Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1157)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • NewBaby2018

  Deze week bloedafname voor de Rhesus.. kijken of er antistoffen gevonden worden. Vorige twee gelukkig alleen twee injecties hoeven hebben

 • Mama-van-a-m-z-r

  En umm... wat is dat voor een afbeelding hierboven van een vrouw met bijna platte buik en mini baby erin? 😂
  Dat is echt verre van hoe ik er nu uitzie 🤭

 • Mama-van-a-m-z-r

  Ik heb mn kleine meid nog niet 1x voelen hikken en maak me een beetje zorgen. 😞 (ivm verlies van een kindje)

  Zijn er nog meer die het nog niet gevoeld hebben?

 • Ohmamamia

  Voel je wel schopjes enzo?

  Ik heb ook echt nog geen hik gevoeld, en meen dat ik dat in de vorige zwangerschappen ook echt pas tegen het einde ging voelen.

 • Mama-van-a-m-z-r

  Ja ik voel haar wel bewegen, alleen geen gehik.
  Ik kan me niet precies meer herinneren wanneer ik mn andere kindjes voelde hikken... maar mn tweede had onvolgroeide longen toen hij geboren werd en is eraan overleden. Achteraf gezien besefte ik me dat ik hem nooit had voelen hikken en me zo vaak afgevraagd waarom me dat nooit was opgevallen. :(
  Dit is mn derde zwangerschap na het verlies (en 2 gezonde dochters erbij gekregen ☺️), maar het maakt de zorgen er niet minder op helaas tijdens de zwangerschap..

 • Ohmamamia

  Och ja, in dat geval snap ik je angst goed! Dat hikken komt wel ♡

 • Mommy_T

  Ik voel het ook niet hoor! Heb het bij mijn eerste kindje ook nooit gevoeld! Probeer je geen zorgen te maken, volgens mij betekent het niets! Voel je haar verder wel goed bewegen?

 • Mama-van-a-m-z-r

  Ja, ik voel haar wel iedere dag. De ene dag heel druk en hard schoppen en de andere dag heel rustig... 🤷🏻‍♀️
  Alleen geen gehik. Ben blij om te horen dat jullie het ook nog niet hebben gevoeld, misschien is het normaal en maak ik me te snel zorgen...

 • Mommy_T

  Misschien wel, maar dat is volledig normaal na wat je hebt meegemaakt! Hopelijk heb je ook momenten van onbezorgd genieten, want dat gun ik je erg!

 • Mama-van-a-m-z-r

  Ah dankjewel!
  Het gaat redelijk goed. Tijdens mn vorige 2 zwangerschappen heb ik zo goed als niet genoten... probeerde zoveel mogelijk afleiding te zoeken en er niet mee bezig te zijn. Beetje de tijd uitzitten.
  Deze keer waren de eerste maanden een hel :( geen idee waarom maar alles kwam opeens zo hard terug vallen, nachtenlang wakker gelegen en gehuild.
  Sinds ik haar goed kan voelen bewegen gaat het goed, en durf ik er zelfs van te genieten... iets wat ik al lang niet meer heb gedurfd :)

 • Pumpkinious

  Hoi dames!
  Wie van jullie neemt de kinkhoestvaccin wel/niet? Ik ben er met de vorige zs heel ziek van geweest en kon mijn arm 1,5week NIET bewegen 😂 dus zie er deze keer een beetje tegenop...

  Ik heb sinds deze week veel pijn links boven mijn stuit. Het voelt alsof een botje niet goed op z'n plaats zit en ik die op z'n plaats moet 'klikken'. Is dit een soort bekkeninstabiliteit?

 • Mom-wow

  Ik heb hem wel genomen. Idd wel aardig spierpijn van gehad een dag of 3. Maar 1000 x liever ik dan de kleine man!!

  Bekkeninstabiliteit kan heel goed en als je er op tijd bij bent ook goed vol te houden met een bekkentherapeut.

  Succes ermee!

