Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5680)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Nola82

  Vandaag voor het eerst een knipperende smiley gehad met de Clearblue ovulatietest! Klopt redelijk met app die ik gebruik. Ben benieuwd, officieel in ronde 1!

 • Joliebelly

  Ja vooral de 1ste ronde is heel spannend 😁
  Veel succes! 🍀
  Volgens mijn app heb ik donderdag mijn ovulatie, gebruik ook ovulatietesten 😉
  Zwanger worden is precisie werk 🤣

 • Madelief02

  Hoi meiden, ik ben hier nieuw en wil net als jullie dolgraag zwanger worden. Ik heb van 17 t/m 28 mei een knipperende smiley gehad van de paarse clearblue ovulatietest. Afgelopen vrijdag 29 mei eindelijk een vaste smiley. Ben zo benieuwd! We gaan t zien🍀😊 ik duim voor jullie allemaal!

 • ikbensharon

  Hoi hoi, wat leuk! Ik ben ook nieuw sinds vandaag en ik wil ook zwanger worden. We zitten dus ook in ronde 1:) Ik heb overmorgen mijn eisprong, dat geeft mijn lady-comp aan. Wat spannend dit hè! Ik duim ook voor jou!

 • Madelief02

  Hoi Sharon, wat leuk dat we in hetzelfde schuitje zitten. Hopelijk horen we snel leuk nieuws 😊

 • Noortje28

  Hier ook weer op het bankje. Gisteren een positieve ovulatie test (clear blue digitaal) gehad. Maandag en vandaag gezellig gemaakt dus hopelijk leidt dit tot iets moois. Spannend weer.

 • Michelle-ketting-Jansen

  Spannend succes 🍀🍀

 • Noortje28

  Dankjewel 😊. Jij ook!

 • Schip

  Eisprong gevoel, een kleine bloeding en klopt via de berekening. We gaan het zien.

 • Kitty-1984

  Hallo week 2, daar ben ik weer, voor de zesde keer. Ik ontdek nu dat ik al vanaf mijn ovulatie gevoeligere tepels heb, dus die kan ik wegstrepen als zwangerschapskwaaltje. Piek op cd10/11, geklust op cd8 en 10, volgens internet zou dat prima moeten zijn. Een extra keer kwam er niet van, manlief was te moe. Dat respecteer ik natuurlijk. NOD zou 7/6 zijn, dus nog even geduld. Wanneer is jullie NOD en wat is je gevoel over deze ronde?

 • schip

  na mijn eisprong heb ik ook altijd gevoelige tepels vanwege hormoonhuishouding. wat is je eigen gevoel hier goed maar echt gevoelsmatig. 10/6 nod. succes🤞

 • Kitty-1984

  Oh, we zitten vlak bij elkaar dus. Ik durf niks te voelen in deze ronde. Ik heb al twee keer vet veel kwaaltjes gehad, maar dat was beide keren totale onzin van mijn lichaam. Jij ook succes 🤞🏼

 • Schip

  Thanks!

 • Vief34

  Mijn NOD is morgen, ronde 7 alweer. Voel aan alles dat ik gewoon ongesteld ga worden. Dikke puisten in m’n gezicht en krampen in m’n buik. Voor de rest geen “kwaaltjes”. Nou ja.. ooit zal het toch een keer raak moeten zijn?

 • Kitty-1984

  Ah, vandaag je NOD. Ik duim voor je dat de rode duivels wegblijven!

 • Vief34

 • Michelle-ketting-Jansen

  Mijn nod volgende week donderdag/vrijdag. Ronde 30 inmiddels. Succes 🍀🍀🍀

 • Kitty-1984

  Heftig om al zo lang bezig te zijn... Hopelijk is het dit keer raak. Nog een weekje geduld. 🤞🏼

 • Michelle-ketting-Jansen

  Soms wel heftig inderdaad en gaat de moet in de schoenen zitten.

