Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8039)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mijngeheimpje

  Blegh laat deze week maar snel voorbij gaan…. Zwaar aan het bloeden zometeen werken ( in de zorg) en voel me echt bagger.

 • Mijngeheimpje

  Ook ik meld me weer hier vandaag vreselijk ongi geworden😢

 • Nettje~loves~jimmy

  Eindelijk beetje bloed verlies
  Hopelijk zet het door en kunnen we opnieuw gaan berekenen
  Had afgelopen dagen wel buikkrampen maar het bloeden bleef uit tot vanavond

 • Lieve-n-i

  Wat fijn. Heeft het doorgezet?

 • Nettje~loves~jimmy

  Nee heeft niet door gezet
  De zwangerschap test is ook negatief
  16 augustus de miskraam gehad en vanaf dat moment geen bloedverlies meer gehad

 • Lieve-n-i

  Ow , miss nog wat tijd geven.

 • Lieve-n-i

  Ow , miss nog wat tijd geven.

 • Lieve-n-i

  Wij zijn druk met verhuizen!
  En wie weet tijdens het klussen💕
  Yes yes yes vandaag een woning toegewezen gekregen!

 • Moosje2

  Gefeliciteerd!!! Misschien door ergens anders mee bezig te zijn… 🍀

 • Nettje~loves~jimmy

  We melden ons hier maar aangezien we niet weten wanneer ik me menstruatie moet krijgen
  Dit omdat we 16 augustus de bevestiging kregen een miskraam te hebben gehad
  Daarna nog steeds geen menstruatie gehad
  Ene kant maakt me dit bang
  Nu druk aan het testen met ovulatietesten zins 5 dagen dus verloppig daar mee kijken hoe of wat

 • Moosje2

  Zie je wel een oploop in je testen?

 • Nettje~loves~jimmy

  Nee dat niet maar ging net douche en eindelijk bloedverlies nog nooit zo blij geweest
  Wanneer kan ik nu beste ovulatietesten doen

 • Moosje2

  Ik begin vaak rond dag 12/13, omdat gemiddeld mijn eisprong is tussen dag 14 en dag 18. Maar zit nu op dag 17 en zie nog een vaag streepje. Ben ook wat ziekjes, dus cyclus weer door de war.

 • Nettje~loves~jimmy

  Ben nu al dagen aan het testen vanaf de 20ste als ik het goed heb maar tot op heden nog niks
  We blijven testen elke dag en als streepje licht is dan zal die vast niet donkerder worden

 • Moosje2

  Aaahhh vervelend zeg. Ik had op deze ronde ook mijn eisprong op dag 21. Hopelijk komt het bij jou ook snel.

 • Essmee

  Aan het begin van de vorige ronde heb ik een HSG gehad en aan het begin van deze ronde de scratching. Stiekem had ik mezelf daardoor hoop laten hebben, best veel hoop ook, maar bammm. Mijn NOD is morgen, maar het bruinverlies is eergisteren al gestart en ik twijfel er niet aan dat mijn menstruatie morgen netjes volgt, zoals altijd 😥

 • Moosje2

  Pffffffff heel erg stom dit. 😞😘

 • Essmee

  Ja ik vond alles echt even heel stom. Kreeg ook nog de rekeningen van de onderzoeken in het ziekenhuis, toen was ik het echt zat haha. Inmiddels bijgetrokken hoor, hoe dichter ik straks weer bij een nieuwe eisprong kom, hoe beter ik me voel. Dan kan ik weer even dromen 🥰

 • Moosje2

  Aahhh ja snap ik!! Grrrr! 😖
  Hier wat ziekjes. Zit nu op dag dag 17 en testen blijven wazig. Denk weer cyclus in de war door deze verkoudheid. 😩

 • Essmee

  Ohh ook zo irritant! Blijf je wel doortesten, of even een rondje uitzieken en maar zien hoe t loopt?

 • Moosje2

  Blijf maar even door testen, zie hem steeds iets donkerder worden. Ik denk over 2-3 dagen mijn piek.

 • Lieve-n-i

  Ik wilde geen ovaluatie testen doen deze ronde maar ga het toch proberen 💕


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50