Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (844)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Brendaaaaa

  Oh help.. Vandaag week 25 ingegaan en wat een pech week. We starten met de buikgriep. Ik heb me nog nooit zo ziek gevoeld en kan echt niets binnenhouden. Blijkbaar vindt mijn kleintje dit ook niet leuk!😥 heel onrustig, veel bewegingen, wat voor NOG meer pijn bij mij zorgt. Hopelijk snel beterschap dat ik deze week nog kan genieten!

 • PuppyWaf

  25 weken

 • CoCo29

  die weken vliegen voorbij he!
  ik schuif morgen al op naar week 26..
  straks weer een bezoekje aan de vk. ben benieuwd.. zou t 1 na laatste bezoek zijn want vanaf 30 weken loop ik weer bij de gyn. aan de ene kant fijn maar wel een hele onderneming 20 min heen rijden naar t ZH altijd lange wachttijden druk druk druk daar. en dan weer 20 min terug. en de vk zit hier aan t eind van de straat ..

 • PuppyWaf

  Oh dat is zeker wel een heel verschil qua afstand zeg!!
  Maar het positieve aan de gyn vind ik altijd de extra echos!
  Ergens hoop ik ook bij een gyn te komen 🤭
  Hihi erg he. Gewoon om te kunnen spieken.

  Maar de weken vliegen voorbij. Het lijkt net gister dat ik een positieve test in handen had.

 • M.E.

  😍 weer een weekje dichterbij! Gaan we toch alweer een soort aftellen hè

 • PuppyWaf

  Ja het komt nu al best dichterbij.. die uitgerekende datum. Spannend! Alles goed met jou?

 • M.E.

  Ja hoor, alleen die vermoeidheid blijft wel hangen en helaas spataders die flink uitbreiden. En met jou?

 • PuppyWaf

  Ik kan slapen als een baby maar echt moe valt mee. Haha
  Vergeetachtig en niks meer van de grond af kunnen pakken is een probleem. Haha
  Bandenpijn.

  Maar verder prima :)

  Owja wel voelde ik mij vorige week donderdag tijdens werk ineens heel beroerd. Alsof ik elk moment flauw kon vallen. Dat vond ik wel beetje eng. Gelukkig was dat tot nu toe de enigste keer

  Maar verder gaat alles oké. :)

 • M.E.

  Ohh jaaa ik ben ook zo dement als een deur haha

  Oh wel schrikken als je ineens zo beroerd bent. Hopelijk blijft het bij die ene keer

 • Esy

  Hoi hoi!

  Hoe gaat t met jullie?

  Wij hebben gister rondleiding gehad in het nieuwe geboorte centrum van het ziekenhuis. Dat maakt het toch ineens wel erg echt allemaal!
  Ik ben medisch, dus heb geen keuze, maar weten jullie al waar en hoe jullie bevallen willen?

 • 3bloem

  ik ben ook medisch, 2 x keizersnee gehad, dus mag het niet meer natuurlijk proberen. ben benieuwd hoe het einde gaat lopen, 2 x zwangerschapsvergiftiging gehad en dus nooit de 39 week gehaald (das wanneer ze de keizersnee willen doen) maarja heb ook zware bekkeninstabiliteit helaas. maar ben aan het aftellen, we krijgen er wat moois voor terug

 • CoCo29

  hoi hoi
  hier ook medisch.. vanwege 1 eerdere KZ .. bij de 2e was ik met 40 weken ingeleid. Toch hoop ik stiekem dat dit ukkie zich wel wat eerder aandiend want bij alle zwangerschappen was ik vanaf 36 weken 1 brok ellende.. veel klachten en pijn en was er beide keren zo klaar mee dat ik gewoon zat te huilen
  denk dat zo rond de 37/38 weken toch wel de fijnste tijd is om te bevallen.
  maar ach we gaan t zien.. vandaag 25 weken!

 • Esy

  Oh erg he!
  Dat huilen van ellende, de pijn, het maagzuur en nog steeds amper slapen heb ik nu al. :booboo
  Ze is echt de aller aller laatste, maar ik ben der zo klaar mee. Ik kan echt niet genieten gewoon. Zou zo graag willen dat je die 10 weken ff vooruit kan duwen 🙈

  Hoe gaat het me je blaas? Was de test na de kuur wel goed?

 • CoCo29

  ja ik probeer wel echt te genieten omdat dit echt t laatste kindje is. heb altijd gezegd 3 is de max en wil mij geen enkele keer meer zo ziek en misselijk voelen. nu echt klaar hihi maar deze zwangerschap gaat gewoon mega snel !! nu echt gelukkig even nergens last van. de kuur heeft goed zn werk gedaan. ben al een week vd harde buiken enz af. alleen dat plassen in de nacht en daarna in slaap komen poehhh dat is ff een dingetje hoor. en dan de klok een uur vooruit bahhh ben nu nog sneller moe. Woensdag weer naar de vk en volgende week pret echo vervelend dat jij nu al die ongemakken al ervaart. maagzuur is zo vervelend!!

 • Esy

  Wat fijn dat de kuur zijn werk gedaan heeft! Ik snap je heel goed hoor. Deze 4e is hier ook een groots onverwacht kadootje ❤️

  Ik heb echt last van die vergroeiing en zenuwblokkade. Maar me buik is ook deze keer weer gigantisch groot. Dat helpt ook niet 🙈

  Ik mag ook woensdag weer naar de verloskundig, dat is altijd leuk. Hartje luisteren zo bijzonder 😍 En een echo, wat leuk!!!! Ik hoop dat we straks een goei/liggings echo aangeboden krijgen. Anders was de 20 weken echo de laatste hier 😔

 • Peye3

  Hier ook in het ziekenhuisbevallen ivm hoge bloeddruk, bij de vorige 2 bevallingen ingeleid met 38 weken. Ben tevreden over hoe alles is gegaan. Ben benieuwd hoe de derde bevalling wordt.

 • Esy

  Ik moet ook in hst ziekenhuis. Ben 3 keer ingeleid tussen 38 en 39 weken. Ivm een vergroeiing in me rug met zenuwbeknelling.
  Deze keer zal ik weer ingeleid worden tussen 38 en 39 weken.

 • Peye3

  Het is idd ook medisch van jou, hoop ook met deze de 38 of 39 ingeleid te worden, hoef ik de 40w niet te wachten en ik weet waar ik aan toe ben.

 • Esy

  Dat is wel zo lekker he! Zeker omdat het allemaal niet zo lekker loopt die zwangerschap als je medisch bent. Dan is een “eind datum” echt prettig!

 • Peye3

  Precies, ik ben een controle freak en als ik een datum heb hoef ik niet voor verrassingen te staan. Maar moet nog geduldig zijn😅

 • Esy

  25 weken! 🥳
  T begint echt op te schieten nu 😁💓

 • Oemmm

  25 weken aangetikt👏🏻

 • Kimmetjuh90

  Jeey 25 weken dansje :)

 • Kim_V

  Hallo,

  momenteel op 25w 5d.
  Ik heb nog niet al te veel last,al merk ik dat ik mijn humeur niet meer zo in de hand heb. Ik reageer veel feller en kan op het werk veel minder verdragen van de kinderen...Ik schaam me bijna als ik de dagen aftel tot aan mijn verlof...
  😔
  Dit is normaal niet wie ik ben... Zijn er nog die dit ervaren?
  Gelukkig zijn er ook nog goede dagen hoor!! 😁😁

 • Annelijn

  Hallo lieve dames! Sinds gister 25 weken! Mn kleine meisje trappelt er vrolijk op los en ze reageert echt ineens heel erg op mij de laatste dagen! Word daar zo blij van! Voel me dan een soort verliefd als ze dat weer doet haha! Hebben jullie dat ook? Behalve dat in mezelf fysiek niet meer zo zwaar kan belasten, gaat het allemaal nog heel erg goed gelukkig! Veel liefs voor jullie allemaal 😘

 • wish2bmom88

  Hier de laatste dagen wat rustiger. Hij beweegt nog wel goed, gelukkig. Ik vind het, ondanks dat ik hem voel, toch nog steeds onwerkelijk.

 • Annelijn

  Ja herkenbaar hoor! Het idee dat er echt een mensje in ons lichaam groeit en leeft blijft zo moeilijk echt te bevatten! Daarom extra fijn steeds als er dan beweging is!

 • Denise-Jay

  Sinds vandaag 25 weken. Ik kan helaas ook een stuk minder door mijn bekkeninstabiliteit.. Balen nu het mooie weer er weer aan komt en ik het liefste km langer zou willen lopen met mijn kleine meisje in de wagen maar blij ben als ik van de winkel weer bij huis ben. Dan kwam ik s'avonds bijna niet meer lopen maar goed ik wil ook lekker naar buiten met me meissie. Verder gaat de zwangerachap echt mega snel met nog een dreumes die de hele dag aandacht wil Haha ;) Ze is er zo.

 • Annelijn

  Ja dat heb ik ook steeds, dat ik eigenlijk meer wil wandelen! En steeds als ik het doe ga ik per ongeluk te ver.. Moeilijk om die steeds verschuivende grenzen goed aan te voelen. Leuk dat je al een meisje hebt en ook wel fijn misschien dat de tijd daardoor voorbij vliegt! Ik vind het de laatste week ineens weer heel lang duren allemaal, ongeduldig om mn kleine te ontmoeten hihi!

 • Mimzzy

  Hier ook de hele dag maar door.. bovenin begint het nu ook als duwen te voelen.. voetjes tegen mijn ribben aan geloof ik.. binnenkort groeiecho om te kijken waarom de baby 3 weken voor ligt op de groei.. ben nu 26 weken maar de groei past eerder bij 29 a 30 weken.. zwangerschapssuiker is al getest en was goed dus dat is uitgesloten.. echo moet meer duidelijkheid gaan geven.. spannend.

 • liefje04

  spannend..! wanneer heb je de echo?

 • Mimzzy

  Aankomende vrijdag heb ik een controle en dan plannen ze de echo in bij 30 weken.. maar aankomende zaterdag heb ik een pretecho staan in 3/4D ben benieuwd of zij ook vind dat de baby voor ligt op de groei.. ben daar wel benieuwd naar..

 • Annelijn

  Oh ja snap ik, ik ben ook benieuwd! Hou ons maar op de hoogte dan!

 • liefje04

  bijzonder he? hier ook, als ik (of m'n man of kids) een hand op mn buik leg dan voel ik meteen reactie! echt een geweldig gevoel


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van maandag, 29 juli 2019 tot en met zondag, 4 augustus 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50