 • Mom-wow

  Ik heb hem wel genomen. Idd wel aardig spierpijn van gehad een dag of 3. Maar 1000 x liever ik dan de kleine man!!

  Bekkeninstabiliteit kan heel goed en als je er op tijd bij bent ook goed vol te houden met een bekkentherapeut.

  Succes ermee!

 • Pumpkinious

  Klopt. Volgens een traditie binnen ons cultuur mag een baby de eerste 40 dagen toch niet buiten en ook niemand zien. Op 2 maanden zou hij dan ook een extra spuit krijgen. Maar moet er niet aan denken dat hij het tóch oploopt... zou ik mezelf echt niet kunnen vergeven...

 • Trotsemama♡

  Oh wauw.. mag jij samen met de kleine 40 dagen niet naar buiten? En mag niemand dan de kleine zien.. lijkt me heel moeilijk!

 • Pumpkinious

  Ik antwoord hier even, op je laatste reactie lukt dat niet.
  Geen probleem! Was toch ook geen erge vraag 😁
  En mag je dan wel mensen zien e.d.?
  Ja komt heel goed uit! Aangezien we vorige keer die 40 hersteldagen gingen aanhouden, hadden we iedereen uitgenodigd in het zh, maar dat was een hel! Ik was kapot, kon nooit voeden wanneer het nodig was, de kleine was heel onrustig,... dus hopelijk is bezoek verboden t.e.m. september 😂

 • Trotsemama♡

  Ja mag wel gewoon iedereen zien indd. Oh ja dat is indd wel heel vervelend.. heb je ineens een kamer vol. Een kamer vol zal vast niet mogen. 1 of 2 per keer waarschijnlijk. Ben benieuwd hoe dat voor ons is tegen die tijd haha

 • Pumpkinious

  Ja klopt. Ik ben wel in het parkje achter ons huis gaan wandelen met mijn zoontje elke dag. Vond heel de dag thuis zitten nu ook niet zo gezond... eigenlijk volgt bijna niemand die traditie meer. Maar ik vond het wel goed, want zeker met een 1e kind is het heel hard aanpassen en leren. Zo'n stormloop aan mensen heb je dan echt niet nodig.

  Maar de bedoeling is dus om geen ziektes door te krijgen, te rusten en om "het boze oog" weg te houden.

 • Trotsemama♡

  Oh oke! Nooit eerder gehoord vandaar mijn reactie excuses. Bij ons is het namelijk zo dat je 40 dagen hersteltijd hebt, maar niet dat je niet naar buiten mag. In deze tijd ivm corona etc komt het eigenlijk wel goed uit voor je haha. Geniet ze nog even!

 • anmh

  Ik heb hem wel genomen; vorige keer ook (dat was nog best een gedoe, want toen niet standaard en ik werkte in de kindergeneeskunde dus had hem liever sowieso wel ;-)). Maar heb nu, behalve 1.5 dag echt forse spierpijn nergens last van gehad...

  Die pijn boven je stuitje kan echt prima een soort bekkeninstabiliteit zijn. Je bekken begint natuurlijk echt fors te verweken rond deze periode; misschien helpt het om wat oefeningen te doen (rekken, strekken, proberen even in baby-pose op de grond te liggen en te 'wiebelen' of -als je dat weet/kunt- wat yoga-oefeningen?)

 • Pumpkinious

  Als je met kinderen werkt, snap ik de keuze volledig!
  Misschien lag het aan de manier van zetten. Ik heb nu een andere gynaecoloog en heb ik er deze keer niet zo veel last van 🤞

  Oooh fijn, dan hebben we dat ook gehad 😂 heb deze zs alle vreemde kwaaltjes die ik vorige keer niet had...
  Ik ga vandaag die oefeningen uitproberen. Hopelijk helpen ze, want gisteren liep ik volledig mank (kon niet steunen op mijn linkerbeen door de pijn) en mijn partner lachte mij uit. Tijd om oma te worden 😂

