Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7225)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Sofie92

  Hallo dametjes, vandaag cyclusdag 19, van ronde 19.. sinds de dag na mijn eisprong ben ik alle dagen echt ellendig, ik ruik vanalle vieze luchtjes, waardoor ik echt misselijk kan worden, ik heb ook continu last van platte .... sorry ;) heb vaak hoofdpijn en veel last van de onderbuik en onderrug... precies of je hebt zo pas volop je maandstonden gekregen voel ik me.. normaal heb ik nergens geen last van toch niet op deze tijd in de maand, ik herinner me alleen van mijn vorige zwangerschappen dat ik me ook zo beroerd voelde vanaf de bevruchting al.. zou het dan toch eindelijk deze maand?? Ik hoop het zo! Eindelijk dat gevecht over..

 • MarieSophie

  Ik schuif illegaal aan bij week 2....
  1 juni spiraaltje eruit laten en nu even geen anticonceptie behalve cyclus volgen en condooms maar begin 'm toch een beetje te knijpen...

  Ik ben nog helemaal niet ongesteld geweest sinds 1 juni maar had 22, 23 en 24 juli duidelijk veel rekbaar slijm, verhoogt libido en op 23 en 24 juli wat kramperig gevoel de hele dag.

  Nu hebben man en ik 19 juli en 25 juli onveilige seks gehad en 22 juli voor het zingen de kerk uit omdat ik het exacte moment van mijn ovukatie niet weer begin ik te vrezen...

  Vandaag (ja, i know, way too early, maar jullie kennen dat wel #testdrang) een etos huismerk test gedaan en met het blote oog niets te zien. Ik meen zelf na heel veel turen een schaduw lijntje te zien. Maar eerlijk: te vroeg en pas na 30 minuten zichtbaar.

  We hebben twee meisjes van 1,5 en 2,5 en hebben onze wens voor een derde voor najaar 2022 op de kalender staan dus het zou wat, ahum, vroeg komen.

  Wordt vervolgd dus. Nu trouwens geen bijzondere symptomen. Niets opvallends.

  Zit er aan te denken om goedkoop wat ovulatie testen aan te schaffen om wat meer inzicht te krijgen in mijn cyclus. Maar misschien ook wat gek want we hebben geen actieve wens, snap je? Maar we kunnen daarmee wel gerichter op bepaalde dagen met condooms vrijen.

 • Zonnetje2021

  Niks gek aan, deed ik ook voor we wel actief gingen voor ons tweede kindje.. na het stoppen van de pil.. ovulatietesten gebruikt om inderdaad een zicht te hebben wanneer opletten en ook wanneer ik ongesteld zou kunnen worden

 • Zonnetje2021

  Niks gek aan, deed ik ook voor we wel actief gingen voor ons tweede kindje.. na het stoppen van de pil.. ovulatietesten gebruikt om inderdaad een zicht te hebben wanneer opletten en ook wanneer ik ongesteld zou kunnen worden

 • Zonnetje1991

  Zo me vruchtbare dagen zijn achter de rug 🙈 vrijdag postieve ovu test !!! Woensdag vrijdag en zondag gezellig gehad dus aan de timing zal t hopelijk niet liggen . Nu hopen dat die test weer postief word. Naar mijn miskraam is me drang om een kindje te krijgen zoveel groter geworden 😍 laten we allemaal hopen op een postieve zwangerschap test

 • serrie
  Beetje verwarrend dit...vanmorgen een knipperende smiley en vanmiddag nieuwe verpakking dus ook nieuwe houder een leeg rondje, Ja ik weet het 1 keer testen is genoeg......gister ochtend een knipperende gehad met de oude houder...vanmiddag dus met zelfde urine en beide houders test gedaan de oude houder gaf vaste smiley en nieuwe houder weer een rondje....
 • Anoniem370

  Deze testen hebben een geheugen, en vergelijken de uitslag met die daarvoor. Waarschijnlijk heeft de nieuwe houder daarom een leeg rondje, omdat hij niks kan vergelijken

 • serrie

  Hoi hoi...dank je wel voor je antwoord...
  Ik wist dat eerst niet iemand vertelde mij dit gisteren ook al...dus ben gerustgesteld....deze dagen even goed gezellig maken...vandaag ook een stilstaande smiley 😊

 • Kids3

  Zit hier juist?
  Heb vorige week donderdag of vrijdag eisprong gehad en zit nu op wachtbankje op menstruatie 😄
  Ik vermoed eisprong te hebben gehad op 23juli mits de hevige pijn en paar druppels bloed ..

  Zit ik juist hier dan ? 😄😄

 • MarieSophie

  Wij gaan gelijk op Kids3! Ik heb geen ovulatie test gebruikt maar herken de symptomen van mijn andere twee zwangerschappen! Wanneer wil je gaan testen of ben jij het type dat zich goed kan beheersen!

 • Kids3

  Kan me vrij moeilijk beheersen 😂

  Maar heb wel al een vermoeden dat het niet zal zijn deze maand omdat ik twijfel of mijn cortisolwaarden goed zitten deze maand . Morgen een cortisolwaarden test bij dokter 🤞🏻 Hopelijk zit die goed dan heb ik een beetje hoop voor deze maand 😄🙏🤞🏻

 • Blondie-mama

  Ja je zit hier goed
  Succes met “wachten”

 • Kids3

  Bedankt 😄😄

  Eens even een vraagje
  Ik blijf wel steeds steken hebben onder in buik. , dit is met vlaggen . En gevoel van ongesteldheid maar niet zo hevig .. iemand ervaring ?? 😄😄

  Lang geleden dat ik nog zo iets heb gevoeld , de pil namelijk genomen en nu in ronde 2 😉

 • Blondie-mama

  Kan zijn dat je nog aan het ontpillen bent
  Maar er gebeurt natuurlijk van alles in je lichaam en dat kan ik elke maand wisselend zijn
  soms heb ik nergens last van zoals nu maar soms heb ik buikpijn moe misselijk en alles wat in dat rijtje thuis hoort dus helaas zegt dat gevoel niks en is je lichaam ook goed in voor de gek houden zit niks anders op dan wachten

 • Zonnetje1991
  Vandaag dag 14 eindelijk een eisprong gevonden naar mijn miskraam.
  Het is weekend dus we zullen vanavond en zaterdag maar even ons best gaan doen hopelijk zitten we dan goed .

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50