Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1117)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Wendydejong87

  Gisteren weer voor controle geweest. Gelukkig gaat allea nog steeds goed . Wel wordt als de kleine zich niet eerder meld met 38 weken ingeleid. Over twee weken weer en daarna groei echo en vanaf dan elke week naar de gynaecoloog

 • Aroc90

  25+2🥰

 • Miiepj-aapie

  25.3 🥰 voel me meisie zo duidelijk elke dag weer. Zalig! Vorige week was ze zelfs 1 avond helemaal van slag de dag erna super stil en rustig. Ik verslikte /stikte hevig merkte echt dat de kleine daar last van heeft gehad.

  Jullie al uit over de naam van de baby?

 • Marloes91
  Vele zullen mij gemist hebben. Maar wist mijn inloggegevens niet meer. Maar ben er weer.. momenteel 25+1 weken zwanger. Tijd gaat snel. Wetend dat er over 12 weken waarschijnlijk een klein meisje in mijn armen ligt gaat het helemaal snel. Ik voel me alleen helaas nog bagger slecht. Heel moe en duizelig. Bloeddruk van 88/50 en ben begonnen aan floradix.. kleine meid doet het onwijs goed. Ook is hier het kamertje zo goed als klaar. Bedje staat al klaar. Zo fijn!
 • FrutselRietje

  Jaaa week 25 +1! Het gaat ineens snel!

  Nog wat spullen over kunnen nemen van een collega, heel fijn. Word steeds echter :D

 • Windje

  Week 25 whoop whoop, zwanger zijn gaat snel, de tijd vliegt echt voorbij!!

 • Babyfox

  Hallo week 25! Af en toe terug opstoten vab misselijkheid, slechte nachten, onrustige benen, bekkenpijn. Ik ben doodop en zit op een emotionele rollercoaster. Het uit werken gaan is pittig omdat ik me door de vermoeidheid niet kan concentreren. Zo zin om in m’n cocon te kruipen… nog 9 weken werken.
  Frummeltje beweegt heel goed, daar geniet ik zo ontzettend hard van!

 • Anonymous1991


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zondag, 23 januari 2022 tot en met zaterdag, 29 januari 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden