Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2126)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Patjenr3

  Yeaaahhh ook week 13! Nog 2 weken tot de geslachtbepalingsecho!

 • UmmAb

  Ben er pas 1 weekje achtergekomen dat k zwanger ben vandaag echo gehad bleek ik al 13 weken en 1 dag. Was ff schrikken omdat k het niet had verwacht.

 • BiekeVdV

  Proficiat! Amai dat is dan idd even schrikken. Heb je niets gemerkt van symptomen? Of had je de link niet gelegd met een zwangerschap? Ik was van mijn zoon ook onverwacht zwanger. Was toen ongeveer 2 maanden toen ik erachter kwam. Achteraf het mooiste wat mij overkomen is. Ben jij er blij mee?

 • Patjenr3

  Nou lijkt me inderdaad schrikken als je er niet mee bezig bent verder. Ben je wel blij? Gefeliciteerd in ieder geval!

 • UmmAb

  Dank jullie wel, nee niks opgemerkt omdat k bv geef en wel een buikje gewend was, voor de rest geen symptomen en had een onregelmatige cyclus door het geven van bv. Dus dacht juist eerder dat mijn menstruatie moest komen om het buikje weg te halen. Ik ben er nu wel blij mee ja uiteindelijk zie ik zo een baby als een gunst.

 • massammy

  Jeeeuuuj... Ook hier aangekomen in week 13

 • Tamaravhouten

  Vandaag 13 weken zwanger 😀 ik merk wel dat ik elke keer in een week zit waar het heel stil is ..de meeste die actief hier zijn, gaan alweer naar week 14 😊 . ik moet wel zeggen dat ik al die keren elke week een echo heb gehad en nu nog 2 weken moet wachten . ik wordt er onzeker van. Laat het maar snel 26 juni zijn .

 • massammy

  Ik sluit mij bij Alaijo aan ;) ... Daar ben ik iets actiever dan hier, maar ook hier komt ik buurten... De ene keer iets vaker dan de andere keer...

 • Alaijo

  Denk om dat er een ‘december mama’s 2018’ groep is op een webpagina die hier niet genoemd mag worden, omdat dat gezien wordt als reclame. Daar zitten al een flink aantal december mama’s in dus🙂
  Maar zie ook wel een aantal hier buurten hoor 🙃

 • Tamaravhouten

  Ooh echt vandaar dus haha ik ben alleen hier lid en heb geen fb vandaar

 • Vlaflip

  Dan kom je toch gewoon eerder meelezen/kletsen 😉

  Fijn dat je elke week hebt kunnen kijken. Wachten is inderdaad lastig, heb ik nu ook. Maar ben redelijk afgeleid door de zwangerschapskwaaltjes dat scheelt. As maandag hopelijk hartje luisteren, hoop dat me dat geruststelling geeft. Kun jij dat misschien ook niet tussentijds doen? Er zijn ook dames die dat zelf thuis doen geloof ik. Al kan je ook daar juist weer onzeker van worden begreep ik. Maar hopen dat we de baby gauw zelf kunnen voelen 😊

 • Tamaravhouten

  Ja ik denk dat ik dat maar gaat doen 😊

  Nee ik heb niet zo.n ding ik kijk het van de week even aan anders ga ik gewoon bellen en vragen of ik even langs mag komen . dus je heb nog last van de kwaaltjes vervelend he , ik ook wel hoor heel moe en kan niet veel eten anders ben ik de hele nacht misselijk . maar dan toch dat onzekere gevoel 🙈

 • bulber

    

  Hoi dames
  Zijn er meer zwangere die erg lage bloeddruk hebben. Voel me zo beroerd. Bloeddruk vandaag heel de dag door 78/56 en en 83/51 is toch niet goed. Zout hielp niet ook geen drink bouillon. Word er radeloos van.

 • Alaijo

  Ik heb ook een lage bloeddruk. Heb een zittende baan, dus met opstaan zie ik dan wel eens sterretjes... maar flink blijven bewegen/sporten helpt bij mij, dan voel ik me een stuk beter

 • Vlaflip

  Vervelend zeg. Geen ervaring met continue lage bloeddruk, maar vorige zwangerschap wel last van korte bloeddruk dalingen. Reizen met ov was een ramp, bijna een keer flauw gevallen, zo eng! Heb je daar ook last van? Bij mij hielp toen zoute drop een beetje, maar als die continu laag is zou ik het niet goed weten. Heeft de Vk geen advies?

 • Bibsje1982

  Morgen op de 14e (ook nog eens mijn verjaardag 😀) schuif ik een weekje op.
  Ik hoop echt voor alle dames dat jullie je snel beter voelen...
  Ik heb gelukkig weinig last nog van alle kwaaltjes.. Zou me bijna schuldig voelen :-(
  Beterschapwensjes voor jullie allemaal 🍀

 • Vlaflip

  Lekker van genieten joh dat je weinig last hebt 😊 ik volg je morgen naar week 14 👋🏻

 • Brusje3
  Controle was goed. Bloeddruk is netjes..

  En we mochten uitgebreid naar de kleine kijken ik voeg zo wat foto'staat toe in mijn album. Maar deze wil ik jullie wel al laten zien
 • Vlaflip

  Lief!!

 • Bibsje1982

  Oooh wat leuk dat je al zo goed een voetje ziet!!! 😍

 • Brusje3

  We konden de vingertjes ook al tellen 😍 echt super leuk om zo goed te zien

 • Vlaflip

  Hier is het even doorzetten: man paar dagen weg, drie kleine kindjes waarvan een pseudo kroep heeft en zelf zwanger met bijbehorende kwaaltjes. Respect voor vrouwen die het alleen doen of waarvan de man ook vaak weg is 💪🏻 Van die power vrouwen hier?
  Volgende week ga ik op werkbezoek in het buitenland, dan mag mijn man aanpoten en ga ik uitrusten in mijn hotel 😉

 • Bibsje1982

  Ooh beterschap voor de kleine met kroep.. Zo naar altijd :-(
  Waar mag je naar toe??

  Deze powervrouw zit lekker de hele dag thuis ;-)
  Wij hebben samen een zaak en de administratie kan heerlijk vanuit huis 😊

 • Vlaflip

  Naar Griekenland dus ik ga maar een zwangerschapsjurkje opzoeken 😊

  Fijn vanuit huis werken. Op mijn werk is flexwerken helemaal in dus ik kan gelukkig ook geregeld vanuit huis wat doen. Zo fijn als je niet lekker bent. 👍🏻

 • Lynn5

  Oeh das ook pittig! Hoe lang is je man van huis?
  Wat doe jij voor werk dat he volgende week naar het buitenland moet?
  Succes deze dagen!

 • Vlaflip

  Dankjewel 😊 Man is gelukkig weer thuis, was gisteravond ook super beroerd dus opgelucht dat ik alles uit mijn handen kan laten vallen en op mezelf kan focussen.

  Geen bijzonder werk hoor, bij de overheid, 2x per jaar met (internationale) vakgenoten praten.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zaterdag, 22 december 2018 tot en met vrijdag, 28 december 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50