Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (6345)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Palmboompje3

  Gister ei sprong gevoeld. Dit voel ik elke maand maar dit was maar een heeeel kort steekje. Normaal duurt t 15 min en nu echt paar sec. T klopt wel met alle andere maanden maar toch. Twijfel nu wel of t de eisprong was. Hopelijk goed getimed 😉 we zullen t zien over precies twee week.

  Iemand anders ook kort steekje bij ei sprong gehad?

 • GotaSecretxCanyouKeepit

  Halo ik heb gisteren mijn eiersprong gevoeld ik hoop heel erg dat het raak is ondanks dat het pas ronde 2 is ❤️

 • Yalotte

  Maandag me eisprong gehad! Vanmorgen wakker geworden en voelde me heel lichtelijk misselijk. Nu in de avond een zwaar rommelig gevoel in me ondrrbuik bij me baarmoeder en beetje rillerig! Mensen die dit ook herkenen? Ik let nu wel op alles omdat we grasg een kindje willen. Wil me eigen niet gek maken want dan krijg ik alleen maar een grote teleurstelling..

 • Kitty-1984
  Als je maandag ovuleerde, lijkt het me sterk dat je drie dagen later al een innesteling voelt. Wat je beschrijft heb ik ook regelmatig, hoor. Dat gerommel en die steekjes. Intussen zit ik in ronde 13. Meerdere rondes heb ik allerlei symptomen gehad die allemaal onzin bleken te zijn. Als je iets graag wilt, kan je lichaam je enorm voor de gek houden, weet ik helaas uit ervaring. Afgelopen ronde heb ik wel een innestelingsbloeding gehad, (cd21/9dpo, dus perfecte timing + innestelingsdip in mijn temperatuur) maar dat ging helaas mis. Elke cyclus kan weer anders zijn.
  Geef je lichaam even de tijd. Ik duim voor je dat het raak is. Over een week zou je een early kunnen doen!
 • Kitty-1984
  Never mind: ik heb mijn piek gevonden. Voor het eerst in 13 rondes pas op cd15. Dat is voor mijn doen superlaat! NOD 8/12 en geklust op cd13 en 15. Hopelijk vandaag (cd16; ovulatiedag) nog een keertje. Maar qua timing zitten we nu al goed met 3 en 1 dag voor ovulatie. Dat geeft al een goed gevoel.
 • Essmee

  Toch nog een duidelijke piek inderdaad! Succes met afwachten maar weer 🍀🍀

 • Liselott

  Welkom back!
  Hier op dag 15 een streep die iets smaller was, maar wel feller dan de teststreep, dag 16 was ongeveer gelijk.
  Wachten is weer begonnen, tot nu toe sta ik er vrij ontspannen in 30/11 is mijn NOD, met zo'n korte luteale fase is de kans gewoon erg klein: mede daardoor sta ik er nog aardig ontspannen in gelukkig!

  Wie wacht kan er nog meer maandag testen? :)

 • Essmee

  Ik! Zondag nod, maar ik test op zn vroegst maandag als er dan nog geen menstruatie is 🍀 Succes met wachten haha, rot wachtweken 😂

 • Liselott

  En je denkt dat je dat gaat redden ja? Wat knap als je dat gaat volhouden! Ik heb wel nog wat testen liggen stiekem maar gelukkig nu nog geen behoefte om te testen: ik kan me voorstellen dat ik zondag wel een test zou doen al: maar weet ook dat kans minimaal is op succes: Liever dan op zondag al wat teleurstelling en maandag een normale werkdag kan zijn (met menstruatie, dat dan weer wel).

 • Essmee

  Ja hoor! Wij zijn al even onderweg wat zwanger worden betreft en ik ben erachter gekomen dat ik toch liever teleurgesteld word door menstruatie dan door een omowitte test. Dus ik test niet eerder dan dat ik over tijd ben, maar dat gebeurd bijna nooit, eigenlijk altijd wel menstruatie op nod 😅

  Jammer dat de kans bij jou klein is, zijn er geen manieren om je LF te verlengen?

 • Liselott

  Welke ronde zit jij dan?
  Ik werk maandag met veel cliënten en vind het fijn als ik op werk kan focussen, denk ik.. maar eerlijk gezegd ook nog niet gelukt om mijn geduld zolang te bewaren tot menstruatie haha, ga er nog eens over nadenken of ik niet toch ook beter ga afwachten: OMO-test is teleurstellend en dan nóg hoop ik stiekem dat t een late innesteling etc is dus in die zin geeft het nog geen duidelijke uitslag..

  Volgens arts is er wel medicatie beschikbaar om LF te verlengen: maar er is geen bewijs of dat ook zorgt voor een zwangerschap: m.i. zou dat wel het geval moeten zijn toch? Dan heeft een bevrucht eitje iig nog de kans om in te nestelen.

  Grap is wel: de krampen rond ovulatie zijn nog niet gestopt sinds afgelopen vrijdag: of dat positief is of niet weet ik niet.. maar interessant is het wel ;)

 • Essmee

  Toen ik stopte met de pil hebben we eerst 2 jaar geprobeerd met de gedachte 'we zien wel' en 'het komt wanneer het komt'. Vooral mn man wilde geen druk erop leggen en had, ondanks kinderwens, niet persee meteen haast. Dus niet iedere ronde gericht seks gehad en achteraf ook rondes weggegooid. Want na 2 jaar werd ik toch wel ongeduldig en ben ik met ovulatietesten in de weer gegaan. Toen bleek dat mn eisprong ongeveer 3 dagen later is dan ik al die tijd dacht en voor de timing is dat natuurlijk niet handig 😅 Met de ovulatietesten in gebruik raakte ik de 3e ronde zwanger, maar helaas een MK gekregen met 8 weken. En na de MK is dit nu ronde 7. En moet eerlijk zeggen, na mijn MK ben ik wel een beetje obsessief geworden omdat ik nu weet hoe het voelt om zwanger te zijn en ik weet nu dat het dus kan lukken. En achteraf voelt t natuurlijk superdom dat ik die eerste 2 jaar maar er vanuit gegaan ben dat t vanzelf wel n keer zou lukken maarja, dat is nu te laat 😂

  Kan me voorstellen dat je je tijdens werk gewoon op je werk wilt richten. En zeker tijdens werk met cliënten is dit ook belangrijk denk ik. Maar de teleurstelling blijft he, welke dag ook.

  In welke ronde zit jij nu? En ik ga mee met jouw theorie, als een eitje de benodigde tijd krijgt om in te nestelen dan vergroot dit toch wel de kansen op een zwangerschap lijkt mij? Want met een korte LF heeft een eitje daar mogelijk inderdaad niet voldoende tijd voor.. Misschien toch nog eens het uitzoeken en bespreken waard? Hmm kramp kan alle kanten op he haha, ovulatie, innesteling, menstruatie, vervelend kwaaltje dat alles kan betekenen! We zullen nog even moeten afwachten, maar ik duim natuurlijk voor je 🍀

 • Mamavaneenliefjongetje
  Ik krijg mn testen niet donkerder dan dit 😭😭
 • Kitty-1984

  Ik heb dat ook, hoor. Ze knallen vrijwel nooit bij mij. Test- en controlestreeoje van Action en Sensitest zijn nooit precies even donker. Ook niet toen ik door een echo 100% zeker wist wanneer mijn ovulatie was. Ga gewoon uit van de allerdonkerste die je hebt gevonden, zou ik zeggen. Het wisselt echt per vrouw en per merk.

 • Mamavaneenliefjongetje

  Vandaag zijn ze allemaal bijna niet te zien meer 😭


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50