Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4766)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Suusoe

  Hallo week 1 !
  ik ben der weer jammer kon niet doorklikken na week 4 😭. Wil dit al dik 5 jaar maar blijf op 1/3 drukken .
  Morgen een hele belangerijke gesprek !!! Ik hoop dat ik na 3 weken wachten eindelijk krijg te horen hoe ze ons gaan helpen . Wish My Luck🍀🍀🍀🍀🍀

 • Mom-wow

  Hallo allemaal, ben een beetje uit mijn doen.. bah! Onwennig, verdrietig, in de war.. begin oktober heb ik een miskraam gehad met 6.1 weken..
  Nu pas ongesteld geweest en voel nu van álles.. elke avond krampjes..officieel donderdag ovulatie, maar heb het gevoel dat mijn lichaam me voor de gek houd..
  Ovulatie testen krijg ik tot nu toe niet goed positief.. misschien andere kopen..
  Kan de miskraam toch niet zo goed los laten denk ik.. zo oneerlijk..

 • Suusar

  Wat een nare ervaring. Je lichaam kan nog een beetje van slag zijn. Ik snap je gevoel helemaal en dat zal ook tijd nodig hebben om te verwerken. Heel veel succes

 • Suusoe

  Wat erg voor je !!! Ik hoop dat je het ooit een plekje kan geven ❤️. Denk ook dat je lichaam van slag is zoals suusar zegt ❤️

 • marleen2020

  Ik maak mij wat zorgen over mijn menstruatie cyclus. Sinds het verwijderen van mijn spiraal ben ik kort ongesteld, max 2.5 dag. Na mijn miskraam (augustus) is dit niet veranderd. Ik was toen na 7 weken 1 dag echt ongesteld geweest en de tweede dag nam al af in hoeveelheid. Dit is voor deze menstruatie hetzelfde. Donderdagnacht begonnen en deze zondagochtend is het eigenlijk wel klaar. Is dit oké of moet ik toch aan de bel trekken?

 • Bassie1979

  Na een miskraam kan je cyclus enkele weken nodig hebben om weer in het juiste ritme te komen. Ik weet niet Hoelang je spiraal eruit is, maar ook dit kan ermee te maken hebben.

 • marleen2020

  Ik heb mijn spiraal midden april verwijderd. Daarna was mijn ongesteldheid eigenlijk ook weinig te noemen. Ik was 6.2 zwanger waarna ik eind augustus een miskraam kreeg. Vervolgens 7 weken moeten wachten op mijn ongesteldheid. Deze was toen 1 dag vloeiend en daarna was het nagenoeg niets meer. Deze keer was het op vrijdag vloeiend en gisteren was het gedurende de dag steeds wat beetjes. Ik verwacht vandaag nagenoeg niets meer.

 • Bassie1979

  Ik denk dat je lichaam nog een beetje uit z’n ritme is na de miskraam. Het ene lichaam heeft helaas iets meer tijd nodig om hiervan te herstellen dan een ander lichaam. Gebruik je ovulatietesten of temperatuurmethode om te zien of je wel een eispong krijgt? Ik zou het nog even een maand of 3 aankijken en anders een afspraak maken bij de huisarts.

 • marleen2020

  Ja afgelopen maand gestart met ovulatie testen. Zaterdag 2 november was deze positief. Op 10dpo alweer ongesteld. Dus dat ging behoorlijk snel.
  Ik wacht het inderdaad nog even af. Ga deze maand weer ovulatie testen gebruiken

 • Bassie1979

  Ik denk dat je lichaam nog een beetje uit z’n ritme is na de miskraam. Het ene lichaam heeft helaas iets meer tijd nodig om hiervan te herstellen dan een ander lichaam. Gebruik je ovulatietesten of temperatuurmethode om te zien of je wel een eispong krijgt? Ik zou het nog even een maand of 3 aankijken en anders een afspraak maken bij de huisarts.

 • Bassie1979

  Ik denk dat je lichaam nog een beetje uit z’n ritme is na de miskraam. Het ene lichaam heeft helaas iets meer tijd nodig om hiervan te herstellen dan een ander lichaam. Gebruik je ovulatietesten of temperatuurmethode om te zien of je wel een eispong krijgt? Ik zou het nog even een maand of 3 aankijken en anders een afspraak maken bij de huisarts.

 • Suusar

  Heb je curretage gehad?

 • marleen2020

  Nee, was een natuurlijke miskraam bij 6.2 week eind augustus.

