Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4479)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • melanie1

  Las net over CMV besmetting(gedurende zwangerschap)zie online... Kende dat helemaal niet. Goede tip om even over te lezen en extra op te letten hiervoor!

 • Tonnetjerond

  Hallo week 12. Een mooie mijlpaal! Welkom aan alle ouders die nu in week 12 zitten

 • Zonnebloem84

  Weten Jullie aan 12w echo al wat het geslacht gaat zijn? Ik moet morgen gaan aan 12w2d en vraag mij af of ze het al kunnen zien..

 • Jacqueline89

  Met 12 w is het voor de echo nog te onduidelijk vanaf 14 weken kunnen ze met meer zekerheid antwoorden wat het geslacht is.

 • 3e-wens-kindje

  Ik heb ook net een goede echo gehad, een heel beweeglijk kindje. Zo fijn om te zien , nu nog afwachten op de nipt uitslag.

 • Unicorn12

  Vanochtend een goede echo gehad!! En eind van de ochtend ook nog een goede nipt uitslag gekregen. Wij zijn helemaal gelukkig. Nu kan het genieten hopelijk beginnen.

 • melanie1

  Wat fijn geniet ze

 • Okto_love

  Net terug van de 12 weken echo!
  Normaal stond ik nu op 12w6d maar volgens echo is het 12w4d. Babytje was MEGA actief!
  Schedel was al goed dicht en nekplooimeting was ook in orde. 🥰🥰
  Bloedafname voor de nipt is ook gebeurd. Nu 7 a 10 dagen wachten op de resultaten. Spannend!

 • DWB

  Stiekem toch een mijlpaal! Hallo week 12! ❤️ Hopen dat ik aankomende week een goeie uitslag van de nipt binnen krijg 🤞🏽

 • Mama-93

  Week 12 alweer!
  Hoe gaat het hier met iedereen?
  Mijn nipt uitslag al gehad, goede uitslag gehad. Wat een opluchting.
  Misselijkheid en braken is er nog steeds helaas. Hoop dat dat heel snel over is.
  Op naar de geslachtsecho. Ik heb zo n zin om van alles te kopen! :)

 • Unicorn12

  Wat een goed nieuws!! Hopelijk knapt het braken snel op. Wanneer had je geprikt voor de nipt?

 • Mama-93

  Vorige week vrijdag. Na een week al de uitslag!

 • Babsie1992

  Hoi! Mijn nipt uitslag was ook goed echt heel fijn😊 verder voel ik mij nog redelijk hetzelfde als jou, erg misselijk. Braken (even afkloppen) gelukkig nauwelijks meer. En heb erge hoofdpijn. Bedankt voor je tip hieronder! Ik neem Floradix en heb een dieet van mn verloskundige gekregen dus probeer mij daar wel aan te houden.

  Ik hoop ook dat je je snel beter voelt! Wij hebben morgen de termijnecho hopelijk is er een nub zichtbaar (Ben dan 12w5d) ben ook zo benieuwd!! Wil ook online shoppen haha. Ben wel klaar met de neutrale dingen😂

 • Mama-93

  Haha! Ja neutral dingetjes wil ik eigelijk niet.
  Gelukkig houd mijn dochter om kleding te verven. Dus we zullen veel lol samen hebben.
  Maar idd wil graag shoppen. Overal zie je veelste leuke dingen!

 • Unicorn12

  Gefeliciteerd met de goede uitslag van de nipt. Ik wacht nog op de uitslag. Ik mag morgen ook weer even spieken bij de baby. Ik kan ook niet wachten tot we het geslacht weten.

 • Mama-93

  Heel veel plezier bij de echo!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van donderdag, 5 augustus 2021 tot en met woensdag, 11 augustus 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50