Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2440)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Zon2

  Vannacht gedroomd dat we nog een jongen krijgen! Ik ben zo benieuwd!

 • Spruitje-nr2

  Ik heb van de week ook over een jongentje gedroomd. Nog 2.5 week geduld dan weten we het..... wanneer weten jullie het?

 • Zon2

  1,5 week!

 • Spruitje-nr2

  Oeh leuk.... spannend.....

 • Zon2

  Ja, vooral de uitslag van de vlokkentest. Als dat goed is, is het geslacht leuk om te weten

 • Gadjhy

  Vandaag nipt uitslag gekregen. Alles was goed zo happy nu wachten tot 2 jullie en dan weten we het geslacht van ons frummeltje

 • Zon2

  Wat fijn!

 • Zon2

  Vlokkentest goed gegaan! Weer een stap gezet. Zo fijn! Nog 2 weken spanning voor de uitslag.

 • Elbi76

  zijn er nog leden die regelmatig wat vuil ( oud ) bloed verliezen ?
  Heb hier soms nog last van en ze zeggen dat ik me hier geen zorgen over moet maken, dat er vrouwen zijn die dit heel hun zwangerschap door hebben maar toch ...

 • Zon2

  Ik had met 5 weken oud bloed verlies en afgelopen weekend weer. Ik kreeg ook te horen dat sommige vrouwen het veel hebben. Mijn nicht heeft het toevallig ook gehad (vaak bloedverlies) en ze is nu over de 20 weken. Zolang het niet helder rood is hoef je je geen zorgen te maken zeggen ze. Ach ja, blijft toch vervelend. Succes.

 • Kukie

  Haai, nee herken het totaal niet.. maar het is echt oud bloed? Het schijnt idd wel te kunnen heb ik wel eens gehoord

 • Zon2

  Ik had net voor de tweede dag bloedverlies Morgen heb ik de vlokkentest. Ik maak me zorgen, straks maar even het zh bellen. Behalve dat ik wat verstopt zit op het moment kan ik niet bedenken waarom ik bloed verlies.

 • Spruitje-nr2

  Oeh bah dat is schikken.. gelukkig is alles goed met de kleine. Heb ook last van bandenpijn... zo niet grappig!

 • Duiveltjes

  Oh dat is niet fijn... weet je al wat meer?

 • Zon2

  De echo was goed, ze kunnen het niet verklaren. De pijn is waarschijnlijk bandenpijn. Schaam me dood maar heb dat bij de andere 2 niet gehad dus ik had het herkent.

 • Duiveltjes

  Ah beter een controle te veel dan te weinig! In ieder geval een opluchting voor je! Ik heb ook meer last van bandenpijn dan bij mijn eerste 2. Iedere niesbui (hooikoorts) buk ik al om de pijn op te vangen. Heel vervelend....

 • Spruitje-nr2

  Jeejjj 12 weken😁 toch wel een grens die je over wil zijn.... als cadeautje vanmorgen het hartje gehoord via de angelsound😁

 • Gadjhy

  Alweer 12wk ☺️ Heb nu afgelopen woensdag 13-6 nipt gehad. Heeft iemand enig idee hoe lang de uitslag duurt ? Zo spannend dat wachten

 • Puk-nr3

  Tegen mij zeiden ze 2 tot 3 weken. Ik heb gisteren bloed geprikt dus ook afwachten. 😬

 • BiekeVdV

  Ik heb vrijdag de nipt gehad. Tegen mij zeiden ze dat het max 10 dagen zou duren vooraleer ik de uitslag zou krijgen. Zal eraan liggen waar de test is gedaan denk ik.

 • BiekeVdV

  Goede termijn Echo gehad. Nekplooi meting was bij bijde baby's in orde. Ze waren goed beweeglijk en zagen er gezond uit. Ben dus heel gelukkig. Heb ook de uitgebreide nipt test laten uitvoeren omdat er bij ons in de familie gehandicapten voorkomen. Ook krijgen we het geslacht te horen. Nu 10 lange dagen wachten op de uitslag, maar voorlopig ben ik dolgelukkig.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zaterdag, 29 december 2018 tot en met vrijdag, 4 januari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50