Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1263)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Jill8i

  Jeetje mina week 27 alweer 😁
  Wat gaat de tijd snel zeg!
  Terwijl in 't begin van m'n zwangerschap de eerste 12 weken oneinig leken te duren 😅
  T waggelen gaat nu beginnen en merk ook echt wel goed dat dingen steeds zwaarder worden maar met alle liefde nog even volhouden en dan is ze er ❤️

 • Dibbus

  Komen jullie toevallig allemaal uit België of is jullie zwangerschap medisch dat jullie allemaal naar de gyn zijn geweest? 😅 Ik ben daar na de 6 weken echo (ivm eerdere bbz) nooit meer geweest en geloof ook niet dat er nog naartoe hoef. Ik heb dus ook geen idee hoe groot/zwaar mijn baby nu is haha, ik weet alleen dat de vk zei dat mijn buik goed groeit en de baby ook goed lijkt te groeien, maar dat weet ze alleen door te voelen 😁

 • Jill8i

  Precies wat jij zegt dacht ik ook toen ik de reacties las hier..
  Gek he dat het zo kan verschillen!

 • Pioen8

  Inderdaad België. En net telefoon gekregen dat m’n suikertest niet goed was, dus ik mag nog eens terugkomen volgende week…😩

 • ❤~je0919

  Hé chips... Ik had t ook helaas
  Nu 1x per week 7x prikken 🤦🏼‍♀️

 • Dibbus

  Ow wat balen 😐 nog zoiets dat hier in Nederland niet standaard gebeurt... Ik heb alleen rond 12 weken glucose laten prikken en dat is het....(niet nuchter)

 • ❤~je0919

  Ik ben belg, woon al 18j in Nederland.
  Ik ga gewoon altijd al naar de gynaecoloog.
  En krijg telkens vervolg afspraak

 • Dibbus

  Ah ok, interessant! Ik ken alleen maar mensen die bij de vk komen, dus het viel me op!

 • ❤~je0919

  Wij wonen ook dicht bij de grens dus hier is dat heel normaal. 🤗

 • Dibbus

  Hihi dat zal het dan zijn denk ik, ik woon in de Randstad ☺️

 • Pioen8

  Gisteren ook gynaecoloog, alles op schema: ongeveer 1,115 kg en 32 cm. Hoofdje naar beneden, poep tegen gal, lever en rechterribben. Dat laatste bezorgt me al enige tijd veel pijn. Had dit eerste zwangerschap ook, er zit niet veel op dan te wachten tot hij indaalt. Maar dat kan volgens gynaecoloog ook langer duren nu omdat er bij een 3de zwangerschap al genoeg ruimte in het bekken is om in te dalen. Bon, no pain, no gain zeker? 🥴

 • ❤~je0919

  27weken alweer🤗👍
  Vandaag mochten we weer op controle.
  Alles was helemaal in orde met ons klein wondertje.
  1,150kg netjes op schema voor lengte van de zwangerschap.
  Ook even m'n zorgen omtrent de bevalling achter gelaten.
  Maar moest daar nu echt nog niet over gaan wakker liggen.
  Baby ligt tot nu toe met z'n billen naar beneden (stuit) maar als het goed is zal die zich nog wel draaien de komende weken.

  Ook over het vele bloedverlies bij m'n vorige bevalling m'n zorgen geuit.
  Maar ze zei ook dat kunnen we van te voren niet weten.
  Wel kunnen we ons erop voorbereiden.
  Dus meer medicatie via t infuus zo wie zo.
  26augustus mogen we weer.
  Dan zal ons beebje weeral flink gegroeid zijn en zitten we over de 32weken heen!
  Wat gaat dit ontzettend snel!!!! 😱🙈❤️

  Verder na een mooie val afgelopen week gelukkig naar achteren (hoofd tegen verwarming aan, keihard op m'n stuitje)
  Houden we maar een beetje ons gemak.

 • Kaatje1984

  Zorgen uitspreken is altijd goed en fijn dat er voorbereiding getroffen wordt wat betreft bloedverlies.
  Gaat ontzettend snel nu hè! Ik ben woensdag bij de gynaecoloog geweest, staat in week 26 een stuk over. Wij mogen 16 augustus weer terug, dan gaan we hoogstwaarschijnlijk de datum bespreken voor de geplande keizersnede.

  Uhm niet meer vallen hè... Rustig aan jij!

