Naar de reacties

8 Weken zwanger

Week 8 begint bij zwangerschapsdag 56 en loopt tot dag 63.Het is je negende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 centimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

De baby is aan het eind van deze week al bijna 2 centimeter! De achterzijde van de hersenen is goed zichtbaar. Deze week worden de geslachtsorganen gevormd. Bij een jongen ontstaan de testikels, bij een meisjes de eierstokken. Vanaf het moment dat het zaadje zijn kop door de wand van de eicel steekt, is er al bekend of hij zal uitgroeien tot een jongen of meisje. Nu pas wordt het verschil ook zichtbaar gemaakt.
 

In deze week wordt er ook hard gewerkt aan de beenderen en gewrichten. Pas over een paar weken ontstaat er echt bot, nu bestaat het nog alleen uit kraakbeen, maar het begin van het skelet is gemaakt! Piepkleine vingerkootjes, nog even en je kunt de vingertjes al tellen! Ze zijn nu nog niet los van elkaar, er zit een vlies tussen (soort zwemvliesjes). Het hartje klopt nu al snel, en ook de hersentjes beginnen echt te werken. De baby heeft al oogjes, maar nog geen iris. Ook heeft hij nog geen oogleden, dus tot nu toe heeft hij zijn ogen de hele tijd open, alleen ziet hij nog niets. Het kindje kan nu al flink bewegen. Dit kan je helaas nog lang niet voelen.

8-weken-zwanger-baby

Je kunt nu zelfs al wat dikker worden. Niet door de baarmoeder, maar door de zwangerschapshormonen zetten je darmen namelijk wat op.

Waarschijnlijk zul je binnenkort al voor het eerst naar de verloskundige gaan. Dat gebeurt meestal zo tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Het is misschien wel handig om alvast wat voor te bereiden voor deze eerste afspraak. De verloskundige zal veel vragen stellen over je gezondheid en erfelijke aandoeningen in de familie. Verder zal je bloeddruk worden gemeten en zal er bloed worden afgenomen. Meestal moet je je ook wegen. Zo wordt alles in de gaten gehouden de gehele zwangerschap. In verband met eventuele verdovingen is het ook slim om je tandarts te vertellen dat je zwanger bent. Ook kun je nu beter geen röntgenfoto's laten maken.

Deze gratis Zwanger- en Babybox zijn online aan te vragen als je zwanger bent. Je krijgt onder andere drie tijdschriften, kortingsbonnen en verschillende producten voor aanstaande moeders en pasgeboren baby’s.

Reageer in `8 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5609)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • MamaNLM
  Gisteren voor de eerste keer naar gynea geweest! Volgens menstruatie 8w1dag, op de echo mooi vruchtje met dooierzak en mooie hartslag, gaf aan 7w6dage en 1,51cm 😍.
  Wij zijn dus in blijde verwachting van ons 3e wondertje 😍😍😍
 • Ellebel88

  Vraagje: werd bij jullie echo’s de hartslag gemeten? Van de foetus bedoel ik.. op engelse forums zie ik mensen allemaal noemen wat hun babys hartslag was bij de eerste echo (+-8 weken), maar bij mij werd daar niks over gezegd. Wel dát het hartje klopt uiteraard, maar niet de snelheid. Zeggen ze dat in NL alleen als het niet goed is misschien? Of meten wij dat helemaal nog niet?

 • Bigbuik

  Verloskundigen en artsen zien of horen of het normaal is. Als het afwijkend eruit ziet gaan ze het tellen/meten.

 • Blonduhhh

  Dat wordt bij latere echo's wel gemeten

 • Cin89
  Vandaag bij de verloskundige geweest, goede echo gehad! Volgens de meting ben ik nu 8+3. Kleine is bijna 2 cm groot en was al iets aan het wiebelen, zo schattig 😍🥰
 • BabieBoo

  Mocht je filmen? Wat gaaf. Ga ik ook vragen de volgende keer haha. Was met de eerste echo te veel in shock dat we echt een hartje zagen (eerder een miskraam gehad..)

 • Cin89

  Ja gevraagd voor mijn 2 kids, neem ze nu nog niet mee en met een echo mag dat ook niet. Op een foto kunnen ze het hartje niet zien dus gevraagd of we voor hen een filmpje mochten maken. Ow en je angst snap ik heel goed, hier ook miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad

 • BabieBoo

  Hier ook in week 8 nu. Vorige week begon de misselijkheid en uiteindelijk ook een paar dagen overgeven 😣 nu is de misselijkheid weg, maar elke avond aan de 💩 nu.. Dan begint het met onwijze krampen, lijkwit en dan moet ik snel wezen. Gelukkig dus geen obstipatie, maar dit is ook niet leuk. En 'sochtends zo moe 🤔 mn bed niet uit te slepen haha. (ik heb sowieso altijd al een liefdes verhouding met mijn bed gehad hahah).

