Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4010)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • N.iekiet

  Zodalijk geslachts bepaling. Ben toch wel tikkeltje gespannen en bovenal zeer benieuwd wat het beebje in mijn buik is 👶

 • 12345678

  Kan dat nu al! 😳
  En en en??

 • N.iekiet

  Waar ik de echo heb laten uitvoeren vanaf 13.2. Volgens 12 weken echo 3 mei was ik dat vandaag. Daar werd echter gemeten 14 weken rond. Dus 5 dagen vooruit. Echter wordt meting van 3 mei aangehouden ook al lag beebje toen opgeruld.

  Het geslacht hou ik tot na t weekend nog even geheim want kan zijn dat familie stiekem mee leest. 😅🤣

  Dan gaan we aan aantal mensen zwangerschap bekend maken en tevens t geslacht erbij vermelden. Spannend dus.

  Wat jij hier onder beschreef van de harde buik. Ik heb er ook al 2 gevoeld dus het kan zeker. Hoe voel jij je verder?

 • 12345678

  Vanmorgen de eerste harde buik gehad! Bizar, maar het schijnt te kunnen. Herkende het gevoel meteen en het bolletje in mn buik werd helemaal hard. Verder niks te klagen. Vermoeidheid zakt weg. Moet wel elke dag iets eten rond 16u.

 • liefdevolleBAM

  Vandaag aangekomen in week 13, onvoorstelbaar hoe snel het allemaal gaat, ik geniet ten volle, 18 mei de geslachtsbepalende echo, en de 20 weken echo is ook al gepland op 22 juni!

 • Primidavi

  Hello week 13!!!
  Deze week gaan wij er even lekker tussenuit , vakantie vieren in eigen land
  Heerlijk genieten .
  Tot volgende week!!!

 • ❤~je0919

  Zijn er nog mamas die last hebben van zeurende pijn onderin buik? De pijn doet me beetje aan menstruatie krampjes denken...
  Is niet constant maar wel al 2,3 dagen op en af...
  Is dit bandenpijn wat ze zeggen of???

 • Dibbus

  Wel af en toe steekjes aan de zijkant van mijn onderbuik, dat schrijf ik idd toe aan bandenpijn. De eerste weken van de zwangerschap had ik wel ook die lichte menstruatiekramp, maar nu al een tijdje niet. Heb je het vaak en veel?

 • ❤~je0919

  Nu is het weer verdwenen... echt raar. En natuurlijk na eerdere miskraam panikeer ik bij elk pijntje 🙈

 • Dibbus

  Ja snap ik, maar ik hoor wel vaak af en aan menstruatiekramp bij vrouwen op allerlei momenten in de zwangerschap. Fijn dat het nu weg is!

 • ❤~je0919

  Nog een weekje dan mogen we op controle, zijn we weer even gerust 🥰

 • Kaatje1984

  Vandaag 13 weken, m'n energie leek wat terug gekomen te zijn met als gevolg dat ik te veel ben gaan doen waardoor ik nu toch serieuze bekkenklachten begin te krijgen ... Vannacht met m'n zoon op de bank gebivakkeerd doordat hij buikgriep had... Hebben alles bij elkaar 2 uurtjes geslapen. Hij stuitert de hele dag al rond en voelt zich kip lekker, ik de hele dag doodmoe en niet vooruit te branden. Dat wordt vroeg m'n bed in vanavond!

  26 april weer op controle inclusief echo!

  Wij hebben een huis gekocht waar nog heel veel geklust moet worden, hierdoor is er nog geen kamer vrij voor ons beebje en zal ons beebje de eerste tijd bij ons op de kamer komen. Nou wilde ik sowieso al een cosleeper voor de eerste maanden dus geen probleem! Moeten alleen even creatief zijn in het vinden van ruimte voor commode en kledingkast voor deze spruit...

  Meerdere die het zo op gaan lossen??? Ik vind het aan de ene kant wel jammer dat we niet bezig kunnen zijn met een complete babykamer, aan de andere kant kan het me niet zo veel schelen en ben ik blij met de co-sleeper die we al hebben gekocht ☺️

 • Dibbus

  Ik wil ook graag starten met een cosleeper en afhankelijk van hoe goed dat gaat dan naar een eigen kamer. We hebben juist een hele grote kinderkamer, beetje veel ruimte voor zijn kleintje, maar goed, we zetten er wel lekker een schommelstoel etc neer ofzo, komt altijd wel weer vol. Probleem is alleen dat het nu mijn werkkamer is, dus die gaan we naar zolder verplaatsten. Dat zal nog wel een redelijke verbouwing worden 😅

 • Kaatje1984

  Plan was inderdaad sowieso al de eerste 6 maanden met co-sleeper te doen... Maar nu denk ik wel eens "wat als dat voor geen meter werkt voor ons of ons beebje... We hebben dan geen uitwijk mogelijkheid zeg maar haha... Maar ach, zal wel goed komen. M'n dochter heeft ook de eerste maanden bij mij op de kamer geslapen. Hopelijk kan m'n man snel beginnen aan de zolder, daar verhuist onze slaapkamer naar toe waardoor we op de 1ste verdieping een kamer over gaan houden wat dan baby/dreumes of peuter kamer kan worden, afhankelijk van de snelheid van het verbouwen hahahaha

 • Stormy90

  Wij gaan geen baby kamer maken, ookal hebben we een slaapkamer over.
  Hier de eerste 6 maanden met co-sleeper op onze kamer. Commode ook, met daarin de kleding.
  En hoe we 6 maanden ma de geboorte de kamers gaan verdelen, beslissen we dan wel

 • Kaatje1984

  Commode komt ook bij ons in de kamer, gelukkig is onze kamer behoorlijk groot dus moet lukken ... Kleertjes moeten we even kijken en anders een kleine kast op onze kamer erbij of op de overloop ...

  Hier ook het plan om minimaal 6 maanden met de co-sleeper te doen, hebben alleen geen uitwijk mogelijkheid voor als het niet zo goed zou gaan voor 1 van ons drietjes... Maja, wie dan leeft, wie dan zorgt toch?

 • ❤~je0919

  Ons beebje gaat wel op eigen kamertje
  Al is het wel een heel klein kamertje.
  Ons huur huis heeft 3 slaapkamers.
  Waarvan 1, daar hebben ze een douchecabine in gezet. Die staat helemaal achteraan in de hoek.
  Dat lossen we nu op met een tussen wand. Zodat het douche deel en slaap deel van elkaar gescheiden zijn.
  Er kan net een bedje, commode en onze schommelstoel staan.
  We mogen hier ook niet schilderen of behangen... maar dat lossen we op met de mooie muur stickers van ali express.
  Plan is om volgend jaar groter te gaan wonen. 🙂

 • Kaatje1984

  Als het voor jullie op die manier werkt, waarom niet hè... Veel ruimte hebben ze voorlopig nog niet nodig hahaha...

 • ❤~je0919

  Nee daarom... tis gewoon even niet anders. En zoals je zegt voorlopig heeft zo een kleintje nog niet veel plek nodig 🤗

 • ❤~je0919

  Afgelopen donderdag eindelijk de uitslag van de triple test gekregen. Alles zeer geruststellend dus mega blije mama hier.
  Vandaag ook mn angelsounds binnen dus gaan we zo eens proberen.
  Nog 11 dagen en mogen we weer op controle en hopelijk zien wat het word kijken er zo naar uit.

 • Dibbus

  Ow heerlijk! Dat is echt een opluchting, weer een stapje verder ☺️ Ben benieuwd wat je vindt van de angel sound! Ik kan ook niet wachten tot 1/5, dan mogen wij weer binnen kijken.

 • ❤~je0919

  Had er ook 1 bij mn andere 2 kindjes. Is wel niet de kleine versie maar de iets oudere. Ben er mega blij mee. Gelijk getest toen die binnen kwam daarstraks. Moest ook niet lang zoeken om t hartje te vinden van de baby. Zo geruststellend weer ❤ oeww nog even. Duurt altijd zo lang he dat wachten 🙈

 • Dibbus

  Ow wat leuk en fijn dat je het hartje snel kon vinden 😊

 • Pioen8

  Eindelijk opluchting na goed resultaat van de NIPT.... 13 weken en 3 dagen. Hiervoor miskraam op 6 weken en curettage op 12 weken, dus dit voelt nu wel als een mijlpaal. En dan nu proberen een beetje te genieten!

 • Dibbus

  Wat een heerlijk nieuws hè? Moest je er lang op wachten? Ik kreeg de uitslag totaal onverwacht al binnen een week! Heb nog 2x gecheckt of echt mijn naam boven het lab formulier stond.
  Hopelijk kan je nu idd een beetje meer ontspannen 😊 krijg je nog een echo voor de 20 weken of moet je echt even wachten met binnenkijken?

 • Pioen8

  Nog een echo op 30 april, dus ik moet niet zo lang meer wachten!
  De resultaten vd Nipt duurden langer dan voorzien, er was blijkbaar een vertraging door een technisch mankement... in totaal 9 dagen moeten wachten.

 • Dibbus

  Ah gelukkig nog wel te overzien, hoewel elke dag wachten op zo'n uitslag er 1 teveel is.... Ze zeiden tegen mij dat het vaak 14 dagen duurt 😅 vandaar dat ik zo verbaasd was.
  Ow leuk! Ik mag 1/5 voor de geslachtsbepaling, spannend weer ☺️

 • Pioen8

  Ik woon in België, daag wordt bij nipt ook meteen het geslacht bepaald. Bij ons wordt het een jongen.
  1/5, is dat geen zaterdag (en een feestdag)? Wel spannend allemaal!

 • Dibbus

  Ah ja, zo onhandig dat ze dat hier niet doen 😅 leuk dat jullie het al weten!
  Ja dat is een zaterdag idd, maar geen feestdag in Nederland...


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zaterdag, 13 november 2021 tot en met vrijdag, 19 november 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50