Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7361)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Essmee

  Zo, wij zitten voor de 18e keer sinds onze MK op het wachtbankje! Ik ben er iets minder mee bezig deze ronde, omdat er andere dingen gaande zijn. Met name verandering van werk: morgen start ik op mijn nieuwe werk en hierdoor kan ik eindelijk weer normale nachten slapen i.p.v. onderbroken nachten met telkens een paar uurtjes slaap. Hopelijk gaat m'n energielevel ook weer omhoog en doet dit misschien stiekem ook wel wonderen 🍀

 • Anoek36

  Veel succes op je nieuwe werkplek. Maar jeetje zeg onderbroken nachten is ja verschrikkelijk. Moest je veel nachtdiensten draaien?

 • Essmee

  Ik werkte 6 dagen per week, maar dan wel alleen maar een paar uurtjes tussen 4 en 7. Maar ben echt een avondmens dus vroeg slapen lukte meestal niet en dan ging ik erna wel even terug, maar toch voelde ik me daarna ook niet uitgerust. Dus dit wordt stukken beter! Dankjewel 🍀

 • Anoek36

  Ooh jeetje dat is wel pittig.

 • Anoek36

  Dag 12. Hoor officieel nog in week 1, maar vandaag de iui gehad. Ging super, voelde niks ervan. Nu zijn de wacht weken begonnen. Spannend.

 • rvs85

  Nice, was al benieuwd of je iui door was gegaan, omdat je in week0&1 er bang voor was dat het te laat zou komen. Maar fijn zeg dat het kon! Nu afwachten, spannend hoor!

 • Anoek36

  Ja het was dat ik zelf met ovulatie testen was begonnen en die nog niet positief was geweest daarom mocht de iui door gaan als ik op donderdagmiddag nog geen positieve test had. Als ik geen ovulatie testen had gebruikt had het niet door mogen gaan.
  Wat kreeg ik op donderdagavond een positieve ovulatie test dus vrijdag gelijk zh gebeld. Vrijdag eind van de middag een echo en follikel zat er nog en toen kon de iui zaterdag doorgaan.

 • Dm87

  🍀🍀 spannend!!

 • Essmee

  Spannend! 🍀

 • Blondie-mama

  Ow super spannend
  En wat fijn dat je er niks van voelde

 • Dm87

  Vandaag mocht ik naar het ziekenhuis om te kijken of m’n bms dik genoeg zou zijn voor een tp en ja hoor we mogen door.

  As woensdag is de tp.

  Beetje gek want nu weet ik niet precies in welke week ik val.

  Officieel is dat dag 20 van m’n cyclus.
  Maar deze is nu hormoon aangestuurd. De tp is van een cryo van 5 dagen oud. Dus wie weet schommel ik voorlopig nog even tussen de weken.

  Mocht het blijven plakken zwerven we tussen 7-7 en 14-7 in😊
  🤞🏻

 • Anoek36

  Spannend. Alvast heel veel succes

 • Lelytje
  Gevonden! Op dag 20 normaal pas veeeeeel later!
  Ik ben blij!
 • Dm87

  Hoi dames,

  De laatste keer dat ik hier was is 9 jaar geleden.

  We hebben 2 meiden van 9 & 6 jaar.

  Deze maand is het traject gestart voor een tp. Ik ga als het ons gegund is, dragen voor vrienden van ons. Super spannend.

  Ik herken weer de kriebels van onze keren proberen. Succes allemaal 🤞🏻♥️

 • Blondie-mama

  Wauw das wel heel speciaal heel veel succes 🍀

 • Mgn2021

  Wat bijzonder! Hoop dat het lukt!

 • Dm87

  Dank jullie wel! 😊

 • Mgn2021
  We zijn weer begonnen na een kleine 6 maanden. In april een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad. In juli m'n rechter eileider verwijderd. We gaan het weer proberen 😊

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50