Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (6326)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lisanne-Blom

  Ik ben weer aan het wachten op een nieuwe afspraak bij het ziekenhuis, laatste ronde heeft de clomid niet zijn werk gedaan, de 2 maanden er voor wel, we gaan wel weer zien wat er nu gaat gebeuren..

 • Waterbloempie

  Nou mn menstruatie weer bijna voorbij Gelukkig, begon 26okt.
  Ik ga vanaf 5 nov beginnen met ovulatie testen verwacht rond de 9nov mn piek, ben denlaatste tijd gelukkig wel regelmatiger ongesteld.

 • zon2018

  Nieuwe ronde nieuwe kans
  Ik heb 6 november mn ei

 • Waterbloempie

  Ja word ronde 8 voor ons voor een 23 kindje. Ik verwacht 9nov mn piek dus dan tussen 9 en 11 eitje.
  Welke ronde zitten jullie?

 • Elke-s

  Ik sluit mij ook weer aan hier 😏

 • Elke-s

  Ik sluit mij ook weer aan hier 😏

 • Liek89

  En daar zijn we weer... moet even ergens m’n frustratie kwijt en jullie zijn de Sjaak 😅

  Het is weeeeeeeeeeeeeer mislukt. Ronde 24 gaan we nu in. In november zijn we 2 jaar bezig. Wie had dat gedacht nadat de eerste binnen 2 weken raak was 🙄.

  Frustratie😬😬

  Hopelijk hebben jullie allemaal sneller geluk 🍀

 • Manon3

  Wat vervelend. Zijn jullie wel al onderzocht in het ziekenhuis.
  Wij zijn ook al ruim anderhalf jaar bezig en wachten om aan ronde 12 te kunnen beginnen. Dus hier schiet het ook niet echt op helaas. Ik hoop voor je dat deze ronde toch wel opeens raak is.

 • Liek89

  Ja we zijn onderzocht. Alles is goed. 2 maanden geleden een hsg gehad en dan moesten we 3 rondes proberen en dan weer contact opnemen. Dus dit is de laatste ronde en dan gaan we bekijken wat er nu weer gedaan kan worden. Toch wel fijn dat we steeds ergerns naar toe kunnen leven :).

  Zijn jullie ook al onderzocht?

 • Manon3

  Ja, ik kan me goed voorstellen dat dat fijn is. drie maanden voelt overzichtelijk en dan is er daarna mogelijk weer iets nieuws wat mogelijk effect gaat hebben.
  Wij zijn deels onderzocht, ik was al eens zwanger geweest dus ze hebben aangenomen dat het probleem bij mij lag (onregelmatige cyclus) en niet bij mijn man. Daarnaast kwam er al heel snel naar voren dat ik gewoon helemaal geen eisprong had, dus daar krijg ik nu medicatie voor.
  Ik was met medicatie zelfs in drie rondes zwanger, maar dat is helaas een miskraam geworden. Nu wacht ik tot ik weer met de medicatie kan beginnen. Maar op zich dus wel goede hoop dat het zo gaat lukken en we waarschijnlijk niet verder hoeven met IUI of IVF.
  Ergens is het dus wel fijn dat er bij ons wel wat gevonden is, dan kan er tenminste ook gericht behandeld worden.
  Wat is bij jullie de volgende stap? IUI?

 • Anoek36

  Nou daar zijn we helaas weer. Vandaag huisarts gebeld moet vrijdag terug bellen. Vorige 6 zwangerschappen hoefde ik maar te kijken erna en was ik zwanger. (Bij wijze van spreken) We gaan ronde 7 in.

 • Waterbloempie

  Helaas mop, op naar de volgende ronde , ronde 8 voor mij. Ik ga toch maar gewoon Door.
  Nu 3 dagen ongesteld word al minder denk over 3 dagen klaar. En dan maar weer de ovu testen pakken.

 • Anoek36

  Niet leuk zo. Gelukkig hebben we elkaar om erover te praten. Ik zit eraan te denken om deze maand geen testen te gaan doen. Gewoon ff helemaal niks

 • Waterbloempie

  Heb k ook aan zitten denken deze maand maar denk niet dat ik t volhou haha

 • Anoek36

  Hahah dat is bij mij ook nog de vraag. Huisartsassitente gaf al wel aan om de dag seks te hebben. Miss dat we dat maar gaan proberen zodra ik niet meer bloed

 • Waterbloempie

  We gaan gewoon Door... kom op.
  Bij mij dag 4 bloeden nu, denk morgen of overmorgen klaar..

 • Kitty-1984
  Eerste afspraak bij de gyn gehad vandaag. Alles was goed. Sperm count van manlief was een mooie 42 miljoen en bij mij zag het er ook allemaal goed uit. Zelfs een pretecho meegekregen van mijn prachtige baarmoeder, haha. We konden zelfs een net gesprongen eitje zien (of het restant follikel dan) en volgende week bloed prikken om te zien of dat allemaal in orde is. We mogen pas januari verder testen, omdat we officieel een jaar moeten ‘proberen’. (Nu bezig met ronde 12.) Dan komt die vloeistoftest en kunnen ze een inschatting maken van onze kansen. Idealiter is het natuurlijk eerder al een keer raak. Dat alles er keurig uitzag en dat we alles goed doen geeft me wel direct rust. Op naar ‘t wachtbankje nu.
 • Anoek36

  Gelukkig ziet tot nu toe alles er goed uit.
  Miss brutale vraag maar ben je ook 36 jaar? Gezien je naam.

 • Kitty-1984

  Nee hoor, dat is een prima vraag. Ik ben inderdaad 36. De fertiliteitsarts bevestigde in het gesprek dat we iedere ronde (maar) 15% kans hebben op een zwangerschap. Hopelijk blijkt volgende week na het bloedprikken dat mijn ovulaties gewoon goed zijn en dan nog een paar rondes proberen voor we ‘voor ‘t echie’ de mmm in mogen.

 • Anoek36

  Moet je dan ook nog een jaar bezig zijn. Ik las boven de 35 dat je dan na een half jaar wordt door gestuurd.
  Jeetje dat is wel heel weinig 15 procent. Weten ze ook de reden daarvan?
  Gebruik je ook ovulatie testen?
  Ik ben ook 36 en was altijd heel snel zwanger en nu niet. Gaan zometeen ronde 7 in.

 • Kitty-1984

  De fertiliteitsarts vertelde me dat je pas vanaf 38 al na een half jaar mag gaan onderzoeken en na 35 moet je toch eerst een jaar proberen. Maar misschien is dat op andere plekken in Nederland anders? Hier is het een jaar voor mij in elk geval en dat is januari. Dan zit ik op 14 rondes, denk ik.

 • Anoek36

  Dat is enorm balen. Ik had het gelezen op internet dat het na je 35 ste een half jaar was. Ik weet het ook niet hoor! Ik heb voor dinsdag een afspraak bij de huisarts staan. Kijken wat zij zegt. Volgens mij wou ze ook een inwendig onderzoek doen


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden