Naar de reacties

3 Weken zwanger

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28.Het is je vierde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0,1 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Een spannende week, aan het eind van deze vierde week zou je namelijk al een zwangerschapstest kunnen doen. De eerste positieve tests kan op zijn vroegst 2 dagen voor de volgende periode begint verschijnen. Bedenk wel dat dit nog erg vroeg is om een zwangerschapstest te doen. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Volgende week zullen de resultaten beter zijn.

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

3-weken-zwanger-embryo

In deze week gaat je lichaam aan de slag om diverse hormonen aan te maken. Deze hormonen en eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam het embryo niet als een indringer ziet, maar het juist beschermt. Het progesteron zorgt ervoor dat je baarmoedermond niet meer doordringbaar is.

De samenstelling van de slijmprop in je baarmoeder verandert weer. De poort gaat weer dicht gaat en het vruchtje wordt goed beschermd. Omdat de baarmoeder nu zo goed doorbloed is, kan er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje scheuren, waardoor je wat bloedverlies kunt hebben.

Dit noemen we de innestelingsbloeding. Het is niet ernstig en het komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Als de bloeding niet gepaard gaat met zware kramp, en het bloeden niet te hevig is, hoef je je er geen zorgen over te maken.

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. 

Reageer in `3 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (27142)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • hopefullymommy2be

  Ik slaap de laatste 2 / 3 dagen enorm veel.. Ik heb het ook gewoon echt nodig, bizar.. 2 dutjes op een dag is niks te veel. Ugh.

 • SLBJ
  Ik ben dus zwanger! Maar uit mijn berekening moet dat nu 1 dag voor nod 3 weken en 6 dagen zijn. Dus verwachte ik 1-2 weken dat de test zal aan geven. Maar hij heeft al 2-3 weken aan?
 • momx3

  4-5 weken zwanger is 2-3, maar het is maar een indicatie. Kan ook zomaar zijn dat je een dag langer zwanger bent of dat je gewoon veel en snel hcg aanmaakt.
  Veel vrouwen hebben de 2-3 al ietsje eerder dan nod.
  Lekker van genieten en de termijn echo zal je vertellen hoelang je precies zwanger bent! Ik ben zelf ook zwanger en werd ook een paar dagen voorruit gezet, fijn juist al een mooie duidelijke test!

 • SLBJ

  Oké spannend he! Ik heb de vk gebeld voor een echo dat kan helaas pas 14 juni. Duurt nog even

 • Babywens2021

  Dan ben je 5 a 6 weken zwanger🤣 zou de vk maar eens bellen om een echo in te plannen 🤣

 • momx3

  4-5 weken zwanger, als de clearblue 3+ aangeeft ben je 5 weken of verder!

 • Babywens2021
  Je hebt helemaal gelijk
 • SLBJ

  Ik weet dat deze zo vaak vals positief geven! Maar dit stond er echt in 2 seconden!! 1 dag voor nod! Wij zijn zo blij🥰

 • Suusar

  Gefeliciteerd!

 • SLBJ

  Dankje 🥰

 • Babywens2021

  Ik zie geen foto🙈

 • SLBJ
  Oh foutje haha
 • Babywens2021

  Zodeju die is echt super duidelijk zeg. Dit is niet meer te missen, van harte gefeliciteerd 🥰

 • SLBJ

  Duidelijk hè! De andere test gaf ook al 2-3 weken aan 🥰

 • Blondie-mama

  Nou deze is wel heel duidelijk denk toch gefeliciteerd heel voorzichtig

 • SLBJ

  Dankjewel 🥰

 • hopefullymommy2be

  Ik voel me dus echt niet helemaal fit.. Ik zit nu pas 4 DPO, maar ik ben enorm wisselvallig qua emoties, opgeblazen gevoel, buikpijn, tijdens het fietsen vanavond wat steekjes boven mijn vagina. En sinds 2 dagen enorme levendige dromen waarbij ik alle details kan onthouden, vlagen van misselijkheid en vol gevoel en: heel. erg. moe. Weet niet of het iets betekent, je lichaam kan je zo voor de gek houden, zeker als je het zo graag wilt.

 • Assi81

  Hoi hoi! Hoe gaat het nu?
  Ik had al jouw klachten vanaf 6DPO.
  Voelde me ook al meteen anders.
  En naarmate de dagen nu verstrijken, zit nu op 10DPO, durf ik haast wel te zeggen dat ik zwanger ben....

  Het is exact hetzelfde gevoel als 4 maanden terug!!! En toen deed ik ook een test puur ter bevestiging. Knal positief.

  Als het goed is krijg ik morgen de testen binnen.
  Is hij negatief, dan sla ik achterover van ongeloof...
  ik ken mijn lichaam zo goed. Er is echt iets bezig in mijn lijf. Vooral het typische trekkende gevoel in mijn onderrug geeft het weg, weeïg gevoel, minder eetlust en dat algeheel gevoel alsof ik in een soort roes leef. Ik ben er, maar ergens ook niet.

  Ik merk sowieso veranderingen aan mijn lichaam snel op. Maar dit voelt zeker niet meer als aankomende menstruatie.
  NOD is 27 april.

  Dus ik schreef dat je het niet zo snel kunt voelen, maar het scheelde maar twee dagen met mij. En wellicht heb je je ei iets eerder gehad of snelle innesteling.

 • hopefullymommy2be

  Hee! Oh wat spannend.. Laat je weten of je zwanger bent? :)
  Op dit moment nog steeds heel erg moe. Ik kan echt de hele dag wel slapen haha.
  Verder vlagen van hoofdpijn en net diarree. (Sorry.) :) Verder ben ik echt zo chagrijnig en niet blij met mezelf. Ik vind mezelf lelijk, dik, voel me stom. Eigenlijk lange tijd ging dit goed. Verder nog wel rare dromen waarbij ik alles weet haha. Ik zit nu op 6 DPO!

 • Assi81

  Jazeker!! Hopelijk komen die testen morgen binnen 🙂

  En die dromen is best kenmerkend.
  Had ik de vorige zwangerschap dus ook. Viel gewoon op dat ik ELKE nacht zo intensief droomde. Alsof je er echt in zit.
  Dat heb ik nu ook weer.
  En slapeloosheid: ik word sinds eergisteren een paar keer per nacht wakker.

  Wanneer is je NOD?

 • Hopefullymommy2be

  Ik hoop het zo, zal wel snel zijn. De 1e ronde. NOD is als het goed is 30 april... ik ben gestopt met de pil eind maart. Mijn eisprong was 15 / 16 april dus vanaf 17 april tel ik DPO.

 • Assi81

  Ik was van mijn andere kids ook de eerste ronde zwanger.
  Maar mijn vriend is nu een test halen....
  misschien niet zo slim met ‘namiddag’ urine. En vier dagen voor NOD, maar met deze klachten moet er toch iets te zien zijn mocht het raak zijn?!
  Nu word ik zelf ook zenuwachtig 😬

 • Assi81

  Hi! De klachten kunnen nog niet komen van een zwangerschap omdat de innesteling op 4DPO nog niet heeft plaatsgevonden.
  En ook al heeft er misschien een innesteling plaatsgevonden dan kun je daar nu nog niks van voelen.
  Zo lees ik het iig overal.

  Ik herken je klachten, trouwens!
  Had ik ook. Nu op 9DPO zijn ze weer weg.

 • hopefullymommy2be

  Hee! Iknow, maar dacht misschien van de hormonen gewoon. Volgens mij bereid je lichaam iedere maand een zwangerschap voor maar stoot het af wanneer de innesteling niet lukt door een menstruatie. ook maar gelezen ahha .

 • Michelle-ketting-Jansen

  Het is lastig of het wat betekend. De ene vrouw krijgt vanaf dat het eitje bevrucht is zo veel hormonen door haar lichaam dat ze allerlei kwaaltjes krijgt. En de andere vrouw merkt er niks van. Zelf bijna 3 jaar bezig geweest om zwanger te worden en elke cyclus voelde ik van alles en dacht ik een hoop zwangerschaps te hebben. De ronde dat ik zwanger was geraakt voelde ik dus totaal niks en dacht ik dus ook dat het niet gelukt was. Pas toen ik rond de 7 weken zwanger was kwamen toen de zwangerschapskwaaltjes.

  Nog even succes met wachten🍀🍀

 • hopefullymommy2be

  Ja, dat lees ik vaak inderdaad !! Ik hoop het ook. :)

 • Michelle-ketting-Jansen

  Ga voor je duimen🍀🍀🍀

 • Hopefullymommy2be

  Bedankt.❤❤❤❤❤

 • Oliebeestje

  NOD 26 april, deze keer ga ik proberen niet te vroeg te testen. Ik voel wat “trekkende” tepels, maar kan net zo goed bij de cyclus horen. Vorige maand was ik overtuigd zwanger te zijn, allerlei symptomen, maar helaas! Hopelijk nu meer geluk. Succes allemaal 🍀

 • Assi81

  Spannend!
  Die laatste dagen duren het langst...

  Ik heb op 27 april mijn NOD.
  En voel sinds eergisteren, heel gek, alsof er een baksteen in mijn baarmoeder ligt. Heb ook soort ongi krampjes en een week na mijn ei weer het soort slijm dat je hebt als je vruchtbaar bent.
  Ik had dit de vorige keer ook en bleek toen wel zwanger, maar dat was 5 dagen voor NOD, niet 7 zoals nu 😅

 • Assi81

  Hoi dames!
  Ik sluit aan in week 3.
  Mijn NOD is 27 april. Leuke dag 👑

  Nu afwachten.....
  Wat duren die dagen dan lang. Normaal krijg ik ongeveer 5 dagen voor NOD duidelijke klachten bij zwangerschap, is mijn ervaring.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50