Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1548)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Esssje

  Vandaag 20 weken. Heb morgen de 20 weken echo. Vind het wel spannend!

 • Zon2

  Vandaag was de 20 wk echo. Meneer werkte totaal niet mee en lag letterlijk en figuurlijk dwars. Hij was bijzonder druk. Een aantal dingen kon ze niet bekijken, dus ga ik volgende week terug. Maar wat ze wel heeft bekeken was prima in orde. Hij lag er wel goed voor wat betreft het geslacht dus heb een hele rits pottyshots mee gekregen Wat een heerlijk mannetje groeit er in mn buik, ik kijk zo naar m uit!

 • Spruitje-nr2

  Owh heerlijk zo'n dwarsligger met de echo... en heel vervelend dat je volgende week weer mag gluren🤣🤣

 • Zon2

  Ja vreselijk!

 • Spruitje-nr2

  Snap ik.... als je er over wil praten laat het dan even weten🤣 (ik ben zwaar jaloers😂😁)

 • PatjeNr3

  20 weken en 4 dagen! Vandaag de echo gehad. Alles zag er goed uit! De gynaecoloog liet ons nog wel even schrikken. Met 15 weken wisten we al dat we een jongen verwachten. De gynaecoloog vroeg of we wilden weten wat het geslacht is. Ik zei dat weten we al! Zei ze zeg maar niks kijken we of het overeenkomt zo. Maar toen zei ze tijden de echo ineens ik denk dat jullie een dochter krijgen. En vroeg of dat overeenkwam. Ehhh nee... Toen ze later weer keek en ons jongetje wat beweeglijker werd zag ze dat het toch wel echt een jochie was 😍🤣

 • Spruitje-nr2

  Ik zou gek worden😆 fijn dat de echo verder goed was!

 • Zon2

  Haha dat lijkt me schrikken idd! Wel grappig. Ik heb de echo morgen, maar ons kunnen ze met het geslacht niet laten schrikken. Wij weten uit zn DNA al dat we een zoon krijgen.

 • Zon2

  Halverwege! Gek idee na al die warme dagen, dat mijn zoon straks geboren wordt midden in de winter!

 • PatjeNr3

  Ja raar hè wel lekker denk ik baby in de winter. Dan zit je toch het liefst lekker binnen. Tegen de tijd dat het buiten weer lekker is is het beebje al wat groter en hopelijk meer in ritme

 • bibsje1982

  Is t tenminste koel tijdens het bevallen! 😂

 • Zon2

  Ja idd! Ik zat vorige week met 36 graden bij het zwembad en daar was een moeder met een pasgeboren baby. Heftig hoor voor die kleintjes dat hete weer..

 • BiekeVdV

  20 weken nu. Wil deze maand zoveel mogelijk geregeld krijgen. Doopsuiker, geboortekaartjes, geboortelijst, buggie aankopen, enz...De zwangerschap van de twins begint zwaarder te worden en ik weet niet hoe lang ik nog goed ga kunnen. Neem het zekere voor het onzekere.

 • PatjeNr3

  Ja dat kan ik begrijpen dat je veel dingen geregeld wil hebben. Lijkt me geweldig een tweelingzwangerschap, maar ook erg zwaar!

 • BiekeVdV

  Ja, ik merk het verschil toch met 1 of 2 baby's in de buik. Meer dan ik in het begin had gedacht. Maar maken er het beste van.

 • Channa83

  Vandaag 20 wk zwanger! Wat gaat het nu opeens snel 😍
  20 weken echo was helemaal goed. Geen idee wat we gaan krijgen. Helemaal spannend en leuk. Ben heel benieuwd.
  En nu heerlijk gaan genieten van de vakantie😍😍😍😍

 • p0ekiej

  Oeh veel plezier 😍 ik heb woensdag de 2de 20 wk echo gehad. Ze had geen zin om mee te werken haha. Nu alles gezien en in orde. Toch wel even wennen na 2 jongens een meisje 😊😁

 • blije-mom85

  Vandaag ook de 20 weken echo gehad. Alles was prima in orde gelukkig👌 En hier ook na 2 jongens een meisje whoop whoop. Alles was welkom geweest, maar stiekem ben ik toch blijer ofzo van deze mooie nieuws.....Nu op de roze wolk hahahah geniet er van dames. En nu aftellen

