Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (691)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Puk02

  Alweer in wk25 aangekomen. De tijd vliegt voorbij! Nog steeds geen naam bedacht voor de kleine man , iemand ideeen (korte naam).
  Met achterliggende placenta laat de kleine druktemaker mijn buik flink bewegen. Af en toe zwemt hij naar mijn hand en kan ik hem goed voelen .
  Donderdag controle, afspreken voor de 2e suikertest 😝

 • 201020142018

  Hier ook nog steeds geen passende naam kunnen vinden voor bij onze twee meiden... jongensnamen zijn echt lastig. En als we dan iets leuk vinden dan lijkt het weer te veel op namen uit de vriendengroep...

 • Anoukx

  Was alles goed trouwens?

 • Puk02

  Thnx voor de ideeen. Neem twee mee in overweging, maar idd ‘de naam’ nog nergens uit gesprongen.
  Hier ook alles goed bij de controle en herkenbaar ... hier ook alleen maar schoppen tegen de doppler.
  Komende donderdag de suikertest, verwacht dat alles goed is want voel mij niet anders dan anders.

 • Anoukx

  Ik had net ook controle. De vk wilde het hartje luisteren, maar kreeg alleen maar schoppen tegen de doppler. De tijd dat je er een beetje mee kunt spelen is nu gekomen, heerlijk dat gewroet en geschop in je buik.

  Namen weten wij ook nog niet zo lastig!
  Suggesties voor korte jongensnamen:
  Job, Tijn, Mick, Ravi, Mees, Jip, Sepp(e), Senn, Sem, Derk, Dave, Jim, Jace, Joep, Siem, Jip, Joey, Finn, Tom, Timme, Joren, Gijs, Vince, Viggo, Pim, Koen, Daan, Tygo, Teun, Pelle...
  Uh, nog meer nodig? Er zijn er zoveel en toch die éne echte leuke vinden....

 • WensLife

  Vandaag 25 weken en 2 dagen, al vanaf week 18 voel ik bijna heel de dag schopje die inmiddels flying kicks zijn! Babe lijkt zelden te slapen, hele drukke baby. Ondanks dat mijn placenta voor ligt voel ik alles en zie je sinds vorige week mijn buik zelfs bewegen en bonken!! De vk zei dat de baby echt héél sterk is, dat ik dat zelfs door de ligging vd placenta heen voel en zie. Ik geniet er intens van. Ik heb Hyperemesis Gravidarum en nog steeds elke dag en bijna heel de dag misselijk. Ik voel sinds het schoppen en de 3D echo's pas blijdschap en een gevoel van liefde begint nu ook langzaam te komen. Ik laat elke 4 weken een 3D echo maken, het is mijn houvast.

 • Anoukx

  Jeetje, wat een ellende als je zoveel misselijk bent. Gelukkig laat de kleine goed van zich horen. Fijn dat je houvast hebt aan de echo’s. Lijkt me ook wel heel mooi om ze straks naast elkaar te leggen en je dan echt de groei van het kindje kunt zien. Sterkte!

 • Puk02

  Vervelend van de misselijkheid. Wel fijn dat je zoveel echo’s laat maken. Ik zou de kleine ook erg graag weer even willen zien. Mijn mannetje is ook erg druk aanwezig. Zo fijn dat getrappel 😍

 • Vanderwoodsen

  Hoihoi! Week 25 alweer, hoe voelen jullie je?
  Ik heb sinds een week vaak last van harde buiken. Ik weet dat het erbij hoort, maar schrik er steeds best wel van. Ze doen geen zeer, maar komen wel vaak.
  Morgen bespreek ik het met de vk. Ben benieuwd of jullie dit ook hebben? Al weet ik dat het bij iedereen verschillend is. Je hoopt natuurlijk dat het niks alarmerends is.

 • NewBaby2018

  Hoi! Hier ruim 26 weken maar vanaf ongeveer de 24ste week ook regelmatig harde buiken. Vooral als ik mijn volle blaas s nachts leeg of teveel gedaan heb op een dag. Niks geks is het gelukkig, maar als je t te vaak hebt een stapje terug doen en even rusten.

 • Vanderwoodsen

  Bedankt voor jullie reacties :)
  Vanmorgen bij de vk geweest, de harde buiken zijn geen reden tot zorgen. De ene baarmoeder is sneller geprikkeld dan de andere. Heeft bij mij ook inderdaad deels met volle blaas te maken. Als ze pijnlijk worden moet ik wel bellen.
  Er is wel op de echo geconstateerd dat de kleine dame een groot buikje heeft. Dus ik word voor de zekerheid getest op zwangerschapssuiker. Ben benieuwd....

 • MDA2016

  Hallo!
  Ik voel me redelijk goed. Heb veel lichamelijke kwaaltjes, maar ik geniet volop van het getrappel in mijn buik. Ik heb denk ik nog geen harde buik gehad, weet ook niet hoe dit aanvoelt? Zaterdag had ik wel een vreemd gevoel op een bepaalde plek van de buik alsof het op spanning stond, maar trok binnen een half uur weer weg...
  Ik weet als je last hebt van veel harde buiken, je rust moet nemen. Dat het een teken is dat je teveel doet...

