Naar de reacties

8 Weken zwanger

Week 8 begint bij zwangerschapsdag 56 en loopt tot dag 63.Het is je negende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 centimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

De baby is aan het eind van deze week al bijna 2 centimeter! De achterzijde van de hersenen is goed zichtbaar. Deze week worden de geslachtsorganen gevormd. Bij een jongen ontstaan de testikels, bij een meisjes de eierstokken. Vanaf het moment dat het zaadje zijn kop door de wand van de eicel steekt, is er al bekend of hij zal uitgroeien tot een jongen of meisje. Nu pas wordt het verschil ook zichtbaar gemaakt.
 

In deze week wordt er ook hard gewerkt aan de beenderen en gewrichten. Pas over een paar weken ontstaat er echt bot, nu bestaat het nog alleen uit kraakbeen, maar het begin van het skelet is gemaakt! Piepkleine vingerkootjes, nog even en je kunt de vingertjes al tellen! Ze zijn nu nog niet los van elkaar, er zit een vlies tussen (soort zwemvliesjes). Het hartje klopt nu al snel, en ook de hersentjes beginnen echt te werken. De baby heeft al oogjes, maar nog geen iris. Ook heeft hij nog geen oogleden, dus tot nu toe heeft hij zijn ogen de hele tijd open, alleen ziet hij nog niets. Het kindje kan nu al flink bewegen. Dit kan je helaas nog lang niet voelen.

8-weken-zwanger-baby

Je kunt nu zelfs al wat dikker worden. Niet door de baarmoeder, maar door de zwangerschapshormonen zetten je darmen namelijk wat op.

Waarschijnlijk zul je binnenkort al voor het eerst naar de verloskundige gaan. Dat gebeurt meestal zo tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Het is misschien wel handig om alvast wat voor te bereiden voor deze eerste afspraak. De verloskundige zal veel vragen stellen over je gezondheid en erfelijke aandoeningen in de familie. Verder zal je bloeddruk worden gemeten en zal er bloed worden afgenomen. Meestal moet je je ook wegen. Zo wordt alles in de gaten gehouden de gehele zwangerschap. In verband met eventuele verdovingen is het ook slim om je tandarts te vertellen dat je zwanger bent. Ook kun je nu beter geen röntgenfoto's laten maken.

Deze gratis Zwanger- en Babybox zijn online aan te vragen als je zwanger bent. Je krijgt onder andere drie tijdschriften, kortingsbonnen en verschillende producten voor aanstaande moeders en pasgeboren baby’s.

Reageer in `8 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3953)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kimber89

  Vanmiddag mag ik ook voor onze eerste echo. Zo spannend!... heb er zin in!

 • Xwantje

  Morgen is het de dag waar we al zo lang naar uitkijken!
  We mogen naar de gynaecoloog voor de eerste echo! Hopelijk is alles prima en kunnen we ons hier morgen met een mooie echo melden!!

 • Janna01
  Een mooi kloppend hartje gezien!! Zo happy!
 • Eerstekindjee

  Wat fijn!! En wat een mooie echo!!

 • Taartje86

  Super leuk. Gefeliciteerd 😘

 • Eerstekindjee

  Vandaag 8+2 weken maar zo'n last van mijn darmen. Iemand hier ook zo'n last daarvan? Weet ook niks meer om aan te trekken overal zie je opgeblazen buik in. Hoe lossen jullie dat op?

 • Janna01

  Ruime stretch spijkerbroek en rokken en wijdere jurkjes. En heb ook een mega opgeblazen buik. Maar ik wil echt nog geen positiebroeken aan!!

 • Hleen

  Ja mijn buik staat helemaal bol. Ik draag nu vooral jurkjes. Liefst spijkerjurkjes want die geven ruimte bij de buik en door de stugheid van de stof valt het mooi recht

 • Tuuter81

  Vandaag weer even lekker mogen spieken naar Brusje. Perfect gegroeid na de vorige echo. Vandaag volgens eigen berekening, berekening van vorige echo en de echo van vandaag 8+6 en blijft de uitgerekende datum 24 januari. Zo blij dat alles nu perfect loopt. Heb er nu zoveel meer vertrouwen in. Helaas wel vreselijk beroerd en inmiddels al 3,5kg afgevallen. Neem nu 2 keer per dag Emesafene zodat ik niet uitdroog en in ieder geval iets kan eten en kan binnenhouden. Volgende week donderdag de officiële intake en termijnecho gepland. Dan bloedprikken en datum vastzetten voor de combinatietest. Ik kan er weer een weekje tegenaan

 • Hleen

  Hebben jullie al nagedacht over testen op afwijkingen? De vk vertelde me over de NIPT, accurater dan de combinatietest. Maar ze zei er ook bij dat als ze in je dna vinden dat je kanker krijgt, ze het dan verplicht zijn aan je te melden. Hier schrok ik wel even van. Gaan jullie testen en hoe?

 • Janna01

  Voor ons is ons kindje welkom. Ik vind die Kansberekening gewoon niet fijn. Mn schoonmoeder had vanwege haar leeftijd ook een test laten doen (24 jaar geleden) en Mn schoonzusje zou down hebben. Veel stress gehad van die zwangerschap en uiteindelijk geen down gekregen. Ik weet dat deze testen betrouwbaarder zijn. Maar wij laten alleen de 20 weken echo doen. En een goede test biedt ook geen garantie op een kerngezond kind.

 • Taartje86

  Ik ga dat niet doen, ik be absoluut geen voorstander van een vruchtwater punctie. En de nipt als er iets uit komt dien je die vruchtwater punctie te doen. Alles is welkom en als het iets heeft zou ik er net zoveel of zelfs meer van houden. En al me tijd in de kleintje steken

 • Hleen

  Ik respecteer je keuze. Zelf kies ik er wel voor een test te doen omdat ik er dan beter op voorbereid ben. De NIPT en combinatietest zijn zonder gevaar. Mocht een punctie nodig zijn dan beslis ik dan of ik dat wel of niet doe.

 • Taartje86

  Ik respecteer de jouwe. Maar je vraag was wie dat wel of niet ging doen. Daarmee mijn antwoord.

 • Tuuter81

  Ja, wij doen in eerste instantie de combinatietest. Mocht er een verhoogd risico blijken, kunnen we alsnog overgaan tot de NIPT. Wij laten de test uitvoeren omdat ik inmiddels toch al 37 ben. Voordeel van combinatietest is dat je een lekkere lange echo krijgt.

 • sterretje0000

  Ik ben ook 37 en ben me een beetje gaan verdiepen.....jou argument vind ik eigenlijk nog niet zo verkeerd.... denk dat ik dat zo ook ga goen!

 • Tuuter81

  Nog een ander argument is, dat ze lichamelijke afwijkingen al op kunnen sporen die je normaal pas bij de twintig weken echo ziet. Bijvoorbeeld een open ruggetje, waterhoofd, of hartafwijkingen. Een nipt haalt deze afwijkingen niet uit het dna/bloed.

 • Sterretje0000

  Precies!
  Morgen de eerste echo....ben heel benieuwd 😊

 • Hleen

  Een lange echo, dat is wel een voordeel ja

 • Gelukjeonderweg

  Na al een aantal weken meegelezen te hebben kom ik mijn vandaag hier ook melden. Gisteren een mooie echo gehad en het zag er heel goed uit allemaal! Ik kan niet wachten tot de volgende echo om de kleine weer te bewonderen! Erg spannend allemaal vooral omdat ik anderhalf jaar terug een miskraam heb gehad.... Dus vandaar dat me iets later hier heb gemeld.

 • Kimber89

  Vandaag ook acht weken. Vrijdag eerste echo spannend... hebben jullie het de omgeving al verteld? Zo ja hoe?

 • Gelukjeonderweg

  We hebben het al verteld... Dit omdat me erg ziek voel en elke keer opnieuw een smoes moest verzinnen... Gisteren een hele mooie echo gehad met een sterk kloppend hartje.... Wij konden dus niet meer wachten om het uiteindelijk te zeggen. Nu begrijpen mensen ook gewoon dat je niet altijd fit ben en dat is ook wel fijn.

 • Kimber89

  Ooh ja dan “moet” je wel. Ik ben het nu ook aan het vertellen. Omdat je inderdaad anders kunt reageren oid. Dus ik vind het belangrijk dat de omgeving het weet.

 • Gelukjeonderweg

  Wel zo handig dat "sommige" mensen in je omgeving het weten... Het is toch al zo'n spannende periode en dan is het fijn als je erover kan praten.

 • Kimber89

  Ja inderdaad! Dat is ook de reden dat ik het op mijn werk verteld heb.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 8

De bevaldatum van leden die 8 zwanger zijn is van zaterdag, 26 januari 2019 tot en met vrijdag, 1 februari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50