Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (6979)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9  • Jenny

    Hoi dames weet niet eens of ik bij de juiste plaats ben ma goed ik ben 6 dagen overtijd en gister bruine afschijding gekregen tot vandaag ,maar vandaag zie ik slijmerig bruine afscheiding buikpijn maar heb positive getest kan het zijn dat het een miskraam id

  • Dabao

    Hoi lieve dames, ik ben ongesteld geworden precies 2 weken na m’n ovulatie. Maar ik ben maar 2 dagen ongesteld geweest, niet super veel bloedverlies. Is dit raar?

  • Aria7

    Zelf heb ik dit nog nooit gehad. Mijn menstruaties zijn altijd heel duidelijk en vrij zwaar.
    Mocht je twijfelen kan je misschien een testje wagen?
    Innestelingsbloed kan misschien ook een verklaring zijn namelijk.

  • Babywensje2021

    Goedenmorgen dames
    Even een vraagje

    Vorig jaar aug gestopt met de prik pil
    Nu heb ik sinds januari elke maand bloedverlies

    20-1 bloedverlies
    25-2 bloedverlies
    23-3 bloedverlies
    21-4 bloedverlies
    Met ongie krampen

    Is dit nu weer mijn menstruatie na het stoppen van vorig jaar met de prikpil?
    aangezien het niet zo hevig is als ik gewend ben kwa bloedverlies zeg maar
    Maar wel de zelfde pijntjes als altijd 😁

    Mocht dit mijn ongesteldheid zijn
    Rond wanneer zou ik dan ongeveer mijn eisprong kunnen hebben?

  • Blondie-mama

    Als ik goed tel zou dat ongeveer rond 6 mei zijn dat je eisprong is zou die week gewoon goed benutten

  • Blondie-mama

    Deze ronde sinds lange tijd echt geen ovulatietest gebruikt vaker geroepen en dan uit eindelijk toch gedaan nu deze keer echt niet
    Dag 13 normaal heb ik op dag 13 een positieve test
    Op dag 10 en dag 12 seks gehad vaker zit er niet in me man gisterenavond naar eten vertrokken naar andere kant van Nederland

    Dus deze ronde is niet heel hoopvol vind ik zelf 😅

  • Aria7

    Dag dames, ik kom me alvast ook weer melden in week 1.
    Vanmorgen vertelde de spierwitte test me namelijk dat ronde 9 weer geen succes bleek... Dus vandaag geen utrogestan meer gebruiken en wachten op mijn menstruatie.
    Komende cyclus (ronde 10) is onze laatste kans op natuurlijke manier. Daarna moesten we de gynaecologe contacteren voor een intake voor IUI.
    Daar zie ik al een berg tegenop... ik ben mentaal nog niet klaar om het medische traject in te stappen, maar aan de andere kant is de wens zo groot geworden intussen...ik zou alles ervoor overhebben.

  • DaniLe

    Wat vervelend dat het niet gelukt is. Wij zijn net begonnen met IUI en het is mij alles meegevallen! We weten nog niet of de eerste ronde gelukt is maar het slikken van de hormonen en de afspraken in het ziekenhuis waren voor mij niet vervelend. De medewerkers zijn zo lief en begripvol dat ik het niet als vervelend ervaar.
    Hopelijk kan je wat hoop/positief gevoel uit deze post halen :)

  • Gina1992

    Afgelopen weekend eigenlijk me eisprong moeten hebben. Maar tot op heden nog niets gevonden. Sinds afgelopen donderdag wel werd me afscheiding wel meer... alleen nog steeds niets. Mijn cyclus blijft maar klungelen. Vorige maand precies op tijd en nu weer een rommeltje

  • Lola1984

    Ik ook weer ongesteld..
    wil ook zo graag nog een baby.
    Het lukt maar niet,
    Ik word er soms wel een beetje verdrietig van.
    Maar ja gelukkig schijnt morgen de zon weer ☺️🌸


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50