Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2530)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • xsharon
  Vandaag 12 weken echo gehad en over 4 weken geslachtsbepaling, wat denken jullie dat het gaat worden?
 • Joyce4kids
  Happy 😍 12,5 week, nog wel wat misselijk en last van lage bloeddruk maar verder gaa5 het prima... ik hoop dat jullie je ook allemaal wat beter gaan voelen qua kwaaltjes 😅❤️
 • Bella26

  Joehoe!! Vandaag 12+1! Zooo blij!!!
  De tweeling lijkt goed te groeien als ik mijn buikje mag geloven Dinsdag de 12 weken echo en hoop zo dat ze het allebei goed doen. Gister op stap geweest voor wat zwangerschapskleding, mijn broeken passen echt niet meer en leggings zitten niet meer lekker bij mijn buik. Ben goed geslaagd bij H&M!
  Hopelijk blijft alles met iedereen goed gaan! Leuk om met jullie mee te lezen...

 • Karinrf

  Vandaag aangemeld op deze website. Vandaag ben ik 12.1 weken zwanger en zit met smart te wachten op de uitslag van de nipt test. Afgelopen maandag is er bloed afgenomen. Ben best wel nerveus, ik heb namelijk al 2 jongens rond lopen en hoop enorm dat de uitslag goed is :)

 • Havikje84

  Welkom! Ik heb nu net de uitslag gekregen van de nipt+ neven testen en alles was goed🎉🎉 Wij hebben vorige week dinsdag bloed laten afnemen.

 • Karinrf

  Wat fijn dat de uitslag goed is!! Jammer dat je zo’n tijd moet wachten he.
  Nu lekker genieten!

 • M.ardjen

  Fijn dat je een goede uitslag hebt :) Ik heb van de week ook bloed gegeven en wij zijn nu ook nog aan het wachten.

 • Bapao

  Hee, ben ik heel stom als ik af en toe iets denk te voelen? Af en toe van binnen een heel klein soort van duwtje ofzo. zou niet weten wat het kan zijn want het voelt niet als een darm-dingetje. En op de echo gezien vorige week, dat mini behoorlijke benen heeft en mijn baarmoeder komt al tot 2cm onder mijn navel. Maar dan denk ik toch: neh, dat kan nog niet! Of toch wel? 🤔

 • Sunnymiran

  nou ik had gister ochtend precies het zelfde ik zat rustig een boek te lezen in mn luie campingstoel tot dat ik plopjes voelde het was maar heel kort en dacht hmmz het zou toch niet... maar schijnbaar kan het dus echt na meerdere zwangerschappen zo snel... daarna niets meer gevoeld... ik herkende het gevoel gelijk van de vorige x

 • SabrinaC

  Dat gevoel had ik tijdens de echo omdat ze flink moest drukken. Voelde ik plopjes. En ik zei dat ik dat eerder had gevoeld paar dagen terug. En de vk zei dat echt wel kon. Helemaal als je al meerdere kinderen hebt. En vaak als je darmen en blaas vol zijn. Dat hebben ze wat minder ruimte en als je dan richtig je schaambeen voelt. Is dat 80% de kleine zei ze want darmen zitten hoger

 • Vddool

  Ben nu 12+3 weken en gelukkig niet echt kwaaltjes, alleen veel last van krampen en opgeblazen gevoel.. meer die hier last van hebben?

 • StefJuuh01

  Lang leven obstipatie!

 • Bapao

 • StefJuuh01

  Uitslag van de NIPT test is goed!

 • Ca-Rine

  Fijn! Wanneer heb je de test laten afnemen?
  Ik afgelopen maandag wacht nog op de uitslag...

 • StefJuuh01

  Vorige week vrijdag.

 • Lieve88

  Vandaag 12 weken zwanger!!
  Hopelijk neemt nu de misselijkheid ook af.
  Hoe gaat het met jullie eten? Door de warmte hoef ik ook niet zoveel.

 • Bapao

  Niet veel misselijk geweest gelukkig. Maar heb onwijze moeite met warm eten . Vooral met de warmte nu, dus ik eet veel brood en salades. En ja, som veel te weinig omdat ik er gewoon niks in krijg. Maar daar maak ik me niet druk om. Als je iets nodig hebt, gaat je lichaam er vanzelf naar hunkeren.

 • StefJuuh01

  Ik hoop mee. Eten is hier ook nog een drama.

 • Lieve88

  Hier ook salades of maaltijd soep. Ik maak me er ook niet druk om. Maar probeer dan gezond te eten, met dit weer wil dat niet altijd. Niet gevarieerd ieder geval hahah.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van vrijdag, 22 februari 2019 tot en met donderdag, 28 februari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50