 • Babygelukje

  Hoi! Ik had afgelopen woensdag een positieve ovulatietest en daarna gevreeën. Gister en vandaag heb ik last van buikkrampen en een beetje het gevoel van ongesteldheid (wat ik nooit zo ver voor mijn ongesteldheid voel). Ik moet pas op 1 dec ongesteld worden. Kunnen deze buikkrampen iets zeggen of herkent iemand dit?

 • Bassie1979

  Woensdag een positieve ovulatietest is uiterlijk vrijdag je eispong en vandaag is dpo 1. De krampjes die je voelt komt van de eispong. Ergens anders van kan het nog niet komen, ook nog niet van het progesteron hormoon, deze is er meestal pas een dag of 4 na je eispong.

 • Babygelukje

  Dankjewel voor je reactie! Ben heel benieuwd naar het verdere verloop :)

 • Essmee

  Als je een positieve ovulatietest hebt springt je ei binnen 24-48 uur. Het zou daar iets mee te maken kunnen hebben.

 • Babygelukje

  Dankjewel voor je reactie! We proberen het voor de eerste keer dus alles wat ik voel is nieuw. Ben benieuwd! :)

 • Suusar

  Hoi dames!
  Ik heb een menstruatie gehad op 12 dpo en dit duurde 2.5 dag. Ik vond dit zelf erg kort vorige maand was het ook al zo kort. Doordat ik in augustus een vroeggeboorte heb gehad en daarna curretage heb gehad. Nu zegt de huisarts dat me cyclus nog in de war is. Maar omdat de kinderwens zo groot is mag ik naar de gynaecoloog voor een cyclus onderzoek. Nu even afwachten. Hopelijk is alles gewoon goed. Ik vind het wel fijn dat na 2 maanden een korte menstruatie direct doorverwezen word ipv een jaar lang afwachten.

 • Jaq

  Jeetje wat enorm heftig zeg! Dit zal wel echt een klap geweest zijn. Fijn dat je zo snel door gestuurd wordt. Hoop dat het je iets oplevert en snel een positieve test mag krijgen

 • marleen2020

  Wat heftig een vroeggeboorte! Hoeveel weken was je?

  Ik heb in augustus een miskraam gehad. Duurde vervolgens 7 weken voordat ik ongesteld werd. Toen ook maar een kleine 2 dagen ongesteld. Nu op 10dpo ook weer ongesteld geworden. Moet nu bekijken of deze langer duurt, anders moet ik ook doorverwezen worden.

  Ben benieuwd wat er bij jou uitkomt. Hoop dat alles goed is.

 • Suusar

  Dit was bij 24 weken. De wens voor een gezin is alleen maar groter geworden.

  Ik hoop dat er wat uitkomt! Er hoeft niks aan de hand te zijn maar voor mijn eigen vertrouwen ben ik zo snel doorverwezen. Ik hou je op de hoogte.

 • Roanstijn1985

  Jeetje wat heftig met 24 weken je hoopt toch altijd dat als je de magische grens van 12 wekenhebt bereikt, dat het dan niet meer fout kan gaan. Wel heel fijn dat je zo snel voor onderzoek mag. Dan ben je die onzekerheid in ieder geval kwijt. Succes met alles!

 • Suusar

  Dankjewel! Het is een heftige tijd geweest de ene dag was alles goed bij de echo en een dag later bij de groeiecho was er geen hartslag te vinden. Vanaf dan word je geleefd. We hebben hoop voor de toekomst maar onbezorgd zwanger zijn word het voor mij niet meer. Ik heb wel geleerd dat het altijd mis kan gaan dus die 1w weken grens zegt mij niet zoveel. Jij ook heel veel succes!

 • Roanstijn1985

  Pfff heftig verhaal hoor. Hoop dat je het een plekje kan geven en toch uiteindelijk weer kan genieten van een zwangerschap.

 • marleen2020

  Hallo week 1. Helaas is mijn ongesteldheid op 10dpo al doorgebroken. Ik had nog even de hoop dat de krampen door de innesteling kwam, maar helaas. Een vriendin belde gisteren op om te vertellen dat ze zwanger was. Ontzettend blij natuurlijk voor haar, maar toen ik gisteren ontdekte dat ik weer ongesteld was geworden kwam het toch wat meer aan. Herkennen jullie dit gevoel?

