Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4277)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Meliss292020

  Hello 13 weken en 2e trimester 🥳🤰🏼💗💙 nipt en 13 weken echo waren gelukkig goed! 🍀

 • Ginette87

  Wat fijn! Hier donderdag de 13 weken echo. Zo benieuwd 🥰

 • Silvaa

  Vandaag goed nieuws gehoord van m'n verloskundige over de nipt... die was godzijdank helemaal goed. Overmorgen 13 weken echo.. vind t allemaal zo spannendddfd dames

 • Zidi
  Net mijn 13 weken echo gehad en volgens de arts een duidelijke nub maar ze mocht niets zeggen. Weten jullie wat het geslacht zou kunnen zijn? Ik zie het echt niet.
 • Jobb

  En weet je het al?

 • Happy-me-

  meisje!

 • Mama-R

  Dinsdag mijn 13 weken echo!
  Ik kan niet wachten. Ik ben best onzeker nu. Iedereen om mij heen die even ver zwanger is heeft al een buik. Bij mij nog niets te zien en dit is mijn 2e kindje. Gaat het nog goed daar binnen?
  Na mijn 13weken echo hoop ik weer te kunnen genieten 🥰

 • Beebje2023

  13 weken! Nou, kom maar op met het afnemen van kwaaltjes! Hier donderdag de 13 weken echo.

 • Liza37

  Week 13 🙏 woensdagavond 13 weken echo, hopelijk goed nieuws dan kan het echte genieten beginnen! Blijf nu toch nog klein beetje onzeker.. Hoe gaat het met de rest?

 • Beebje2023

  Hoe was je echo? De mijne was goed. Voor nu is de baby goedgekeurd. 🥰

 • Liza37

  Ah wat fijn! Bij mij ook gelukkig!! Begint nu wel echt te worden he! Heb je al enig idee wat het wordt? Nou nu lekker genieten dan 🙏

 • Beebje2023

  Ja, steeds meer. Ook wel bizar dat dit allemaal nog maar 8 cm is. 🤣

 • babyfluit

  13 weken!!💙❤️ Zo blij met kleine Pukkie! Volgende week de 13-wekenecho!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zaterdag, 8 april 2023 tot en met vrijdag, 14 april 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50