Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3974)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Proudmom2019
  Klaar voor ronde 1, 2de kindje ❤️
 • MDA2016

  Dames even een vraagje. Hoe reken je nu de weken? Ik ben vorige week woensdag ongesteld geworden. Dit heeft geduurd tot en met maandag. Gisteren geen bloed meer, maar na de sex gisteravond weer een golf bloed en nu deze morgen ook alleen maar helder bloed...blijf ik dan nu in week 1 of is vandaag dan toch week 2...?

 • Nikita--

  Ik reken vanaf eisprong 2 weken...
  Mijn cyclus is korter als 4 weken.

 • MDA2016

  bedankt

 • Kramertje

  Wat vervelend dat je dit hebt. De 1e 2 weken van je cyclus zit je in week 0 en week 1. Je gaat op dag 14 over naar week 2.

 • MDA2016

  Oke duidelijk! Dankje

 • Mamalot30

  Hier vanaf december gestopt met de pil. Nu ronde 6. Heb namelijk 2 miskramen gehad. Echt super balen.
  Na vier, en een halve week zit mijn eisprong er weer aan te komen.

 • Ottie

  Balen zeg.. ben ook al sinds jan bezig met miskraam tussendoor, nu weer wachten tot de eisprong.. Succes!

 • xdestinyx

  Mensen die dit toevallig ook gehad hebben? Ik ben afgelopen maand gestopt met de pil voor de eerste keer ( dat k er helemaal mee ben gestopt na 10 jaar de pil geslikt te hebben) nu ben ik al 4 bijna 5 weken niet ongesteld geworden.... wat nu....

 • Suusar

  Hoihoi!

  Ik heb dit ook meegemaakt. Ik was gestopt met de pil en was aan het wachten op mijn menstruatie na 5 weken nog geen menstruatie contact gehad met de ha en die zei dat ik nog even moest afwachten. Uiteindelijk na 8 weken een zwangerschaptest gedaan. En ja hoor ik was al 5 weken zwanger. Dus het wil niet altijd zeggen dat je eerst je menstruatie opgang moet komen.
  Hoop dat je er wat mee kunt.

 • Gupje81

  Lichaam is waarschijnlijk nog aan het ontpillen....
  Je lichaam raakt gewend aan de hormonen. Zodra je stopt met het slikken van de anticonceptiepillen moet je lichaam weer aan het werk om de productie van de hormonen op te starten. Dit kan even duren maak je geen zorgen.

 • Gupje81
  Terug bij af, hello ronde 4 🙋🏽‍♀️. Vanmorgen negatief getest, menstruatie net begonnen.
 • Jessica20

  Hier ook obsessed, maar nu zijn de testen op en ga ik ze niet eerder kopen dan wanneer ik overtijd ben. Het enige wat ik ga doen zijn ovulatietesten en probeer me deze maand rustig te houden. Afgelopen weken waren drama.

 • Gupje81

  Haha ik dacht echt dat ik de enigste was 🤣.

  Ik zat te denken, ik ga niks meer bijhouden 👀. App verwijderen niet meer mijn LH piek testen. Geen testen meer kopen. Gewoon hele maand om de dag gezellig hebben🧐. En het afwachten. Ik hoop dat ik het volhou. Want dit is ook niet meer leuk.

 • Voornummer3

  Balen meid 😢 dikke knuffel van mij! Ik hoop dat het deze ronde raak gaat zijn 🍀

 • Gupje81

  Aww super lief van je Voornummer3🤗. Ik hoop het ook... ergens dacht ik echt dat het dit keer raak was. Ik ben er gewoon te veel mee bezig. Het is lijkt net een obsessie 🙈. ik hou Catootje79 en jou sowieso op de hoogte☺️. Dankjewel voor je lieve woorden. En lekker genieten van je zwangerschap ❤️ XxX

 • Ottie

  Zoooo herkenbaar! Ben nu allemaal plannetjes aan het bedenken om niet zo geobsedeerd te zijn..

 • Gupje81

  ☹️pfff hoever was je? Ik hoop voor ons beiden dit keer een plakkertje 💋.

  Ik ga het proberen, maar of het me gaat lukken?

 • Gupje81

  Ottie, ik hoop dat de reikie helpt🤗. Ik ga proberen het aankomende maand een soort van los te laten. Kijken of dat helpt. Hoeveelste ronde zijn jullie al bezig?

 • Gupje81

  Ottie, ik hoop dat de reikie helpt🤗. Ik ga proberen aankomende maand het een soort van los te laten. Kijken of dat helpt. Hoeveelste ronde zijn jullie al bezig?

 • Ottie

  Klinkt ook als een goed idee, wij zijn sinds feb. Bezig met een miskraam tussendoor, dus dit wordt ronde 7 geloof ik

 • Gupje81

  Hahah Ottie als het jou lukt, wil je het dan delen met mij🤣. Ik zeg elke maand, dit keer gaan we het niet doen, dit keer testen we op zijn vroegst een dag voor nod. Eindstand zit ik 6/7 dagen dpo als een malloot te turen naar dipssticks. Eindeloos testen met ovulatie testen tjaaa want je weet het maar nooit🤪. Dipsticks uit prullenmandjes vissen. In de zonlicht foto’s maken want stel dat je het dan wel ziet🧐. In de ochtend met een plastic bekertje urine opvangen, na tig keer wordt je dan toch wat ongeduldig dus ja dan pies je weer over je hand😤. Douchen aankleden rennen naar werk omdat je een half uur wezenloos hebt lopen staren naar een test😬 dat overigens wit blijft. Na werk snel naar huis rennen om te kijken of er nu wel een tweede streep zit🙄. Hahaha zoals ik al zei het is een ziekelijk obsessie geworden😓.

 • Ottie

  Hahaha, ziekelijk ja. Ik heb een reiki afspraak gemaakt om tot rust te komen, hopelijk werkt dat! (maar ik doe ook maar wat) ;)

 • Voornummer3

  Ja dankje wel ❤

 • Gupje81

  ❤️🤗

 • Mamof3

  Deze zijn dus niet opgelopen? Want ik zie de jij de 2 bovenste wel een lichte streep

 • Gupje81

  Nee ik heb geen tweede streep gezien. En ik heb ongeveer 50 sensitesten in een week tijd versleten.
  Ovulatie dipsticks heb ik ook geprobeerd, omdat ik ergens heb gelezen dat een ovulatietest ook reageert op hcg hormoon🙈☺️. Helaas door naar de vierde ronde...

 • Mama2babyloves

  Nee de middelste is ovu test

 • Mama2babyloves
  Dag 1 van de nieuwe cyclus pfff. Had zoveel symptomen en lichte positieve test maar helaas weer een vmk
 • Nikita--

  Niet leuk!
  Ik kom je vergezellen 😘 vanmorgen ongi geworden.. me man net nog dood leuk "zie je hoe zwaar wij mannen het hebben met zwangere vrouwen"... Joe, sorry schat ben ongesteld dus ik maakt het je nog onmogelijker 🙈

 • Mama2babyloves

  😂😂😂 ja mannen he

 • Nikita--

  Ja portretten zijn het!

 • Ottie

  Dat is echt jammer om te horen, hopelijk valt de menstruatie verder mee..

 • Mama2babyloves

  Ja dag 2 echt heftig 😔

 • Gupje81

  Balen☹️ Lijkt me dubbel zo erg als alleen spierwitte testen zien. Succes meis, hopelijk meer geluk deze ronde🤗

 • Mamof3

  Heb er 1 maand na mijn miskraam in april ook 1 gehad en vmk. 3 dagen een lichte streep en op de dag van nod, niks meer... frustrerend

 • Mama2babyloves

  Ja is echt niet leuk. Ik had ook symptomen en dan breek het los. Was net echt erg. Alles lag onder bloed pfff

 • Virginianathalie

  wat is een vmk?

 • Mamof3

  Een vroeg miskraam. Bv: bij mij had ik 2 dagen voor nod een lichte positieve test, de dag ervoor ook en de dag van nod zelf was hij wit. Er is dus wel iets geweest maar het is niet opgelopen.

 • Anno85

  Balen Meis! Hopelijk een goede volgende ronde

 • Pluisje1983

  Wij gaan de wachtweken weer in. 2 sept. NOD

 • nayababy

  spannend, mijn nod 9 sep


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50