 • Essmee

  Dit is wel herkenbaar hoor. Om mij heen zie ik de laatste tijd veel zwangerschap aankondigingen. Ben 27 nu, dus vooral ook veel leeftijdgenoten van de middelbare school enzo. Zelf ben ik bijna 2 jaar bezig (keuze van mijn man om nog niet de medische molen in te stappen) en dan denk ik weleens shit, waarom lukt het bij ons ook niet 'gewoon'. Maar wat je zegt, je bent blij voor anderen en je gunt ze een zwangerschap. Het zou alleen leuk zijn als het voor ons ook binnenkort zo mag zijn

 • marleen2020

  Tjeetje, 2 jaar! Phoe, na 7 maanden begin ik nu al wat hopeloosheid te voelen. Gebruik je ovulatietesten? Heb ik deze maand wel gedaan.. Maar helaas geen betere uitkomst.
  Ik hoop het ook voor jullie!!🤞🏻🤞🏻🤞🏻

 • Essmee

  Ik heb deze maand voor het eerst ovulatietesten gebruikt. Als een soort compromis met mijn man om het toch wat meer te 'sturen' ofzo haha en zeker te weten dat ik goed zit met de eisprong. Helaas niet geklust door griep.. Maar volgende ronde weer met ovulatietesten, dus fingers crossed Ik herken wel de hopeloosheid die je noemt ja. Jammer dat het bij jou nog geen resultaat had, ik hoop dat het snel zo mag zijn! Als je iets graag wilt duurt het sowieso lang voor je gevoel denk ik

 • marleen2020

  Ah, ja de griep kan een behoorlijke domper zijn.
  Ik was deze maand begonnen met ovulatie testen. Helaas door mijn miskraam eind augustus is mijn cyclus in de war geraakt. Dus ik was ook benieuwd of ik nog wel een ei sprong had en zo ja, wanneer. Maarja.. nu met 10dpo toch weer ongesteld. Dus er is soms geen pijl op te trekken. Voor nu laat ik t even rusten. Over 1.5 week starten met de eerste ovulatie testen. 🤞🏻 jullie ook succes deze periode!

 • Essmee

  Het is dan toch wel fijn om te weten hoe het op dit moment zit he. Heftig van je miskraam Ik heb de 22e NOD, maar niet spannend dus deze maand, daarna aan de slag. Ik heb de hoop nog niet opgegeven. Succes

 • Roanstijn1985

  Dat is al snel op 10 dpo.
  Ik herken je gevoel helemaal, tuurlijk ben je blij voor een ander maar je wil het zelf ook zo graag, en als je dan zelf net ongesteld wordt komt het nog even harder aan. Sterkte met verwerken en vol goede moed weer op naar de volgende ronde

 • marleen2020

  Bedankt meid :)
  Ja, 10 dpo is naar mijn mening ook erg vroeg. Zag m dus ook niet aankomen eerlijk gezegd. Ik ga het even in de gaten houden, want te vroeg ongesteld worden is ook niet goed.

  Ja, bijna al mijn vriendinnen zijn zwanger nu. Dus, echt heel blij voor hun. Maar heb zelf eind augustus een miskraam gekregen, dus dan komt elk nieuws en elke eigen ongesteldheid harder aan.

 • Caat1991

  Ik herken je zo erg en we lopen echt eng gelijk🙈 in mei gestopt met de pil in aug miskraam gehad en ik donderdag ook met 10 dpo alweer ongesteld geworden! Moet zeggen dat ik gister en vandaag ook best een beetje emotioneler ben als de andere keren had er zo een goed gevoel bij! Morgen ochtend gaan we ook bij vrienden langs die net weten dat ze zwanger zijn! Hoop dat ik me sterk hou!

 • marleen2020

  Ja, heel herkenbaar. 2 weekjes vakantie is wel heel fijn! Ga even saampjes weg. Leuke dingen doen en samen genieten. Dat werkt vaak erg goed :) Ben benieuwd wanneer jij een positieve ovulatietest in handen hebt. Laten wij elkaar een beetje op de hoogte houden 👍🏻 benieuwd of we ook nog tegelijk zwanger worden😅🤞🏻

 • Caat1991

  Ja ik ga er zeker van genieten en wie weet wat er van komt! Ja we houden elkaar zeker op de hoogte ik ga meteen na mijn menstruatie starten met ovulatie testen want wil mijn ei sprong echt niet mislopen!

