Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4250)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Cynthia1986
 • Cynthia1986

  Vandaag onze echo gehad en duidelijk een jongetje te zien. Precies 13 weken vandaag.
  Wij hebben al 2 jongens en 2 meisjes
  Oudste een jongen dan een meisje dan een jongen dan weer een meisje en nu weer een jongen super leuk

 • Staart-meesje

  💙

 • Ledavh
  Wie wil er voor de fun een gokje wagen?
 • Maaistro

  Vandaag de 13 weken echo gehad en de uitslag van de NIPT binnen, beide keren een goede uitslag! Zo fijn. Dit mooie filmpje wilde ik even met jullie delen, zo bijzonder dat ze met 13 weken al zoveel kunnen zeggen over de gezondheid van je baby 😍

 • MellieZinnemers
  Vanmorgen 13 weken echo gehad en wat zag alles er mooi uit !!

  Alleen kwamen we deze echo tegen. Wij hebben we een idee wat de NUB kan zijn. Maar vroeg me af wat jullie denken.

  En ja tussen de benen zit te navelstreng 🤣🤣
 • Pinda-3
  Net de 13 weken echo gehad. Ben even benieuwd wat jullie hier in zien.....?❤️?💙?
 • Maaistro

  Volgens mij kan je op z'n vroegst het geslacht zien in week 16 en de nub is volgens mij lastig vanuit deze hoek. Dus het kan nog alle kanten op gaan 🤭

 • CB97
  Vandaag de uitslag gehad van de nipttest. Alles prima in orde en na onze dochter krijgen wij nu een zoontje. Wij zijn enorm gelukkig

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zondag, 27 november 2022 tot en met zaterdag, 3 december 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50