Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8056)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Blijommamatezijn

  Ik wacht af!
  Ovulatietest was vorige week zondag en maandag positief, waarvan zondag het donkerst. Zondag 1x kans benuttigd. Merk nog niets. Ja ben moe en af en toe wat weeiig maar dat hoeft niet daaraan te liggen.

 • Boterbloemm

  Ik heb zeldzaam een keer netjes ip tijd geovuleerd. Wachtbankje is weer gestart 🍀

 • Blijommamatezijn

  Wanneer kun je testen?! Ik eigenlijk pas vanaf volgend weekend maar uit ervaring weet ik dat ik vanaf 9/10 dagen na ovulatie kan testen. Zo benieuwd. Merk je al wat?

 • Boterbloemm

  Ik zou pas mijn nod op 15 dec hebben. Ik wil zo lang proberen te wachten met testen tot ik ongesteld had moeten worden. Maar mijn vorige zwangerschap testte ik al op 9dpo positief en had ik super veel klachten.

 • Blijommamatezijn

  Ahja dat is nog even... ik over 7 dagen maar ik merk nog niets dus verwacht over te slaan. We zien het wel...

 • Kato89

  Zijn er mensen die al symptonen hebben in deze periode?

 • Boterbloemm

  Wat voor symptomen?

 • Kato89

  Misselijk al enkele dagen, enorme buik krampen, gisteren prikkels in me borsten en veel aderen vanmorgen opgestaan symtomen weg maar enorm buikpijn

 • Boterbloemm

  Hoeveel dpo zit je nu? Mijn vorige zwangerschap kreeg ik vanaf 6dpo flinke symptomen al inc spugen.

 • Kato89

  Ik ben bij de gyni geweest omdat ik opgevolgd word door dat ik hormoon letrozol neem, vanmorgen was de test negatief maar had wel symtomen, al denk ik te vroeg was te testen zat op cyclus dag 20

 • Boterbloemm

  Ik zou echt nog even afwachten! Spannend zo voor je zeg🍀

 • Kato89

  Ik had 14/15 mijn eisprong dus das 7dpo zeker? Gisteren symptomen vandaag niks😪

 • Boterbloemm

  Heb je getest of hoe weet je dat je een eisprong hebt gehad?

 • Gina1992

  November. Een maand die ook moet overslaan. December word ik pas weer vruchtbaar. Zo vaag ik ben 2 x per jaar vruchtbaar December en mei zijn vruchtbare maanden. 1 x in de 6 maanden

 • Boterbloemm

  Waar baseer je op dat je maar 2x per jaar vruchtbaar bent?

 • Gina1992

  Omdat ik dat ontdekt heb. 3 jaar geleden heb ik in december en in mei een hele vroege miskraam gehad. Daarna ging me cyclus op de schop. Veel stress gehad en echt vage cyclussen. Nu ben ik in december zwanger geraakt en na me miskraam in mei weer vruchtbaar slijm gezien. Alleen me vriend wilde toen wachten. En nu wachte we weer op december. Ik ben nu over me "ovulatie" geweest temperatuur is omhoog gegaan zonder vruchtbaar slijm. Dus geen eisprong. Moet erbij zeggen ik heb pcos. Weer een maandje wachten.

 • Mams_86

  Ik denk dat het puur toeval is, maar wie weet

 • Gina1992

  Dag 16 me eisprong. Hopelijk is ie bevrucht en krijg ik een innesteling. Maarja het is al 3,5 jaar teleurstellingen en afgelopen januari een miskraam. Zooo jammer allemaal.... nouja evengoed toch maar duimen. Gisteren en vandaag gezellig gemaakt. Succes voor iedereen

 • Gina1992

  Gister me eisprong gehad. Die heb ik ook gevoeld. Eer Gister nog gezellig gemaakt. Hopelijk genoeg om te bevruchten.

  Nu wachten op symptomen en anders pech en gaan we toch naar het ziekenhuis


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50