Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3570)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Smadjeee

  Na de miskraam eindelijk weer een menstruatie gehad. Weer terug bij week 1 dus. Ik zit te twijfelen om deze maand ovulatietesten van clearblue te gaan gebruiken, ovulatietesten van de action te gaan gebruiken of gewoon geen ovulatietesten maar me te focussen op baarmoederslijm.
  Ik merk dat ik het steeds moeilijker krijg met het feit dat het nog steeds niet is gelukt om zwanger te blijven. En dat terwijl zwanger worden ook niet heel gemakkelijk gaat :(

 • Yune

  Helaas alweer een beetje bruin ontdekt op het toiletpapier, en de early testen zijn op 4 dagen voor NOD nu nog omo-wit, dus denk dat ik weer naar deze week 1 moet :( helaas... op naar ronde 9...

 • Kmnvb

  @anno 85 hoe is het met je, ondanks dat het allemaal virtueel en onbekend is, moest ik aan je denken.

 • Kmnvb

  Zo de rode dagen zijn voorbij

 • Anno85

  Wat fijn! Ik heb vandaag een miskraam gehad dus ik zak weer naar week 1

 • Kmnvb

  Ooooo neee 😢 wat enorm naar voor je. Hoe is het met je?

 • Anno85

  Ja onwijs kut onwerkelijk nog!! Maar goed het vruchtje zal wel niet goed geweest zijn daarom afstoten. We gaan gewoon weer door! Al zal de volgende keer wel eng zijn

 • Kmnvb

  Pffff kut zeg....

 • Lily-anne
  Vroeger of anders.. op dag 12 ga ik naar week 2 deze week :) nod 24 juni :)
 • deesje1991
  Ik heb nu een ovulatietest gedaan van het merk lungene, hoe moet ik dit zien ? Moet ik klussen vanavond of moet de streepjes nog donkerder zijn? En zijn deze testen wel goed?
 • Mamavan2meisjesssss

  Hoi hoi als het streepje net zo donker of donkerder is als je controle streepje heb je een positive ovulatie test ik ken dit merk niet maar vindt de streepje allebei ligt maar dat kan door de merk test komen je zult voor deze test zeggen dat hij positief is

 • deesje1991
  Heb er nu 3 gedaan maar denk dat ik toch maar een ander merk moet proberen
 • Mmama28

  probeer die van sensi testen zijn top!😊

 • Ciaobellar

  Ik denk dat ik weer terug ga naar week 1 heb opeens heftige menstruatie krampen alsof ik ongesteld ga worden


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50