Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1438)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9  • seilram

    Gisteren de 20 weken echo. Wat een beleving. De echoscopist legt ons uit, hoeveel het ongeveer weegt en hoeveel het ongeveer in cm is en dan geeft ze ons een ininminimensenpop wat al best zwaar aan voelt. De ware grote en ik moet zeggen het was best groot. Tijdens de echo was ze heel.positief! Ze kon de ruggengraat niet meten omdat onze kleine meid niet ging draaien ik mocht even de wachtkamer in en koffie drinken en dan met volle blaas terug komen. Nou en het lukte hoor. Ze is goed gekeurd wel wat kleiner dan gemiddeld. Maar dat houden ze sowieso in de gaten. En de placenta ligt voor en laag. Dus dan kijken ze daar ook extra voor. Zodat die niet de uitgang blokkeert een gezonde meid dus heerlijk!

  • seilram

    Hier ook op de helft wat fijn nu wachten tot vrijdag. Ben erg blij als we horen dat het goed is.
    Vandaag gaat mijn man klussen op zolder voor een kamer voor onze zoon. Als dat klaar is dan een likje verf en inrichten van beide kamers. Daar heb ik nu al zin in. Maar voorlopig eerst nog veel zagen boren enz

  • Mpwv

    Hi Seilram!
    Hier drukke dagen gehad en nog een drukke week voor de boeg . Maar wat een mooi buikje al zag ik bij vorige week! Al wat verder gekomen met de kamertjes? Vrijdag heb je de 20 weken echo toch? Ik heb hem vanmorgen gehad. Alles is gelukkig helemaal goed gekeurd en het is nog steeds een jongetje! Ook niet verkeerd de dubbelcheck lol! Maar bizar opeens vind je niet? Dat we al op de helft zitten!

  • seilram

    Ow wauw heerlijk hoor! Ja genieten dan als alles goed is! Van harte met deze mijlpaal!
    En dank je voor je reactie. Vandaag even contact gehad met de verloskundige ivm pijn boven buik en tussen de schouder bladen en ook sterretjes zien. Ik vermoed zelf spierpijn ivm vele zitten op het werk. En sterretjes door mijn lage bloeddruk. De verloskundige zei dat ook. Maar voor de zekerheid morgen na de echo even bloeddruk meten. Om zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten.
    Het schiet lekker op boven. De kamer staat al in de grondverf en plafond zit erin. En nu nog de inbouwkasten en de afwerking😁 als je het snel zegt is het zo klaar

  • Mellery

    Vandaag op de helft.. donderdag de 20 weken echo😇 super spannend! Kijk er naar uit om die kleine weer te mogen bewonderen

  • seilram

    Hoi hoi hoe was de echo gegaan?

  • seilram

    Hihi ja leuk he! Zelfs mijn man zei ik ben erg benieuwd hoe het er nu uitziet. Ik voel het nog erg vaak en nu zelfs aan de buiten kant. Mijn man had het 1 keer gevoeld.
    Succes en veel plezier donderdag

  • Miesjex

    Hallo op de helft! Nog ff te gaan 😊

  • carlijntje

    Deze week (woensdag) de 20 weken echo gehad, alles zag er goed uit. Maandag en dinsdag helderrood bloedverlies, maar de echo stond al gepland, dus toen een totale check gehad.

    Er is geen verklaring gevonden voor het bloedverlies, placenta ligt te ver van de 'ingang' om voor problemen te kunnen zorgen. En verder geen afwijkingen gezien.

    Momenteel nog steeds ligt bloedverlies, het wordt niet meer het wordt niet minder. Blijft lastig.

    Maar de goede echo van afgelopen woensdag heeft wel wat onzekerheid weggenomen. Op naar de tweede helft

  • seilram

    Hoi Carlijntje dat is schrikken. Had je al eerder bloedverlies gehad? Ik had het bij mijn zoon ook een aantal keer. Maar niet zover in de zwangerschap. Bij mij was er ook geen oorzaak gevonden. Het was alsof ik nog ongesteld werd vond ik. Met pijn in mijn buik. Maar het is goed gekomen. Hij is al bijna 7
    Ik hoop dat het snel stopt.

  • carlijntje

    Ik heb in oktober een miskraam gehad, dus bloedverlies blijft spannend.
    Nu kan de verloskundige ook niet verklaren waar het vandaan komt, ze vermoeden een ontsteking of kneuzing, maar zolang ik niet meer bloed ga verliezen of buikkrampen krijg, is er niet veel aan te doen.
    ik ben inmiddels een week verder, en het bloeden lijkt (eindelijk gestopt), maar had toch graag geweten waar het vandaan komt.
    Nu toch het advies gehad om niet te tillen, en om rustig aan te doen. maar ja, of dat zinvol is...???

  • seilram

    Heftig ja een miskraam. Maakt alles nog spannender. Succes met stil zitten. Soms wel lekker maar ja als je spanning heb wil je liever bezig zijn

  • Linda-pinda
    Vandaag 20 weken we zijn op de helft😍 en ook vandaag de 20 weken echo gehad onze kleine vent groeit goed was ontzettend druk lag niet stil en voor zover geen afwijkingen gezien🤰🏼👶🏻💙 genieten
  • In2018mamavan3
    20 weken echo, alles goed en gemiddeld. Heel fijn!! Nog meer genieten!
  • No-more-coffee

    20 weken echo gehad! Alles goed gelukkig en weer kunnen spieken 👶🏼❤️ We hadden gehoopt eindelijk het geslacht te horen maar net zoals bij de termijn echo, ligt ze/hij zoooo niet echo-proof!! Met de rug tegen mijn buikwand en zelfs met de beentjes dicht en de navelstreng er tussen! Echt weer wat voor ons 🙈 As zaterdag gelijk een pret echo gepland voor een 2e poging... Zo
    Spannend!!

  • Wondertje2018BabyBoy

    Yess op de helft...
    Hoe gaat het bij jullie

  • Roos86

    Woehoe, hier gaat het goed, voel de kleine man eindelijk goed bewegen en ben nu eindelijk wat minder bezorgd....en daardoor lijkt de tijd ook sneller te gaan. Vrijdag 20 wk echo!

  • In2018mamavan3

    Grappig we gaan nog steeds gelijk op. Ik heb ook vandaag de 20 weken echo. Voel je je goed?

  • Wondertje2018BabyBoy

    Heerlijk he die kriebels in je buik :)
    Ik heb m al gehad de echo vorige week en mag volgende week weer voor de zekerheid want hij lag niet helemaal goed ervoor om het hartje te checken


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van maandag, 3 september 2018 tot en met zondag, 9 september 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50