Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2242)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mommytobe~

  Wat is normaal?
  Mijn verloskundige niet gevraagd ivm de “snellere afwikkeling” van de 20weken echo gezien de omstandigheden. Misschien weten jullie het?
  Sinds vroeg in de zwangerschap, rond 14 weken, heb ik al last van mijn bekken. Het wordt wel steeds erger: bij te lang zitten, liggen of wandelen, ik krijg bijv. mijn benen niet omhoog, omdat mijn bekken “op slot” gaan. Normaal gesproken wandel ik zo een rondje van 5a7 km, maar ook dat wordt met mijn bekken echt lastig.
  Wat is normaal?
  Ik heb een compact buikje, als je niet weet dat ik zwanger ben, zie je eigenlijk niks ;-)

 • Mommytobe~

  Wat is normaal?
  Mijn verloskundige niet gevraagd ivm de “snellere afwikkeling” van de 20weken echo gezien de omstandigheden. Misschien weten jullie het?
  Sinds vroeg in de zwangerschap, rond 14 weken, heb ik al last van mijn bekken. Het wordt wel steeds erger: bij te lang zitten, liggen of wandelen, ik krijg bijv. mijn benen niet omhoog, omdat mijn bekken “op slot” gaan. Normaal gesproken wandel ik zo een rondje van 5a7 km, maar ook dat wordt met mijn bekken echt lastig.
  Wat is normaal?
  Ik heb een compact buikje, als je niet weet dat ik zwanger ben, zie je eigenlijk niks ;-)

 • Mamatje7

  Ons mannetje helemaal goedgekeurd met zijn 25.9cm en 331gr. Wat een rare tijden allemaal en al helemaal om nu zwanger te zijn. Normaal zou ik nu lekker gaan winkelen met mijn oudste dochter na de 20weken echo.. dat het snel voorbij mag zijn 🤞

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  gefeliciteerd!! 🥰 fijn dat alles goed is.. jammer he van dat winkelen. ik twijfel ook nog of ik via internet al wat ga bestellen of dat ik blijf wachten tot je veilig weer kan winkelen. de conmode is nog zo leeg nu.

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  vandaag de 20 weken echo gehad en tot onze grote verrassing is het een jongen!! haha. Alles gaat gelukkig goed met de kleine boy. echt genieten 🥰

 • Aaltje7
  Gefeliciteerd!!! Ik heb vandaag mijn 20-weken echo gehad en we krijgen een beweeglijk meisje, gezond en wel 🥰
 • trotse-moeder-vanaf-2012

  ahh leuk joh!! zo speciaal een meisje 🥰

 • marleen2020

  Gefeliciteerd!!💙

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  dankjewel! 😁

 • Dosha
  We weten al even dat er bij ons een mannetje bij komt maar vorige week hebben we pas deze foto op FB gezet.

  Op het bordje bij de maxi-cosi staat:

  Help is on the way

  Met in het hoekje rechts boven: team boys

  Kids zijn helemaal blij en al zo enorm bezig met de komst van hun broertje!! Zeker de jongste! Die is zo blij dat er niet nog een meisje bij komt hahahahahaha

  Ik ben ook echt benieuwd of ik straks nog tijd over heb om met mijn kleinste mannetje te knuffelen als hij er eindelijk is 😂😂
  De kids hebben de taken al verdeeld en zelfs al wie hem het eerst (na mij en mijn partner) vast mag houden... hihi

  Gelukkig heb ik de borstvoeding-momenten 😜🤪 en gaan deze 3 grote kanjers na de zomervakantie weer naar school en kan ik tijdens schooltijd mijn momentjes pakken 😂😂

  Heeft iemand van jullie ook al “oudere” kids? Hoe reageren zij?
 • Zeldawarrior

  Wat heerlijk! Geweldige foto! Hahaha...bij ons isnummer3 onderweg en de oudste twee (meisje van 12 en jongen van 10) vinden het erg leuk. Ze hadden verwacht dat het een jongetje zou worden, maar de echo's wijzen toch echt uit dat het een meisje is... Gelukkig vatten ze het laconiek op en vinden ze net als ik dat het belangrijkste is dat het een gezond kindje is. 🙂

