Naar de reacties

3 Weken zwanger

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28.Het is je vierde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0,1 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Een spannende week, aan het eind van deze vierde week zou je namelijk al een zwangerschapstest kunnen doen. De eerste positieve tests kan op zijn vroegst 2 dagen voor de volgende periode begint verschijnen. Bedenk wel dat dit nog erg vroeg is om een zwangerschapstest te doen. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Volgende week zullen de resultaten beter zijn.

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

3-weken-zwanger-embryo

In deze week gaat je lichaam aan de slag om diverse hormonen aan te maken. Deze hormonen en eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam het embryo niet als een indringer ziet, maar het juist beschermt. Het progesteron zorgt ervoor dat je baarmoedermond niet meer doordringbaar is.

De samenstelling van de slijmprop in je baarmoeder verandert weer. De poort gaat weer dicht gaat en het vruchtje wordt goed beschermd. Omdat de baarmoeder nu zo goed doorbloed is, kan er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje scheuren, waardoor je wat bloedverlies kunt hebben.

Dit noemen we de innestelingsbloeding. Het is niet ernstig en het komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Als de bloeding niet gepaard gaat met zware kramp, en het bloeden niet te hevig is, hoef je je er geen zorgen over te maken.

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. 

Reageer in `3 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (10537)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Si78

  Nou ik mag weer terug naar week 1. Ik had vanochtend een negatieve test op 15 dpo. Nu wachten op de menstruatie bleurgh...

 • Kaatje1984

  Aangekomen in week 3 en wat voel ik mij ellendig. Verkoudheid die niet door wilt zetten, hele slechte nachtrust, moe, lage "buik en rug pijn" en m'n allergieën lijken heftiger aanwezig.... Of dit nu allemaal komt doordat ik ziek aan het worden ben of dat er gewoon iets moois aan het ontstaan is.... Geen idee! Nod 20 oktober maar ben 17 oktober jarig... Heb vroege test van Action liggen dus ben aan het twijfelen om op m'n verjaardag te testen ....

 • Vlinder368

  Als je op je verjaardag positief test (wat ik hoop ) Dan wordt het misschien moeilijk om niets te zrggen9tegen de visite? 🤣 tenminste daar zou ik moeite mee hebben 😊 Maar het zou een prachtig cadeau zijn.

 • Kaatje1984

  We zijn dan midweekje op vakantie dus geen visite haha

 • Vlinder368

  oh leuk! fijne vakantie 🌼

 • Kaatje1984

  Dank je wel, zijn er net. m'n vriend is nog werken dus ben alleen met m'n kids. Maar kids spelen al lekker en ik zit in de zon op het terras hihi... Straks auto uitladen ... Heb test mee genomen en beslis woensdag wat ik doe haha

 • Miracle10

  Morgen mag ik testen! Pff ik heb echt maar heel weinig gebloed 4 dagen geleden (als dit mijn ongesteldheid was kan niet nog geen inlegkruisje vol ;) ) het zet ook niet door of morgen moet het toch op eens komen? Spannend weer ik durf eigenlijk nu niet te testen heb nog 2 testen liggen maar moet mij weer houden om nu niet te doen :)

 • Aapiemies

  Heeey.. ik was even nieuwsgierig.. hoe is het bij jou?

 • Aapiemies

  Heeey.. ik was even nieuwsgierig.. hoe is het bij jou?

 • Miracle10

  Helaas gisteren toch ongeteld en nu hevig 😞

 • neyi221

  Hallo dames,

  Het is nu ongeveer 7 dagen na mijn ovaluatie. Ik heb al een paar dagen onwijs veel steken en buikpijn/rugpijn. Kan dit de innesteling zijn? Ik moet officieel pas over 6/7 dagen ongesteld worden.cyslus van (34 dagen)

 • Kaatje1984

  Heb ik dit keer ook last van. Ik zou 20 oktober m'n NOD hebben... Geen idee of dit innesteling is of gewoon rare spelletjes vann lichaam. Ben hiernaast ook onwijs moe en slaap super slecht....

 • Neyi221

  Jahh, als ik kijk op de kalender kan het de innestelling zijn. Ik ben echt heel benieuwdd, hopelijk zijn we beide zwanger 😀😀

 • 3ebabe

  Ik had 6 dagen voor mijn nod een positieve test.
  En ook de huisarts teste positief 🤣
  Voelde na de bevruchting gelijk dat ik zwanger was. Woensdag echo gehad en het klopte allemaal.
  😲

 • -mari-

  gefeliciteerd! wat voelde je na bevruchting precies?

 • Si78

  Wat voelde je dan na de bevruchting? Gefeliciteerd!!

