Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4803)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Love2018

  Vandaag 12 weken zwanger 🥰 gister bloedgeprikt voor de nipt. Hopelijk snel een goede uitslag 🤞🏻22 oktober de 13 weken echo. Kijk er alweer naar uit om die kleine te kunnen zien. Het is wel stil in deze weken. Hoe is het met jullie?

 • DoBa

  Zonet even bloed laten prikken voor de nipt. Nu afwachten op een goede uitslag 🍀 en het geslacht van dit kleintje. Hopelijk van de eerste keer goed deze keer. Vorige zwangerschap mocht ik twee keer laten prikken omdat er te weinig foetaal DNA in mijn bloed aanwezig was. Daarnaast voel ik mij ook al beduidend beter. Misselijk gevoel is sinds enkele dagen weg 😊

 • Denelientjes

  Ow jullie horen het geslacht ook he!
  Het kost jullie ook geen geld toch?
  Ik was gisteren wezen prikken (ben al geen held daarin) waren 6 buisjes.. ik hoop maar dat ze wel genoeg dna vinden.
  Fijn dat je misselijkheid weg is! Hier helaas niet

 • DoBa

  Ja wij krijgen dan het geslacht te horen als we dat graag willen weten. Mijn gynaecologe zei eerder van de week een idee te hebben maar gezien ze het maar voor 80% zekerheid kon voorspellen wou ze nog niets loslaten. Dan maar enkele dagen geduld op de nipt uitslag. In België wordt inderdaad het grootste deel terugbetaald door het ziekenfonds. Wij moeten een 8 euro betalen.
  Hopelijk verdwijnt jou misselijkheid ook snel.

 • Denelientjes

  8 euro 🤣 hier 175 euro 😱
  Wat een verschil he!
  Ik ben er nog niet uit over het te willen weten wat het wordt...
  Die verassing lijkt mij ook geweldig! Maar of mijn nieuwsgierigheid dat aan kan?! 🤔
  Ja dat hoop ik ook, spuug 1x per dag ongeveer buiten de misselijkheid om.
  Maar goed bij mijn eerste was het 3x per dag en dan 9 mnd lang. Dus ik heb nu al geluk 😁

 • Manon3

  Ja, wij gaan voor de verrassing! Mijn man zou het eigenlijk wel willen weten, maar vindt het ook goed om te wachten gezien ik dat het leukst vind.
  Ik duim voor jullie beide dat de uitslag goed zal zijn!

 • Manon3

  Ja, zo een groot bedrag hier in Nederland! Wou de kosten mij er niet van laten weerhouden de test te nemen, maar het deed wel even pijn om zo veel geld uit te moeten geven.
  Vind het zelf echt super leuk om het niet te weten, maar ik sluit niet uit dat ik tegen de tijd dat de bevalling dichterbij komt toch wel steeds nieuwsgieriger wordt naar het geslacht.

 • DoBa

  Mijn man wou het absoluut weten. En als hij dat weet en ik niet, zou hij mij toch maar extra nieuwsgierig maken. Dan heb ik hem maar zijn goesting gegeven 😅

 • Denelientjes

  Nee precies! Had er veel leuke dingen mee kunnen doen 😉
  Maar goed nu maar hopen dat het goed is 🙏
  Ja ga je voor de verassing?!

 • Manon3

  Spannend. Hier ook te weinig DNA, maakte het toch vervelend om extra lang in de spanning te zitten. Tweede ging wel goed en de uitslag was dat maal veel sneller binnen dan bij de eerste NIPT, dus dat viel uiteindelijk toch mee. Hoop dat je binnen twee weken gewoon de uitslag krijgt en geen tweede keer hoeft.

 • DoBa

  De verpleegster zei het ook, hopelijk deze keer van de eerste maal goed 😁. Ik kan mij toen ook herinneren dat tweede keer sneller was. Al was het de eerste keer met kerstdag en nieuwjaarsdag ertussen dus dat gaf toen ook wel extra vertraging.

 • Manon3

  Owh, dat zal inderdaad ook wel wat extra vertraging hebben opgeleverd inderdaad. Er staat immers 10 werkdagen voor, maar er zijn in die periode ook wel echt even wat minder werkdagen en daarnaast zijn de helft van de mensen op vakantie.
  Bij mij duurde de eerste uitslag zoals verwacht ongeveer twee weken en de tweede was er echt al na 4 dagen! Maar het is natuurlijk toch het fijnst als het niet nodig is.

 • Bby3

  Woehoew week12 😃😃
  Na die schok van rond 8 weken en de geschiedenis kon ik het echt niet laten om toch eens te horen met de doppler gister avond. En ja hoor 😍😍 stevig hartje gehoord 🥰🥰🥰🥰🥰

 • Linde-1

  Wow, wat fijn dat je die al kon horen!

 • Valley

  Ongelofelijk, laatste dagje van week 12 alweer.. hoe langzaam het in het begin is gegaan hoe geruster en sneller de tijd nu gaat. Morgen mijn ouders vertellen, de dagen erna de rest en mijn werk en dan is het eindelijk geen geheim meer. 💓 tot nu toe weet maar 1 vriendin het en het is toch fijn om het woord eruit te gooien!

 • Grace84

  Hoe reageerden je ouders, Valley?

 • Valley

  Haha Ja super blij! Moeder huilen haha heel leuk

 • Grace84

  Aah wat lief! Fijn dat je je blijdschap nu met hen kan delen.

