Naar de reacties

24 Weken zwanger

Week 24 begint bij zwangerschapsdag 168 en loopt tot dag 175.Het is je vijfentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32 centimeter
Gewicht van je baby: 560 gram

Het einde van het tweede trimester is in zicht. Je hebt bijna twee derde van je zwangerschap achter de rug, en je bent waarschijnlijk al aan het aftellen.

De baby is vanaf de buitenkant een stuk duidelijker te voelen, omdat hij al best groot en sterk is geworden. omdat deze een reactie kan krijgen op zijn stem of als bij het wrijven van de handen over de buik.

Je kindje is bedekt met heel fijne haartjes, lanugo. Zijn kwetsbare huid wordt beschermd door een waslaagje. Dit noemen we 'vernix'. Deze was kan tijdens de geboorte nog aanwezig zijn op het huidje van de baby, maar wordt al snel geabsorbeerd. Meestal is het alleen nog te zien bij kindjes die wat eerder geboren worden. Baby's die ruim na de 40e week worden geboren, zijn vaak al helemaal 'schoon'.

Het gehoor van de baby is volledig ontwikkeld. Je kindje kan reageren op bepaalde gebeurtenissen die in jouw omgeving gebeuren, zoals ruzies of harde geluiden. Het kindje hoeft niet te schrikken van invloeden van buitenaf, maar reageert wel op jouw reacties. Probeer situaties die stress kunnen veroorzaken te vermijden, omdat baby's hier erg onrustig van kunnen worden. Dit kan na de geboorte ook nog merkbaar zijn, omdat je baby dan bijvoorbeeld veel kan huilen.

De baby heeft nu ook een slaap- en waakritme. Dat betekent dat hij op bepaalde tijden slaapt en wakker is. Dit hoeft niet gelijk te zijn aan jouw eigen ritme. Vaak zul je zien dat het juist andersom is. Als jij druk bezig bent, wordt de baby als het ware in slaap gewiegd. Zit je net lekker rustig op de bank, of lig je in bed, dan zul je zien dat de baby juist tekeer gaat!Het grootste gedeelte van de dag slaapt hij, zo'n 16 tot 20 uur. Dit heeft hij nodig om hard te kunnen groeien. De organen zijn goed ontwikkeld, alleen de longetjes zijn nog niet helemaal klaar. Door het in- en uitademen van vruchtwater zijn de longetjes over een paar weken rijp genoeg om de baby buiten de baarmoeder te kunnen laten overleven.

De ruggengraat van je kindje bestaat uit ongeveer 150 gewrichten en 1000 banden.

De foetus had tot nu toe nog weinig vet en was daarom erg mager. Vanaf deze week begint zich onderhuids vet te vormen. Dit vet heeft je kindje nodig om na de geboorte goed op temperatuur te blijven. Baby's die te vroeg geboren worden, zullen daarom vaak eerst een tijdje in de couveuse verblijven, tot ze een goed gewicht hebben (zo'n 2500 gram) om zelf hun temperatuur te kunnen regelen.
 

Reageer in `24 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1093)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kayl1988

  Hoi dames ,
  Aangekomen in week 24
  Kleine voel ik gelukkig goed bewegen.
  Aankomende vrijdag heb ik afspraak in zh dat gaat tot nu toe nog wel door , had even gebeld want ik weet het ook allemaal niet vanwege de corona.
  Waarschijnlijk krijg ik dan te horen wanneer mijn keizersnede gepland staat. De kinkhoest prik heb ik nog niet kunnen halen hoop vlg week .
  Hoop dat alles goed gaat met iedereen en iedereen gezond mag blijven .
  Ik heb het er wel moeilijk mee zo thuis en wat er allemaal te wachten staat beangstigend vind ik . Gelukkig wel deze week de kinderwagen besteld en de babykamer geverft wachten nog op de meubels . Mis mijn ouders ook heel erg we facetimen wel maar toch is het wel anders dan gezellig op visite koffie drinken of samen met mijn moeder te gaan winkelen. Hoop dat alles goedkomt het breekt mij te zien hoeveel mensen er wel niet dood gaan en nog jong ook , hopelijk is deze nachtmerrie gauw voorbij. Voelen jullie de kleintjes ook zo bewegen bij mij is het echt heel erg laag in de buik misschien omdat mijn placenta ook voor ligt maar wat fijn dat het teken van leven er is ❤ die bewegingen in de buik .

 • Esther260720

  Fijn dat je afspraak doorgaat in het ziekenhuis! Ik heb de kinkhoestprik gister gehaald, gelukkig gaan dat soort dingen wel door. Voel je je verder goed? Ik voel de baby af en toe, maar nog niet super vaak. Ik voel het ook onderin mijn buik en ik heb ook een voorliggende placenta.

  Leuk dat jullie de kinderwagen hebben besteld, welke is het geworden?

  Laten we hopen dat we inderdaad snel onze dierbaren weer kunnen bezoeken, ik mis iedereen ook echt erg. Hopelijk is in juli alles weer 'normaal'.

 • Kayl1988

  Ja dat heb ik ook onderin de buik , mijn placenta ligt ook voor overdag is hij nu wat rustiger in de buik, maar snachts pfff haha!
  Wij hebben op mamaloes een kinderwagen besteld eerder zou ik gaan kijken maar ik kan niet wachten en vond deze wel heel mooi kangeroo 3 in 1 grijs met bruin leer, wacht er alleen nu op net zoals ik nog wacht op de meubels en cosleeper en muziek mobiel en de box , allemaal vertraging helaas. Ja tot nu toe heb ik nog geen bericht gehad van het ziekenhuis dat het niet doorgaat, hoop nog stiekem dat ik de kleine nog even kan zien maar dat denk ik niet. Ik voel me verder goed alleen erg last van maagzuur terwijl ik wel oplet met vet eten enzo , heb wel rennie de rode dat mocht van de arts.
  Voel jij je ook verder goed?
  Had gisteren echt even een dip moment dat wel de hormonen en alles werd even te veel echt zo dramatische huilbui haha.

 • mcvr
  Hoe zien jullie buikjes er nu uit? Foto’s? 😃 Ik zit nu op 24w6d. Af en toe steekt hij flink uit als hij op een bepaalde manier ligt. 😄
 • baby4-2020

  Mooie buik😊

 • mcvr

  Dank je 😊 Hoe gaat het met jou? Komen er nu al wel kanshebbers voorbij qua namen? 😉

 • baby4-2020

  Haha ja ik heb wel een mooie naam gevonden, maar m'n man moet er nog even aan wennen😁 hopelijk gaat hij het ook mooi vinden! Verder gaat het wel goed! Druk thuis, en nog steeds wel snel pijn in mn bekken maar het is te doen! En we genieten heerlijk van het mooie weer🌞

 • mcvr

  😄 Dat had mijn man ook in het begin, maar wel om legitieme reden: zijn neef heeft dezelfde naam. Echter: we zien die maar 1 keer per jaar...

  De weken vliegen wel voorbij door de drukte he?! 🙈 Dat mooie weer is wel echt een ‘cadeautje’. 🥰

 • baby4-2020

  Ja de weken vliegen echt voorbij! Vrijdag al weer 25 weken

 • Esther260720

  Mooie buik 🤰🤗

 • mcvr

  Dank je 😊 Hoe ziet jouw buikje eruit? Soms heb ik het gevoel al zoveel verder te zijn, het kan best ‘zwaar’ voelen, vooral na het eten. 🙈

 • mcvr

  Hoi allen, wat is het hier rustig... hoe gaat het met jullie? Hier wel goed, deze tijd brengt ook een hoop mooie nieuwe ontwikkelingen met onze bijna 3-jarige.

  Normaal gesproken is ons zoontje twee middagen twee uurtjes bij mijn ouders. Ze missen hem natuurlijk behoorlijk, de tussenoplossing is dan nu om ze buiten te zien in een speeltuin en niet te knuffelen/kussen enz. Dat gaat wel goed.

