Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7037)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • LiessIJ
 • LiessIJ

  Ik ben ook weer van de partij, al weet ik deze keer niet zo goed wanneer ik moet starten met m'n ovulatietesten, meestal voel ik dit wel aan en merk ik het aan m'n afscheiding. Op basis van de lh-piek in de vorige ronde, deze was op zo 18 april, had ik eigenlijk zo 2mei ongesteld moeten worden. Deze starten toen ook, dacht ik, maar hielt er vervolgens weer mee op en zetten pas woensdag 5 mei echt door, waardoor eigenlijk deze dag als dag 1 van deze cyclus reken. Maar omdat dit weekend 4 weken na m'n vorige lh piek zou zijn begin ik deze keer maar optijd om m'n ei zeker niet te missen. Nou jullie zien m'n eerste ovulatietest deze is zeker oplopend (want heb ze soms na piek stukke lichter) maar is voor nu nog niet positief, dus ik wacht het nog even af.. Ben benieuwd wanneer deze zal zijn 😇

 • Lelytje
  Ik ga er maar vanuit dat deze positief is
 • Assi81
  Vandaag de ovu testen van Action gekocht. Mijn test zag er zo uit vanochtend. Hij was gisteren ook nog negatief, maar wel oplopend. Ik heb altijd een cyclus van 28 dagen. Verwacht mijn ei morgen. Denk dat die test vanavond nog donkerder wordt.
  Wij hebben het gisterochtend en laat op de avond nog gezellig gemaakt, haha.
  Succes !!
 • Blondie-mama

  Veel plezier 😜

 • Lelytje
  Hij kon nog donkerder
 • Lelytje

  Haha thnx

 • Lelytje

  Haha thnx

 • Blondie-mama

  Ziet er zeker zo uit ja

 • Lelytje
  Yes! Haha
 • Blondie-mama

  Haha hopelijk hebben julie heb super gezellig gehad

 • Lelytje
  Zou die morgen dan positief zijn? Dag 24 😔
 • Blondie-mama

  Vanavond nog 1 doen misschien is die dan al positief 😃

 • Lelytje

  Helaas nog steeds niet

 • Lelytje

  Ik word er helemaal stapel gek van, cyclus dag 22 en nog steeds negatieve ovulatie testen! Blech 😡

 • Lisanne-Blom

  Had ik ook, dacht op dag 23, nou dit is de laatste dag dat ik een ovulatietest doe, was die positief... ben nu 3 of 4 dagen dpo

 • Lelytje

  Fijn dat je toen wel een positieve test had, ik nog niet.

 • Lisanne-Blom

  Oh wat vervelend! Hoop dat je snel een positieve test heb!🍀

 • K-Mom

  Even een vraagje aan jullie, ik heb nog niet zoveel ervaring met ovulatietesten. Volgens mij kalender zou ik vandaag de ovulatie hebben en gisteravond dacht ik deze ook zeker gevoeld te hebben. Ik had nog een ovulatietest liggen van langer geleden en dacht, probeer het eens, maar deze was negatief. Wordt een test al snel na de ovulatie negatief?

 • Assi81

  Hoi, dit is dus de reden dat ik deze maand ovulatietesten gebruikt heb.
  Ik voel ook al heel vroeg in mijn cyclus ovulatiepijn. Op dag 10 al en ik dacht dus altijd dat hij op dag 11 of uiterlijk op 12 al springt.

  Ik dus deze maand weer op dag 10 al ovulatiepijn, maar test was nog mega negatief. Bleek mijn ei toch netjes op dag 14 te springen.

  Je kunt dus al vroeg last hebben van ovulatiepijn.

 • Clairre

  Welke test was het? Met een streep of een smiley? Hangt er denk ik wel vanaf. Ik had laatst heel gek een leeg rondje met CB (was aan een nieuwe doos bergingen), maar ik had een smiley verwacht. Nieuwe test gedaan en dat bleek ineens wel een smiley te zijn!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50