Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4417)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Annelinde

  Hallo 12 weken! Afgelopen donderdag 6 dagen vooruit gezet en aanstaande dinsdag gewoon alweer een echo😍 Hopelijk dan wat duidelijkere foto's. Je ziet hier soms zulke duidelijke en prachtige foto's voorbij komen en die van mij waren zo vaag en donker!😅

 • MommySS

  Zomaar even een update☺️
  Vandaag 12+5 weekjes zwanger, precies een week geleden een goede termijnecho gehad en dinsdag geprikt voor de NIPT.
  Op het moment heb ik de babywatcher in huis t/m woensdag en had stiekem gehoopt dat ik daar iets van het geslacht op zou kunnen zien haha maar de kwaliteit is te slecht.
  Gaan jullie kijken voor het geslacht? En wanneer?

 • babyfluit

  Wij hebben 20 november de geslachtsbepaling staan! Ik ben dan 17 weken🥰

 • Rabis6821
  Halo allemaal gister hele leuke 12 weken echo gehad , kunnen jullie al raden wat het geslacht is ?
 • Kagi

  Heel duidelijk echo, gefeliciteerd
  Ik denk een prachtig misje

 • Rabis6821

  Dankjee ja dat denk ik ook🙈

 • Anoniem38

  Wat een duidelijke echo. Heel mooi!

 • Rabis6821

  Jaaa he dankjee 😍

 • Karik

  Hoi allemaal.Eindelijk 12 weken zwanger na 2 miskramen achter elkaar en afgelopen weken bloeden, daarna bruine afscheiding, dus een spannende periode achter de rug.Gisteren heb ik eerste termijnecho gehad en gelukkig alles was goed.Op maandag nog NIPT onderzoek en afwachten.
  Ik wens jullie allemaal succes met jullie zwangerschap.

 • babyfluit

  De ‘magische’ 12-weken grens gehaald! Wat voelt dit bijzonder 🥰 Vanochtend NIPT en zwangerenlab laten prikken. Ik schrok me dood toen ik 9 buisjes zag liggen😅 Nu in afwachting op de uitslag! Man wat spannend!! Dit weekend gaan we het onze ouders en broers/zussen vertellen🥰 Ik heb er echt zin in!

 • hjdv

  Fijn hé, het idee van die twaalf weken gehaald te hebben. Ik moet ook nog prikken, vind het altijd maar niks, maar ja het hoort erbij.

 • babyfluit

  Ja! Echt wel☺️ Nu hopen dat alles goed blijft gaan.. Ik kan niet wachten om voor het eerst mama te worden!❤️

 • hjdv

  Ah, voor het eerst. Dan is alles nog zo nieuw! Dit wordt ons vijfde kindje, voor ons alweer heel anders.

 • babyfluit

  Oh wauw!!!😍 Wat een rijkdom zeg! Lijkt me geweldig om ook zoveel kinderen te hebben.. desalniettemin blijft het denk ik elke keer leuk en spannend of niet?🥰

 • hjdv

  Jazeker, het wordt eigenlijk elke keer spannender vind ik. Je weet dan ook veel meer van alles wat mis kan gaan en wat je te verliezen hebt. Maar het blijft heel mooi en speciaal. Zo'n groot wonder in je buik te mogen dragen! En het is ook zo mooi te zien hoe prachtig de andere kinderen het vinden. Als ik bijv eens last heb van m'n emoties komt onze dochter of tweede zoon me echt even troosten. Zo lief en schattig!

 • hjdv

  Vandaag voor de termijn echo geweest. Van 11.3 naar 12 weken gezet. Kan volgens m'n eisprong echt niet, maar de kleine was toch echt zo groot dat het op 12 weken uitkwam. Nu hopelijk eindelijk durven genieten. Bizarre is wel dat ik volgend jaar precies op de datum uitgerekend ben dat ik dit jaar de miskraam heb gehad.

 • babyfluit

  Wat fijn dat alles goed was en dat je vooruit bent gezet! en een bijzondere datum!❤️ Het heeft vast zo moeten zijn!

 • Bloem2016
  Nips uitslag was helemaal goed, vandaag ook weer een echo gehad en alles zag er goed uit🥰 morgen naar week 13!
 • Anoniem38

  Wat een goed nieuws zeg. Ik heb maandag nipt laten doen dus nog afwachten. Mag ik vragen hoe lang je op uitslag heb moeten wachten?
  Gefeliciteerd met het goede nieuws

 • Bloem2016

  Ik ben vorige week maandag wezen prikken en had gister ochtend de uitslag dus 7e werkdag. Jij ook gefeliciteerd!!! En ik ga duimen voor ook een goede uitslag x

 • Anoniem38

  Altijd gehoopt, maar nooit durven dromen dat ik in deze week zou komen. Nog steeds zo onwerkelijk dat er een kleintje in mijn buik aan het groeien is.🥰
  2 dagen geleden de nipt gedaan, heel spannend nu aan het wachten op hopelijk een goede uitslag


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zaterdag, 1 mei 2021 tot en met vrijdag, 7 mei 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

10 leden zijn nu online
Aanmelden