Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2620)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mama4schatjes

  Hallo lieve mamas! Is er iemand die 6de of 7de kindje verwacht?

 • Mel0311

  Dag 25 en nog geen eisprong? 🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
  Dit ken ik echt niet van mijzelf...
  iemand ervaring mee opeens zn lange cyclus? Vind dit heel vreemd steeds positieve ovu testen. En nee niet zwanger
  Pffff dit duurt me te lang... ben bang dat ik er geen krijg deze x

 • Kmnvb

  Weird.... heb je de piek misschien gemist? Noem.maar wat hoor

 • Mel0311

  Nope nog steeds lage temp 🤷🏼‍♀️
  Snap mn eigen lichaam niet meer
  Ik testte al vanaf dag 12 tot nu
  Ik stop dr maar mee maak mezef helemaal gek 😪

 • Lily-anne

  Mijn temp is al 18 dagen rond de 36 .. maar heb wel mn piek gevonden zaterdag.. denk dat de temp niet zo betrouwbaar is :)

 • Mel0311

  Ja de streep is echt donkerder dan de controle ...
  normaal heb ik 2 dagen zn piek en neemt het af 😪
  Heb al beetje gegoogled natuurlijk en kan ook zijn door een cyste .. dan ga ik daar maar vanuit want dit is zo niet leuk meer 😭

 • Mel0311

  Maar 6 dagen een positieve ovulatietest wel betrouwbaar?
  Normaal schiet mijn temp altijd omhoog, na eisprong
  Nou ben benieuwd hoe lang dit nog gaat duren

 • Lily-anne

  Kzou gewoon de eerste positieve test als positief beschouwen

 • Kmnvb

  Echt dik positief?

 • Mamsievan2LM

  Zo eisprong 13 februari mijn eisprong gehad.. Nu wachten tot de 27e

 • Lily-anne

  Gister lh piek gevonden.. eergisterochtend en gisternamiddah gezellig geweest.. vandaag geen fut door weekend vroegdienst.. hoop dat het genoeg was . Nu gaan we wachtbankje

 • Marj0lein

  Ennn het wachtbankje mag opgezet worden! Ik verwacht niet veel in ronde 1.. 3 volle dagen voor eisprong was laatste x gezelligmaken ivm drukte werk.. we will see🥰

 • AEA10

  Hoi allemaal!
  Ik ga morgen naar week 3.
  Mijn nod is 20 febr en mijn ei was woensdag de 6e. wij konden alleen dat weekend het proberen vanwege werk, dus ik ga er niet vanuit dat het raak is dit keer. Maar je weet het nooit! Las dat de spermacellen tot 5 dagen kunnen blijven leven en hopen mag altijd!
  Succes iedereen!

 • Mamsievan2LM
  Toch vanochtend de piek gevonden en mega temp dip! is Onderweg of al gesprongen.. hopen op een mooi eind resultaat over 2 wkn.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden