Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2313)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • CatNoir

  Wachten duurt lang!!! 😭

  Nod op 20 dec... Nog 6 dagen
  Nog 144 uren
  Nog 8.605 minuten
  Nog 516.258 seconden
  😅

 • Disnerd

  😂😂

  Tik. Tak. Tik. Tak.

 • Kmnvb

  Ik heb wel mega veel pukkels dit keer zeg.
  Jammer dat het niets zegt maar dat als je op het wachtbankje zit dat je het gelijk mega verdacht vind die pukkels... 🤔🤔🤔😂

 • Yune

  Ik ook, merendeel op de rug, net onder de nek.. heel apart :P

 • Disnerd

  Hahahah! Ik krijg opeens een heel onrustige huid rond m'n ovulatie. Bij menstruatie geen last van. Ook zoiets stoms.
  Hallo ik ben 33! Heb het pukkelseizoen wel gehad dacht ik!

 • butterkup

  Ik ook! echt vervelend, al sinds m'n puberteit geen last meer van gehad.. Ik denk dat 't wat te maken heeft met het stoppen met de pil, die wordt (dacht ik) ook tegen ernstige acne voorgeschreven? Anyway, mooie boel zo'n ontsierende bult op m'n kin

 • Kmnvb

  Ik ben al 7 jaar gestopt met de pil dus dat ist nie bij mij 😁

  Bij mijn oudste leek ik wel een pratende krentenbol zoveel pukkels had ik dus... sja dan gaat het hoop lichtje weer branden

 • Butterkup

  Pratende krentenbol 🤣🤣🤣 nou laten we hopen dat je een “bun in the oven” hebt! 🤗

 • Disnerd

  Woooow scherp!

 • Kmnvb

  Oeee jaaaa 😂👌😂👌

 • Disnerd

  Ja klopt inderdaad.

  Maar we zijn wel elke keer de sjaak he. Hormonen binnen om niet zwanger te worden, zwanger worden, je lijf niet meer terugkennen, nóg meer hormonen.. #sterkegeslacht

 • Kmnvb

  NOD is hier de 21e of 22e who's with me!!!

 • voornummer3

  hier de 24e maar ik werd het de volgende ronde ook 3 dagen eerder .. spannend

 • Samiley

  Hier ook 22, 23 kan ook😁 heb nog maar 2 dipsticks liggen dus ga ook niet te vroeg testen geen zin om nieuwe te kopen deze ronde😇

 • Kmnvb

  Hopelijk hoef je helemaal geen nieuwe te kopen 🤔😉

 • Disnerd

  25e!! Dus eh, soort van! 😂

 • Kmnvb

  Ja hoor ik reken het goed😂👌💪

 • Disnerd

  Hahahah ik moet me inhouden niet tegelijk met jullie te gaan testen

 • CatNoir

  Ik ook 21e!!!

  Maar zie hier en daar al wat pukkeltjes verschijnen, dat duidt bij mij op een aankomende menstruatie...

 • Kmnvb

  Hmm hoop het niet voor je

 • Nicx

  Ik ook! Mijn cyclus wisselt heel erg, dag 28 is 18 december maar heb een cyclus van 32 dagen dus eigenlijk 22 dec testen... duurt nog zo lang!

 • Kmnvb

  Hmm ja dan is het ook de 21/22e jouw nod inderdaad.
  Ja wachten is echt een pain in the ass

 • butterkup

  I'm with you, bij mij 22 of 23 dec... zo spannend! ik ga dit keer niet eerder testen dus echt nog even geduld hebben :)

 • Kmnvb

  Ik ook niet uiterlijk de 21e 👌👌👌💪
  Laten.we.samen sterk.zijn om.niet te vroeg te testen 😂

 • butterkup

  Haha is moeilijk he? Ik ben zo benieuwd! Maar merk wel dat ik steeds meer begin te voelen dat ik niet te enthousiast moet zijn.. vorige maand voelde ik vanalles aan m'n lijf maar was de test negatief, dus dit keer negeer ik alle pijntjes, gevoeligheden etc. We zien het over 10 a 11 dagen (hopen dat ik er volgende week nog hetzelfde in sta )

 • voornummer3

  pfff al heel de middag pijn in mn buik. bij mn rechter eierstok. ik heb geen idee wat voor ei dit is.. maar ik vermoed een hele grote!! hopelijk was gister genoeg want vandaag word het niks meer 😅

 • Disnerd

  Struisvogelei misschien?

  Hoop het voor je!

 • voornummer3

  pfff het zakt nu eindelijk af.. leek ook gewoon op beginnende ongesteldheid 🤔 we gaan nu het wachtbankje maar op ...

 • Disnerd

  Wauw, dat is een goeie geweest dan!

  Ik heb de hele dag al zo'n vol gevoel in m'n onderbuik. Ook zoiets raars. Ik weet allemaal niet wat m'n lijf aan het doen is hoor 😂

 • voornummer3

  voel jij je ei wel is springen of alleen afleesbaar van de ovulatie testen ?

 • Disnerd

  Ik voel lichte, soms wat langer aanhoudende steken, maar niet echt pijnlijk. Voel het ook 2 of 3 dagen. Maar die testen geven me de zekerheid dat mijn gevoel goed zit. Ook vooral fijn om te zien dat m'n lijf werkt na de pil.

 • Disnerd

  Ik weet niet welke week ik het meest vervelend vind tot nu toe.. Die eerste weken dat je wacht op je ei of de weken nadat je je ei hebt gehad.. Ik denk het laatste haha! Wat een gedoe is dit toch.

  Ik ben zo blij dat ik hier mijn "ei" kwijt kan, we houden het stil voor onze omgeving. Iedereen denkt dat het bij ons bij 1 blijft (mede doordat ik dat zelf altijd geroepen heb sinds het ongeluk van mijn man hahaha).. Dus ik hoop zooo dat ik ze kan verrassen!

 • Kmnvb

  Oww dat is wel leuk, wij verassen ook een boel mensen denk ik omdat we voor een derde gaan.
  Al is de verassing er na de operatie na de buitenbaarmoederlijke zwangerschap wel af omdat ik toen.natuurlijk wel het een en ander moest verklaren.

  Hoe komt het dat je sinds een ongeluk er niet meer aan.moest denken??

 • Disnerd

  Zoë was toen 10 maanden oud, net zo'n moment dat we eigenlijk voor een tweede wilden gaan. Onze nieuwe zaak moest open... Alleen was het ongeluk zo ernstig, dat we er nu nog steeds veel rekening mee moeten houden (minder mobiel, kan minder tillen, blijvend hersenletsel). Dus ik doe 99% alleen. Huishouden, Zoë, etc. Daarnaast hebben we nu 2 horecazaken wat ook veel tijd en energie kost, dus niet echt heel handig. Maar als t kriebelt, dan kriebelt het 😂 Ik heb altijd geroepen dat ik die lantaarnpaal (waar hij met zn nek op is geknald) nooit mijn relatie kapot zou laten maken. En dat gaan we nu dan ook niet doen.

  Ook spannend dus, na een bbm. Lijkt me ook wel heftig om mee te maken joh! Hoe ben je eruit gekomen? Waren ze er op tijd bij?

 • Kmnvb

  Wow bezige bij ben je!!!💪
  En heftig zeg, is hij.nu.nog steeds zo.beperkt in.mobiliteit etc?

  Ik ben een eierstok armer, en was destijds een liter bloed armer. Maar goed hersteld gelukkig ;) alleen is mijn cyclus sindsdien wel regelmatig maar de tijd tussen ovuleren en menstrueren kort dus das knudde

 • Disnerd

  Ja, voor mij was het prima hoor. Eentje. Maar toen begon hij er in mei opeens over en dat heeft me aan het denken gezet. Heeft echt lang geduurd hoor, ben in oktober pas gestopt met de pil.

 • Disnerd

  Hij kan in principe bijna alles nog lichamelijk, maar beperkt. Zijn rechterarm kan bepaalde bewegingen niet meer maken, zijn rug was op 2 plaatsen gebroken, dus daar ondervindt hij ook nog steeds de gevolgen van. Maar zijn hoofd is het grootste probleem. Hij kan niet tegen drukte, warmte, veel geluid, veel licht.. (alles wat een kroeg heeft 😅 isn't it ironic) en moet alles wat hij doet ruim inplannen. Altijd 3 kwartier rust tussen afspraken etc en dan is ie nog helemaal kapot 's avonds. Dat wordt nooit meer beter.

  Oef, dat vind ik ook heftig hoor, meis! Dat zal ook echt z'n impact gehad hebben, of niet? Wel mooi dat de wens voor nog een kindje nog zo groot is, lijkt me wel spannend nu. Maar jij laat je dus ook niet zomaar uit de weg slaan! 👊

 • Kmnvb

  Oef heftig, snap dat je dan even dubbel en dwars nadenkt over een tweede. Maar you can do it!!!

 • Mel0311

  Herkenbaar!!
  De dagen kruipen voorbij! En ben zoo slecht in wachten.. zo ongeduldig. Gelukkig zitten we hier met meer die een beetje in hetzelfde schuitje zitten, dn kun je er tenminste over praten als je het voor je omgeving stil wilt houden 😘

 • Disnerd

  Ja inderdaad! Heel fijn om hier overal over te kunnen praten (en klagen 😁).

  😘

 • Butterkup

  Oh pffff ik vind dit altijd het lastigste...het wachten, het hopen maar niks kunnen doen😶 afgelopen zondag was m’n ei, m’n nod is 23 december. Wat zou het een mooi kerstcadeau zijn als er op de test twee streepjes verschijnen🙌🏻 Wanneer is jouw NOD disnerd?

 • Disnerd

  Hee meis,
  Ja vreselijk he.. De mijne 1e Kerstdag volgens mij, maar dat ga ik nooit volhouden. Het is al zo'n gedoe, die feestdagen. Nu dit ook nog erbij 🤔

  Zou echt een geweldig mooi kado zijn! Ik hoop dat we gewoon allemaal een mooie verrassing krijgen. Wat gun ik het iedereen!

 • voornummer3

  en ik had nog zo in mn hoofd om deze maand een pauze maand te nemen met mn gedachten.. volgens mij voel ik mn ei ook momenteel springen.. steekjes rechts en lage rugpijntjes

 • Disnerd

  Stom is dat he! Je kunt het nog zo druk hebben, je bent er toch mee bezig. Althans, ik zeker wel. Ik snap niet hoe anderen dat voor elkaar krijgen hahaha

 • voornummer3

  ik zat net nog te denken.. die spanningen zijn niets voor mij 🤣

 • Samiley

  Hoihoi allemaal😊 22-12 is mn NOD vriend lief en ik hebben het gezellig gehad. We hebben al 2 kids een dochter van bijna 7 en een zoontje van 1 1/2. Zou het echt leuk vinden als ik met kerst een positieve test aan mn vriend zou kunnen geven even nog duimen dus

 • Disnerd

  Spannend!

  Mijne is op 1e Kerstdag Hopelijk dus ook een extra feestelijke Kerst haha.

 • CatNoir

  Mijn NOD is de 20e! Ik hoop net als jij op een positieve test met kerst 😍👍

 • Kmnvb

  Leuk ook voor een derde kindje 😊😍
  Mijn nod is de 21e

 • Disnerd
  Oh, hallo! Die had ik niet verwacht 😂😂
 • Kmnvb

  Wat hedde gij leuke glitters op tafel trouwens 😁👌

 • Disnerd

  Hahaha thanks! Is een tafelkleed hahah! Is zo'n boomstamtafel, maar met zo'n creatieve geest van 5 wil ik die wel stylish beschermen whaha!

  Ook een Brabo trouwens?

 • Kmnvb
  Import brabo :p
  Ooo ja ik heb ook zo'n creatieveling hier.
  Dit ben ik volgens onze dochter 🤔🤔🤔😂
 • Disnerd

  Import of niet, brabo's zijn de leukste!

  Hahah supermooi!!

 • Kmnvb

  Whaaaat! Is het een zwangerschapstest???

 • Disnerd

  No, I wish 😂😂😂 een positieve ovulatietest 😂 Maar ik ben pas in cyclus 2 van het ontpillen en mn vorige ei was ook al zo precies op tijd, dat ik dit echt niet had verwacht!

 • Kmnvb

  Oooo haha nja ik ken al.die testen.niet joh ;)
  Ik heb altijd een regelmatige cyclus gehad direct na stoppen met de pil (bijna 6 jr geleden)

 • Disnerd

  Dat is fijn! Ik kan me het niet meer herinneren, de eerste keer dat ik stopte met de pil is al 7 jaar geleden. Geen Idee of het meteen normaal was eigenlijk..

 • Anno85

  De ene ontpilt wel de andere niet miss heb je geluk! Mijn cyclussen zijn wel langer als voorheen helaas

 • Disnerd

  Oh wat fijn! Nog maar eventjes dus!

  Wat stom dat je niet normaal op elkaar kunt reageren hier trouwens. Die reacties kloppen helemaal niet 🙄

 • Disnerd

  Oh, dat zou balen zijn ja.. ik vind het maar flauw dat sommige meiden zo lang moeten wachten elke keer..

 • Anno85

  Ja vind ik ook😅 gelukkig nu nog maar een kleine week.
  Ik ga morgen naar week 3

 • Disnerd

  Zal over een maandje toch wel bijtrekken bij jou, hoop ik?
  Hoewel, ik hoop dat het niet eens nodig is en het deze maand gewoon raak is!

 • Anno85

  Bij mijn zoontje zat ik tussen de 30/35 dus denk het niet.. zal wel zo blijven

 • Disnerd

  Nou, dat had ik dus ook verwacht.. Hoe lang ben jij nu gestopt?

 • Anno85

  Begin september de laatste pil nu in dr tweede ronde


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50