Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2657)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Anno85

  Ik meld me nu hier vanmorgen ongesteld geworden na ee. Cyclus van 38 dagen Pff. Heb nu wel ovulatie testen gekocht zodat ik een beetje weet waar ik aan toe ben!

 • Kmnvb

  Balen voor je zeg, hopelijk gauw een beetje goed nieuws

 • Anno85

  Ja het is goed had het ook niet meer verwacht! Deze ronde ovu testjes gebruiken dan weet ik waar ik aan toe ben!

 • 2de-wupper

  Meld me weer. Ronde 2.
  Woensdag avond Voelde ik dat m'n buik al en donderdag en vrijdag eisprong gehad. Voelde hem duidelijk

  Gister avond geklust, ( was manlief pas thuis)
  Besloten om me niet gek te maken en alles rustig af te wachten.

 • Mamsievan2LM

  Gruwelijke krampen. Weet niet wat voor mega ei er gaat springen maar als er een kippen ei wordt gelanceerd geloof ik het ook pffffff..

 • Mamsievan2LM
  Zonet nog steeds een smiley! Vanavond ook nog maar even gezellig maken
 • Mamsievan2LM
  Gister om 22:00 ineens mega positieve ovulatietest... Onderste staafje was van gisterochtend. Heb deze ronde niet veel vruchtbaar slijm gehad afgelopen dagen dus snap er niks van.

  Maargoed gister wel een LH piek ondanks dat ik bijna niet getest had gisterenavond en wou overslaan en dus ook geen gemeenschap dacht te hoeven hebben...... Maar goed dat ik wel getest heb

  Afgelopen dagen goed gevreeën dus hopelijk deze ronde raak.

  Vanavond ook nog maar even gezellig maken

  Als dit vorige ronde ook zo ging en er svonds ineens een piek is dan snap ik wel waarom ik de piek miste..
 • Ilseanne

  Ik meld me ook maar weer hier. Nog aan het wachten tot het bloeden van de miskraam stopt en dan maar op zoek naar mijn ei. Duurde de vorige keer twee maanden na de miskraam, hopelijk nu sneller én met een goed (blijvend) resultaat. Heel veel succes iedereen

 • Suusoe

  Nou ik voel het al morgen ochtend of vannacht word ik ong 😭😭😭.

  Dus ik meld me weer hier . Op na de zoveelste ronde .

 • Liselott

  Stiekem af en toe meegekeken. Wat jammer, het was je zo gegund. Hopelijk deze ronde! Ik duim voor je!

 • Liselott

  Stiekem af en toe meegekeken. Wat jammer, het was je zo gegund. Hopelijk deze ronde! Ik duim voor je!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50