Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (732)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Frugivore

  Nu de 6e maand op zen einde loopt, ben ik opeens verschrikkelijk ongeduldig om onze kleine spruit in men armen te houden. Het lijkt nu echt alsof die laatste 3 maanden voorbij gaan kruipen. Maandag 3d echo en dan kan ik toch het gezichtje al eens zien. Ook ben ik opeens terug enorm moe door de dag.
  Men man heeft zelfs een bed beneden geinstalleerd om te zorgen dat ik lekker kan dutten overdag.
  Zijn er vrouwen die zich ook zo ongeduldig voelen of die al een kindje hebben en me kunnen vertellen of dit nog voorbij gaat vliegen of niet?

 • MBL84

  Ja herkenbaar hoor, begin ook echt al nesteldrang te krijgen en moet mezelf echt inhouden om niet al de babyspullen te gaan wassen...En dan 'moeten' we nog 3 maanden hihi

 • Druif89

  Ik herken het ook. Moet mezelf ook al 'n week tegen houden om niet aan de was te beginnen en normaal heb ik een gruwelijke hekel aan de was doen
  En ben ook enorm nieuwsgierig op wie de baby zal lijken.

 • Mil1989

  Hoe houdt iedereen zich met het warme weer? Mijn man heeft een zwembadje achter het huis neergezet, heerlijk afkoelen na het werk!
  Afgelopen maandag weer controle gehad en kindje loopt een weekje voor op schema :)

 • Jusme

  Ik koel mijzelf af door mijzelf even af te spoelen of even een natte doek in men nek en voorhoofd te leggen...

  Maar een zwembadje is wel super fijn zeg! En een weekje voor kan dat kwaad? Of heeft dat gevolgen voor je uitgerekende datum?

 • Mil1989

  Ik heb eigenlijk geen idee. Heb elke controle weer iemand anders dus kan best zijn dat ze onderling iets anders meten. Ze gaan de volgende controle extra meten en anders een extra groei echo tussendoor.

 • Pinklady1990

  Wat vliegt de tijd zeg☺️ Ik geniet elke dag van ons kleine meisje haar getrappel, gelukkig bijna geen kwaaltjes dus heb geen klagen, vandaag naa de vk weer even het hartje luisteren en volgende week hebben wij een groeiecho omdat ik veel vruchtwater heb.

 • Marley91

  27+1 ♡
  Vanmorgen bloed laten prikken bij de verloskundige vanwege mijn negatieve bloedgroep. Als de buikbaby positief is, dan krijg ik bij de volgende controle een prik.

 • Risheen

  Ja vandaag precies 27 weken. Pffff gaat ineens zo snel. Vanacht de eerste nacht met krampen in me kuiten. Had ik bij de eerste ook. En zolang het niet zo warm is gaat 't Prima. Bijna aftellen geblazen.

 • Ing1985

  Hai Risheen, ik heb ook al een paar weken krampen zo af en toe. Vervelend he?!?! Ik kan wel tegen die hitte alleen me onderrug is zo irritant.. bukken etc. Is niet echt meer mogelijk.
  Ik heb erg zin om straks in de laatste fase te zitten. Mis me eigen lichaam
  Nog meer dames met lichamelijke klachten naast de roze wolk😉 ?

 • Buuf1989

  Hier vandaag 27 weken en al 2 weken bekkeninstabiliteit. Begin mijn eigen lichaam ook te missen. Liep vandaag in de stad en zag overal leuke zomerse jurkjes hangen en dacht ik... wil ik ook😒

 • Nurcantje

  27+ 1 alweer! Wat is het vanaf week 20 toch heerlijk snel gegaan! Enorm veel last van maagzuuur, soms kramp in mijn darmen en non stop rusteloze benen/ kramp wanneer ik lig. Ben we blij als dit allemaal over is. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat mijn kindje gezond ter wereld komt. He b nogal wat dingen gehad rondom mijn eigen hart. Zo vaag maar ik ben totaal niet bang voor de bevalling. Ben ik de enige die er niet tegenop kijkt? Ik verheug me er zelfs op! Ook al zijn er nog veel vraagtekens rondom mijn bevalling

 • Babysept

  Aah zo herkenbaar. Ik ben alweer 28+3. De tijd vliegt enorm! Heb ook veel maagzuur en kramp in kuiten, altijd snachts wanneer ik wil slapen! Voor mij is het mijn tweede zwangerschap en kijk er totaal niet tegenop om te gaan bevallen. Klinkt gek maar heb er zelfs zin in. Vond het bij de eerste zo’n mooi moment dat je weet binnen nu en een paar uur heb ik ons kindje in mijn armen. Heb het toen zonder ruggenprik gedaan en ik vond het super fijn omdat je zo alles goed meemaakt. Tuurlijk je hebt enorm veel pijn maar je voelt wel wat er met je lichaam gebeurt. Ieder zijn eigen ding natuurlijk;)

 • Sleeperson

  Maagzuur klinkt herkenbaar. Echt een vies en vreemd gevoel in m'n keel.

 • 3love

  Nou idd nadat ik mijn meisje goed ging voelen vliegen de weken voorbij. Ik had bij de 1e ook totaal geen angst voor de bevalling, je hebt ook echt geen idee wat je overkomen gaat en dat is maar goed ook ;) extra spannend voor jou dus!

 • Nurcantje

  Haha ja misschien dat ik bij mijn tweede wel een soort angst zak hebben. Door mijn complicaties maak ik me eigenlijk alleen maar druk om onze gezondheid. Hoe ver ben jij?

 • 3love

  27.4 vandaag, fijn hoor jou nuchtere instelling die heb je nodig ;) ik krijg een geplande ks dit keer maar t blijft spannend!

 • anmh

  27 weken vandaag! Nog heerlijk op vakantie 😍
  Merk dat ik sinds een paar dagen weer wat misselijk ben, een andere stoelgang heb en minder trek heb (Nouja, wel trek maar vol gevoel na een paar happen)... ik denk dat dit komt door n groeiende buik/baarmoeder/darmen die tegen mn maag aandrukken etc, vroeg me zo af: zijn er meer dames die hier last van hebben?

 • 3love

  Moet idd ook wel kleinere porties eten om niet direct zon opgeblazen gevoel te hebben, alsof je een voetbal op hebt pfff... hoort erbij helaas. Zakt straks als je kindje wat dieper/lager gaat liggen dan krijg je ietsje ruimte oo je maag terug.

 • 3love

  Fijne vakantie!!

 • Sleeperson

  Nog veel plezier op reis.
  Ik begin nu soms een druk te ervaren op m'n ribben.

 • Sleeperson

  Jeej weer een week erbij. We zijn dankbaar voor iedere week dat onze meisjes nog in m'n buik zitten.
  Vanavond hebben we in het ziekenhuis een afspraak bij de vroedvrouw van daar. ( ik heb anders een onafhankelijke vroedvrouw) Ik vermoed dat we uitleg gaan krijgen over de werking van de verlosafdeling.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van zondag, 11 november 2018 tot en met zaterdag, 17 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50