Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (4317)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Golmaz

  Damess, mijn hele cyclus is door de war. Maar had afgelopen zaterdag avond roze afscheiding, heel klein beetje en na het afvegen was het ook klaar. Sinds gisteren heb ik ook erg gevoelige tepel( aan de rechterkant vooral) en maagzuur. Ik denk dat ik zaterdag innesteling heb geha. Ik zou het anders niet kunnen verklaren. Vanaf wanneer kan ik testen?

 • Mama2babyloves

  Vandaag eens begonnen met foliumzuur zuur tabletten. Normaal doe ik dit pas als ik weet dat ik zwanger ben. Bij de vorige zwangerschap deed ik dat ook, maar wist nog niet dat ik echt zwanger was

 • Nikita--

  Ik slik ze zo'n 3 jaar dagelijks. Er is bij mij medisch foliumzuur te kort. Werd toch altijd geadviseerd om te beginnen met foliumzuur als je de wens heb en actief er mee bezig gaat ?

 • Vierkeergeluk

  Ik gebruik ze inmiddels een maand of 3, maar heb erg veel last van obstipatie dus ik denk erover na om eerst te stoppen

 • Mama2babyloves

  Ja dat had ik ook je kunt ze ook slikken als je weet dat je zwanger bent zo’n ramp is dat ook niet

 • Vierkeergeluk

  Miskramen heb ik met en zonder foliumzuur gehad. Voor mijn gevoel is met beter, dus ben ik vroeg begonnen. Maar inmiddels baal ik van de obstipatie. Dat is ook niet gezond.

 • Mama2babyloves

  Vandaag in 4dpo en voel hele tijd steekjes langs de liezen. Wordt nu wel erg nerveus zie mijn vorige bericht

 • Bassie1979

  3 dagen geleden (vrijdag) postte je dat je de dag ervoor (donderdag) je piek had gevonden. Als deze wellicht die dag (vrijdag) dan ook gesprongen is zit je vandaag niet op 4 dpo, maar op 3 dpo. De dag van de eispong tel je niet mee als dpo namelijk. Veel succes deze ronde.

 • Mama2babyloves

  Oh ja idd ☺️

 • Mommy_T

  Ik begrijp het in jouw situatie extra goed! Ik hoop heel hard met je mee dat het deze maand weer raak mag zijn.

 • Mama2babyloves

  Dankje wel

 • Mama2babyloves

  Pff dat lange wachten.... hoop dat het deze keer raak is want vanaf maandag gaat mijn man voor een aantal weken naar het buitenland voor werk. En dan is het effe stop met de kinderwens. Ik zit nu extra in spanning. Hij kreeg dit vandaag te horen. Dus ik kan nog 1 week van hem genieten. Hij kan ook eerder terug zijn. Dat weet hij zelf ook niet. Ik word hier best verdrietig om en hij heeft er niet zo veel moeite mee. Als niet komt wel zegt die. Maar als je voor 21 weken geleden een miskraam hebt gehad wil je het liefs weer zo snel mogelijk Zwanger worden. En nu zitten we in ronde 4.

 • Nikita--

  Dat maakt het extra spannend ! Nooit leuk als manlief weg moet voor werk.

 • Mama2babyloves

  Nee idd en dan zolang pfff

 • Nikita--

  Niet leuk!!

 • Mama2babyloves

  Hallo moet de mijn laatste menstruatie hier aan houden? Of ovulatie want mijn menstruatie was 8 oktober en mijn ovulatie 18 oktober

 • Vierkeergeluk

  Ik houd de eisprong aan en voor week 3 houd ik 7 dagen voor nod aan.

 • Nikita--

  Zou 14 dagen na eisprong rekenen. Gaan weer gelijk op dit maal denk. Hopelijk nu beter nieuws voor ons beide !

 • Nikita--

  Hallo week 2. Deze maand geen testen gedaan, puur op geluk. 2 nov uiterlijk nod. Afgelopen maand werd ik 2 dagen eerder ongesteld ben benieuwd!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

9 leden zijn nu online
Aanmelden