Naar de reacties

40 Weken zwanger

Week 40 begint bij zwangerschapsdag 280 en loopt tot dag 287.Het is je eenenveertigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 50 centimeter
Gewicht van je baby: 3400 gram

Eindelijk! DE week is bereikt! Hier heb je al die maanden naartoe geleefd.

40-weken-zwanger-babys

Slechts 5% van de baby's wordt ook echt op de uitgerekende datum geboren. Het is in ieder geval wel zeker dat je kindje binnen nu en 2 weken geboren wordt.

Helaas kun je zelf weinig doen om de bevalling op gang te brengen. Er zit niets anders op dan rustig afwachten tot de baby zich zelf aankondigt.

Geniet nog van de laatste dagen. Veel vrouwen missen hun zwangere buik na de bevalling.

De bevalling is niet alleen voor jou, maar ook voor de baby geen pretje. Zo ligt hij nog lekker te slapen, even later wordt hij uit zijn warme holletje geduwd, de koude wereld in, waar hij snel moet wennen aan alle nieuwe indrukken, harde geluiden en het felle licht.

De vliezen breken, en de baby hoort nu allerlei geluiden. Als hij nog lag te slapen, dan wordt hij nu zéker wakker. Zodra jij weeën hebt, krijgt de baby minder vrijheid.

Tijdens de gehele zwangerschap was je baarmoeder afgesloten door de cervix, de vier centimeter lange baarmoederhals. Door de ontsluitingsweeën zal hij gaan verstrijken, en uiteindelijk wordt hij in de baarmoederwand opgenomen.

Dan gaat de baarmoedermond open. Dit kan uren duren, maar het kan ook erg snel gaan. De gemiddelde snelheid van de ontsluiting duurt een uur per centimeter. Als je je goed kunt ontspannen, zul je merken dat het sneller gaat. De laatste centimeters zijn het pijnlijkst, omdat de weeën dan op z'n sterkst zijn.


Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt, mag je beginnen met persen. Dit stukje van de bevalling wordt 'de uitdrijving' genoemd. De meeste vrouwen zien dit als een opluchting, omdat ze eindelijk zelf wat kunnen doen.

De persweeën zorgen voor een erge druk op de onderkant, en zijn bijna niet tegen te houden. Gelukkig hoeft dat nu ook niet! Met iedere perswee komt de baby een stukje verder. Tussen de weeën door glijdt het hoofdje weer een klein beetje terug.

Omdat er zich tussen de delen waaruit de schedel van de baby is opgebouwd nog 2 openingen (fontanellen) bevinden, zal het hoofdje zich versmallen tijdens de geboortetocht.

De geboorte van het hoofdje geeft een branderig gevoel aan het perineum, de huid tussen de vulva en anus, maar als dat eenmaal geboren is, heb je het moeilijkste gedeelte van de bevalling achter de rug. Het glibberige lichaampje van de baby floept er daarna in één keer uit.

Gefeliciteerd! Je kindje is geboren!

40-weken-zwanger-baby
 

Reageer in `40 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3720)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Zininzon

  40.1 vandaag! Dit duurt toch veeeeeeeeeel te lang 😅

 • Jana001

  Eens!! Ik wil mijn baby 😭

 • Zininzon

  Die van ons is de 14e gekomen! Is die van jullie er al?

 • Jana001

  Gisterenavond eindelijk geboren 🥰🥰🥰

 • Zininzon

  Gefeliciteerd!!!!

 • Happypregnantmom

  Wachten, wachten, wachten. Nu 40+2. Kom toch maar snel voor de kerst hoor kleine!
  Wie is er nog meer aan het wachten?

 • NJoy*

  40 weken en nog vrij rustig hier, zal vast nog een weekje duren..

 • **Trotse-mama**

 • Guusjegeluk

  Week 40! Zijn er nog meer dames die aan het wachten zijn? :-)

 • Rayna86

  Ja, wij zijn ook nog aan het wachten, 40.1 vandaag. Hij mag van ons wel komen, maar heeft daar zelf nog niet zoveel zin in. Het is onze eerste en bij elk ding denk ik nu is dit het dan, begint het nu? Veel gerommel in de buik, maar verder niets. Deze weken lijken wel het langst te duren.

 • Guusjegeluk

  Hier ook! Hij ligt al twee weken goed vast in de bekken & ik heb veel last van lage rug- en buikpijn, maar tot op heden zet niets door. Dinsdag gaan ze me proberen te strippen. Dat vind ik wel erg spannend! Hebben ze bij jou hier al iets over gezegd?

 • Ledavh

  Hier 40,6 vandaag. Met 40,3 gestript 40,4 slijmprop verloren maar vooralsnog niks.. bij eerste kindje starte het na verlies slijmprop.
  Inleiden doen ze liever niet ivm vorige keizersnede.
  Straks terug naar ziekenhuis. Heel benieuwd wat ze gaan zeggen/voorstellen

 • Ledavh

  39.5, van mij mag het nu wel hahaha

 • Vriendin

  Nee hier pas week 5 haha!
  Sterkte met wachten, hopelijk kondigt de kleine zich snel aan!
  Zet m op

 • Liesbethvesch
  Ons meisje geboren met 40 weken en 4 dagen ♥️♥️
 • Moosje2

  Gefeliciteerd!!❤️

 • surroKIWIbaby

  Vanmorgen bevallen van de baby van mijn vrienden, 40w+1 Het is een jongetje met duidelijk een eigen wil, we waren zaterdagavond al richting ziekenhuis met flinke weeen, maar het zette niet door, dus naar huis gestuurd. Zondag weer met flinke weeen het ziekenhuis in en gelukkig zette dat wel door. Na 2 slapeloze nachten maar nu zonder baby lekker mijn eigen bed in gedoken voor wat zzzz

 • Kleine280

  Gefeliciteerd. Knap! Doe het je niet na 😘 heel mooi❤


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 40

De bevaldatum van leden die 40 zwanger zijn is van zaterdag, 21 januari 2023 tot en met vrijdag, 27 januari 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50