Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7555)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Naturemom

  Ik heb een vraag. Omdat ik nu let op de signalen van me lijf. Viel het me dus op dat ik al vruchtbaar slijm heb op CD10. Deze afscheiding is doorzichtig net pudding qua substantie. Op internet staat dat je dit 2/3 dagen voor je ovulatie hebt. Ik had een positieve ovulatie test op cd14. Betekent dat ik op CD 15/16 een ovulatie heb. Is dat niet erg vroeg om al dit soort afscheiding te hebben ? Wie heeft dit ook zo ?

 • Beertje12

  Meer meiden die de eisprong voelen? En slijm verliezen.
  Heb 2 dagen goed krom gelopen. En nu als ik iets te snel ga zitten doet het enorm zeer in de baarmoeder/onderbuik

 • Naturemom

  Ik denk hem duidelijk op CD14 in de avond te voelen tot ochtend op CD15. Niet zo heel erg dat ik krom lag maar wel duidelijk lichte menstruatiepijn voelde. Borsten waren gevoelig. En ik was zelf ook emotioneel die dag. Huilen om niks. Op een of andere manier heeft de hormoonschommeling invloed op me stemming. Vorige maand had ik deze emotioneel staat ook op dag 15 en toen deed ik geen ovulatietest.

 • Blondie-mama

  Ja hoor dit heb ik ook wel is maar niet altijd

 • Naturemom

  Ik heb voor het eerst ovulatie testen gebruikt ondanks een regelmatige cycles van 30/31 dagen. Ik was tot benieuwd hoe nauwkeurig de app is. En ik had op cycles dag 14 een positieve ovulatietest en op dag 15 duidelijke krampen en pijnlijke borsten. Voor het eerst dat ik de ovulatie bewust voel. Dit betekent dat mijn lutalefase niet 14 is maar 15/16 dagen. Leuk om eens achter te komen. Vandaag nu waarschijnlijk 1DPO.

  We hebben het gezellig gemaakt 4/5 dagen voor ovulatie. Benieuwd dus of dit ook raak kan zijn. We gaan het zien over 14 dagen. Conclusie de app stond er twee dagen naast

 • Mamavan3meisjesss

  Ook goed om te weten het juiste moment om het gezellig te maken is als je een positief ovulatie test hebt 🤭ervoor natuurlijk ook .. of begreep ik je verkeerd omdat je zegt 5a4 dagen ervoor

 • Gina1992

  Vorige week maandag had ik een positieve ovulatie test. En een dag later toch ook weer wat krampen. Weet nu niet wanneer me eisprong dus officieel is geweest. Meestal kom ik er pas achter als ik me menstruatie gehad heb. Alleen nu weet ik niet of ik morgen naar week 3 ga of woensdag

 • Blondie-mama

  Als ik een positieve test had kon ik vanaf dan 14 dagen tellen tot menstruatie ik werd altijd stipt 14 dagen later ongesteld
  Maar elk lichaam is anders
  Succes!

 • Gina1992

  Vorige week eisprong gehad dus 1 week geleden. En sinds paar dagen heb ik echt pijn aan me borsten het prikt onwijs. En me afscheiding is juist gebleven na me eisprong. Kon het niet laten en net een zwangerschap test gedaan uiteraard negatief hahaha

 • Blondie-mama

  Heerlijk he al die symptomen ik heb ze allemaal al voorbij zien komen bij me zelf zelfs nu wij in een traject zitten
  Maar je test ook best vroeg dus alles kan nog natuurlijk

 • Gina1992

  Hahaha ja inmiddels in al de 2,5 jaar ook alles al voorbij zien komen heerlijk

 • Gina1992

  Vorige maand had ik knallende borsten na de eisprong en nu bij deze eisprong niks. Heb alle symptomen al gezien en gevoeld. Alleen ook nu weer het gevoel dat het mis is

 • serrie
  Vaste smiley dus klussen 🤣 en flink duimen 🍀

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50