Naar de reacties

8 Weken zwanger

Week 8 begint bij zwangerschapsdag 56 en loopt tot dag 63.Het is je negende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 centimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

De baby is aan het eind van deze week al bijna 2 centimeter! De achterzijde van de hersenen is goed zichtbaar. Deze week worden de geslachtsorganen gevormd. Bij een jongen ontstaan de testikels, bij een meisjes de eierstokken. Vanaf het moment dat het zaadje zijn kop door de wand van de eicel steekt, is er al bekend of hij zal uitgroeien tot een jongen of meisje. Nu pas wordt het verschil ook zichtbaar gemaakt.
 

In deze week wordt er ook hard gewerkt aan de beenderen en gewrichten. Pas over een paar weken ontstaat er echt bot, nu bestaat het nog alleen uit kraakbeen, maar het begin van het skelet is gemaakt! Piepkleine vingerkootjes, nog even en je kunt de vingertjes al tellen! Ze zijn nu nog niet los van elkaar, er zit een vlies tussen (soort zwemvliesjes). Het hartje klopt nu al snel, en ook de hersentjes beginnen echt te werken. De baby heeft al oogjes, maar nog geen iris. Ook heeft hij nog geen oogleden, dus tot nu toe heeft hij zijn ogen de hele tijd open, alleen ziet hij nog niets. Het kindje kan nu al flink bewegen. Dit kan je helaas nog lang niet voelen.

8-weken-zwanger-baby

Je kunt nu zelfs al wat dikker worden. Niet door de baarmoeder, maar door de zwangerschapshormonen zetten je darmen namelijk wat op.

Waarschijnlijk zul je binnenkort al voor het eerst naar de verloskundige gaan. Dat gebeurt meestal zo tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Het is misschien wel handig om alvast wat voor te bereiden voor deze eerste afspraak. De verloskundige zal veel vragen stellen over je gezondheid en erfelijke aandoeningen in de familie. Verder zal je bloeddruk worden gemeten en zal er bloed worden afgenomen. Meestal moet je je ook wegen. Zo wordt alles in de gaten gehouden de gehele zwangerschap. In verband met eventuele verdovingen is het ook slim om je tandarts te vertellen dat je zwanger bent. Ook kun je nu beter geen röntgenfoto's laten maken.

Deze gratis Zwanger- en Babybox zijn online aan te vragen als je zwanger bent. Je krijgt onder andere drie tijdschriften, kortingsbonnen en verschillende producten voor aanstaande moeders en pasgeboren baby’s.

Reageer in `8 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8084)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Geluk5

  Ik heb zo geen energy liefst lig k de hele dag in m'n bedje😴 moet me echt bij elkaar rapen om t huishouden te doen en voor de rest van de kinderen te zorgen😊 meer die zo weinig energy hebben?

 • ~MamaVan~

  Hier m’n hele middag liggen verslapen 🙈. Zit ook maar te zitten en te hangen. Daarbij strond beroerd dus werkt ook niet mee.

 • Geluk5

  Oh nee moet je zeker ook nooit doen teveel info over internet! Altijd voorzichtig mee zijn....heel leuk dat we samen gelijk op gaan🥰

 • ~MamaVan~

  Ja ben ooit een keer herkend en heb dat niet als prettig ervaren. Ben niet iemand die geheimen heeft maar had me best, naar ik dacht anoniem, kwetsbaar opgesteld. Dus sindsdien ben ik voorzichtig.
  Ja echt wel toevallig ook zo! Wanneer heb jij de volgende echo? Hier exact over 3 weken.

 • Geluk5

  Ik snap het! Ik heb 13 feb de termijn echo bij vk, heel bijzonder dag erna ga k trouwen met papa en maken we t aan de rest van de familie bekend🥰

 • Geluk5

  Oh erg he die vermoeidheid🥱 normaal ben k echt een actieve bij maar Nu is t zover te zoeken...

