Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1564)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Bapao

  Hoihoi, hebben jullie ook al een week vóór de eisprong al last van lage rugpijn? Vet irritant, had het vorige maand ook, en dacht dat het kwam door ontpillen. Helaas dus maar een weekje geen menstruatieachtige klachten voor het weer begint. Ben benieuwd of jullie dit herkennen 😊

 • mintgroenslabbetje

  Bij mij blijft het ook spannend. Gisteren was test negatief, temperatuur blijft nu wel stijgen. Mijn nod is vandaag (als ik de lengte van de cyclus van vorige maand neem) maar omdat ik dit niet zeker weet test ik waarschijnlijk aan het einde van deze week. Klachten zijn wel aanwezig maar ook zeurende krampjes. We wachten maar af.

 • Rikje

  O wat spannend.. 🍀

 • mintgroenslabbetje

  Ja he, bedankt.

 • Rikje
  Piek gelukkig gevonden gaat goed gelukkig met me cyclus. Hoef nu niet naar zkh. Hopelijk nu eindelijk x ook positieve test
 • mintgroenslabbetje

  Duim voor je.

 • Rikje

  Dank je

 • Kimmetjuh90

  Yeah morgen inseminatie, en 15 mei voortgangsgesprek omdat dit de 6e keer word.. hopelijk is dat gesprek niet nodig :)

 • Rikje

  :

 • Zon2

 • Taartje86

  Lieve dames,

  Ik heb een vraag! Ik moest van me gynea op 27 februari 3 weken de pil slikken omdat er nog een stuk moederkoek in me baarmoeder zat. Die is er na die 3 weken uitgekomen. Maar nu heb op20 maart me menstruatie gekregen. En normaal heb io een cycles van ongeveer 30 dagen. Maar heb nu pas rond 7 of 8 april me eisprong gehad althans dat zei de test. Moet ik dan wel terug me menstruatie normaal Krijgen of word dat nu later?

  Ik hoop dat ik helemaal niet ongesteld word maar dat weten we helaas nog niet

 • Bapao

  Je eisprong telt. Dus nod zou 14 dagen na je eisprong moeten komen. (Of juist niet)

 • Taartje86

  Dank je wel, dus na je eisprong is het altijd 14 dagen. Het is niet zo als je cycles 30 dagen is en op dag 19 komt je eisprong dat je 11 dagen later ongesteld word

 • Bapao

  Volgens mij is het zo dat een lange cyclus komt door een late eisprong

 • mintgroenslabbetje

  Hallo Dames, ik hoop hier over paar weken leuk nieuws te mogen delen. Jullie veel geluk toegewenst. (als mijn reactie al dubbel geplaatst is, sorry daarvoor, kon het nergens meer terug vinden)

 • Rikje

  Dat hoop ik ook voor iedereen!!!!
  🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

 • Zon2

  Ook in week 1

 • mintgroenslabbetje

  O daar had ik een reactie geplaatst, hahaha. Ik kon het hier ook al nergens meer vinden. Bedankt!

 • Bapao

  Hoihoi, zit nog steeeeeds te wachten op nod.. baal ervan dat ik eigenlijk nu een gezellige week zou moeten hebben. 10 dagen overtijd. Noem het maar over datum

 • zoe1980

  Ochjee, dat is inderdaad bijna over de datum.. En ik vond 3 dagen overtijd al een crime! Ben je al langs de huisarts geweest voor een bloedtest? Succes..

 • Bapao

  Ha vind het nu ook wel genoeg, mag nu naar het zh om bloed te prikken. (Jakkes!) Hoop op antwoorden


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

0 leden zijn nu online
  Aanmelden