Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7408)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Yune

  Nog 8 dagen tot mijn ongi doorkomt ( hopelijk tussen 25 en 27 oktober ) dan kunnen we officieel beginnen met ronde 1 voor baby #2. Vanaf de eerste ongesteldheid dag ga ik weer temperaturen, dat heeft ook geholpen met onze zoon. Vind het wel erg spannend hoor, maar heb wel weer zin om weer deze tijden mee te maken, waarschijnlijk wel de laatste zwangerschap

 • Anoek36

  Dag 10. Vanmorgen echo gehad. Follikel was al 22 mm. Eigenlijk moet ik morgen dan iui, alleen heeft mijn man morgenvroeg de hele ochtend examen. Dit kan niet verzet worden. Nu dus vanavond om half twaalf ovitrelle spuiten en dan zaterdag om half twaalf iui. Hopelijk zijn we nog op tijd, maar heb er een hart hoofd in.

 • Blondie-mama

  Zie hier je reactie al!

  Er zit vast nog hoop in ze laten je heus niet voor niks langs komen
  Maar snap wel als je baalt ervan 🍀

 • Anoek36

  Normaal doen ze geen iui meer, maar omdat nog geen positieve ovulatie test heb gehad wouden ze het zaterdag nog doen.
  Ja baal echt enorm. Zelfs beetje teruggesteld. Had ik dus toch gelijk dat ik vruchtbaar was kwa slijm. Dit slijm begon dinsdag daarom avonds getest en daarna woensdagochtend en vanochtend. Was dinsdag overdag aan het werk.

 • Blondie-mama

  Duim voor je dat die zaterdag positief is 🍀

  Maar snap heel goed dat je teleurgesteld ben lijkt me ook best een normale reactie vooral omdat je je zelf “inzet” en er van alles aan doet om iui te krijgen

 • Lisanne-Blom

  Vandaag gesprek gehad in het ziekenhuis, nieuwe gyn, de gene die ik had was weg, maar zodra ongesteld wordt doen ze hsg onderzoek en als dat goed is beginnen met spuiten en anders gelijk door naar ivf.. spannend wanneer de menstruatie doorzet, wss binnen nu en 2 weken..

 • Anoek36

  Spannend hopen dat de hsg goed is. Nu gauw ongesteld worden.

 • Lisanne-Blom

  Jaaa echt hopen dat hsg goed is, vind het spuiten nog wel een dingetje, zeker omdat ze dan weer elke cyclus moeten monitoren in het zh, ook als de juiste dosering gevonden is.. maar dat is maar zo dan

 • Anoek36

  Ik heb nu drie dagen zelf gespoten. Eerste twee dagen ging goed. Gisteren deed toch zeer. Ik injecteer altijd op het werk alleen bij mezelf is toch wel iets heel anders.
  Ik ben donderdag begonnen met spuiten en krijg aanstaande donderdag mijn eerste echo. Ben dus heel benieuwd.

  Als de hsg goed is ga je dan over op iui? Of moet je dan eerst nog weer een poosje proberen?
  Ze zeggen dat als de hsg met olie wordt uitgevoerd je extra vruchtbaar bent.
  Bij mij was er tijdens de hsg te zien dat 1 eileider toegankelijk was en dat was goed genoeg. Wij krijgen 6 x iui en als dat niet lukt dan ivf/icsi

 • Lisanne-Blom

  Als de hsg goed is dan beginnen met spuiten en dan wel zelf proberen, maar wel elke cyclus laten volgen bij zh, maar door de pregnyl dan beter te plannen. Als het goed is is de hsg met olie dus hoop dat als hij goed is het gelijk raak is. Oh hoop zo dat voor jullie de iui een oplossing is, en dat je niet te veel last van de hormonen heb

 • Anoek36

  Dat is wel heel fijn dat jij mag spuiten, maar je geen inseminatie hoeft.
  Tot nu toe nergens geen last van van de hormonen.

 • Anoek36

  Dag 3. Dank jullie wel voor succes wensen. Heb op het werk gespoten, want mijn man durfde toch niet meer en wat als ik zelf ook niet durfde te spuiten. Dus mijn spuit mee naar het werk en daar heeft een collega me bijgestaan. Heb het haar verteld en het ging super goed. Vond het wel echt super spannend. Morgenavond weer werken moet dan weer injecteren op mijn werk. Maar daarna deze maand geen late diensten meer.
  Klinkt dom, maar het voelt goed dat er nu wat gebeurt. Kan het allemaal nog niet bevatten ging zo snel na gisteren allemaal. Denk dat ik het weekend echt ff moet bijkomen en het even goed moet gaan beseffen.
  Ook heb ik nu het gevoel dat we weer kans maken om zwanger te worden.

