Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2588)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Daniëlla85

  20 weken, nu begint het aftellen❤🥳 Lief klein prinsesje tot over een week of 20🥰

 • meisjesmamaKM

  Yes! Op de helft vandaag 🎉💕 het gaat nu toch wel snel moet ik zeggen. Kan niet wachten tot we ons kleine meisje in m'n armen heb 😍

 • Melissa_91

  Zijn er mama s die buik spanning hebben met rug pijn en banden pijn als ik iets warms op leg ga dit wel over dit is men 4 de zwangerschap

 • Liesbethvesch

  Ja , heb er veel last van , ook krampen in de spieren of banden in me buik

 • Yune

  Man en ik allebei positief op corona getest

 • Zwanger2ewondericsi
  Op de helft vandaag! 💙💙
 • Yune

  Zo, we zijn op de helft

 • LZ19

  Vandaag 20+2 en gister positief getest op corona.. kan er niet heel veel anders aan doen dan een ander alleen blijven hopen dat het bij grieperig zijn blijft!

 • Chudo

  Hier woensdga positief getest. Het hele heftige duurde 24 uur. Ik was wel echt goed ziek maar eerlijk toegeven ik was zieker van de buikgriep een paar maanden geleden.. Maaar: de nasleep vind ik erg heftig, de moeheid, het zwakke gevoel, ik bem dood en doodmoe gewoon pff alels is zwaar

 • Miss_ka

  Ow ik ook sinds gisteren thuis met corona. Ik was er gisteren flink beroerd van. Spugen, migraine achtig gevoel en heel veel snotteren. Gelukkig gaat het hier vandaag al iets beter. Hoe gaat het nu bij jou?

 • LZ19

  Nou het begon bij mij ook met super erg overgeven en hele erge hoofdpijn dit heb ik 1 dag gehad en sinds gister nog lichte hoofdpijn verkouden en hoesten dus in iedergeval fijn dat het heftige maar 1 dag heeft geduurd!

 • Chudo

  Corona heeft hier ook toegeslagen en ben dood op😞


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zondag, 9 oktober 2022 tot en met zaterdag, 15 oktober 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50