Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1959)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Patriciahavik

  Ik mag me toch weer in week 1 melden😪 menstruatie komt nu op gang op dag 29 i.p.v. 24/25 balen balen op naar ronde 7 of 8 hopen dat het deze x wel raak is.

 • Jas3

  Had dit vorige ronde ook... normaalgezien cyclussen van 25/26 dagen en ineens 29... was ook zo hoopvol en dan ineens die teleurstelling. Niet leuk. Wij zitten nu ook in ronde 7 en binnen paar dagen NOD. Positief blijven 🍀🤞

 • Boes

  Vandaag licht bloedverlies...Zit op dag 14 van mijn cyclus. vaag

 • Bapao

  Hmm, zou je nou niet toch een ovutest willen doen om te kijken of dit een ovolatiebloeding is? Zou zomaar kunnen op dag 14..

 • Boes

  Vandaag gedaan. Maar negatief en als het een ovulatiebloeding zou zijn dan zou de test natuurlijk zondag al positief moeten zijn geweest. :) Dus het kan

 • .....89

  Ohw wat raar🤔

 • Boes

  Het is nu weer over. Vreemd weer

 • Vaantje2009

  Ovulatiebloeding?

 • Boes

  Zou kunnen . Nog nooit gehad dit. Hoelang zou zoiets duren?

 • Mamavanj100510

  Hoi eind komende week verwacht ik mijn vruchtbare dagen, rond 27/28 april. Slaap dan fijn nachtje bij vriendlief. Mijn zoontje is uit logeren. We hebben elkaar tijdje niet gezien. Maar gaan er voor. Hoopvol ;)

 • Boes

  Komende dagen ergens mijn eisprong. Maar ik ben ziek. Schiet niet op dus. Hopelijk op tijd weer wat opgeknapt.

 • Bapao

  Ik twijfel nog heel erg of ik ovutesten ga doen... Aan de ene kant is het handig om te weten hoe mijn cyclus in elkaar steekt, en aan de andere kant.... Echt heel romantisch vind ik het niet om mijn vriend te bespringen omdat het "moet". Hmmm, what to do?

 • Jas3

  Ik vond het vrij verwarrend en niet zo heel romantisch. Regelmatig was ik naar het streepje aan het staren: “ is het nu wel of niet”. En moeten we het nu dan doen? En ook nog de komende dagen? Vond het toch wel een beetje een gedoe dan maar liever niet...

 • Boes

  Ik doe het dus niet meer. Maar mijn cyclus is vrij regelmatig. Dus ik weet ook wel wanneer het ongeveer zo ver is.

 • doortje23

  Bloed, op naar ronde 3 na miskraam. De gedachte dat het nu ook weer langer dan 6 rondes gaat duren voordat ik misschien weer zwanger mag zijn is zwaar, maar ik moet gewoon positief blijven. Ik wilde deze ronde ook weer temperaturen, maar wat ik hieronder heb gelezen, bevrijd mij enigszins ook heel erg! Dus weg met die thermometer en gewoon mijn leven leven. Ik weet nu dat ik mijn cyclus van 28 dagen weer terug heb en daar ben ik blij mee.

 • Bapao

  Ach, wat verdrietig!
  Lief zijn voor jezelf en geef de moed niet op
  Waarom zou het 6 maanden moeten duren?

 • Vaantje2009

  Voor de dames die ovulatietesten gebruiken, zondag ben ik op dag 10 en dan wil ik ermee beginnen. Nu dacht ik eraan om gemeenschap te hebben om de 2 dagen, en vanaf het moment dat de ovutest positief is, het de 3 dagen daarna elke dag te doen. Hoe doen (deden) jullie dit?

 • Zon2

  Wij geven het 3 pogingen; 5 dagen vóór de verwachte eisprong, 3 dagen vóór de verwachte eisprong, 1 dag vóór de verwachte eisprong (als de test positief is). Dit doen we zo omdat de kans dat mijn ei vroeger springt altijd aanwezig is (heb regelmatig kortere cyclus). En ik heb gelezen dat het beter is als het zaad al "zit te wachten" op het eitje, dan wanneer ze de hele zwemtocht nog moeten maken. Tot nu toe was ik altijd vlot zwanger; eerste 1x, tweede (mk) 1x, derde 1x, vierde (mk) 3x en nu in ronde 2. Bij de vierde zwangerschap bleek ik achteraf B12 tekort te hebben en dat maakt innesteling moeilijk. Dus ik vermoed dat het daarom wat langer duurde en ook mis ging uiteindelijk.

 • Vaantje2009

  Bedankt voor je antwoord. Bij mij is het probleem dat ik nooit precies weet wanneer mn eisprong is. Ik voel hem eigenlijk nooit, en heb een onregelmatige cyclus tussen de 26 en 30 dagen. Dus ene maand bv 26 dagen, andere maand 29 dagen enz. Vandaar dat ik maar ovu testen ga gebruiken. De dag van positieve test sowiezo gemeenschap, maar vindt het moeilijk om te beslissen hoe de dagen erna. Elke dag of om de dag voor die 2 of 3 dagen na positieve ovutest 😂🤷🏼

 • Boes

  Ik zou het de dag van de positieve test doen en die dag erna nog een keer voor de zekerheid. Maar als de eisprong al is geweest heeft het volgens mij niet zoveel zin meer. Je wordt eerder zwanger van ervoor dan erna. Maar als het goed is zie je de positieve test wel een beetje aankomen. Hij loopt dan op. Dus als je het dan om de dag doet is het prima. Een eicel leeft volgens mij maximaal maar 24 uur waarvan de eerste 12 uren het beste zijn voor bevruchting.

 • Vaantje2009

  Ja dus als we vanaf dag 10 om de dag of om de 2 dagen gemeenschap hebben tot de positieve test, en dan de dag na positieve test nog een keer gemeenschap dan zitten we sowieso goed? Oh waar kun je je toch allemaal druk om maken 😦😂

 • Boes

  Ja dan heb je je best gedaan

 • Zon2

  Dat klinkt als een plan!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden