Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3370)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Blondie92
  Proficiat allemaal. Het blijft allemaal spannend. Vandaag NIPT uitslag. Gelukkig alles goed. Wij echo gehad ook. Herkennen jullie hier een geslacht op? Ben benieuwd :)
 • Jana001

  En ik ben in de war 😉
  Nub zegt meisje, skull zegt jongen. Maar ik twijfel of het de nub is. Deze echo lijkt heel erg op de echo van 1 van mijn zoontjes op 13 weken. Precies die streepjes en die skull. Ben benieuwd!

 • Blondie92

  Haha ik ben benieuwd! Geen idee :) ik laat het weten wanneer ik echo heb gehad :) bedankt voor reacties!

 • Mammabear

  Ik denk een meisje... een jongens nub staat echt omhoog

 • Xrgl

  Wat fijn voor je!🤗
  Ik denk ook een jongen

 • Alisya

  Ik.denk een jongen! Wanneer weet je het? Oh en fijn dat de nipt goed was!

 • mcvr

  Gisteren een mijlpaal: ik voelde de baby bewegen!!!! Eerder dacht ik ook al wat te voelen, maar verweet ik mijn darmen. Maar dit... dit was wel echt anders! 😅🥰 Soort ‘plopjes’, vrij krachtig. Bij mijn eerste voelde ik het ongeveer met 15+4 en nu dus precies met 13 weken! 🥰 Nog meer dames die het al hebben mogen voelen?

  Eind deze week komt waarschijnlijk de uitslag van de nipt-test; nog wel een beetje spannend. 😬

 • Alisya

  Ahhw wat onwijs leuk!!! Ik denk elke keer wat te voelen maar durf nog niet te zeggen dat het echt de baby is. Mijn darmen zijn het sowieso niet. Maar wat dan wel? 😊😅

 • mcvr

  Haha 😄 Herken je het niet van de vorige zwangerschappen? Bij mij was het echt zo’n “oh jaaa-momentje” Eergisteren een ‘plopje’ (uitstekende ledemaat gok ik) en gisteren een ‘veeg’ (hele lichaampje dat er langs zwom🤷‍♀️). Ook vannacht in bed leek ik het te voelen, maar dat konden wel mijn darmen zijn.

 • Alisya

  Nee gek hè. Bij de tweede had ik het ook dat ik heel lang niet door had. Pas op het moment dat je er echt niet meer omheen kunt zeg maar. Maar goed het is nog vroeg. Denk en hoop.met 16 weken wel duidelijk te voelen.

 • mcvr

  Dat gevoel komt vast snel! Het komt vaak als je rustig ligt of zit, of tijdens het zingen blijkbaar. Ik span dan al mijn spieren aan bij hoge luide noten, dus dat zal wel te voelen zijn geweest. 😆

 • Jana001

  Wat leuk!! Mijn darmen gaan zo tekeer dat het vast nog even gaat duren voor ik het gevoel ga kunnen onderscheiden denk ik. Waar voelde jij het?

 • mcvr

  Waar; lastig te zeggen, het is maar zo kort dat je het voelt. Maar het was eergisteren een soort ‘plopje’ en gisteren een ‘veeg’; alsof het hele lichaampje langszwom. 😅 Sowieso heb ik continu het gevoel van een bal in mijn buik als ik loop of sta. Echt bizar! 🙈 Voel me hierdoor nu wel echt heel zwanger, ben ik ook wel blij mee qua vertrouwen erin krijgen.

 • mcvr

  De vlag mag uit hè dames...?! In week 13?! 😄😄 Wel merk ik dat het me alweer veel te lang duurt voor ik een teken van leven zie/hoor. 🙈 De laatste echo was op 31-12, volgende week dinsdag gaan we luisteren naar het hartje en volgende week zaterdag hebben we de geslachtsecho. Die vind ik wel heel spannend... In mijn hoofd zit dat we een meisje krijgen, zou anders wel even omschakelen zijn. 🙈

  Na lang twijfelen heb ik vorige week toch maar wel de nipt-test laten doen; zonder nevenbevindingen. Waarschijnlijk krijgen we eind deze week de uitslag al, het schijnt niet druk te zijn momenteel, waardoor het sneller gaat dan 10 werkdagen. Laten we het hopen... Het valt mee qua zenuwen, maar toch schiet regelmatig de ‘wat als het mis is-vraag’ door mijn hoofd. Nog meer dames die wachten op de uitslag?

 • Xrgl

  Vandaag hebben we een geslachtsbepaling echo gehad❤🥰 het iseen jongen💙💙

 • mcvr

  Aaaw wat leuk! Onze eerste is ook een jongetje; echt fijn om mee te beginnen vind ik. 😇😅 Wij hebben de geslachtsbepaling volgende week zaterdag. Wat vroeg had jij hem dan trouwens! Is het nu al wel met 100% zekerheid te zeggen?

