Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2364)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • M.S

  Pff, vandaag mijn ovulatie. Moet zeggen dat ik nergens last van hebt, soms voelde ik het wel eens.. Gisterenavond wel wat vocht verloren, niet echt wit slijm. Nja, even geklust natuurlijk ;) Haha. Ik heb geen knaller van 'n ovulatietest, in tegen deel zelfs, gewoon vaag.. Nja, ik doe nog tot en met maandag doortesten dan heb ik 1.5 week getest. We zullen zien!

 • Vaantje2009

  Cyclusdag 8 alweer. Aankomende zondag (dag 10) beginnen met om de dag gemeenschap te hebben tot dag 17 ongeveer. Deze ronde even geen ovulatietest gebruiken. Succes iedereen 🍀🍀

 • Dagwijntjes

  Op naar ronde 2🤞🏻

 • Mistay

  Op naar ronde 10. ☹. Bah. Kan wel janken.

 • Boes

  :(

 • Dagwijntjes

  Kop op, hou vol❤️
  Maar voor nu, een dikke knuffel

 • Mistay

  Dat is lief 😊 dank je wel.

 • .....89

  Ahhh nee he zo balen. Ik zit ook al in ronde 11. De moed zakt een beetje in je schoenen dan. Hoop dat we maar ook snel een positieve test mogen laten zien

 • AmyAmina

  Gewoon blijven proberen, bij ons was het raak bij poging 13, een jaar na dat ik gestopt was met de pil.

 • Boes

  bij mij ook. Ik zit nu in ronde 8 volgens mij

 • Mistay

  Ja inderdaad. En dan de vragen van mensen, willen jullie geen kinderen samen? Of nog niet zwanger? Helpen ook niet mee

 • .....89

  Nou inderdaad dat had ik vandaag nog😔. Wanneer komt de 2de???

 • Boes

  terug in week 1... cyclus van 26 dagen. vorige maand was hij veel te lang en nu weer heel kort. Ik snap het niet meer. Op naar de volgende ronde. ronde 8 geloof ik

 • Mistay

  🍀

 • Dagwijntjes

  Bummer Meis. Hier ook weer naar de volgende ronde. Hopelijk hebben we deze maand meer geluk❤️

 • .....89

  Ahhh nee he 😔 hoop dat we deze maand geluk hebben🍀

 • Senntje

  Vandaag dag 25, nog geen eisprong😞
  Omdat ik 2 miskramen na elkaar gehad heb, werd ik deze cyclus opgevolgd door gynaecoloog.
  Op dag 18 moest ik langskomen, nog niks van eisprong op komst. Op dag 22 bloed laten nemen, nog altijd geen sporen van eisprong😞
  Vandaag mocht ik terug, dag 25!! Eindelijk, eisprong is toch op komst... pff dat wachten is verschrikkelijk! Gynaecoloog gokt eisprong deze donderdag...(dag28)🤞🤞🤞
  Vanaf zondag mag ik ook utrogestan innemen (na herhaaldelijke miskramen). Iemand ervaringen mee?
  Allemaal veel succes met het zwanger worden! X

 • Boes

  Ik zit vandaag op dag 26 en de ovulatie test is nog niet positief maat zit er wel aan te komen.

 • Senntje
  Ik deed net nog een testje!!! Eindelijk❤️😱😁
 • Boes

  Wat fijn! Mijn test werd gister iets donkerder.... Vandaag bloed bij het afvegen. Ik snap er niks meer van

 • Senntje

  Oei? En hoe is je test vandaag? Heb je meer bloedverlies ondertussen?

 • Dinpin

  Als het een ovulatiebloeding is zou je je LH piek al gezien moeten hebben met je testjes. Frustrerend als je lichaam je zo in de war maakt.

 • Boes

  Achteraf ben ik te laat begonnen met testen. Op vakantie ging het testen steeds niet goed. Of teveel gedronken. Of te weinig op de test.

 • Senntje

  Leuk😆 dan lopen we gelijk. Welke ovulatietesten gebruik jij? Mijne vandaag ietsje donkerder en steekjes dus denk en hoop dat hij echt wel op komst is🤞 Huiswerk de komende dagen dus😉

 • Anoniemmmm11
  Wie weet over hoelang me eisprong kan zijn
 • Boes

  De twee strepen moeten hetzelfde zijn dus twee dikke duidelijke strepen. Dan komt de eisprong na ongeveer een dag

 • Anoniemmmm11
  Vanmorgen gedaan
 • Boes

  Nog niet positief

 • Anoniemmmm11

  Misschien morgen beter

 • Sammy3

  Sorry, maar ik zie een negatieve test. Verwacht je hem een dezer dagen? Dan kun je nog een paar dagen door testen.

 • Anoniemmmm11
  Hier een betere
 • Anoniemmmm11

  Ik maak zo even betere hij kwam in een paar seconde

 • Boes

  Dat kun je zo niet zeggen


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden