Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4855)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • laravt

  12+2 vandaag inmiddels en nog steeds goed beroerd, ik merk ook dat ik best snel buikpijn heb rond mijn baarmoeder bv met een stukje lopen of een tijdje staan. Ik herken dit niet van m'n vorige zwangerschappen wat me gelijk redelijk ongerust maakt, volgende week donderdag hebben we de 13 weken echo.
  Misschien zijn er moeders die de buikpijn herkennen en me een beetje gerust kunnen stellen haha?

 • Ginette87

  Oh ik heb dit als ik snel op sta. Dan doet mijn buik daar zo'n pijn 😅

 • Ginette87

  Oh ik heb dit als ik snel op sta. Dan doet mijn buik daar zo'n pijn 😅

 • Meliss292020

  Yes 12+1 alweer🥰🤰🏼 Bloeduitslagen zijn goed.. nu nog even de nipt afwachten en morgen de 13weken echo! Pff spannend 😅

 • Silvaa

  Hoi moeders & moeders 2be..
  K ben alweer vooruit gezet!! Morgen de nipt test.. vind t wel erg spannend allemaal.. wie o wie heeft em ook gedaan? Deel me je ervaring.. volgende week woensdag de 13 weken echo.. ook zo spannend allemaal.. heel veel succes iedereen

 • Silvaa

  Hoi moeders & moeders 2be..
  K ben alweer vooruit gezet!! Morgen de nipt test.. vind t wel erg spannend allemaal.. wie o wie heeft em ook gedaan? Deel me je ervaring.. volgende week woensdag de 13 weken echo.. ook zo spannend allemaal.. heel veel succes iedereen

 • Trotstemam89

  Ohh waua magisch momentje druk aan de schoonmaak geweest vakantie is voor bij zwanger van nummer 5 vandaag 12 weken en 5 dagen en raad eens na het schoonmaken even rustig op de bank voelde ik toch gewoon beweging

 • Isadora86

  Hoe gaat het met jullie met dit weer? Normaal hou ik echt van dit weer, lekker in de zon. Maar ik ben moe en alles kost me moeite. Alsof ik al hoogzwanger ben haha.

 • Nog1x

  Vandaag de echo gehad kom uit op 12 weken 😍

 • Partyofeight

  🎉🎉🎉🎉🎉 12 weken!!! ❤️ nog 9 dagen, dan hebben we de geslachtsecho bij echobaby in Lommel. Iemand ook ervaring met dit termijn daar?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zaterdag, 8 april 2023 tot en met vrijdag, 14 april 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50