Naar de reacties

3 Weken zwanger

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28.Het is je vierde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0,1 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Een spannende week, aan het eind van deze vierde week zou je namelijk al een zwangerschapstest kunnen doen. De eerste positieve tests kan op zijn vroegst 2 dagen voor de volgende periode begint verschijnen. Bedenk wel dat dit nog erg vroeg is om een zwangerschapstest te doen. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Volgende week zullen de resultaten beter zijn.

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

3-weken-zwanger-embryo

In deze week gaat je lichaam aan de slag om diverse hormonen aan te maken. Deze hormonen en eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam het embryo niet als een indringer ziet, maar het juist beschermt. Het progesteron zorgt ervoor dat je baarmoedermond niet meer doordringbaar is.

De samenstelling van de slijmprop in je baarmoeder verandert weer. De poort gaat weer dicht gaat en het vruchtje wordt goed beschermd. Omdat de baarmoeder nu zo goed doorbloed is, kan er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje scheuren, waardoor je wat bloedverlies kunt hebben.

Dit noemen we de innestelingsbloeding. Het is niet ernstig en het komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Als de bloeding niet gepaard gaat met zware kramp, en het bloeden niet te hevig is, hoef je je er geen zorgen over te maken.

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. Als je vast een zwangerschapstest in huis haalt kan je dit dan direct testen.

Reageer in `3 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8198)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Jas3

  Vrijdag is normaalgezien NOD (maar kan ook ergens tussen nu en zondag zijn door wisselende cyclussen) en moet zeggen dat ik de laatste dagen heel kalm was. Kalmer als normaal dus dacht “oh goed teken”. Maar nu het dichterbij komt stijgt toch weer de spanning 😱 kan me amper inhouden om geen test te doen maar vrees weer voor een teleurstelling 😔... elke keer ik nu naar toilet ga, ben ik bang om rode duivels te zien. Zitten in ronde 7 🤞

 • SilkeVk

  Ondertussen bijna maandje zwanger v ons 3de kindje, maar blijf steeds een zeurend gevoel hebben in onderbuik & wat rugpijn .. geen bloed .. zou dit al bandenpijn kunnen zijn ?

 • tabitha~daan
  Goedemiddag 😊 ik heb sinds de zwangerschap/geboorte van mijn jongste dochter niet meer gereageerd maar wel gelezen. Wij hebben nu nog een wens voor nog een klein wonder.
  Nu heb ik een vraag.
  Ik heb eergisteren een test gedaan (erg vroeg maar wilde even kijken 😱😂)
  Toen ik keek dacht ik niks te zien.
  Toen heb ik hem opzij gelegd omdat onze jongste riep en was hem verder vergeten. en nu net zag ik hem liggen en wilde ik hem wegleggen en keek.... 2 flinke strepen (in mijn handen duidelijker dan op de foto). Hoe betrouwbaar is hij nog na 2 dagen? Toen ik eergisteren keek dacht ik niets te zien....
  Alvast bedankt!
 • mintgroenslabbetje

  Hier het zelfde 1 dag voor mijn nod afgelopen zondag. Alleen mijn streepje was echt een tuur streepje. Zag dit niet binnen 2 minuten maar na ongeveer 1 uur. Heb het afgedaan als een indroogstreepje. Die van jou is zeer duidelijk. Toch blijf ik ergens hoop houden dat het een positieve streep is. Ik heb het weggegooid omdat ik bleef turen hahaha. Anders test je over 2 dagen nog een keer?

 • tabitha~daan

  Haha ja daar doe ik het voor mijn eigen gemoedstoestand ook maar mee af. Mijn man is helemaal peunerveu haha die wilt morgen ochtend opnieuw testen. Eigenlijk vanavond al maar ik zei tegen hem dat hij dan sowieso negatief uit zou vallen ivm nu nog lage concentratie.
  Spannend hoor allemaal! Wanneer kunt u weer opnieuw testen? 😊😊😊

 • Boes

  De afleestijd is er natuurlijk niet voor niks. Maar opzich komt er niet zomaar een streep zou je denken. Ik zou morgen nog een testje doen. die moet dan wel positief zijn als je echt zwanger bent

 • tabitha~daan

  Ja dat dacht ik ook idd dat hij vals positief zal zijn (helaas) maar hebben net nieuwe testen gehaald en gaan morgen opnieuw even testen 😊😊
  Bedankt voor uw reactie 😊😊😊

 • Jt86
  Zo raar. Ovulatietest is bijna positief ik zit nu op 6 dagen na NOD. Zwangerschapstest is negatief. Zou ik dan bijna een ovulatie kunnen verwachten? Gisteren was de ovulatietest heel erg licht. Ik mag staks een afspraak maken van de huisarts om mijn bloed te testen. Dus voor het weekend weet ik meer.
 • Boes

  Dan denk ik dat je eisprong er aan komt.

 • Jt86

  Ik snap dan alleen niet waarom mijn menstruatie niet doorkomt. Ik had 21 maart mijn laatste menstruatie

 • Mupp

  Hmmm, mn eerste reactie was ben je niet zwanger? Maar las net dat je testen negatief zijn. Vreemd... waneer heb je meestal je ovulatie?

 • Jt86

  Ik dacht op 3 april, maar kan me ook vergist hebben. Ik weer het allemaal niet meer.

 • Mupp

  Ik bedoel eigenlijk, op welke cyclusdag heb je gemiddeld je eisprong?

 • Jt86

  Nu 6 dagen over tijd. Nog geen geen menstruatie inzicht. Testen nog steeds negatief. Ik heb de dokter gebeld voor bloedonderzoek omdat ik pijnstillers moet nemen vanwege mijn rugpijn. Die neem ik dus nu niet omdat ik misschien toch zwanger kan zijn. Krijg later vandaag nog bericht. Verder heb ik veel stekende pijn in mijn baarmoeder, gevoelige borsten, veel afscheiding en temperatuur blijft rond de 37,5. Wil nu eindelijk weten wat er aan de hand is.

 • zoe1980

  Nog geen duidelijkheid bij jou dus.. Hopelijk snel een positieve bloedtest!

 • Foodiex

  Overmorgen NOD, 4 weken geleden een miskraam gehad... het zou zoooo fijn zijn als dit gewoon lukt in een x. Ik moet mezelf echt tegenhouden om nu te testen. Heb ‘m wel liggen haha moeilijk!

 • Baby_2

  Hoi, mag ik vragen hoe je dat berekend? Reken je eerste dag van menstruatie als de dag dat je bloed verloor of toen je vruchtje verloor? Ik heb 30 maart miskraam gehad.

 • leeuwtje86

  Ik heb 25 maart een miskraam gehad, nu laat Mn eisprong dus moet nog wachten

 • leeuwtje86

  Ik heb 25 maart een miskraam gehad, nu laat Mn eisprong dus moet nog wachten

 • Francisca2013

  Gefeliciteerd voor alle zwangeren! ik ga terug naar week 1 helaas...

 • mintgroenslabbetje

  Sterkte.

 • Rikje

  Wat jammer, duimen voor de volgende ronde dat het raak mag zijn

 • Nientje20

  Dankje en wat spijtig zeg Heel veel succes
  Ik ga lekker van mij eerste zwangerschap genieten❤


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

0 leden zijn nu online
  Aanmelden