Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2618)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Sterra17
  ❤❤ wie kan de nub zien ?
 • T***
  Vandaag 13+3. Gister een echo gehad, alle vingertjes en teentjes kunnen tellen. Het kindje was aan het drinken, het mondje ging open en je zag het slikken 🥰
 • Momalies

  Bijzonder! Hier zometeen echo😍😍😍

 • T***

  Geniet van de echo.

 • Nas
  Ik ben 13 w +5 dagen zwanger vandaag juist bij de vroedvrouw geweest. Wat denken jullie van het geslacht?
 • Jo0o0o0

  Jongen😄

 • Nas

  Volgens de vroedvrouw leek het een meisje, maar het was te vroeg om er iets op te plakken☺️

 • Jo0o0o0

  Hahahaha ze zal er we verstand van hebben.. jij hoort het maandag toch?? Dan heb je 100% zekerheid!

 • Nas

  Inderdaad maandag weet ik het😉

 • Saar1986

  Vandaag al in week 13 aangekomen

  Minder last van de misselijkheid
  Alleen last van me darmziekte

  Hoop dat de mdl eindelijk terug belt ben al de hele week aan het bellen met het ziekenhuis van de mdl zelf tot de mdl verpleegkundige en nergens krijg je gehoor lekker dan als je chronisch ziek bent

 • Nas

  Vandaag bloed laten prikken voor de Nipt. Maandag heb ik de uitslagen. Het wachten duurt lang

 • Momalies

  Vandaag 13 weken. Volgende week dinsdag weer een echo 😍 hopelijk kunnen ze dan ook het geslacht zien🙈

 • Jayca
  Bij mij konden ze het ook niet zeggen wat het is nou ja mss de volgende keer.
 • Jo0o0o0

  Ik met mijn leken oog die het geslacht van mijn eigen baby ook niet kan zien 🤪denkt dat jouw baby een jongetje is..🤗

 • Jayca

  Haha ok ..

 • Jo0o0o0
  Hier nog een foto van het nubje ter vergelijking.. 😇
 • Nas

  Op deze foto lijkt het een jongetje😊

 • Jo0o0o0

  Haha dat is precies waar wij ook tegen aan lopen.. en de echoscopistes ook. De ene keer dit en de andere keer dat. Ik zie alleen op alle nubjes een jongensnub. Maar kan er ook compleet naast zitten.. alhoewel.. ik heb al 2 meiden dus ik weet hoe die eruit zien..ik moet nu over 2 weken terug komen.. natuurlijk geen geduld voor dat snap je😂😂

 • Nas

  Ik ben ook echt benieuwd voor jouw, wat het zal worden. Ik hoop voor jouw een jongentje😉

 • Nas

  Ooww dat is echt verwarrend🤪 nog effe geduld dus😁 ik had gisteren echo, hier in belgie kijken ze niet naar geslacht omdat dit bij de nipt test wordt meegedeeld. Ik weet het over 9 dagen. Dus voor mij is het ook spannend

 • Jo0o0o0

  Daar ben ik echt jaloers op!! De nipt bij mij was helemaal goed gelukkig.. hopelijk voor jou ook!!! Maar zo gemeen dat hiet t lab wel weet wat ik krijg maar ik mag het niet weten😖
  Ik duim voor een goede uitslag voor jou! Bedankt voor het meedenken!

 • Nas

  Dankjewel😊 inderdaad ik vind het ook heel gemeen! Dit is voor de artsen ook zeer praktisch eigenlijk, dan hoeven ze niet uit te vissen welk geslacht hat zal worden 🤔


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van donderdag, 22 augustus 2019 tot en met woensdag, 28 augustus 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50