Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2609)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • suzi98

  Hoi week 20! Heerlijk op de helft ❤️
  Oooh ze is zo druk in m’n buik. Echt de hele dag door voel ik haar haha. Hoop dat ze niet tot 40w zo druk is, dan krijg ik gekneusde ribben denk ik 😂

 • Rapunzel92

  Op de helft

 • Estherelle88

  Vandaag 20weken en 1 dag in verwachting van ons meisje

  De 20 weken echo was perfect. Zo blij mee. Had altijd gehoopt dit ooit eens te mogen ervaren. Hoop alleen dat het niet meer lng gaat duren voor ik haar ga voelen ♡♡

 • Mamatobe9

  Hallo week 20
  Vandaag 20+3 en vanavond hebben we de 20 weken echo!
  Zo benieuwd wat het geslacht is.
  De kleine is al een aantal weken heerlijk aan het bewegen in mijn buik. (Sinds 14 weken zwangerschap)
  Zo fijn en heerlijk al die schopjes weer!
  Kan niet wachten om de kleine in onze armen te kunnen sluiten 🥰💕🥰

 • Mela2020

  Vandaag 20 weken alweer op de helft.
  Wat gaat de tijd ineens snel!
  Mijn 20 weken echo was super goed ♡
  Ik ben reuze benieuwd wat er nog allemaal gaat komen🩷 groei maar lekker door meisje.

 • babyvier

  Deze week verschillende babydozen opgehaald en wat spulletjes gekocht. De commode vast een beetje ingericht om te kijken wat ik nog had. Zo leuk weer. Bijna het jaar van onze kindjes!

 • babyvier

  We mochten even kijken met de echo bij de verloskundige omdat de kinderen mee waren 🥰 eigenlijk was het alleen hartje luisteren vandaag. Zo leuk weer. 😍 heel duidelijk de beentjes en voetjes gezien en de handjes bij het mondje om te duimen 🥰🥰

 • Derde-keer-geluk

  Wat leuk! Ik moet morgen mijn jongste gaat ook mee ben ben benieuwd wat ze er van vind.

 • babyvier

  Mijlpaal: 20 weken. 🥰
  Morgen geslacht bekend maken aan de familie. Heb een pak muisjes gekocht, maar moet nog bedenken hoe ik het ga aanpakken.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zondag, 18 juni 2023 tot en met zaterdag, 24 juni 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50