  Nu begon mijn moeder vandaag over hoe ik dat dan wil doen met de bevalling als de regels nog hetzelfde zijn. Lucas zou daar dan slapen... Naja; ik wil daar nog niet te veel over nadenken; hoop dat alles tegen die tijd weer beter gaat. Of dat ze ontdekken in de onderzoeken dat kinderen het niet verspreiden of iets dergelijks. 🤷‍♀️ Hebben jullie er al bij stil gestaan hoe jullie de opvang van het andere kind/de kinderen regelen? Of dus dan maar alleen bevallen...? 😔

 • Esther260720

  Het is inderdaad rustig hier! Ik hoop dat het virus eind juli is afgenomen. Ik zou graag in het ziekenhuis bevallen. Maar zoals de situatie nu is zou ik dat niet durven denk ik. Ik heb geen andere kinderen, dus daar hoef ik me geen zorgen om te maken.

  Goede oplossing met je kindjes nu, logisch dat je ouders ze missen. Nu kunnen ze er toch een beetje van genieten 🙂

 • mcvr

  Hihi, het is er maar 1: daarom des te belangrijker dat hij toch ook mijn ouders en andere kindjes in speeltuinen blijft zien.

  Ik moet in het ziekenhuis bevallen; heb helaas geen keuze doordat Lucas geboren is met een keizersnede. Er is dan een risico dat die wond opengaat, wat natuurlijk voor ons beide erg gevaarlijk is. Ik hoop deze keer wel vaginaal te kunnen bevallen. ❤️ Hopelijk is mijn placenta rond 30-32 weken omhoog getrokken; hij zat 5 weken geleden nog precies voor de ingang. 🤞

  Hoe gaat het met jou?

 • Esther260720

  Oeh dat maakt het wel extra spannend ja! En de placenta voor de ingang is ook niet echt ideaal. Al groeit de placenta vaak nog wel omhoog geloof ik. Ik ga duimen! Leuke naam trouwens Lucas 🙂 Met mij gaat alles prima. Ik voel me nog super fit en ik heb helemaal geen kwaaltjes, dus ik hoop dat dat nog een tijdje zo blijft.

 • mcvr

  Ja... kijk er nu al naar uit dat ze straks samen lopen en dergelijke. 🥰😅 Lucas is heel liefdevol met jonge kindjes en kan haast niet wachten om te mogen knuffelen met zijn baby broertje! 😅
  Een meisje had ik ook wel graag gewild, maar ach: zo blijft er nog wat te wensen over. Als we nu een meisje hadden verwacht, zou een wens voor een derde er minder zijn. 😄 En ach: anders ben ik maar een jongensmoeder. 🙈 Heb bij vriendinnen wel gemerkt dat het qua temperament wat rustiger is, al zit daar natuurlijk ook wel verschil in tussen kinderen.
  Wel echt spannend voor jullie; een eerste kindje! Het leven is nooit meer hetzelfde straks... 😉 (maar oh zóveel mooier!)

 • mcvr

  Klopt; vorige keer lag hij ook eerst onderin en trok hij later wel omhoog. Ik was toen totaal niet fit omdat ik al aan het revalideren was wegens rugklachten. Nu daarentegen: 4 keer gesport afgelopen week thuis! 💪 Echt heerlijk hoe het nu gaat 😅

  Súper fijn dat het bij jou ook zo goed gaat; is heel wat waard... Zéker ook qua herstel na de bevalling. 💪

  Even gespiekt; ik zie dat jij een meisje verwacht. Hebben jullie de naam ook al gekozen? Onze tweede gaat Floris heten; klinkt echt mooi met Lucas, vinden wij. We zijn er ook al helemaal aan gewend; ons zoontje weet de naam ook en spreekt over hem met naam erbij. Zó lief! 🥰

 • Esther260720

  Ook een leuke naam Floris! Dat past inderdaad goed bij elkaar. Leuk hoor twee jongetjes, die gaan veel aan elkaar hebben :) Wij krijgen een meisje inderdaad, we hebben al een naam voor haar, maar die hou ik nog even voor me. Ik ben ook thuis aan het sporten, maar toch niet zo intensief als in de sportschool haha. Maar als ze weer open gaan dan kan ik waarschijnlijk ook niet meer voluit krachttraining doen, dus dat pak ik dan na de bevalling wel weer op :)

