Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1110)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • liefdevolleBAM

  25 weken! Benieuwd wat deze zwangerschapsweek mij allemaal gaat brengen 😊

 • Kaatje1984

  En we zijn weer een week verder! De kleine is mega druk en het geeft soms al een ongemakkelijk gevoel als het zo aan het draaien/trappelen/boksen is... Maar van de meeste activiteiten in m'n buik kan ik ook echt wel genieten hoor!
  We waren afgelopen dinsdag bij de v.k. met de twee kids mee. Was zo leuk om hun nu eindelijk eens mee te mogen nemen! Alles zag er verder goed uit... De 21ste ga ik naar de gynaecoloog.. dit zouden we rond de 30 weken doen maar doordat zijn vakantie met onze vakantie overlapt, hebben we het naar voren gehaald zodat ik wel bij hem terecht kom. Helaas is mijn man dan in Polen voor z'n werk dus ik zal alleen moeten gaan. We gaan proberen te videobellen maar dit moet maar net uitkomen voor hem qua werk natuurlijk ... Tis jammer maar voor mij is het super belangrijk om bij die bepaalde gyn te komen en niet bij een ander en dat snapt mij man gelukkig heel erg goed!

  Het slapen lijkt de laatste twee nachten wat beter te gaan, maar ben er nog niet want voel mij nog altijd zwaar oververmoeid...

  Hoe is het met jullie?

 • Dibbus

  Wat een drukte hè van binnen? Haha ik vind het ook vooral gezellig, maar omdat mijn baby vrij hoog in mijn buik ligt, heb ik wel veel last van maagzuur en ben ik snel kortademig. Verder voel ik me goed! Baal alleen van de corona cijfers, want straks kan onze laatste vakantie met z'n tweetjes misschien niet doorgaan 😟
  Fijn dat het slapen iets beter gaat, enig idee wat er nu anders is?

 • Kaatje1984

  Wat betreft vakantie....blijft echt een ding hè die corona! Wij hebben camping in Nederland geboekt. Hopen dat Animatie voor de kids gewoon door gaat en dat het zwembad enigzins toegangelijk blijft... Anders hadden we beter thuis kunnen blijven....🤷🏽‍♀️ En dan is het nog even vet duimen draaien dat mijn lijf het nog toestaat om te gaan, qua bekken klachten en zo... We gaan met vouwwagen, deze zetten we binnenkort bij ons achterom al eens op zodat ik een paar nachten kan proef slapen en eventueel nog wat aanpassingen kan uitproberen... Als het niet gaat dan moeten we de annuleringsverzekering gaan gebruiken ...

  Ik hoop dat jullie nog lekker weg kunnen met z'n 2tjes!

 • Dibbus

  Ja joh echt balen!
  Hopelijk voor jullie idd ook gewoon nog wat leuks te doen op vakantie... Als het qua zwangerschap niet gaat, dan is er gelukkig idd de annuleringsverzekering, maar hopelijk lukt het wel. Wel zo fijn om er even tussenuit te zijn ook voor jullie.
  Dankjewel, wij duimen hier heel hard 😁

 • Kaatje1984

  Het slapen gaat ietsjes beter omdat het toeval is of door de planten die nu sinds twee weken op de kamer staan of doordat ik er een soort van berusting in gevonden heb dat het nu eenmaal is wat het is... Mijn man slaapt tijdelijk in de logeerkamer omdat hij extreem vroeg op moet en lange werkdagen heeft op het project waar hij nu voor werkt... Het is voor ons beide op deze manier rustiger, niet gezellig maar wel beter voor onze eigen gezondheid ☺️ vanaf woensdag moet hij voor 1,5 week naar Polen, rijdt daar met collega heen maar moet dus wel enigszins uitgerust zijn want ook daar zullen het extreem lange werkdagen gaan worden....

 • Dibbus

  Nou wat het ook is, fijn dat het nu beter gaat! Hopelijk ben je dan over een tijdje ook echt wat meer uitgerust. Ja ik snap dan wel dat je man even extra rust moet pakken.

 • Kaatje1984

  Niks verder gekomen.... Frustratie loslaten en accepteren dat het is wat het is... Tijdens schooltijden slapen en dan de middag overleven en rond 20.00, nadat m'n oudste in bed ligt, zelf ook naar bed 🥴
  In de nacht niet gefrustreerd liggen draaien maar kop thee maken, stukje in een boek lezen en dan een nieuwe poging doen om alsnog even in slaap gevallen vallen...

