Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5048)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Jamiee

  @zeeheksje reageer via deze weg want kan geen reactie geven op jou laatste opmerking en gezien we al stuk verder zijn hierheen verhuist.
  Betreft vermoeidheid gaat het een stuk beter. Moet wel letten op voldoende slaap en rust op z'n tijd merk ik. Ben sowieso wel slaap nodig maar net als nu, het is 2.40 uur, ik kan dan niet meer in slaap komen. Even wat afleiding en dan weer proberen. Dat is wel irritant. Maja heb het ermee te doen. Morgen vrij, dan m'n rust maar nemen.

 • Zeeheksje

  Goedemorgen,
  Lees je berichtje net pas. Hier ook slapeloze nachten ondanks te vermoeidheid.
  Morgen naar Disneyland, dus dat zal flink wat extra energie vragen. Ben zo benieuwd hoe mijn zoontje zal reageren. Er zullen dingen op zijn plek vallen verwacht ik. Want hij merkt echt wel dat ik anders in mijn vel zit de laatste tijd.
  Hopelijk vindt jij overdag ook een beetje je rust af en toe. Ik werk thuis als Zzp’er. Dus kan af en toe even gaan liggen.

 • SanneE1

  Even een vraagje uit week 5:
  Welke app hebben jullie om de zwangerschap bij te houden en je to do lijstjes etc? Babybytes heeft verder geen app geloof ik? Wat adviseren jullie?
  Bedankt!

 • blije-mom85

  Zwangerschapsportaal heeft ook een to do list zag ik

 • Lola1993

  Weet iemand hoe het met @mijngeheimpje is? Ze is al 51 dagen niet online geweest. Was zomaar benieuwd hoe het met haar gaat! En zou nu 12 weken zijn.

 • RVS85

  Nou, dat vroeg ik mij idd ook al af.... Jaren lang samen met haar van week 1 tot 3 en weer terug en nu waren we toevallig beide tegelijk eindelijk zwanger. Keek er wel naar uit om ook de rest van de weken samen op te trekken, maar helaas... Ik hoop maar dat alles goed gaat!

 • Lola1993

  Ah, dat is wel extra leuk dan! Ik hoop idd ook dat alles goed gaat. 😊

 • Anoniem38

  Wij hebben zo de 13 weken echo. Toch weer erg spannend. Ook fijn om onze kleine weer te zien🥰🍀

 • RVS85

  Succes! Laat je weten hoe het is gegaan?

 • Anoniem38

  Voor zo ver we hebben kunnen zien zag alles er goed uit! En weer lekker aan het bewegen🥰🥰

  Ik denk dat ik heb gezien wat het gaat worden. Potty shot duidelijk in beeld hier. Omdat we nu zo nieuwsgierig zijn geworden hebben wij met 13 weken en 1 dag al de geslachtsbepaling. Lekker veel geduld weer haha. Het maakt ons trouwens niet uit, als maar gezond is, maar zijn beide wel heeeel benieuwd.

 • RVS85

  Fijn dat de echo goed was!
  oh dat is lekker snel al! En, wat denk je dat het is?
  Wij gaan geen extra echo doen voor het geslacht, dus moeten nog even geduld hebben dan tot de 20w echo... maaaaar, ga aanstaande donderdag wel even heeeel goed opletten of ik ook ergens een mooie potty-shot of nub zie, want ben ook heeeeel benieuwd!
  Zowel mijn man als ik denken na twee meisjes nu een jongen, maar het maakt ons ook echt niet uit.

 • Anoniem38

  Ik denk dat ik een meisje zag. We gaan het zien vanavond! Succes morgen bij de 13 weken echo🍀🍀

 • Anoniem38

  Zo fijn, uitslag van nipt + nevenbevindingen is helemaal goed. Op naar de 13 weken echo en dan gaan wij van daken schreeuwen dat wij een kleintje mogen krijgen . 🤣❤🥰

 • Beetjegeluk

  Hoelang moest je op de uitslag wachten?

 • RVS85

  Ik heb ook diezelfde vrijdagochtend geprikt, maar wacht helaas nog steeds....

