Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3274)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Zininzon

  Vanmorgen toch een of donkerdere streep op de ovulatie test. Donkerder dan de controle streep. Dinsdag en donderdag geklust, vandaag dan nog een keer of morgen?

 • 12345678

  Au au au, daar ben je dan ei
  Gisteren nog een poging gedaan, dus nu maar weer wachten!! Ronde 9 voor #2 (nu 11 maanden bezig). Als deze ronde niet slaagt gaan we naar de ha.

 • Zininzon

  Gisterochtend en avond 2 nagenoeg gelijke positieve ovutalietesten gehad. Gisterenavond sowieso dus gezellig gemaakt. Straks nog een test doen. Ben benieuwd of die dan nog positiever wordt vandaag. Ik vind het toch wel een beetje geklooi met die testen. Niks voor mij eigenlijk, maar voor het goede doel doen we alles 😜

 • Mama2babyloves
  Verloskundige zag het goed. Nu wachten tot hij donker wordt. 😊
 • DeveneyGL

  Gefeliciteerd, hoop dat het nu goed loopt. Ik duim voor je 🥰

 • Mama2babyloves

  Dankje wel. Is een ovu test

 • DeveneyGL

  Na een miskraam is dat niet altijd vanzelfsprekend.

 • Mama2babyloves

  Voor 2 weken geleden miskraam gehad. Vorige was er nog een kleine stolsel te zien van 2 Mm . Vandaag weer echo en Super nieuws. Alles is clean in mijn baarmoeder. Er zit zelfs een eitje die bevrucht kan worden. We mogen ook meteen beginnen hoef niet af te wachten. 😊

 • Mama1517

  Wat fijn zo snel! Ze zeggen dat je na miskraam vruchtbaarder bent, omdat je baarmoeder nog zo goed doorbloed is door de zwangerschap. Hopelijk ga je dit merken deze maand!

 • Mama2babyloves

  Ja vertelde ze me ook 😊 ik hoop . We hebben geklust en overmorgen weer dan is het weer effe afwachten 😊

 • Cck

  Wauw! Wat fijn! Dat heeft bij mij ruim 7 maanden geduurd.. Ik hoop voor je dat het snel weer raak is!🍀🌈

 • Anja1978

  Mocht ik zwanger zijn, dan zit ik nu op 2 weken en 5 dagen. Raar, want je weet niet óf het zo is.
  Ik durf niet te hopen, maar ik hoop het wel.
  Ben een al wat oudere mama, en buiten het feit dat ik zelf nog héél graag een keer zwanger wil worden gun ik mijn zoontje graag een broertje of zusje. Hij is inmiddels 7, en ik al 40.
  We hebben in de vruchtbare periode flink geklust. Ook voel ik me anders,maar ja. Bij elk pijntje, steekje of opvliegertje denk je van....... zou het? Je ziet/denkt in alles dat het een symptoom is, wat je hoopt natuurlijk. Ben er niet de hele dag mee bezig, maar als ik iets voel wat anders is dan anders, dan haal ik toch Dr Google erbij.
  Veel heb je er niet aan, want alles kan een symptoom zijn van zwangerschap, of juist je naderende menstruatie.

 • Petra27

  🙋🏼‍♀️voor het eerst hier. Eerst maar eens uitvogelen hoe deze site werkt..veel over gehoord!

  Proberen om zwanger te worden..mijn ‘1e’, zijn ‘2de’ Zijn ex was na 1 x de pil te vergeten zwanger. Dus hy gaat er dan nu ook vanuit dat het meteen ‘raak’ is. Is al superblij en verteld het tegen iedereen. (bijvoorbeeld mijn ouders jaaa jullie worden weer opa&oma ..,niet dat we nu zwanger zijn want dat weten we nog niet, maar dat we bezig zijn) Tuurlijk hoop ik dat het snel lukt maar weet ook dat het wel heel bijzonder zou zijn als het meteen ‘raak’ is

  NOD 26e dus ben benieuwd!!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50