 • Dibbus

  Blegh.... Ik zeg niet dat het slechte advies is, maar eens opschieten doe je er natuurlijk ook niet mee 😟 sterkte!!

 • Kaatje1984

  Helaas, het was toeval... Nu 2de nacht waarin ik niet tot nauwelijks slaap 🥺🥴😴🥱

 • Dibbus

  Hè getver! Ben je al iets verder gekomen bij slaapcoach oid?

 • Jill8i

  Inmiddels alweer 25 weken zwanger van onze prinses!
  En ondanks dat m'n placenta aan de voorkant ligt is het nu al een drukke dame 😁

 • ❤~je0919

  Hier ook placenta aan de voorkant.
  Inmiddels sinds een weekje of 2 duidelijk beebje te voelen.

 • Jill8i

  Heerlijk he!
  Wil ook zo graag een 3d of 4d echo heb jij daar ervaring mee met placenta aan de voorkant

 • ❤~je0919

  Hier hebben ze laatste keer wel 3d gedaan even. Maar kleintje was zo beweeglijk dat het geen nut had. Zo wie zo kijkt m'n gyn elke keer in 3d vanaf nu 🤗

 • Jill8i

  Heb jij nog echo's dan? Ik heb vanaf 20 weken niks meer tot aan de bevalling.

 • ❤~je0919

  Ja ik ga in België naar de gynaecoloog. En daar krijg ik elk bezoek een echo. Al vanaf week 7.

 • Pioen8

  Hier wordt bij elke consultatie bij gynaecoloog een echo gemaakt (gewoon en 3D), dus nu bijna om de 3 weken, tot aan de bevalling. Bij mij ligt placenta ook vooraan, toch een goede 3D echo gehad 2 weken geleden. 4D is een video met geluid veronderstel ik?

 • Kaatje1984

  Jaaaa hier ook! Placenta ook aan de voorkant maar m'n buik beweegt soms echt alle kanten op en het is zo overduidelijk te voelen nu aan de buitenkant! Super leuk!

 • Jill8i

  Mooiste wat er is! 🤭
  Jij toevallig ervaring met 3d of 4d echo met placenta aan voorkant.
  Of van plan het te doen

 • Kaatje1984

  Onze verloskundige heeft een echo apparaat waarmee ze dit kan doen en ze gunt ons al drie keer op rij een mooi plaatje van onze baby maar baby ligt steeds met gezicht naar rug toe of met gezicht in placenta... De schaduwen door placenta en littekenweefsel maken het er niet makkelijker op dus tot nu toe nog geen succes bij ons...

 • Jill8i

  Heb jij nog echo's dan? Ik heb niks meer vanaf de 20 weken echo tot aan de bevalling of moet zelf naar echo bureau gaan, vandaar m'n vraag haha

 • Kaatje1984

  Ik heb een hele fijne verloskundige praktijk die bij iedere controle een echo maken... Is echt luxe hoor hihi!

 • ❤~je0919

  Hoi allemaal,
  Ook ik vandaag voor mijn suikertest mogen gaan naar de materniteit.
  Het viel me wel beter mee dan een 9 en 11j geleden 🤣
  Toch moest m'n maag weer even slikken geloof ik 🙈
  Kreeg terwijl ook papieren om in te vullen voor hoe ik wil bevallen , indien mogelijk poliklinische.
  En om een geboorteplan op te stellen.
  Maar buiten om dat m'n partner de navelstreng wil door knippen, ik FV ga geven en epidurale wil... Had ik geen wensen. Op te schrijven
  Als het maar gezond ter wereld komt en met mij goed gaat dat is het belangrijkste.
  Als ze vandaag niet bellen dan is de test goed..bellen ze wel dan moet ik een andere test ondergaan.

  Mocht 3dagen van te voren een normaal dieet aanhouden dus niet te vettig eten etc...
  En gister avond geen koolhydraten etc... Hebben we ons mooi aan gehouden.
  Hopen dat het goed is

 • Kaatje1984

  Ik hoop dat de tweede test betere resultaten oplevert! Hier geen aanleiding voor suiker test... Bij m'n andere twee was dat wel het geval door behoorlijke gewichtstoename en baarmoeder+kind wat behoorlijk groot aan voelde... Uiteindelijk was suiker goed en kwamen die twee rond de 50cm en +-3 kilo ter wereld dus alles behalve groot hahaha

 • ❤~je0919

  In België is die test standaard.
  Maar helaas was de 2de test dus ook niet goed.
  M'n eerste kindje was 52cm en 3,600
  En m'n 2de was 55cm en 4,310

  Dit kindje zal ongetwijfeld ook geen kleintje zijn met een papa van 2m lang 🤣🙈

 • Dibbus

  Is het in België standaard om een suikertest te doen? Ik krijg geen verder suikertest omdat mijn glucose bij eerdere bloedtest heel netjes was en er geen redenen zijn om aan te nemen dat dat nu niet meer in orde is.
  Succes met de uitgebreide test, hopelijk valt het mee!

 • ❤~je0919

  Suikertest is wel standaard ja in België.
  Zometeen mag ik weer.. hoop dat het nu wel gewoon goed is 😓

 • Dibbus

  Ah ok, dan snap ik het :) Ik hoop het ook voor je!

 • Pioen8

  Ik heb volgende week een afspraak met de vroedvrouw (België) dus ik veronderstel dat ik dan mijn suikertest heb. Bij mijn vorige zwangerschappen moest ik een uur op voorhand dat glucosedrankje thuis al drinken en werd ter plekke bloed geprikt. Moet je rekening houden met op voorhand met bepaalde zaken (nuchter blijven etc?)? Hoe lang moest je ter plaatsen blijven voor de test?

 • ❤~je0919

  Hier ook in België gedaan.
  Moest 3 dagen lang een normaal dieet volgen dus zoals anders.
  Gister avond dan geen koolhydraten eten.
  GEEN BROOD, RIJST, PASTA, AARDAPPELS
  Niet teveel suikers en snoeperij
  Heb het drankje gedronken en terwijl kreeg ik allerlei vragen over m'n eigen en familie ivm ziektes etc.
  Moest dan een uur wachten tot ze bloed gingen prikken. En ook nog urine afgegeven.

  Helaas kreeg ik inmiddels te horen dat mijn test afwijkend was... Dus morgen ochtend opnieuw voor uitgebreide test van 2uren 😓

 • Pioen8

  Oei, veel succes straks! Hopelijk valt het resultaat mee!
  Wel vreemd, ik heb niets van instructies gekregen voor de suikertest.

 • ❤~je0919

  Ja ik kreeg dat begin van de zwangerschap al mee, een hele folder.
  Gelijk 3 afspraken ook, de suikertest/intake gesprek bij de vroedvrouw en de prik die je nu krijgt voor tetanus etc...
  Nog een kleine 3kwartier zijn we er weer vanaf. En dan maar hopen dat het goed is.

 • Taraanouk

 • tienus

  Zo daar zijn we dan, weer weekje verder 😃. Vind het zo'n fijn gevoel dat de kleine met elke week zijn/haar overlevingskansen vergroot!
  Kleine goed bezig binnenin, soms ook echt al even vervelend, denk dan schuif eens op haha. Last van mijn heupen tijdens het slapen weer steeds erger. Dit zal ook niet meer weggaan dus maar dealen ermee. Verder gaat alles goed 😁
  Op naar de 26!

 • Tigerke

  Wow heftig hoor. Gisteren suikertest moeten doen. mijn nuchtere bloedtest wzs licht verstoord. Zou blijkbaar kunnen dat fit te wijten is doordat ik de avond ervoor redelijk veel gesnoept had 🤔 mijn huisdokter even aan de tand gevoeld hierover en ik mag de test opnieuw doen. Morgen afspraak maken... De baby is ook al vrij groot. Ongeveer 35cm en gewicht van 930 gram... Verder was alles goed.
  Hoe gaat het met jullie?

 • ❤~je0919

  Ook ik kreeg inmiddels te horen dat ik m'n test opnieuw mag doen. De gewone test was afwijkend. Morgen ochtend mag ik opnieuw gaan en wel nuchter dit keer... Hoop dat het allemaal goed is, of minstens mee valt dan morgen ☹️

 • ❤~je0919

  Oei...
  Nou hopelijk valt de nieuwe test beter mee.
  Hier mocht ik 3dgn ervoor een normaal dieet aanhouden.
  En avond ervoor geen koolhydraten of dergelijke.
  Ochtend zelf een lichte maaltijd.

 • Isadora86

  Hier ook 25 weken! Ik heb alleen de energie van een karkas.. maar ik voel de baby elke dag goed bewegen en dat maakt veel goed 🥰🥰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van maandag, 8 november 2021 tot en met zondag, 14 november 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden