Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2517)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • 12345678

  20 weken alweer! Kunnen jullie nog op je buik liggen op bed? Bij mij lukt dat eventjes, om bijv iets op mn telefoon te zoeken, maar daarna wordt het toch ongemakkelijk met een soort waterballon in je buik :)

 • liefdevolleBAM

  Vandaag aanbeland in week 20!! Op de helft nu, de 20 weken echo heb ik dinsdag gehad en alles zag er goed uit, ik voel mijn meisje steeds meer en meer bewegen, ofwel ik begin week 20 super blij en super trots haha😍😍

 • Aoeth

 • Aoeth

  Wooohoow op de helft

 • Kaatje1984

  Wow! Sinds vandaag echt mega drukte in m'n buik.... Steeds vaker, duidelijker en vooral langer achter elkaar dat ik de bewegingen kan voelen.... Zo'n heerlijk gevoel dit 🥰🥰🥰 voor ons nog +- 17 weken maximaal en dan wordt de kleine gehaald... Verlang er naar om haar in m'n armen te sluiten ....

 • Dibbus

  Wat heerlijk hè? Bij mij sinds een week ofzo ook erg druk in mijn buik. Ik voel het zelfs tijdens mijn werk als ik in gesprek zit met patiënten, soms wat lastig focussen daardoor haha.
  Vanavond gaan we samen naar zwangerschapshaptonomie, ben heel benieuwd! Het is een soort proefles en als het bevalt kunnen we de andere 5x ook inplannen (1x na de bevalling). Als het goed is gaan we aan de slag met contact maken met de baby en elkaar, dus ben blij dat mijn vriend de baby ook al van buiten kan voelen, anders blijft het voor hem helemaal zo abstract 😅 Ik hoop wel dat het niet te zweverig is, want dat is niet helemaal mijn ding 😁

 • Kaatje1984

  Wat leuk! Wij gaan volgende week naar haptonoom toe voor de zwangerschapsbegeleiding! Ben ook heel erg nieuwsgierig hoe wij het gaan ervaren... Ik ken haar al. Ben er met m'n zoontje aan het gaan. Vind haar niet zweverig, wel anders denkend maar juist dat vind ik zo mooi en interessant!
  Laat je weten hoe het was?

 • Dibbus

  Gisteravond zijn we voor het eerst bij de haptonoom geweest en dat was erg fijn moet ik zeggen. Lekker met z'n tweeën (3 eigenlijk natuurlijk) bezig met je lijf en voelen wat fijn voelt qua aanraking. Lijkt mij heel prettig als mijn vriend dat straks goed weet tijdens de bevalling en ik zelf ook duidelijker kan aangeven wat ik nodig heb. Over een maand de 2e sessie.

 • Kaatje1984

  Klinkt heerlijk! Alleen deze sessie zullen wij overslaan omdat we van te voren al weten dat het een keizersnee wordt. Onze haptonoom weet hiervan en past haar programma hier op aan voor ons. Ben erg benieuwd wat het ons woensdag gaat brengen!

 • Dibbus

  Ja dat snap ik, daar heb je dan niet zoveel aan. Hoewel ze ook aangaf dat deze oefeningen gedurende de zwangerschap ook verlichting kunnen brengen. 1 oefening die ze mijn vriend aanleerde heeft bij mij al gezorgd voor minder bandenpijn! Dus nu al de moeite waard 😁
  Ben ook benieuwd waar ze met jullie mee aan de slag gaat ☺️

 • Kaatje1984

  Twee weken terug hebben we een 2de hands kamertje gescoord en gister heeft manlief dit met goeie vriendin opgezet bij ons op de slaapkamer. Commode en kledingkast, co-sleeper stond er al hihi ... Zo blij mee! Nu kan ik de spulletjes er al in kwijt wat we al hebben en krijg ik wat overzicht van wat we al hebben en wat nog noodzakelijk is... Jeej!

  Was leuk wakker worden vanochtend, kijkend naar de "kamer" van onze kleine spruit...

 • Jill8i

  Snap ik! Kan ook niet wachten tot haar kamertje staat hoor ❤️
  Lekker genieten voor we het weten zijn onze draakjes er

 • Kaatje1984

  Jaaaaaa time flies! Hihi

 • Dibbus

  Vandaag 20 weken en in de herkansing voor de 20 weken echo. Nou gelukkig wilde onze kleine zich vandaag wel helemaal laten zien, ook al moest ik toch nog even springen tussendoor 😂 maar alles was prachtig gemiddeld en helemaal gezond dus hier heel blij het weekend in ☺️

 • Kaatje1984

  Super fijn! Ik mag me morgen officieel melden bij de 20 weken maar lees meestal al wat eerder mee in de volgende week hihi...
  Nu nog meer genieten dan dat je al deed!!!

 • Dibbus

  Haha doe ik ook vaak 1 of 2 dagen vooruit 🤣
  Ja heel fijn dat alles goed is, nu kunnen we echt gaan beginnen met babykamer en spulletjes verzamelen enzo ☺️

 • Jill8i

  Fijn he wij hadden hem ook vandaag en gingen ook met positief nieuws het zh uit..

 • Dibbus

  Ah heerlijk! Bij jullie wel een meewerkende baby meteen in 1x? 😁 Wij moesten terug omdat hij de eerste keer niet wilde omdraaien 😅 blij dat het nu gelukt is!

 • Jill8i

  Haha nu al eigenwijs heerlijk!
  Nou onze dochter lag in een soort van duik houding 🤣 met d'r bips omhoog en de handjes bij haar voetjes haha. Maar het is gelukt al duurde het even

 • Dibbus

  Haha das ook weer eens wat anders!

 • Jansen2000

  Vandaag 20.2 maar heb wel erge bandenpijn
  Nog meer echt steken in de banden?

 • Jansen2000

  Vandaag 20.2 maar heb wel erge bandenpijn
  Nog meer echt steken in de banden?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zaterdag, 11 december 2021 tot en met vrijdag, 17 december 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50