 • anmh

  Gisteren voor het eerst sinds de 11 weken echo weer een fysieke controle gehad bij de VK! (Tuurlijk, de 20 weken echo ertussen, maar dat niet bij de VK..). Gelukkig alles goed! Hartje klonk mooi, bloeddruk goed, gewicht prima. Nu met 30 weken weer een echo, ben benieuwd hoe die kleine gegroeid is/wat de schatting van die kleine is!
  Begin nu wel 's nachts last te krijgen van liggen op mn rug (kortademig), en overdag bij het rechtop in een stoel zitten. Verder gelukkig vol energie en nergens last van! kom maar op met dat 3e trimester! :)
  Hoe gaat het bij jullie?

 • Pumpkinious

  Wauw zó lang geen controle? 😱 Wel fijn dat alles in orde is!
  Heb je al een groot buikje? Bij het rechtop zitten herken ik de kortademigheid ook. Ik moet altijd naar achter leunen 😂

 • anmh
  Dit was afgelopen week, maar bij het zitten voelt ie vooral heeel hoog! (Sorry, krijg de foto niet rechtop op 1 of andere manier...)
  Naar achteren leunen/zitten helpt echt, dat houdt t comfortabel ;). En gisteren een hele dag cursus via Zoom op bed gehouden ;), leunend tegen de kussens tegen de achterwand haha ;).
 • Mama-van-a-m-z-r

  Bescheiden buikje inderdaad...
  Ik loop er alweer bij als een dikke waggel eend 🤦🏻‍♀️

 • anmh

  Hahaha zo voel ik me wel! Volgens mij is die buik afgelopen weer lekker gegroeid, als ik in de etalages kijk herken ik mezelf echt niet meer ;)

 • Mama-van-a-m-z-r

  Mijn buik groeit de afgelopen 2 weken ook opeens keihard! 🤭
  Al die tijd een vrij klein buikje gehad, maar helaas haha. We moeten er tog op een dag aan gaan geloven :p

 • Pumpkinious

  Ooooh ook wel een bescheiden buikje voor deze termijn 🙈🥰
  Hahah gewoon lekker liggen op bed joh, daar moeten ze alle begrip voor hebben 😂

 • Mom-wow

  Hallo week 27
  Hoe is het met jullie allemaal?
  Ik voel me wel oké, alleen super moe!!
  5 kilo aangekomen en morgen eindelijk weer een controle na 7 wk.. en dan wachten tot 30 wk voor de groei echo!

 • Pumpkinious

  Ik doe mee 😁
  Ik voel me écht goed! Zit net terug op mijn startgewicht, maar dat zal wel snel stijgen met al mijn vreetbuien 🤭 en ik heb weer volop energie!

  Hoe was je controle gisteren?

 • anmh

  Wat heerlijk! fijn he, die energie! Herken ik hier ook! Hopelijk blijft dat zo! :)

 • Pumpkinious

  Ja echt wel! Net nu mijn zoontje kan lopen en ik heel veel last heb van nesteldrang, komt die energie goed van pas 😁

 • anmh

  Ik reageer even hier want daaronder kán t niet meer ;).
  Mijn zoontje is nu 20 maanden! Wordt eind september 2, zitten ze dicht op elkaar dus!

  We zijn in november verhuisd van een heel klein huurappartement naar een eengezinswoning, maar hebben al mijn studenten meubels nog staan en geen lampen hangen enzo ;). Dus zijn druk bezig met struinen op marktplaats naar lampen (eíndelijk gekocht), tafels (vandaag aangeschaft 2e hands), stoelen (nog op t lijstje maar mijn 4 voor 10 euro overgekochte Ikea stoelen hebben t echt wel gejad onderhand;)) en zo door. + ‘oh volgens mij moet deze muur deze kleur en daar foto’s/schilderij etc ;)‘. Bij ons duurt het “inrichten” van een huis altijd eindeloos (die nieuwe stoelen staan al sinds 2013 op het to-Do lijstje;)) maar voor mij moet het echt allemaal NU NU NU ;). En als t dan eenmaal geregeld is is m’n vriend ook echt blij hoor, maar die houdt niet echt van dat speuren en van het ‘knopen doorhakken’;)