 • marleen2020

  Ja, ontzettend veel overeenkomsten! Ik had eind april mijn spiraal laten verwijderen. Wij waren zo ontzettend blij dat we redelijk snel in verwachting waren, maar helaas mocht het niet zo zijn. En sindsdien ben ik met mijn lijf aan het heen en weer slingeren. Echt niet verwacht dat ik er zowel lichamelijk als mentaal zo op zou reageren. Ook ik had deze maand goede hoop. Dacht echt dat ik de innesteling voelde... Maar t was dus opkomende menstruatie...argg.

  Hopelijk hebben wij volgende maand meer geluk met zn allen. Veel sterkte morgen. Hoe erg je het een ander ook gunt, je gunt het jezelf ook. En na zoveel stressvolle situaties is het soms lastig om je emoties omlaag te drukken.
  Gisteren heb ik ook eventjes een potje gejankt. Moest er even uit🤷🏼‍♀️

  Ga jij deze keer ook ovulatietesten gebruiken? Ik denk erover om het toch nog een keer te doen. Heb ik toch een beetje een houvast :)

 • Caat1991

  Ja ik vond het ook erg snel van de zomer had dat niet verwacht maar zo blij! En idd nu word ik gek van alle hormonen en veranderingen na het stoppen met de pil had ik direct een cyclus van 28 dagen eigenlijk alles volgens het boekje en nu na de miskraam is het een puinhoop!
  Ja ik ga zeker deze maand weer met ovulatie testen werken! Heb ook precies 2 weken vakantie misschien kan dat wat helpen in ontspanning!
  We gaan gewoon duimen voor de volgende ronde!!

 • Roanstijn1985

  Dan is het allemaal nog even wat heftiger idd. Misschien was je eisprong wel wat eerder dan dat je dacht deze ronde?

 • marleen2020

  Nee, heb ovulatietest van CB gedaan. Deze was 2 november positief met een vaste smiley. Kon toen ook merken aan mijn lijf dat de ovulatie eraan kwam. Dus ik weet dat het echt tussen 10 a 11 dpo was. Vervelend, maakt mij toch onzeker of alles wel goed zit.

 • Roanstijn1985

  Oh ja dan kan je je er niet in vergist hebben. Hopelijk gaat het deze ronde gewoon lukken. Snap wel dat je er onzeker van wordt.

 • Ryanne-010

  Na de onduidelijkheid van gisteren over mijn ovu test toch maar geprobeerd met clear blue de piek te vinden (vorige ronde met clear blue niet gevonden) En ja hoor nu een smiley met de roze variant dus de 2 dagen. Vanochtend gezellig gemaakt. Springt mijn ei nu rond 24-48 uur? En wat is nu handig om het nog een keer gezellig te maken? Vanavond lijkt me wat vroeg?

 • Bassie1979

  Als je vandaag je piek hebt gevonden is het raadzaam om en vandaag en morgen nog seks te hebben. Je eispong zal plaatsvinden tussen de 24-48 uur. Bij mannen met verminderde zaadkwaliteit is het advies om het om de dag te doen, ivm hoeveelheid en kwaliteit van het zaad. Raadzaam is het altijd om het op de dag van de ovulatietest te doen. In jouw geval vandaag de piek, uiterlijk zaterdag je eispong en zondag tel je dan als 1 dpo. Heel veel succes en plezier

 • Ryanne-010

  bedankt voor je antwoord. is het dan raadzaam om nu (vandaag) nog te starten met tarwekiemolie om
  de luteale fase te verlengen? Ik heb de pillen namelijk in huis. Ik hoor het graag. Kijken of we het morgen nog even gezellig kunnen maken!

 • Bassie1979

  Jazeker hoor hier kan je vandaag gewoon mee beginnen om te slikken.

 • Ryanne-010

  wederom bedankt voor je antwoord. Ik ben er nu net mee gestart. Hopelijk gaat het werken. Erg fijn dat je alrtijd met advies wilt klaarstaan.

 • Bassie1979

  Graag gedaan en heel veel succes

 • Ryanne-010

  ok, dankje wel! En kan dat ook gewoon samen met foliumzuur of mama compleet van davitamon? Want die gebruik ik altijd.

 • Bassie1979

  Ja hoor geen enkel probleem. Ik slikte zelf tarwekiemolie, losse foliumzuur en luctovitaal magnesium mama & baby multi. Kan je gewoon gezamenlijk slikken.

 • Jaq

  Vind dat ook lastig te bepalen. Me huisarts zei in de peridode dat je vruchtbaar bent om de dag. En in jou geval zou ik het morgen nog keer doen. Denk dat meerdere keren met kleine tijd er tussen niet optimaal voor de zaadjes is.. althans dat heb ik gelezen 🤞


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden