Naar de reacties

30 Weken zwanger

Week 30 begint bij zwangerschapsdag 210 en loopt tot dag 217.Het is je eenendertigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 38 centimeter
Gewicht van je baby: 1300 gram

Het kindje is nu bijna helemaal klaar. Hij zal zich echter nog niet zelf warm kunnen houden, mocht hij nu geboren worden. Ook heeft hij nog niet genoeg weerstand.


De donshaartjes op het lichaam van de baby beginnen nu los te laten, en verdwijnen in het vruchtwater. Omdat je kindje regelmatig van het vruchtwater drinkt, komen deze haartjes ook in zijn darmpjes terecht. Dit is niet erg, en zelfs goed, want zo worden die ook meteen getraind.

De kans is vrij groot dat je kindje al met het hoofdje naar beneden ligt. Als dit niet het geval is, maak je er dan niet te druk om. De baby heeft nog minstens 2 weken de ruimte om te draaien.

Meestal wordt er rond deze tijd weer bloed bij je afgenomen door de verloskundige of gynaecoloog. Er wordt dan gecontroleerd of je bloed antistoffen aanmaakt tegen het bloed van de baby. Dit is mogelijk als jij een negatieve resusfactor hebt, en je kindje resus positief is. De baby kan bloedarmoede krijgen als de antistoffen via de navelstreng bij hem terecht komen. Je kunt eventueel een prik krijgen om te voorkomen dat er meer antistoffen worden aangemaakt. Gelukkig komt dit erg weinig voor.

Reageer in `30 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1492)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • catootje79

  Herkent iemand sinds deze week (of uiteraard eerder/later) stevige buikpijn? Heb nu sinds gisteravond/-nacht pijn aan mijn buik, met name bovenin onder m'n maag en linksonderin. Ben vannacht een paar keer wakker geworden van de pijn, buik keihard en kon dan niets anders dan stil liggen tot het voorbij was. Vandaag thuis aan het werk en tijdens overleg met collega ook regelmatig pijn gehad en op het eind deed zelfs lachen pijn. De kleine meid is ontzettend beweeglijk. Mss is dat het wel wat de pijn veroorzaakt. Ben ergens ongerust, maar toch ook weer niet. Morgen toevallig m'n groeiecho rond 17 uur maar weet niet of ik zal bellen of niet. Denk niet dat ze veel kunnen doen. Er zit geen regelmaat in de harde buiken (denk ik) en het verdwijnt ook zo nu en dan... Lastig lastig. De drempel om te bellen ligt voor mij altijd een beetje hoog... Een ander adviseer ik om ALTIJD te bellen, zelf ben ik een uitsteller. Benieuwd naar jullie ervaringen. Moet ook zeggen dat ik rond deze termijn extra bang ben, ook al is de kans heel klein, maar vrienden van mij verloren hun zoon in deze week van de zwangerschap en dat begon ook met buikpijn. De placenta liet los. Dus dat speelt ook mee. En de kans dat dat gebeurt is echt heel klein, maar toch, het is wel gebeurd.

 • Mommy_T

  Ik herken het niet, maar eigenlijk geef je zelf al het beste advies! Volgens mij maak je je wel wat zorgen dus bel gewoon eventjes de verloskundige! 😉

 • catootje79

  Hi Mommy_T, dank je voor je reactie! Ik heb het aangekeken tot sluitingstijd vd praktijk en toen was het veel minder. Heb dus afgewacht en vannacht gelukkig geen pijn gehad. Vandaag einde middag de echo. Ben erg benieuwd! Hoe is het met jou?

 • Mommy_T

  Blij om te horen dat het iets beter gaat. Hopelijk was het onschuldig en komt het niet meer terug.
  Met mij gaat het goed hoor!! Wel wat meer last van mijn bekken en maagzuur nu, maar ja .. het schiet ook lekker op inmiddels. Verder ben ik nog heel blij zwanger! 😁
  Fijn dat je een goede echo had! Bij ons wordt dat niet standaard gedaan. Alleen nog een liggingsecho bij 35 weken, geloof ik. Dus ik heb ons kindje al sinds de 20-weken echo niet meer gezien. Des te groter is de verrassing straks 😉

 • Paprikaplantje

  Hoe was je echo? Fijn dat het al minder is!!

 • catootje79

  Hi hi! Die was gelukkig helemaal goed! Werd geschat op zo'n 1500 gram dacht ik, bij geboorte dan 3200, maar goed, bij mijn kids nooit voorspellingen/metingen gehad. Wist niet eens dat het nu standaard gedaan wordt met 30 én 34 weken! Haha, is dat even leuk stiekem. Gewoon over 4 weken weer gluren bij de kleine Hoe is t met jou nu?