 • Pumpkinious

  Okeee, maar dat vind ik wel echt terecht hoor!
  Het is niet alleen omdat er een baby op komst is, maar jullie zijn verhuisd naar iets ruimer en iets voor langere duur. Dan wil je ook zo mooi en comfortabel mogelijk wonen!
  Maar de nesteldrang zorgt er voor dat het NU moet gebeuren 😂

  Wij wonen in een huurappartement met 1 slaapkamer. En ook al is de 2e op komst, dacht ik toch dat het ons ging lukken hier 😂 maar nu steekt nesteldrang z'n kop boven dus ben ik halsoverkop op zoek naar een groter appartement of eengezinswoning. Niet zo slim om te wachten tot de laatste 3 maanden 🙈

 • anmh

  hahaha heel herkenbaar! Ik heb ook echt onwijze nesteldrang (heb ik bij mijn zoontje echt niet gehad, dit is echt een totaaal nieuwe ervaring! m'n vriend wordt langzaamaan gek ;-)). Hoe oud is je zoontje? die van ons hobbelt ook alle kanten op, en op zn 3wieler/fiets moet ik soms echt rennen ;-) houdt je fit he ;-)

 • Pumpkinious

  Hij is vorige week 1 jaar geworden 😍 en jouw zoontje? Ja, zeker met de lockdown in België. Zo kwam ik toch aan mijn dagelijkse beweging haha.
  En heb je het vooral in de vorm van "alles kopen" of "alles kuisen"? Want met alles kopen snap ik wel dat hij gek wordt😂

 • Mom-wow

  Ah, wat fijn!
  Hihi, dan mag je nog wel even lekker eten

  Controle was weer helemaal goed gelukkig. Ze kon me niet zeggen hoe die lag of hoe groot hij is..
  Dat vond ik wel gek?
  Maar goed.. 1 juli echo!!

 • Pumpkinious

  Krijg je tijdens die controles dan geen echo? (in België werkt het wat anders, daarom dat ik het vraag 😁)

  Oh fijn! Ik 6 juli
  De bevalling is zo dichtbij... met de eerste zs duurde alles eeuwen. Nu denk ik soms dat ik nog maar 15weken ben, maar ondertussen is het al 27

 • Mom-wow

  Ah oke. Grappig dat er zo'n verschil in zit dan. Ik zou wel elke maand een echo willen.
  Ik heb inderdaad 2 oudere zoons van 8 en 10, die redden zichzelf al veel

 • Pumpkinious

  Hahah daarmee dat het traag gaat voor jou. Je kinderen zijn al zelfstandig. Wel leuk, opnieuw zo'n baby'tje na al die jaren 🥰

 • Mom-wow

  Nee, niet standaard een echo.
  In NL is het bij mijn vk gebruikelijk om met 7 a 8 wk, 11 a 12 wk, 20 weken, 30 en 34 een echo te krijgen..
  De tussen controles zijn bloeddruk meten, hartje luisteren, baarmoeder voelen..

  Fijn weer een echo!
  Toch elke keer weer fijn om te spieken..
  Ik heb juist niet het gevoel dat het dichtbij is, de bevalling.. ik denk steeds jeetje nog 3 maanden...pff..
  Hihi, maar wachten is ook niet echt mijn ding

 • Pumpkinious

  Oooh oke! In België krijgen we elke 4 weken een echo bij de gynaecoloog. Maar ik volg een nieuw concept waarbij ik alleen naar de gyne ga voor 12, 20 en 30 weken en tussenin komt een vroedvrouw aan huis controles doen, maar geen echo. Dus een beetje hoe ze het in NL doen 😁

  Toch? Jij had al 2 kinderen he? Zijn ze dan al wat "ouder"? Ik heb een kindje die net een jaar geworden is, dus ik denk dat het daardoor komt. Ben zo veel bezig met hem dat ik de tijd niet voel voorbij gaan 🙈

 • anmh

  Was je al moe of is dat nu weer nieuw bijgekomen? Voel je je verder goed? 27 weken alweer, dan gaat het ineens toch best hard hè! Wat is je gewicht netjes! Ik ben al 11 kg aangekomen! Volgens de VK niets om me druk over te maken, maar hoop toch dat ik t meeste onderhand gehad heb....! ;)
  Weten jullie al wat t wordt?