 • ❤~je0919

  Oohhh spannend dan heb je echt zo een eindpunt al in zicht hé 😍
  Haha zal m'n best doen 🙈

 • San-32

  Bijna 27 weken zwanger🥰

 • tienus

  Zo alweer in week 27 aangekomen, vind deze weken erg speciaal, de kleine moet vooral blijven zitten maar de kans op overleven wordt steeds groter!
  Alles gaat nog voorspoedig op pijnlijke heupen na tijdens het slapen, maar als dat het enige is mag ik niet klagen 😊.
  Alle anderen ook succes en blijven volhouden 😘😘

 • lady27

  Ik ben vandaag ook 27 weken. Ik vind de tijd voorbij vliegen. Dit is mijn derde zwangerschap en ook de laatste. We genieten er enorm van. Zeker nu mijn dochter en zoon wat ouder zijn (7 en 5) en vol meekrijgen.
  Kusjes op mijn buik als ze naar school gaan, namen met elkaar bedenken en geregeld helpen in de babykamer.
  Ik voel mij eigenlijk nog heel goed, ik hoop dat dit nog even zo kan blijven. En ik vind het ook een geruststelling dat de baby steeds meer af is

  Succes allemaal

 • Babywens2021
  Woeehoeeeee we gaan richting 3de en laatste trimester, nog een paar daagjes
 • Isadora86
  Jaa🥰🥰
  Hier is het morgen zover!

  (Ja ik heb een hele vieze spiegel haha)
 • Babywens2021

  Ennuh bij mij zaterdag dat ik in de laatste kom woehoeeee, echt aftellen. Ben er zat van🤣

 • Babywens2021

  Prachtige foto🥰

 • Isadora86

  Dat is jouw foto ook! ❤

 • Babywens2021

  Ik denk dat we ongeveer allebei dezelfde grootte hebben van de buik zie ik nu haha

 • Isadora86

  Ja dat denk ik ook haha !

 • Isadora86

  Wat doen jullie nou? Met de coronaprik..
  Ik had er een topic over gemaakt maar dat is verwijderd, ik heb niet eens alle reacties kunnen lezen.
  Ik ben er zo onzeker over. Waar doe je goed aan...

 • Fleur38

  Ik heb, na goed overleg met de verloskundige, de vaccinatie wel genomen. Pfizer. Geen last van bijwerkingen. Heb de vaccinatie genomen omdat ik tot een risico groep behoor. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Ik word alleen moe van dat ik bijv onder collega’s mijn keuze moet verantwoorden. Leven en laten leven!!!

 • Isadora86

  Ik zou ook Pfizer krijgen als ik hem nu zou nemen.
  Als ik zelf nog eens extra risico zou lopen zou ik het ook eerder overwegen. Ik ben alleen zo bang dat er iets met mijn baby gebeurd.

  Ik vind die keuze verantwoording ook verschrikkelijk. Of dat mensen je gaan uitschelden omdat je iets anders kiest dan hun. Iedereen is er gelukkig vrij in!

 • Babywens2021

  Ik werd begin dit jaar al opgeroepen (thuiszorg medewerker) maar ik zie helemaal af van de vaccinatie. Ik heb er een naar gevoel bij. Het is mij net wat te snel in elkaar gezet, plus dat je gewoon corona kunt krijgen en doorgeven. Ieder zijn keus natuurlijk

 • Isadora86

  Ja dat heb ik ook.. al zou ik hem op zich wel willen nemen als ik bevallen ben. Maar er is zoveel tegenstrijdigheid...
  Maar ik vind het voor nu gewoon te eng omdat ik al een miskraam heb gehad en een zwangerschap heb moeten afbreken.

 • Babywens2021

  Blijft ook lastig onderwerp. Als je hem niet neemt dan kijken mensen je raar aan, en als je hem wel laat zetten is het ook niet goed van de tegenpartij. Ik ben gewoon neutraal ieder zijn keuze toch. Moeilijk gedoe steeds bah. Laat iedereen in zijn waarde, dan wordt alles een stuk leuker

 • Isadora86

  Ja iedereen heeft tegenwoordig wel een mening. En ik vind dat iedereen het voor zichzelf moet weten. Ik ben verder ook neutraal. Als ik niet zwanger was zou ik hem wel nemen. Maar mensen moeten hun mening niet zo op anderen leggen.

 • Babywens2021

  Precies dat inderdaad, wordt je toch doodmoe van altijd dat oordeel jakkie. Ieders eigen keus😊

 • Lief1988

  Ik wacht tot de kleine is geboren in september. Ieder zijn eigen natuurlijk

 • Isadora86

  Ja mijn 1e gedachte is dat ik ook liever wacht tot na de bevalling. Het is gewoon dat alle tegenstrijdige berichten me nogal onzeker maken.
  Mijn vk kwam ook al met een horrorscenario toen ik om advies vroeg. Dat helpt ook niet erg mee.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van zondag, 17 oktober 2021 tot en met zaterdag, 23 oktober 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50