 • Dosha

  Wat leuk!!!!
  Hier was er verdeling in eens voor jongen en meisje... de oudste wilde wel graag tutten met een baby zusje... de middelste wilde eerst een meisje, maar later toch een jongen, want dan kon ze hem leren voetballen 🤣🤣
  Mijn zoon wilde graag vanaf het begin al een jongen, want dan had hij niet alleen maar zussen om zich heen!!
  Uiteindelijk zijn ze alle 3 super blij!! Ook de oudste ❤️
  Ze kunnen echt niet wachten tot hij geboren is!! Ze willen hem het liefst nu al knuffelen. Aaien de hele dag zodra ze kunnen over mijn buik. Kletsen tegen hun broertje alsof ik er niet bij ben.... 😍

  Heerlijk om het zo mee te maken

  Jullie ook heel veel geluk met elkaar!!! 🥰

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  ahh wat leuk!! mooi gezinnetje 🥰

 • Voogeltje
  Vanmorgen de 20 weken echo gehad met 20+1wk.

  Het was even anders dan anders aangezien ik alleen moest komen en er tijdens het onderzoek niet gesproken werd i.v.m. de korte afstand tussen mij en de echoscopiste. Achteraf werd verslag gedaan. En dat was perfect! Alles erop en eraan, een enorme opluchting.

  Dus ondanks de wat rare (maar zeker logische) situatie zijn wij enorm gelukkig dat onze jongen het zo goed doet.
 • marleen2020

  Fijn dat alles goed gaat met jullie kleine man. Ik heb aankomende vrijdag mijn 20 weken echo. Het zijn vreemde en heftige tijden waar wij nu in leven. Ik merk dat ik door alles zelfs soms vergeet dat ik zwanger ben. Ik werk veel met/voor ouderen, dus doordeweeks ben ik eigenlijk non-stop aan het werk. Ik moet mijzelf dan ook echt even een halt toeroepen en bewust blijven van mijn zwangerschap. Ik hoop echt dat deze rot situatie snel voorbij gaat, maar ik ben bang dat wij er nog wel even inzitten:(

 • Anneke__

  Ik had normaal gezien woensdag de 20 weken echo, maar door heel het corona gedoe in België is deze 4 weken opgeschoven. Ben er echt niet blij mee !

 • Voogeltje

  Jeetje wat balen zeg! En eigenlijk ook best gek, want je kunt maar tot 22/24 weken beslissen of je de zwangerschap af zou willen breken (mochten er eventuele ernstige afwijkingen naar boven komen bij de 20 weken echo). Dus hiervoor moet je toch wel de tijd krijgen om over na te denken zou je zeggen? Wat zeiden ze daar zelf over?

  Hier in Nederland gaan alleen alle medisch noodzakelijke echo's door en daar vallen de termijn & 20 weken echo's onder, zo werd ons bekend gemaakt via een mail. Morgen heb ik dus gewoon m,ijn 20 weken echo.

 • Sterremama

  In België kan je tot aan de bevalling een zwangerschap afbreken als deze medisch is. Vanaf 14wk zal je aanvraag voor een medisch team komen. Als deze alle 5 beslissen dat je kind geen levensstandaard zal hebben, mag je afbreken. Dit is natuurlijk worst case scenario' 4wk uitstel is vooral balen 😢

 • Nolaa

  Oh, wat jammer! Bij ons gingen 16-weken echo's niet door maar de 20-weken wel (ook België) onder strikte maatregelen. Van de volgende echo was ze nog niet zeker.. Hopelijk is het allemaal snel voorbij.

 • Kayl1988

  4 weken jeetje
  Dat is idd echt wel heel erg lang zeg.
  Terwijl het wel een belangrijke echo is ook voor jezelf om te weten of alles oké is met de kleine.
  Wat vervelend voor je.

 • DionneSharona
  Vandaag 20 weken zwanger van mijn twee eeneiige meisjes!!!

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van vrijdag, 14 augustus 2020 tot en met donderdag, 20 augustus 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50