Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1 Menstruatie tot Ovulatie: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8442)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Westland89

  Nou het feest is weer voorbij op naar de vruchtbare dagen 🤗

 • Kimberley1998

  Hi Iedereen,
  Vanaf nu hoor ik bij deze groep sinds 2 maanden zijn wij bezig om zwanger te raken. Volgende week begint mijn mentruatie ( 7 maart) of toch niet. Ik ben sinds september gestopt met de pil en heb nog steeds een goeie cyclus dus daar ben ik blij mee. Ik merk dat ik veel mee bezig ben. ( app, vitamines) ik ben nog nier begonnen mer Ovulatietesten want daar hoor ik dus veel verschillende verhalen over en wil het meer rustig aan doen omdat ik bang ben dat het juist als ik er nog meer mee bezig ben het juist niet gaat lukken. Iemand verder nog tips dan hoor ik het graag.

 • Westland89

  Ik meldt me ook weer in week 1 👹

 • Erdevee

  Goedemorgen,

  Ik mag mij weer opnieuw in week 1 terugzetten. Vanmorgen kon ik de vlag weer ophangen😏

 • Bundeltjegeluk

  Ahh balen! Maar goed nieuwe ronde nieuwe kansen🍀

 • Bundeltjegeluk

  Ahh balen! Maar goed nieuwe ronde nieuwe kansen🍀

 • Erdevee

  Goedenavond,

  Kom weer ff hier spieken. Vandaag NOD maar nog geen teken te bekennen. Test was gister wit. Dus mss woensdag testen.

  Hoe gaat t met jullie?

 • Bundeltjegeluk

  Spannend! Hier vorige week eindelijk mn menstruatie doorgebroken, nu ineens weer twee dagen later dus mn cyclus was weer lekker van de leg, maar goed dan kunnen we deze eerste ronde officieel gaan beginnen🍀 Ik ben voor het eerst met ovulatie testen begonnen bij mn andere nooit gebruik van gemaakt, maar omdat mn cyclus zo onregelmatig is ga ik ze toch maar gebruiken. Ik weet alleen niet of ik 1 of twee keer zou moeten testen. Ik heb iig vanmorgen om 11u een test gedaan om is te kijken en ik had hem eigenlijk lichter verwacht ik vond hem voor mn eerste menstruatie vrije dag al goed te zien. Dus ik ga vanaf nu ook elke dag maar de ovulatie test bij houden en dan gaan we het zien en hopen of het ons nog een keertje gegund is😊 jij nog succes op het wacht bankje 🍀🍀

 • Erdevee

  O ja heb ik vorige maand ook gedaan voor het eerst in mn leven.
  Heb er 1 per dag gebruikt en iedere keer rond hetzelfde tijdstip. In t begin wel een beetje onwennig vond ik. Maar wel handig vond ik.

  Succes aankomende dagen🤞💪💪

 • Bundeltjegeluk

  Ik gebruik ze voor de zekerheid twee keer op een dag eentje in de ochtend en eentje in de avond, maar ze lopen op en af. Het is idd allemaal wat onwennig😅

 • Dphvwijk

  Hallo dames,
  Ik ben nieuw hier.

  Ik ben vorige week ongesteld geworden. 15 februari.
  Meestal ben ik 5/6 dagen ongesteld.
  Maar tot op heden verlies ik elke dag e bt een kleine hoeveelheid bloed.
  Vandaag krampen in onderbuik en last van borsten.
  Test gedaan en die was positief.

  Moet ik uitgaan van zwangerschap of toch een miskraam.

  Assistent van Huisarts zegt dat het een zwangerschap kan zijn maar ook een miskraam en adviseert om maandag als ik nog bloed verlies contact op te nemen met de VK.
  En blijven testen.
  Streepje kwam gelijk in beeld op de test

  Wat denken jullie?

 • Bundeltjegeluk

  Het kan idd alle kanten op gaan dus het is hoe moeilijk ook toch even afwachten. Heb je inmiddels nog een test gedaan en de vk gebeld? Ik hoop voor je dat alles goed zal zijn🍀

 • Erdevee

  Als een test positief is dan be je zwanger. Dat je bloedverlies hebt dan verschillende factoren ontstaan. Maar die weet je vast zelf ook wel. Tis de onzekerheid die nu met je aan t dollen is.

  Hoe vervelend ook....maar advies van de huisarts afwachten is toch wat je dan moet doen. 🤷🏼‍♀️

  Hoop dat je door mijn reactie iig gevoel hebt dat je enigzins gerustgesteld bent.🍀🍀🍀

 • Bundeltjegeluk

  Ik mag me hier officieel melden. Ons gezin was heel lang wel compleet voor ons. Maar afgelopen tijd begon het toch weer te kriebelen. En we gaan het nog een allerlaatste keer proberen en hopen dat we nog een wondertje mogen toevoegen aan ons gezin. Het word dan ons 5e wondertje. Vorige week iig nog gezellig gehad, en gister zou ik mijn menstruatie moeten krijgen, en als dat klaar is dan gaan we het officieel weer proberen. Nu heb ik het laatste jaar ineens een onregelmatige cyclus en gister ben ik nog niet ongie geworden. Dus of ik heb misschien een late eisprong gehad? Of mijn cyclus is weer van de leg. We wachten het maar weer even af. Succes allemaal ik vind het iig weer heel spannend allemaal😊

 • Erdevee

  Welkom welkom!

  Wat leuk en idd bijzonder, het gevoel wat je had dat t compleet was toch niet zo bleek te zijn hahah...

  Wij zijn een samengesteld gezin dus voor mij de 4de en mijn man zijn 2de....dus wij gaan ook voor een vijfde...1 kindje wat onze kinderen samen zal verbinden.

  Onze jongste wordt dit jaar 9 jaar en de oudste 18 jaar...ben vooral heel benieuwd hoe de reactie zal zijn van alle pubers🤭

  Ik ga iig flink duimen voor je!

 • Bundeltjegeluk

  Ja ik besef het ook nog niet echt dat we er echt weer voor gaan haha. Ik had het van mijn partner ook echt niet verwacht dat die het nog is zou willen proberen.

  Ohh wat leuk zeg ik ben hier ook benieuwd hoe ze gaan reageren, hier word de oudste bijna 15 dan eentje van 8, 6 en de jongste is 3. De oudste drie zullen het iig heel leuk vinden die zeuren al drie jaar om een broertje of zusje haha.

  Ik zal voor jou ook duimen 🍀 Ik zit echt te wachten op mijn menstruatie nu, dan kunnen we daarna aan de slag. Mn cyclus schommelde de laatste tijd heel erg, maar was nooit later als 26 en zit nu op dag 28.

  Dus of mijn cyclus is weer van de kaart of evt een late eisprong gehad. Dus tja afwachten maar ☺️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50