend was het bruinverlies van een beetje naar heel wat meer gegaan. Ik kon gelijk terecht bij de verloskundige. In de auto heb ik keihard moeten huilen omdat het echt even triggerde naar mijn miskraam eind augustus. Bij de verloskundige heeft ze met een dopler naar de hartslag geluisterd en deze was goed :) ook was mijn baarmoeder goed gegroeid, dus geen reden tot paniek. Pfff... wat een opluchting.
  Uit mijn bloedtest was alleen wel naar voren gekomen dat ik Recus C negatief heb. Ik kan dus antistoffen tegen het bloed van de kleine aanmaken. Meerdere dames die dit hebben?

 • Caat1991

  Jeetje wat schrikken zeg!! Gelukkig heb je meteen een goede echo gehad! Wat een geruststelling! Fijn dat je donderdag nogmaals met de verloskundige bent en alles goed kan bespreken! En wat spannend zeg dat je dat gewoon al weet wat het word!
  Hier helaas weer naar week 1 al blijft mijn temperatuur aan de hoge kant maar het bloed is nu heel anders als de afgelopen week echt rood en een stuk meer dus dit zal mijn menstruatie wel zijn! Heel veel plezier en succes morgen en geniet ervan zaterdag!! 💐

 • An20

  Ahh wat vervelend zeg! Dat is echt enorm schrikken ja. Wel fijn dat er niks geks was verder! We lopen wel echt gelijk, ik heb ook een miskraam gehad in augustus.
  Bloeden komt bij mij door placenta, lag die bij jou wel “normaal”?
  Leuk je pretecho donderdag!

 • marleen2020

  Tjeetje, veel overeenkomsten inderdaad! Aankomende donderdag gaan ze bij de echo kijken of de placenta voor de baarmoedermond ligt. Even uitsluiten voor het geval dat.
  Ja! Ik kijk echt uit naar donderdag en helemaal zaterdag! Tijdens de reveal party komen wij het ook pas te weten :)

  Voel jij je verder goed?

 • An20

  Succes vandaag!!

  Echo’s zijn altijd weer spannend maar erg leuk! Wij pretecho gehad met geslachtsbepaling, zo super leuk!

 • marleen2020

  14.50 de echo :)
  Ja, het bloedverlies was dezelfde dag nog weg en ook geen krampen meer gehad. Gisteren nog even voor controle geweest en de kleine spruit vermaakte zich nog goed daarbinnen. Dus helemaal oké:)

  Ja, maar ze groeien nu ook zo snel. Echt niet te bevatten dat een paar weken geleden er alleen nog maar een klompje cellen was. Het vrouwelijke lichaam blijft toch maar bijzonder ♡

 • marleen2020

  Bedankt!!🤗🤗🤗 werken lukt voor geen meter vandaag 😅 Ben helemaal hyper.. haha!
  Oh wat leuk! Konden ze t goed zien?

 • An20

  Hoelaat heb je de echo?
  Ja ze zag het gelijk, wel bijzonder bij 14 weken al.
  Bloeding al minder?

 • Nolaa

  Bij mij kunnen ze niet uitmaken of ik nu een
  negatieve of positieve bloedgroep heb (is al naar een gespecialiseerd labo opgestuurd maar het is nog steeds onduidelijk, hoewel ze vermoeden dat ze toch positief is).. Tijdens de zwangerschap zou dit geen problemen mogen opleveren.. Moest je een autoongeval hebben bijvoorbeeld en je bloed vermengd met dat van de baby moeten ze wel meteen inspringen maar normaal is het geen probleem. Van zodra je echter bevallen bent ga je wel antilichamen maken.. Dit is momenteel geen probleem maar wel als je dan een volgende kindje wilt. Je lichaam zou zich steeds verzetten tegen de zwangerschap. Daarom krijg je dan van zodra je bevallen bent een spuit om de antilichamen tegen te gaan :)!

 • marleen2020

  Best wel een rollercoaster dus. Het niet weten geeft ook onrust.
  Morgen zit ik nog even met dr verloskundige om alles door te nemen. Fijn dat ik dat van de prik alvast weet :)

 • Nolaa

  Succes! Mij hadden ze alleszins wat gerustgesteld 😁

 • Anno85

  Bah meis wat enorm schrikken! Heeft ze een idee gehad waar dit vandaag is gekomen? Hopelijk blijft het hierbij en verder geen last meer!! En je had deze week toch je pretecho?? Spannend!

 • marleen2020

  Ja, het was wel echt schrikken. Maar verwachting komen de krampen door het groeien van mijn baarmoeder. Deze schijnt wat voor te liggen qua groei in vergelijking tot mijn zwangerschapsweken. Het oude bloed komt waarschijnlijk door een gesprongen bloedvaatje. Hoesten, niezen etc. Kan de reden zijn hiervoor.
  Ja, donderdag:) kijken wij nu erg naar uit👶🏼

 • marleen2020

  Tweede trimester!🎂👏🏻🍰👋🏼🧁
  Hopelijk een trimester waarin de misselijkheid zal verdwijnen en mijn buik een mooie ronde vorm krijgt👶🏼 (al moet ik zeggen dat ie al behoorlijk bol is... opgeblazen darmen 😅)

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  waardeloos dat je nog zo misselijk bent. bij mij was het ineens bijna weg. hopelijk bij jou ook!!

 • marleen2020

  Bij mij neemt het nu ook langzaam af :) gelukkig 🍀

 • Suusar

  Wat is het rustig in deze week.! Heo gaat het met iedereen?

 • marleen2020

  Ik kom donderdag in deze week.. hoeveel van jullie zijn er nog misselijk? Bij mij is t gestart in week 6 en t is er helaas nog steeds. Ik hoop echt dat t straks minder gaat worden.. gekmakend dit.
  Vandaag wel een positief bericht over de Nipt gekregen:) Dus dat was even een geluksmomentje van vandaag 🍀

 • Suusar

  Wat super uitslag van de nipt.! Hier is de misselijkheid minder geworden sinds een paar dagen. Maar dat ik me helemaal super voel dat ook niet. Ik ben snel duizelig en last van hoofdpijn.

 • marleen2020

  Wat fijn dat de misselijkheid is afgenomen. Ik had vandaag een betere dag, dus hopelijk is week 13 dit keer een geluksgetal ;)
  Nee, tis een beetje een half gevoel he? Ik heb steeds t idee dat ik tegen een griepje aanzit die maar niet doorzet.
  Morgen pak ik mn sporten weer op. Hopelijk heeft dat ook een goed effect op mijn lijf💪🏼
  Gaan jullie ook binnenkort een gender echo laten maken? Wij mogen volgende week donderdag langskomen 👶🏼 en dan zaterdag de 22e de gender reveal party 🎂

 • Suusar

  Spannend! En wat snel de geslachtsecho! Wij hebben pas een afspraak op 2 maart. Ondertussen wel elke 10 dagen controle en de kans om even te spieken bij de kleine!

 • marleen2020

  Ja, volgens de echopraktijk doen zij het vanaf 14 weken:) Dus hebben wij dat gelijk maar ingeboekt 👶🏼
  Fijn dat je zo vaak even kan kijken. Geeft rust :)


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van donderdag, 27 augustus 2020 tot en met woensdag, 2 september 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50