Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1630)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Bambi92

  Alweer een mooie mijlpaal bereikt! Volgende week hebben wij de 20 weken echo 💖💕

 • Sugar-mama

 • Mesties

  Joehoehoe-in de helft! 💖

 • Baby3-

  Gister de 20 weken echo gehad en alles ziet er super uit! Met 28 weken een groei echo gepland.
  Hoeveel wegen jullie kindjes met 20 weken?

 • Vayenn

  Wij hebben dinsdag de 20 weken echo gehad en ons kindje werd geschat op 370 gram dacht ik.

 • Baby3-

  Thnx voor je antwoord!

 • Sugar-mama
  Gisteren de 20 weken echo gehad..
  Ons meisje zag er gezond uit ..
  Alleen de navel streng had maar 1 slag ader in plaats van 2.. Dus nog op een afspraak wachten mij het UMCG .. het schijnt geen kwaat te kunnen..
 • Littlegirlie

  En we zijn op de helft van deze heerlijke zwangerschap, ik voel me super en heel gelukkig! Donderdag de 20 weekse echo en ik kan alleen nog maar genieten van het kleine meisje wat rondzwemt in mijn buik.. 💕 you are so loved already!

 • Comingsoon2019
  Halfweg ❤🍀 met een gezonde en lieve vent in m'n buik 😍
 • Vayenn

  Awwh lief💙
  Wij hebben dinsdag de 20 weken echo. Vind het toch weer heel spannend, maar kan aan de andere kant ook niet wachten om weer even naar onze baby boy te kunnen kijken😍

 • Comingsoon2019

  Ik vond het ook enorm spannend... maar alles zal wel ok zijn. Je stuurt toch wel even een foto? ❤

 • Vayenn

  Hihi ja natuurlijk zal ik weer een fotootje plaatsen hierzo😉.
  Komt helemaal goed.👌🏼

 • Loedie26

  Pfff hele ochtend geen schopjes. Toch wat verwend de laatste tijd en t zal wel goed zijn, maar t bevliegt me wel.

  Vorig jaar onze zoon verloren, bijna 1 was hij. Dus nu ben ik sneller bang of bezorgd.

 • SabrinaC

  Oei ja dan snap ik de ongerustheid. Heb je geen angelsound? Die is op zulke momenten wel handig. Anders misschien even de vk lief aankijken

 • M.ardjen

  Daar zul je je wel onrustig door voelen! Al helemaal met de onzekerheid uit je verleden! Hopelijk gaat de kleine snel weer flink bewegen.

  Bij mij de derde zwangerschap. Dit keer de placenta aan de voorkant, dus ik moet het dit keer met heel weinig schopjes doen, terwijl de baby met de echo's altijd druk is en ook dan voel ik het niet. Zo bizar.

 • Loedie26

  Oh dat is ook erg jammer. Krijg je toch minder mee wat er in je buik gebeurt idd..

  S avonds voelde k t kleintje gelukkig weer. Anders had ik vanmorgen naar de vk gebeld. Zij hebben mij een angel sound afgeraden omdat de apparatuur soms het hartje niet kan vinden en dan zou de paniek groter zijn. Dus dan maar naar luisteren en langzaam vertrouwen opbouwen..


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zondag, 3 maart 2019 tot en met zaterdag, 9 maart 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50