 • bibsje1982
  Toch even pronken...
  Links 20+4 bij mijn jongste, rechts 20+6 nu...
 • Meisje)(1986
  Mooi buikje al. Hier ook zwanger van de derde. Voor mijn gevoel een enorme buik nu, valt gelukkig wel mee.. op de foto 18 weken, na de vakantie zal ik eens een 21 weken foto maken ☺️
 • bibsje1982

  Wauw!! Die is ook groot!! 😉
  Lekker hoor. Kun jij nog wel een beetje zitten dan en zo??
  Buik zit bij mij af en toe echt al in de weg. 😒

 • Tamaravhouten

  Mooi buikje ! Leuk om te zien van je eerste en nu 2de

 • bibsje1982

  Is mijn 2e en 3e 😉
  Van de eerste ben ik alles kwijt ivm laptop gecrasht 😔

 • Tamaravhouten

  Ach zonde ! Zo heb ik bijna geen foto s van me derde zo rot is dat .

 • bibsje1982

  Ja he.. Echt balen is dat.. Heb gelukkig nog 1 foto van de eerste toen ik 36 weken zwanger was.. Die koester ik ook enorm..

 • Vlaflip

  Die groeit al mooi! Baarmoeder al boven je navel? Bij mij er nog niet echt boven, iets aan de onderkant ervan geloof ik.

 • bibsje1982

  Nee nog niet boven mijn navel... Meer 'erop' zeg maar.. Zal niet lang meer duren😀

 • Boebelie

  Wauw, dat is al een aardige buik! Mooi hoor.

 • bibsje1982

  Dank je. 😊 Begint soms al aardig in de weg te zitten. 😳😂

 • Vlaflip

  Vandaag opnieuw de 20weken echo gehad, naar nu een uitgebreide in het ziekenhuis. Alles was nu goed te zien en in orde, maar ook hier een grote baby gemeten. Moet nu suikertest doen en elke 4 weken een groei echo.

 • Boebelie

  Inderdaad is het wel leuk om extra te mogen kijken, maar extra stress zit je niet op te wachten. Al helemaal niet als dat bij je vorige zwangerschappen ook al zo was. Zijn jullie allebei lang dat de kinderen groter zijn dan gemiddeld?

 • Vlaflip

  Zijn wel alletwee lang ja, 176 en 197. Vorige babies waren met geboorte 4,6kilo (39wk), 4,4 (38.6) en 4,4 (40). Ook groot ☺️ Maar op de eerste na (vacuümpomp) kwamen ze er soepel uit gelukkig.

 • bibsje1982

  Je 2e 20 weken echo? Waren ze bang dat er iets niet goed was? Elke 4 weken een echo? Omdat het een grote baby word? 🍀 Succes iig met alle echo's (wel lekker dat je beeb vaker kan zien nu 😉)

 • Vlaflip

  Ja vorige week viel de baby met meten boven alle lijnen, zijn daarom doorverwezen naar het zh. En ze konden niet alles zien, dus moesten ook nog gezichtje en hart bekijken.

  Ja extra echo’s ivm grootte. Inderdaad leuk om de baby vaker te zien. Ik hoop alleen dat ze niet paniekerig over de grootte gaan doen, al mijn kindjes waren groot en wil graag 2e helft vd zwangerschap ontspannen...

 • bibsje1982

  Je bent dus als wat gewent 😉...
  Hoop ook voor je dat ze niet paniekerig gaan doen. Kan behoorlijk wat stress opleveren idd..
  Bij de eerste van mij zaten ze in de stress dat ie te klein zou zijn... Wij helemaal overdonderd natuurlijk.. En uiteindelijk was het gewoon een goed gewicht voor een 4 weken te vroeg geboren baby.. Ze hadden t er al over om m eerder te halen.. 🤨

 • Vlaflip

  Ja, dat is ook mijn ervaring dat het ziekenhuis gauw wil gaan inleiden. Vorige zwangerschap dat weten uit te stellen en de afspraak gemaakt, dat als de kleine zich met 40 weken nog niet heeft aangediend.... ‘s avonds met 39.6 weken is de bevalling begonnen ☺️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van vrijdag, 28 december 2018 tot en met donderdag, 3 januari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50