 • houvanmijnhartjes

  Dames met meerdere kindjes, hoe reageren jullie kids op de baby in de buik?
  Onze dochter wil alleen maar vertellen tegen hem, over de buik aaien en vooral zijn bewegingen voelen🥰. Ze vind het geweldig! Vooral als je hem tussen mijn ribben in ziet en voelt trappen, zegt ze : oh dat voelt heerlijk he mama😅. Ons zoontje daarin tegen vind het nog steeds heel spannend, durft niet tegen hem te praten omdat hij bang is dat hij hem wakker maakt. En de buik aanraken durft die al helemaal niet, zijn broertje bijt zegt hij dan😂. Hij kan wel niet wachten tot hij geboren wordt en vraagt iedere dag een paar keer, “mama wanneer is het nou eindelijk zomer?”.

 • Marijke4

  Kids aan de studie.. mama inpakken.. bijna verhuizen en dan vol storten op babykamer

 • houvanmijnhartjes

  Spannend! Wanneer gaan jullie verhuizen?
  Wij hebben vandaag de babykamer besteld, wordt 7 april geleverd🥰.

 • Pris1988

  Ik heb even heel wat vragen hoor haha mn verloskundige is tegenwoordig slecht bereikbaar.. welke controles/echo's zijn bij jullie geschrapt? Ik had volgende week een controle maar die gaat niet door. Heb 14 april een groeiecho maar geen idee of die doorgaat.. geen idee waar ik de 22 weken prik kan halen alle consultatiebureaus in mijn omgeving zijn gesloten. Ik moest een suikertest doen binnen nu en 4 weken maar heb ook geen idee of dit nog door kan gaan. Pff heb zoveel vragen en zoveel onduidelijkheden en wordt er gek van dat ik dit niet gewoon met mn verloskundige kan bespreken. Het is dat ik mn kindje goed voel maar baal echt dat de controles niet doorgaan je wilt toch weten of alles goed is.. #onzekeremoeder#😑

 • vespertine

  Ik heb 2 weken geleden de GGD aan de telefoon gehad om een afspraak te maken voor de 22 weken prik. Op dat moment lukte dat niet en had men geen overzicht op de agenda's (logisch...), maar ze wist me wel te vertellen dat je die prik tot een paar weken voor de geboorte kunt halen. Dus we hebben nog tijd.

 • vespertine

  Ik heb 2 weken geleden de GGD aan de telefoon gehad om een afspraak te maken voor de 22 weken prik. Op dat moment lukte dat niet en had men geen overzicht op de agenda's (logisch...), maar ze wist me wel te vertellen dat je die prik tot een paar weken voor de geboorte kunt halen. Dus we hebben nog tijd.

 • Mammabear

  De 22 weken prik kan je op de site van het rivm alles over vinden, daar staat welk nummer je moet hebben voor de regio waar je in woont en kan je gewoon bellen voor een afspraak!hier is de controle met 23 weken geschrapt.. de eerst volgende is met 27 En de laatste was met 19 (buiten de 20 weken echo om). Wel slecht dat je verloskundige niet bereikbaar is.. vragen beantwoorden kan ze gewoon telefonisch of via de mail doen lijkt me

 • houvanmijnhartjes

  Wat vervelend!! Ik heb 9 april controle, zonder partner. Als die niet doorgaat bellen ze een dag ervoor dus ben benieuwd.. groeiecho krijg ik als het goed is ongeveer 3 weken erna. Misschien dat ze hem bij jou ook pas na 30 weken doen, zou het toch even navragen. Consultatiebureaus zijn hier als het goed is nog open, ik moet ook nog bellen maar is zo druk. Wij moeten na de GGD bellen en daar sta je nu steeds meer dan 30 min in de wachtrij, echt geen geduld voor nu🙈. Kun je je vk alleen bereiken door te bellen? Anders zou ik even een mail of iets sturen met je vragen en onzekerheden, misschien dat ze je dan terug belt of mailt.