 • Anoniem38

  Vrijdagochtend geprikt en donderdagmiddag daarop de uitslag.

 • Beetjegeluk

  Oke. Ben benieuwd wanneer ik de uitslag krijg 🤞🍀

 • Anoniem38

  Hopelijk heb je hem snel🍀🍀

 • Rvs85

  Oeh je hebt hem al binnen! Wat fijn zeg dat alles goed is!!!

 • Beetjegeluk

  Wat een goed nieuws!

 • Lola1993

  Mooie 13 weken echo gehad! 😍 Nu op naar eind augustus, voor de 20 weken echo. Maar.. binnenkort eerst pret echo. 🥰

 • Rvs85

  Wat fijn! Blijft toch spannend zo'n medische check. Nog mooie plaatjes meegekregen?
  Gaan jullie bij de pretecho ook voor de geslachtsbepaling?

 • Beetjegeluk

  Wat een goed nieuws! Op maar de 20 wkn echo🤗 en ja wij plannen ook een pretecho tussentijds.....anders duurt het nog zo lang tot de 20 wkn echo😉

  En natuurlijk geslachtsbepaling. Ben zo ontzettend benieuwd

 • Anoniem38

  Wat fijn zeg! Mooi nieuws!

 • RVS85

  Hallo (bijna) week 12! Fijn om te lezen dat het met iedereen steeds beter wordt op gebied van misselijkheid en vermoeidheid!
  Bij mij begint de vermoeidheid juist toe te nemen. Denk dat de kleine deze week lekker aan het groeien is. Ook mijn conditie lijkt achteruit te gaan. Met sporten (ik doe aan bootcamp) hobbelde ik de laatste paar keren als een hijgend stalpaard een eind achter de groep aan, haha. Ik probeer zo lang mogelijk nog door te gaan, maar ben bang dat ik het niet lang meer vol ga houden. Ook omdat vanaf nu ongeveer de rechte buikspieren niet meer getraind mogen worden en straks met een dikke buik zie ik mijzelf geen burpee's en zo meer doen haha.
  Doen jullie ook aan sport? En lukt het bij jullie nog een beetje om daar mee door te gaan?

 • Beetjegeluk

  Ik ben gestopt met sporten (PT) sinds ik weet dat ik zwanger ben.

  Ga het zeker na de bevalling weer oppakken

 • Anoniem38

  Ik sport op dit moment niet ivm met de misselijkheid van afgelopen weken. Ga het ook niet meer oppakken. Ik probeer tijdens de zwangerschap wel veel te wandelen. Na de zwangerschap weer lekker sporten. Erk knap dat je het volhoudt. Je zou ook gewoon je eigen tempo mee kunnen doen en bepaalde dingen laten. Die burpee's snap ik ja haha

 • Anoniem38

  Week 12! ❤
  Hoe gaat het met iedereen?

 • Lola1993

  Wel goed. Met vlagen nog flink misselijk. Maar mag niet klagen. Donderdag de 13 weken echo. Ben dan 12+6. 😉

 • Anoniem38

  Misselijkheid is dus minder?! Wat fijn! Hier sinds 2 dagen alleen in de ochtend dus ook de goede kant op.Spannend donderdag!

 • LongDecember

  Ik heb het idee dat ik wat minder vermoeid ben en minder misselijk! Erg fijn! Kom ook echt aan: al bijna 3 kg... Volgende week de 13 weken echo!

 • Beetjegeluk

  Goed! Hopelijk met jou ook.
  Deze week nipt en volgende week 13wkn echo 🍀❤️🤞

 • Anoniem38

  Fijn om te horen! Ja hier ook prima! Kwaaltjes worden minder, kunnen we echt gaan genieten🥰. Hier afgelopen vrijdag bloed laten prikken voor nipt. Hoop dat uitslag snel komt! Wanneer mag je voor 13 weken echo? Wij hebben hem maandag.

 • Beetjegeluk

  Dinsdag 13 wkn echo🤞❤️🍀


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van dinsdag, 11 juni 2024 tot en met maandag, 17 juni 2024.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50