Naar de reacties

26 Weken zwanger

Week 26 begint bij zwangerschapsdag 182 en loopt tot dag 189.Het is je zevenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 33 centimeter
Gewicht van je baby: 720 gram

Week 26 is weer een mijlpaal! Mocht de baby nu geboren worden, heeft het al overlevingskansen. Een geboorte voor de 28 weken noemen we immatuur. De grens van levensvatbaarheid is vastgesteld op 26 weken. De kans dat het kindje buiten de baarmoeder overleeft in deze week is 81%, maar de risico's bij zo'n vroeggeboorte zijn nog wel erg groot. Het kleintje heeft nog heel weinig weerstand, en is daardoor erg vatbaar voor infecties. Er kunnen ook makkelijk hersenbloedinkjes optreden. De longetjes zijn nog niet rijp genoeg om buiten de baarmoeder op eigen kracht te werken. Met veel geluk redt de baby het met intensieve zorg.
 

De oogleden van de baby zaten sinds de 11e week aan elkaar vast geplakt, maar zullen deze week weer open gaan. Je baby kan nu licht en donker van elkaar onderscheiden en krijgt daardoor steeds meer mee van het leven buiten.

De placenta is bijna net zo groot als de baby zelf.

De bewegingen van je kindje worden steeds sterker. Misschien heb je pijn onder je ribben of in je onderbuik als de baby beweegt. Hoewel het normaal is, kan het wel ongemakkelijk aanvoelen.

Je baarmoeder is een heel stuk gegroeid, en drukt je ingewanden opzij. Waarschijnlijk moet je vaker plassen, omdat de baby tegen je blaas duwt. Je kunt ook last krijgen van je darmen. Een veel voorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap is obstipatie (verstopping) of het tegenovergestelde: diarree. Als je goed eet en drinkt kan het geen kwaad. Het is hooguit wat lastig voor jezelf.

Heb je al last van nesteldrang? Rond de 5e maand van de zwangerschap krijgen veel vrouwen ineens behoefte aan opruimen en schoonmaken. Ook een verbouwing kan niet meer wachten. Het is een natuurlijke reactie op de voorbereiding van je kindje. Als de baby er is wil je immers alles klaar en netjes hebben.

Sporten zou nu wat minder prettig kunnen worden. Je buik is een stuk groter en zal in de weg gaan zitten. De enige sport die goed te doen is tot het einde van de zwangerschap is zwemmen. Je kunt ook speciale zwangerschapszwemlessen nemen. Meestal zwem je dan in warmer water dan normaal, en worden er speciale oefeningen gedaan, die je helpen voor te bereiden op de bevalling.
 

Reageer in `26 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1338)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Sv2de

  Vandaag 26+4 weken 2de zwangerschap.
  Ik voel mijn baby zeer laag schoppen! Jeetje niet te doen, hij super actief wat zalig is. Maar ik voel hem echt ter hoogte van mijn pubis en voel hem daar dus ook hé! Mijn blaas vind hij ook geweldig. Zijn er nog mama's die hun kleintje zo laag voelen? En is dit normaal?

 • 6e-wonder

  Ja! 26 weken! Ik ben toch zo benieuwd naar de kleine! Ze wordt met de dag sterker en maakt goed gebruik van de ruimte in mijn buik, haha! Regelmatig zie ik flinke bewegingen in mijn buik🥰 Lichamelijk wordt het nu wel zwaarder. Gelukkig kan ik smiddags vaak even liggen.

 • Aroc90

  Onvoorstelbaar hoe snel het gaat! Nog 14 weken. Ik ben ook zo benieuwd naar de kleine en zoals je omschrijft lekker bewegelijk. Word wel snel moe nu en merk idd met bepaalde dingen dat de buik toch al wel in de weg zit een beetje.

 • AGR_1989

  Heerlijk hè al die bewegingen 🥰 Ik merk ook wel dat mijn buik wat in de weg begint te zitten. Veters strikken is niet meer zo comfortabel 🙈 Heb de afgelopen weken ook in een keer flinke kramp gehad in mijn kuiten midden in de nacht. Pijnlijk! Maar alles voor onze kleine man 😍

 • Aroc90

  Ja die krampen herken ik wel, ook sinds een aantal dagen snachts, maar idd alles voor de kleine

 • Miiepj-aapie

  26 weken 🤰

  Lekker geshopt bij de mega mazzeldagen. Denk dat ik mijn uitzet benodigdheden wel compleet heb.

