Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7983)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lotlot

  Hallo, deze keer geen ovulatietesten gebruikt, maar het wel om de dag gedaan, dus hopelijk komt het goed!

 • Flamingootje

  Ik meld me! Vorige zwangerschap ook hier in de kalender meegeschreven. Eergisteren een flink positieve ovulatietest gehad. Spannend! Dit is onze 4e ronde.

 • Lotlot

  Ha, welkom terug! Wij zaten 3 jaar geleden ook tegelijk hier! Alleen ik had toen een andere naam gebruikt en mijn account verwijderd na de zwangerschap, dus hier ook weer opnieuw aangeschoven sind vorige maand

 • Flamingootje

  Oh toevallig, super leuk!

 • Muurbloempjee

  Spannend! We lopen gelijk op 🙏🏻

 • Muurbloempjee

  Vandaag dag 14 van de cyclus. Net in het ziekenhuis geweest. 2 potentiële eitjes die groeien. 1 van 20 Mm en 1 van 17 mm.
  Nieuwe ronde nieuwe kansen. 🍀 Hopen op een beetje geluk deze ronde.

 • Jowella

  Gebruik je ook testen om de eisprong op te sporen ? Zou nu inderdaad lekker gezellig maken als de eitjes eraan zitten te komen

 • Muurbloempjee

  Jaa iedere dag, maar laten niets zien ondanks dat de echo’s en bloed afname anders laten zien.
  Gebruik gewoon de Clear blue op aandringen van het ziekenhuis.

 • L.-123

  Gisteren was ik zo misselijk heel de dag en 's avonds krampen alsof mijn menstruatie zou beginnen. Gisteren 4 of 5 DPO. Dus ik denk dat het sowieso nog te vroeg is voor symptomen 😂 ik dacht misschien innesteling, het zou een eerste zwangerschap zijn dus ik weet totaal niet hoe het voelt. Ik had gelezen van een paar vrouwen dat ze echt een harde steek voelden, maar dat heb ik niet gehad... Ook geen bloed. Ik zal wel gewoon iets fout gegeten hebben 😅

 • collie_love

  Haha ik zou ook eerder neigen naar iets verkeerd gegeten. Ik was vorige ronde super misselijk den week na de eisprong en ik dacht tja misschien... Bleek het door de whiplash van een accident waarin ik betrokken was te komen. Had ik zelf nog niet aan gedacht alleen maar aan babies 🙊 bij mijn eerste zwangerschap had ik al direct last van mijn bekken, pijn in de lies en onderrug. Voor de rest geen symptomen tot zeven weken.

 • L.-123

  Oei hopelijk is alles wel oke met je na het accident 🤞🏼 en heb je meer geluk deze ronde 😊

 • collie_love

  Ja heb bij vlagen nog hoofdpijn en last van mijn nek maar cava wel. Was achteraf nog wel blij dat ik toch niet zwanger was, gezien de redelijke klap. Maandag is mijn nod maar heb er weinig vertrouwen in... Jij ook succes

 • Jowella

  5 dpo ! Spanned allemaal ik voel nog niks maar daar is het ook te vroeg voor! Ik ben benieuwd ! 😁 of me gevoel klopt dat het raak is deze ronde!

  Dames voelen jullie al iets? Ik las dat innesteling op ze vroegst al eind deze week of volgende week al plaats vind !

 • collie_love

  Net gehoord dat mijn nicht zwanger is. Ik ben wel blij voor haar natuurlijk maar oh iedereen is precies zwanger rondom mij: mijn zus, mijn man's twee nichten en nu mijn nicht. Vinden jullie het ook moeilijk om blij te reageren voor iemand anders of ben ik gewoon egoïstisch 🙊

 • Jowella

  Ja valt ineens op ook omdat je zelf nu deze wens hebt. This niet zozeer dat je het ze niet gunt maar één wens kan zo sterk zijn dat je pas echt blij kan zijn als je het zelf mag gaan ervaren denk dat iedereen dat wel heeft die zwanger probeert te worden alleen mischien niet eerlijk durft toe te geven uit beleefdheid of schaamte dat het overkomt dat je het ze niet gunt


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50