Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2789)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • wish2bmom88

  Hieperdepiep hoera! Nooit verwacht dat ik hier ooit nog weer zou komen. 12 weken, mijlpaal!
  Morgen de termijn echo. Nu al zo zenuwachtig! Ik duim zo hard dat het goed gaat daar binnen! En ik hoop stiekem ook een NUB te zien. 💙💖
  Vandaag zou ik een afspraak hebben in het ziekenhuis voor het Ascal-onderzoek ivm eerdere vroegeboorte, maar ik heb een zoontje ziek thuis. Hem ga ik niet meenemen en daarnaast zie ik het ook niet zitten dat ik 50% kans heb om een placebo te slikken de rest van mijn zwangerschap. Als ik iets tot me neem moet het wel werken!
  Hoe gaat het met jullie nu? Ik heb bijna geen kwaaltjes meer en dat maakt me toch wel onzeker. Ik zou nu ook mijn baarmoeder moeten kunnen voelen? Gisteren geprobeerd maar nog niets gevoeld..

 • M-Y-C-A
  Afgelopen donderdag een echo gehad toen 12 weken en 2 dagen.. Wat denken jullie jongen of meisje of geen Nub zichtbaar?
 • Joanna1987

  Ik denk een meisje 🎀
  Ik heb mezelf toegevoegd bij the Nub Queens op Facebook. Hun voorspelling is voor 98% zkr. Wij krijgen een 3e jongetje 💙💙💙

 • Nox

  yay 12 weken zwanger van gisteren :-) ! De eerste checkpoint, haha. Volgende donderdag een echo onderzoek + NIPT. Ik kijk er naar uit zodat ik weer wat gerust ben voor enkele weken. (al echo gehad op 6w en 9w). Dit is mijn 4e zwangerschap (ongepland) en ook mijn laatste, ik ga proberen zoveel mogelijk te genieten ongeacht de kwaaltjes.

 • Mamaatje31

  Hier ook de 12 weken bereikt. Dinsdag weer even spieken naar ons kleintje!

 • Siren

  Aangekomen in week 12 ! 🤗🤗🤗
  Woensdag mogen we weer even naar hem of haar kijken 😍 ik kan nuet wachten

 • Mamaatje31

  Leuk wij mogen dinsdag weer even spieken.

 • Siren

  Aangekomen in week 12 ! 🤗🤗🤗
  Woensdag mogen we weer even naar hem of haar kijken 😍 ik kan nuet wachten

 • Siren

  Aangekomen in week 12 ! 🤗🤗🤗
  Woensdag mogen we weer even naar hem of haar kijken 😍 ik kan nuet wachten

 • Joanna1987
  Ik ben zo nieuwschierig wat het gaat worden na 2 jongens. Wat denken jullie 💙💖??
 • Wensje90

  Ik denk ook een jongen

 • Siren

  Ik denk een jongen 🙈 maar ik kan hetnatuurlijk fout hebben ben benieuwd

 • _Buket_

  Waar kijken jullie dan precies? Ik herken het niet🙈

 • Joanna1987

  De stand van het uitsteekseltje. Wij krijgen een 3e jongetje!! 💙💙💙
  Je kunt je aanmelden bij the nub queens op Facebook. Zij bekijken je echo en beoordelen die meestal binnen 1 uur. 98% hebben ze correct 😍 Ik kon niet wachten 😆

 • Fayfay

  Wat super, Joanna!! Gefeliciteerd! 😍😍


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van dinsdag, 25 juni 2019 tot en met maandag, 1 juli 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50