Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3279)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • 2de-wupper

  Foutje gemaakt met vruchtbare dagen.
  Was in de war met de dagen🙈
  Woensdag, donderdag, vrijdag eisprong gehad.
  Vrijdag kwam m'n man thuis en hebben we geknuffeld.
  Hij vroeg nog ben je vruchtbaar?

  Ik Zei de kans is zeer klein.

  Dus geen bescherming gebruikt.
  ( mijn man wil nog wachten voor num. 3)
  Maar ik heb me dus vergist was in de war met de dagen 🙈
  Nu kan ik alleen maar afwachten tot 5 juli

  Stiekem hoop ik dat ik zwanger ben😊
  Mijn man zal er zeker blij mee zijn

 • Flove

  O god. Ik meld me weer aan 😁🥳. Ik had licht bloedverlies 10dpo en dacht ook dat ik ong was

  vandaag alsnog bloedgeprikt om vervolgens weer te starten met gonal-F en neej hoor ben echt zwanger 😱 1juli nogmaals bloedprikken.

  Hoop voor ieder ook snel een positief testje in handen te krijgen :)))

 • Mamof3

  Dikke proficiat!!

 • Flove

  Dankje ☺️

 • meissie2012

  Positief toch

 • Cin89

  Zaterdag eisprong en na 6 dagen nu helderrood bloedverlies. Niet veel maar veel te vroeg voor menstruatie toch?
  We wachten maar weer af...

 • Flove

  Mag weer terug naar week 1 😔 door naar ronde 6 gonal f here i come.

 • Mamof3

  Vervelend he telkens die teleurstelling! Succes

 • Kmnvb

  Week 2 wie zit er nog meer op het wachtbankje

 • Petra27

  Spannenddd
  ik op het wachtbankje tot de 26e denk ik. Cyclus tussen de 28/32 dagen

 • Kmnvb

  Hier nod 2 juli denk ik

 • Liz1982

  Yes, ook ongeveer 2 juli

 • meira

  Yup. Hier ook 2 juli.

 • Mom3life

  Ik zit ook op het wachtbankje mijn nod is 25 juni. Maar ik voel nog niets,echt helemaal niets haha

 • Sjoeske88

  Ik ook!

 • Zininzon

  Jep! Vorige week vrijdag eisprong dus nu lekker heel de tijd aan het bedenken of ik misschien iets voel haha.

 • Arzu87

  me2 na lange tijd even niks met babybytes dacht ga even lezen wie wat aan het doen was.. mijn nod is waarschijnlijk 1 juli

 • Kmnvb

  Mijnes dag later

 • Mamof3

  Wij zitten identiek. Mijn nod ook 1/7! Succes 😊👍

 • Sjoeske88

  Haa meiden, ik meld me ook in week2. Afgelopen weekend had ik m’n eisprong, dus hebben hard gewerkt ;)
  Leuk om zo anderen te volgen die in hetzelfde schuitje/wachtbankje zitten. Ik hoop dat iedereen snel een positieve test mag hebben!

 • Mamof3

  Ik ook, eisprong rond dezelfde tijd 😊 nod 1 juli. Succes 👍

 • Sjoeske88

  Dat wachten.. 🤦🏻‍♀️ Geduld is niet mijn sterkste eigenschap.
  Meen ook dat ik vaak een zeurend gevoel onderin m’n buik heb en steeds licht in m’n hoofd ben; terwijl ik daar anders nooit last van heb.

  Jullie ook veel succes 🤞🏼🍀

 • Mamof3

  Waneer is jouw nod? Ik ben ook niet echt geduldig. Altijd 14 dagen wachten tot de eisprong en tot de nod pff... 🙈

 • Sjoeske88

  Tja.. dat is nog een beetje gissen. Heb 23 mei m’n spiraaltje laten verwijderen en heb het van te voren niet precies goed bijgehouden. Maar heb ook rond 1 juli NOD, gok eigenlijk op het weekend.
  Het is voor ons pas ronde1, dus zou wel heel veel geluk zijn als het meteen raak is.

 • Mamof3

  Bij mijn 2e zoontje was het van de 1e keer raak, dus het is zeker niet onmogelijk 😉


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50