Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2413)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • MaMa*van*2

  Gisteren de 20 weken echo gehad en te horen gekregen dat we een meisje mogen verwelkomen 🥰. En het belangrijkste.... het was een goede echo. Ze is ietsje te klein maar dat zijn we al gewend.

 • Thorunn

  Ze is helemaal goedgekeurd bij de 20 weken echo🥰❤

 • Nicky87

  Gefeliciteerd 🥰

 • Thorunn

  Dankjewel💕

 • Anoniem38

  Mooi! Gefeliciteerd.

 • Thorunn

  Dankjewel❤

 • Ivdv92

  Super fijn! Gefeliciteerd 💕

 • Thorunn

  Dankje🤗

 • hannahm

  20 weken! alweer op de helft! vandaag ook de 20 weken echo gehad, volgende week weer heen.. ze konden niet alles goed zien doordat mijn placenta aan de voorkant zit en de baby andersom moest liggen, nu moeten ze volgende week alleen nog de rug beoordelen, de rest was gelukkig wel goed!

 • Schip

  Yes yes alweer op de helft! Dismdagweer 21 weken.

 • Anoniem_1993

  De 20 weken echo was gelukkig helemaal goed! Zo blij mee! Alleen ligt mijn placenta dus op het moment helemaal over de uitgang. Kan nog dat het mee omhoog getrokken wordt tijdens groei, maar eigenlijk zou ik het niet erg vinden als het zo blijft, dan wordt het 'gewoon' een keizersnee :'D

 • Si2020

  Op de helft alweer.!. 20 weken echo was gelukkig helemaal goed! Ik mag morgen nog een keer naar je gaan kijken. Groei maar goed door klein lief wondertje van ons.

 • Jongensmamaatje

  20 weken vandaag, en de 20 weken echo was goed gelukkig! Zo blij!

 • MandyGMF

  Weer een mijlpaal behaald, nog 18 weken stiekem tellen we de weken af. Woensdag de 20 weken echo zo benieuwd


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van dinsdag, 13 april 2021 tot en met maandag, 19 april 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50