 • ~MamaVan~

  Ja en dat huishouden ziet er ook niet meer uit hier. Normaal alles tip top maar nu dus totaal niet 😬🤢. Gelukkig nu over op andere zetpillen waar ik goede ervaringen mee heb waardoor het hopelijk de goede kant op gaat. Net zoals jij hier ook zwanger van de 6e. Volgens mij zijn we ook precies even ver.

 • Geluk5

  Ja dat dus! Hier is dat normaal ook niet dat t nu niet proppen is ma merk wel dat k niet zo me huishouden doe als normaal! Waar krijg je zetpillen voor? Ja klopt ben zwanger van me 6de. Oudste is 15, 14, 9, 6, 3 dus alle leeftijden 🙃. Maar k ben jong begonnen en vind me zelf nog niet te oud zeg ma!! En k ben uitgerekend 7 sept en jij?

 • ~MamaVan~

  Ja ook 7 september uitgerekend. Ivm privacy geef k nooit veel gegevens bloot hier. Maar de oudste is 8 jaar.
  Zetpillen voor de misselijkheid en het overgeven. Kon de hele dag niets en s nachts heel veel wakker omdat ik zó misselijk ben.

 • Ch89

  Jaaa verschrikkelijk🥱. Op het werk ook steeds aan het geeuwen.

 • Geluk5

  Oh echt erg he🥱 hoop dat t snel voorbij is dat we weer wat meer energy krijgen

 • Ch89

  Hallo week 8😊 morgenavond de eerste echo, zo benieuwd😄

 • Geluk5

  Week 8🥰

 • Snowmom

  Sinds gister erge hoofdpijn en lage rugpijn af en toe, neem 500mg paracetamol maar helpt niet veel en vandaag na twee uur werken alweer terug naar huis.
  Ben ook doodop, kan de hele dag wel slapen 🥱
  Nog meer die oplopende symptomen hebben?

 • Pittigekip

  Helaas gisteren tijdens de eerste echo met 8.6 gezien dat waarschijnlijk een dag ervoor het hartje was gestopt. We zijn onwijs verdrietig en wachten nu af tot het komt. Ik wens jullie allemaal een hele goede zwangerschap!

 • snowmom

  ah nee! wat ontzettend erg voor je meis, ik wens je heel veel sterkte toe in de komende tijd.
  Pas goed op jezelf vooral en zorg dat er snel ingegrepen wordt indien nodig.
  Ik hoop dat je snel hier weer te vinden bent met een plakkerd

 • ~MamaVan~

  Ach wat naar zeg!! Heel veel sterkte. Zelf ook een aantal jaar geleden een miskraam met dat termijn en vond dat uiteindelijk psychisch heftiger dan gedacht.

 • Pittigekip

  Ja precies dit! En hoe was jullie weekend weg?

 • Essmee

  Ik heb de cliché ochtendmisselijkheid in m'n pakket haha en ik kan inderdaad ook de hele dag wel slapen! Oh en mn borsten.. als ik er alleen maar naar kijk dan voel ik ze al 😂

 • Snowmom

  Ook wel geruststellend ergens maar ik zou de symptomen nu echt wel kunnen missen, vooral de hoofdpijn en misselijkheid! Kan al nauwelijks meer werken, val letterlijk in slaap voor mijn computer en zo misselijk🤢 en savonds weer naar huis met knallende hoofdpijn en dan proberen paracetamol te laten staan... hopelijk trekt het vanzelf weer weg na de 12 weken waarna zo te lezen alles weer wat beter zou moeten gaan🤞
  Heb ook alleen maar trek in augurken en vet eten zoals vissticks en patat terwijl ik normaal alleen maar groente en quinoa eet😅

 • Essmee

  Ja en misschien ervaar jij alles ook nog wel met dubbele intensiteit 🥹 Ik heb tegen de misselijkheid gemberthee gekocht, maar nog niet geprobeerd want het lijkt me zo vies hahah. En verder maar zoveel mogelijk rust pakken waar het kan!
  Hahaha dat is voor jou qua eten wel een groot verschil dan idd. Ik heb nog geen echte cravings ofzo eigenlijk, was er erg benieuwd naar haha! Maargoed, hoe vervelend we ons ook voelen, het is voor een goed doel en het duurt niet eeuwig. We kunnen het ❤️

