Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5410)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • ~grotewens~

  Hoi dames ook ik mag mijn melden op het wachtbankje mijn Nod is 16 April!
  Fingers crossed Voor ons allemaal 🤞🏻

 • NoraMae

  Ik de 14e... zo spannenddd

 • Haily

  Ik ook de 16e succes met wachten hihi

 • Haily
  Ik mag ook weer wachten. Duimen
 • NoraMae
  Nou op het wachtbankje dan maar! Positieve ovu test vanmorgen. (Dag 30)... pff weer zo'n lange cyclus maar vingers gekruisd 🍀.
 • Zoe!

  Ik zit in cyclus dag 20 en heb sinds gister pijn in mijn borst. Alleen in mijn linker. Ik lees dat pijnlijke borsten veel voorkomen maar ik vind het zo gek dat het maar aan 1 kant is. Komt dit jullie bekend voor?

 • Boysmom2
  Bovenste test is van gistermiddag en de onderste van vandaag, ook ‘s middags. Morgen nog even testen of dit mijn piek is of dat ie nog moet komen... denk zelf dat dit ‘m is. Heb inmiddels ook de bekende pijn in mijn onderbuik rond ovulatie. Spannend!!!
 • Madelieve

  Wie herkent dit? Vorige maand voor het eerst tarwekiem pillen geslikt na de eisprong tot menstruatie. Vandaag cd 15 en nog geen teken van eisprong te bekennen. Normaal heb ik +- 5 dagen voor eisprong rekbaar cervixslijm maar nu helemaal niks... Maar dan ook echt amper afscheiding. Zou dit door de tarwekiem kunnen komen? Heb deze maand ook voor het eerst acupunctuur geprobeerd 3x een acupunctuur behandeling gehad. Hij voelde temperatuurverschil op mn buik (onder was kouder dan boven ofzo), 2e keer was het minder zei hij.

 • Medalynn2013

  Heb vorige maand ook tarwekiemolie gebruikt. Wat mijn cyclus langer maakte ( faarvoor slikte ik het) maar 20 maart toch positieve ovulatietest

 • Madelieve

  Bedankt voor je reactie. Ik slikte het om m’n LF langer te krijgen. Heb altijd eisprong rond dag 17/18 maar een cyclus van 25/26 dgn. Als het nu langer duurt voor m’n eisprong komt schiet ik er niet veel mee op 🤭 Hoe lang is jouw cyclus?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50