Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2029)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • LindaRuitenberg
  Kan iemand hier het geslacht op zien?
 • Mama-van-alyssia-en-milan
  Op deze foto 12 weken nu 13 weken en 6 dagen
  Wie denkt te weten wat het gaat worden?
 • Andreaandrea

  Een jongen!

 • Missstarlight
  Wat denken jullie?? Ik gok (hoop) een meisje
 • Pinklady1990

  Alle weken geen kwaaltjes gehad.
  Zondag heel ziek geweest, lage bloeddruk en duizelig en hoofdpijn. De hoofdpijn blijft.
  Gelukkig kan het geen kwaad voor ons kleintje.
  Ondanks dat nog steeds aan het genieten van de zwangerschap😍

 • Dalila, Dzejden, Jeyda en jasin
  Kan iemand hier de nub zien
 • alie22r

  Ik zou het niet durven zeggen..

 • Soppie88

  Vandaag de geslachtsbepaling gehad en wij krijgen een zoon!!

 • PatriciaOV

  Wow! Wat snel! Kunnen ze dat nu al zien dan? Ik dacht nu alleen via de nub en vanaf week 16/17 dat het dan echt zichtbaar is.
  En wat leuk een knul!

 • Soppie88

  Vanaf 13 weken kunnen ze het inderdaag zien als de kleine er goed voor ligt. wij zijn met 13, 6 geweest.

 • PatriciaOV

  O, oke. Weer wat geleerd ;)
  Ik moet nog een afspraak maken voor de NIPT, dus hoop dat ze het bij ons dan ook al kunnen zien :) Ik ben vandaag 14 weken.

 • alie22r

  Hier kunnen ze het ook met 13 weken al doen. Heb de afspraak voor woensdag staan. Afgelopen donderdag naar Amsterdam geweest naar het VUMC voor controle van keizersnee litteken. Ze dacht aan de nub te zien een jongen. Maar mocht haar er niet op vastpinnen😚

 • PatriciaOV

  Wow, ook al! Spannend of ze het bij het rechte eind heeft.
  Waarom moest je naar het VUMC voor littekencontrole van de keizersnede? Dat doen ze toch 6 weken na de geboorte?

 • alie22r

  Ik heb een niche (holte) in litteken van de keizersnee. Hier ben ik vorig jaar in het VUMC aan geopereerd. Ik heb meerdere miskramen gehad en ze vermoeden dat er vocht in de niche blijft staan dat het daardoor kwam. Ze houden in de gaten hoe het gaat met een niche na de operatie in een zwangerschap.

 • PatriciaOV

  O, vandaar. Ik heb ook twee keizersnedes gehad, vandaar dat ik het me zo afvroeg. Gelukkig onder strenge controle.

 • Linda0702
  Vandaag 13 weken.. gister een echo gehad..
  Ik kan het helaas zelf niet Goed zien.. maar iemand verstand van de nub?
 • marrit27

  Jongetje?

 • PatriciaOV

  Mooie echo!
  Ik heb ook niet zo veel verstand van de nub, maar moet eerlijk zeggen dat ik 'm ook niet zie op beide echo's.

 • Dvf35

  Hallo dames,

  Wie heeft onlangs bloed laten prikken voor de NIPT? Het wachten is zeer stressvol.... hoelang duurde het bij jullie voordat jullie de uitslag hadden? Ik heb 6 werkdagen geleden bloed laten prikken en de buisjes gaan naar het ziekenhuis in Maastricht. Vrees dat het door Pasen vertraagd is....

 • Buuf1989

  Is het niet zo dat als je niets hoort het goed is en ze alleen bellen als er wat gevonden is? Ik afgelopen vrijdag laten prikken

 • Dvf35

  Nee mijn verloskundige belt sowieso. Mochten er nevenbevindingen gebonden zijn, dan zou ik mogelijk gebeld worden door iemand van het ziekenhuis.

 • PatriciaOV

  O, wow, dat duurt inderdaad wel lang. Ik moet nog prikken voor de NIPT.
  Succes met afwachten.

 • anmh

  Bij mij duurde het precies 10 werkdagen, en dan dus paasmaandag niet meegerekend als werkdag... succes nog even!

 • Dvf35

  Ik heb vandaag zelf gebeld en de uitslag was net binnen. Het heeft precies twee weken geduurd incl Pasen.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van maandag, 22 oktober 2018 tot en met zondag, 28 oktober 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50