 • Paprikaplantje

  Fijn dat het goed was! 3200 klinkt als een mooi gewicht toch? Beetje vergelijkbaar met je andere kindjes?

  Wow nog een echo met 30 en 34 weken? Mijn laatste echo was de 20 weken echo, en ik weet niet eens of ze een liggingsecho gaan doen...

 • Liszard
  Wat fijn hè! Alweer ruim 30wk!
  Zelf ben ik geboren met 29+6 dus iedere dag die de kleine extra binnen zit ben ik blij.
  Mijn bloeddruk was vorige week ook al wat gestegen en daar werd ik niet zo vrolijk van. Nu checken we het een keertje extra en gelukkig was het afgelopen meting ook weer iets gezakt.
  M’n mama had bij mij hellp dus ik heb verhoogd risico ook.

  Zijn er meer mensen die pas om 09:30 wakker worden en om 12:30 weer in slaap kunnen vallen 😅?
  M’n bekken begin ik afgelopen dagen ook wat meer te voelen.

  Nog een paar weekjes dan eindelijk verlof! Dit weekend een weekendje huwelijksreis in Nederland met m’n man 🥰
  Hopelijk verloopt dat relaxed.

  M’n buik doet lekker rustig aan hopelijk krijg ik niet zo’n enorme groeispurt aan het einde dat de striae overal op komt zetten maar dat zien we dan wel weer.

  🤗

 • Pumpkinious

  Ik had op 29 weken nog geen buik met de vorige zs. Op 35 weken ineens een groeispurt, maar heb toch maar 2 lijntjes striemen gekregen 🤭
  En de vermoeidheid herken ik helemaal! Mijn wekker (zoontje van 1 jaar 😂) maakt mij om 7u30 al wakker. En om 10u zou ik weer m'n bed in kunnen!

  Veel plezier op je weekend en zorg goed voor jezelf 🍀

 • Liszard

  Op hoop van zegen dat het hier ook mee valt dan 🙂🤞🏻

  Hoe ver ben je nu?

  Het weekend was leuk! Helaas wat pech met het weer. Maar lekker rustig aan gedaan en genoten verder.

  Vreselijk irritant wel, dat moe zijn hè? Als ik mezelf maar bezig hou valt het mee maar als ik ook maar even rust heb of er aan toe geef kan ik op ieder moment van de dag in slaap vallen haha!!

  De kleine begint nu echt hard te trappen. Niet altijd meer even comfortabel maar ik probeer alsnog zoveel mogelijk te genieten van de kleine in m’n buik. 🥰

 • Pumpkinious

  Ik ben 30+4 vandaag.

  Och ja, het weer in België en NL is echt een gokspel 🙈 het belangrijkste is dat je er even tussenuit bent geweest!

  Fijn gevoel he 🥰 binnenkort veranderen de schopjes in verschuivingen. Daar kijk ik naar uit! Dan wordt het pas echt, als je ineens een elleboog of billen ziet uitsteken 🥰 en dan zien mijn ribben hopelijk minder af 🙄

 • Liszard

  Oh die verschuivingen heb ik al wel even. Maar ook nog schopjes en ik weet niet wat allemaal soms. 😂
  De hik, trapjes, slagen haha. Pas konden we het armpje of beentje bijna vastpakken zo duidelijk was het te voelen en ineens schoot het weg. Heeel apart!

  M’n ribben valt gelukkig nog redelijk mee, (M’n baby ligt redelijk laag) maar voor hoe lang nog haha.

  Die kleine ligt niet stil in ieder geval haha.

  Ik ben vandaag 31wk! Het schiet al op 😍

 • Mom-wow

  Mooi bescheiden buikje..
  Idd geen garantie.. bij de eerste met week 36 ofzo alsnog straie ontwikkeld..
  Een fijn weekend samen!

 • Marj0lein

  Ennnnn toen werd t zwaar.. dinsdag gestopt met werken.. harde buiken en steken onderin.. het advies is rust.. met 25 kleutertjes ging het ook niet echt meer.. gelukkig gaat na vandaag de vakantie hier in en mag mn rusten echtecht beginnen🙌🏻

  Buik is weer in de rust gegaan na 2 dagen harde buiken.. misschien is de baby gedraaid? Lag in volledige stuit.. maar nu voel ik op andere plekjes schopjes! Lets hope So!

