Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1656)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mikkie5

  Jeeeeej 20 weken!!
  Nog twee nachtjes en dan kunnen we weer naar onze frummel kijken. Vrijdag wordt t geslacht bekend..we zijn zoo benieuwd!!

 • Staart-meesje

  20 weken 😍 Helaas is die kleine nog niet te voelen aan de buitenkant.

 • Mikkie5

  Voel je de kleine verder wel veel? Deze hier is bijna niet te voelen, ik bedoel meer weinig. Voelde m al heel vroeg maar niet vaak. Van de week één keer trapjes aan de buitenkant gevoeld. Heb zelf t vermoeden dat de placenta ervoor zit ofzo. Volgens mij voelde ik t bij de andere twee eerder aan de buitenkant en al vaker, of ben gewoon in de war haha..

 • Staart-meesje

  Nee maar vorige week bij 20wk echo was idd te zien dat de placenta voor ligt. Ik voelde hem wel al vroeg maar echt mr 1 a 2x per dag. En dat is nog steeds. Mijn eerste kon ik rond deze tijd wel al buiten de buik voelen en mijn man dus ook.
  Nog maar wat weekjes geduld dan helaas

 • Tinne86

  hier net hetzelfde. mijn eerste voelde ik ook al aan de buitenkant. nu enkel nog binnenin maar soms al wel echt hevige trapjes. vorige week raakte ik zelfs een keer niet in slaap omdat hij/zij zo druk bezig was. om 17u weer een echo.

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Hallo week 20 😍😍😍

 • Irene00
  Duimpie omhoog 👍🏻 Echo helemaal goed, met n half uur wandelen tussendoor omdat ze onmogelijk lag 🙈😍
 • mama-van-J-en-A-en-L

  Wat fijn dat de echo goed was. Hier ook een eigenwijs meisje die niet mee wou werken voor de 20 weken echo ze wou maar niet draaien om haar rug goed te laten zien en ze ligt heel diep. Ik heb ook een foto met een vinger maar dan haar wijsvinger 😀

 • Irene00

  Uiteindelijk wel gelukt? Of moest je later terugkomen?

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Uiteindelijk wel ja na heel vaak draaien en lopen , springen haha

 • Staart-meesje

  Mooi beeld😍

 • Maridg

  Haha! Gelukkig een mooie uitslag :)

 • Mauciboysmom

  Afgelopen zaterdag 20 weken en de echo gehad... alles was goed! Het is nog steeds een jongen. Ooh wat ben ik benieuwd na jou kleine man

 • Jt86
  Op 20 november 20 weken zwanger. We zijn op de helft😁
 • Miniz3

  Hoe gaat het met jullie? Kunnen jullie s nachts doorslapen? Ik word snachts telkens wakker.. 😑

 • Mauciboysmom

  Ik heb dat ook, lig dan uren wakker.. ben gebroken de volgende dag

 • Mamainhetbuitenland

  Heb ik ook last van! Normaal slaap ik wel door maar als 1 van de kids mij even heeft wakker gemaakt voor iets dan lig ik daarna minimaal 1 uur wakker. Vannacht zelfs 2 uur! Heel vervelend!

 • Jt86

  Hier ook elke nacht lig ik min 1 uur wakker. Als ik pech heb twee keer in de nacht. Vannacht maar van alle ellende wat gegeten want ik kreeg honger hihi.

 • doortje-

  vanmiddag 20 weken echo gehad en helemaal opgelucht, alles wat ze nu kunnen zien zag er prima uit. Ook nog opnieuw de bevestiging dat we echt een meisje krijgen


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van dinsdag, 30 april 2019 tot en met maandag, 6 mei 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50