 • snowmom

  hier ook nooit veel verder gereisd hoor we hebben spanje naast de deur maar gaan we eigenlijk nooit heen en heb Parijs nog niet gezien!
  Het is hier in de zomer echt wel heel warm hoor maar swinters kan het nogal koud zijn vooral als de wind van de besneeuwde bergen komt brrr... maar we hebben wel zon
  Gisteren nog weer met mijn man overgehad en we gaan waarschijnlijk in het begin gewoon twee auto's houden en in de toekomst naar iets groters kijken als we ook weer wat meer als familie weg gaan, die minibusjes zijn toch wel prijzig en een auto met stoelen in de acterbak heb ik vroeger gehad maar wil mijn kinderen liever niet in de koffer.
  En betreft het huis nou ja, dat wordt maar een beetje tiny house idee dan maar totdat we ons droomhuis vinden, gaat nogal hectisch worden in het begin !
  Op naar week negen voor nu en hopen dat de symptomen zo blijven als nu is het goed te doen:)

 • snowmom

  Hier nog steeds goede dagen, ben wel snotverkouden met veel hoesten maar het is ook extreem koud hier met nog steeds die harde wind brrr...
  Ik twijfel dan weer of het wel goed zit maar moet nog 4 week wachten tot volgende echo dus probeer het maar los te laten en focus me op mijn studie zoland het nog kan!
  We zijn wel weer een beetje bijgekomen van het nieuws maar er moeten toch veel dingen gaan veranderen en het toekomstige geplande huis zie ik helemaal niet meer zitten, dat wordt gewoon echt te krap.
  ik had niet gedacht dat dit zoveel veranderde een tweeling, ben ook zo bang dat ik het straks niet aankan.
  Maargoed, eerst maar afwachten of het uberhaupt goed zit.

  We moeten inderdaad niet gaan dieeten hè, gewoon zoveel mogelijk gezond blijven eten en beter aankomen dan afvallen door de misselijkheid zoals bij sommige helaas het geval is denk ik maar.
  Gisteren twee ovenschotels lasagne gemaakt voor het weekend maar wel groente toegevoegd voor de vitamientjes haha
  Had ik gedaan omdat we in principe gingen skieen maar te slecht weer en had er eerlijk ook geen zin in dus komt mooi uit :)
  Ik ga naar week 9!

 • Essmee

  Geniet er maar van. We gaan er gewoon vanuit dat het goed zit en elke dag die je goed doorkomt is mooi meegenomen! Kan me voorstellen dat het met name praktisch wel even een dingetje is met 2 kids extra erbij ipv 1. Maar jullie vinden er vast een oplossing ook. Vooral als ze wat kleiner zijn is best te doen om ze op 1 kamer te laten bijv. Stukje bij beetje en met de tijd kom je er vast uit! Ik denk ook dat het snel genoeg went als ze er eenmaal zijn, je vind je routine wel ❤️
  Hier is het ook maar koud, een graad of 2 overdag. Maar gelukkig even niet zo'n harde wind of regen meer! Vandaag zelfs het zonnetje egen gezien. Daar knap ik dan toch meteen een beetje van op. Ik ben qua reizen nooit verder gekomen dan parijs en Antwerpen voor een dag haha en in mijn hoofd is het in Frankrijk altijd lekker weer 😂 Maar blijkbaar niet haha! Hopelijk heb je een goed weekend, lekker thuis rustig aan, met lekkere lasagne haha! Ik kom morgen naar week 9 :)

