Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1888)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Fran2019

  Vandaag 20 weken zwanger! Ik voel me goed en heb al een bescheiden buikje. Woensdag de 20 weken echo, kan niet wachten om onze zoon weer te zien!

 • lindake0

  20 +1 vandaag en sinds een aantal nachten ontzettend last van maagzuur gekregen. Hier ergens gelezen dat Antagel zou moeten werken dus die komt morgen binnen. Fingers crossed! 🤞

 • Saar1986

  We zijn 20 op de helft wat fijn de 20wkn echo was goed zo blij nu kan je echt beginnen met aftellen van de wkn onze kleine woog tijdens de echo 314 overal mooi het gemiddelde wat super fijn is

 • Nas

  Ik ben ook beland in de 20 weken. Mijn knapperd kan ook al goed shotten😁 ik voel hem heel dikwijls, wat heel geruststellend is. Donderdag ons 20 weken echo💙 ik kijk ernaar uit🥰

 • lentespring

  Hoe was je echo? Ik had de 20 weken echo ook de 28 ste. Mijne was goed.

 • Momalies

  Ja 20 weken vandaag, wauw op de helft! Mijn meisje kan al hard schoppen en de bewegingen ook al onder mijn hand gevoeld, en zien bewegen😍 wat is het toch bijzonder, ze beweegt erg veel. Super fijn💗

 • tienus

  Ja ook ik ben alweer in de 20 weken beland. Keek hier wel naar uit, van optellen gaan we nu aftellen! Vind het allemaal toch wel spannend. T is ons eerste kindje dus gaat hoop veranderen maar zo welkom!

 • Momalies

  Zo leuk! Hier de derde maar voelt ook allemaal nieuw omdat het mijn vriend zijn eerste kindje is. 💗

 • tienus

  Leuk! Toch soort van samen opnieuw

 • Waterbloempie

  Heb kwart over 10 mijn 20 weken echo.
  Spannend en eindelijk weer naar mijn meisje kijken

 • Saar1986

  Hoe ging je echo

 • Waterbloempie

  Goed, mijn dochter is gezond ben erg gerustgesteld..
  Ga nog wel een 3d echo laten maken denk over 8 weken.
  Kan niet wachten tot ze er is.. Lekker genieten

 • Saar1986

  Ja groot gelijk wij laten ook in mei 3 en 4d echo maken in Barendrecht

 • Essievanvliet

  Vandaag alweer laatste dag in wk 20 🤗🤗🤗🤗 volgende week weer naar vk e dan weer groeiecho Mischien ben ik verder dan dat ze dachten mannetje is zo groot hij komt met alles boven de bovenste curve lijn afwachten maar en anders gewoon een groot kind hahaha


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van maandag, 2 september 2019 tot en met zondag, 8 september 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50