 • Xrgl

  Jaa leuk he! Het is ons eerste kindje dus zijn we extra zenuwachtig. De verloskunde sprak met zekerheid dus we gaan het zien🤗

 • mcvr

  Hihi, die zenuwen worden nog niet echt minder bij een tweede hoor. 😆 Althans: bij mij niet! 🙈 Ik ben blij dat Lucas straks 3j3m is, dus al wat ouder. Met een beetje geluk kleedt hij zichzelf tegen die tijd wel aan en uit en is hij zindelijk. En als hij dan daarnaast ook een beetje van het dwarse gedrag af is.... 🙈 Tja: ik vind het ook allemaal spannend hoe dat straks allemaal gaat qua drukte. Ik ben veel thuis overdag, dus het komt allemaal op mij neer. Ik weet nog goed hoe intensief dat eerste jaar was. Ook wel echt mooi overigens hoor, anders waren we niet voor een tweede gegaan. 😉 Wat vind je het meest spannende eraan?

 • Xrgl

  Het is ons eerste kindje. Ik werk momenteel en wil ook gaan werken weer. Ik ben ook benieuwd of die druk of rustig gaat worden😋😋

 • mcvr

  Hihi, als dreumes/peuter zijn ze bijna allemaal druk... Dan leren ze opeens zó veel (ook een eigen mening 😳🙈) en dat moet de hele dag gedeeld worden, meerdere keren en tegen iedereen. 😆

 • Alisya

  Hier ook met 13 weken en 3 dagen gehad. Ze kon het duidelijk zien en anders mochten wij gratis terugkomen. Gefeliciteerd!!! Leuk hè.

 • mcvr

  14+4 inderdaad... Hopelijk is het dan duidelijk ja. 😅 Dan ga ik ook meteen iets kopen, in geval van een meisje. Voor een jongetje heb ik alles al in huis. 🤷‍♀️

 • mcvr

  Nou... ik ga dat wel even extra navragen natuurlijk, als ze inderdaad een meisje zien op de echo. 😅

 • Alisya

  Ja maar jij bent dan al 14+ toch? Volgens mij moet het dan wel duidelijk zijn?

 • mcvr

  Is een meisje dan ook 100% zeker? Ik meen me te herinneren dat daar iets mee is; dat een meisje nog kan ‘veranderen’ in een jongetje. 🤣 (natuurlijk niet ‘echt’ veranderen, maar dat dit soms zo kan lijken en dan toch een jongetje blijkt te zijn later)

 • Alisya

  Ja dat is dus wel zo! Ik vroeg het nog aan de dame van de echo. Bij een meisje kan het zijn dat ze het verkeerd zien doordat de beentjes op een bepaalde manier zitten en het geslacht nog niet goed is gevormd dat het een paar weken later toch een jongetje blijkt. Maar iemand die echt heel.ervaren is kan het wel zien zei ze. Geen idee.

 • Xrgl

  Heel leuk🤗 jij ook gefeliciteerd🥰

 • Pris1988

  Hoe voelen jullie je? Zijn bij jullie de klachten wat afgenomen nu je in het 2de trimester zit? Bij mij nog steeds even erg. Iedere dag misselijk. Kokhalzen of overgeven. En het vervelendste vind ik ik heb echt heel de dag barstende hoofdpijn. Paracetamols helpen niet pff wordt er niet goed van😑

 • Alisya

  Hier geen misselijkheid meer. Kun je wel eten zodat je niet misselijk bent van een lege maag? Ik at hele dagen van die zoute droge Lulu crackers.
  Bij mij is het met name de vermoeidheid waar ik last van heb. Vanochtend een wasje gedraaid en gevouwen, vaatwasser leeggeruimd, gedoucht en lig nu alweer op de bank alsof ik de marathon heb gelopen. Hoop dat dit straks wel echt minder wordt. Emoties vallen wel mee,maar ben directer dan normaal, heb nog minder geduld dan normaal, en continu trek.

 • Zuss

  Wat vreselijk naar meid. Ik voel me idd een stuk beter. Ik heb wel af en toe vreselijke woede / huil buien. Gewoon om niks. Vind alles en iedereen dan vreselijk irritant. 🙈 Hoop voor je dat je misselijkheid echt snel afneemt. Ik las wel dat het vaak met 16 wkn beter wordt. Ipv met 12. Ik duim voor je! Sterkte.

 • Mimi1988

  Wat naar dat je nog zo misselijk bent sterkte! Ik heb er geen last meer van, wel soms duizelig maar dan neem ik even iets van zout.

