Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3824)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Flamingootje

  Yesss hello 2e trimester 😍

 • Wegaanvoor3

  Yeah! Nipt was goed😁 vond t stiekem toch wel spannend met mn 37 jaar🙈

 • MandyGMF

  De weken vliegen steeds sneller voorbij. Alweer 13 weken. 2e trimester, volgende week Zaterdag geslacht echo. We zijn enorm nieuwsgierig

 • Wegaanvoor3

  Oeh leuk zeg!

 • Joyyy

  Positieve Nipt test gehad, nog 2 weken en dan weten we wat het gaat worden.. spannend! Nogsteeds veel last van kwaaltjes.. Hopelijk wordt het de aankomende weken minder, hoe is dit bij jullie? ook nog zo misselijk?

 • Wegaanvoor3

  Wat fijn dat de nipt goed is! Ik moet nog een paar daagjes wachten. Spannend!
  Over 2 weken ook de geslachtsbepaling.. ben zo nieuwsgierig!
  Qua kwaaltjes heb ik eigenlijk nergens meer last van. Hooguit nog iets meer vermoeid maar niet meer zo extreem.
  Ik hoop dat t voor jou ook snel beter gaat met de misselijkheid

 • Saaaarh

  Zo dacht je vandaag in week 12 te zitten, mag je aanschuiven bij week 13 volgens de verloskundige 😍🥰

 • Sleen

  Hallo 13e week.. wat blijft dit toch spannend allemaal ❣

 • RosalindaMaria

  Hallo allemaal,

  Dit is mijn vierde zwangerschap maar niet eerder had ik zo'n vreselijke honger!!! Echt de hele dag en avond, honger!!

  Hoe gaan jullie hiermee om?

 • Mama~linda~

  Ik heb op mijn werk een rol volkoren biscuitjes. En verder regelmatig mijn brood, fruit, avondeten. Maar zonder de biscuitjes is niet te doen;)

 • Sara1989

  Goedemorgen week 13!
  Lief klein wondertje groei maar goed!
  HouVanJouw.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van dinsdag, 23 maart 2021 tot en met maandag, 29 maart 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50