Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4152)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Liesje1991

  Weer week 1 helaas. 😕 Op naar ronde 7

 • Nora28

  vanaf wanneer beginnen jullie met ovulatietesten? Vandaag mijn laatste dag ong. succes allemaal 🙏🏾😘

 • Liesje1991

  Ligt aan de lengte van je cyclus. Ik start meestal vanaf dag 10. Succes!

 • Mama2babyloves

  Ronde 3 🍀 s6 Dames 😘

 • deesje1991

  Ik ben bang dat ik ook weer in week 1 kom te zitten, dat word dan ronde 7 😔maar we blijven hoop houden

 • nayababy

  we lopen elke x beetje gelijk

 • Mama2babyloves

  Idd hihi balen iedere x zie je mooie testen van andere en dat wil je natuurlijk ook. En dan blijf je maar gluren op die test, zie je super licht streepje waar je op blijft staren en dan ga je naar de wc en dan veeg je bloed weg pfff

 • nayababy

  ja gewoon niet meer vroeg testen ik heb besloten pas week na nod te testen volgende keer (als het lukt)
  En we mogen nog niet klagen eigenlijk want je lees indd veel mooie verhalen maar ook veel dames die er jaren overdoen

 • Mama2babyloves

  Idd zit pas in ronde 3. Eerste keer was ik gelijk zwanger. Maar ja gaat niet alles zoals we willen.

 • koelsanne123

  Jammer! Succes in ronde 3e🥰

 • Mama2babyloves

  Dankje ooit komt het wondertje wel. Heb nu besloten om er niet zo veel mee bezig te zijn.

 • nayababy

  Helaas weer terug hier in ronde 1.
  Hopen op goed geluk de volgende ronde

 • Imari
  Links is van vandaag, rechts gister. Eergister gezellig gemaakt. Vanavond nog maar een poging wagen voor de zekerheid 😊. Hopenlijk nu raak.

  Alleen dus niet op de dag van de piek, weet niet of dat dan heel erg is?
 • Kramertje

  Nee hoor is zeker niet erg. Je piek was gisteren dus je ei springt tussen de 24-48 uur. Dus uiterlijk morgen je eisprong. Als je vandaag nog gemeenschap hebt is dat helemaal goed. Heel veel succes deze ronde

 • Imari

  Dankjewel 🍀😊

 • Nora28

  Hier ook terug in week 1, gister waren ze er toch.. helaas 😞 Gaan voor ronde 4 🙏🏾

 • nayababy

  i k ook weer

 • Nora28

  achhh 😢😢 ik duim voor ons 😘 hier de rode dagen sinds vandaag voorbij. ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn.

 • Girafjes

  Ik ga ronde 6 in. Iemand tips om zwanger te worden?
  Ik gebruik al ovulatietesten en kan m'n piek bijna altijd vinden (op 1 maand na niet gevonden afgelopen periode)

 • Imari

  Blijven liggen doe ik echt nooit. Bedoel, het komt er toch wel uit. Zal het zoveel verschil maken? Dan als het nu niet lukt ook maar proberen en mn benen omhoog. Lijkt me wel grappig om te zien voor de mannen 😂.

 • MDA2016

  Frustrerend he. Bij mijn zoontje raakte ik in ronde 7 zwanger en die maand had ik voor het eerst tarwekiemolie gebruikt (zou de innesteling bevorderen) en ik heb op de dag van de ovulatie sex gehad en ben toen de eerste keer blijven liggen de hele nacht na de sex. Zodat het sperma ook alle kans kreeg (voor mijn gevoel 😊).
  Die twee dingen had ik de maanden ervoor niet gedaan en die maand bleek ik zwanger, toeval of niet? Geen idee...
  Deze maand ook geprobeerd, dus even nog een week geduld hebben 🍀
  Succes komende ronde 🍀🤞

 • Nora28

  vanaf welke dag van je cyclus begon je met slikken van de tarwekiemolie? 😊

 • MDA2016

  Direct na de eisprong...

 • Nora28

  ooh.. maar hoe wist je zo zekef wanneer je eisprong was dan? Ik vind dat zooo lastig elke maand 😩🤷🏽‍♀️

 • MDA2016

  Ik heb t geluk dat ik hem elke maand voel, maar ik deed daarbij ook ovulatietesten. Zodra ik de piek op de test had wist ik dat de eisprong binnen 24-48 uur was en daarna begon ik met slikken. Als je de eisprong niet voelt, dan bijhouden met ovulatietesten...

 • Girafjes

  Blijven liggen doe ik al, maar benen in de lucht nog niet. Die kan ik inderdaad nog proberen ja 🎉

  Tarwekiemolie vind ik nog 'n beetje spannend. Wellicht voor later!

 • Vierkeergeluk

  Blijven liggen was ook het eerste waar ik aan dacht. Het liefst nog met de benen in de lucht 😂. En om de dag klussen vanaf een dag of 7/8. Op zich word ik wel snel zwanger (ergens tussen ronde 1 en 5), maar ja of dat de oorzaak is? Ik heb wel steeds om en om een goede zwangerschap en een miskraam (missed abortion). Dus nu is een goede zwangerschap aan de beurt 💪. Succes deze ronde!!

 • Girafjes

  Benen in de lucht ga ik proberen deze ronde! Hahah. Baat het niet dan schaadt het niet.
  Dankje 💕

  Succes jij ook💞💞


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50