Naar de reacties

3 Weken zwanger

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28.Het is je vierde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0,1 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Een spannende week, aan het eind van deze vierde week zou je namelijk al een zwangerschapstest kunnen doen. De eerste positieve tests kan op zijn vroegst 2 dagen voor de volgende periode begint verschijnen. Bedenk wel dat dit nog erg vroeg is om een zwangerschapstest te doen. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Volgende week zullen de resultaten beter zijn.

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

3-weken-zwanger-embryo

In deze week gaat je lichaam aan de slag om diverse hormonen aan te maken. Deze hormonen en eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam het embryo niet als een indringer ziet, maar het juist beschermt. Het progesteron zorgt ervoor dat je baarmoedermond niet meer doordringbaar is.

De samenstelling van de slijmprop in je baarmoeder verandert weer. De poort gaat weer dicht gaat en het vruchtje wordt goed beschermd. Omdat de baarmoeder nu zo goed doorbloed is, kan er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje scheuren, waardoor je wat bloedverlies kunt hebben.

Dit noemen we de innestelingsbloeding. Het is niet ernstig en het komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Als de bloeding niet gepaard gaat met zware kramp, en het bloeden niet te hevig is, hoef je je er geen zorgen over te maken.

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. 

Reageer in `3 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (11369)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Anno85

  Snap er niets van en ben toch wel een beetje verdrietig. 4 december eisprong gehad. Vandaag ben ik al gaan bloeden 😞 ik heb ovulatie testen gedaan dus weet het zeker. Nou door naar volgende ronde

 • Kmnvb

  3e week. Nod is 21 dec

 • Mama-uit-het-noorden

  Net innestelingsbloed gehad. Maandag/dinsdag is nod. Eisprong gevoeld vorige week dinsdag. Spannende tijd weer. We wachten rustig af. Wel fijn bij een derde in wording, veel meer ontspannen. Gefelciteerd alle mama's in spe met positieve testen!!

 • Mamsievan2LM

  Grappig ik had gister 10 DPO ook na grote boodschap wat bruin verlies en wc bezoek erna roze propje. Daarna niks meer.. ik heb maandag 3 dec eisprong gehad.. Gaan we vrij gelijk op. Ook hier nummer 3.. alleen beetje bloed verlies had ik vorige maand ook op 8 DPO dus hoeft hier niet perse innesteling te betekenen .. we wachten rustig af.. xx ps ik kom ook uit het noorden haha

 • Mamixine

  Ik verwacht hem ook 16 dec en k ga ook maar gwn wachten want t heeft toch geen nut

 • Mama-uit-het-noorden

  Spannend. :) gelukkig is het bijna zondag.

 • Threegirlsinarow...
  Na de teleurstelling van zaterdag nu 2 positieve testen op NOD😍😍
 • Mamsievan2LM

  Gefeliciteerd!!!!

 • Threegirlsinarow...

  Dank je!

 • Mamsje32

  Gefeliciteerd!

 • Threegirlsinarow...

  Jij ook😍

 • Mamixine

  Heb een vraagje ik teste dus positief gisteren maar nu teste ik vandaag met een action test maar is negatief nou moet ik ook pas over 5 dagen ongesteld worden maar waarom is dat kleine stripje dn wel positief wete jullie miss iets.

  Gr maxi

 • DA25

  Dit heb ik ook al eens gehad met de action testers;) snap ik ook niks van maar uiteindelijk bleek ik niet zwanger.. misschien is er iets mis gegaan..

 • Depomi
  Na een missed abortion in augustus alweer twee rondes met ovulatietesten in de weer. Sinds gisteravond echter enorm misselijk en veel steekjes in mijn buik. Gisteren teste ik nog negatief met ochtend urine. Maar ik zie nu, midden op de dag toch een klein streepje (bovenste is van vandaag en onderste van gisteren) Ben ik gek aan het worden? Vrijdag is mijn NOD.
 • Staz

  Ik lijk een héél licht streepje op de bovenste test te zien. Spannend hoor!🍀

 • Depomi
  Die van vanochtend lijkt mij weer ietsjes donkerder!
 • Si78

  Ik denk dat je zwanger bent, gefeliciteerd!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50