Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (971)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mmn90

  Oke, zoals ik jullie hoor moet ik dit toch wat meer serieus nemen. Als ik even niks doe word het uiteindelijk ook minder maar heb thuis ook nog een dame van 1,5 rondlopen. dus thuis rustigaan doen is ook nog lastig. Daarbij heb ik lichamelijk zwaar werk. Toch maar eens de verloskundige bellen

 • Poemelke

  Zou zeker rustiger aan gaan doen! Ik heb lichamelijk ook zwaar werk. Werk in de zorg. En zodra ik 1 dag heb gewerkt heb ik veel last van harde pijnlijke buiken, wat ook continu gespannen is en veel bekkenpijn. Rusten is echt het enige wat helpt.

 • Mmn90

  Oke, ik werk ook in de zorg en heb inderdaad hetzelfde als jou. Na een dag werken pijnlijke harde buiken. Werk jij nog volledig?

 • Mmn90

  25 weken alweer. Wat gaat het snel. Ik heb sinds een aantal dagen last van een gespannen buik. Geen harde buiken want die komen en gaan maar dit blijft. Soms doet het ook best pijn. Iemand hier ervaring mee? De kleine beweegt gelukkig wel veel dus dat is wel een geruststelling

 • Poemelke

  Ik heb dat ook nu al 2 weken. Zijn toch harde buiken. Alleen het trekt niet weg. Mij is geadviseerd door vk 1 week bedrust te nemen. Dit hielp dan ook goed. Echter na mijn rust week weer gaan werken enzv en nu weer met harde buiken thuis. Op advies van bedrijfsarts ga ik nu ook 12 uur minder werken... Luister goed na je lichaam!

 • kimberly106

  Hier ook gespannen harde buiken al sinds week 21 .
  Probeer echt je rust te pakken.
  Ik werk momenteel helemaal niet meer ivm harde buiken.

 • anabanana-<3

  25 weken alweer, baby ligt sinds een paar weken op de vaste plek aan de rechterkant, compleet in stuit😂 ik maak me er geen zorgen om want het kan altijd veranderen. Afgelopen week steeds vaker kunnen voelen dat ze de hik heeft!!🥺😍😍 Ze probeert het weg te trappelen maar het gaat maar niet weg😂. Verder gaat het met mij top, af en toe slaat nierstuwing weer toe maar daar heb ik nu pijnstilling voor. Begin wel al wat striemen te krijgen op mijn benen.

 • Roadtoafamily.92

  Wat hebben jullie allemaal al klaar of mee bezig?

 • Blije_gup

  Nog niks gedaan. Veel te druk op werk ivm Sint/kerst.
  We gaan in kerstvakantie de babykamer verven en inrichten.

 • PZK

  Muren babykamer klaar😄 kamers andere kids klaar. En nu beetje beginnen babykamer klaar maken en heb al wat dingetjes gekocht. En druk aan t namen bedenken. Nu met de 4e zijn we niet zo snel nog haha. En jullie?

 • PowermommyvanJ

  @kimberly106 is kan niet meer op je reageren onder mijn bericht, maar ik ben nog niet met de geboorte kaartjes bezig. Wel weten we dat we het via de mail willen versturen ipv per post.
  Heb bij mijn zoontje een paar negatieve opmerkingen gehad omdat ik dus even een (kraam)week wilde wachten met kaarten versturen. Ik moest een week op bed blijven na mijn bevalling en nog kreeg ik commentaar (terwijl mijn zoontje 1 dag oud was) dat ik ze al had moeten versturen. Dus nu doe ik het via de mail dat kan ik vanuit mijn bed doen wanneer ik daar zin in heb.
  Wel zijn we nu bezig met de babykamer heb net de behangrollen binnen en over 2 weken gaan we beginnen. Hebben net mijn zoontje zijn peuter/dreumes kamer af dus die is sinds vandaag naar zijn nieuwe kamer😁

 • kimberly106

  leuk hoor je zoontje naar zijn nieuwe kamer 😀hoe vond hij zijn 1e nachtje? .
  Hier ook bezig kamertje voor onze zoon gereed te maken.de baby kamer paar kleine aanpassingen en dan is die ook klaar 😀
  Hier helaas slecht nieuws gehoord over mijn moeder ze heeft kanker en leek allemaal na operatie goed te gaan maar toch nu vervolg stappen en spanningen de komende 10 weken .

 • PowermommyvanJ

  Ja ging allemaal onwijs goed met het slapen in zijn nieuwe kamer! Wij gaan in de babykamer het behang veranderen en de indeling en de rest blijft ook wel een beetje hetzelfde. Alleen roze accessoires😁
  Zitten we ongeveer in hetzelfde schuitje. Heb nu 1,5 maand geleden te horen gekregen dat mijn vader 2 hersentumoren heeft en longkanker. Het is niet meer te genezen maar wel levensverlengend. Dus een hoop stress gehad en nog steeds wel.. daarom helaas ook heel veel harde buiken en al op mijn kop gekregen van de verloskundige want die is heel bang voor een vroeggeboorte omdat er nu zoveel stress en alles is🙁

 • kimberly106

  voor jou heel heftig van je vader jeetje,en met je nichtje?
  Moet je nu ook meer op controle komen bij de verloskundige ? en ook baarmoeder meting gehad?

 • PowermommyvanJ

  Ja we moeten er nu het beste can maken met mijn vader.
  Mijn nichtje is nu lekker thuis en doet het super goed😁
  Nee moet niet meer op controle komen ofzo. Mijn verloskundigen zijn daar in tegen af en toe wat raar..😂

 • PowermommyvanJ

  En we zijn weer een week verder!😍😍
  We tellen langzaam af tot maart. De Decembermaand gaat toch altijd zo snel voorbij met feestdagen en alles dus zitten we zo in 2020!😁
  Merk echt dat mijn kleine meid minder ruimte heeft in mijn buik, voel haar nu zo goed steeds ook al ligt mijn placenta aan de voorkant.
  Ze reageert ook zo goed op haar grote broer echt super schattig.
  En wat een verschil in mijn zwangerschappen. Mijn zoontje reageerde altijd op zijn papa als bij met zijn hand of hoofd op mijn buik lag (nooit op mijn hand..) en mijn kleine meid die reageert af en toe op papa maar wel onwijs op mijn hand😊
  Kan niet wachten tot we haar lekker bij ons hebben en ons gezinnetje compleet is💙💝

 • Momtini

  Nou dat is zeker een voordeel met die feestdagen he! 🥰 Vliegt voorbij deze maand!

  Ik merk het ook dat er minder ruimte is, ik weet niet wat ze allemaal.doet maar ze loopt onwijs te duwen , gister was het bovenin keihard en nu onderin , het werkt alleen als ik even ga liggen dat het minder word haha.maaja dat gaat niet de hele dag 😅🤓

  Voel je je verder goed? 🙂

 • PowermommyvanJ

  Ja gelukkig voel ik mij goed.
  Wel heel moe, af en toe hardebuiken, rugpijn en vaak moeten plassen. Maar dit heb ik ook bij mijn zoontje gehad dus ben er nu wel aan gewend.
  Hoe voel jij je?😁

 • Momtini

  Vervelend die dingen ja ☹ Het went wel ja haha maar niet fijn vooral die vermoeidheid!! Moet je veel rustiger aan doen vanwege de harde buiken of heeft t een andere oorzaak?

  Ik voel me ook best goed! Ook alleen snel moe, en ik kan erg emotioneel reageren pff 😂😂 Is op t werk niet zo handig! Maar goed, kan het nog aardig onder controle houden. En verder merk ik dat het fysiek wel Zwaarder word, buik word groter dus tillen en trappen lopen, bukken etc is gewoon wel zwaar 😅 Voel mijn banden laatste tijd ook.wel aardig trekken /krampachtig gevoel, maar de kleine zit vaak erg laag ook te rommelen en te duwen😉 maaar verder gaat het wel goed! 👍

 • PowermommyvanJ

  Heel herkenbaar allemaal, hier ligt ze ook erg laag.. en mijn zoontje van 14 maanden die verschoon ik nu ook beneden zodat ik niet veel trap hoef te lopen.
  Ik moet het heel rustig aan gaan doen van mijn verloskundige want ze is bang voor een vroeg geboorte door alle stress om mij heen met mijn familie. Maar ben zelf een perfectionist dus wil het liefste alles zelf doen en de touwtjes in handen houden maar dat moet ik nu toch wel meer loslaten.
  In de avond lekker op tijd naar mijn bedje (8 uur liggen) dan kan ik genoeg rust houden vind ik altijd zelf😂😂

 • kimberly106

  yee 25 weken heerlijk @@ hier ook echt een hele druk meisje en vooral laag in me buik.
  Hier ook op advies verloskunde niet meer werken en hoog nodige mag ik doen op een dag !
  wel lastig ivm ik een bezige bij ben en 2 kindjes heb rondlopen maar alles voor de kleine ,harde buiken blijven enkel wel aanhouden helaas.
  zijn jullie al over de geboorte kaartjes uit ?

 • Momtini

  Wel gek gevoel is het he dat lage gerommel! Eergister was t zo gek, toen lag ze denk ik overdwars bovenin, had een hele harde plek , en een erg drukkend gevoel. Met een warme douche erop werd t minder maar veranderde mijn buik in een golfslagbad haha echt apart 😂 nu ligt ze weer laag denk ik, opnieuw een hoop gerommel onderin!

  Oh oh dat is niet niks, ontzettend vervelend alle extra stress.... hoop dat het je lukt los te laten 🤗

 • Momtini

  Morgen 25 weken! Echt af tellen hoor tot mijn verlof pff 😅 Zin in werken neemt nu al af, ik wil gewoon thuis zijn en poetsen en opruimen hahaha! 😂

  Maar goed zo ver is dat nog lang niet, tot die tijd maar rustig afwachten! Voel me sinds 2 weken weer beter, bloeddruk is weer wat hoger gelukkig. Slapen word wel steeds vervelender, vaak onrustig en oh die dromen!! Maagzuur gaat ook toenemen vooral.na het avond eten, maar verder gaat het best goed 😊 Een drukke dame is het van binnen, wat ik niet gewend ben van mijn eerste dochter hihi

 • Renatelily
  Moest bij de vorige nog een foto haha zie nu pas dat ie niet geupload was. Maar hier is ie. 💙
 • Flove

  Mooie echo foto ☺️ !


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van maandag, 23 maart 2020 tot en met zondag, 29 maart 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50