Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (853)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Ramona175

  Vandaag al weer 25 weken en 2 dagen.
  Zou eigenlijk bezig moeten zijn met inkopen doen voor de kleine en kamer maken en inrichten.
  Maar dat kan helaas nog niet.
  Niet wetende hoe en wat na de geboorte door zijn hartafwijkingen moet hij 5 maanden in het ziekenhuis liggen en weet dus niet of hij kleren aan mag vanwege de openhartoperatie.
  11 juli maar eens vragen hoe het allemaal gaat lopen en wat ik moet halen voor onze kleine man.

 • Yvonne888

  Hopen op het allerbeste voor jullie kleine man.

 • Ramona175

  Dank je wel☺️

 • Anne-Sofie

  5 maanden! Dat is lang. Spannend hoor. Ik hoop dat uiteindelijk alles goed komt met je kindje

 • Ramona175

  Ja dat wordt zeker lang maar alleen het beste voor ons kleine mannetje.

 • LieveMara

  Whoop whoop💕25! 💕 Geschildert kamertje is er al maar het kopen en inrichten moet nog beginnen.

 • Anne-Sofie

  Iedere avond als ik mijn hoofd op m'n kussen leg, begint in mijn buik de cursus kick-boxen voor dummy's
  Super leuk natuurlijk!! maar een nachtje goeie slaap zou ook wel fijn zijn

 • LieveMara

  Herkenbaar Ik zei al tegen m'n vriend de slapeloze nachten beginnen nu al Maar gisteren was ze overdag met me wakker en kon ik wel slapen. Dus 't wisselt nog :) en anders overdag wat slaap pakken 🤗

 • Ottedotje
  Moest dit even met jullie delen hoor.. precies 25 weekjes zwanger vandaag van ons dochtertje!
 • Anne-Sofie

  Super mooi! wat een schattig meisje

 • mijn~meisje

  deze week bij de vk geweest en mijn baarmoeder is dus veel te groot. Dus binnenkort krijg ik een groei echo. Gelukkig hoefde ik niet meteen een suiker test te doen

 • Saar1986

  25 wkn wat gaat het hard nog even en we zitten in het laatste trimester een gek idee dat ik over 12 tot 13 wkn de kleine vast heb tot nu toe is alles goed maandag weer controle en dan mag met 29 wkn weer een echo zus schrok hoe hard de kleine man al kan schoppen

 • momalies

  25 weken alweer

 • tienus

  Week 25 alweer! Wat gaat de tijd toch snel!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van donderdag, 3 oktober 2019 tot en met woensdag, 9 oktober 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50