 • Mamalouswonder3

  Hier ging de groei echo niet door, maar als verpleegkundige weet ik dat een groei echo eigenlijk normaal gesproken pas vanaf 32 weken gedaan wordt pas dan kunnen ze goed zien of je baby groot of klein is dus dat is misschien 1 zorg minder op dit termijn kunnen ze toch niks je baby zal het werk moeten doen.
  Verder zijn controles medische gezien niet noodzakelijk voor de 27 weken pas na de 27 weken zie je zaken als zwangerschaps suiker hoge bloeddruk etc. Vandaar dat in deze tijd van het virus is gekozen om alleen het derde trimester voor te laten gaan. Het kan dus idd zo zijn zoals bij mij ik had met 18 weken de laatste echo dit was de 20 weken echo en nu pas weer 14 april met 28 weken dan ben ik idd 10 weken niet op controle geweest. Maar ook deze controle zal net als bij jullie iig tot 1 juni kort zijn. Dit houd in ze bellen je van te voren hoe het gaat en of je vragen hebt, en dan zal de controle vanaf 27 weken alleen zijn hartje luisteren en bloeddruk en weet weg. Ik weet het het voel echt niet leuk hier net zo blijf jezelf en je lichaam in de gaten houden, en laten we hopen dat het na 1 juni weer een beetje normaal is.
  En let goed op je eigen grenzen voel je de baby minder of niet goed bel de spoed dienst ook nu in deze tijd. Ik moest met 32 weken naar het ziekenhuis omdat mijn pap waardes steeds niet goed waren ondanks een lisexie en een groei echo en ze zouden naar het t.o.t bandje kijken/voelen omdat ik operaties heb gehad en het hoofdje nooit kan staan in de vagina tijdens de bevalling ook al zegt de theorie iets anders ik ken mijn lichaam dus ik heb gezegd trek je handschoenen maar aan en voel maar en ga dan oordelen, omdat de uroloog mij toen al heeft gezegd dat als ik ooit zwanger zou worden het een keizersnede zou worden en het is heus niet dat ik dat graag wil maar veiligheid voor mijn baby voor alles dus toen dat zei tegen de gynaecoloog tijdens het telefonisch consult zei ze ineens wel euhm ja goed dat je het aangeeft dan moet je toch maar komen??? Dus mijn tip kom voor jezelf op! Altijd ook nu in deze rare tijd

 • Dabren

  Nou eigenlijk zit ik hier ook mee! Ik vind het allemaal zo onzeker. 🤦🏼‍♀️

 • Mamalouswonder3
 • Paardenmeisje

  Super leuk gedaan!! Welke kleur heb je op de muur? Wij krijgen ook een meisje en ben me op dit moment aan het oriënteren op kleurtjes haha 💕

 • houvanmijnhartjes

  Heel mooi🥰🥰💖

 • Marijke4

  Wauw echt mooi

 • Mamalouswonder3

  Dankje bij week 25 staat de rest😊

 • houvanmijnhartjes

  Mijn man gaat vandaag de babykamer verven🥰🥰 moeten nog altijd een babykamer bestellen maar ik twijfel zo erg over welke we pakken en nu met dat hele Corona gebeuren wil ik niet alle winkels af om te kijken😩😩.
  Trouwens hadden jullie bij zeeman de Nijntjes collectie gezien?? Werd meteen verliefd🥰 heb boxpakjes, rompers, hydrofiele doeken en de slinger ervan besteld🥰🥰

 • Mamalouswonder3

  Hier de babykamer klaar op de gordijnen na die komen morgen binnen als het goed is en het wandplankje boven de commode want daar heb ik een beton voor voor nodig en dat kan ik niet zelf. Voor de rest alles alleen gedaan behangen schilderen meubels decoratie bij week 25 staat ook een foto😊 kinderwagen staat klaar alles is er nu dat geeft rust😊


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 24

De bevaldatum van leden die 24 zwanger zijn is van zaterdag, 25 juli 2020 tot en met vrijdag, 31 juli 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50