 • Mellii

  Wouw gefeliciteerd 💕

 • Marley91

  Hallo lieve meiden ♡

  Ik hoor hier eigenlijk niet,
  Want ik ben al 39+1 weken zwanger 🤰
  Maar ik lees hier super graag mee.
  Ik kan echt blij worden van die positieve testen. En ik kan me dat gevoel van het wachtbankje nog helemaal voorstellen.
  Wij waren in ronde acht zwanger.
  In ronde 4 en 6 een miskraam gehad.
  Was een ontzettend pittige periode.
  Wilde alleen even zeggen dat ik het jullie allemaal gun en dat ik dus regelmatig stil mee lees met jullie 😳😘

 • Vlindertach

  Ooh alvast een dikke proficiat en veel geluk met jullie kindje binnenkort ☺️

 • Meea

  Wat lief!!!

 • Si78

  Wat lief van jou! Wordt je voor de eerste keer mama? Bereid je maar voor, het wordt heftig, mooi, spannend en elf mar zo de moeite waard!

 • Marley91

  Ik heb al een dochter van tweeënhalf 🤭😍

  Maar het is weer opnieuw net zo spannend en een beetje eng!

 • Si78

  Haha oké. Maar dan nog zal het zo anders zijn dan bij je eerste lijkt me. Xx

 • Suusoe

  Liselotte ik duim voor je meid !!! Ik weet is echt kut om te wachten tot je nod . Maar hoop t gewoon echt heel erg voor je !!!!
  Even volhouden nog zondag is om de hoek !!
  Spannend

 • Liselott

  Nu dag 27.. klinkt al héél ver hé! haha Nog even.. wel gelukt om meer los te laten qua 'testdrang' dat biedt weer hoop dat het allemaal wat relaxter gaat worden hopeiljk.. wie weet hoeveel rondes nog hé!

 • Si78

  Ik zit vandaag ook op dag 27... Voel je al iets? Ik twijfel of ik wel een eisprong heb gehad ivm mijn pco maar ik dacht van wel qua slijmverlies. Spannend weer.

 • Liselott

  Je houdt geen ovulatietesten of temp bij nee? En hoelang normaal je cyclus?

 • Si78

  Ja ik wil niet klagen hoor maar 9 jaar bezig zijn voor kinderen is echt loodzwaar... En toch geven we de moed niet op! Ik zit op dag 28 maar ik heb ook wel eens cycli van 74 dagen oud 52 dus zo weinig van te zeggen.
  Dus jij merkt ook dat tempen duidelijk niks is. Nee ik vind het ook niets, ik begin er ook niet aan. Is dit je tweede ronde?

 • Liselott

  Dan heb je ook wel echt een keer recht op klagen! Als het dan nog niet mag, dan mag het nooit niet! Vind wel gek hoe weinig je hoort over moeite met zwanger worden terwijl een beetje begrip op z'n tijd wel welkom is!
  Ik ga wel een rondje tempen, maar wel meer voor de lol/nieuwsgierigheid.. eens zien wat er gebeurt.. Bij mij ronde 2 idd!

 • Si78

  Ovulatietesten weken helaas niet als je pco hebt. Tempen doe ik niet want ik wil dat gestress eromheen niet (ik ga stressen). Dus ik probeer zoveel mogelijk relax te blijven. De eerste duurde 7 jaar en nu ook alweer 2 jaar bezig na de miskraam dus het relaxte is ver te zoeken eerlijk gezegd...

 • Liselott

  Oh wat jammer! Ik nu wel aan 't tempen geslagen, maar eerrlijk is eerlijk: vind het grootste onzin: ik temp en als het me niet bevalt en zet um nog x aan kan het zo halve graad verschillen.. in dezelfde minuut nog..
  Kan me wel voorstellen dat je dan 'gek' wordt van het afwachten en steeds weer nieuwe menstruatie.. Als ik naga hoe enorm teleurgesteld ik was omdat de eerste ronde niet lukte, dan moet dat van jou nog vele malen rotter/frustrerende aanvoelen! Welke dag zat jij nu ook alweer?

 • Liselott

  Nop, helemaal niets anders dan laatste 1,5 week.. alleen wat krampen onderin mn buik nog steeds..
  En eet véél.. gisteren ontbijt, 5 boterhammen, hard broodje én avondeten.. vandaag ook die richting..
  Maar vreetkicks heb ik ook voor ongesteldheid, misschien wel wat minder lang maar toch..

  Vandaag aardig relaxt doorgekomen. Ene kant denk ik dat raak is dus geen zorgen.. andere moment heilig van overtuigd dat het niet gelukt is en dat ik zaterdag ongesteld wordt..
  Vreemd, maar fijner dan gestrest


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50