 • houvanmijnhartjes

  Wat vervelend dat je je nog steeds zo slecht voelt!!😩
  Ik begin mij eindelijk wat beter te voelen, al een paar dagen niet meer moeten overgeven gelukkig. Ontbijten gaat wel nog erg moeizaam. Eet nu wel meer fruit dan normaal en dat doet mij erg goed!! En heledag zin in friet speciaal, kan soms aan niks anders denken 😂

 • Ilse29

  Hoii, ik herken dit helaas ook.. ik merk wel dat ik heel langzaam meer goede momenten krijg ipv elke dag de hele dag spugen. Maar nog steeds erg misselijk dus en enorm veel hoofdpijn! Maar ik denk dat dat komt door te weinig vocht en het overgeven. Sterkte!

 • Dabren

  Wat vervelend dat het niet minder word zeg! Drink je genoeg water, zou dat het kunnen zijn?

  De vermoeidheid is iets afgenomen sinds een paar dagen. Maargoed mijn bekken en doof gevoel in rechter bovenbeen blijft wel hele zwangerschap, helaas! Binnenkort ff eerste afspraak maken bij de fysio.

  Voor de rest kan ik geen avond eten binnen krijgen, bah... word ook helemaal misselijk dan. Naja extra wat boterhammen en fruit overdag dan maar.

  🙌🏼😎

 • Disney18

  Super vervelend ! Ik ook veel last van kwaaltjes. Ernom moe , hoofdpijn en veel duizelig. Zo nu en dan ook nog overgeven

 • Disney18

  Gister uitslag van de nipt gehad en alles was helemaal goed gelukkig! Opluchting na het verlies van mijn zoontje in de vorige zwangerschap.

  Morgen hebben we de geslachtsbepaling maar we laten het opschrijven en geven dat aan een vriendin mee.. die wilde iets regelen dus zondag komen we er met een verassing achter wat het gaat worden.. ben zo nieuwsgierig en kan niet wachten tot ik eindelijk lekker kan gaan shoppen voor de kleine

 • Zuss

  Wat fijn zeg. Dat geeft ook weer vertrouwen. Wat spannend zondag!! Dat is vandaag. Ik ben heel benieuwd. Laat je het weten? Fijne dag

 • Disney18

  Vriendin had een hele grote ballon geregeld met mini ballonnen erin en voor de kinderen een confetti kanon... Een jongetje!! Super leuk gedaan en dat op de verjaardag van mij en de oudste dochter

 • Zuss

  Wat super leuk!! Gefeliciteerd meid!! Wat ene leuk nieuws. Wij hebben donderdag de geslachts echo. Ben zo nieuwsgierig 🤗

 • houvanmijnhartjes

  Afgelopen weekend hebben wij al een paar rompertjes gehaald, ik was helemaal vergeten hoe klein maatje 50 ook alweer was🥰🥰 wilde ook al kijken voor neutrale kleding, maar wat is dat toch moeilijk!! Zie alleen maar schattige meisjes kleding of stoere jongens, dus ik wacht nog even af tot we weten wat wij krijgen🥰. Gisteren ook al de kinderwagen gehaald, kon het niet laten, wij hebben gekozen voor de mutsy evo. Hele fijne wagen en rijdt heeerlijk!! Kan niet wachten tot ons kleintje erin ligt🥰🥰

 • Alisya

  Ik kreeg afgelopen week het eerste setje kado, neutraal pakje. En ik verbaasde me ook over hoe klein het is. Kan me gewoon niet voorstellen dat onze kleine daar in gaat passen. (Maat 50)
  Bijzonder hoe snel je dat vergeet hè.

 • Mimi1988

  Wat grappig ik ga dit weekend ook een mutsy (igo) ophalen. Wat een ideale wagen, een die in mijn kleine skoda city go past verder heb ik al wat luiers gekocht en co sleeper..mijn vriend verklaard mij voor gek om al zo vroeg te kopen maar ben zo te zien niet de enigste haha

 • dabren

  Haha jaaaaa kan ik me zo in vinden. 24e hebben wij een geslachtsecho, kan niet wachten

 • Trotse-mama-1988
  Jeeh echo gehad en zie foto duidelijk te zien
  Na alle jongens krijgen. Wij een dochter 💕💕
 • Zuss

  Wat super gaaf!!!!! 🥰🥰🥰🥰🥰

 • houvanmijnhartjes

  Wat leuk, gefeliciteerd!!💖

 • Mimi1988

  Wat leukkk!

 • Alisya

  Wauw wat leuk!!! Dat wordt dus echt een prinsesje met zo veel broers. Ik zie het alleen niet zo goed op de foto? Waar moet ik kijken?

 • Trotse-mama-1988
  Achter aan —-> in het rondje die twee streepjes boven elkaar
 • Alisya

  ohhhh wauw jaaa ik zie het nu!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van zaterdag, 18 juli 2020 tot en met vrijdag, 24 juli 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50