Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3441)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lily-anne
  Iemand idee van nub?
 • Lily-anne

 • Ava30
  Hoi lief klein leuk babytje😍 2 daagjes voor op schema, dus we wachten vanaf nu braaf tot 01-03-2020
 • Shrimp

  Het constante misselijke gevoel heeft inmiddels plaatsgemaakt voor plotselinge heftigere aanvallen waar .. als je snapt wat ik bedoel .... je tong al soort van omhoog geduwd lijkt te worden. Ik weiger te kotsen tot nu toe 🤣. Ik ga het weg ademen en gebied iemand om mij een glas Spa rood te geven . Hoe is het met jullie kwaaltjes ?

 • Petra27

  Hier ook sinds een week zooo extreem misselijk en spugen. Het was alleen af en toe maar nu zo ongeveer de hele dag. Spa rood ga ik nu ook halen kan ik altijd proberen.

 • Shrimp

  Ja precies. Je hebt mensen die zeggen ; daar moet ik juist niet aan denken. Maar cola werkt voor veel... alleen houd ik niet zo van cola en vooral de nasmaak ervan niet. Volgens mij is het vooral het koolzuur wat dan helpt ( of niet)

 • Petra27

  Ja cola helpt bij mij idd ook wel wat. Alleen wil ik niet teveel cola drinken daarom dacht ik misschien is er nog iets anders

 • Mom_of_girls
  Wie wilt er een gokje wagen, iemand die verstand heeft van de nub? 12+2 dagen 👶🏻💖💙
 • Yvonne4

  Een vraagje, wat is een nub theorie?

 • Kramertje

  Een uitsteekseltje tussen de benen van een embryo. Tot ongeveer 9 a 10 weken bij iedere embryo hetzelfde. Daarna ontwikkelt het zich tot een piemel of een clitoris. Vanaf 12 weken tot 14 weken kan je hier, als je een goede foto hebt aan zien of het een jongetje of meisje wordt.

 • Stefanie_delvaux
  Iemand een idee? Volgens de nub-theorie?
 • linaa

  Jongen

 • Stefanie_delvaux

  Mm mm... ik dacht eerder een meisje..waaraan kan je het zien?

 • linaa

  Ik heb hierbij de skull theorie toegepast dan zou ik zeggen een jongen. Ik kan er ook naast zitten hoor blijft een theorie. Wil je zelf niet weten wat het is tot de geboorte?

 • Stefanie_delvaux

  Nee eigenlijk niet maar na 2 jongens hoop ik toch een klein beetje op een meisje 😊 maar een jongen is natuurlijk ook meer dan welkom. We zullen moeten wachten x

 • linaa

  Dat snap ik hoor. Ik had dit namelijk ook na twee meiden leek het mij leuk om een jongen te mogen krijgen. Ik snap dus jouw gevoel. Ik hoop dat het uitkomt voor je hoor 🤗 blijft een mooi wonder gefeliciteerd

 • Naliyra
  Iemand goed in het lezen van de nub theorie? Nog 2 weken wachten voor de geslachtsbepaling en ben benieuwd
 • Kramertje

  Je bent nog iets te vroeg. Zie op de foto 11w5d. Nub is tussen de 12 en 14 weken.

 • Naliyra

  Oh heelaas.
  Volgende week gelukkig geslachtsbepaling met 14 weken dus ben erg benieuwd!

 • Kramertje

  Ahhhh spannend!! Heel veel plezier!!

 • linaa

  Meisje xx


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van vrijdag, 28 februari 2020 tot en met donderdag, 5 maart 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50