Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (6831)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Gina1992

  Ben bang dat het niet gaat lukken... meer omdat we steeds gezellig maken op de momenten wanneer het er niet toe doet. Afgelopen weekend was mijn eisprong tot vanmorge beetje pijn gehad en vorige week donderdag voor het laatst gezellig gemaakt.... deze ronde is niet serieus... Ik moet ook zeggen mijn cyclus is nu sinds 2e x 7 dagen later dan normaal 30 dagen... helaas

 • DaniLe

  Misschien dan de volgende ronde ovulatietesten gebruiken? (Hopelijk is dat niet nodig en ben je toch zwanger!) Dan kan je beter zien wanneer je ovulatie is?

 • Gina1992

  Heb ik idd ook gedaan voorheen... maar in zn pakketje zitten 7 ovulatie testen in.. maar door dat mijn ovulatie later komt sinds 2 maanden weet ik niet wanneer ik zou moeten beginnen met testen

 • DaniLe

  Je zou meer testen kunnen halen dan kun je op tijd beginnen, bijvoorbeeld dag 10 en dan door testen tot dat je een piek hebt gevonden. Zo ben ik ook begonnen en heb je een grotere kans op je piek te vinden.

 • Gina1992

  Ja dat is waar... ach mijn hele cyclus klopt niet plus sinds 2 x menstruatie gehad te hebben super erge beginnende tijd ervan zn erge pijn!! Nog nooit mee gemaakt.. hoop dat het nu weg is

 • Gina1992

  Volgens mij ga ik nu na week 3.. wachten op mijn menstruatie... geloof er niet heel hard van dat ik zwanger ben... dan wil je zo snel mogelijk ongesteld worden hahaha.

 • Anoek36

  Spannend. Lange maand heb je dan zo he! Voelt ook niet fijn.
  Hoop natuurlijk dat je gewoon zwanger bent.
  Mijn bloeden is sinds zaterdag gestopt. Ben zo blij.

 • Gina1992

  Moet erbij zeggen... bij sommige bewegingen lijkt het alsof ik een knoop in me linker eierstok heb... dus de eisprong is zeer zeker geweest maar of ie bevrucht is... laatste x dat we gezellig gemaakt hebben was het donderdag

 • Anoek36

  Spannend. Ik ga voor je duimen

 • Gina1992

  Ja, ik weet helemaal niet meer hoe ik moet tellen.. ben nu voor de 2e x 1 week later steeds... heb geen voorgevoel of iets... alle symptomen heb ik zoals altijd.. daarom denk ik dat het niet raak is. Ooh dat is fijn geen bloedingen meer... wat het nu geweest is???

 • Anoek36

  Geen idee wat het geweest is.
  Heel frustrerend lijkt mij dat je niet weet wanneer je nod is. Hoeveelste cyclus dag zit jij nu?

 • Gina1992

  Hahaha geen idee. Ik weet dus niet precies welke dag mijn ovulatie was.. denk volgende week in het weekend ergens

 • Demmar

  Ik heb sinds het einde van de ochtend (cd 21 en 3 dpo) ineens last van een klein beetje bruin verlies. Dit begon met een paar vlokjes/draadje in het toilet en tot nu toe enkel heel iets bij het afvegen.
  Zou wat zijn als dit nu al voortekenen zijn van een naderende menstruatie... Afgelopen 2 maanden lange cyclussen gehad van +- 36 dagen, volgens mijn ovulatie zal deze cyclus 33 dagen tellen.

  Iemand hier bekend mee enkele dagen na ovulatie?

 • Kitty-1984

  Zou een ovulatiebloeding kunnen zijn. Drie dagen na ovulatie al een innestelingsbloeding zou wel heel snel zijn. Beiden kunnen geen kwaad, maar dat laatste zou natuurlijk veel meer welkom zijn!

 • Gina1992

  Nu sinds vandaag pijnlijke tepels dus nu is mijn ovulatie geweest... vorige maand was ik ook 1 week later.... vreemd waarom mijn cyclus dit doet... normaal 30 dagen maar nu zeker 37 dagen apart

 • tweede83

  ik had de 13e een positieve ovulatie test.. Alleen diezelfde avond het gezellig kunnen maken. ik hoop toch zo dat het nog op tijd en voldoende is geweest.. Vind het deze keer enorm spannend, geen idee waarom. Word dit keer gek van mijzelf, haha! Killing dat wachten. Wou dat ik even naar binnen kon gluren.. Zal wel geduldig moeten blijven wachten. Lijk ook van alles te voelen, maar probeer dat een beetje van me af te zetten

 • Lelytje
  Ik ook positief getest weer 2 weken na m’n miskraam! Yes! Spannend!
 • Essmee

  Sterkte nog. Maar wel fijn zo snel weer een eisprong en cyclus op gang 🍀 ik duim voor je!

 • Lelytje

  Lief dankjewel ❤️
  Was zo bang dat het lang zou duren, voor m’n zoon ook een miskraam gehad, helaas heeft het toen een half jaar geduurd tot dat ik ongesteld werd.

 • Essmee

  Oh wow, dat is inderdaad lang. Ik had het 'geluk' vorig jaar dat ik na 3 weken weer een eisprong had, de mk had ik op 8 weken zwangerschap toen. Was ondanks alles zo blij dat het weer werkte allemaal! Spannend weer op het wachtbankje 🍀❤

 • Lelytje

  Hopelijk mag je snel zwanger worden 🥰
  Het is wat die lichamen hè ☹️😩
  Maar ook zo bijzonder om toch een mensje op de wereld te kunnen zetten. 🧡

 • Demmar

  Wat leuk, we lopen gelijk! Spannend🤗

 • Lelytje

  Hopelijk alle 2 een november kindje! 🍀


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50