Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3019)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mommyof2-3

  Vandaag in week 12 aangekomen 😍.
  De misselijkheid is nog het zelfde gelukkig nog steeds niet gespuugd🎉.
  Hoe gaat het met de rest?

 • Elien2107

  Fijn dat je nog niet gespuugd hebt, ik ben constant verkouden en daardoor nog bijna elke dag spugen.. Hopen dat het snel overgaat. Hoe voel je je verder?

 • lentespring

  2 dagen geleden gedroomd dat ik een meisje ga krijgen. We zullen het zien.

 • Lovemykiddie
  Gister een goeie echo gehad, en toch weer vooruit gezet op mijn eigen uitgerekende datum 😍
  Nu kan ik echt gaan genieten.
  Moeheid is gelukkig ook echt een stuk minder, alleen heb gigantische vreetbuien 🤭

  Is er al een nub te zien op mijn echo?
 • lentespring

  Ik heb helaas ook last van vreetbuien. Ik moet mij ik bedwingen. Soms lukt het soms helaas niet.

 • Lovemykiddie

  Lastig is dat hè haha ik wil nu sowieso weer niet veel aankomen, dus ik doe echt m'n best om het zo gezond mogelijk te houden.. Maar af en toe snaai ik wel wat haha

 • lentespring

  Ik lijk wel een bodemloze put. Voorheen zat ik snel vol en nu eet ik maar door.

 • Lovemykiddie

  Heb jij ook alweer een echo gehad?

 • lentespring

  Ja toevallig vandaag en kind was erg druk aan het bewegen. Mijn kind heeft de hele tijd zijn/haar beentjes over elkaar. Vorige echo ook. Jouw kindje ook? Schijnt dat foetussen dat vaker doen. Vorige kind van mij niet.

 • lentespring

  Joepie week 12. Voelen jullie je ook al beter dan vorige maanden? Ik merk dat ik minder moe ben. Bijna niet meer misselijk, helaas nog wel benauwd. Ik had het ook in het begin erg veel koud. Nu gelukkig niet meer.

 • Nas
  Vandaag echo gehad, alles ziet er goed uit 12+6 d nekplooimeting was ook goed😀super blij, het geslacht heeft de gyn. Niet gezegd, omdat wij op 11 februari deze toch bij de nipt uitslagen zullen krijgen.☺️
 • Monique-1986

  Goedendag
  Meld mijzelf voor het eerst op deze site.
  Leuk om jullie verhalen te mogen lezen en ervaringen kunnen uitwisselen.
  Iedereen een fijne zwangerschap gewenst

 • Nas

  Welkom Monique😉

 • Saar1986
  Vandaag 12 wkn eindelijk kan ik met veel blijdschap zeggen wij zijn in verwachting en ook grote zus kan het nu vertellen zo grappig dit is de echo van gisteren
  Zo in love nu Kittel sunshine
 • 3ewonder2019
  Oke, nub vraag
  Ziet iemand hier iets in ?😋
 • Yesje

  Ik kan het helaas ook niet goed zien.

 • Nas

  Ken je zelf al het geslacht?

 • 3ewonder2019

  Nee helaas

 • Nas

  Ik vind het zeer onduidelijk, maar ik gok een meisje☺️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van donderdag, 29 augustus 2019 tot en met woensdag, 4 september 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50