Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4784)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Babyblessed

  Donderdagavond hadden wij onze piek dus hopelijk hebben we goed nieuws eind deze maand 😍

 • Essmee

  Ik duim voor je Mijn piek begon woensdag, dus we lopen voor nu een beetje gelijk op

 • Babyblessed

  Aaah spannend ik duim ook voor jou wie weet hebben we beiden goed nieuws aan het eind van de maand 😊

 • Flamingootje

  Joehoee eindelijk zit ik (met m'n lange cyclus) in week 2. Vanmiddag m'n piek gevonden. 🎉

 • Essmee

  Wij hebben het voor de zekerheid toch ook nog maar gezellig gemaakt haha! Voor jullie veel plezier en succes

 • Essmee
  Hmm ik dacht gisterenmiddag een positieve ovulatietest te hebben (links), maar hij is nog steeds heel donker (rechts). Had vanmiddag ook nog een test ertussen gedaan, die was ook donker. Wat denken jullie? Wij hebben het eergisterenavond en gisterenavond al goed gezellig gemaakt, vanavond voor de zekerheid weer? Of is dat teveel voor de zaadjes? Help!
 • Flamingootje

  Je eerste donkere test is altijd je piek. Of die nou een halve, hele of twee dagen die piek aanhoudt, dat maakt niet uit :)
  Je timing zal sowieso goed zijn en als je twijfelt kun je het evt morgenochtend of - avond doen

 • Essmee

  Bedankt voor je berichtje! Hij is vandaag nog steeds echt knallend, eerste keer dat ik door test dus was toch een beetje verwarrend. Maar als ik de eerste positieve test neem is dat de linkerfoto van 11 dec en dan was de timing idd goed! Gelukkig, want mijn man is geen fan van de 'moet' dagen om het zo maar te noemen.. Dan gaan we het wachtbankje op

 • Danielledm

  Hmm, misschien was die nog aan het oplopen naar je piek en heb je gewoon een enorm overtuigende piek?? Hoe vaker seks hoe beter het zaad he;) wordt de kwaliteit niet minder van;)

 • Essmee

  Ja geen idee haha, vorige maand was mijn eerste maand met ovu testen en toen was ik na de eerste donkere test gestopt met testen.. Nu dacht ik, ik kijk even of ie weer afloopt maar nee dus. En daar raak ik dan van in de war 😂 Ahh okee, top! Ik dacht gelezen te hebben dat nieuwe zaadjes ook weer tijd moeten krijgen om aan te sterken zeg maar

 • Danielledm

  Elke 3 maanden wordt het zaad ververst.. dan komt er zegmaar echt nieuw zaad weer, maar de kwaliteit van het zaad wordt juist minder goed als je niet frequent seks hebt;) tenminste, dat is mij altijd verteld. Je zou kunnen kijken of die na verloop van tijd weer afneemt, maar weet niet of je dat zonde van je testen vind?

 • Essmee

  Dank voor je info, dan vertrouw ik er maar op dat de zaadjes het aan kunnen haha! Ik heb vrij goedkope tests, dus ik test liever iets teveel dan te weinig

 • Danielledm

  No problem! Ik ben benieuwd!!

 • Essmee
  Twee dagen later dan verwacht, maar toch een duidelijke ovulatietest Hopende op een leuk kerstcadeautje!
 • Danielledm

  Kijk, lekkere knaller!! Veel plezier en hopen op een fijn kerstcadeautje!!!🙏

 • piano93

  Fijn dat je hem toch gevonden hebt, duidelijke test hoor! Veel plezier ;)
  Hopen op een mooi kerstcadeautje!

 • BlueEyes91
  Hebben jullie verstand van ovulatietesten.
  Hier de eerste keer. Voelde op dag 9 fikse steken zoals bij een eisprong. Toch komt er geen knaltest bij mij.

  Nu al 6 dagen verder. Normaal is mijn cyclus 27-30 dagen
 • Essmee

  Ik zou inderdaad toch even doortesten zoals Piano93 ook zegt. En anders misschien volgende ronde andere ovulatietesten proberen. Ik lees vaker dat mensen met een bepaald merk juist wel of geen piek kunnen vinden. Is wellicht even uitproberen 😊

 • BlueEyes91

  Ja, dit zijn de testen van de action.
  Vind ze ook best vreemd opdrogen. alsof de kleur alleen blijft hangen aan het meest linkse stuk van de streep. Want als je dan naar de kleur intenciteit kijkt. Heeft de tweede test van bovenaf het meest donkere streepje. Vandaag was hij qua kleur bijna onzichtbaar. Ben benieuwd.

 • Essmee

  Dat is inderdaad wat ik ook zie! Dan zou de 2e van boven misschien toch je piek zijn geweest. Maar het resultaat blijft zo wel twijfelachtig. De testen die ik gebruik zijn via Bol, had er 30 voor 13 euro, dat is prijsgewijs prima en ik krijg er een duidelijk resultaat van.

 • BlueEyes91

  Nee ik begrijp er ook niets van. We zullen netjes om de dag door gaan! Wellicht een positief resultaat einde maand 🤩

 • BlueEyes91
  Ik begrijp er echt niets van 🤔
 • Essmee

  Het blijft er vreemd uitzien ja.. Ik heb helaas niet de ervaring om je verder tips te geven. Ik zou denken dat je ondertussen je eisprong toch wel al gehad heb, maar met deze streepjes is dat niet echt te zien

 • BlueEyes91

  Oh! Dat ga ik ook eens proberen dan als dit niet gelukt is. Had rond die test ook de krampjes. Daarna niet meer. Maar wellicht moet de piek nog komen. Als dat niet zo is, weet ik in ieder geval dat de tweede het meest bij een positief resultaat komt. Wel goed ons best gedaan rond die tijd. Dus.. even afwachten wat de rest van de maand gaat doen. Volgens de app zou afgelopen maandag de eisprong zijn. De meest donkere test was van zondagochtend. Het zou kunnen.

 • Essmee

  Het zou zeker kunnen en als jullie goed je best hebben gedaan dan zit dat in ieder geval goed, mocht het toch je eisprong toen geweest zijn!

 • piano93

  Ik zou nog even doorgaan met testen. Mogelijk dat je eisprong wat later is deze ronde! Succes!

 • Danielledm

  Fun fact, mijn stem is weer fiks gedaald, gisteravond met repeteren kon ik mijn gewone bereik niet halen. Dit gebeurde de vorige zwangerschap ook... zou het dan gelukt zijn?😁 moet nog minimaal een week wachten met testen.. gedulddddd...

 • Nikita--

  Wel hele unieke symptoom dan 😅 nooit gehoord !

 • Danielledm

  Haha ik had er ook nog nooit van gehoord, tot iemand het zei tijdens het repeteren toen ik de eerste keer zwanger was😂

 • Essmee

  Dat is wel heel spannend als je denkt symtomem te herkennen, dat de week maar snel voorbij is

 • Danielledm

  Ja, we gaan het zien.. vanavond weer repeteren, ben benieuwd. 🙄

 • Essmee

  En, hoe ging het? 😋

 • Danielledm

  Ja!

 • Danielledm

  Vanavond ging het best goed, maar het bleef wat knijpen in de kopstem😅

 • Essmee

  Spannendddd!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50