Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4017)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mom-wow

  Hey dames, even een vraagje tussendoor..
  Zouden jullie kiezen na 2 kids met 4 letters voor een naam met 8 nu?.. zelfde geslacht, antere vader.. vernoeming overleden vader van mijn man...

 • N.iekiet

  Ik ben persoonlijk van voorkeur dat de kindjes ongeveer even lange namen hebben. Met schrijfwijze en uitspreek wijze. Ik krijg nu 3 kindje en 1e voor me vriend maar we houden het in ongeveer even veel letters en klanken en stijl. Gelukkig vind hij dat mooi en hebben we al namen die er bij passen. Of het DE namen zijn nog niet zeker maar wat we vinden matcht iig...

  Maar als voor jullie DE naam 8 letters heeft en de overige 2 kids 4 os ook prima. Zeker omdat het van een andere papa is. Dus best prima mogelijk vind ik

 • Mom-wow

  Bedankt voor je bericht 😊

 • Jesseke

  Eindelijk ook week 12
  Morgen niptest
  Wordt mijn derde kindje
  Eerste voor mijn vriend

 • N.iekiet

  Hier ook 3e kindje en 1 voor me vriend.. wij laten geen nipt test doen. Dus die onzekerheid hebben we niet van wachten op uitslagen enzo.

 • Mom-wow

  Bij ons ook 😍
  Heb woensdag geprikt. Ben heel benieuwd. Spannend hè?

 • Jesseke

 • N.iekiet

  En vandaag ook 12 weekjes..

 • JeLuMi

  Vandaag precies 12 weken zwanger. Het gaat ineens best snel :-)

 • mamajenbear

  De 12 weken bereikt!! yippie, baby was weer heel erg erg druk in de buik. We zagen een mooi hartje kloppen, en de baby was bijna aan springen aan toe aan het bewegen. De verloskundige had een NUB theorie gedaan, ik ben nu 12+3 weken zwanger en zei dat het voor 80% waar is. Vraag me af of we hierop moeten geloven haha.

 • SjH

  uitslag van de NIPT binnen, niet een van de drie syndromen en geen nevenbevindingen, YES!!!

 • Mom-wow

  Ah wat fijn! Gefeliciteerd! Ik heb vanmorgen geprikt... ben benieuwd

 • Marrie1986

  Zo heheh, na een rampzalige hel van 11/ 12 weken begin ik op te knappen.

  Ik heb mij nog nooit zo ernstig beroerd gevoelt.

  Echt een wonder dat dit kleintje goed groeit, hartje klopt goed, erg bewegelijk is en nogal een sterke eigenschap heeft, zonder afwijkingen voor de rest..

  ondanks deze rampzalige 1e twaalf weken.

  Hoppa op naar de 2e trimester.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zaterdag, 29 augustus 2020 tot en met vrijdag, 4 september 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50