Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (984)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • KikiAnnabel

  Vandaag de 4D echo gehad! Ze lagen er allebei gelukkig goed voor en er zijn mooie foto's gemaakt. Je ziet duidelijk hun gezichtjes en dat is heel mooi. Ook hebben we de envelop meegenomen, waar de geslachten in staan om die te laten controleren. We weten namelijk nog steeds niet zeker of we dit nou wel of niet willen weten. Om zo de optie open te laten is heel fijn voor ons. Ook nog even naar hun hartjes mogen luisteren. Altijd weer een prachtig moment!!
  Deze week gaan we de babykamer afmaken en komt de wandelwagen binnen. Het begint nu echt ECHT te worden!!

 • Yune

  Hi week 25

 • KikiAnnabel

  Over een paar dagen 3D/4D echo! Ben benieuwd of ze er goed voor liggen!

 • Sterremama

  25 weken
  Aan iedereen een gelukkig Nieuwjaar

 • KikiAnnabel

  Yess!
  Jij ook een gelukkig nieuw jaar! Dat je over een paar maanden een gezond baby'tje in je armen mag houden!

 • Sterremama

  Bedankt

 • Bigbuik

  Over 100 dagen uitgerekend van ons 3e kindje! En vandaag 14 jaar samen en 4 jaar getrouwd met mijn man . Het is de dag van de cijfers.

 • Bigbuik

  Vandaag 25 weken zwanger. Aan de ene kant gaat het heel snel, aan de andere kant lijkt de geboorte nog erg ver weg. De ergste oververmoeidheid lijkt voorbij. Ik heb weer een beetje energie, ook lijk ik de bekkenklachten iets meer onder controle te hebben. Dat betekent wel dat ik erg weinig doe. Ik kan in ieder geval erg genieten van alle bewegingen.

 • Siema84

  Hier ook gister in week 25 beland! Helaas wel wat klachten, zwangerschapssuiker en bekkenklachten.. van mij mag de tijd iets sneller gaan 🙈

 • Bigbuik

  Dat snap ik. Twee weken terug dacht ik nog, ik moet nog 4 maanden, hoe ga ik dat ooit doen. Maar met bekkenfysiotherapie, sporttape, veel rusten en gerichte oefeningen, gaat het weer iets beter. Ben je al naar een bekkenfysio geweest?

  Voor de zwangerschapssuiker, redt je het nog met dieet, of moet je medicatie/prikken?

 • Siema84

  Mag helaas niet veel ivm zwakke baarmoeder, moet ook 200 Mg progesteron inbrengen elke avond, heb een baarmoederafwijking en starten met insuline. Fysio ga ik deze week benaderen!

  Moet nog zoveel doen thuis en voor de baby ook nog niks gekocht

 • Bigbuik

  Wat een gedoe zeg. Over wat er nog moet gebeuren zou ik mij niet te druk maken. Heel veel is niet echt nodig. Als je over 11 weken een wiegje hebt staan en een paar baby spullen, kom je een heel eind. Maar snap dat je het leuk vind om je bezig te kunnen houden met dat soort dingen. Doe de leukste dingen en de rest komt wel weer. Heb je mensen om je heen die je kunnen helpen?
  Mijn moeder strijkt en mijn man kookt en doet de boodschappen. Met de babykamer en de co-sleeper gaan mijn ouders in januari helpen.

 • Mmn90

  Oke, zoals ik jullie hoor moet ik dit toch wat meer serieus nemen. Als ik even niks doe word het uiteindelijk ook minder maar heb thuis ook nog een dame van 1,5 rondlopen. dus thuis rustigaan doen is ook nog lastig. Daarbij heb ik lichamelijk zwaar werk. Toch maar eens de verloskundige bellen

 • Poemelke

  Zou zeker rustiger aan gaan doen! Ik heb lichamelijk ook zwaar werk. Werk in de zorg. En zodra ik 1 dag heb gewerkt heb ik veel last van harde pijnlijke buiken, wat ook continu gespannen is en veel bekkenpijn. Rusten is echt het enige wat helpt.

 • Mmn90

  Oke, ik werk ook in de zorg en heb inderdaad hetzelfde als jou. Na een dag werken pijnlijke harde buiken. Werk jij nog volledig?

 • Poemelke

  Ik werk nu op advies van vk en bedrijfsarts 50% minder. Nog zo'n 16 uur per week. En alleen nog maar diensten van 4/5 uur. Er wordt rekening gehouden dat ik niet zwaar mag tillen en bukken. Dit lukt natuurlijk niet altijd. Dus het werken blijft toch zwaar. Ben benieuwd hoe lang ik het nog ga volhouden. Ben pas 25.3 weken. Zou als ik jou was een gesprek aanvragen met de bedrijfsarts. En hier je klachten aangeven. Succes!

 • Mmn90

  25 weken alweer. Wat gaat het snel. Ik heb sinds een aantal dagen last van een gespannen buik. Geen harde buiken want die komen en gaan maar dit blijft. Soms doet het ook best pijn. Iemand hier ervaring mee? De kleine beweegt gelukkig wel veel dus dat is wel een geruststelling

 • Poemelke

  Ik heb dat ook nu al 2 weken. Zijn toch harde buiken. Alleen het trekt niet weg. Mij is geadviseerd door vk 1 week bedrust te nemen. Dit hielp dan ook goed. Echter na mijn rust week weer gaan werken enzv en nu weer met harde buiken thuis. Op advies van bedrijfsarts ga ik nu ook 12 uur minder werken... Luister goed na je lichaam!

 • kimberly106

  Hier ook gespannen harde buiken al sinds week 21 .
  Probeer echt je rust te pakken.
  Ik werk momenteel helemaal niet meer ivm harde buiken.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van vrijdag, 1 mei 2020 tot en met donderdag, 7 mei 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50