Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2659)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • XooXooX

  De 20 weken echo was gelukkig helemaal goed. Ons zoontje groeit goed en sinds een week voel ik ook schopjes (zooooo'n geweldig mooi gevoel)💙🩵.

 • LittleBigFamily

  Gelukkig heb je een goede echo gehad, wij ook!.
  En heerlijk die bewegingen in je buik hè. Geniet ervan van dat mannetje in je buik. Wij krijgen ook een jongetje.
  Moet zeggen dat ik nu al wel kwaaltjes heb die ik bij mijn vorige zwangerschappen pas in de laatste weken had .... maagzuur, steken daar beneden en kan nu al minder snel opstaan en bukken, en we zijn pas op de helft 😅🤭

 • XooXooX

  Oh wat fijn! Ook al zijn de Nipt en 13 weken echo goed, de 20 weken echo blijft toch spannend. Leuk, ook een jongen! 🩵💙
  Hier zijn de kwaaltjes ook heftiger dan in de eerste zwangerschap. Kortademigheid, lichte buikkrampen en flinke bekkenpijn. En ja... pas op de helft haha.
  Ohjeee!!

  Mijn buik is ook echt een stuk groter dan bij mn dochter. Vind het wel zwaarder worden.

 • SanneE1

  Even een vraagje uit week 5:
  Welke app hebben jullie om de zwangerschap bij te houden en je to do lijstjes etc? Babybytes heeft verder geen app geloof ik? Wat adviseren jullie? En wat is er zo fijn aan?

  Bedankt!
  Groetjes Sandra

 • Vlindertje19

  Ik gebruik vooral zwangerschaps+!

 • Rvs85

  Goedemorgen dames,
  Dubbel feest, want vandaag vier ik mijn 38e verjaardag én vandaag precies 20 weken zwanger 'half baked' van mijn derde kindje! 🥳
  Gister een prachtige 20w echo gehad door onze eigen verloskundige die op mij haar 'generale repetitie' had voor haar echoscopiste examen vandaag. Baby helemaal goedgekeurd en nu weten we zeker dat we na twee meisjes deze keer een jongetje verwachten 💙

 • Anoniem38

  Gefeliciteerd en wat leuk een jongen!

 • LongDecember

  Gefeliciteerd!!! Fijn nieuws 💙

 • Beetjegeluk

  20 weken echo gehad.
  Alles zag er goed uit🩵

 • Rvs85

  Goed nieuws!

 • Anoniem38

  Wat fijn!!

 • Anoniem38

  Hallo week 20💗

 • Beetjegeluk

  Hallo week 20 🩵

 • Lola1993

  20 weken. 💙

 • Gertjuh

  20 weken, op de helft! Kan niet wachten tot ons meisje er is❤️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van woensdag, 17 april 2024 tot en met dinsdag, 23 april 2024.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50