Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5106)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Anouska89

  Mijn ei was donderdag of vrijdag. Heb nu net ineens een hele erge zeurend ongi gevoel in me baarmoeder.. ik voel altijd mijn ei best heftig dus zou dit eventueel mijn innesteling kunnen zijn die ik voel? Ik heb dit namelijk echt nooit eerder gehad zoals dit.. 🤔

 • Medalynn2013

  Nog een beetje te vroeg voor.. Innesteling duurt 7 tot 9 dagen geloof ik vanaf de sprong

 • Anouska89

  Maar ik heb juist nu minder heftige afscheiding sinds een paar dagen en het word steeds minder. Vorige week liep het gewoon bijv doorgelekt in m’n ondergoed en continu nat gevoel. Dat is toch meestal met je piek?

 • Anouska89
  Ik las 5 tot 9 dagen. Misschien heb ik toch een latere eisprong, ondanks dat ik hem donderdag avond gevoeld hebt.. Dit is mijn ovulatie test van nu net
 • Medalynn2013
  Cd 16!!
 • MissSD

  Pff wordt nu alweer gek van het wachten!
  Begin van de maand miskraam gehad na eind vorig jaar misser abortion.
  16 januari ovulatie gevoeld en die avond gezellig gehad, had daarnet heel veel rekbaar slijm dus ben nu echt benieuwd of het raak is.
  Het zou zoveel verdriet goed maken!

 • Mommy_T

  Het is je zo gegund!! 🍀

 • MissSD

  Dankjewel 😘

 • Medalynn2013

  Hoi week 2! Vandaag een fm. Ben beniwied. Al 2 dagen vruvhtbaar slijm verliesx steekjes hier en daar en gevoelige tepels. Nog geen hoge temp wel een lagere!! Altijd eerst de dip en daarna de piek toch? nog geen posiyieve ovulatie test. CD 14

 • Diiitje

  Het afwachten is weer begonnen! Op 18 januari positief getest met de ovulatietest 🤞🏽! Als het goed is, is mijn nod 1 februari!

 • Anouska89

  Oehhh spannend! Ik duim met je mee 🥰

 • Diiitje

  Lief!! 💗

 • Anouska89

  Hi dames,
  het is eventjes geleden voor mij dat ik hier weer ben geweest na 2 VMK.
  Dit is mijn nieuwe eerste ronde en hopelijk word 2020 ons jaar!
  5 januari heb ik mijn laatste menstruatie gehad en zit gemiddeld op 27 dagen.
  We hebben woensdag nacht en donderdag nacht geklust. Ik voelde donderdag avond pijnscheuten aan de linkerkant dus het kan zijn dat mijn ei vrijdag (dag 26) of zaterdag (dag 27) is gesprongen. ik vind het echt onwijs spannend allemaal!
  voor iedereen die nu bezig is & mommy's to be, heel veel sterkte en succes!

 • Diiitje

  Spannend zeg! Ik duim met je mee, succes!

 • Anouska89

  Aaah dankjewel! 💖

 • Flamingootje

  Spannend zeg. Ik duim voor je 💕

 • Anouska89

  Liefff dankjewel! 💖☺️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50