Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2108)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • 2de-wupper

  Wij gaan weer proberen
  3de kindje ( en laatse)
  Dit weekend vruchtbaar en gelukkig komt mijn man morgen thuis
  Hopen op een gezellig weekend

 • -mari-

  Wat is het stil hier hihi vandaag dag 18 van mijn cyclus! kan niet wachten om te kunnen testen.. wanr zou ik evt kunnen testen? laatst ongesteld 25 sep. 9 okt had ik een positieve ovulatietest.

 • Vlinder368

  Hoi wij gaan bijna gelijk op ( dag 19) ! Deze maand heb ik clearbleu ovulatie testen gebruikt en geen LH piek gemeten ( had dinsdag moeten zijn). Ik test niet meer voor NOD dat geeft mij persoonlijk teveel stress. Sommige testen zeggen dat je 4 dagen van te voren kunt testen. Aangezien ik nog nooit en positieve test heb gehad kweet ik er verder niet veel vanaf.

 • -mari-

  Ja bij mijn eerste heb ik ook na NOD getest maar ik was niet zo nieuwsgierig als deze keer.. als het aan mij ligt wil ik vandaag nog gaan testen
  maar ik voel van alles in mijn onderbuik, ook steken en lage rugpijn en jij?>

 • Vlinder368

  Ik kan me het heel goed voorstellen. Nou ik voel eigenlijk niks op mega hoofdpijn na vanaf maandag. Ben je er al uit wanneer je gaat testen?

 • -mari-

  Tis zo raar ik kan geen replay doen op je laatste gestuurde bericht.. echtwaar! wat goed dat je het kan voelen.. en nu? gezellig maken zeker ! nog langer wachten idd..
  ik kan aan niets meer denken dan testen hahahah is echt niet goed. ik wil geen vroege test doen ik wacht netjes af tot volgende week woensdag.. jammer dat we nu samen kunnen testen meer. maar ik hoop zooooooooo erg op een positieve test van allebei.

 • Vlinder368

  Ja ooit heb ik eens gehoord dat het komt doordat ik rood haar heb. Mensen met rood haar zijn overal iets gevoeliger in? Geen idee of het klopt hoor 🤣
  En jaaaaa hopelijk positieve testen 😍😍
  Alle goede dingen komen langzaam dus...nog even geduld 😏😊

 • -mari-

  Isgoed! Gaan we doen🙂🙂

 • Vlinder368

  Door stress is mijn lichaam deze maand van slag. Vandaag mijn ovulatie gehad ik voel dit altijd heel duidelijk bijpassende afscheiding. Mijn tests zijn op maar ik kan er niet omheen. Dus 28 oktober wordt mijn nieuwe NOD. ahhh nog langer wachten zolang als het resultaat maar positief is maakt mij dat niks uit 😊

 • -mari-

  Sorry 23ste is mijn NOD ik ga denk ik 24ste testen

 • Vlinder368

  24e ga ik ook testen dat is mijn NOD. Spannend! laten we elkaar o de hoogte houden

 • -mari-

  Ja ik heb ook last van hoofdpijn gehad maar dat was gelijk na eerste dag over! Ik blijf last houden van mijn liezen en onderbuik, 26ste is mijn NOD ik ga denk ik 27ste testen en jij?

 • Vlinder368

  Yes week 2, weer een nieuwe kans! mijn hormonen zijn een beetje van slag deze maand. Dat merk ik met name door verschrikkelijke hoofdpijn. Normaal neem ik een brufen ( ik weet het troep) en dat werkt super. Maar ik probeer nu zuiniger op mijn lichaam te zijn. Paracetamol werkt niet en toe dacht ik...Ik vraag het jullie. Wat gebruiken jullie tegen hoofdpijn?

 • Jael85

  Hoi! Jeetje wat shit die hoofdpijn... Zou toch proberen paracetamol te slikken als je aan het proberen bent om zwanger te worden. Ik heb onlangs erge nekklachten gehad, waar paracetamol ook niet hielp maar de huisarts raadde me echt af om iets van ontstekingsremmende pijnstillers te nemen.. Dus goed dat je dat niet neemt nu... Sterkte met de hoofdpijn!

 • Vlinder368

  Dankje voor je reactie, wel balen inderdaad. Maar goed ik kan maar beter veilig zijn dan achteraf spijt hebben. 😊

 • 12345678

  Ronde 3 voor nummer 2. Deze week zijn mijn vruchtbare dagen..spannend dus weer! (Mn eerste was in 1x raak) Wie gaat er nog meer voor een tweede?

 • -mari-

  yes hier ook voor nummer 2 bezig, eerste ronde.

 • Jael85

  Hoi! Wij zijn ook bezig met ronde 2 voor nummertje 2 :) Vandaag begonnen met ovulatietesten van ClearBlue, dus hopelijk snel een smiley! Ben in juli zwanger geweest van de tweede maar helaas mk dus nu weer vol goede moed verder. Succes!

 • -mari-

  ik had dus gisteren een Smiley weten te vinden, we gaan het vanavond gezellig maken. of ben ik dan te laat? ik weet niet zo goed hoe die ovulatietesten werken, het is pas mijn eerste ronde... en bij de eerste gewoon spontaan zonder ovulatietesten zwanger geworden

 • Jael85

  Ohh spannend zeg! Dan zou ik het inderdaad uiterlijk vanavond gezellig maken om een zo groot mogelijke kans te hebben. Test jij in de ochtend / middag / avond? Wij bij de eerste ook spontaan inderdaad.. Beetje apart die ovulatietesten maar wel fijn, dan weet je wel dat je écht goed bezig bent zeg maar! Vorige keer had in Action testen maar die zijn zo onduidelijk bij mij.. ClearBlue vind ik top, is het gewoon ja of nee. Ik duim voor je dat het deze ronde lukt en zal laten weten wanneer ik een smiley vind :D

 • -mari-

  ja ik ook eigenlijk om zelfde redenen. ik werk dan wel 3 dagen maar ik studeer nog daarnaast.
  tis idd moeilijk om aan iets anders te denken, ik denk dan breng me in slaap en maak me wakker als ik mag testen ahahahha, nee hoor wat je zegt is 100% waar. we kunnen niet veel meer dan ons best doen.
  ik zat op dag 15 toen ik smiley kreeg.. ik duim voor je, wat erg voor je dat je een miskraam hebt gehad hopelijk deze keer in 1x raak en blijft het goed zitten..

 • Jael85

  Jaaa dankje, hoop het ook voor jou 🍀🤗 Fijne avond he! X

 • -mari-

  ja heeel spannend.. ik ga het vanavond gezellig maken idd! ik test altijd in de ochtend.. weet ook niet waarom hhaha en jij? ja ik gebruik ook die van Cleaurblue het is idd ja of nee super handig.
  dankjewel.. ik hoop alleen dat ik nog op tijd ben. ik lees nu op internet dat na een positieve test je eisprong binnen 24-48uur kan springen als die binnen 24 uur is gesprongen ben ik eigenlijk te laat want dat was vanochtend al.. nou hahah ik word eenbeetje gek ik moet het denk ik los laten en gewoon vanavond proberen dan zie ik het over 2 of 3 wkn wel.. op welke dag van je cyclus zit je?>

 • Jael85

  Ik test ook in de ochtend; eigenlijk omdat dit het meest praktisch is: er staat dat je het liefst 4 uur niet naar het toilet moet zijn geweest en dat red ik niet! Daarbij werk ik 4 dagen dus zie het ook niet zitten om op mijn werk te testen. Je ei springt inderdaad binnen 24-48 uur en is dan 24 uur 'houdbaar' dus denk wel dat je goed zit qua timing :)
  Moeilijk om aan iets anders te denken he? Ik merk dat ik er ook echt heel veel mee bezig ben nu! Ik zit nu op dag 10! Maar cyclus na mijn miskraam is stuk korter dan voorheen, dus verwacht morgen / overmorgen een smiley.
  Veel plezier vanavond en inderdaad proberen beetje los te laten, we kunnen niet veel meer dan ons best doen en daarna afwachten.