 • ilonajen

  Goedemorgen dames,
  Hoe gaat het met iedereen?
  Hier redelijk hetzelfde alleen me borsten blijven groeien en ik had al 75 d nu zit ik inmiddels op e en zelf dat zit strak 😱
  Voor de rest heb ik veel zin in dingen die ik niet mag bv een zacht gekookt eitje of ossenworst en gerookte zalm ( nee eet ik ook niet bij de visboer omdat hij zegt dat het koud gerookt is of het nou vers is of niet) en ja snap zijn maar 9 maanden maar hebt er gewoon zin in 🤣🤣 nog 1,5 week en dan heb ik me eerste echo en ik kan bijna niet wachten, de tijd kruipt voorbij 😭

 • Cin89

  Heb ik ook zo'n zin in, borsten zijn herkenbaar. Ik was veel afgevallen maar mijn oude bhs passen weer. Maar ik vraag mij af hoe lang nog, mijn partner is er iig heel blij mee

 • BabieBoo

  Hier zag ik vanmiddag een bakje file american tijdens mijn werk staan, over de datum en nog helemaal dicht. Toen dacht ik, oh wat zonde! Ik mag het niet en jullie vergeten het gewoon 😂 En ja, zacht eitje zou idd lekker zijn...

 • Michelle-D

  Nu 8+5 <3 twee dagen terug een mooie echo in het ziekenhuis, kloppend hartje en liep zelfs een dagje voor in grootte (we weten de datum zeker omdat het om een ICSI terugplaatsing gaat). Wat een opluchting! Volgende week intake bij de verloskundige! We zijn zo blij, hebben het nu ook met onze vrienden en familie gedeeld, maar toch hoop ik dat we snel bij die 12 weken grens zijn. Hoe gaat het met jullie zenuwen?

 • Suzey

  Hoi allemaal,

  Ik heb me vandaag aangemeld om met jullie mee te kunnen praten. Ik lees al wel een tijdje mee.
  Ik ben bijna 9 weken zwanger van mijn 3e kindje. Vandaag hebben we onze 1e echo gehad. Ik rekende volledig op slecht nieuws, ik heb namelijk al een week bloedingen. Niet veel hoor, alleen oud bloed, maar ik dacht: vertel me het slechte nieuws maar, dan kan ik dit weer achter me laten. Tegen mijn verwachtingen in zagen we een kloppend hartje!! Ik ben er natuurlijk heel blij me. De verloskundige gaaf wel aan dat er weinig vruchtwater is, dit kan nog bijtrekken, maar het kan ook slecht aflopen... Voorlopig blijft het nog wel een zorgelijke zwangerschap dus! Is er iemand die dit ook heeft of heeft meegemaakt??

 • Nairobi

  Hier geen problemen met vruchtwater had alleen wel steeds oud bloed. Was gewoon een bloedvat geknapt alleen dat heeft me dus erg zenuwachtig gemaakt de afgelopen week en ten onrechte. Hoop dat je toch wel kan genieten van je zwangerschap. Wanneer mag je terug naar de vk,?

 • Suzey

  Inmiddels 2 dagen verder. Ik had er geen goed gevoel bij. Sinds vandaag begon het vloeien toch helder rood te worden. Vanavond Ben Ik uiteindelijk het vruchtje verloren. Ik ben ervan overtuigd dat er iets niet in orde was met het kindje. Verdrietig, maar het is goed zo.

 • Futuressa

  Wat verdrietig. Veel sterkte!

 • Suzey

  Dank je!

 • Nairobi

  Sterkte meis. Ik heb het ook een 1x meegemaakt. Daarom werd ik nu zo bang dat het weer zo was.

 • Suzey

  Dank je wel. Ik had het ook al eerder meegemaakt. Je staat er daarna toch anders in hè, bij een nieuwe zwangerschap... Ik wens je een hele gezonde, spartelende baby ergens in maart!
  Ik heb al 2 mooie jongens rondlopen, dus komt ook vast weer goed met mij en hopelijk in de toekomst een gezonde zwangerschap.

 • Nairobi

  Dank je wel meis. Hoop dat het weer snel raak is. Fijn dat je het zo rustig oppakt. Ik had het best wel lastiger gehad denk ik. Geniet dan nog maar van de laatste weekjes zomer. Misschien nog met een lekker wijntje.. 😊

 • Suzey

  Nou, dat maakt je zenuwachtig hè? Dat heb ik dus ook. Gelukkig bleek het bij jou ten onrechte!

  Ik heb nog wel een beetje hoop dat dat bij mij ook het geval is hoor, maar in combinatie met het weinige vruchtwater maakt dat ik nog niet kan genieten van deze zwangerschap. Ik bloed nu al 8 dagen.
  Over 2 weken mag ik terug voor de termijnecho. Ik denk dat ik eerder ga bellen hoor, vind dat wel lang om in onzekerheid te zitten...

 • Anoniem20182019

  Gisteren de eerste echo gehad. Wat was ik zenuwachtig na de miskraam van vorige keer. Maar alles zag er perfect uit, we zijn al bijna 9 weken en een mooi kloppend hartje! We gingen met zo'n fijn en goed gevoel ten opzichte van de vorige keer weg. Wat mij betreft kan het genieten nu beginnen 😄

 • ilonajen

  Gefeliciteerd!! Wat fijn 🥳


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 8

De bevaldatum van leden die 8 zwanger zijn is van zondag, 29 maart 2020 tot en met zaterdag, 4 april 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50