Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (783)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Flamingobaby

  25 weken gehaald🎉🎉 over 12 weken mag ze veilig ter wereld komen🖤🖤🖤

 • Javallie
  Knor knor, dikke buik in mijn varkens onesie hahaha... begint al behoorlijk in de weg te zitten. Nog steeds elke dag misselijk en de nachten zijn echt ruk. Maar oh wat geniet ik van haar in mijn buik. Elke dag weer denken dit is de laatste keer. Extra genieten van dat getrappel in mijn buik.
 • ~mammie~

  Oh jee wat vliegt de tijd! Al helemaal in deze drukke maar oh zo gezellige decembermaand 😍
  Voor je het weet zijn we 30 weken zwanger, ik kan niet wachten!

  Ik slaap nog steeds ruk overigens, meer slechte dan goede nachten 🤔

 • Mesties

  Vandaag 25 weken zwanger! Nog 10 weken en de cerclage mag eruit. De tijd vliegt!

 • Doperwtje

  We zijn weer een beetje opgeschoven. Week 25. Het bedje staat al klaar. De kleding staat op zolder klaar om wat later gewassen te worden. Nog 12 weken hopelijk.

 • Comingsoon2019
  ❤ nog 15 te gaan
 • Doperwtje
 • Joyce4kids
  Wat gaat het alweer hard hè dames 🙈 kunnen jullie er nog een beetje van genieten of zijn de lasten zwaarder dan het genot....? Ik voel me best goed alleen veel moe maar goed heb dan ook al 4 (b)engeltjes rondlopen dus ach... maar we zijn al over de helft...

  Hebben jullie al alles klaar en geregeld?
 • kimtwee

  Deze zwangerschap valt me heel zwaar. Ik heb me er ook nog niet toe kunnen zetten om alles te regelen. Ik heb al twee kinderen, de spullen hebben we dus wel en deze baby komt eerst op onze slaapkamer, dus ook het kamertje heb ik voor me uitgeschoven.... soms vliegt het me wel aan dat ik nog niet heb gedaan.
  Heb jij alles klaar en geregeld?

 • Joyce4kids
  AH jah valt niet altijd mee... lekker dat baby eerst op jullie kamer ligt hier doen we dat ook altijd het eerste jaar... elke zwangerschap is anders hè, dat merk ik ook zeker... wij zijn januari verhuist naar een groot klushuis 🙈 dus hier is dat met alles gewoon doorgaan en ik ben helaas handigere dan mijn man dus heb 2 weken terug nog allemaal muurtje opgetrokken en vloeren gelegd en ik ben net klaar met schilderen van de baby kamer... maar valt me wel zwaar nu...

  Ik zeg altijd maar de baby kan elk moment komen, wij redden ons wel... ik geef borst voeding en heb altijd wasbare luiers thuis en liefde is er in overvloed...

  Scheelt dat ik ook niet werk hoor anders zou ik het allemaal ook niet volhouden... dus lof voor de werkende moeders... ❤️
 • Bapao

  Haai week 25!
  Ik lees veel over glucose tests, moet iedereen dat doen?

 • sunnymiran

  Ik moet hem Woensdag doen en dan gelijk bloedprikken inverband met Rhesus C

 • StefJuuh01

  Ik moet het vanwege mijn PCOS. Mijn lichaam gaat anders om met suikers.. en de dan heb je de kans diabetes te ontwikkelen.

 • Bapao

  Heb ff gebeld, er was geen reden om te testen zei de VK. BMI is laag en omdat ik geen diabetici in de fam heb word ik alleen nog geprikt in week 28 op ijzer.

 • Wherelifebegins

  Nee niet iedereen, alleen als je een verhoogde kans hebt. Mijn oudste had bij de geboorte glucosegebrek dus daarom nu testen ☺️


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van dinsdag, 26 maart 2019 tot en met maandag, 1 april 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50