 • Valley

  Jaa echt heel fijn! 💓

 • Manon3

  Veel plezier met vertellen vandaag.

 • Valley

  Dankjewel! 💓

 • Valley

  Hahaha wat grappig 😂 te schattig voor woorden! Ik vind 6 maart een hele mooie datum! 😍 en ik snap wat je bedoeld, februari klinkt gelijk zo koud 😂 wij hebben zojuist een uitgebreide geslachts echo geboekt op 17 september dus voor ons even wachten. We gaan wel vragen of ze met de 13 weken echo naar de nub kunnen kijken voor een vermoeden maar we weten het pas definitief de 17e 💓

 • Sarita92

  Ooooh ja, dat is dan wel sneller gelukkig dan dat je zou moeten wachten op de 20 wekenecho inderdaad! 😄 Heb je een voorgevoel?

 • Valley

  Ik denk heeeeel sterk dat het een jongen is. 😂 maar kan het heel goed fout hebben! Jij?

 • Sarita92

  Ik dacht aanvankelijk een meisje, omdat het toch een wel andere zwangerschap is dan bij onze zoon (veel misselijker enz), maar ik heb intussen twee vriendinnen die zwanger zijn van een tweede meisje en veeeeel minder misselijk waren dan bij hun eerste en daarom dachten dat het jongens waren. Dus ik probeer er niet meer zo mee bezig te zijn en laat het op me afkomen. ☺️

 • Valley

  Haha dan weet je het echt niet he! Dat is voor mij ook de grootste reden dat ik denk dat het een jongen is, omdat ik echt geen klachten heb maar we zullen zien 😂

 • Valley

  Net gebeld met uitslag van de nipt! Geen rare dingen gevonden, ook niet in mijn bloed met de gewone zwangerschapsonderzoek en al met al noemde ze me een hele gezonde zwangere vrouw! 🎉 toch altijd fijn om te horen.

 • Sarita92

  Wat fijn!! 😄 Genieten maar! 🥰
  Ik vertrek over 20 min voor de termijnecho en NIPT. 🍀

 • Valley

  En?! Hoe was de echo!?

 • Sarita92
  Het was goed! 😍 Meting was exact 12+4 w. Nekplooimeting was goed en het ruggetje was gesloten. De gynaecoloog (hier in België is een zwangerschap automatisch medisch) heeft geprobeerd naar de NUB te kijken, maar ons kindje lag de hele tijd met de beentjes opgetrokken en ik heb gezegd dat als hij niet zeker was hij nog geen gokje hoefde te doen en we het wel zouden lezen in de resultaten van de nipt volgende week. Dan zijn we zeker. ☺️🍀
 • Valley

  Waaauw wat fijn!! Dus uitgerekende datum is nog steeds 6 maart? Dan staan we nog steeds gelijk!! Wat een mooi nieuws en wat een mooie echo foto’s! 😍 wat een opluchting! Proficiat! 💓

 • Sarita92

  De gyn moest het kindje nog even wakker schudden met die echo stick, want meneer of mevrouw lag te slapen. Toch een rustiger kindje dan onze eerste, ahum. 😂 En jep, nog steeds 6 maart. 😍 Heel goede datum eigenlijk hé! Zo het begin van de weerkundige lente. Ik hoop alleen dat ik nog een beetje later beval dan op de termijn van mijn zoon (39+1w) want anders is het nog februari en dat associeer ik dan weer met de winter. 😂 Vreemde twist in mijn hoofd denk ik.

 • Valley

  Oooohhh heel veel succes!! Laat weten hoe het ging!! 💓💓

 • Sarita92

  12 weken! Het gaat zoveel sneller deze keer. 😱 Donderdag termijnecho en NIPT. Hopelijk alles nog even goed als volgende keer, een normale NIPT en heel benieuwd naar het geslacht. 😍

 • Valley

  Voelt toch wel goed om die 12 weken bereikt te hebben he!! Zo spannend dat je donderdag de termijn echo hebt! 💓

 • Sarita92

  Jep! 😄 We denken dat we het bij twee kindjes gaan houden, dus ik zal heel dankbaar zijn als ik de wetenschap heb twee gezonde zwangerschappen gegund te zijn. ❤️ Jij in 't kort nog een echo? 🥰

 • Valley

  Dat geloof ik heel goed!! Ik ga voor je duimen dat je een mooie nipt uitslag krijgt! 💗 ja wij hebben een 13 weken echo op 1 september staan! Dus niet heel lang meer wachten 😁

 • Sarita92

  Weet je de resultaten van jouw NIPT al? 🍀

 • Valley

  Nee die hoor ik binnen 10 werkdagen dus nog even geduld hebben! 💓

 • Manon3

  12 weken, nooit meer gedacht dit te gaan halen na mijn miskramen. Gisteren toch maar bloed laten prikken voor de NIPT test. Als er een afwijking is aan ons kindje zou ik het toch graag weten. Nu nog wachten op de uitslag, best spannend.
  Maar heb er dit maal toch wel vertrouwen in dus ben ook al voorzichtig begonnen met het verzamelen van baby spulletjes.
  Zijn jullie al begonnen met spulletjes kopen en verzamelen? Verven in de babykamer?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van donderdag, 28 april 2022 tot en met woensdag, 4 mei 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50