Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1282)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Aroc90

  Het gaat zo snel, ongelofelijk! Op maagzuur, kuitkrampen in de nacht en bepaalde houdingen gaat het verder goed, langzaam beginnen we ook aan het kamertje

 • AGR_1989

  Wij hebben donderdag de 3D echo 😍 Kan echt niet wachten om naar het gezichtje van onze kleine man te kijken! Is dan alweer 8 weken geleden dat ik een echo heb gehad dus kijk er enorm naar uit! Jullie nog iets leuks gepland staan? X

 • 6e-wonder

  Wat leuk! Geniet er van vandaag!💙

 • 6e-wonder

  Vandaag 27 weken! Langzamerhand raakt alles van de uitzetlijst afgevinkt. Gister een ikea kruidenrekje opgehangen boven de commode. Leuk gedecoreerd, staat zo gezellig! Heerlijk om weg te dromen bij al die spulletjes Onwerkelijk dat we de laatste drie maanden ingaan. Hoe tergend langzaam de tijd eerst ging, zo snel vliegt het nu voorbij!

 • AGR_1989

  Heerlijk hè dat afvinken! Ben ook druk bezig met de decoratie van de kinderkamer. Ongelofelijk dat we zo al ons laatste trimester ingaan. Kan niet wachten om ons wondertje te ontmoeten 😍 Onwerkelijk dat er binnen zo korte tijd zo’n heerlijk klein frummeltje in het ledikantje ligt. Hoe voel je je? X

 • 6e-wonder

  Ik voel me prima! Eindelijk de energie om lekker dingen aan te pakken😊 Het enige minpunt is brandend maagzuur, maar gelukkig bestaan er rennies😉 En jij?

 • FrutselRietje

  27+6!

  Ik blijk een rhesuspositieve baby te dragen en ben zelf negatief dus met 30 weken en na de bevalling krijg ik een prikje.

  Ik ben redelijk opgeknapt na een week vakantie en ga proberen om iig weer 32 uur te werken deze week. Ik merk wel dat mijn hoofd vaak vol watjes zit🙈

  De baby beweegt elke dag flink, super fijn ter geruststelling maar sommige moment ook echt minder prettig (vooral voor het slapen gaan haha) 🙈

  Zaterdag de 3D/4D echo en we kijken er echt naar uit!

  Ook onverwachts een babyshower gehad en overladen met kados. En op 20 november staat er nog een gepland vanuit mijn vriendinnen. De baby wordt erg verwend 🥰

 • Marloes91

  Vandaag 27+3 weken zwanger en de 1e groeiecho gehad. Schattig kwam uit op 1160 gram. Buikje & hoofdje lopen iets voor beentjes iets achter. Voor nu helemaal perfect. 2 november staat de 2e gepland.

  Vorige week even in het ziekenhuis gelegen met weeën. Gelukkig blijft mijn baarmoedermond nog lang. Maar goed in de gaten blijven houden.

 • Miiepj-aapie

  Gelukkig dat het goed gaat schrok van je vraag op bb. Hopelijk blijft de kleine echt nog even zitten!!

  Fijn dat de groei in iedergeval goed gaat 🥰
  Hier 3w terug 1e groei echo gehad volgende week weer. Vanaf 28w zeiden ze gaan ze eventueel meer 'afwijking' zien. Ben benieuwd! Hopelijk groeit je kleine der eigen lijn ☺️

 • FrutselRietje

  Wat spannend zeg om nu al weeën te hebben gehad! Hopelijk blijft het nu rustig en blijft zij nog even zitten.

  Zijn de groeiechos om een bepaalde reden of standaard bij jouw vk?

 • Lissity

  Ik ben beland in week 27! Nog 9 weken tot mijn verlof ingaat. Lijkt zo ver weg nog, maar er zit ook nog een week vakantie tussen, waarin we de kamer onder handen gaan nemen en de meubeltjes in elkaar gaan zetten. Aankomende dinsdag weer naar de vk om naar het hartje te luisteren en aanstaande vrijdag heb ik een 3D/4D-echo gepland.

 • FrutselRietje

  Gek he dat het eigenlijk ook best snel gaat tot aan het verlof. Ik moet nog iets van 7 weken. Buik groeit ook hard nu.

  Veel plezier vrijdag met de 3D/4D echo, wij hebben hem zaterdag staan 😁

 • Miiepj-aapie

  Veel plezier morgen 🥰

 • Sensabeel

  Nu 27.5! Op naar het derde trimester. Ik heb veel moeite met in slaap vallen. Mede door de onrustige benen, hiervoor gebruik ik magnesium in spuitvorm, dit ontspant de spieren. Even als tip voor de dames die dit nog niet gebruiken. Het werkt echt bij mij (vierde zwangerschap). Succes dames in het derde trimester!

 • 12345678

  27 weken. Geen bekkenpijn meer, eigenlijk helemaal geen klachten 🙂 heb sporten weer opgepakt 💪🏻 Nog 3 maanden te gaan!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van donderdag, 13 januari 2022 tot en met woensdag, 19 januari 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50