Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1717)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Dinpin

  Klopt het dat ik kan voelen dat er wat aan de rechterkant groeit? 🤔

 • M.S

  Misschien voel je je ei sprong?

 • Dinpin

  Ik denk dat ik dat ook bedoelde. Dat ik echt kan voelen dat er rechts iets gebeurt en niet links😊
  Ben benieuwd of ik deze ronde weer een ovulatiebloeding krijg.

 • M.S

  Ja ik voel hem dit keer ook duidelijk links 😀

 • Dinpin
  Jaaaaa 10 dagen eerder dan mijn vorige cyclus!
  Ik weet wat ik ga doen vanavond! En morgen... en overmorgen 🤣
 • Dagwijntjes

  Have fun!😂🎉🎉🎉🎉

 • Sammy3

  Yes!!

 • Sammy3

  5 dpo.... voel me nog niks anders, geen kwaaltjes.... maar, normaal had ik nu ongeveer de kwaaltjes dat menstruatie eraan komt (dat begint bij mij altijd al een week tevoren). Maar ook dat nog niet 😂 Ik haat dat wachten 😂

 • Spannend246

  Spannend!! Ik zit vandaag op 3dpo 🍀😘

 • Dinpin

  Spannend!

 • Boes

  Weer terug van vakantie. Daar ook ovulatie testjes gedaan maar omdat ik steeds wel water e.d. dronk is het niet zo goed gelukt. Dus ik weet niet of ik al een ovulatie heb gehad of dat hij nog moet komen. Op zich denk ik het laatste want de afgelopen dagen was er bijna geen streepje te zien en nu weer ietsjes donkerder. Ik test nog maar even door.

 • Bapao

  Hee Boes, ik was al benieuwd of je een vruchtbare vakantie had gehad. Wanneer is je nod?

 • Boes

  Mijn menstruatie is er al.... :S cyclus van 26 dagen. Vaag

 • Bapao

  Hé shit zeg!

 • Senntje

  Hoe gaat het bij jou bapao?

 • Bapao

  5+2, kneiter moe, bijna nul misselijk en begin enigzins last te krijgen van mijn boobs. Ik verwacht vanaf week 6/7 kotsmisselijk te worden 😣

 • Anoniemmmm11
  Hoelang nog wachten denken jullie?
 • Sam0

  Hallo! Ik ben nieuw hier en het lijkt me fijn om ervaringen te kunnen delen. Afgelopen weekend waarschijnlijk ovulatie en nu afwachten.. Ronde 1!

 • Sammy3
  Nou, dit lijkt me duidelijk toch?? Eisprong gevonden!
 • kimtwee

  Duidelijker kan niet! Veel plezier 😃


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden