Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2086)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Saartje05

  Vandaag de 20 weken echo gehad. En alles was gelukkig goed.

 • SandraJ
 • Babymama11
  Zo trots! 😍
 • Yune

  Mooi mannetje zo met de gebalde knuistjes

 • Babymama11

  Hallo lieve mama's (to be),
  Gisteren de 20wk echo gehad en alles was goed! Ik was zo gigantisch gespannen. Heb er slapeloze nachten en obstipatie van gehad. Vannacht heerlijk geslapen en vanochtend... Je raadt het al😁
  Mupke doet het goed. Alles leek in orde, nog steeds een manneke met lange benen😍 Zo trots!
  De hele echo als filmpje op usb meegekregen dus we kunnen er nog lekker van nagenieten.
  Vandaag 20wk. Zo onwerkelijk dat we al op de helft zitten. Ik geniet nu van het zwanger zijn, misschien wel extra omdat dit de laatste zwangerschap zal zijn. Met 25 wk gaan we verhuizen en dan kan ik het kamertje gaan inrichten. Zo'n zin in! 😍
  Hoe is het met jullie?

 • Yune
  Zo, de 20 weken gehaald, weer een mijlpaal. Deze week wel een paar keer last gehad van bloedneuzen, niet heel zwaar, maar toch. Voel de kleine regelmatig onderin de buik.
 • Sterremama

  Hoera!! 20 weken en dus aan de helft! Nog 20weken aftellen en dan sluiten we onze kleine man in onze armen. Zus kijkt er al helemaal naar uit
  Sinds een weekje kunnen we hem al duidelijk voelen aan de buitenkant voorlopig nog 'leuke' schopjes. Even genieten tot due pijnlijke schoppen komen

 • Arzu87

  GELUKKIG ALLES IN ORDE.. hele ochtend een twintigwekenecho gehad. het duurdr 3 uurtjes met een tweeling 30 minuten was het even draai van de kinderen en voor een extra controle.. Nu op de helft en de andere helft nog.

 • Mommmy

  Maandag de 20 weken echo, ben erg nerveus. Ik voel de baby namelijk nog niet zo goed. Is mijn derde zwangerschap en bij de andere twee was er al veel sneller beweging te voelen.....

  Iemand ervaring????

 • Arzu87

  ik heb maandag ook de 20 wekenecho en me buik voelt zo slap aan opeens. ik heb steeds op de echo hele bewegelijke kinderen maar voel zelf ook nog niks bij me eerste zat me baarmoeder voor, waardoor ik.haar echt met 32 weken heb gevoeld en dit keer wacht ik nog gerust af wanneer het zover is.. dus je bent niet de enige ik heb er twee en voel ze nog niet.

 • Mommmy

  Heeee Arzu87,
  Dat is weer eventjes geleden 😁..
  Hoe gaat het met je?

  'gelukkig' ben ik dus niet alleen als het gaat om het voelen van de baby... Ondanks dat dit mijn derde zwangerschap is ben ik nog steeds behoorlijk nerveus als het gaat of alles wel goed gaat daarbinnen....
  En ik zal blij zijn als het maandag is geweest en er wordt gezegd dat alles goed gaat met kleine hummel 😍

 • Arzu87

  gaat goed net de 20wekenecho gehad jij ook veel succes met de echo. wij hebben het gehad allez was goed hoop dat het bij jullie ook alles in orde is.

 • Arzu87

  gaat goed net de 20wekenecho gehad jij ook veel succes met de echo. wij hebben het gehad allez was goed hoop dat het bij jullie ook alles in orde is.

 • Mommmy

  Ooo wat fijn dat alles goed was bij jullie.
  Ook hier een goede echo gehad, kleine lag helemaal bovenin dus ruim een uur de echo gehad, wel alles kunnen meten dus 20-weken echo afsluiten en op naar de tweede helft😁😁


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van dinsdag, 28 april 2020 tot en met maandag, 4 mei 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50