 • Blondie-mama

  Wat fijn om zo lieve collega te hebben
  Dat je het spannend vind snap ik heel goed lijkt me ook best “eng”
  Lekker het weekend een momentje pakken om overna te denken want dit is allemaal ook best heftig

  😘

 • Anoek36

  Ja was echt fijn. Vanavond weer op het werk spuiten. Blijf het spannend vinden. Maar echt van weekend ff rust nemen en er even bij stil staan enz. Rare gedachte hoor jezelf injecteren. Op het werk doe ik het altijd bij de bewoners alleen nu bij jezelf. Das toch ff anders🙈

 • Blondie-mama

  Hoeveel jij je zelf door de hormonen in je lichaam merk je dat al? Of merk je de helemaal niks van? Sorry Ben misschien veel te nieuwsgierig maar dat komt omdat ik weet dat dit mij ook te wachten staat in februari

 • Anoek36

  Je mag me alles vragen, maar ik merk er echt nog helemaal niks van. Ben ook zo benieuwd donderdag.

 • Anoek36

  Dag 2. Vandaag gesprek bij gyn gehad. Eigen gyn was er niet had vervangende. Hele leuke vrouw. Ken haar wel heb haar vaker gehad. Verteld van lange cyclus deze maand en nu op cd2 zit. Mag gelijk morgen beginnen met prikken en volgende week donderdag de eerste echo. Onze iui traject is gestart. Zo spannend. Morgen eerst werken ga dan na werktijd pas de eerste spuit zetten. Wordt dus een late spuit. Helaas moet ik dan elke avond laat spuiten, maar alles ervoor over.

 • FDM

  Wij zitten ook in onze eerst ronde van iui .
  Vorig jaar ook hormonen gespoten maar mochten toch nog thuis klussen!
  Daarna spontaan zwanger helaas met 8 wkn miskraam. Vanmorgen was ik in het zh en maandag weer terug als alles goed gaat woensdag inseminatie. Ik ga voor je duimen dat je maar 1 ronde hoeft Xx

 • Anoek36

  Dat is niet leuk dat je een miskraam hebt gehad. Hopelijk ben je gauw weer zwanger.
  Ooh ik wait helemaal niet dat ze dat ook deden dat je alleen spuit en dan zelf klust zeg maar.
  Super spannend dat je miss woensdag inseminatie hebt.

 • Essmee

  Ik lees het al! Wat fijn dat er zo snel na afspraak een traject start. Ik duim voor je 🍀

 • Anoek36

  Ja dat was echt fijn. Ze zei november starten gelukkig nu een maand eerder. Vanaf januari lopen we bij de gyn.

 • Blondie-mama

  Super spannend en vast ook wel beetje eng! Maar er gebeurt eindelijk iets vast een hele opluchting. En wat fijn dat het het een leuke vrouw was scheelt een hoop dan
  Hopelijk is het maar 1 ronde nodig 🍀

 • Anoek36

  Ja scheelde heel erg. Mijn man was erg gestrest en vind onze eigen gyn niet leuk!
  Ja vind het heel eng en kan vanavond pas laat spuiten als terug ben van het werk.
  Ben echt heel blij dat het nu gaat beginnen alleen heb de hele nacht over het spuiten gedroomd 🙈🤣.
  Zelf denk ik meerdere rondes nodig. Hoor eigenlijk bijna niet dat het gelijk de eerste ronde gelukt is.
  Ik stop ook vanaf vandaag met de tarwekiemolie.

 • Blondie-mama

  Ow das wel fijn voor je man ook
  Benieuwd hoe het spuiten gaat

 • Lelytje

  😩 ik haat het!
  Die lange cyclus altijd van mij! Zo slopend en frustrerend!
  Zo dat even gezegd te hebben! Bah bah bah!

 • Blondie-mama

  Ahh dat snap ik dat balen hoelang is die dan ?

 • Lelytje

  45+
  Wel een gezonde zoon gelukkig hoor.
  Helaas meerdere miskramen nu gehad, je word er zo onzeker van.
  Ik haat het zo deze tijd 😩

 • Anoek36

  Jeetje dat is wel erg lang. Ben je al bij de huisarts geweest vanwege je lange cyclussen?

 • Lelytje

  Ja en word dinsdag gebeld door de gynaecoloog ook weer, had vrij actieve eierstokken zei ze. Dus vind het best spannend.

 • Lelytje

  Ja en word dinsdag gebeld door de gynaecoloog ook weer, had vrij actieve eierstokken zei ze. Dus vind het best spannend.

 • Anoek36

  Ja snap Ik. Hopelijk gaan ze wat eraan doen

 • mooiezomerdag

  Gadver, daar ben ik weer. In ronde 5 voor ons tweede kind, en hopelijk eerste levende. Ik had gehoopt na alle ellende dat dit snel zou gaan, vandaag mag ik er even van balen en morgen weer door.

 • Blondie-mama

  Succes 🍀🍀


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50