Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4075)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lrlr

  Hey girls, vandaag 12,2 weken zwanger
  3maand termijns echo gehad op 11,2 weken. Exact een week geleden. Alles ging perfect. Nu moet ik 5 weken wachten voor terug kan voor een echo. Het ding is. Ik ben van dag 1 tot week 11.5 misselijk geweest, nu in eens voel ik me kip lekker. Geen gevoelige borsten. Eetlust is terug. Niet meer misselijk. Voel me precies terug als voor de zwangerschap. Is dit normaal? Ik zou er zo graag Willen van genieten. Maar als ik dan zo niks meer voel slaag ik toch terug in paniek. Hoe zijn jullie ervaringen? X

 • Jjt1e

  Hee! Kan heel normaal zijn hoor, ik voelde me ook 'ineens' stukken beter, en dat met 10 week al. Maar had ik de vorige keer ook, zo loop dat bij mij. Helaas in deze tijden kun je niet zomaar langs de verloskundige voor een check, maar je bent de 12 weken voorbij, dus dan zijn de klachten gewoon weer op z'n retour!!

 • Kleinmensjeopkomst!
  Corona-angst.. 😷
  Sinds vandaag een flinke snotneus, hoofdpijn, spierpijn en een lichaamstemperatuur van 37,8•.
  Zou het dan toch..?? Nee joh!
  Huisartsenpost gebeld en gevraagd of ik zetpil paracetamol mocht pakken.
  (Zetpil i.v.m overmatig braken).
  Temperatuur in de gaten houden en bij 38 of hoger terug bellen... De angst voor mezelf is niet zo groot, maar er is zoo weinig bekend over de gevolgen voor ons mini mensje.😢
 • Stepphanie

  Och meis,

  Ik snap je zo! Goed dat je voor jezelf opkomt en meteen informatie verzamelt. Ik heb begrepen dat met name koorts link KAN zijn, dus dat remmen is het allerbelangrijkst. Bij verder oplopende koorts dus idd aan de bel trekken, net als bij benauwdheidsklachten. Pak je rust, eet verse kippensoep om je inmuunsysteem een boost te geven en gebruik je zwangerschapsvitaminen! Take care!!! 🍀🍀🍀

 • Stepphanie

  Ha dames! Hier afgelopen weekend een goede NIPT-uitslag. Ik ben er zooo blij mee en tegelijkertijd voel ik mega-kwetsbaar aangezien de overheid ervan uitgaat dat zeker 60% corona krijgt. Mijn echo van aanstaande maandag is helaas ook uitgesteld. Nu pas weer met 16 weken controle. Hoewel begrijpelijk duurt het wachten lang in de periode waarin kwaaltjes als misselijkheid langzaam afnemen. Hoe houden jullie je?
  Take care 🍀🙏🏻🤞🏻

 • hope07

  Hoelang moest je wachten op de nipt?

 • Stepphanie

  Ik heb op maandag om 07:00 ‘ s ochtends bloed geprikt en kreeg zaterdagmiddag de uitslag via de vk. Vermoed dat ze die vrijdagmiddag binnen hebben gekregen omdat er met werkdagen wordt gerekend bij de NIPT. Ik vond het iig sneller dan verwacht aangezien er 10 werkdagen voor kan staan.

 • hope07

  Dankje!

 • Stepphanie

  Succes met wachten! 🍀🙏🏻🤞🏻

 • Kleinmensjeopkomst!

  25-3 hadden we eigenlijk onze geslachtsecho. Helaas is deze afspraak geannuleerd i.v.m het Coronavirus. Het belangrijkste voor jullie en ons is dat alles goed blijft gaan. Nog een beetje extra geduld, mama en papa zijn nieuwsgierig!!💙💖

 • Aamr

  Oh wat jammer... Mijn afspraak staat voor de 23ste en is tot op heden niet geannuleerd. Heb gisteren zelf gebeld, ze gaan deze week extra dgn en uren open om iedereen naar voren te schuiven. Ik zou eventueel zaterdag nog kunnen langskomen, sta op de wachtlijst ben dus benieuwd 🤞🏼

 • MamavanJJ17
  Gisteren een prachtige echo gehad en ben inmiddels 4 dagen vooruit gezet en dat betekend dat ik vandaag 12 weekjes zwanger ben ❤️ Heerlijk genieten van mn groeiende babybuikje ❤️
 • Stepphanie

  Mooi buikje al hoor!

 • NewBaby2018

  Hoppa!! Een week na bloedafname mijn NIPT-uitslag gekregen en er zijn geen afwijkingen gevonden! Mooi nieuws voor op vrijdag de 13e 😄

 • Stepphanie

  Gefeliciteerd!

 • Guppi

  Gisteren het hartje opgenomen, ik luister hem steeds weer even af. Heerlijk, zo verliefd. Nog 1,5 week, dan weer controle. Tijd gaat toch ook gewoon weer door.. buikje groeit stilletjes en kan niet wachten op de 1e bewegingen!

 • NewBaby2018

  Vandaag mijn werk verteld over mijn zwangerschap.. Ik herinner me nog wel van voorgaande zwangerschappen hoe onzeker ik dan altijd wordt. Altijd op het moment dat het “officieel” is, dan komt de gedachte: ‘.. en dan zal de zwangerschap nu wel misgaan’ .. Stom hè?! Dat je jezelf zo gek kan maken. Hopelijk is het snel 3 april, dan heb ik weer een controle afspraak 💛

 • Guppi

  Herkenbaar


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van woensdag, 7 oktober 2020 tot en met dinsdag, 13 oktober 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50