Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4282)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Maria87

  Wat leuk om die fotootjes te zien!
  Hopelijk gaat het goed met jullie.
  Ik ben in de avonden bij het naar bed gaan steeds zo misselijk, dat terwijl ik al uren niets meer gegeten heb. Soms spuug ik alleen zuur. Herkenbaar voor iemand?

 • Mesties

  Misschien moet je juist wel even iets eten. Iets kleins in de avond. Dat helpt bij mij tegen de misselijkheid.

 • Maria87

  Dank je. Soms neem ik nog een droge cracker maar het lijkt weinig te helpen. Ik moet er doorheen, weet ik, maar dit is zo vermoeiend..

 • Anxiousmomxx
  Hii mommy’s!! Wat denken jullie? Jongen of meisje? 💙💗
 • Jacqueline89
  Ik deze week ook termijn echo gehad 11 w. En had zelf ook vanaf dag 1 het gevoel een meisje🥰. Maar nu ik dit beeld heb durf ik niks te zegge kan alle kanten op. Helaas nog te vroeg om te weten.. heb zelf 20 juli extra echo gepland en 17 aug ben ik 17 w dan voor t geslacht.. tenzij ze het natuurlijk eerder kunnen zien🙏.. alleen zeggen jullie er ook van te voren bij het nog niet te willen weten wat het wordt? Of vragen zei dit? We willen het pas weten als de fam het ook komt te weten...
 • Anxiousmomxx

  Wat een mooie foto’s 😍! Ik heb 5 augustus een echo gepland voor de geslachtsbepaling. Kan echt niet wachten tot de 20 weken echo hoor!

 • Jacqueline89

  Dankjewel. Ik heb 5 aug controle bij de vk dan ben ik 15.5w. Ben jij nu ook 12 weken? Ik 11w en 2d. Wat spannend zeg dat je dan weet wat het wordt🥰🥰. Heb je een gevoel? Leuk hoor dan begint het echte genieten denk ik..

  Ik vind het heel moeilijk te genieten nog. Al zegt de gyn je moet gaan genieten en kwaaltjes kunnen opeens weg zijn. En als je dan opeens niet meer erg misselijk bent zoals nu dan denk ik shipss gaat alles wel goed met me kindje... heb eerdere mk gehad. Hoop dat bij mij die rot gedachtes snel weg gaan🤭. Hoe voel jij je? En al buikje? Jou foto is ook echt duidelijk een kindje al🥰 terwijl het nog zo mini is hihi

 • Anxiousmomxx

  Net na de positieve test had ik last van elk kwaaltje die je je maar kan bedenken. Dat verdween allemaal. Toen kreeg ik alleen nog maar last van de misselijkheid en het overgeven. Door het overgeven en de kracht en inspanning die het koste heb ik zelfs bloedverlies gehad. Maar gelukkig duurde het niet lang tot mijn echo was en dus zag dat mn kleintje perfect groeit en het hartje ook goed klopt!
  Je moet dat ook echt proberen los te laten hoor, ik probeer dat heel makkelijk te zeggen terwijl ik precies hetzelfde heb! Maar denk er over na dat als de kleine er over een paar maandjes is, je ook niet de hele tijd zorgen kan maken, wordt hij of zij verdrietig van..
  ik heb vanaf het begin al super veel buikpijn en daar hou ik me maar aan vast😂 als de buikpijn er is zit het wel goed😂 (onzin natuurlijk maarja). Ik zeg sinds de eerste echo (12 juni) ik ga genieten en het proberen los te laten, maar is me nu ook nog niet gelukt hoor😂.

 • Jacqueline89

  Owjee dat klinkt wel heel heftig zeg jeetje. Dat hield wel snel op? Ik heb door eerdere miskramen vanaf week 6 elke week een echo. En gelukkig vanaf toen alles goed.
  Moet er ook meer op vertrouwen dat het goed zit. Waarschijnlijk als je het ziet en voelt dan zal het ook echter voelen. Hahha ja zolang je dingetjes voelt dan zal het wel goed zitten he😂😂 herkenbaar.. heerlijk he een ander van advies voorzien en zelf t andere doen hahaba

 • Anxiousmomxx

  Kan niet op je andere reactie reageren dus dan maar ff zo.. ben benieuwd of ons gevoel het goed heeft, laat het me wel even weten he 😛.
  Fijn dat je je wel beter voelt! De misselijkheid trekt ook echt wel weg.. bij mij stopte het precies op de helft van de 11e week. stress om de baby kan de misselijkheid ook verergeren heb ik gemerkt. Ik heb 3 dagen niet kunnen eten en drinken soms, zelfs het water kwam er weer uit, mijn verloskundige zei dat ik gewoon moest eten wat ik op dat moment echt wou. Vette cheeseburgers en snoepjes gaan er erg makkelijk in bij mij 😂.
  Van mezelf ben ik best vol, dus mischien heb ik gewoon geluk met de broeken 😂 ookal is mijn buik echt wel gegroeid nu. (Maar dat was het al met 5 weken🥴)

 • Jacqueline89

  Geeft niet. Ja zodra ik het weet na onze bekendmaking 23 aug zal ik het vertellen.

  Vond jij het niet eng om je opeens beter te voelen? Ondanks iedereen zegt geniet!! En het gaat opeens over vind ik het soms moeilijk zelf vertrouwen te hebben het voelt nog niet zo echt kan het ook nog nauwelijks echt beseffen... terwijl we na alles zo happy zijn dat het weer mag lukken. En natuurlijk zeg ik tegen andere steeds het zit goed heb vertrouwen haha.
  Ik kan niet wachten tot 20 juli daarna ga ik het echt los laten en volop genieten. Heb je veel groei pijn in je buik?

  Oke dat zou kunnen dat daarom je broek goed zit maar je zal vast echt wel zien dat er een wondertje groeit 🥰. Ik hwb van mezelf klein buikje ben lang niet super dun ofzo maar gezonde meid maar als ik ontspan zie je het ook wel. Alleen met mw broek nu is het meer of ik gewoon dik geworden ben😂😂😂😂

 • Anxiousmomxx

  Ik zeg al vanaf het moment van mijn positieve test dat het een meisje is, maar nu krijg ik toch twijfels 😛. Vandaag precies 12.2 weken 🥴, loop dus een weekje op je voor. heb hiervoor ook een miskraam gehad dus ben elke dag zooooo bang !! En helemaal omdat idd mijn kwaaltjes al aardig afnemen. Heb zeker al een (zeg gerust) buik. Draag ook al positiekleding 😂.
  En jij? Hoe voel jij je? ☺️

 • Jacqueline89

  Hahahah heerlijk herkenbaar. Ik roep ook vanaf ik zwanger ben ja een meisje.. maar nu het toch ecchie wordt durf ik geen uitspraak meer te doen... moet nog f wachten week 17 heb ik een echo ervoor heb vanaf nu elke 2 weken echo of controle gepland.. dacht ook omdat ik zo bang ben geeft dat me uitzicht om naar toe te leven.

  Ja hoe voel ik me😂.
  Eigenlijk nu wel goed maar terwijl ik nu even ga zitten tijdens me werk voel ik de misselijkheid wel terug komen. Gelukkig het kolhalzen en gal spugen niet meer zoals in de andere weken. Ben wel snel moe. Het gaat met ups en downs ene dag top andere dag zoals nu ff minder. De vk zei ook het kan opeens helemaal weg zijn. En geniet ook.. dus denk wel dat we dat zeker moeten doen. Maar vind het wel irritant nu dan misselijk te zijn.. loop je dan als een zombie straks door de supermarkt nergens trek in te hebben😂😂... maar wel lekker willen eten... ik draag me jeans met een elastiekje... wilde wel een andere broek maar nog niks gevonden. Heb volgende week vakantie ga dan even oppad voor andere broek. Alleen je moet wel echt buikje hebben toch voor zo'n broek?

  Want ene moment ben ik al 4 maanden andere moment bijna niks te zien🤭🤭🤭

 • Maria87

  Ik kan het niet duidelijk zien. Wat denk jij?

 • Anxiousmomxx

  Mijn gevoel zegt vanaf het moment dat ik weet dat ik zwanger ben dat het een meisje gaat zijn. Maar de dag van deze echo gebruikte de verloskundige wel heel vaak het woord “hij” 😂😅

 • KCAMAB

  Ik gok een meisje. Ze zeggen in het begin standaard hij. Dus misschien klopt je gevoel toch!!

