Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1133)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • babyvier

  Vanmorgen suikertest gehad, ging prima. Nu afwachten op het resultaat, maar als ik die cijfers zo zag is het prima.

 • babyvier

  Weer een week verder. Nog steeds erg moe, snel duizelig en last van maagzuur.

 • Derde-keer-geluk

  Lekker he...het komt nu echt steeds dichterbij! Naar he dat maagzuur ik heb er ook echt zo een last van super vervelend. Maar verder voel ik mij gelukkig prima genoeg energie nog..alleen nog last van die vervelende jeuk steeds dat belemmerd mn nachten wel.

 • ProudmommyOf3

  25 weekjes 💙

 • jolansen

  hallo dames :) ik dacht ik ga jullie ook joinen met de 25 weken club !
  Klein beetje over mezelf : heb dochter van bijna 11 , zoon van 8 en nu dus zwanger van nog een zoon! Inmiddels wel een andere papa een super lieve bonus papa ,en goed contact met de papa van de eerste 2
  Wat een verschil per zwangerschap , lekker veel vocht vasthouden en maagzuur deze keer maar is het helemaal waard !

 • Liza37

  Welkom! Wij zijn precies dezelfde dag uitgerekend, grappig! Voor mij mijn eerste en ook laatste kindje ( ben 37 dus wat later begonnen). Hier gelukkig geen kwaaltjes nog, hopelijk blijft dit zo.

 • babyfluit

  Week 25! 🥰❤️💕 zo dankbaar! Alleen steeds ontzettend ziek en totaal geen energie meer. Zolang baby goed blijft groeien, heb ik het er voor over ❤️

 • Liza37

  Awww vervelend dat je ziek bent! Door de zwangerschap of iets anders onder de leden? Hoe gaat het verder met je?

  Hier gaat het super, 25 weekjes alweer en voel m’n meisje veel bewegen, erg speciaal zeg ❤️❤️ Hoop dat je inmiddels beter bent!

 • babyfluit

  Lief van je!❤️ Ik denk dat ik nu steeds ziek ben omdat m’n zoontje van alles mee neemt van de opvang 😂 heerlijk is dat gevoel hè, dat ze zoveel beweegt! Ik kan niet wachten tot januari 🥰

 • Shrimp

  Nou veel visolie naar binnen werken dan 🤣 wil nog op vakantie met 36+wk

 • Justlivingtothefullest

  Jaaa hier ook 25w1dag zwanger kan niet meer wachten😭😭😭😭

 • Suusoe

  25 weken alweer 😍.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zondag, 14 mei 2023 tot en met zaterdag, 20 mei 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50