Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2094)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Marmelinos

  Jeey, 20 weken mijlpaal bereikt! Zo'n zin in, ons 5e mupke!

 • bunintheoven

  De helft gehaald, op naar de volgende 20 weken! Volgende week naar het universitair zh voor extra onderzoek naar m’n bloeding. Inmiddels al 8 weken dus mag onderhand wel eens klaar zijn. Ben vooral benieuwd of er een oplossing voor bestaat om het te laten stoppen/het hematoom te verwijderen. Gelukkig waren er op de seo geen afwijkingen aan ons kindje te zien dus dat is reden genoeg voor feest 🥳

 • NorthA24

  Jaaaa we zijn op de helft 🎉 Ik voel al een paar weekjes kleine schopjes, dinsdag hebben we de 20weken echo, ben zo benieuwd :)

 • Anoniempje2020
  Mijn buikje is ineens heel klein, met 15 weken was hij overduidelijk veel groter.
  Ik voel de baby wel elke dag duidelijk.
 • Mammabear

  Met 15 weken zijn vooral je darmen nog erg opgezet.. je baarmoeder komt dan nog maar een klein stukje boven je schaambot uit.. met 20 weken ongeveer tot je navel dus ziet er prima uit voor 20 weken

 • Lie1988

  Bijna 20 weken 🤩 afgelopen vrijdag 20 weken echo gehad alles was goed met de kleine meid! Stilletjes begin gemaakt aan de babykamer kan niet wachten tot 19 feb dat de muurschildering komt en eind feb de box aankleding🥰 laat het maar snel mei worden dat ze bij ons mag zijn

 • 6de-kindje

  Yeeeeh 20weken ,
  Ik voel me eigenlijk wel goed nu. Wel met momenten echt nog moe.
  Morgen start mijn dochter met school na 2,5jaar bij mij zijn geweest moet ik ze loslaten. Ik heb het er toch moeilijk mee, ze is nog nooit een volle dag zonder mij geweest. Maar langs de andere kant kan ik nog even genieten van de rust dan in huis tot het weer voor 2,5jaar een kindje bij mij is😊

 • Ndn

  Vandaag 20 weken en 2 dagen. In tegenstelling tot alle verhalen die ik lees dat iedereen zich zo fit voelt, voel ik me echt verschrikkelijk. Spuug nog steeds elke dag en nu al 1,5 week met griep die mijn astma erg versterkt word het er allemaal maar niet beter op.. As woensdag de 20 weken echo, vind het belangrijkste dat met ons kleine jochie alles goed is, maar hoop dat t me gegund is dat ik deze zwangerschap nog een beetje kan gaan genieten....😏

 • 6de-kindje

  Ik hoop het ook voor u want zo ziek lopen is erg erg moeilijk . Bij mij duurde het van 5weken tot zeker 15weken maar nu merk ik er niets meer van. Raar hè dat ik toen zelfinzicht naar de koelkast kon. Ik zag het allemaal niet meer zitten toen en dan nog 5kinderen hebben met hobby’s enzo. Maar meid je komt er wel door. Ik hoop alvast met u mee 😊

 • Mamof3

  20 weekjes gepasseerd! Al in de helft
  Wat gaat het snel nu... buikje goed zichtbaar en lekker genieten nu 🥰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van dinsdag, 9 juni 2020 tot en met maandag, 15 juni 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50