 • Anxiousmomxx

  Had al wel zo’n vermoeden, dat ze standaard hij zeggen. Ben zooo benieuwd! 5 augustus weet ik het ☺️

 • 4ewondertje2020

  Vandaag termijn echo gehad. Echt een kleine drukte makertje lach echt geen seconde stil. Helemaal in love 😍

 • Maria87

  🥰

 • Lily0502

  Hier net hetzelfde. Bij mijn eerste kindje had ik altijd wel 1 mooi echo’tje mee naar huis. Nu lukte het zowel vorige keer als deze keer echt niet. 😂 gelukkig was alles wel in orde, dat is natuurlijk veel belangrijker dan een mooi echo’tje. Het blijft toch telkens een wonder he 🥰

 • 4ewondertje2020

  Absoluut helemaal mee eens 😍

 • Asi06

  Morgen al weer 12 weken alleen ga nu weer aan alles twijfelen 2 weken terug al een echo gehad alles zat er op en aan maar nu ga ik weer denken duurt nog meer als een week voor ik weer mag voor een hartje luisteren

 • Emmas

  Wat herkenbaar zeg! Ook 2 week geleden echo gehad en alles was goed. Nu slaat de twijfel weer toe, zou alles nog goed gaan? Heb gisteren wel een goede nipt uitslag gehad. Ben je zwanger van je eerste kindje? En hoever ben je nu?

 • Asi06

  Is me 2de is vandaag 12 weken
  Hier geen nipt laten doen

 • Zara94
  Vandaag 12w+3d. Wat denken jullie jongen of meisje?
 • 4ewondertje2020

  Denk een baby boy aan de nub te zien :)

 • Zara94

  Dank voor jullie reacties, over weekje hebben we geslachts echo dan weten we het zeker, stiekem zou een jongetje wel heeeel erg leuk zijn, we hebben al een dochtertje. Maar een zusje zou ook leuk zijn natuurlijk🥰

 • BabyKL

  ik vind dit ook duidelijk een jongen als ik de nub moet geloven :)

 • MommyR1987

  Ik kan hem niet goed zien. Wel wederom een prachtige echo foto. Heb je de echoscopiste ook gevraagd?

 • Zara94

  Ja extra gevraagd om foto van de nub te maken, ze mocht zelf geen uitspraak doen hierover, maar verpraatte zichzelf een beetje toen wij zeiden “dat is dus n jongen” 😅 ze zei ik zie inderdaad wat jullie bedoelen. Maar vroeg me ook af of het alsnog plat zou kunnen gaan liggen. Volgende week geslachtsecho dan weten we het zeker 😊

 • MommyR1987

  Spannend voor jullie! Dan weten jullie het binnenkort zeker😀

 • Valerie0403
  Vandaag 12 weken!! Net een goede echo gehad! Kleintje was lekker aan het bewegen 😍 wat denken jullie wat het wordt?
 • Jacqueline89

  Mooie foto😍

 • Girlsmommy3

  Wat een mooi echo ik denk een jongen🤗

 • MommyR1987

  Oehhh ik zie hier niks jongetjes achtigs aan. Geen idee. Wel prachtige echo foto 😊😀

 • Mama-van-yara
  Mijlpijl !!! Na veel stress onzekerheid vermoedheid spugen misselijk en de overige eerste termijn kwalen zijn we Eindelijk In de magische 12 weken aangekomen !! Wat een opluchting 😅 we hebben onze termijn echo gehad en heb het ondertussen mijn oudste dochter verteld en samen hebben wij het de rest van de familie verteld 🥰 super leuke reacties gehad en dat bij een 3de kindje opkomst zou toch denken ohw daar komt ze weer hoor .. maar gelukkig super reacties en nu maar eens genieten hopelijk dat de kwalen nu ook minder worden
  Echo van de termijn kunnen jullie er iets uithalen ?
 • MommyR1987

  Jeeej😍 vandaag eindelijk de magische 12 weken bereikt! Ondanks dat onze zwangerschap al vanaf week 7a 8 overal bekend was, bleef het natuurlijk spannend. 7 juli gaan we jouw weer zien 😍😍🍀🍀

 • 4ewondertje2020

  Super leuk wij 6 juli mogen we weer even spieken 😍

 • MommyR1987

  Wat leuk! Is dat dan een termijn echo? 😊

 • 4ewondertje2020

  Ja klopt


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zondag, 17 januari 2021 tot en met zaterdag, 23 januari 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50