Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3778)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Girafjes

  Nou, de ovulatietest van vandaag was weer lichter. Op de een of andere manier lukt het ons nooit te vrijen op de dag van de eisprong. Altijd alleen de dag ervoor of erna. Zo balen! Minder kans maaar..ook daar kun je zwanger van worden toch. Laten we 't hopen!

 • nayababy

  vandaag of morgen krijg ik mijn eisprong ( via echo geconstateerd)
  word weer spannend

 • Kmnvb
 • Kramertje

  Wat een mooi nieuws, gefeliciteerd!

 • Carrie7

  Owjaaa! Heeft even geduurd, maar gefeliciteerd!!

 • Kmnvb

  Jaaaa even meer dan twee jaar! 😂🙈🙈🙈

 • K-k

  Jaaa!! Ik gun het je zo!! 🍀🍀

 • Kmnvb

  ❤🍀❤🍀

 • Pluisje1983

  Gefeliciteerd

 • Kmnvb

  We.zijn al zo.lang bezig ik durf er gewoon niet van uit te gaan en tis ook nog zo vroeg 🙈🙈🙈

 • Pluisje1983

  Ik duim mee, wij ook al lang bezig. Hopen dat het eerdaags raak is

 • Kmnvb

  Ik.duim ook, en.ook voor mezelf want heb wel.meer voor nod.positief getest (niet zoals dit overigens zo dik)

  🍀

 • Kmnvb

  Zwangerschapstest!
  Ik vond mijn ultra positieve ovutest zo vreemd ik knal er net een zwangerschapstest tegenaan....
  Binnen tien seconde stond ie er

  Geven deze vals positief?
  Ik gebruik deze normaal nooit, maar mn man had die een hele tijd terug eens meegenomen.

 • Girafjes

  He dus toch! Wat vroeg zeg! Super fijn!

 • Kmnvb

  Weird he!!!

 • Girafjes

  Gefeliciteerd!!

 • K-k

  Ik zit 4 dagen na mn eisprong en ben nu al 2 dagen ziek. grieperig gevoel🤒 koorts,futloos,koud maar Mn hoofd gloeit, hoofdpijn, spierpijn overal. Nog niet eerder gehad. Iemand anders die dit wel eens heeft gehad?🤷‍♀️

 • Pluisje1983

  Was toen gewoon een griepje maar wel zwanger toen

 • K-k

  Ik voel elke maand wel dingen dat ik denk ja tis raak! Zijn al bijna een jaar bezig.. kan me eigenlijk niks meer herinneren van Mn zoon die is nu 8 jaar. Hoop dat we snel een positieve test in onze handen hebben!!🍀🍀 Had jij een griepje voor dat je had getest of was je al zwanger?

 • Pluisje1983

  Ik had tussen ovulatie en innesteling griep. Ik wist dus nog niet dat ik zwanger was.

 • K-k

  Maakt het wel weer spannend ja.. k ga er maar niet vanuit en dat ik gewoon pech heb om met 26 graden een griepje te hebben 😓🙈

 • Girafjes
  4 dagen eerder dan verwacht een positieve ovutest. Ben helemaal in de war! Verwacht morgen m'n piek want meestal is ie 2 dagen en piekt de test de 2e dag enorm. Maar deze is ook al positief toch?
 • Kmnvb

  Denk het wel. Il weet bij een positieve test dat hij het zelfde donker moet zijn of nog.donkerder.

  En ik.zie.hier twee.dezelfde strepen

 • lieve-mama-van-Lorenzo-en-Milan

  Vandaag in week 2 beland 8-8 ong 4 dagen cyclus 26 dagen gehad.
  16-8 positieve ovulatie test
  Dus vroeg een eisprong denk ik
  Ben benieuwd hoe het verloopt en wanneer ik misschien kan testen of mijn cyclus opnieuw begint als ik zo reken vanaf de eisprong geschat op 18-8 , 1-9 dan nieuwe cyclus van 24 dagen.

  Of ik heb het helemaal fout
  We zien wel


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50