  Over 2 weken weer een groei echo en dan hoooooop ik minder groei dan afgelopen keer.. anders voor hier ook een plan bedenken met gyn en inleiden.. gelukkig nemen ze me eindelijk serieus (heb gebeld met mn zorgen en wilde graag alle stappen weten)

 • Liszard

  Hier merk ik ook dat het idd langzaam wat zwaarder wordt. Begin m’n bekken te voelen en met de hond wandelen is echt niet meer heel erg ontspannen.

  Fijn dat je met verlof mag! Eindelijk welverdiend rustig aan doen en naar de kleine toe leven 💕

  Hopelijk is je volgende echo goed! Mijn kleintje was ook wel n beetje boven de groeicurve met 26wk dus ben benieuwd naar de volgende echo over 2wk!

 • Marj0lein

  Oh echt he!! Jou buik is echt prachtig klein en toch een groter kindje dan gemiddeld.. ben benieuwd hoe het gaat eindigen..

  Hier ook de bekken die niet meer meewerken helaas 🥴 mja ik hou in mn hoofd 10 weken 10 weken dan zijn we er🙌🏻

  Die bh zit trouwens fijn he 😏

 • anmh

  30 weken vandaag! Vind het echt een mijlpaal! Einde komt alweer in zicht, terwijl t ook echt zo omgevlogen is dit keer!
  Behalve de 1e weken met al die migraines heb ik echt niets te klagen deze zwangerschap; ik vergeet t met regelmaat en voel me daar natuurlijk vervolgens weer schuldig over ;).
  Vandaag de groei-echo, eindelijk kan m’n vriend die kleine ook weer zien (20 weken mocht ie natuurlijk niet mee), heel leuk! Ben benieuwd!
  Hoe gaat t met jullie dames?

 • Marj0lein

  Wat fijn dat alles zo lekker loopt 🥰 ik heb ook zo zin in de 2e groeiecho en man mee 🥰 eindelijk eens mee naar een echo🙌🏻

 • Mom-wow

  Hey dames, vandaag echo gehad en uitslagen van mijn bloed. Alles was weer goed.. Alleen loopt meneertje 2 weken!!! voor met de groei!
  Meer dames die dat hebben gehad bij eerdere zwangerschappen en hoe is dit afgelopen?
  Hij is nu al 1915 gram

 • Marj0lein

  Woeijooo.. ja ik heb dit gehad en is ook groot afgelopen.. 5100g en 57cm.. helaas toen niet doorverwezen naar gyn en geen inleiding.. 42 weken aangetikt..

  Hier gaat naar schattig weer die kant op en dan wil ik ook jou stapjes.. gyn en inleiding voor 40 weken.. dat vind ik niet meer dan normaal!

  Benieuwd hoe je verhaal afloopt🥰

 • Mom-wow

  Hoe is je die bevalling bevallen??
  Ik hoorde van een collega haar zus was mijn stappen door lopen en is nu 37 wk en is weer terug gestuurd naar vk gewoon.. ze zeiden, de baby wordt er niet kleiner op.. dus terug bij af?
  Ik ga er wel voor pleiten hoor!
  Mijn jongste nu zat vast in het geboorte kanaal en was "maar" 3700 gram.. ik ben zoo bang nu

 • Marj0lein

  Echt?? Als ze het goed in de smiezen hebben dan horen ze je wel in te leiden.. ik hoop dat nu ook te horen als deze groot blijft🥴

  Maar eerlijk? Bevallen lukte mij dus wel🥴 geen enkele hechting.. maar het herstel na de tijd was niet zo leuk.. verzakking en spieren echt aan *** duurde zown anderhalf jaar.. daarom wil ik t nu liefst niet weer 😩

 • Mom-wow

  Ja dat snap ik!
  Ik hoop ook dat ze naar ons luisteren dan

 • anmh

  Wow 2 weken voor op gemiddelde groei! Zegt natuurlijk nog steeds niets over wat voor kind eruit komt; maar wel slim om t besproken te hebben met de VK!

  Zei ze nog iets over je dikke voeten/vocht vasthouden?

 • Mom-wow

  Ja en nee.. ze zegt dat ze verwacht dat hij zo door groeit, want als dat niet zo is, is het eigenlijk ook niet goed..
  We gaan het zien maar ik vind het niet leuk, haha..

