Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2858)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Gfnc

  13 weken zwanger ♡

  En goeie nipt uitslag vandaag ontvangen 👶

 • Babysparkel

  Lekker 13 weekjes ben je!!

  Gefeliciteerd met je goede nipt uitslag. Wat een opluchting moet dat voor je zijn. Vandaag ben ik bloed wezen prikken voor de nipt. Nu maar duimen

 • Gfnc

  Jaa was even opluchting van eindelijk uitslag binnen .
  Zaterdag gaan we kijken wat het wordt 👶 .
  Hopelijk is jou uitslag ook snel binnen.
  Mijne was 7 werkdagen

 • LillyLola

  Hallo tweede trimester

 • Babysparkel

  Yeaaaah weer een weekje verder. Do kom ik hier ook

 • Leetje88

  Iemand ervaring met spataderen op de schaamlippen en wat je er aan kunt doen? Ik heb er vreselijk last van echt niet grappig..

 • Mamsievan2LM

  Pff was eindelijk bruinverlies vrij.. Dit gehad van week 7 tot 12. Nu mega verkouden en diezelfde ader is weer open gegaan.. zwaar irritant. Dus weer af en toe roze afscheiding met Bloed na een erge hoestbui. Heb in geen jaren zo gehoest dus logisch dat er dan druk op de aders staat maar vervelend is het wel. Gister wel een echo gehad om even te kijken of alles OK was en de kleine babs zat lekker binnen. Ze kon niks vinden verder dus ik moet er maar mee leren leven de komende 6 maanden dat dit nog vaak kan gaan gebeuren.

  Bij een 3e zwangerschap is toch alles opgerekt geweest dus volgens de VK logisch verklaarbaar.. maar vervelend is het wel.

 • Mamsievan2LM

  Net het hartje gehoord met mn eigen doppler zo cute en bijzonder! Morgen alweer 13+3

 • Ltv
  Vandaag een echo gehad, alles was goed! Hij of zij was de hele tijd de mond open en dicht aan het doen🥰
 • earthmother

  Bleghhh bijna een weekje goed gegaan met maar 2 keer spugen, maar kan de wc pot weer lekker omarmen hoor😂Net terug van 2 dagen weg en de HG zit weer op ze toppunt bij thuiskomst 🙈

 • Mamsievan2LM
  13 weken en 1 dag
 • LillyLola

  Wat een mooie buikjes!

 • Carmen045
  13 weken 3 dagen ❤️💙
 • Mamsievan2LM

  Cute!!!

 • earthmother

  Mooi buikkie 😍

 • Bette

  Prachtig zie je eruit! :)


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van donderdag, 26 december 2019 tot en met woensdag, 1 januari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50