Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1062)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • KikiAnnabel

  Alweer 25 weken zwanger.
  De buik begint nu pas goed zichtbaar te worden. Krijg wel weer last van mijn bekken dus heb weer een afspraak bij de fysio. Nog meer dames al last van klachten?

 • Lolly13

  Ik sinds deze week nierstuwingen. Zaterdag even opgenomen in het ziekenhuis. Nu platte rust..

 • Snuitje88

  Aah vervelend. Hier sinds vorige week ischias klachten. Soms echt heel erg, gelukkig ook dagen dat goed te doen is.

 • Julia1989

  Awww, ischias had ik vorige keer en vond dat heel naar. Nu nog niks geks maar merk wel al dat alles zwaarder wordt. En ik heb veel harde buiken. En nesteldrang! Super irritant.

 • Snuitje88

  Ooh die nesteldrang heb ik ook al. Kelder, zolder, kasten alles moet ineens doorgespit worden.

 • Mama2babyloves

  Helaas moeten we terug gaan voor de pretecho, Kleine lag met haar gezichtje tegen de moederkoek aan. Haar nekje helemaal raar. Zo hoe ze lag noem je een sterrenkijkster. We hopen dat ze 7 november gedraaid is en met haar hoofdje goed ligt. Verder alles perfect. Lange benen, klein hoofdje. Echoscopiste zei dat ze dit liever ziet dan korte benen en een groot hoofd. Ze ligt bijna 200 gram voor met de groei. Ze gaapte veel en knikte vaak nee. Zoo lief. Op 3D zag je echt haar koffieboontje. 💕...

 • Pinq83

  Heb totaal geen klachten gehad tot nu toe maar vandaag heb ik behoorlijke lage rugpijn en ook heel onderin mijn buik. Wat zijn de symptomen van harde buiken, doet dat pijn? Ik ben de hele morgen in de weer geweest, ben maar naar huis gegaan en denk dat ik de rest van de dag op de bank zal doorbrengen.. misschien gewoon teveel gedaan. Mijn verloskundige zegt zolang ik geen erge pijnen en niet bloed, ik me geen zorgen hoef te maken. Maar heb vandaag dus voor het eerst pijn. Kent iemand dit, tips?

 • Mama2babyloves

  Nog een paar uurtjes en dan we ons prinsesje weer. 7 weken niet gezien 💕

 • Mama2babyloves

  Morgen is het zover eindelijk na 6 en een halve week zien we ons meisje weer op de echo. Pretecho 3/4 d. Hoop dat ze goed ligt. Van mij mag ze over 13 weken officieel komen. Kan niet wachten om haar te zien,knuffelen, en te kussen ☺️💖

 • Mama2babyloves

  Morgen is het zover eindelijk na 6 en een halve week zien we ons meisje weer op de echo. Pretecho 3/4 d. Hoop dat ze goed ligt. Van mij mag ze over 13 weken officieel komen. Kan niet wachten om haar te zien,knuffelen, en te kussen ☺️💖

 • tiara1

  hallo week 25 zijn er meer mensen die al aan het aftellen zijn? Hier nog 13 weken te gaan....

 • Hopefull2020

  Hoe gaat het met de bewegingen in jullie buik? Als ik een schopjesteller-app zou hebben, dan zou ie tilt slaan 😅

 • Nbds

  Leuk is dat he 😁 hier trapt die ook al lekker vooral als ik na een drukke dag werken het wat rustig aan doe

 • Hopefull2020

  Heerlijk om zoveel te voelen, stelt mij ook enorm gerust

 • Nbds

  Precies dat heb ik ook!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van dinsdag, 9 maart 2021 tot en met maandag, 15 maart 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50