 • snowmom

  Wat een bijzonder verhaal! echt een kerstwonder dus
  dat is wel heel bijzonder en scheelt ook een hoop stress lijkt me.
  Ik ben gister de dag fit doorgekomen en ook vandaag voel ik me goed, hopen dat dat zo blijft, volgens mij had het weekendje weg me echt teveel vermoeid.
  Hoe voel jij je nu? stabiliseert het een beetje of wordt het erger?
  Ik vind bijvoorbeeld alleen water drinken wel moeilijk ,dat maakt me snel misselijk en ik heb ook nog geen thee naar mijn smaak gevonden, rooibos blegh maar groene thee met citroen of munt gaat er nog wel in en anders wat siroop maar let toch een beetje op mijn calorie inname want het cijfer op de weegschaal blijft maar stijgen van 51 naar 54 kilo al!!! ik was bij mijn vorige zwangerschappen keurig 15 en 12 kilo aangekomen, nu gaat dat vast het dubbelle worden als het zo doorgaat
  Na de maaltijd wat meestal toch wel gewoon veel groente met vlees, vis of rijst, aardappelen pasta enzo is, heb ik de neiging de koelkast leeg te blijven plunderen, komt misschien ook door de kou
  Ik ga het maar een beetje loslaten en niet elke dag op de weegschaal staan, hou het gewoon zo gezond mogelijk en vermijdt suiker en dan komt het hopelijk wel goed:)
  straks ontvang ik zwangerschapsbroeken die nu goed afgeprijsd waren, nu maar hopen dat ik die ook ga passen als het zover is!

 • Essmee

  Wat fijn dat je goede dagen heb! Scheelt zoveel he, ook met werken. Hier weet ik niet meer wat ik kan verwachten haha, het verschilt heel erg per dag. Maar ben niet meer elke dag aan het overgeven, maar nog elke ochtend kokhalzen en misselijk. Ik heb wel precies hetzelfde als jij met water en thee, normaal dronk ik niet anders, alleen af en toe in het weekend wat lekkers van een frisdrankje ofzo. Maar verder alleen water en thee en krijg het nu maar moeilijk weg.. Echt vervelend. Vooral omdat ik al wel wat overgewicht had voor ik zwanger raakte, dus wil eigenlijk ook niet TE veel onnodig aankomen. Maar soms ben ik ook allang blij als ik bepaald eten of drinken wel makkelijk weg krijg en het er ook in blijft. Dus ik kijk ook weer niet zo heel krap op dit moment haha. Maar jij hebt er twee te groeien he, dus is nu misschien niet zo heel gek dat de weegschaal wat sneller omhoog gaat? Ik weet niet zo goed hoe dat werkt met een tweeling.. Of alles echt dubbel zoveel en dubbel zo snel is hihi. Ben je eigenlijk al een beetje bijgekomen van het nieuws dat het er twee zijn?

 • Snowmom

  Laat me maar weten dan of cola helpt, drink nooit frisdrank maar cola drink ik wel bij buikgriep 😅
  Ik sta vanmorgen topfit op en dan maak ik me weer zorgen, het is ook wat🙃
  Wat fijn dat je alsnog zonder ingreep zwanger bent geworden, ik hoor dat wel vaker, waarschijnlijk gebeurt er dan toch onbewust wat in het lichaam, studeer psychologie dus wel een interessant onderwerp wat er neurologisch gebeurt😊
  Ben benieuwd of de komende weken dan het ergste zijn, morgen naar de 9 weken alweer!

 • Essmee

  Ik weet niet zo goed of het werkt, een beetje denk ik haha. Ik denk dat niets echt een wondermiddel is, maar cola is tenminste nog wel lekker qua smaak haha. Hopelijk ben jij de dag lekker fit doorgekomen zonder dat er iets aan de hand is. Best fijn om even bij te komen toch. En die piek rond 9 weken, je kan het ook zo zien dat het vanaf nu juist langzaam stabiliseert met al die hormonen. En dat we ons steeds beter gaan voelen, hoop ik heeeeel erg! 🍀 Ja gek he, ik had alle informatie gehad, prikinstructie gehad, de hormonen al thuis liggen. Ik hoefde alleen nog maar een paar dagen te wachten op mn menstruatie en dan op dag 3 zou ik beginnen met prikken. En toen kwam opeens die menstruatie niet! Was op eerste kerstdag, dus was wel echt een bijzonder cadeautje na al die tijd 🍀

 • Snowmom

  Ik heb ook gemberthee geprobeerd maar ik wordt misselijk als ik er alleen al aan denk😅 niet mijn smaak!
  Ik hou het wel zo gezond mogelijk verder maar merk wel dat ik echt trek in vetter voedsel heb, nu start ik met licht ondergewicht dus misschien een natuurlijke reactie.
  Ik neem de symptomen ook voor lief maar ben wel erg witjes en zwakjes, ook mijn baas was al bezorgd terwijl ze niks weet.
  Maargoed, ook een kwestie van hulp aanvaarden en gewoon meer rusten dan 🥱😊
  Wanneer heb jij je volgende afspraak? Ik 24 februari, spannend!

 • Essmee

  Ik las dat cola ook kon helpen tegen misselijkheid, dus heb dat nu maar een paar blikjes gekocht om te testen (voor de zekerheid wel de zero cafeïne variant). Dat lust ik normaal gesproken tenminste ook gewoon wel haha.
  Ah ja, en anders nu gewoon een paar keer lekker aan toegeven joh. Als de grootste hormoonpiek straks voorbij is heb je misschien niet eens zin meer in de fastfood achtige dingen. En als je aan de lichte kant zit met gewicht mag het best eens toch, ook al zou je het normaal misschien niet doen :). Niet te streng zijn hoor voor jezelf, de kindjes moeten goed groeien ❤️
  Oeii, hopelijk hou je het een beetje vol op het werk. Ik las dat de hormonenpiek rond de 9 weken komt, dus ik ben er een beetje bang voor. Maar wie weet valt het reuze mee vanaf hier. Soms voelt het ook alsof het niet eens erger meer kan 😅
  Ik heb 6 februari de intake bij de verloskundige. Ik kom vanuit het ziekenhuis omdat we eigenlijk aan iui zouden beginnen deze maand, maar toch nog net ervoor spontaan zwanger geraakt! En heb ook medicatie voor mn schildklier, maar ook dat is onder controle nu, dus ik mag terug naar de reguliere verloskundige. Heb dus wel de vroege echo in het ziekenhuis gehad, maar ik weet nog niet wanneer ik weer een echo krijg bij de verloskundige. Zal rond de 12 weken zijn gok ik, en hoop ik. Ben dan wel weer benieuwd na een paar weken! 24 februari klinkt nog zo ver weg he, hopelijk gaat de tijd voor je gevoel vlug voorbij 🍀 We gaan iig alweer richting het eind van januari. Blij toe ook, ik vind januari zo'n lange, saaie, donkere maand haha.

 • Essmee

  Het hartje klopt ❤️

 • Goodtimes

  Wat fijn!

 • Moosje2

  ❤️❤️❤️

 • Essmee

  Bij jou nog steeds alles in orde? Bijna de 20 weken echo denk ik? Ga je voor die tijd nog vlug een pret/geslachtsecho doen? 🥰

 • Moosje2

  Zo fijn een kloppend hartje! ❤️

  Ja volgende week maandag! En dan horen we ook het geslacht!

 • Essmee

  Leuk, spannend! ❤️

 • Snowmom

  Oh geweldig! Eindelijk geruststelling 😊

 • Pittigekip

  Sinds gisteren ook week 8 🥳en besloten een andere vk te zoeken want die ik nu gekozen had is maar lastig te bereiken terwijl de eerste kennismaking niet door kon gaan door een bevalling, daarna nooit meer wat gehoord en ik wil graag een echo plannen.. 😫

 • Snowmom

  En heb je al een afspraak kunnen regelen? Wel slordig hoe ermee omgegaan wordt door je verloskundige, is nu wel tijd om meer te weten, hopelijk snel een goede echo

 • Pittigekip

  Ik had haar vanmorgen gebeld dat ik toch ervoor koos om niet met haar in zee te gaan, maar ze reageerde zo begripvol en maakte oprechte excuses dat ik toch juist wel wil kennismaken. Dus lekker heen en weer bewegen maar wel weer vertrouwen. Ik ben sowieso medisch ivm hellp in vorige zwangerschap dus moet toch ook in zkh bevallen..

 • Snowmom

  Nou hopen dat het verder goed verloopt dan, heb je nu ook een afspraak staan? Wel zo fijn als je de verloskundige goed kunt bereiken vooral bij een medische zwangerschap.

  Ik voel me ook vandaag weer bagger, hoofdpijn, ontzettend misselijk, moe, zin in ongezond eten🙄
  Hoop dat het gauw beter gaat, hoe zitten de symptomen bij jou?
  Ik denk dat ik echt last heb doordat het een tweeling is, bij de andere was ik top fit van begin tot eind!
  Weekend weg was tof maar erg koud en vermoeiend, maar wel gelukt om aan iets anders te denken het hele weekend 😊

 • Pittigekip

  Oh wonen jullie in Zuid Frankrijk! En ik vind hetecht ongelooflijk dat je dat geheim weet te houden, zeker bij een tweelingzwangerschap als je zo moe bent! Ik heb het twee weken geleden al verteld op werk, ik werk in een vrouwenteam en ik zou het ze ook vertellen wanneer er dingen niet goed gaan.
  De kennismaking was heel fijn en morgen de eerste echo, zo spannend!

 • snowmom

  Ja ik was kind toen ik naar Frankrijk verhuisde en mijn man is Frans:)
  Ik vertel het nog niet omdat ik wil dat de kinderen het als eerste weten maar ik wacht tot de volgende echo om meer zekerheid te hebben, die is met 13 weken, mocht het misgaan dan wil ik de kinderen dat besparen.
  Ik heb vandaag lekker een dagje vrij genomen maar voel me wel veel beter sinds gisteren gelukkig ,vandaag lekker de hele dag studeren en wandelen:)
  Hopelijk heb je vandaag een goede echo:) zo spannend die eerste echo!

 • Pittigekip

  Wat fijn dat het weekend wat afleiding heeft gebracht!

  Ja vanavond komt ze hier thuis langs, dus dat is heel fijn!

  Qua symptomen voel ik me vooral heel moe en wallen tot op mn knieën. Ben ik met vlagen misselijk (vorige zwangerschap heb ik wekenlang meerdere keren per dag overgegeven) en heb ik nu vooral hoofdpijn, migraine-achtig (aan een kant en vaak uitgelokt door fel licht). Vorige zwangerschap kon ik bijna geen groenten eten alleen ongezond eten bleef er in haha. Nu juist zin in salade en groenten. (En ook wel ongezond hoor!)

 • Snowmom

  Nou ben heel benieuwd of je nu wat meer weet, maar dan heb je toch geen echo gekregen of heeft ze zo'n mobiel apparaat?
  Ik hoop dat je boven je vermoeidheid niet ook nog eens gaat overgeven, dat vreet nog meer energie!
  Ik ben ook doodop en lijkwit, zelfs mijn baas vroeg of ik ziek was, nee hoor prima! Ik weet niet wanneer ik het hun ga vertellen maar zowieso niet voor de volgende 12 weken echo.
  Ik kan het daarna vast niet lang meer verbergen...
  Ik hou me verder in kwa eten maar sla een soort van reserves op blijkbaar 😅 het is hier in zuid Frankrijk ook ijskoud op dit moment 🥶 en komend weekend gaan we skieen, geen zin in🙄

 • Essmee

  Oh das ook niet netjes.. Snap dat je een andere vk gaat zoeken! Spannend 🍀

 • Essmee

  Week 8 ❤️ Morgen de eerste echo!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 8

De bevaldatum van leden die 8 zwanger zijn is van zondag, 10 september 2023 tot en met zaterdag, 16 september 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50