Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (787)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Selina3

  Week 25 daar zijn we dan

 • Noudje89

  Week 25 😍
  Ik lees bij iedereen dat de tijd zo snel gaat, helaas heb ik dat zelf niet zo. Wel sneller dan de eerste 20 weken gelukkig! Ik ben nog steeds regelmatig flink ziek, maar heb ook steeds meer goede dagen gelukkig! Ik geniet echt van het getrappel in mijn buik elke ochtend en avond! Heerlijk om haar te voelen. Verder wordt volgende week het kamertje geleverd en zijn de muren al helemaal af! Het wordt prachtig! Hopelijk blijft de misselijkheid steeds verder afnemen zodat ik steeds wat meer kan gaan genieten. Mijn buik is al flink en ik zit nu 2 kilo boven mijn startgewicht (wel eerst 10 kg afgevallen). Ben benieuwd hoe het gaat vorderen. 😃👶🏼💕

 • Jessiers

  Aangekomen in week 25 en nog steeds enkel genieten. Nog steeds geen enkel kwaaltje te bespeuren mijn enige symptoom is een dikke buik en heel actieve baby 😍. Morgen een nieuwe date met de kleine man en grote broer komt mee kijken. Hij kijkt er zo naar uit.

 • Danya24

  zo fijn he! ik krijg wel wat last van een kleine maag (lees soms misselijk na 1 hap eten) maar dat vind ik niet erg dan groeit de baarmoeder en baby goed en eet ik niet te veel 🤣 bij mijn dochter had ik er al 10 kilo bij nu nog maar 5 👍
  en mijn bekken doet soms wat pijn maar ja. ik sport nog en werk nog veel (theaterdocent) dus dat neem ik er bij. bij mijn dochter zat ik al thuis met 13 weken vanwege de pijn. dus het genieten deze zwangerschap is heerlijk!! is deze zwangerschap bij jou ook zo anders dan bij jouw eerste?

 • Jessiers

  Hier tot nu een 4kg bij dus valt ook heel goed mee.
  Bij broer en zus heb ik het heel anders dan nu ervaren de wc was mijn beste vriend en bij Nora hield in heel veel vocht op waardoor ik een walvis was 🙈. Werken is hier iets heel anders wij zijn zelfstandig en altijd tot de laatste dag gewerkt overtijd of niet bij Nora stond ik de 31ste in de winkel en de 1ste snachts bevallen. Eerlijk thuis zitten is helemaal niks voor mij blij dat ik daar mijn aflijding heb 😅

  Elke zwangerschap kan toch zo anders zijn he hopelijk blijft het zo makkelijk ook bij u nog even en de laatste loodjes komen er aan

 • Anoniempjeex

  25 weekjes 💙💙

 • Danya24
  Hoeraaaa 25 weken. Man wat geniet ik 💖 en zo benieuwd wie je bent 🙈 nog eventjes wachten....
 • Lang-verwacht

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Hallo week 25 😍

 • Stef27

  25 weken

 • Flamingobaby

  25 weken gehaald🎉🎉 over 12 weken mag ze veilig ter wereld komen🖤🖤🖤


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van donderdag, 30 mei 2019 tot en met woensdag, 5 juni 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50