Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (997)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Ellis1987

  Hallo Lieve Dames,
  Even een vraagje, krijgen jullie ook zoveel commentaar over jullie buik?
  Overal waar ik kom vallen mensen over mijn "grote" buik...en of alles wel goed is...en :kind je moet nog 3 maanden.... Wordt er zo enorm onzeker van. Donderdag moet ik weer naar de verloskundige. Volgens haar meting ligt de baby gewoon perfect op schema. Dinsdag ga ik voor de zekerheid voor een suikertest...zie hier wel heel erg tegenop...

 • Paula14

  Mensen zeggen soms rare dingen..
  Ik kreeg vorige week ook zo'n soort gelijke opmerking. Ik heb me er bij neer gelegd. Dit soort mensen hebben er geen verstand van! Als een verloskundige het niet vertrouwt, zal ze dit vast aangeven.

 • Blauwstaartje92

  Nog meer dames die zo'n pijn in hun ribben/middenrif hebben? Vooral 's avonds weet ik soms niet meer hoe ik moet liggen of zitten..
  En vooral 's ochtends lijkt het alsof ik in mijn bovenbuik echt énorme spierpijn heb, dat alles weer in beweging moet komen.
  Heb al andere bh's gekocht, maar werkt nog niet echt..

 • Paula14

  Hallo, vandaag in week 27 aangekomen. Merk dat het zwaarder wordt. Verschillende kwaaltjes. Onder andere benauwd en soms ook hartkloppingen. Herkennen jullie dit?
  Nog een paar weken werken en dan met vervroegd verlof. Ik zie er naar uit!

 • Ellis1987

  Jaaaa heeeeel herkenbaar. Benauwd word ik ook vaak als de kleine beebs zich aan het uitrekken is in mijn buik. Ben je ook zo snel buiten adem?

 • Paula14

  Ja, ook dat! Als ik een trap op loop, wat op mijn werk onvermijdelijk is... sta ik echt uit te hijgen.. terwijl ik normaal best een goede conditie heb! Ik kan het me niet herinneren van mijn vorige twee zwangerschappen..

 • Tati28

  Halloooo week 27! 😍💙 zo benieuwd naar onze kleine jongen , maar als ik dan zo denk... het gaat allemaal zo vlug !! Probeer echt te genieten van deze laatste 3 maandjes, eens ze geboren zijn gaat het ook zo vlug allemaal ! Is mijn laatste dus mag het best niet te vlug gaan hoor 🤔😅
  Veel zwangere hier in de buurt waar ik woon, toeval of ? 🤷🏻‍♀️😂😂 goe gaat het met jullie dames ??

 • Gfnc
  Vrijdag echo gehad met 27.3 weken 💙
  Echt een mini me lijkt precies op mijn 🥰
  Papa en mama zijn nu al verliefd
 • Tati28
  Overmorgen 27 weekjes , gisteren 2de poging 3/4D .. beter resultaat dan vorige week 🥰
 • Inverwachtingvanbaby2

  27 weken 👶🏼💙

 • Miranda-schut
  4 d pretecho 27+3 😍
 • Daphne1

  Prachtig! Dat neusje😍

 • Tati28
  Hier ook gisteren 😍 25.4
  Maar hij liet zijn gezichtje niet zien ! Dus mogen we volgende week nogmaals terug voor een poging 🤞🏻🤞🏻 Echt mooi he 🥰
 • Miranda-schut

  Echt heel mooi! Mijn kleine meid lag perfect had echt geluk.

 • Ltv

  Wauw mooi zeg!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van zondag, 12 januari 2020 tot en met zaterdag, 18 januari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden