Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4168)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Love2018

  Vandaag 13 weken zwanger 🥰 net van de verloskundige gehoord dat de nipt test goed was 🥳 dus dat is erg fijn. Komend vrijdag de 13 weken echo. Hopelijk is die ook helemaal goed 🤞🏻 ben benieuwd of ze dan ook al iets over het geslacht kunnen zeggen 😏 Hoe is het met jullie? Vind deze weken erg stil hier 😅

 • Kaat888

  Ik wacht vol spanning op uitslag v nipt-test. Ben 40 +, dus toch spannend. Echo 12 wkn was wel goed.

 • Love2018

  Oh ja snap dat het dan nog extra spannend is! Wat fijn dat de 12 weken echo wel helemaal goed is. Ik had de uitslag met 8 dagen terug van de verloskundige. Wanneer heb je bloed laten prikken? 🤞🏻

 • Mamavan4bengelsen1ster

  Ja week 13 nu gehaald as maandag 13.3 week de 13 weken echo ben heel benieuwd

 • Mamavan4bengelsen1ster

  Ja week 13 nu gehaald as maandag 13.3 week de 13 weken echo ben heel benieuwd

 • Mamavan4bengelsen1ster

  Ja week 13 nu gehaald as maandag 13.3 week de 13 weken echo ben heel benieuwd

 • Mamachiara

  Nipt test is binnen alles is in orde en wij krijgen een meisje wat ben ik gelukkig en verliefd

 • DoBa

  Ik was te vroeg om te reageren, net resultaat gekregen. Alles normaal 🥳
  En we krijgen een jongentje 💙 dan was mijn gevoel gelijk 😊

 • Denelientjes

  🥳 gefeliciteerd!!

 • Mamachiara

  Ooh wat fijn dat voorgevoel klopte bij me ook 🥰 genieten nu ❤️

 • Denelientjes

  🥳 yes hier ook een goede nipt test gelukkig!

 • Mamachiara

  Kei leuk 😻

 • DoBa

  Oh wow, jij hebt snel resultaat. Ik zit hier nog in spanning te wachten. Hopelijk volgt hier ook snel resultaat.
  Leuk een meisje 💕

 • Bby3

  Dames... zo heeell soms he zo heeeel af en toe 1x per.dag ofzo voel ik zeer laag in men buik toch zo een plopje , zou het ons beebje kunnen zijn? Is me 3e dus merk het miss wel snel op.. placenta ligt ook vanachter dus ergens zou het kunnen toch?

 • Vlindermoeder

  Zeker! Leuk hè?!

  Hier ook al heel vroeg en inmiddels is het steeds meer feest in mijn buik. Als ik niet eerder zwanger was geweest, dan was het mij misschien niet zo opgevallen

 • DoBa

  Oh leuk, zou best kunnen. Ben de laatste tijd ook extra aandachtig. Soms denk ik ja... en soms denk ik het zullen de darmen wel zijn. Nog eventjes en dan worden de schopjes wel heviger 😊

 • Mamachiara

  Ooh ja dat zou echt wel kunnen want ik voel het ook :-) ik dacht eerst dat zijn mijn darmen
  Maar ik denk het is echt de beebie hihi

 • Bby3

  Ja als men darmen beginnen te rommelen is het vaak aan de zij of rond men navel dat het rommelt en dan hoor ik het soms ook 😅 dit is echt heel laag en zo een enkel plopje dus denk best hard dat het het beebje is 🥰

 • Mamachiara

  Ja denk het ook zalig gevoel wel 😍

 • Mamachiara

  Ooh ja dat zou echt wel kunnen want ik voel het ook :-) ik dacht eerst dat zijn mijn darmen
  Maar ik denk het is echt de beebie hihi

 • Mamachiara

  Vandaag mag ik mij aansluiten bij week 13 :-) gisteren avond mijn nipt test laten doen ben zo benieuwd naar de resultaat… ondertussen is de misselijkheid volledig weg eindelijk nu kan ik toch nog wat meer gaan genieten


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van donderdag, 21 april 2022 tot en met woensdag, 27 april 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50