Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4958)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Si2020

  Halloooo week 12🥰❤️

 • Lolu

  Hier ook week 12! Heb week 11 helemaal kunnen overslaan 😬

 • Si2020

  Super fijn !! Gefeliciteerd 🥳

 • 4kiddies

  Oh wow lekker

 • 4kiddies

  Morgen weer 12 weken 🎉🎉🎉🤰

 • Rapunzel92

  Vandaag een goede NiPT ontvangen en het mijn ouders verteld, vol enthousiasme want ja, niemand dacht dat het ooit nog zou gaan gebeuren! Onze dochter weet het 100% zeker dat ze een zusje krijgt, die verassing moet nog een paar weken voor haar wachten!

  Ik ben nog altijd ziek en heb dagelijks medicatie om het spugen tegen te gaan maar dat helpt niet elke dag helaas…

  Donderdag mogen we ons melden voor de 13 weken echo en dan maken we gelijk een afspraak voor een pretecho voor het geslacht want die willen we wel heel graag weten!

 • Moosje2

  Wat een fijn nieuws!! 🤗

 • Mamalon

  Hoi hoi, ik ben vandaag 12w en 5d. Donderdag heb ik de 13 weken echo.
  Ik kijk elke dag wel even hier, maar reageer eigenlijk nooit. Dacht laat ook eens een berichtje achter 😉
  Dit is mijn 3e zwangerschap (miskramen niet meegeteld) En weer via ivf.
  Ik ben de hele dag door misselijk, en er blijft weinig in zitten. En heel veel last van mijn darmen. Maar alles voor een goed doel😁

 • Rapunzel92

  Hier ook donderdag de 13 weken echo! Succes!

 • Moosje2

  Aaavhh precies!! Succes donderdag!! 🍀

 • Moosje2

  Net een super termijn echo gehad! Bij de 1e echo 5/6 dagen terug gezet. Nu weer 9 dagen vooruit haha. Dus 3 dagen eerder dan dat ik zelf dacht vanaf NOD. Opeens morgen al 12 weken! ❤️💙❤️

 • Suzi98

  Hee super, wat fijn! Hier een goede NIPT uitslag gehad van de week. Op naar de 13 weken echo aankomende vrijdag!

 • Moosje2

  Aaahh dat is fijn. Ik kan woensdag pas bloedprikken. Maandag bellen voor 13 weken echo.

 • Suzi98

  Oh joh zo laat pas! Waarom dat?

 • Moosje2

  Ik was met 7/8 weken echo dus 6 dageb terug gezet. Afgelopen vrijdag weer 9 dagen vooruit. Toen ik afgelopen vrijdag na onze termijn echo wilde bellen, was 13 weken echo bureau al dicht. Open tot 16.00. Toen zat ik nog bij de verloskundige… dus daardoor dat ik nu nog moet bellen. Eigen verloskundige doet geen 13 en 20 weken echo.

 • Suzi98

  Ah ja dat is rot zeg. Ach komt wel goed, wel fijn dat je vooruit bent gezet

 • Suzi98

  Oh joh zo laat pas! Waarom dat?

 • Suzi98

  Wow…. 12 weken gehaald. Wat fijn na de vorige keer (ma 8/9 weken). Heb er nu veel meer vertrouwen in. Ben zo happy ❤️❤️❤️ 16 dec de 13 weken echo en kijken naar t geslacht.
  Ik wacht nog op de nipt uitslag, een week geleden geprikt. Vind t erg spannend worden :(

 • Moosje2

  Wat fijn!! ❤️🍀❤️

 • anmh

  12 weken vandaag 🥰
  Uitgerekende datum 8 juni, kindje deed het helemaal goed.
  Onze kinderen waren mee naar de echo, hadden we vlák van tevoren verteld dat we gingen kijken wat er in mama’s buik zat. Mijn zoontje (4jr) gelijk: een baby??? Helemaal verrukt: Een BABY!!
  Ging die baby bewegen op de echo, zegt mijn vriend: kijk, hij zwaait naar jullie! Gingen ze allebei terug zwaaien, zoo zoet!

  Gelijk uitgelegd dat we pas weten of het een broertje of zusje is al het geboren wordt. “Jaa”, zegt mijn zoontje, “ik wil graag een broertje maar dat weten we pas als ie uitkomt!” 🥰

  Ik had nooit bedacht een echo te doen met kinderen erbij, maar kan het iedereen aanraden ;)

 • Moosje2

  Wat leuk zeg zo op deze manier!!

 • Thorunn

  Wat fijn dat alles goed was en zo leuk de reactie van de anderen, te schattig💕

 • Phiietje

  Ik kom hier al eens piepen.. heb gevoel dat er niemand anders in dezelfde week zit. Of niemand zegt iets. Momenteel 11.4w aanstaande maandag 12weken echo. Spannend. Nog steeds alle dagen misselijk, en mijn high raise broeken dat past niet meer 😅

 • Star91

  Spannend! Bijna de 12 weken! Mijn misselijkheid en vermoeidheid lijkt sinds deze week minder te zijn maar neem nog wel m’n medicijnen.. hopelijk kan ik een deze dagen ermee stoppen!
  Haha ja en de broeken… pfff ik denk er niet eens meer aan om m’n normale broeken aan te doen. Ik heb nu gewoon een buikje en net als anmh had ik vorige week nog einde van de dag dat hij bol stond.. daar sta ik nu al mee op!

  Hopelijk is bij jou de misselijkheid snel over!

 • Thorunn

  Hier 11+2 en ook nog misselijk.. hopelijk gaat het gauw over! Hier hadden we vandaag een goede termijnecho💕

 • anmh

  Wat fijn! Wij als t goed is morgen de termijn echo (maar COVID-achtige klachten in dit huis, dus dat kan roet in het eten gooien…:()

 • Thorunn

  Ik hoop dat het door kan gaan voor jullie! Fingers crossed🤞🏽💕

 • anmh

  Ik ook als t goed is donderdag 12 weken!
  Ik durf m’n normale broeken al niet meer aan, baby 3 maar zwangerschap 5 (2 keer eerder tot week 9 en week 11 zwanger geweest) en dat kan ik merken. M’n buik is bol, vorige week alleen aan het einde van de dag maar nu al s ochtends vroeg. M’n schoonfamilie weet t (bijna allemaal) al, mijn familie vertellen we met Sinterklaas; hoewel we met deze gigantische borsten (verdriedubbeld? Ik draag alleen nog sportbhs 😂) en dit buikje eigenlijk niets meer hoeven vertellen denk ik 😂…

  Hebben jullie al verteld? Hoe gaat t met de buikjes??


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zondag, 13 augustus 2023 tot en met zaterdag, 19 augustus 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50