Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (6011)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kitty-1984
  Cd7 en testdrangggg. Wie kent dat ook? Ik ben alvast begonnen met ovulatietesten, omdat mijn laatste menstruatie zo vreemd verliep. Ik had drie dagen voordat het doorbrak al bruinverlies en zelfs vandaag op cd7 nog wat afveegbruin. Dat ben ik niet gewend. Dit is ronde 8. Bij mij worden de Actiontesten nooit zo donker als de controlestreep, maar normaal gesproken is het zo vroeg in mijn cyclus niet al zo donker. Merkt iemand anders ook dat de Actiontesten wat gevoeliger lijken te zijn de laatste tijd? Ik ben benieuwd of en hoe ze deze ronde oplopen. In elk geval vol goede moed ronde 8 in!
 • Pluisje1983

  bij mij zijn de action erg gevoelig. Vind het niet fijn. Ben overgestapt naar sensitest dan krijg teminste geen valse hoop

 • CrazyEyes
  Hmmm .. toch maar even gebeld omdat de dagen niet afliepen. Ivm corona worden alle afspraken van anderen ingehaald dus schuift die van ons wellicht enkele weken/maanden verder .. Gedulddddd😳
 • Melissa_baby_wonder

  30 juni mk gekregen tot 4juli
  Sint vandaag begin ik terug te bloeden iemand idee menstruatie ?

 • laravt

  Dat is wel heel vroeg toch je had laatst nog een positieve ovutest? Kan het geen ovulatie bloeding zijn ofzo?

 • Melissa_baby_wonder

  K weet het nu effe niemeer ! Ben in de war

 • laravt

  Ja dat snap ik :( ik ben ook in de war wil eigenlijk rust maar wil ook niet me eisprong en een kans mislopen echt kut dit

 • Melissa_baby_wonder

  Pfff tis idd echt beu kga elke dag keer testen en we zien wel zeker k heb nu wel steken linker en rechter kant

 • Essmee

  Hmm is wel snel voor een menstruatie, maar je lichaam en cyclus zijn van slag dus zeg nooit nooit. Kan misschien ook een nabloeding zijn, of ovulatiebloeding als alles weer snel op gang is gekomen? Onduidelijk he zo na een MK..

 • Melissa_baby_wonder

  K denk eerder menstruatie want k had buikpijn ook gisteren en ben nog steeds aan bloeden tis men tweede dag ik start vandaag met clomid :)

 • Lian19925

  Vandaag gestart met ronde 1. Vorig jaar juni een zoontje gekregen en vorige week samen besloten voor een tweede te gaan. Toch wel weer erg spannend allemaal☺️. Succes allemaal! 🍀

 • Essmee

  Succes 🍀

 • Mamavan2mooiste

  Wat zijn bij jullie de symptomen van eisprong?
  Ik had zondag steken in de buik de hele dag door en rug pijn onder. Nou wil ik niet meer met ovulatietesten gaan testen.

 • Pluisje1983

  Paar dagen eisprong. Steken links en/of rechts onder in buik. Veel helder dik slijm. Na dik slijm binnen 2 dagen positieve ovutest bij mjj

 • laravt
  Ik twijfel of die nu duidelijker is of hetzelfde
 • Kitty-1984

  Oei, lastig te zien. Je kunt van elke test nieuwe test die je doet even een foto maken na een minuut of 7-8, dan kun je die naast elkaar bekijken op je telefoon. Ze verkleuren nog wel eens na een paar uur. Als je voor foto’s zorgt op het moment dat je ze doet, kun je ze het beste vergelijken.

 • laravt
  Word er niet veel wijzer van maar meer onzekerder, nu had ik in mei wel pas op de dag van me eisprong zelf echt een positieve ovutest. Twijfel of ik door zal gaan of erbij laten vanavond en morgen hebben we het wss toch wel gezellig en me app voorspelt morgen me eisprong
 • laravt

  Ja ik ga vandaag uit werk nog eentje doen ook verwacht me eisprong vandaag of morgen eigenlijk als ik uitga van Mr normale cyclus en bereken vanaf 1e dag bloeding van me mk maar misschien is me lichaam toch nog meer van slag dan ik dscht

 • Ivdv92

  Week 1- ronde 1💪🏼
  Ik gebruik al ruim 3 jaar geen pil of andere hormonen dus ik ben benieuwd hoe alles gaat lopen. Succes allemaal ❤️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50