Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1931)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • MamaKimberleyy
  Vandaag de 20 weken echo gehad. Alles is helemaal goed met onze kleine bink! Ligt met alles mooi op schema en weegt nu 355gr. Begin nu eindelijk een beetje te beseffen dat we echt weer een klein wondertje erbij krijgen!
 • Mama-uit-het-noorden

  Mooie foto ook!! Gefeliciteerd :)

 • Lucky-4

  Vandaag 20 weken echo gehad en alles was gelukkig in orde. Onze grote jongen is alweer 406 gram en 24 cm. Zelf nu 4 kilo bijgekomen. Helaas geen mooie echofoto, hij lag met zijn gezicht naar mijn rug...

 • mesastamp

  Zo ligt mijn meisje ook continu nog geen 1 mooie echo! :-( hier de 1e 20 weken echo...maakte me al zorgen of ze dan wel alles kunnen zien...maar dat is gelukt dus bij jou

 • Lissa

  Zo wat fijn zeg!!! Ik had hem afgelopen week gehad. Ons kindje werd geschat op 269 gram. Dat is best nog wel een verschil dan hè. Gelukkig dat alles goed was. Lekker genieten.

 • 2de-

  Super dat alles goed gaat! Ja zat ze op laatste ook met de rug tot heel op einde net voor gyn ging stoppen liet ze haar even zien 😄 en ook bij de 3 d echo kregen we een mooie rug heletijd 🙃

 • Mariamarica
  Hallo mommys.

  Ik ben benieuwd of iemand kan zien wat het geslacht is??
 • -mari-

  Ik denk een meisje

 • Mamavangerco
  Jeetje we zitten alweer op helft! Het gaat echt heel erg snel.
  Vanmiddag de 20 weken echo gehad en alles was goed. En we krijgen er nog een kereltje bij💙 💙💙
 • 2de-

  Wauw wat duidelijk je echo! Een jongen gefeliciteerd 🥰 super dat alles goed is!!

 • BabyVermont

  week 20 we zitten al in de helft mag ik zeggen dat de weken voorbij vliegen bij deze zwangerschap maar deze keer kan ik ook echt wel genieten van mijn kleine jongen die ik al heel goed voel onze momenten enorme trotse mama van twee mooie dochters maar deze kleine jongen maakt het toch volledig af voor mij een enorm gevoel van liefde geluk en vreugde zonder gemoei en ziek te maken in anderen deze keer van iedereen afgekeerd wie niet positief vooruit mee wil moet maar achterblijven zeg ik dan wel mijn gezin is alles wat telt en wat ik nog nodig heb in het leven ❤️💕💙

 • Chan86

  Wat leuk he al die schopjes. Ik heb wel ontzettend veel last van maagzuur. Jullie ook

 • 2de-

  Ja he. Hier maar heel af en toe last van maagzuur

 • Lucky-4

  Ja ik ook, sinds deze week kan ik geen zoete dingen meer verdragen helaas😢

 • Chan86

  Ik vind het Soms drama. Maar ja alles voor de kleine uk. Nu 21 weken zwanger van onze kleine kerel. Voel me toch gezegend dat ik toch nog 1 keer zwanger mag zijn ondanks het niet gepland was. Mijn man laat zich binnenkort helpen. Aangezien het voor mij waarschijnlijk veel meer impact gaat hebben

 • Lucky-4

  Die van mij laat ook een knipje zetten. Het was bij ons ook niet echt de bedoeling, maar oh zo welkom😍 Het is echt wel genoeg zo!

 • Lucky-4

  Ja ik ook, sinds deze week kan ik geen zoete dingen meer verdragen helaas😢

 • Lucky-4

  Waar ik vorige week nog bijna niets voelde, zag ik gister gewoon mijn buik bewegen🤗 voel ook steeds dat hij zich uitrekt en het lijkt wel of hij soms in mijn blaas knijpt😂 voel me gelukkig goed nu. Vorige week extra bloed laten trekken. Was denk ik gewoon wat grieperig, maar met mijn voorgeschiedenis met HELLP, toch een beetje voorzichtig zijn! Hoe is het met jullie dames?

 • 2de-

  Ja ik zie het nu ook bewegen! Voel het ook elke keer aan de buitenkant! Elke keer als ik het mijn vriend wil laten voelen stopt ze haha 😅! Oei meid HELLP is toch niet niks! Maak je nu meer kans om het nog eens te krijgen?

 • Lucky-4

  Ik heb HELLP bij de eerste gehad, niet bij de 2e, maar kans is er altijd. Je bent toch op je hoede als je zoiets hebt meegemaakt.

 • 2de-

  Ja dat geloof ik!

 • Visje91
  Vandaag de 20 weken echo gehad, alles ziet er goed uit! Wel wat aan de kleine kant maar volgens verloskundige niets om zorgen om te maken. Daarom nog een groeiecho met 30 weken. En we krijgen een meisje! 🥰
 • Lissa

  Super leuk!! Ik heb 2 jongentjes en krijg ook een meisje. Ze was ook niet heel groot. Maar kan nog alle kanten op toch. Tijd zat om te groeien. En zolang de verloskundige geen zorgen maakt doe ik het ook niet. Mooie echo ook!

 • Visje91

  Wat leuk! Echt wel weer anders lijkt me een meisje 😊 ja ik heb er ook wel vertrouwen ik en alleen maar fijn nog een extra echo. Dankje!

 • 2de-

  OH gefeliciteerd ook al een meisje wat leuk 🥰😍! Mijn eerste was ook helemaal verkeerd geschat het is niet helemaal juist altijd! Nu kun je zeker genieten 🥰

 • Visje91

  Dankjewel, vind het zelf erg leuk een zoontje en straks ook een dochtertje 🥰 ja daarom, heb er wel vertrouwen in dat het goed zit.

 • 2de-

  Jaa idd super leuk voor jullie 🥰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van donderdag, 7 november 2019 tot en met woensdag, 13 november 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50