Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3241)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • MamaM88
  Weer een mooie echo laten maken gisteren, alles lijkt super goed. Ik begin het nu te beseffen en durf steeds meer vooruit te kijken ❤️
  Ook zag zij het geslacht en was ze er 100% van overtuigd... ik nog niet helemaal hahaha even omschakelen! (En het was dus geen geslachtsecho, dus had me er ook even niet op voorbereid het nu eventueel al te weten, we hebben de 30e een geslachtsecho gepland namelijk. Vind 13 weken wel erg vroeg om het te zien... maar goed ze is wel enorm goed verder dus ze zal vast gelijk hebben)
 • Vrind88

  Mijn nipt is ook goed! :)

 • MamaM88

  Wat fijn ☺️❤️

 • Vli

  Top! Hoe lang heb je nu op het resultaat moeten wachten?

 • Vrind88

  Vandaag week 13 :)
  Ben best wel onzeker de laatste dagen aangezien ik niks voel en de pijn in mn borsten afneemt.
  Zijn er dames die dit herkennen misschien?

 • Nyla1979

  Kun je niet naar de verloskundige toe om het hartje even te gaan beluisteren? 😊 misschien kan dat je beetje gerust stellen.....: ik voel overigens ook niet zo gek veel hoor 😉 kwaaltjes zijn weg. Alleen nog beetje moe enzo einde dag

 • Vrind88

  Ja misschien toch maar eens over nadenken :)
  Bedankt voor jullie reacties!
  Gisteren een stuk gewandeld en daarna voelde ik wel gelijk m'n liezen weer, op de 1 of andere manier stelt dat dan toch wat meer gerust.
  Einde dag ben ik ook erg moe, 2100 uur is mijn nieuwe tijd om naar boven te gaan haha

 • Eli88

  Ik had het vorige week ook, maakte me overigens geen zorgen, maar dacht juist van oke fijn het klopt wat ze zeggen, kwaaltjes nemen af na week 12.. Gisteravond (13.3wk) weer flink misselijk dus te vroeg gejuichd. Zou je zeker geen zorgen maken over kwaaltjes die er wel of niet zijn, zegt zo weinig.

 • Vrind88

  Ja, probeer het ook steeds meer op die manier te bekijken. :)

 • Padme

  Net uitslag van de NIP test 🤩 eindelijk na een week wachten alles is heel goed en het word een jongen ❤️😍🥰

 • Mama-van-2-pareltjes

  Vandaag het hartje van onze baby weer gehoord. Omdat ik geen kwaaltjes heb is dit een gerust stelling 🥰 ik blijf het erg spannend vinden.. meer dames hier last van?

 • Eli88

  Ik vind het ook zeker spannend. Ik mocht vrijdag ons ukje voor de tweede keer bewonderen en vooraf denk je toch aan de horrorscenario’s van wat als...? Heb wel kwaaltjes en moe maar op deze termijn met hoge hcg level houd je dat toch mocht je niet merken dat je een mk hebt bijv. (Als in, vandaar mijn eigen spanning/angst). Maaaar gelukkig voor ons niks aan de hand voor nu dus blij zijn🥳😍 kon wel meer genieten al na vrijdag moet ik zeggen.

 • BabyZwitsal

  Hallo iedereen!! En gefeliciteerd allemaal!... ik ben nieuw hier..lijkt me een gezellige tijd.

 • Clau88

  Welkom! Jij ook gefeliciteerd!!

 • BabyZwitsal

  Dank je wel!!..stom ik zie nu dat ik geen notificatie krijgt..en steeds op de site moet kijke ..ik d8 ik krijg dat via de mail..maar goed....Ja ik hrb ook zin in de gekste dingem vooral als ik op tv iets zie denk ik hmmmm en dan ga ik ook iets maken ..haha..alleen ik ben van de 2e zwangerschap zoveeeeel aamgekomen en niet afgsport..dat ik heb gezegd bijdeze wel op te lette ..zove rik kan natuurlijk..Blij om weee binnen te zijn met dit vieze weer..Iemand nog iets leuks gedaan?

 • Clau88

  Wie van jullie heeft net als ik buitensporig veel lekkere trek en dito kilo's erbij? Ik kan geen weerstand bieden terwijl ik normaal echt nooit snoep. Echt, dit gaat nog wat worden 😅

 • Mama-van-2-pareltjes

  Ikuhhh ik word er gek van.. maar als ik niet eet word ik misselijk 🤭 en ik heb echt geprobeerd om komkommer of wortels te pakken.. maar dat geeft me geen voldoening.. mijn lichaam vraagt om chips en andere vette hapjes 😋

 • SD1123

  Precies hetzelfde Clau88

 • Clau88

  Yes wel 1 iemand 😂 zijn wij misschien toch 'n beetje abnormaal 🤔

 • Eli88

  Haha nee hoor ik ook. Zure matten, broodjes kaas, kaasbroodjes, chips, pizza, het liefst iedere dag iets. Zoete broodjes of tompouce cravings... pff! Ik maak iedere ochtend ter compensatie een smoothie met de nutribullet met spinazie/avocado/fruit en havermelk haha. Zodat ik al een beetje vol zit. En savonds proberen gezond te eten.

 • Jongens_mama

  Echt zo stom. Ik ben vorige week 3 dgn "terug" gezet. Prima hoor kan allemaal. Maar nu had ik gister een echo en nu loop ik "3 dgn voor". De gyn wil het niet wijzigen dus ja... dan niet 🙄
  Wel weet ik dat het een jongen is. Ik blijf dus een "jongens mama" #6zonen

 • Happy-me-

  wauww ik heb vandaag gehoord dat ik mijn 4e meid verwacht, een meiden mama dus!

 • MMM.*)

  Wauw 6 jongens! Hier zwanger van de 5e, en word de 3e zoon 🙂

 • BabyZwitsal

  Mooi hoor 6 kids!! Wilde altijd een groot gezin maar laat begonnen en grkte leeftijds veschil majaa..drukke boel biij jou super gezellig met de feestdage


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van maandag, 15 juni 2020 tot en met zondag, 21 juni 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50