Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2497)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Jansen2000

  Vandaag 20.2 maar heb wel erge bandenpijn
  Nog meer echt steken in de banden?

 • Jansen2000

  Vandaag 20.2 maar heb wel erge bandenpijn
  Nog meer echt steken in de banden?

 • Fancca

  Afgelopen woensdag de 20 weken gehad en wat was is gelukkig om te horen dat ons prinsesje aan alles voldeed en wat was ze schattig aan het drinken.

  Bij haar kan ik nu echt genieten van me zwangerschap dus geniet denk ik van zwanger zijn maar kan ook niet wachten tot ze er is❤️

 • Fancca

  Afgelopen woensdag de 20 weken gehad en wat was is gelukkig om te horen dat ons prinsesje aan alles voldeed en wat was ze schattig aan het drinken.

  Bij haar kan ik nu echt genieten van me zwangerschap dus geniet denk ik van zwanger zijn maar kan ook niet wachten tot ze er is❤️

 • Jansen2000
  Hallo week 20,
  Gisteren 20 weken echo gehad
  We krijgen een gezonde dochter!
 • Lief1988

  Vandaag twintig weken zwanger 🤰
  Gisteren de twintig weken echo gehad zag er allemaal goed uit ben ik weer gerust 💙 moest wel twee keer langs komen 😆 omdat meneer eerst niet wou draaien na een paar keer springen enz vond die het wel prima geen beweging in te krijgen om te draaien om zes uur savonds weer geweest toen was het beter.

 • Cassandraa

  Hallo 20 weken
  Morgen mijn 20 weken echo 🥰

 • antherina

  En?

 • Cassandraa

  Het zag er allemaal prima uit :) kleine meid doet t goed.

 • Tigerke
  Helleuw week 20... Gisteren de zcho gekregen.. was wat teleurgesteld doordat W niet veel hebben gezien. Wel dat alles dik in orde is 🥰 31 mei moeten We opnieuw gaan... Ook suikertest en nieuwe echo.. word dan weer op alles nagekeken.
 • Babywens2021

  Vraag mij ook wel af wat er dan niet te zien was? Wel schattig hoor🥰

 • Brabant2021

  Waarom was er niet veel te zien? Ze bekijken alles van top tot teen toch.. of was het beeld heel slecht?

 • Tigerke

  Het beeld was slecht en baby zat niet goed. De dokter zal het beter weten denk ik. Wat kennen wij ervan? De echo was ook heel anders dan bij mijn eerste zwangerschap op 20 weken hoor... Jammer maar helaas. 31 maart beter dan...

 • Brabant2021

  Ja zeker... bedoelde meer of t apparatuur misschien goed werkte. Wel jammer dan je kijkt er zo naar uit hé. Nog paar weekjes wachten. Hopelijk heb je dan mooi beeld

 • Stine~

  Wat een mooie plaatjes <3

 • Tigerke

  Dank je 😘


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zaterdag, 25 september 2021 tot en met vrijdag, 1 oktober 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50