Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7260)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Doortje23

  En weer terug.... Ronde 2 na bbz van juni 😖

 • Love2018

  We beginnen weer opnieuw. Met 6 dagen overtijd met negatieve testen nu toch ongesteld geworden helaas. Maar iig duidelijkheid. Nu hopen op een betere ronde 🤞🏻

 • sunshine2000

  Normaal gesproken heb ik een cyclus van 30/31 dagen. Nu had ik afgelopen maand ineens 26 dagen, wat natuurlijk altijd een keer kan schommelen.. Ik gebruik geen ovulatietesten, omdat ik mijn eisprong altijd heel goed voel aankomen. Deze cyclus (ronde 5) heb ik dus weer al een vroege eisprong gehad, dag 10/11. Dit zou dus weer een vroege nod moeten betekenen. Ik heb ergens gelezen dat de plotselinge verandering van een normale cyclus naar een korte of lange, kan duiden op dat je ineen voorgaande cyclus een vroege miskraam hebt gehad. Hoe dan ook.. we zitten weer op het wachtbankje.. nu in ronde 5 🍀

 • Blondie-mama

  Dag 13

  Gisteren 2 zwangerschaps aankondigingen gehad van vrienden
  De ene is zwanger van de 4e en is nu 5 weken ongeveer De 2e is zwanger van de 3e en nu 12 weken
  Ik gun het iedereen echt waar maar wat heb ik gehuild gisteren bij thuiskomst en wat voel ik me vandaag slecht erdoor 😭

 • Anoek36

  Dat snap ik heel goed hoe jij je voelt. Om mij heen wordt ook iedereen zwanger. Zo frustrerend. Elke maand voel ik mijn eisprong, maar toch weet ik dat het niet raak is. Ondanks dat we het altijd op de goede momenten doen

 • Blondie-mama

  Ooit moet ons geluk ook komen dat kan niet anders 🍀

 • Essmee

  Ja, same. Hier gisteren ook een aankondiging van iemand die nummer 2 verwacht. Thuis ook een aantal tranen gelaten bah 😔 Ondanks inderdaad het enorm gunnen!

 • Blondie-mama

  Stom is dat hè je gunt het de mensen wel maar toch voelt het op de 1 of andere manier soms af en toe oneerlijk

 • Lola1984

  Ik heb zoooooooon buikpijn zere benen, borsten, rug, hoofd. Echt m’n hele lijf. Serieus, naar ronde 34. 😭

 • Anoek36

  Jeethe meid dat is wel heel lang. Sterkte en knuff

 • Blondie-mama

  Pff ookal zo lang bezig 🍀

 • Anoniem321

  Daar zijn we weer week 1! Gisteren postieve zwangerschapstest. En daarna begon gelijk bruine bloed verlies en vandaag door gezet. Met flinke buikkrampen en meer bloedverlies. Hallo ronde 5!

 • Blondie-mama

  Vorige keer op 12/13 dpo ongesteld geworden was niet veel vandaag dag 9 in me cyclus vanochtend naar het douche roze met afvegen stom lichaam 🤷‍♀️

  30 juli huisarts eindelijk

 • Anoek36

  Dat is fijn na de huisarts. Raar hè hoe je lichaam soms kan doen. Zag mij nu al drie maanden zo raar. Ook die ene maand bloedverlies iets en ondanks dat toch een goede eisprong gehad


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50