Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2371)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • tiara1

  hallo dames morge zijn we op de helft al. Voor mij gaat het te snel. Nog 17á18 weekjes wordt ik ingeleid ivm zwangerschapdiabetes... We gaan volop genieten.

 • mama-van-Leona-en-Alexander-en-Faye

  Gaat idd rap ik heb ook altijd diabete gehad maar voor de moment zit mijn suiker goed ik moet om de 2 weken een 7 puntsmeting doen en door mailen hoop dat het weg blijft heb geen zin om insuline te spuiten alvast succes 😊😊😊

 • Hopefull2020

  Dankzij de verhuis hebben we vandaag opnieuw naar onze baby kunnen kijken! De gynaecologe waarbij ik ging is nu te ver weg, we hebben er 1 dichterbij gevonden, ze heeft meer ervaring en ik voel me er beter bij! Ze heeft ook nog even een echo gedaan, en zelfs beelden in 4d! Prachtig om zo naar ons, voor de 100% bevestigd, dochtertje te kunnen kijken! 💜

 • Mama2babyloves
  De mooiste momenten komen nu, dagelijks je baby voelen. Het groter worden van je kindje. En natuurlijk je buik. Eindelijk op de helft
 • Nbds

  20 weken op de helft 🍀💙

 • 1985-patricia

  20 weken alweer, wat vliegt de tijd toch voorbij! Hier een goede 20 weken echo gehad gelukkig, toch weer een opluchting. En we krijgen er een klein mannetje bij💙. Heerlijk gevoel weer dat getrappel in de buik💙.

 • babywensje

  Vandaag precies 20 weken zwanger. Precies op de helft! De spannende 20 weken echo ook alweer achter de rug. En als extraatje deze week ook nog te horen gekregen dat ik ook nog tante ga worden! Hoe ontzettend leuk, onze kinderen (van mij en mijn broer) zullen dus écht samen opgroeien.

  Ik begin nu ook echt te genieten van de zwangerschap. Eindelijk niet meer zo ontzettend gespannen en angstig of het allemaal wel goed gaat, maar steeds meer vertrouwen in ons kleine wondertje. Het blijft spannend en helemaal zorgeloos gaat het nooit worden (eerder een miskraam gehad waardoor de onzekerheid wel blijft), maar ik ga steeds meer genieten van onze kleine meid.

  Hoe gaat het met jullie?

 • Jacqueline89

  Gefeliciteerd dat alles goed gaat.
  Herken je verhaal. Zelf 2 minder goede ervaringen gehad en daar door zal de zwangerschap niet helemaal onbevangen zijn. Maar nu de 20 weken echo goed is vertrouw ik op ons kindje dat hij deze klus gaat klaren hahah. Het blijft spannend. Voel jij haar al? Ik zelf denk het soms gevoeld te hebben maar dat is meestal als ik gewoon bezig ben. Tijdens het rusten voel ik niks. Het is ook steeds tijdens elke echo moeten we hem echt een beetje wakker maken😂. Dus misschien heeft dat erbij mij mee te maken.
  Groeit je buik al een beetje?

  Geniet ervan voor we het weten zijn de kleintjes er💗💙

 • ilona22

  Jeej, gister voor het eerst onze baby gevoeld. Wat bijzonder mooi om niet alleen te weten maar ook te voelen dat er een leventje in je buik groeit🥰🥰

 • Jacqueline89

  Wat fijn dat je het gevoeld hebt geniet ervan🥰

 • ilona22

  Dankje🤗 Zal bij jou zeer zeker ook niet lang meer duren! Kan het niet anders omschrijven als dat je gewoon beweging in je buik en dan in ons geval (omdat we rond de 20w zitten) onder je navel voelt. Ik voel het vooral als ik zelf ga zitten of liggen, tot nu toe nog iedere dag gevoeld🤗

 • Jacqueline89

  Leuk zeg bijzonder gevoel he.
  Ik ben nu 20.5 week en denk gisteren wel wat gevoeld te hebben maar overdag zo druk dat ik te veel met andere dingen bezig ben. Vandaag nog niet bewust gekeken of ik het voel. Maar het zal zeer zeker snel komen. Alles was goed, heb het vertrouwen dat het wel komt.
  Welke datum ben je uitgerekend?👶

 • ilona22

  28 januari, ja het is echt bijzonder. Die van ons is een echte druktemaker voel hem nu regelmatig, ik denk zo’n 8 keer per dag wel. Wil het zo graag delen met me man maar die moet nog even wachten😅

 • Jacqueline89

  Hahah geweldig. Ik ben ook 28 januari uitgerekend. Lig soms tijden te kijken naar me buik of ik wat zie😂

 • Jacqueline89

  20 weken 💙. Ons meneertje helemaal goed gekeurd🤩
  Kom maar op met het trappelen

 • Hoopdoetleven

  Mooi nieuws !!! 💙


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van donderdag, 4 februari 2021 tot en met woensdag, 10 februari 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50