 • Jipp

  Ik plaats hem hier even.
  2 weken geleden heb ik een miskraam gehad, het bloeden is al zeker meer dan een week klaar.
  Maar gisteren had ik ineens weer een klodder bloed met afvegen.
  Afgelopen vrijdag hebben wij seks gehad, en daarna doe ik altijd tampon in.
  Het er in doen ging al niet vanzelf, en zaterdag met er uithalen zat er ook iets bloed aan.
  Iemand hier ervaring mee?
  Ik denk niet dat nog te maken heeft met de miskraam. Zou het een ovulatie bloeding kunnen zijn? Ik heb verder ook geen bloed meer gehad, wel kramp in mijn onderbuik.

 • Boes

  Ik heb een ovulatiebloeding gehad afgelopen maand. Maar dat was geen klodder bloed. Het was maar een klein beetje.. Maar goed ik weet verder ook niet wat normaal is.

 • Kaatje1984

  Nog 13 dagen wachten... Zucht....

 • Kaatje1984

  Ei ik heb je! Vanochtend duidelijke streep op ovu test, gisteravond was het erg gezellig...

  Gynaecoloog zei tegen ons dat om de dag het beste zou zijn. Vriendin van mij loopt bij een ander zkh en haar werd verteld dat iedere dag geen probleem is en de kansen dan alleen maar hoger zouden zijn....
  Wat is jullie hierin verteld als jullie al bij gyn lopen ??? Gewoon nieuwsgierig want ik kan me zo voorstellen dat om de dag beter zou zijn voor de zaadjes zeg maar....

  Iedereen succes maar weer met het lange wachten!!!!

 • Boes

  Wij deden het vaak om de dag tijdens de vruchtbare periode. En toevallig afgelopen ronde elke dag. En toen was het dus raak. En heb net even een oude temp kaart opgezocht. Vorige zwangerschap in 2013 ook elke dag in de vruchtbare periode haha.

 • Kaatje1984

  Wij doen het al anderhalf jaar eigenlijk altijd wel alle dagen rondom vruchtbare periode, nog altijd niet zwanger... Nu dus op advies van gyn, om de dag, ga echt lachen als we nu zwanger worden. Hahahahaha... Maar goed, nu heb ik ook net HSG onderzoek gehad waardoor onze kans ook weer iets verhoogd is... Nog lang lang wachten helaas...

 • Si78

  Wij doen het om de dag want dan is de kwaliteit van het zaad gewoon beter.

 • Kaatje1984

  Ja precies... Wij moeten dus afkicken hahaha.... ja echt erg maar wij vinden het niet tof om terug te moeten naar om de dag ... De gyn keek ons eens aan toen we dat zeiden en kon een glimlach niet onderdrukken... Tsja... wij doen het beiden nou eenmaal gewoon graag hahahaha... Maar goed, vanavond heb ik dus hoofdpijn en ben ik moe hahahaha... nee hoor, manlief heeft de wens net zo sterk als ik dus we slaan vanavond over, morgen maar weer gezellig maken, is voor ons niet zo moeilijk haha...

 • Liselott

  Om de dag kan t misschien beter rijpen, maar als jullie t leuk samen hebben en het is geen moeten dan komt het ook écht wel goed als je wel dagelijks sex hebt hoor! Lekker genieten toch! Wou dat ik elke dag mocht! Snif!

 • Si78

  Haha fijn toch dat jullie het zo gezellig samen in bed hebben! Maar voor de zaadkwaliteit is om de dag meer dan genoeg haha. Dus vanavond idd te moe haha. Veel succes en hopelijk is het snel raak!

 • Kaatje1984

  Hahaha vrijdag idd netjes gaan slapen en gisteravond weer fijn gezellig gehad 😂.... Ik hoop echt zo enorm dat het snel raak is, ik denk namelijk dat wij over een half jaar geen zin meer hebben om aan IUI te beginnen.... Maar goed, afwachten maar!
  Ons huis staat al sinds februari in de verkoop, hopelijk word het eerdaags verkocht en kunnen wij het huis kopen wat we op het oog hebben. Dan is de focus ergens anders en wie weet zijn we dan zo zwanger 😉😎


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50