 • Mama Beer

  25 weken en 3 dagen en voel de kleine de hele dag schoppen.. Zo vaak dat ik denk dat ze nooit moe is haha. Het is dan mijn derde, maar drukker dan deze zijn mijn andere 2 niet geweest. Verder ben ik zelf erg moe. Ik kan gewoon geen houding meer vinden in bed. Ook schopt ze vaak tegen me blaas dat ik om de paar uur alweer naar de wc kan om te plassen.... Ook veel honger snachts.. 12 april de volgende afspraak bij de vk en 17 de glucose tolerantie test waar ik zo tegen op zie.. Tis maar voor 3 uurtjes in ziekenhuis maar aapjes kijken is niet echt mijn ding. Voor de rest hebben we de inrichting van het huis veranderd. De box staat er nu al en de kinderwagen en alles voelt zo vol.. morgen kleertjes kopen en dan nog de babykamer aankleden met accessoires en dan ben ik inmiddels klaar voor de komst.

  De tuin heb ik vorige week netjes ingericht na de komst van mijn mooie nieuwe grote struiken en boom. Nu nog de ramen zemen voor de zomer en dan op naar het mooie weer ! en lekker de tuin in
  Dan nog nieuwe banken kopen en veel netjes en schoon houden en terwijl ik dit typ word ik moe van de gedachte dat ik nog zoveel moet doen haha ... Beetje last van nesteldrang

 • NewBaby2018

  25 weken zwanger! Bewegingen worden steeds meer duidelijk, nog wel erg onregelmatig en afhankelijk hoe de baby ligt.
  Ik voel me wel relaxed in deze zwangerschap. De weken vliegen voorbij, ik heb vertrouwen in mijn lijf. Ik voel me niet meer zo onzeker en gejaagd als in mijn eerste zwangerschap, het is nu totaal het tegenovergestelde. Heerlijk! Alleen beleef ik de zwangerschap voor mijn gevoel dan ook minder, hopelijk komt dat nog komende weken.. Maarja, niet klagen he als alles voorspoedig gaat ;-)

 • Billie2018

  Hier ook net 25 weken, de weken vliegen idd voorbij. Hier een heel actieve baby,slaapt precies nooit. Bewegingen worden idd duidelijker, voel ze precies soms draaien ofzo.. raar gevoel,schrik er soms weleens van!
  3 april terug naar de gynaecoloog is dan van de 20 weken echo geleden dat ik haar gezien heb,verlangens!

 • NewBaby2018

  Leuk! Lopen we gelijk op! Ik voel het nog niet zo vaak en goed. Mijn placenta ligt aan de voorkant, dus dat dempt de hele boel. Dit had ik niet bij de zwangerschap van mijn zoontje, dus dit voelt wel een beetje ongezellig.
  Jij wordt in de gaten gehouden door de gynaecoloog? Krijg je dan elke keer een echo?

 • Billie2018

  Azo mijn placenta ligt idd achteraan.
  In België is het sowieso altijd een gynaecoloog die je opvolgt. Elke 4 weken een echo ongeveer. Maar nu zal het 5 weken geleden zijn. Vanaf 35 weken elke week op controle.

 • NewBaby2018

  Wel fijn, zo vaak een echo. Ik heb een extra echo ingepland bij 28 weken. Maar die valt dus niet onder de controles. Ik heb wel elke twee weken controle, maar dan wordt alleen het hartje geluisterd en bloeddruk etc gemeten.

 • Assiral

  Iemand tips voor gezond brood beleg? Betrap me zelf er op dat ik toch vaak kies voor zoet zoals Jam en hagelslag.. misschien toch handig om een iets gezondere keuze te maken!

 • gewoonmoeders

  Een gekookt eitje, 30+ kaas, plakjes banaan, of avocado, 100% pure pindakaas.

 • NewBaby2018

  Kipfilet, smeerkaas 20+

 • Ezra123

  Goedemorgen ladies !
  25+3 dagen zwanger, en mijn buik groeit hard niet normaal ! Zou er zo 10 weken bij optellen als je de grootte zou zien haha! Bij wie is het ookal een behoorlijk buikje? Gelukkig wel nog maar 5 kilo erbij, maar gaat nu wel hard met de kilo's merk ik... fijne dag iedereen!

 • life1234567

  ja ik vind mijn buikje ook best groot haha!!!

 • Zenda

  Bijna 25 zwanger!!
  Heb 5 maart nog een 3D echo gepland staan dan ben ik 26.3 weken!
  Kan daar echt naar uitkijken.
  En dan nog 1tje met 30.1 weken.
  Ben beetje te nieuwsgierig denk ik hihi.
  Groetjes

 • life1234567

  Wat leuk!! Dat schiet al echt op, 5 maart !! ben benieuwd naar de foto's!! En met 30.1 weken nog een keer.... oh, ben best een beetje jaloers haha!!! Ik ben vandaag 25 weken en het is zo leuk want ze reageert echt op mijn stem... Zodra ik ga praten of bellen, gaat ze heel vrolijk (en hard) schoppen! Zo leuk!!!

 • Zenda

  Ja dit zijn pretecho's hoor die ik zelf heb ingepland dus ook gewoon moet betalen. Maarja is ons eerste kindjes dus alles is heel nieuw dus dan wil je lekker vaak kijken hihi
  Ik zal de foto's tegen die tijd in me foto album zetten!
  Jaa ik voel die kleine ook al veel! Vooral in de avond als ik in bed lig maar nu ook steeds vaker overdag. Gelukkig laat ze me in de nacht nog met rust en kan ik goed slapen

  Groetjes


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van maandag, 30 juli 2018 tot en met zondag, 5 augustus 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50