Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1171)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mamawendy87

  Yeh 25 weken alweer hopelijk blijft de kleine meid nog even zitten invb de cerclage die ik heb.

 • Francisca28

  Bijna 26 weken en nu heb ik de griep. Normaal is het al vervelend maar nu met 2 kleine kinderen en zwangerschap is het wel heel erg vervelend. Vooral de koorts erbij.

 • Rvs85

  Hallo week 25! Wat gaat het snel, maar wat gaat het tegelijk ook langzaam... is het al januari?

  Hoe gaat het met jullie?

  Hier gaat het eigenlijk best wel goed, al begin ik zo nu en dan wel wat pijntjes te krijgen bij mijn heupen 😬. Deze week bij de verloskundige geweest, alles was keurig!
  Over 5 weken pas weer... dan krijg ik een eerste groeiecho.

 • Anoniem38

  Hier ook alles goed! Geen pijntjes gelukkig, wel vaak blaasontstekingen, maar verder mag ik niet klagen.
  Balen die pijntjes in je heupen. Hoop voor je dat dat niet erger word.

  Hier over 2 weken een groeiecho. De eerste. Waarom heb jij een groeiecho?
  Hier omdat mijn zoontje ook achter bleef in groei.

 • RVS85

  oef, blaasontstekingen zijn ook niet fijn! Dan vallen mijn kleine pijntjes nog wel mee hoor.

  Mijn eerste twee kindjes waren ook niet zo groot, maar de reden voor de groeiecho is mijn lage bmi bij aanvang van de zwangerschap. Toch altijd fijn dat ze het wat extra in de gaten houden dan!

 • Anoniem38

  Week 25💗 voel me goed en geniet heerlijk van al dat getrappel🥰

 • Rvs85

  Oh ik vind dat getrappel ook echt zo gezellig 🥰

 • Beetjegeluk

  Hallo week 25 🩵
  We waggelen rustig verder..... 🙈

 • Rvs85

  Haha, waggelen ook echt 🙈.

 • Beetjegeluk

  😁

 • Lola1993

  Week 25 😍 Man man man... verbaas me over het feit dat het allemaal wel echt snel gaat. Nog even geduld en dan kunnen we de babykamer gaan opknappen.

 • Babynr2-

  25 weken 🩷 vanaf deze week thuisgezet door mijn gyneacoloog wegens vaak pijnlijke harde buiken en bekkeninstabiliteit. Ook omdat ik als kok werk en dus hele dagen rechtstond. Zijn er nog die 6 december of er rond uitgerekend zijn? 😊

 • tina007

  Hey,
  Hier ook thuis met bekkeninstabiliteit :(
  Heb jij er ook fysio voor?
  Hier 16 dec. uitgerekend....

 • Babynr2-

  Lastig he! Nu met thuis te zitten wel al veel minder last doordat il deze niet meer zo zwaar belast elke dag. Jaa elke week oefeningen gaan doen en ze heeft mij ook getaped dit helpt wel goed geeft veel meer ondersteuning 😊

 • MamaRosali

  Week 25. Stiekem ben ik aan het aftellen tot m'n verlof.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zaterdag, 16 maart 2024 tot en met vrijdag, 22 maart 2024.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50