 • Noortje28

  Ik zie dat je een beroep hebt met wellicht onregelmatige diensten? Heb je dat al wel eens tijdelijk gestaakt? Ik werkte ook onregelmatig en toen ik stopte (ik ging buiten het zh werken) werd ik dus direct zwanger vd derde.. het is maar een idee. Heb het al vaker meegemaakt in mijn omgeving.

 • Noortje28

  Ach jeetje dat is een beste tijd. Misschien heb je het al wel ergens geschreven maar ben je al onder controle van de gyn? Onze eerste 2 kinderen lieten ook lang op zich wachten maar zijn toch spontaan gekomen (steeds de maand voor ik met ivf zou starten). De derde kwam in ronde 1, daar moest ik dan ook echt van bijkomen.. had nooit verwacht dat dit mij zou gebeuren zeg maar. Nu 5e ronde voor 4e kindje. Daarna is het gezin wel compleet. Succes met wachten en blijf vertrouwen houden in je lichaam!

 • Michelle-ketting-Jansen

  Ja sinds vorig jaar julie werkte ik alleen maar dag diensten. Loop inderdaad bij gynocoloog. Nu pauze wegens Corona. Voorlopig mag ik niet starten. Hoop dat het niet hoeft en het spontaan gaat komen🍀🍀

  Ooh dat snap ik dat je bij de 3de dan even moet schakelen na 1 ronde wel super fijn! Hopelijk mag nummer 4 snel volgen😃🍀

 • Essmee

  Klussen op de dag van je piek is altijd goed! Ik duim voor je Ik ben nog ongesteld op t moment, dus heb de hele ronde nog voor me, ongeduldigggg

 • Kitty-1984

  Dank je! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ook jij veel succes!

 • Hope30
  Dames ik heb dit sinds 2 dagen ik vind het eng. 4 juni is mijn nod en 21/22 was mn eisprong. Heb wat steekjes zo af en toe wat menstruatiepijn. Testen heeft geen nut lijkt me.
 • schip

  duim voor een innesteling🤞

 • Mama2babyloves

  Heeey ik had gisteren licht bloed verlies, niet zo veel als bij jou. Dit is duidelijk innesteling bloeding. Ik teste vandaag positief. Ben nu 3.3 weken. 4 dagen voor nod. Ik duim voor je.

 • Michelle-ketting-Jansen

  Het kan licht bloed verlies zijn van innesteling. Menstruatie gevoel kan ook betekenen dat je zwanger bent. Het word met elkaar vergeleken

 • Hope30

  Maar volgens mijn babybytes berekening is de innesteling pas zondag de 31e het maakt me zo verwarrend

 • Hope30

  Maar volgens mijn babybytes berekening is de innesteling pas zondag de 31e het maakt me zo verwarrend

 • Michelle-ketting-Jansen

  De berekening is een gemiddelde. En je zult zien dat ik andere website de datums ook kunnen verschillen. Sommige vrouwen hebben een vroege of een late innesteling.

 • Hope30

  Nee 2018 had ik verkeerde cellen gehad, alles goed weggehaald. We willen wel graag dit 3e kindje. Dus spannend en hopen dat het door zet.

 • Michelle-ketting-Jansen

  Spannend🍀 zou voor jullie duimen. Wel fijn dat alles goed is weggehaald!

 • Hope30

  Ja vind het lastig. Je berekent dan je cyclus en dan verandert er weer het 1 en ander omdat het een beetje sneller gaat. Ik heb een pap gehad van verkeerde cellen, het maakt het allemaal een beetje spannender vind ik.. hoop echt dat het ons is gelukt.
  Wel fijn dat je reageert... dat ik er met iemand over kan praten.

 • Michelle-ketting-Jansen

  Tuurlijk mag altijd berichten. Is helemaal geen probleem. Het is super fijn als je er met iemand over kan praten. Als je privé wilt praten kan ook. Ooh een verkeerde pap en nu?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50