Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3951)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Gfnc

  Vandaag 13 weken zwanger & dinsdag goede nipt test gehad ♡

 • Juuull

  Vandaag 13 weken ♥️ ook vandaag een echo
  super veel zin in ! vorige week dinsdag de NIPT gedaan, nu wachten op de uitslag! super zenuwachtig
  15 maart hebben we de 16 weken echo ,en dan geslacht bekend

 • Waterbloempie

  Morgen kom ik ook naar week 13, misselijkheid is voorbij gelukkig alleen nog steeds vermoeid en hoofdpijn.. 7 maart (als de lockdown niet verlengd word) heb ik de geslachtsecho gepland staan.. zo spannend ♥️

 • icsitraject

  Vandaag in week 13 aangekomen 🙂. 2e trimester 🥳.

 • Debber

  Goedemiddag, wij hebben deze week een goede nipt uitslag ontvangen! Dus we zijn begonnen met het vertellen aan mensen dat we een kindje verwachten.

 • Suzey

  Goed nieuws! Gefeliciteerd!! 🥳
  Ik heb afgelopen donderdag bloed laten aannemen voor nipt, dus zit nog in spanning.

 • Debber

  Spannend! Hopelijk snel een goeie uitslag voor jullie ook!

 • Debber

  Spannend! Hopelijk snel een goeie uitslag voor jullie ook!

 • Suzey

  Yes! Onze uitslag ook goed! 🥳

 • Debber

  Gefeliciteerd!

 • Mom2be-van-2e

  Nog 27 weken te gaan

 • K-k

  Hallo week 13 volgende week donderdag weer een echo en voor de eerste keer het hartje luisteren

 • BLUE...

  Leuk dat het verhaaltje bij week 13 begint met 'je voelt je lekkerder en hebt meer energie'...
  Hier nog niet echt helaas, ben helaas nog steeds echt vaak doodmoe. Ene dag meer energie dan de andere, maar iedere dag wel 1 of meer dutjes op de bank.

 • Marieke1992

  😂 hier net zo alleen dan misselijk en braken. Vanochtend voor eerst lekker wakker, maar misschien werkt de medicatie nog

  Succes

 • BLUE...

  Aah das ook wel echt supervervelend!!
  Jij ook succes


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zaterdag, 28 augustus 2021 tot en met vrijdag, 3 september 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50