Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2612)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kmnvb

  Deze ronde geen gebruik gemaakt van ovulatie testen oid, maar ik denk gisteren mijn eisprong gevoeld te hebben.

  Wat zou het bijzonder zijn.als het nu eindelijk raak is/blijft, 31 nog maar ook sleutel overdracht van ons nieuwe.huis.
  Het huis wat we gekocht hadden omdat we in het oude huis een kamertje tekort kwamen.

 • Waterratje23

  Meiden, week één, ronde twee. Eerste ronde meteen raak maar helaas na 12 weken een miskraam. Mijn man en ik willen eens gaan zien of het lukt nog eens zwanger te raken. Zijn hier nog meer jonge vrouwen die dit soortgelijk hebben mee gemaakt?

 • Kmnvb

  Ik heb voor mijn tweede dochter een miskraam gehad (vroeg 8wkn) en nu we voor een derde kindje gaan twee miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 • My-Pride-and-Joy

  Ik meld me weer hier. Op naar ronde twee!

 • Meea

  Ik meld me ook weer hier... Op naar ronde 5.... Zomerkindje!

 • My-Pride-and-Joy

  Haha ja laten we het hopen

 • Frederica
  Hoi dames ik ben nu in de 3e ronde en ik dacht doe is gek ik ga een ovulatietest doen totaal geen verstand van nu 4 dagen aan het testen de eerste 2 zag je een heel licht streepje gister was die donker de onderste test vd foto en vandaag was de bovenste test dus heel licht gister en eergister gezellig gemaakt 😆 is dat dan genoeg of vandaag ook gezellig maken?
 • 2de-wupper

  Wij gaan weer proberen
  3de kindje ( en laatse)
  Dit weekend vruchtbaar en gelukkig komt mijn man morgen thuis
  Hopen op een gezellig weekend

 • Frederica

  Welkom wij gaan ook voor een 3e veel plezier het weekend 😂

 • Suusoe

  Mag me hier weer melden . Ben namelijk ongesteld geworden gisteren !! Op na de volgende ronde maar weer ronde 5 of 6 of 7 weet t niet eens meer .

 • Liselott

  Te jammer, hoest nu met je?

 • Suusoe

  Gaat goed 😊. Had wel echt veel krampjes enzo en t was wel echt pijnlijk dit keer ongesteld zijn . Maar gaat goed heb 2 marsen op 😂😂. Hoe is t met jou ? Spannend dag 28 😍😍😍.

 • Liselott

  Verwacht vandaag eigenlijk nog niets, eerder morgen..
  Maar zit nu nog x naar rondes te kijken.. respect voor je geduld.. hopelijk nu wel raak..

 • Suusoe

  Ah ja hoop dat de volgende ronde raak is 😁. Zo niet we blijven t proberen tot het lukt !!

 • Liselott

  Das waar, en scheelt dat jij al weet dat je zwanger kunt raken! Dat heb ik nog niet.. even uit nieuwsgierigheid, weten kids dat je zwanger wilt worden? Geen idee of je zoiets zou delen of niet..

 • Liselott

  2 marsen? Wat bescheiden! Lekker van genieten, heb je wel verdiend met ongesteldheid toch! Ik vanochtend rennen naar de wc om éérst te plassen toch weer nieuwsgierig geworden en test alleen ochtendurine dus voor vandaag weer safe haha

 • Suusoe

  Nee ben niet Jarloes wanneer iemand anders zwanger is . Ik denk als me tijd komt komt het . En zoals ik een wens heb heeft een ander ook een wens !!! En ik ben juist bij voor die gene dan !!! Met heel me hart !!! 😊😊😊😊

 • Liselott

  Wat goed dat je daar zo in kunt staan! Dan heb je een hoop vreugde in je leven denk ik! (veel vaker blijdschap tenslotte!) Ik merkte laatste tijd bij mezelf dat ik wel diegene echt gunde, maar dat ik ook jaloers was en daar dan weer boos op mezelf over was.. Supernaar als je die gevoelens hebt.. Desondanks wel echt fijn als het bij anderen gelukt is om zwanger te worden

 • Suusoe

  Ja de kids weten het wel !! Want die willen zo graag en zusje of broertje 🤗.

 • Liselott

  Wat leuk dat jullie dat zo samen kunnen delen, dat maakt jullie als gezin ook wel hechter geloof ik of niet?

 • Suusoe

  Wahahahaha ik vind het zelfs spannend ik hoop t zo erg !!! Wanneer ga je testen 👀. Zondag is je nod !! Dus ??? Spannnenddd

 • Liselott

  Morgen weer! Heb dan weer twee dagen niet getest! Cyclussen tot nu toe: 13-13-29-25.
  Heb jij dan niet jaloers als anderen wel hebben? Merk dat ik stikjaloers kan zijn.. gelukkig ben ik eerste van mn vriendinnen die poging waagt, dat scheelt! ;)

 • Carrie7

  In augustus een miskraam gehad. Vorige week ongesteld geworden. Nu maar kijken hoelang het duurt voor het weer raak is.

 • Jael85

  Aahh.. Vervelend van je miskraam. Ik heb zelf ook begin augustus een mk gehad. Inmiddels 2 keer ongesteld geweest en nu weer begonnen met proberen zwanger te worden. Veel succes!

 • Carrie7

  Ja behoorlijk naar!
  Jij ook heel veel succes hopelijk lukt het snel voor ons.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50