Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2543)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mdjw1993

  Net geweest voor de 20 weken echo!

  Had mijzelf helemaal er op ingesteld dat we een jongetje zouden krijgen ( mijn gevoel vanaf het begin) dat het nu een meisje is wel even schakelen is 😂 we zijn hier uiteraard ook erg blij mee ! Gelukkig is het gezond !!

 • Valley

  Hahaha dat had ik precies t zelfde al wisten wij het vanaf de 16 weken!

 • Moof88

  Hallo week 20!!! Officieel op de helft!
  En is eigenlijk gewoon snel gegaan!
  Gisteren de 20 weken echo gehad en helemaal goed gekeurd! Wat was je heerlijk actief, goed meewerkend en wat zat je mooi in kleermakerszit bovenop m’n blaas hahah
  Je had ook een hele grote lange gaap die we hebben kunnen bewonderen, heerlijk ventje ben je nu al🥰

 • johanna-7

  wat fijn he dat je mooie jongentje goedgekeurd is hop na de andere 20 weken

 • Moof88

  Jaa superfijn!! 😍
  Aftellen naar verlof maar 😋😂🥳

 • johanna-7

  vandaag op de helft ga me steeds beter voelen ben nu 1.5 kg aangekomen klein bolletje zie je hihihi. hoeveel kilo zijn jullie al aangekomen

 • Moof88

  Ja ik kom morgen aansluiten 😁 vanavond de 20 weken echo! 💙
  Uhhh durf het bijna niet te zeggen maar ben al 9 kg aangekomen 😅 houd ook veel vocht vast merk ik.
  Zo fijn dat je je beter begint te voelen!!!

 • johanna-7

  spannend hoor vanavond ,maar ben erg misselijk geweest tot 19 weken kwam meer uit dan dat er in ging maar wie weet komen de kilootjes er nu wel snel bij hiihi

 • Sv2de

  Hallo iedereen,
  Dit is misschien niet de juiste plaats, maar ik weet niet waar ik het anders kan vragen.
  Ik ben 20weken de echo was allemaal super. Maar nu dus mijn vraag. Ik heb ineens enorm zin ik cocktail saus. Maar nu zag ik op de fles staan bevat alcohol.. mijn wereld storte in.. mag je dit nu echt niet eten? Ik viel echt uit de lucht 😥
  Groetjes,

 • 6e-wonder

  Wij hebben zojuist de 20wekenecho echo gehad. Het was een heel gedoe om alles te zien, maar uiteindelijk toch gelukt! Alles is goed en we verwachten een meisje!🎀

 • AGR_1989

  Oooh wat leuk!! 💕💕 Gefeliciteerd. Geniet ervan! 🍀

 • AGR_1989

  Oooh wat leuk!! 💕💕 Gefeliciteerd. Geniet ervan! 🍀

 • AGR_1989

  Oooh wat leuk!! 💕💕 Gefeliciteerd. Geniet ervan! 🍀

 • Linda92

  Wat leukkk 3/3 . Gefeliciteerd😊

 • Aroc90

  Oh fijn! En gefeliciteerd, wat leuk een meisje !🥰

 • 6e-wonder

  Toch wel heel bijzonder, 3 jongens en 3 meiden😍

 • Aroc90

  🥰🥰🥰

 • Definitief

  Wat fijn he!!! 🍀🥳 leuk een meisje wij ook!!💝

 • K_D

  20 weken ver en te weten gekomen dat mn vriend 8 weken geleden mij bedrogen heeft leuk is anders
  naar de dokter mogen gaan om me te mogen laten testen op soa's en naar de gynaecoloog mogen gaan om een staal van tegen de baarmoederhals te laten nemen ook ivm soa's
  ik ben echt kapot/gebroken hoe kan ik dit vergeten

 • Aroc90

  Hoe gaat het inmiddels ?

 • K_D

  Hey sorry voor de late reactie
  Pff met ups en downs hij wil verder en vhet vergeten heeft er spijt van maar ik denk er nog iedere dag aan gaat gewoon er niet in dat hij dit gedaan heeft m'n vertrouwen in hem is weg

 • AGR_1989

  Oh nee, wat heftig 😕 Hier word ik gewoon echt verdrietig van.. Zou juist een mooie tijd moeten zijn voor jullie samen.. Hopelijk zijn alle uitslagen negatief. Heel veel sterkte aankomende tijd 🍀

 • K_D

  De tests zijn negatief maar 2 weken geleden 24u in de materniteit moet blijven had gevallen over loopfietsje van m'n zoontje en het stuur in m'n buik gehad maar alles is in orde met de baby

 • AGR_1989

  Oooh gelukkig! Hebben jullie al een goed gesprek gehad? Wat een pech zeg.. 🙁 Gelukkig is alles in orde X

 • Definitief

  Jeetje wat een nare situatie waar je in zit zeg.. is het al eens eerder gebeurd in je relatie dat hij dit deed of kwam het echt geheel onverwachts? Wat moet dit zwaar zijn.. ik wens je iig heeel veeel sterkte toe en erg dapper van je om het te delen 🍀

 • 6e-wonder

  Wat ontzettend heftig! En dan ook nog in je zwangerschap met alles wat er bij komt kijken. Hopelijk zijn de testen negatief. Wil je nog wel verder met hem? Heel veel sterkte meis!🍀

 • Aroc90

  Op de helft!!

 • AGR_1989

  🥳🥳🥳

 • Crien85

  Hallo dames, alweer over de helft! Aan de ene kant lijkt januari nog zo ver weg, aan de andere kant gaat het hard! Ik hoop dat jullie ook een goede 20-weken echo hebben gehad. Hier gelukkig wel. We krijgen nog een meisje!!
  Hoe voelen jullie je? Hier helaas de pech dat de kwaaltjes aanhouden. Als ik over mijn grenzen ga, blijf ik spugen (en ga er heel snel overheen...), blijf vermoeid en veel migraine. Jammer, maar weinig aan te doen. Nu extra medicatie gekregen. Hopelijk slaat ie aan :)

 • AGR_1989

  Proficiat 💕💕 Wat leuk! Met mij gaat het goed. Ben nog wel wat kortademig en na een dag werken voel ik mijn rug en bekken wel. Maar voorlopig gelukkig nog niks want een goede warme douche niet op kan lossen ☺️ Hopelijk heb je baat bij de nieuwe medicatie!

 • Definitief

  Ik begrijp precies wat je bedoeld het lijkt nog ver maar denk zodra de "ber" maanden aangebroken zijn het snel zal gaan. Vind het nu wel veel sneller gaan dan bij mijn 1e zwangerschap. Wij hadden ook een goede 20 weken echo en krijgen nu een meisje 🥰💝 hebben al een zoontje van bijna 1.5 dus heel leuk!! Verder voel ik me eigenlijk wonderbaarlijk goed. Al lange tijd. Durf niet te hard te juichen, want bij mijn zoontje had ik rond de 24/25 weken zo erg bekkeninstabiliteit dat ik ben moeten stoppen met werken. Hoop het nu langer vol te kunnen houden. Ik hoop voor jou dat de medicatie mag aanslaan, lijkt me zo rot dat spugen 😔😟


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van woensdag, 2 maart 2022 tot en met dinsdag, 8 maart 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50