Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (6728)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lisanne-Blom

  Ja hoor ook ik weer naar week 1, vanmiddag echt goed ongesteld geworden.. Op naar een nieuwe kans

 • anoek36

  Balen

 • MamavanKenzi

  Jammer, duimen deze maand

 • Lisanne-Blom

  Jaaa heel hard duimen! Jij ook succes deze maand!🍀🍀

 • MamavanKenzi

  Dankjewel

 • Bloonie

  Jammer ;( hopelijk nu meer succes 🍀

 • Lisanne-Blom

  Jaaa jammer, maar vol goede moed door! Jij ook succes deze maand 🍀🍀

 • Blondie-mama

  Donderdag ongesteld geworden maar zo weinig zaterdag middag al niks meer vandaag roze afscheiding wie herkent dit zo korte menstruatie? Normaal ben ik echt wel 4/5 minimaal ongesteld 😅

 • anoek36

  Had ik vorige maand. Nauwelijks ongesteld geweest

 • Mvds88

  Afgelopen keer ook gehad. Had ook geen klachten als anders dus uiteindelijk soort van geluksmaandje ofzo😅😂

 • Bloonie

  Ik ben het altijd maar 2 dagen 😂

 • Blondie-mama

  Haha ideaal mag van mij wel elke keer zo zijn als ik toch ongesteld ga worden 😂

 • Bloonie

  Liever niet ongesteld dan wel 😂

 • Meckie
  Hoi dames, heb me pas aangemeld hier (we gaan voor een 3e kindje!) en na mijn menstruatie met ovutesten begonnen, maar snap er niks meer van. Misschien kunnen jullie meedenken..
  Eerste dag menstruatie: 15 januari
  Geen bloed meer op 20 januari, toen ook eerste ovu-test gedaan (bovenste in foto) Ook geklust.
  21, 22, 23 ook een ovutest gedaan, en 22e nog geklust. Streepjes worden dus steeds lichter en test was vandaag haast niet meer te zien.
  Hoe kan dit? Zit nu dus op dag 9 na menstruatie, dan kan ik toch nooit mijn eisprong al hebben gehad? Heb ik soms helemaal geen eisprong nu? Heb nog nooit mijn cyclus bijgehouden, is voor mijn gevoel wel altijd korter dan 28 dagen. Maar dit kan toch niet
 • Pluisje1983

  Heb ik altijd. Ik start vrij donker en dan nagenoeg wit en dan een knaller. Ik hoop dat het bij jou ook zo werkt. Succes

 • Meckie

  Ohhh gelukkig, dacht echt dat er iets niet klopte! We gaan vrolijk door, dankje!!

 • anoek36

  Ik zou door testen. Kan best zijn dat hij nog komt

 • Meckie

  Ok! Ga ik doen, thanks

 • anoek36

  Succes

 • SLBJ

  Daar zijn we weer week 1 ronde 3.. had het niet verwacht maar goed je lichaam kan je echt voor de gek houden🥴 er is me ook al 3 x gevraagd door mensen of ik zwanger ben dus dan denk je zal het dan toch? Maar helaas hier zijn we weer 😅

 • anoek36

  Niet leuk! Raar zit je lichaam dan in elkaar. Hier nog steeds dezelfde bloed kleur om zo, maar te zeggen. Soms zelfs zwart

 • SLBJ

  En nog steeds niet ongesteld?

 • anoek36

  Het is hier nog steeds het zelfde. Af en toe met afvegen rood. In maandverband bruin en soms zwart. Nog nooit extreem veel. Vrijdag uitstrijkje.

 • SLBJ

  Wat raar en heb je dan ook negatieve testen? Ik ga morgen ook even de dokter bellen voor het bloedverlies na de sex lijkt me ook niet goed.

 • anoek36

  Nee dat lijkt mij ook niet goed dat je steeds bloed na de seks. Ben niet zwanger heb inwendig onderzoek gehad vorige week.

 • Bloonie

  Oh ik heb zo’n hekel aan die vraag. 😅 maar waarom had je het verwacht? Door alle kwaaltjes of omdat je sneller had verwacht dat t raak zou zijn?

 • SLBJ

  Ja geen idee eigenlijk waarom het gevoel was er gwn 🙈

 • Bloonie

  Ja super rot.. hopelijk deze ronde meer geluk!!

 • anoek36

  @blondie-mama, reageer ff hier. Kan niet meer onder het bericht reageren. Maar wat leuk een uitbouw. Veel klus plezier.

 • Twijfelaar5

  Ik ook terug naar week . Ik verwacht elk moment m’n menstruatie. Na mijn laatste bevalling is mijn cyclus erg in de war... hij is heel lang en de afgelopen weken tussentijds roze wat erg frustrerend is! Ik ben erg verwend met direct zwanger zijn en nu merk ik voor het eerst hoe frustrerend het kan zijn voor een vrouw.
  Succes lady’s 🍀

 • anoek36

  Hier het zelfde. Zes keer enorm snel zwanger en nu zitten we in ronde 11. Een heel verschil met de vorige zes keer. Had ook nooit gedacht dat het zolang zou duren vanwege de Vorige keren. Maar goed nu weet ik wat andere mensen voelen als het lang duurt

 • Bloonie

  Toevallig dacht ik daar deze week nog aan dat de vrouwen die gelijk zwanger zijn inderdaad niet weten hoe frustrerend het is! Ik zit nu in ronde 5 en vind het al lastig. Stel je voor vrouwen die er meer dan een jaar over doen! Welke ronde zit je nu? Hopelijk heb je snel geluk!! 🍀

 • Twijfelaar5

  Ik ben met 9 maanden gestopt met de bv ander halve maand later werd ik ongesteld ik dacht hup en we zijn weer zwanger maar ik werd maar niet ongesteld pas 36 dagen later
  Ik dacht hmm de maand erna 38 etc etc
  Nu dus in eens 29 dagen dus hoe het nu zit allemaal 🤷🏽‍♀️ Die manden dacht ik van komt komt het en de afgelopen maand had ik zo iets van we gaan ervoor want m’n lijf is zo raar dus officieel wordt dit de 2e ronde
  Maar voor m’n gevoel veel langer...
  ben gewoon bang dat ik in de overgang zit ofzo😞

 • Bloonie

  Pff ik ga hopen van je voor niet! Ik ga voor je duimen 🍀

 • anoek36

  Vandaag eerste afspraak zh gehad. Inwendige echo gehad en zit aan begin van mijn cyclus.
  Er komt nu ook rood bloed en bruin. Nog niet echt een menstruatie zoals ik normaal heb. Volgende week weer een afspraak dan weer inwendig onderzoek en een uitstrijkje.
  Ook vandaag bloed laten prikken.

 • Bloonie

  Oooh wat bijzonder! Maar hopelijk deze ronde meer geluk!! 🍀

 • anoek36

  Ja was echt heel bijzonder deze maand. Maar goed nu wel echt bloed zag ik net🙈


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50