Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (724)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Yuul

  Vorige week de glucose tolerantie test gedaan en helaas heb ik verhoogde waarden. Ik krijg nu een afspraak bij de gyneacoloog, maar verder weet ik nog niet precies hoe en wat. Ik maak mij nu best wel zorgen. Er is wel veel over te lezen, maar is er iemand die mij iets meer kan vertellen uit eigen ervaring. Het voelt nu of ik enorm heb gefaald.

 • Marrit27

  Jijzelf kan hier totaal niks aan doen, je hebt echt niet gefaald .ik heb vanaf mijn 8e al diabetes. Alle 3 de zwangerschappen verschrikkelijke waardes gehad. We hebben alle scenarios wel gehad. Ziekenhuis opname ed.. ik heb 2 gezonde jongens die eerder geboren zijn omdat men vreesde dat ze klachten gingen ondervinden van mijn waardes.
  Natuurlijk is elke zwangerschap anders en moet je natuurlijk zo goed mogelijk je best doen om he waardes goed te houden.
  Regelmaat en met mate is belangrijk.
  Helaas maakt t voor mij geen piep uit wat ik doe😂 mijn diabetes gaat zn eigen leven tijdens de zwangerschappen.
  Vooral niet teveel zorgen maken;) dat is ook niet goed voor je.

 • Yuul

  Bedankt voor je reactie Marrit! Ik heb dinsdag een afspraak bij de diabetesverpleegkundige. Ik probeer mij niet te veel zorgen te maken en hoop dat ik mijn waarden onder controle krijg met wat aanpassingen in mijn voeding. Merk jij het ook als je waarden niet onder controle zijn?

 • Marrit27

  Succes! Ja dat merk ik wel.. zowel te laag als te hoog. Word erg moe en strontchagarijnig🤭

 • Yuul

  Ja dat is niet fijn dus. Dan wens ik jou ook succes en ik hoop dat die laatste 3 maanden zo fijn mogelijk zijn 💕

 • alie22r

  Vaak moet je prikken om je dagcurve te bepalen. Is hij veel te hoog? Bij mijn vriendin was hij 0,1 te hoog en daarna nooit weer. Verder krijg je afspraak met diëtist, en als het heel hoog is hoef je pas te spuiten. Ik snap dat het schrikken is, je komt gelijk in de medische molen. Maar geef jezelf niet te veel de schuld, er zijn zoveel oorzaken.

 • Yuul

  Bedankt voor je bericht! Ik ga morgen naar de gynaecoloog, zij zal mij doorverwijzen naar een diabetesverpleegkundige om zoals jij ook al aangaf instructie te geven over het prikken en voeding. Ik hoop dat het bij mij ook meevalt.

 • alie22r

  Ja ik hoop het ook voor jou, en nogmaals geef je zelf niet de schuld he! Veel succes🍀😘

 • Yuul

  Fijn dat je suikertest goed was, je hebt al genoeg op je bord. Zo'n medische molen zorgt er idd voor dat je minder geniet van de zwangerschap, heel fijn dat je dat nu weer kan en doet! Ga ik ook weer doen 😊De gynaecoloog heeft gister bij mij wel weer wat rust gebracht gelukkig. En ja die schopjes zijn zo heerlijk ☺️

 • Yuul

  Bedankt voor je lieve reactie! Echt heel fijn ❤️
  Hoe is het met jou? Hoe lopen de controles?

 • alie22r

  Ja gaat op zich goed. Wel hele medische molen door de schisis die bij de baby gezien is. Je krijgt vooraf gesprekken met maatschappelijk werk, plastisch chirurg en logopedist. En alle extra echo's. Maar gelukkig is alles verder heel goed. Suikertest was ook goed, terwijl ik wel verhoogd BMI en diabetes in de familie heb. Nadeel is alleen van als je een keer in die medische molen zit je vergeet er ook nog van te genieten. Maar probeer nu wel weer echt van de schopjes en bewegingen te genieten!

 • Sleeperson

  Gisteren terug een echo gehad van de meisjes. Ze wegen +/- 750 gram. Dus ze lopen nog steeds lichtjes voor op de curve 💪 De meisjes maken het de gynaecoloog niet gemakkelijk om alles goed te zien. Ondanks dat ze elk hun vruchtzak hebben kruipen ze zo dicht mogelijk bij elkaar. M'n baarmoederhals zag er ok uit. Dus voorlopig geen teken van vroeggeboorte 😊 Ze stelt voor om binnen 2 weken naar de huisarts te gaan voor de test met het suikerwater en bloedafname om te controleren of ik geen bloedarmoede heb. En dan binnen 4 weken terug een echo. Het is een aangename vrouw. Oei zegt ze, je bent al 10 kg bij. Waarop ik antwoord nee zelfs al 13 kg.😂 Ochja zegt ze je bent slank je mag wel wat bijkomen. Ik kan overdag moeilijk weerstaan aan snoep of een lekker stukje chocolade. Ik geef het eerlijk toe 😂🤣

 • 3love

  Klinkt goed, fijn!

 • Sleeperson
  Vandaag 25 weken zwanger van onze meisjes. Phoew mijn buik groeit en groeit. De rugpijn begint vanaf nu wat te komen. Maar kan zeker niet klagen. 😁 Morgen terug een echo bij de gynaecoloog.
 • 3love

  Meid wat een beschaafd buikje voor een tweeling! Netjes hoor!

 • Sleeperson

  Het voelt niet zo. Mijn rug spreekt dat al tegen 😂🤣

 • 3love

  Dat geloof ik, je gewicht zit aan de voorkant plus je bent slank ;) ja dat voel je wel! Zwem je? Dat is wellicht fijn voor je lijf! Ik zweer erbij

 • Sleeperson

  K'durf niet gaan zwemmen om 2 redenen. De laatste keer ben'k 2 x aangeraakt geweest. En zonder bril kan ik niet zien door wie. En nu zou ik bang zijn om uit te glijden 🙈

 • 3love

  Jak, dat zijn nare dingen om mee te maken.... wij hebben speciale uren voor zwangeren in warm water dat scheelt wel, ik zwem met bril ;) zie anders ook niet zoveel

 • Mpwv

  Alle fijne extra vrije dagen zijn nu helaas voorbij, weer back to work. Was even wennen vanmorgen haha.

  Ik voel me vandaag echt een tonnetje.. mijn buik heeft opeens een hele grote groeispurt gemaakt volgens mij. Hebben meerdere dit?

 • seilram

  Hihi ja ik ben ook zo moe. Hebben jullie dat ook? Heb ook veel stress dat de verbouwing te lang duurt want het ligt nu al een tijd stil. Misschien vergt dat ook bergen energie.
  Wel leuk dat je buik zo goed groeit. Mijne is ook veel groter dan bij de eerste. Ik heb er nog niet veel last van of zo. Ja met hurken voel ik me een walrus hahaha. Verder alles goed bij jou? Nog controle gehad?

 • mpwv

  Ja ik ben ook wel echt moe, iets met een kast leveren wat bij 2 leveranciers mis ging 5 weken moeten wachten, uiteindelijk showmodel ergens opgehaald, paste niet door het trappengat uit elkaar draaien midden in de woonkamer in delen naar boven en daar weer in elkaar. Ik denk inderdaad dat we misschien wel zo moe zijn door de stress die erbij komt kijken.

  Haha ja herkenbaar, dat heb ik ook wel met bukken etc. Als ik dan m'n veters ofzo wil strikken.. of snachts elegant omdraaien in bed en het bed uitstappen om weer eens te gaan plassen.. . Ja volgens mij groeit hij gewoon rustig door. Ik heb 6 juni pas weer controle. moet nog eventjes wachten. En jij?

 • seilram

  Is echt dat meen je niet kreeg je wel korting dan! Fijn dat hij eindelijk boven staat! Hier ook 6 juni controle maar had afgelopen woensdag ook. Ik kwam niet zo goed uit dus had de verloskundige gezegd kom maar even een week korter op elkaar. Ik moet bloed prikken voor neg resus. En met 30 weken een echo voor de groei. En dan weer naar de verloskundige. Geeft niks hoor
  Omdraaien lukt me nog wel hihi. Slaap wel met een kussen tussen de benen en 1 onder de buik. Voor b.i. Maar dat gaat goed nu. Het lijkt trouwens wel of de kleine uk een ander ritme heeft. Nu 's nachts veel aan het bewegen en overdag wat rustiger. Hoop dat het weer omdraait straks heb ik een nachtbraker

 • Mpwv

  Ja wel korting gekregen. En even heeeel duidelijk gemaakt dat de service niet slechter kon, hormonen zaten ook erg in de weg . Nouja zolang jij je er ook maar niet druk over maakt zie je je dochtertje wel weer extra! Is dan ook wel weer fijn! Ik slaap inderdaad ook met een ‘voedings’kussen, mijn partner lag er laatst ook mee tussen zijn benen en vond het zo fijn dat we elke avond discussie hebben of hij niet het andere uiteind mag . Jij mag vandaag alweer over naar week 26! See you there!

 • Linda-pinda
  Morgen 26 weken en de kleine is me dan toch aan het verbouwen🤣😃
 • seilram

  Hoi hoi wat leuk zeg! Lekker genieten zo

 • Linda-pinda

  Heerlijk gevoel!probeer hem elke x te filmen maar zodra ik de camera aanzet... stopt meneer...🤣 maar deze had ik

 • seilram

  Hihi ja dat ken ik. Ik heb dat met laten voelen

 • hope-of-angel

  hoi dames,
  wat een herkenbare verhalen allemaal en super leuk om te lezen. Dit is de 1e x dat ik hier iets schrijf. ben normaal niet echt een type dat dit doet. ik ben nu ook 25 weken en 2 dagen zwanger van ons 1e en tevens laatste kindje. het is voor ons t grootste wonder in ons leven. na ruim 4,5 jaar proberen met iui en ivf is het uit eindelijk gelukt met ivf - icsi en eicel donatie. van de 4 embryo's is de laatste blijven plakken we hadden er niet meer op gerekend en zijn dus net als iedereen intens gelukkig met onze kleine diva
  de 1e 4 maanden ben ik veel misselijk geweest maar nu gelukkig niet meer. helaas heb ik nu veel last van mijn bekken en heb veel harde buiken die soms erg onprettig zijn. ik besef dat ik minder moet gaan werken al vind ik dat wel erg moelijk. ben geen stil zitter en vind altijd wel iets om te doen. dat maakt t genieten van de zwangerschap soms ook erg moeilijk vooral omdat ik erg hoog in mijn emoties zit. iets wat ik ook al heb zonder zwangerschap. maar telkens de schopjes en t draaien voelen van onze kleine diva brengt ook een hoop blijdschap met zich mee en probeer ik daar van te genieten. het is allemaal nog steeds zo onwerkelijk en niet te bevatten dat er een mooi klein meisje groeit in mijn buik waar we strax heerlijk van kunnen genieten. elke dag is er weer 1 die ze ons niet meer afpakken. bij ons weet iedereen van alles af zelfs t geslacht en de naam konden we niet voor ons houden. we zijn gewoon te blij en gelukkig.

 • seilram

  Hoi hope of angel
  Wat een bijzonder verhaal! Geniet lekker van alles en doe wat goed voelt!

 • Roos86

  Elke zwangerschap en nieuw leven is een wonder, maar kan me voorstellen dat het na zo'n heel traject extra wonderlijk en bijzonder voelt! Gefeliciteerd!

 • Brietje79

  Gister 25 wkn! Na 3 wkn hoofdpijn, hartkloppingen, vocht vast houden en eiwit in urine, voel ik mij nu iets beter na verhogen van medicatie.
  Babygirl doet het goed en is lekker actief. Denk dat zij dr broers achterna gaat kwa ninja en mijn ribben ook bont en gaat schoppen! 🙈🙈🙈

 • No-more-coffee

  25 weken vandaag! Weer een weekje verder... Het schoppen word steeds meer en duidelijker (is mijn 1e zwangerschap) , geniet daar erg van!! 😊 Voel me ook best goed en fit , ben wel snel moe maar goed daar valt nog mee te leven 😎 Hoe gaat t met jullie ?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van vrijdag, 23 november 2018 tot en met donderdag, 29 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50