Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3882)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Bossje

  Zijn er nog meer dames die af en toe even een zwangerschapsdip hebben?🤷🏼‍♀️

  Ik ben zo slecht te pas steeds.
  Veel gespuugd, misselijk, slecht slapen.
  In t weekend kan ik geen kant op omdat ik zo moe ben..en t eten word ook steeds beperkter met wat ik nu lekker vind en daadwerkelijk mag eten.

  Ben er helemaal gefrustreerd van😢

 • Bossje
  Gister termijnecho gehad en alles was goed. Meteen daarna bloedgeprikt voor de NIPT test, nog even afwachten 😊
  En vandaag op Facebook bekend gemaakt🥰
 • Ryanne-010

  wat een leuke aankondiging en wat een mooie echo foto 😍 Wat balen dat je je zo rot voelt, hopelijk gaat het beter nu het eerste trimster (bijna) voorbij is! Ik duim voor je!

 • Esther260720

  Gefeliciteerd! En wat een leuke bekendmaking 🥰

 • Fleur_

  Fijn! Leuke foto :))
  Ik had binnen 4 werkdagen al de uitslag vd nipt. Hopelijk bij jullie ook zo vlot.

 • Bossje

  Was die Wel positief?
  Ze gaven 8-10 werkdagen aan, en als er iets is dan bellen ze eerder. hoop dat wij m ook snel hebben!🍀

 • Fleur_

  Ja hij was gelukkig positief. Bij mij stond er tot 10 werkdagen maar na 4 al de uitslag dat was wel fijn.

 • Maudx

  Zonet de termijn echo gehad. Alles zag er goed uit gelukkig. Ik voel me alleen niet zwanger, in tegenstelling van mijn vorige zwangerschap. Hebben meer mommys dat?

 • Myla04

  Vandaag in week 12!
  Hallo week 12!
  Laat het vanaf nu alleen maar beter gaan,
  Ben het ziek zijn een beetje beu 😖

  Aankomende donderdag eindelijk nieuwe echo! 🥰

 • Nolaa
  Gisteren in week 12 beland en een mooie echo gehad! Is toch echt wat stressen totdat je het hartje ziet kloppen :)! Nekplooi was mooi binnen de marge en vandaag bloed genomen voor de NIPT. Melden jullie de zwangerschap (bv op sociale media en verdere vrienden) pas na de NIPT, of al vanaf de 12e week?
 • Robbin92

  Ziet er goed uit! 🥰 ik had gister ook mijn echo. Was jouw kleine ook zo aan het bewegen? Echt zo bijzonder hè 😍 wij zetten het nu op social media. We wachten de nipt niet af.

 • Nolaa

  Jaaa! Jammer genoeg geen beelden van maar de armpjes en beentjes gingen goed op en neer! 🥰 zo bijzonder!

 • Fleur_

  Mooie echo! Ik Heb vrijdag bloed laten prikken en kreeg vandaag Al de uitslag vd nipt (positief).
  Denk dat je moet doen waar je goed bij voelt m.b.t. wanneer kenbaar maken aan wie.

 • Nolaa

  Oh wauw! Zit je in België of Nederland? Bij mij hadden ze gezegd dat ik toch 14 dagen moest rekenen 😕

 • Fleur_

  In Nederland. Er stond tot 10 werkdagen maar hoorde al van andere dat het nu rustig is dus gaat het blijkbaar wat sneller. Wel heel fijn want vond het echt wel spannend.

 • Robbin92

  Gisteravond een hele goede echo gehad. Zo bijzonder om te zien dat het kindje al zo compleet is en al zo aan het bewegen! Echt een wonder 🥰
  Zelf helaas nog steeds de hele dag misselijk, dus ik hoop dat dat snel weg gaat. Dan kan ik echt optimaal genieten ❤️

 • Fleur_

  Wat fijn! Bijzonder he zo klein dat het is maar al met alles er op en er aan.

 • Robbin92

  Ja echt heel speciaal!

 • Kayl1988

  Aangekomen in week 12 😃😃
  Vandaag bloed geprikt voor de combinatie test en dinsdag echo voor de nekplooi meting wel heel erg spannend hoop dat alles goed is. Vrijdag naar Nijmegen bij een geneticus over chromosomen aangezien ik een drager ben die gaat uitleg geven hoe dat nou in elkaar zit hoop dat het meevalt en ons kindje goed gezond is. Duim asjeblieft voor mij mee

 • Fleur_

  Wat spannend! Hoe lang op de uitslag wachten? Ik hoop op positief nieuws 🍀

 • Kayl1988

  Geloof de bloedtest een week
  En dan de echo ook een week.
  Zal wel lekker een stress week zijn dat wachten .

 • Fleur_

  Wel lang inderdaad! Sterkte met wachten.

 • Esther260720

  Vanmorgen heb ik de termijnecho gehad! Het hartje gehoord 🥰 En nog twee dagen vooruit gezet naar 12+2 🤗


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van maandag, 27 juli 2020 tot en met zondag, 2 augustus 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50