  Mijn voeten zijn wel afgezakt, over de schouder gaf ze aan een pols spalk te kunnen gebruiken voor de tintelingen en dove gevoel.. Maar ze zei ook als de fysio al niets kan doen, zij het ook niet weten..
  Mag wel voor het slapen paracetamol gebruiken, maar geen spiegel opbouwen de hele dag..
  Tijgerbalsem etc mag ik wel gebruiken, maar gaat naar verwachting weinig verlichting geven.
  Ben nu via via in contact gekomen met een oedeem therapeute. Zij schijnt speciale technieken te gebruiken om het vocht af te drijven. Daar heb ik nu een afspraak gemaakt, dus ben benieuwd.
  Ben zo klaar met constante zenuwpijn en niet slapen

 • catootje79

  Oh wow! Dat is best groot haha! Word je nu extra in de gaten gehouden of hij niet te ver voor loopt oid?

 • Mom-wow

  Met 34 wk weer een groei echo en als het dan nog zo is ga ik naar gynaecoloog.. Ik weet sowieso niet thuis bevallen (maar ik was al medium risk) en niet langer dan 40 wk..
  Verder geen extra controle nu

 • catootje79

  Oh ok, dat is wel een geruststellende gedachte dan! Fijn dat je over 4 weken weer een echo hebt. Wat gaat de tijd snel hè, vind je niet? Zeker met nog meer kids thuis :-)

 • Mom-wow

  Ja en nee.. soms denk ik, oh al zo ver.. Maar ben al vanaf maart thuis dus nu duurt het soms ook wel.. en dan hebben de boys ook bijna vakantie... weg ritme.. ben benieuwd!

 • Mom-wow
  Nog meer dames last van snelle ontsteking/ vocht vast houden?

  Ik heb totaal geen dikke voet hoor, haha..

  Ook in mijn schouder een zenuw bekneld door het vocht en inmiddels fysio omdat ik zo veel pijn heb
 • Pumpkinious

  Gezwollen voeten heb ik nog niet (gelukkig). Ook niet gehad met de warme dagen. Maar dat tintelend gevoel/geen gevoel in mijn handen en armen heb ik wel. Ik word er steeds wakker van en het doet pijn. Maar geen ondraaglijke pijn.
  Wel vervelend dat het zo extreem is bij jou 😕

 • Mom-wow

  Ah, zo vervelend hè!
  En dan denk ik.. moet nog 10 weken.. hoe dan?

 • Pumpkinious

  Denk ik ook steeds! Hopelijk is het sneller voorbij dan we denken 😁

 • anmh

  Oei wat heftig! Is t al minder?
  Ik had wel met t warme weer aan het einde van de dag echt dikke voeten, maar is nu gelukkig weer over! Misschien wat vaker echt met je benen omhoog zitten?

 • Mom-wow

  Mijn voet is wel iets minder, maar blijft in de avond opzwellen.
  Mijn schouder/arm doet echt nog pijn. Gevoel in mijn vingers valt weg. Gisteren zelfs gekraakt door de fysio..
  Ik slaap zo slecht er van
  Ik ben wel blij dat het minder warm is!

 • anmh

  misschien toch even contact zoeken met je verloskundige? Lijkt me wel fors! en benen echt even goed omhoog, kussentje onder je hiel?

 • Mom-wow

  Morgen heb ik een afspraak staan 😉

 • anmh

  Slim! Lijkt me toch fijn, éven een fysieke check :) ben benieuwd!

 • JUSTINE1997
  Hier ook enorme gezwollen voeten!
 • Mom-wow

  Ik zie het! Jeetje..
  Doet het pijn?
  Succes ermee

 • JUSTINE1997

  Valt mee, zo wat stekende pijn maar niks integenstelling tot de "indalingspijn" (ik denk toch dat dit het is 🙄) pijnscheuten in lies en schaamstreek en naar de avond toe menstruatiekrampen in de onderbuik

 • Mom-wow

  Och jeetje.. da's wel vroeg..
  Succes er mee 😘
  Die laatste loodjes en kwaaltjes.... 🤔

 • JUSTINE1997

  Ja vind ik ook vroeg, heb soms echt schrik dat ik moet bevallen ofzo... het is ook allemaal nieuw het is mn eerste kindje... 14 juli mag ik op controle hopelijk wordt het niet erger tot dan...

 • N.iekiet

  Oehj dat is vervelend!!! Hier (nog?) Geen last van.

 • Beroontje

  Week 30🥳🥳🥳


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 30

De bevaldatum van leden die 30 zwanger zijn is van zondag, 13 september 2020 tot en met zaterdag, 19 september 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50