Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3213)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • vlindertach
  Hey allemaal eindelijk kan ik me hier bij jullie aansluiten tegen alle verwachtingen en een zeer moeilijke paar weken in 🙂. Toen ik 6 weken was ongeveer heb ik een berichtje gelaten dat wij al 7 jaar probeerde om zwanger te geraken ( natuurlijk, iui, ivf, icsi,...) maar 4 miskramen en 2 buitenbaarmoederlijke zw later had mijn man gezegd dat hij niet meer wilde wat voor mij zeer moeilijk was. En ja hoor ik was natuurlijk zwanger geraakt, ik dacht dat hij zou schrikken zoals ik maar dan wel zou blij zijn maar niets was minder waar. Hij had me zelf gezegd ofwel laat ik de zw beëindigen ofwel gaat hij weg. Het waren verschrikkelijke weken. Ik kon dit niet want na zoveel jaar is er een wondertje dus ik ging alleen naar de gynaeco maar ook ondertussen naar afspraken op de abortuskliniek ( tegen mijn hart in). Hij is 2 maal meegegaan op gesprek naar de abortuskliniek en er was een afspraak gemaakt om de abortus te laten doorgaan omdat ik ons zoontje (van 10) deze strijd niet wilde laten beleven. Maar ik kan eindelijk zeggen dat mijn man zelf de afspraak heeft afgezegd en heeft gezegd dat hij spijt had voor zijn reactie en zoveel van ons houd dat hij me niet kwijt wil en wel voor ons prutske wil gaan. Gisteren zijn we dan voor de eerste keer samen naar de echo geweest en het is nog moeilijk te geloven maar wij zijn ZWANGER!!! En voorbij de eerste cruciale fase (dat is het eerste dat mijn man vroeg aan de arts). Vandaag zijn we 12w en 5d
 • Jo0o0o0

  Dat kan ik me nog wel herinneren! Wat goed nieuws! Geweldig dat alles op zn pootjes terecht is gekomen! Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap!!

 • Mardie
  12 weken en 6 dagen. Maandag de niptest gehad, geeft lang geduurd 3 kwartier voor het stil lag en zu de nekplooi konden meten.
 • BabyVermont
  Us klein beebje 🥰
 • VanDerSluis87

  Alweer 12+2 weken zwanger, de tijd vliegt voorbij! Maar er zit ons toch iets dwars en ben benieuwd wat jullie ervaring is, want ja...iedere ouder wil graag vanaf het moment dat ze een termijnecho hebben, het hartje horen! Afgelopen donderdag hebben wij onze tweede termijnecho gehad. Zij vertelden ons dat het hartje mooi snel klopt, maar we hebben hem niet gehoord helaas. Ook niet bij de eerste echo van 8 weken. Aankomende donderdag is de intake maar dan gaan ze niet luisteren via een doppler. Wat dus inhoudt dat wij het hartje pas voor het eerst zullen horen in week 16. Dat betreurt ons enorm en dit gaan wij dan ook tijdens de intake aangeven. Wat is jullie ervaring?

 • mesastamp

  Ik heb 2 echos gehad 6+5 en 8+5 beide het hartje gehoord

 • Lissa

  Ik heb ook nog geen hartje gehoord. Gister nog echo gemaakt. Met 12.2 maar hier doen ze pas na de 13 weken het hartje laten horen. Wel jammer maar hun staan er niet achter. Het heeft met geluidsgolven te maken. Ik mag door mijn herhaalde miskramen vaak een controle. Kan niet wachten om het ook te horen

 • Sabrina_

  Bij ons zeiden ze dat ook. Die geluidsgolven zijn niet goed voor het kindje en daarom doen ze dat nog niet. Nog even geduld dus. Wij zijn al blij dat we het zien kloppen. Het luisteren komt nog wel.

 • Margootjuh1984

  Uitslag van de nipt net binnen gekregen. Alles is goed gelukkig 🎉🎉🎉 vrijdag de geslachtsbepaling 😍

 • BabyVermont

  Bij de nipt test word toch ook vermeld wat het geslacht is of is dit nu niet meer zo veranderd blijkbaar veel in een jaar tijd?

 • Margootjuh1984

  Hier in Nederland maken ze het geslacht niet bekend 😢 volgens mij alleen in België.

 • BabyVermont

  ahzo wel jammer voor jullie dan maar heb al veel verschillen gelezen tussen Nederland en Belgie hoop dat je het de 19de weet ik woensdag hopelijk kunnen ze het zien en anders uitslag van nipt afwachten is toch altijd spannend het geslacht te weten komen

 • Disnerd

  Wat fijn!

  Vrijdag al? Dat is snel joh! Ik moet wachten tot 1 mei, vind het zo spannend!

 • Margootjuh1984

  Ja had gelezen dat ze vanaf 13+2 dagen een geslachtsecho kunnen doen. Ik ga naar echo baby in Lommel. Vriendinnen van mij hebben dat daar ook laten doen. En als kadootje hadden ze dat voor mij geregeld daar. Vond het zelf ook erg vroeg maar die vrouw daar zou er om bekend staan.

 • Lissa

  Hoi dames, week 12! Dat geeft wel een fijn gevoel stiekem. Hoe gaat het met jullie?

 • BabyVermont

  12weken 🥰 woensdag echo en nipt test benieuwd wat hieruit komt voornaamste dat het een gezonde baby is!

 • Disnerd

  Gisteren de uitslag van de nipt gehad, alles was helemaal goed 😍😍

  We hebben het meteen aan onze dochter verteld, die schoot werkelijk door het dak van blijdschap 😍❤

 • Butterkup

  Ah wat fijn dat alles goed is! En zo leuk dat je dochter blij is, dat verdubbelt de vreugde vast thuis❤️
  Ik heb vrijdag geprikt voor de Nipt, vind het toch wel spannend..

 • Disnerd

  Is het ook.. hopelijk krijg jij ook zo snel de uitslag!

 • Soofmaria

  Wat fijn! Gefeliciteerd. Hoe lang heb je moeten wachten op de uitslag? Ik wacht nu 8 dagen en vind het wel spannend

 • Disnerd

  Maandagmiddag geprikt, vrijdagmiddag bericht gehad. Dus echt heel erg snel!

 • Margootjuh1984

  Oh super goed nieuws 😊 wij wachten nog rustig af op de uitslag.

 • 2019baby-

  Super dat alles goed is !! Nu kun je echt helemaal genieten 🥰😍😍

 • Disnerd

  Jaa! Nu durf ik het pas ook te zeggen tegen iedereen!

  Nu weer in spanning tot de 20 weken..


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van maandag, 28 oktober 2019 tot en met zondag, 3 november 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50