 • Mom-wow

  Nee, is er wel weer opnieuw bij gekomen. Verder voel ik me goed.
  Soms wel harde buiken, maagzuur en hooikoorts klachten. Maar verder mag ik niet klagen hoor!
  Ik was in het begin best ziek en ben toen zo'n 3 kilo afgevallen eerst.. dat helpt natuurlijk ook wel mee..
  Ik ben bij de eerste 2 gemiddeld 6 a 7 kilo aangekomen..
  We krijgen een zoon!

 • anmh

  wat heerlijk dat je je zo goed voelt! Lekker van genieten! En inderdaad, eerst afvallen helpt natuurlijk wel om je gewicht iets onder controle te houden ;-) Heerlijk dat t telkens maar zo weinig is!
  Ik voel me op t moment vooral bij het zitten echt kortademig, ook iets wat ik bij mijn zoontje niet heb ervaren! die buik zit dit keer echt hoger! Ben benieuwd! Gelukkig deze week m'n gewicht stabiel gehouden, hopelijk blijft dat zo :) Verloskundige maakte zich er absoluut niet druk over. 11 kilo bij 27 weken viel volledig binnen de normaal... Scheelt weer ;-)

 • Mom-wow

  Gelukkig dat zij zich geen zorgen maakt.
  De baby ligt hier ook hoog!
  En dat zorgt ook voor een extra dikke buik zei de vk, omdat de baby de baarmoeder mee omhoog trekt.. ?
  Ik red me er wel om

 • Beroontje

  In week 27 aangekomen 🥳🥳

 • N.iekiet

  Hier ondanks corona om de 5 weken ipv 4 weken gehad, en vanaf nu om de 3 weken en dat gaan ze weer inzetten ook gelukkig.

 • Nyn2020

  Jaa, wat leuk heh! Ik ook🥳, heb je ook deze week weer een controle sinds heel lange tijd? Ik ben in maart voor het laatst bij de verloskundige geweest en tussendoor alleen de 20 weken echo gehad....
  Vind het fijn dat ik er weer naartoe mag 😊! Hoe zit dat bij de andere dames? Ook zo weinig op controle geweest?

 • Beroontje

  Ja ik heb morgen een afpsraak bij de vk. 4 Weken geleden had ik een afspraak, omdat ik mij niet zo goed voelde, maar daarvoor was t ook in maart. Ik ben blij dat we weer gewoon op controle mogen en geloof nu ook om de 3 weken als ik het goed heb.

 • Nyn2020

  Was alles goed bij de controle ☺️?

 • Beroontje

  Hey Nyn, controle was goed. Ben in totaal al 12kg aangekomen. Ze vond mn baarmoeder flink. Nu a.s vrijdag suikertest en met 30 en 32 weken ee groeiecho.
  Wanneer ga je naar de vk? Of ben je al geweest? 😊

 • Nyn2020

  Fijn dat alles goed is, goed dat ze nog een extra groeiecho laten maken. Mijn controle was ook goed en krijg ook volgende week met 30 weken een groeiecho ☺️, ben benieuwd! Leuk om dat kleintje weer te zien 😁

 • Myla04

  EINDELIJK! 🥰 elke dag/week is een overwinning!

 • Bossje

  Fijn hè? zo zie ik het ook!☺️
  Kan niet wachten tot de kleine er is!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van donderdag, 8 oktober 2020 tot en met woensdag, 14 oktober 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50