Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3328)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • LillyLola

  Jippie!! Ook ik ben vandaag 12 weken

 • Babysparkel

  Yeaaaah de 12 weken zijn voor jullie bereikt. Ik hoop ook deze week de 12 weken te bereiken. Gefelciteerd!! Btw heb nog op jou gereageerd zojuist in week 11

 • LillyLola

  Ik zag het. Leuk!! En jij binnenkort ook hier . Elke week voelt als een belangrijke mijlpaal

 • Gfnc

  Vandaag 12 weken ♡

 • Babysparkel

  Yes yes lekker gevoel moet dat zijn, gefeliciteerd

 • Gfnc

  Jaaa . Eindelijk the 12 weken bereikt . Hopelijk is nipt test snel binnen. Kunnen we echt gaan genieten !♡
  Hoever ben jij nu

 • ourlittlefamily

  Week 12 vandaag 😍

 • Babysparkel

  Gefeliciteerd heerlijk die 12 weken.

 • Babysparkel


  Vraagje: 
  Hebben jullie het mooie nieuws al verteld?
  Zo ja op welke manier hebben jullie het je familie of vrienden verteld?

 • Gfnc

  Me moeder weet het en schoonouders en schoonzusje zwager en hun dochter en oma van me vriend en verder nog niemand ik wil wachten tot nipt test binnen is daarna iedereen vertellen .

 • Cck

  Yes. Verschillende manieren. Bij sommigen had ik ozne dochter een grote zus shirt aan getrokken, bij familie hadden we cupcakes met muisjes gegeven, ik had voor vriendinnen met kindjes en nichtjes armbandjes gemaakt met ‘ grote nicht’. Hoe ga jij het vertellen? 😍

 • earthmother
  Laatste paar dagen in week 12 en wat ben ik toch trots op de kleine spruit.
  Een mooie termijnecho gisteren gehad en een goede hartslag gehoord eergisteren.
  Nu mag ik van mezelf eindelijk op me roze wolkje plaats nemen
 • Bette

  Hoi meiden.

  Vandaag 12w6d zwanger en morgen 13 weken echo. Spannend.. Ik vroeg me af, aangezien het overal anders staat... Wanneer begint nu het 2e trimester? Sommige sites zit ik er al in, andere morgen, andere volgende week! Ik snap het niet meer.... Weet iemand van jullie het zeker? Dank en liefs

 • Mamsievan2LM

  Vanaf week 13 :)

 • Mamsievan2LM

  Nekplooi meting gehad. Bloed was nog niet binnen maar nekplooi zat zelfs nog iets onder gemiddeld dus hartstikke mooi. Kindje was super druk en wauw het maagje was al gevuld. Navelstreng stroomde goed bloed in en uit en darmen waren al terugtrokken in het buikje. Rugje was mooi gesloten en het zag er super uit. Zo verliefd op onze 3e spruitje. Kindje was hele tijd aan bewegen en aan het afzetten tegen de baarmoederwand. De echoscopist heeft al een gok gewaagd op het geslacht en we verwachten waarschijnlijk onze 2e dochter 1 juli hebben we de geslacht echo maar ik denk zelf ook een meisje! Zo super spannend!!!

 • Twijfelaar5

  Hoe heeft de echoscopist er naar gekeken? Huer heeft ze ook gekeken en het word waarschijnlijk een meisje.🤗 over 4 weken gaan we kijken wat het wordt

 • Mamsievan2LM
  O.a. tussen de benen. Als je inzoomt op deze echo zie je 2 schaamlipjes Dus we zijn er wel uit dat het 100 procent een meid is.
 • Decemberbaby35

  Wat mooi he! Ik heb gisteren ook de2e echo gehad en alles zag er perfect normaal uit, nekplooi meting was hier ook perfect dus dat was een hele opluchting. Zo fijn te weten dat alles goed gaat met ons 3e babytje. Hier bewoog het ook al flink heen en weer, heb zelf de nub wel even in beeld gezien maar moeilijk te zien wat het geslacht is, nog even geduld tot over 4 weken.
  Nu lekker genieten!!

 • Mamsievan2LM

  Gister het hartje horen kloppen via de doppler. Wauw zo intens en zo bijzonder. Kreeg er tranen van. Mijn baarmoeder zit al 1 vinger onder de navel dus al heel hoog voor dit termijn.

  Wij hebben straks de prenatale screening op syndromen en afwijkingen. Hoop zo dat onze kleine mups gezond is. Nu al zoveel liefde voor dit kleintje.

 • Ltv

  Ik heb zojuist bij de vk ook voor het eerst het hartje horen kloppen. Wat blijft dat ontzettend bijzonder!

  Succes bij de screening, ik ben heel benieuwd!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van donderdag, 26 december 2019 tot en met woensdag, 1 januari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50