Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4833)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Demner

  Yes 12 weken!💖 Dit voelt als een mega mijlpaal🤩

 • Lovely

  Krijgen jullie al een buikje? 😍

 • Bonusfamiljen

  Ja! Even weer wennen 😆 Maar ik draag het met trots 😉

 • ~3dewondertje~
  Mag me aansluiten bij de 12 weken 🥳 kan iemand de nub theorie al zien🙈
 • Staart-meesje

  Meisje denk ik

 • LindaRaffaele

  12 weken, check!
  En tov mijn vorige 2 zwangerschappen voel ik deze keer helemaal niets.. moet toegeven dat t best wel raar is. Maar zolang hier binnen alles goed is is het oké

 • Loviemoon

  12 weken! 🥳
  Voel me opzicht prima ! Waar ik me wel zorgen over maak... er is al 7 kg bijgekomen.. hoop niet dat dat in dit tempo doorzet

 • Liesbethvesch

  12 weken ❤

 • Mamavan4bijna5

  Hee hee!

  Iemand houden tip tegen misselijkheid
  De heledag!
  Heb dit ook bij mijn 3de gehad maar toen hield ik ook niets binnen waar door ik uit droogde.. nu houd ik wel wat meer binnen dus krijg ik niks van dokter

 • anonimutz

  Navalit (speciaal voor ons 🤰)

 • Dm2b21

  Hier werken de (pure) gemberpillen heel goed, heb ik wel bij de drogist gehaald. Zijn eigenlijk capsules met gemberpoeder, die kan je evt losmaken en oplossen in water.

 • TessHub
  Vandaag 12.3 weken! Ziet iemand de nub? Ben heeel benieuwd of jullie h t kunnen zien

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zondag, 4 december 2022 tot en met zaterdag, 10 december 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50