Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5233)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Ivyamandil

  Zo ook weer terug in week 1. Helaas! Ik wil deze maand mijn temperatuur gaan bijhouden. Hebben jullie tips voor een goede app waarin dit handig in een grafiek wordt gezet?

 • Wensjevooreenmensje

  Fertility Friend is een goeie.

 • MissSD

  En weer terug op het wachtbankje na de miskraam, zo nieuwsgierig of het nu in 1 x raak is (ovulatie gevoeld en dezelfde avond gezellig gehad).
  Wachten duurt alleen zo lang.....

 • Ryanne-010

  ik duim heel hard voor je meid 😘

 • MissSD

  Dankjewel😘
  Hoe gaat het nu bij jou?

 • Ryanne-010

  hier gaat t wel goed, nog wel erg vermoeid. Vandaag 12 weken dus hopelijk gaat het over een week of 2 beter! Anders neem ik het maar zoals t komt.

 • Chantal_
  Eerste keer bezig met ovulatie testen. Dit lijkt me toch een positieve test? Of moet hij nog donkerder?
 • Vierkeergeluk

  Deze komt enorm in de buurt. Nog even doortesten

 • Huisjetuintjekindje

  Hallo allemaal!
  Mijn eerste reactie op dit leuke forum 😊
  Vandaag voor de 4de keer mijn ovulatie gehad met behulp van testen kan ik deze gelukkig vinden. Cyclus is tussen de 45 en 60 dagen tot nu toe, veel geduld hebben dus, maar lees wel bij meerdere dat de cyclus niet perfect loopt. Hopelijk gaat oktober een mooie maand worden.
  Groetjes!

 • Vierkeergeluk

  Welkom! Succes de komende tijd. Je geduld wordt vast beloond.

 • Huisjetuintjekindje

  Dankje

 • Medalynn2013
  Cd 14. Rekbaar slijm????
 • Mln..x

  5jan eerste dag gehad van mijn ongesteldheid. Volgens de ovulatietest op 16 Jan een smilie. Verbaast me zo. Normaal is dit later.. klopt de test wel? Hopelijk klopt het en hebben we geluk en hebben we binnenkort een positieve test in handen🍀!!

 • Vierkeergeluk

  Dat vroeg ik mij laatst ook af, kan je ovulatie elke maand op een ander tijdstip zijn?

 • Medalynn2013

  Ja zeker. Hier 6 Jan eerste dag. Gisteren nog geen positieve ovu test. Wel rekbaar slijm krampjes hier en daar en gevoelige tepels. Ik zit nu op CD 14

 • Wensjevooreenmensje

  Helaas, week 1 is er weer. Op naar ronde 3.

 • Vief34

  Wij lopen gelijk denk ik..! Hopelijk is 3x scheepsrecht.. 🍀

 • Wensjevooreenmensje

  Ja inderdaad! Hopen dat het volgende maand feest is!

 • Chantal_

  Balen!! Succes, hopelijk is 3 x scheepsrecht.🍀

 • Wensjevooreenmensje

  Dankjewel!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50