Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (992)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mamalouswonder3
  Babykamer is op de gordijnen na die komen morgen als het goed is en de wandplank klaar ik zeg trots alles alleen gedaan
 • RVS85

  mama-power! Goed gedaan, mooi geworden! Ook die foto in week 24 is mooi! Ik doe dergelijke klusjes ook allemaal zelf, heb daar wat meer finesse in dan mijn man, haha, kunnen wij vrouwen prima zelf! Maareh, rustig aan he, wel een beetje op jezelf blijven passen hè, als je lichaam moe is, gewoon lekker rusten!

 • Kate87

  Wauw wat mooi! En je mag wel heel erg trots zijn op jezelf dat je alles alleen gedaan hebt! Zelfs het behangen???

 • Mamalouswonder3

  Dankjewel😊 ja zelfs het behangen en schilderen en de meubels in elkaar zetten, bij week 24 staat de rest van de kamer ik kon hier geen 2 foto's plaatsen. Er zijn wel de nodige tranen en scheldwoorden gevallen omdat eerst de baby kamer stuk was geleverd daarna was dit behang verkocht als vlies behang wat net iets makkelijker erop te krijgen is maar het was papierbehang, waar je snel vouwen in krijgt maar de nu de hele corona en mijn lichaam die best al moe is en veel pijn van de bekken ben ik zo blij dat ik dit kan laten rusten, mijn eigen kamer ook behangen en wiegje neer gezet nu alleen nog de kamer van de oudste 2 leuk maken🙈🙈 maar daar moet ik wel echt even zin voor maken haha oja en dan de trap leuningen nog schilderen komen steeds meer klusjes bij hahah, en steeds minder zin🙈 de nieuwe easy walker Harvey 2 dessert pink uitraad voor de kleine meid staat ook klaar dus ook alle spullen nu binnen ook wel een fijn iedee.

 • Kate87

  Wow supermama! Ik ken je niet persoonlijk. Maar toch wil ik je bij deze zeggen dat ik trots op je ben. Echt super knap dat, je het allemaal in je uppie rondwerkt met alle mankementen eromheen. Nu lekker genieten. Het belangrijkste is nu af. De trapleuningen en de kamers van je andere 2 kids zouden eventueel ook later nog kunnen. Net als rvs85 zegt luister naar je lichaam en doe het een beetje rustig aan. Je mag trots zijn op jezelf!

 • Mamalouswonder3

  Super lief dames🥰 had ik even nodig

 • Marmelinos

  25.5 vandaag!
  Sinds deze week voel ik mij gestrest en gehaast. To do lijstjes schieten door mijn hoofd, nesteldrang 5.0 is gearriveerd... Pfff

 • Mama12-11

  Bij mij ook ! De kleertjes liggen gewassen en gestreken in de kast, de laatste dingen besteld. Alles staat op zijn plek ( behalve de box dat mag nog niet van man lief en de wieg moet nog inelkaar gezet worden)
  Word gek van de "rommel" van de kids.. er mag s avonds geen was in de wasmand zitten.. de keukenkastjes zijn schoon ... enz enz en zelfs de vluchtkoffer staat klaar ... en elke keer denk ik... je lijkt wel gek!
  En toch ben ik al bezig voor school traktaties ( ik maak altijd van te voren iets wat goed blijft :) aangezien er 4 kinderen rond lopen die op school en sport willen trakteren kwamen we op 163 uit )

 • KikiAnnabel

  Vandaag de 4D echo gehad! Ze lagen er allebei gelukkig goed voor en er zijn mooie foto's gemaakt. Je ziet duidelijk hun gezichtjes en dat is heel mooi. Ook hebben we de envelop meegenomen, waar de geslachten in staan om die te laten controleren. We weten namelijk nog steeds niet zeker of we dit nou wel of niet willen weten. Om zo de optie open te laten is heel fijn voor ons. Ook nog even naar hun hartjes mogen luisteren. Altijd weer een prachtig moment!!
  Deze week gaan we de babykamer afmaken en komt de wandelwagen binnen. Het begint nu echt ECHT te worden!!

 • Yune

  Hi week 25

 • KikiAnnabel

  Over een paar dagen 3D/4D echo! Ben benieuwd of ze er goed voor liggen!

 • Sterremama

  25 weken
  Aan iedereen een gelukkig Nieuwjaar

 • KikiAnnabel

  Yess!
  Jij ook een gelukkig nieuw jaar! Dat je over een paar maanden een gezond baby'tje in je armen mag houden!

 • Sterremama

  Bedankt

 • Bigbuik

  Over 100 dagen uitgerekend van ons 3e kindje! En vandaag 14 jaar samen en 4 jaar getrouwd met mijn man . Het is de dag van de cijfers.

 • Bigbuik

  Vandaag 25 weken zwanger. Aan de ene kant gaat het heel snel, aan de andere kant lijkt de geboorte nog erg ver weg. De ergste oververmoeidheid lijkt voorbij. Ik heb weer een beetje energie, ook lijk ik de bekkenklachten iets meer onder controle te hebben. Dat betekent wel dat ik erg weinig doe. Ik kan in ieder geval erg genieten van alle bewegingen.

 • Siema84

  Hier ook gister in week 25 beland! Helaas wel wat klachten, zwangerschapssuiker en bekkenklachten.. van mij mag de tijd iets sneller gaan 🙈

 • Bigbuik

  Dat snap ik. Twee weken terug dacht ik nog, ik moet nog 4 maanden, hoe ga ik dat ooit doen. Maar met bekkenfysiotherapie, sporttape, veel rusten en gerichte oefeningen, gaat het weer iets beter. Ben je al naar een bekkenfysio geweest?

  Voor de zwangerschapssuiker, redt je het nog met dieet, of moet je medicatie/prikken?

 • Siema84

  Mag helaas niet veel ivm zwakke baarmoeder, moet ook 200 Mg progesteron inbrengen elke avond, heb een baarmoederafwijking en starten met insuline. Fysio ga ik deze week benaderen!

  Moet nog zoveel doen thuis en voor de baby ook nog niks gekocht

 • Bigbuik

  Wat een gedoe zeg. Over wat er nog moet gebeuren zou ik mij niet te druk maken. Heel veel is niet echt nodig. Als je over 11 weken een wiegje hebt staan en een paar baby spullen, kom je een heel eind. Maar snap dat je het leuk vind om je bezig te kunnen houden met dat soort dingen. Doe de leukste dingen en de rest komt wel weer. Heb je mensen om je heen die je kunnen helpen?
  Mijn moeder strijkt en mijn man kookt en doet de boodschappen. Met de babykamer en de co-sleeper gaan mijn ouders in januari helpen.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zondag, 12 juli 2020 tot en met zaterdag, 18 juli 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50