Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1325)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Anoniem38

  Hallo week 27 🥰 Laatste week in het tweede trimester. Wat gaat de tijd ineens snel. A.s. maandag de groeiecho en mogen we haar ook weer even bewonderen. Ik begin last te krijgen van slapeloosheid. Om 3/4 uur in de nacht klaarwakker en dan ook niet meer kunnen slapen. Verder alles gelukkig helemaal prima en mag ik echt niet klagen kwa klachten.

 • Beetjegeluk

  Ja gaat snel he!
  Wij hebben.de groeiecho dinsdag gehad. Alles goed, loopt een beetje voor qua groei....we zullen zien🍀🩵

 • Anoniem38

  Fijn dat alles goed gaat!
  Ik weet nog dat we in week 7 zaten haha. Nou al klein mensje in de buik. Zo bijzonder.

 • Beetjegeluk

  Ja idd🥰

 • Lola1993

  Week 27. 😍

 • Beetjegeluk

  Hallo week 27 🩵

 • Ccctje

  Vandaag 27 weken❤️❤️ nog 1 week dan start de 3de en laatste trimester en kan ik eindelijk aftellen naar ons 1e wondertje💙💙💙

 • Xwantje

  Moe, zo ongelooflijk moe..
  Zelfs te moe om fatsoenlijk te eten.

  Kijk echt uit naar het einde!

 • Lennieke

  Ja idd, ik sinds deze week ook alweer zo moe.. en s’nachts niet kunnen slapen!

  Jullie al last van harde buiken ?

 • SabinaN

  Ik merk weleens dat mn buik strak aanvoelt (wanneer ik mn concentreer op mn ademhaling), maar dat kan ik enkel controleren met mn handen. Het doet geen pijn. Zijn dat ook die harde buiken? Want dat kan al voorkomen na enige tijd zitten en dan kort lopen 🤔

 • hannahm

  Heeel moe! Kan de hele dag wel slapen🤣 en de nachten ben ik aan het spoken inderdaad..
  Harde buiken heb ik echt heel vaak mag ook nog amper iets doen🙄
  Heel saai dus

 • Xwantje

  Hier ook ‘s nachts slecht slapen..

  Heb nooit echte harde buiken gehad voor mijn gevoel. Mn buik doet wel eens zeer, maar of het dan een echte harde buik is, geen idee

 • MamaMandy90

  Snachts slapen ? Wat is dat ook alweer 😂 ik merk nu ook dat het werken enorm zwaar word dus ik ben echt aan het aftellen na mijn vakantie/verlof. Nog 5 weken..
  Gisteren een groeiecho gehad, ze is wat aan de kleine kant maar het is niet iets waar ze zich zorgen om maken gelukkig.

 • Xwantje

  Nog even doorbikkelen dan!

  Hier vanaf dag 1 thuis en ben er toch wel heel blij mee.. zeker in combinatie met die andere 3, kan ik mn rust soms pakken.

  Hier was ze aan de grote kant, 3 weken voor (op 25 weken). 2 dagen later kwam zwangerschapsdiabetes eruit. Iets wat ik bij de andere nooit gehad heb, maar jee wat een marteling! Zo letten op wat je eet..

 • Lennieke

  Week 27, en de twins doen het super goed! Ik tel af naar mijlpaal 30 weken!

 • MamaMandy90

  Week 27 💕

 • MMM95

  week 27!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van woensdag, 28 februari 2024 tot en met dinsdag, 5 maart 2024.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50