Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8319)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Sterree

  Op naar maand 5 voor 2e kindje 🙁🤞

 • collie_love

  Hoe lang duurde het bij de eerste? Veel succes

 • Sterree

  Bijna een jaar

 • collie_love

  Bij ons was het vorige keer direct de tweede keer raak. Maar ik heb nu een voorgevoel dat het langer gaat duren... Mijn lichaam is nu ook wel heel moe door de gebroken nachten en het veel ziek zijn ...

 • Sterree

  Ik ben ook gesloopt inderdaad. Ik weet niet of ik wel een eisprong heb. Dus ga deze maand met ovulatie testen beginnen. Ik gun m’n dochtertje zo erg een broertje of zusje. Ik wil dus niet wachten tot een jaar ‘proberen’ met voor we naar de huisarts gaan. Ik denk nog 1-2 x ‘proberen’

 • trotsemoeder123

  Ben bang dat de huisarts dat alleen geen argument vindt dat je graag een broertje of zusje wil voor je kleine ;-)
  Waarom denk je dat je geen eisprong hebt? Zijn je cycli zo lang dan? Ik had toen we voor eerste gingen een lange ontpilfase .. menstrueerde eens per 6-7 weken ongeveer. Die bleken inderdaad zonder eisprong. Nu cycli van 26-32 en ik twijfel er niet aan dat dat gewoon met eisprong is. Dus ben benieuwd waarom je denkt van niet. Ovulatietest helpt je daar ook niet echt mee hè, hij meet de LH piek maar dat is geen garantie dat eitje ook popt zeg maar. Kan wel helpen om beetje gevoel bij je cyclus te krijgen.
  Succes! En blijf kijken naar wat je wel hebt ipv niet, dan is het langer vol te houden

 • collie_love

  Ik heb hetzelfde. Ik zie onze zoon al bezig met een broer/zus. Samen in de tuin ravotten. Hij is ook zo zorgzaam en lief. Hij wordt in april twee jaar en ik wil een niet te groot leeftijdsverschil...

 • Lola1984

  Verschrikkelijk…
  Wij zitten in jaar 6.. 😭

 • collie_love

  Wow wat erg... Volgen jullie een traject?

 • Lola1984

  Ja in ivf
  ❤️🧡💛💚💙💜

 • Lola1984

  Verschrikkelijk…
  Wij zitten in jaar 6.. 😭

 • Sterree

  ❤️

 • Muurbloempjee

  ❤️

 • trotsemoeder123

  Zo wat een korte cyclussen sinds de curettage. Direct 4 weken na curettage ongesteld en nu na 24 dagen alweer. En hoe pffff … hoop dat de volgende cyclus weer wat gewoner wordt.

 • Jowella
  Ik was ongeduldig hij is vandaag wel positief. Ondanks ik dus geen afscheiding heb komt hij er toch aan. Nu 2 weekjes afwachten!
 • Vriendin

  Zelf zou ik deze denk ik niet als positief beschouwen. Maar wel bijna!
  Ik denk dat hij dan vandaag of morgen helemaal positief zal zijn. Dat betekend dat je eisprong dus wel ergens komende dagen is. Dus ik zou het zeker gezellig maken!

 • Jowella
  Ik heb deze nog gedaan om 21:00 die eerste was van 10:00 . Dus vandaag of morgen me ovulatie
 • trotsemoeder123

  Yup die is positief! Verleiden zou ik zeggen, niet klussen ;-)

 • Jowella

  Hahah heb gisteren avond gezellig gemaakt moet dan wel voldoende zijn.

 • trotsemoeder123

  Kweenie met rummikubben hebben wij het ook gezellig maar ben er nooit zwanger van geworden ;-)

 • Kitty-1984

  Klus klus klus! Succes!

 • Jowella

  Dankjewel ! Laten we hopen dat het lukt !!

 • Jowella

  Dankjewel ! Laten we hopen dat het lukt !!

 • Jowella

  Volgens de app zou me eisprong over 3 dagen zijn maar geen vruchtbare afscheiding die ik normaal heb te bekennen. Nou had ik wel het vruchtbare afscheiding op dag 5/6 van me cycles was net klaar met menstruatie. Ik heb beetje het vermoeden dat me eisprong dus gelijk na menstruatie is gekomen. Want me ovulatie testen blijven negatief ondanks dat ze voorheen wel rond deze tijd positief zijn met een cycles van 30 dagen. Vreemd allemaal maar weer! Nu is het afwachten

 • Muurbloempjee

  Terug naar week 0. Ongesteld geworden

 • CupCakejuh

  En weer terug naar week 0 helaas😔

 • Nettje~loves~jimmy
  Ben 23 december ongesteld geweest 3 dagen
  Dus als ik dan bereken moet ik 6 januari posetief testen met de ovulatietest
  Maar 1 janauri posetief test ( na maanden testen en te bespreken met vriendin zijn we der achter dat mijne niet heel donker worden)

  Ook hebben wij de FERTI·LILY CONCEPTIE CUP aangeschaft ben benieuwd of wat ij lees echt is geloof der nooit zo in maar je probeert alles om zwanger te raken

  Morgen afspraak bij gynaecoloog staan kijken wat hun zeggen aangezien de vk denkt dat rond 4 a 6 weken elke keer mis gaat

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50