Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (912)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Samley

  Hallo week 25😀

 • Liefdesboom123

  Nog 100 dagen, nahja over een half uur 99 dagen. Maar jeetje wat gaat t nu snel😍

 • mesastamp
  Ik heb een ontzettende offweek lichamelijk gehad in week 24...mega maagpijn bandenpijn hoofdpijn duizelig... gelukkig gaat het beter. Is het kleine meisje aanwezig en kan ik niet wachten haar te ontmoeten net als grote broer en nichtje
 • Pizzalove

  Lieve foto, wat vervelend van al die klachten zeg. Ik hoop dat het deze week weer wat beter met je gaat!

 • mesastamp

  Sinds 2 dagen gaat het gelukkig beter...heb van alles in me hoofd gehaald maar het gaat goed met ons hihi

 • Clyvia
  Vandaag alweer 25 weken, weer even een foto gemaakt voor in het 9 maanden boek💗
 • Liefgrootwensje

  😍😍

 • Clyvia

  Wat gaat de tijd snel he, nog ff en dan nog maar 100 dagen 😱

 • Liefgrootwensje

  Ja ongelooflijk he 😯

 • Anne__

  Wauw 25 weken! Bijna 5 maand geleden stond ik met een positieve zwangerschapstest in m'n handen! Het lijkt alsof het gisteren was en toch ook weer zo veraf 😮 ga blij zijn als we aan week 26 zitten, levensvatbaarheid... Ik heb al een paar weken last van harde buiken. Ook al moet ik me volgens de gynaecoloog geen zorgen maken, toch ben ik niet helemaal gerust.. 😕 Jullie nog niet te veel kwaaltjes? 😊

 • Liefgrootwensje

  Harde buiken zijn niet fijn he.. Heb er ook last van, met name na een dag werken. Verder gat het wel oke.. Alhoewel ik het lichamelijk wel zwaarder vind worden nu. Maarja hoort erbij

 • Miss889

  Ik begin nu ook vaak harde buiken te krijgen ook na het plassen.

 • Karo2814
  Mijn bolle buikje wat hou ik van het leven dat daar in groeit 😍😍😍
 • Liefgrootwensje

  Wauw, super mooi 😍

 • Anne__

  Mooi zeg! En wat een leuk kleedje!

 • Clyvia

  Mooie foto!

 • Karo2814

  Dank u 😍

 • Linde-1

  Baarmoederhalsmeting was nog goed😊.
  Verder was meneertje vandaag met de pretecho een beetje eigenwijs. Of hij lag met de rug naar ons toe of hij deed de handen voor het gezicht🙈.
  Ze heeft nog wel weer naar het hartje emyz gekeken en dat zag er allemaal nog goed uit gelukkig.
  Ook grappig dat als ik iets voelde bewegen je het een paar seconden later op het beeld zag.
  Met de groeiecho gaan ze nog een keer in 3d proberen omdat het nu zo onduidelijk was. Dan dus poging 2 voor de 3d en dan ook standaard echo van 30 weken.

 • Liefgrootwensje

  Top dat de meting goed was! & dat alles goed was met jullie mannetje 🥰💙 en hopelijk werkt hij over een paar week ook mee voor wat mooie 3d foto's hihi 😍

 • Linde-1

  Haha, ja dat hoop ik ook. En anders nog 15 weekjes geduld nu🙈.
  Ben het meest opgelucht dat alles weer goed was, al was een leuke 3d foto erbij wel erg leuk natuurlijk. Ook omdat je er wel zelf voor betaald. Maar dat heeft de vk ook niet in de hand

 • Liefgrootwensje

  Dat is natuurlijk ook het belangrijkste dat alles goed is💙 maar snap dat een mooi fotootje erbij ook niet verkeerd is hihi. Jaa, nog even en dan mag je hem al in het echt gaan ontmoeten. Ohhh ik vind het zo spannend 🙈

 • Linde-1

  Ja, heel spannend he 🥰.
  Ons geduld wordt beloond over een aantal weken 😊😉.

 • MamaAzizaa

  Heel rustig deze week 🙈 niet actieve leden

 • Linde-1

  Elke week al bijna rustig vind ik🤭.
  Morgen pretecho en baarmoederhalsmeting, ben erg benieuwd weer.

 • Pizzalove

  Heel veel succes morgen Linde!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zondag, 1 december 2019 tot en met zaterdag, 7 december 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50