Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4641)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Asmae12
  Hoi dames zien jullie de nub,
 • XxLien

 • Dibbus

  12 + 4 en net te horen gekregen dat de NIPT helemaal goed is. Zo'n fijne opluchting, ik ben 37 jaar maakte me toch lichtjes zorgen.

 • San-32

  Heerlijk! Lekker genieten .. hier niet de nipt gedaan

 • Kaatje1984

  12+2 vandaag alweer. Soms lijken de dagen eeuwig te duren en dan ineens ben je alweer 12 weken onderweg 🤭 Ik kamp nog steeds met wat vermoeidheid, lijkt ietsjes beter te gaan maar moet goed oppassen hoe ik m'n energie verdeel.
  Ik las veel over wel of geen voorgevoel te hebben of het een jongen of een meisje zou worden. Ik heb altijd al gezegd, voor ik m'n kids kreeg, dat ik 3 kids zou krijgen en dan eerst jongen, daarna meisje en dan nog een jongen. De eerste twee kloppen en nu heb ik ook sterk het gevoel dat het een jongen is. Nub theorie vertelde ons de vorige echo dat het op een jongen leek... Het maakt ons echt helemaal niet uit of het een jongen of een meisje is maar het zou we tof zijn dat ik m'n eigen voorspelling van toen, toch goed had hihi.

  Ik voel beebje steeds duidelijker bewegen en heb het idee dat we dit heel binnenkort ook aan de buitenkant kunnen gaan voelen.... Zou leuk zijn voor me andere twee kids en uiteraard voor m'n man!

  Zo, nu kids verder klaarmaken voor school!

 • Jill8i

  Jeej, ook wij mogen eindelijk de 12 weken aantikken. Zo onwijs gelukkig. Nog steeds geen klachten en voel me prima. M'n buik groeit al aardig nog 3 weken dan weten we wat het word kan niet wachten

 • ❤~je0919

  Hier ook bijna weer op controle de 29ste!
  We hopen dat ook te zien wat het word want ja dat is nog geen garantie natuurlijk he... 😙
  Bij mn zwangerschap in oktober 2020 was ik stellig overtuigd dat het een meisje ging zijn.
  Nu heb ik geen flauw benul 😱
  Buikje is naar mijn mening hier ook al aardig zichtbaar.
  En kan geen broeken meer verdragen! Dus hoop dat het snel warmer weer gaat worden

 • lovemykiddie

  Hebben jullie een voorgevoel?

 • Dibbus

  Ik heb eigenlijk helemaal geen voorgevoel. Mijn moeder is overtuigd van een meisje, haha, maar ik geloof daar niet zo in. Las laatst ergens dat moeders 50% goed voorspellen ;)

 • Jill8i

  Ik zelf niet. Al zegt het merendeel om ons heen een jongen. Maakt me ook niets uit als het maar gezond is

 • lovemykiddie

  Spannend! Wij wachten tot de 20 weken echo 😁

 • Dibbus

  Ja wij ook over 3 weken! Nu al zin in 😁
  Buik hier nog niks te zien!

 • Jill8i

  Had een foto geplaatst niet zichtbaar volgens mij

 • Jill8i

  Heb al een aardig buikje woog voorheen 55 kilo

 • Dibbus

  Nee kan hem niet zien idd, misschien als je hem gewoon op je profiel zet bij je foto's!
  Ik voel nu heel laag in mijn buik net boven mijn schaambot een bobbel ontstaan. Maar het grootste deel zit er gewoon nog achter. Ik ben ook wel iets zwaarder dus mogelijk dat het daarom iets langer duurt voor je het ziet, de baby heeft gewoon al meer ruimte ;)
  Gister een vriendin bij mij op bezoek die nu 30wkn is, heel slank met een klein buikje. Blijkt dus dat dat komt omdat ze zo lang is, dus dan heeft de baby genoeg ruimte naar boven toe haha.

 • Jill8i

  Als het goed is staat hij op m'n pagina . Ja geeft ook niets zolang het met de kleine maar goed gaat dat is het belangrijkste.

 • Dibbus

  Ow wauw dat is echt al een babybuik idd 😁👍
  Ja is ook zeker waar, maar ik denk wel dat het me een beetje extra zekerheid geeft als ik het ook van de buitenkant kan zien. Nu moet ik er maar vanuit gaan dat er idd nog steeds een baby in zit hahaha.

 • lovemykiddie

  Ook ik heb de 12 weken bereikt 🎉 maandag poging twee termijn echo, lekker weer naar de kleine spieken 😁

 • Dibbus

  Precies 12 weken vandaag, voelt toch als een mijlpaal!
  Ik ben nog steeds snel moe, misselijkheid is niet meer de hele dag, maar ik heb wel plotselinge braak aanvallen ervoor terug 😅 ik weet nog niet wat beter is....
  Mijn borsten zijn wat minder gevoelig en heel langzaam komt mijn libido weer een beetje terug, wel zo fijn.
  Ik merk wel dat ik echt aan het wachten ben tot ik een buikje krijg, soort van bevestiging dat ik echt nog zwanger ben haha. Ik maak me niet echt zorgen, maar ik vind het ook maar gek dat je niet even binnen kan kijken of alles nog wel goed groeit en beweegt. De hele zwangerschap tot nu toe voelt als een cursus in geduld en vertrouwen 😂
  Nu weer afwachten op de uitslag van de nipt.

 • Meckie

  YES, uitslag van de NIPT is helemaal goed. Wat een opluchting. Blijf het toch jammer vinden dat je er in België wel voor kunt kiezen om het geslacht te laten bepalen met de NIPT en hier niet... had het graag al willen weten. Maarja, nu nog iets meer dan 2 weken en dan hebben we ook een geslachtsbepalingsecho.. geduld is een schone zaak

 • San-32

  Kan ook echt niet wachten.... wij weten het de 23e en 24e gender reveal... maar kan denk ik niet die dag wachten.

 • Meckie
  Haha dat zal een lange dag worden ja!! Heb je een voorgevoel? Ik heb gisteren nog een echo gehad bij de gynaecoloog, ging erheen om iets te bespreken maar ze wilde ook even spieken, leuk natuurlijk! Dus met 12+2 deze echo. Skull theorie lijkt jongetje! Kon geen nub zien helaas. Maar mijn voorgevoel zegt ook jongen.
 • San-32

  Super leuk als ze nog even willen spieken he

  Ik heb heb alleen gevoel van jongen, omdat ik er al 2 heb, en me niet kan voorstellen dat er een meisje in mijn buik groeit
  Toch denkt iedereen meisje.
  Ik heb totaal geen voorkeur gelukkig.

 • San-32

  Super leuk als ze nog even willen spieken he

  Ik heb heb alleen gevoel van jongen, omdat ik er al 2 heb, en me niet kan voorstellen dat er een meisje in mijn buik groeit
  Toch denkt iedereen meisje.
  Ik heb totaal geen voorkeur gelukkig.

 • Meckie

  Heb dus hetzelfde als jij! Heb ook twee jongens en vind mezelf een jongensmoeder, dus kan me een meisje niet voorstellen :p
  Jongen zou ik ook leuk vinden, ben zo benieuwd hoe die er dan weer uitziet en of hij op de andere twee lijkt of niet. Ik heb nu een witblond jochie en een donkerblonde, dus zou leuk zijn om te zien wat een derde jongen krijgt :) Enige wat we kunnen doen is afwachten. Ben ook heel benieuwd wat jij krijgt!

 • San-32

  Hahahhaha zo grappig! Ik heb ook een jochie met blond haar en knal blauwe ogen, en een jochie met donkere ogen en donker haar. Dus ben ook zo benieuwd. Dat was overigens wel met mijn ex. Nu samen kindje met mijn nieuwe vriend. jaaaa ben nu ook heel erg benieuwd wat het bij jullie word

 • vanTantenaarMama

  Ooh super fijn, ik heb maandag geprikt dus hoop ook zo snel mogelijk de uitslag te krijgen!

 • Dibbus

  Ow wat fijn! Hoe snel had je de uitslag binnen? Ik heb gister bloed laten prikken, dus zal nog wel even duren. Ik vind het toch best spannend! Lijkt me echt weer een zorg minder 😊

 • Meckie

  Vorige week woensdag geprikt, dus iets meer dan een week!! Wel snel ja, de vrouw die me prikte zei tussen de 10 en 14 dagen. Maar is zeker een zorg minder :)

 • Dibbus

  Ah lekker snel! Ze zei bij mij idd binnen 14 dagen, dus nog even geduld. Vandaag zou wel de uitslag van het 'gewone' bloedonderzoek binnen moeten komen bij de verloskundige, maar zolang als goed is, hoor ik geloof ik niks.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zaterdag, 30 oktober 2021 tot en met vrijdag, 5 november 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50