  Jullie al compleet? Wat is jou must to have 🥰?

 • Lissity

  Nog niet compleet! Wij gaan in de herfstvakantie denk ik helemaal los. De babykamer wordt dan onder handen genomen.

 • Marloes91

  Hallo week 26!
  Weer een mijlpaal 💓
  Kleine wordt steeds sterker.
  Wel onwijs veel harde buiken soms met regelmaat.
  Vk doet er makkelijk over. Ach is je 3e. Dus hoort er gewoon bij..

  We gaan het zien.

 • Lissity

  Dat klinkt behoorlijk vervelend! Ik heb met name last van harde buiken als ik toch iets teveel heb gedaan. Ze komen ook zo nu en dan als ik een volle blaas heb of als de baby zich snel omdraait of een grote beweging maakt.

 • Marloes91

  Vk is terug gekomen op wat ze heeft gezegt. Was doorgestuurd naar het zh. Bleken toch wel weeën te zijn om de 2 a 3 minuten. Tot nu toe doen de weeën nog niets. Maar wordt heel goed in de gaten gehouden. Bij het geringste moet ik bellen.. zowel de gyn en vk zegt dat het in 1 keer kan omslaan. Dus heel spannend vanaf onze kant.

 • FrutselRietje

  26 plus 2

  Ik merk op het werk dat ik steeds vergeetachtiger ben. Dit heeft al een paar keer tot 'domme' dingen geleid en extra werk voor mijzelf en soms ook voor anderen. Ik denk dat ik het zelf vele malen erger vind dan mensen om mij heen, maar hierover kan ik heel slecht mild zijn ten opzichte van mijzelf. Mijn geheugen en snelheid in nauwkeurig werken zijn juist twee sterke kanten van mij en die liggen nu op hun gat... frustreert enorm en samen met hormonen poef!

  Meer mensen last van?

 • Miiepj-aapie

  Ja hier speelt vermoeidheid dan ook een rol extra erbij. Gaat wel iets beter dan 1e trimester 🤭

 • liefdevolleBAM

  Hallo week 26!! Wauw 26 weken op de teller,
  De nesteldrang is hier wel echt een feit, niet zo'n fijne combi met mijn bekken😅

  Mijn meisje doet het super, die pijn in de onderbuik bij haar bewegingen die ze beschrijven herken ik sinds gister😅

 • Primidavi

  En we zijn in week 26 aangekomen.
  Jeetje wat gaat het nu snel allemaal.

  Waar ik last van heb is sinds 2 weken dat ik wakker word met pijn in me rug
  En met drukke werkdagen heb ik toch wel een paar x per dag een harde buik
  Dus ik moet eigenlijk wel wat gaan minderen (maar zo lastig met de vakantie periode).
  Nog 2 weekjes werken en dan heb ik zelf vakantie en dan nog 4 weken werken en dan heerlijk met verlof , zo aan toe en zo'n zin in.

  Voor de rest gaat het allemaal super

 • Kaatje1984
  Ik ben gister bij de gyn geweest, alles is prima in orde. De gyn die ik graag in de ok wil, staat nog amper in de ok en zal dan ook niet deze baby ter wereld helpen... Over 4 weken weer op controle en dan gaan we de keizersnee plannen. Deze zal pas in week 39 plaatsvinden omdat de gyn geen noodzaak ziet om dit eerder te doen... Mag dus toch nog langer doorwaggelen dan ik dacht... Is beter voor het kindje dus daar doe ik het dan voor hè!
  Hij heeft wel mee gedacht bij welke gyn ik dan het beste zou kunnen gaan ivm vertrouwen en klik dus over 4 weken bij deze gyn gepland 👌🏼

  Uiteraard direct melden en langskomen als ik te vaak/veel harde buiken heb en/of weeën krijg... Liever een keer te vaak langs komen dan 1 keer te weinig...

  Beebje lag eindelijk eens met het snuitje goed in beeld 🥰
  Hoofdomtrek gemiddeld, buikje iet boven gemiddeld en beentje iets onder gemiddeld maar alles binnen de marges die "normaal" zijn.
  Beebje wordt nu geschat op +-1075 gram. Boven een kilo is ook weer vergrote kans op overleven buiten de buik dus ook dat is toch weer een mijlpaal en voelt bijzonder fijn!

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 26

De bevaldatum van leden die 26 zwanger zijn is van donderdag, 20 januari 2022 tot en met woensdag, 26 januari 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50