Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2033)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Petra27
  Gisteren 20 weken & ook de 2O weken echo gehad ..me kleine meisje is helemaal goed gekeurd! Zoo blij 😁😁

  Wat vliegen de weken voorbij zeg! Buikje groeit ook lekker!
 • Serena-a-a

  Aah mooi buikje.💕 Hier morgen de 20 weken echo... Spannend. Ben gelukkig al om 9 uur aan de beurt

 • Petra27

  dankje💖
  jaaa spannend. Dat scheelt wel dat je om 9 uur al aan de beurt bent! Hier doen ze het alleen ‘s avonds. Succes morgen. 🍀komt vast goed!

 • Serena-a-a

  Dankjewel👶🤗☺️

 • Deboraboda
  Vandaag de echo gehad en die kleine gaf zelf een dikke duim ! Hij is helemaal goedgekeurd was mega druk en heel vervelend voor de echo 😂! Ik ben ontzettend opgelucht en heel
  Blij ♥️
 • Petra27

  hihi wat een leuke foto!!
  Wat fijn helemaal goed gekeurd!!

 • Deboraboda

  Ja was een hele grote opluchting !

 • Flove

  Wat een leuke echo foto👍🏼 😄. Heerlijk gevoel he zo lang van mogen genieten en dat alles goed blijkt ☺️☺️

 • Deboraboda

  Jaaaa was echt zo opgelucht ben nu ook weer stuk relaxter 😍 bij jou ook alles goed zie ik ! Top !

 • Flove
  20 weken🥰. Vorige week vrijdag echo gehad ging super goed. Still a boy 💙. Tijd lijkt nu ineens veel sneller te gaan. Voel hem heerijk bewegen vaker op de dag geweldig dit
 • secretmommie

  Hier ook alweer 20 weken! Wat gaat het snel zeg! Donderdag de echo gehad en het zag er goed uit. Nog steeds een meisje !! Spannend hoor! Op naar de laatste 20 weken!!!!

 • Maxineczka

  Is er een Facebook groep voor februari 2020 baby’s? Als deze er (nog) niet is, is er behoefte aan?

  Bij mijn eerste zwangerschap vond ik het het wel prettig om verhalen, vragen, ervaringen etc te delen en te lezen, en het was makkelijker te volgen dan hier op de website. Dus ikzelf zou een Facebook groep wel leuk vinden :)

 • Smurfje23

  Ja die bestaat, hij heet februari mama's 2020.. het is idd fijn en leuk!

 • secretmommie

  Leuk! Ik ga me aanmelden!

 • Maxineczka

  Ah, dankje! Ik heb gelijk me gelijk aangemeld :)

 • Smurfje23

  Dan zie ik je daar ook haha!

 • Veer1701

  Ook ik heb me daar aangemeld 😊 zo leuk dat we gewoon alweer op de helft zitten... Gaat zo snel he

 • Smurfje23

  Ja klopt! Wat gezellig dat je erook bent haha

 • Veer1701

  Jaaaa eindelijk op de helft🥰 nog exact 20 weekjes te gaan tot ik mijn kleine meisje zal ontmoeten🥰

 • pinkblue

  Maandag terug ze konden niet alles zien/ meten

 • mamavanisaenlucas

  Wij ook volgende week poging twee

 • mamavanisaenlucas

  Pfff net bijna flauwgevallen op straat, werd ineens helemaal zwart voor m’n ogen. Toen ik thuis was last van oorsuizen en buikpijn. Voel de baby gelukkig wel. Denk dat m’n bloeddruk weer erg laag is.

 • Lucailyana1215

  Maar goed rusten dan


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van donderdag, 5 maart 2020 tot en met woensdag, 11 maart 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden