Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik nog niet goed te zien met kleding aan. Mensen die niet weten dat je zwanger bent, zullen er nu daarom ook nog niet naar vragen.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1174)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Moon88

  Soms heb ik een hele harde buik en voel ik mn baarmoeder heel erg goed en staat mn buik strak en bol. Soms is mn buik weer slap en kan ik de baarmoeder bijna niet voelen en maak ik me
  meteen zorgen.
  Herkent iemand dit?

  Ik voel nog weinig beweging, dus krij weinig bevestiging dat het goed is daarbinnen.

 • MBL84

  Herken ik wel. Bij mij heeft het dan te maken met mn darmen of na een drukkere dag, veel lichamelijke inspanning. In de ochtend met name lijkt het wel of mn buik is gekrompen haha. Voel de kleine ook niet heel vaak en heel goed, ligt erg laag, merk het aan mn blaas. Voel vanmorgen voor het eerst echt duidelijke bewegingen van buiten af, eindelijk!! Morgen 19 weken..

 • Moon88

  Wat fijn dat je het herkent.
  Wat fijn dat je een duidelijke beweging hebt gevoeld.
  Gister hebben we de 20 weken echo gehad. En gelukkig zagen we daar een enorm druk kindje. Ook op dat moment voelde ik niks. Die vrouw was wel verbaast, maar ach. Nog even geduld.
  Helaas hadden ze twijfel over de darmpjes. Dus volgende week naar een ander ziekenhuis voor een extra echo... toch wel weer even spannend.
  Maar ik ga nu wel echt een hard bolletje krijgen.
  19 weken idd. Begint wat te worden he 😊

 • Marijke1

  Joepie, bijna in de helft.... eergisteren duidelijk schopjes gevoeld maar mijn vermoeidheid blijft iemand tips ?

 • Moon88

  Die vermoeidheid is hier ook echt enorm, ik ben minder gaan werken, maar ik red het eigenlijk nog niet om mn gezin en huishouden draaiende te houden. Maar we hebben de afgelopen maanden ook zo enorm veel meegemaakt dat de huisarts het niet gek vind dat de vermoeidheid zo extreem is.
  Ook ik heb al meerdere keren op hb geprikt. Is allemaal goed. Verloskundige vertelde dat vermoeidheid ook gewoon bijnde zwangerschap hoort... dat is niet altijd handig.
  Succes

 • MBL84

  Fijn he, om de kleine te voelen😍!
  Hier ook erg moe maar heb er nog 2 rondlopen dus eraan toe geven is niet altijd mogelijk.
  Het enige wat ik kan bedenken is; probeer te doseren. Niet te veel afspraken plannen en je rust pakken waar kan. Als de vermoeidheid heel erg is dat het je belemmerd in alles dan zou je je ijzer kunnen laten nakijken, laten prikken, misschien dat je hb te laag is en kun je met tabletten verder.

 • MBL84

  Vandaag alweer 18 weken... Nog 2 weken en dan hebben we de 20 weken echo, zo benieuwd of alles nog goed is en of het nog steeds een meisje is😉💖

 • Secondtimemommy

  Morgen de 20 weken echo ben dan 18+6, stiekem wel weer spannend. Fijn om de kleine weer even te zien en nog even bevestiging krijgen of we echt een zoon krijgen.

 • Jessje

  Zwanger van de tweede en echte al flinke buik. We krijgen nog een zoon❤ ik begin wel wat te voelen nu. Ik vind het toch ook steeds spannend, of alles wel goed is. En zie ook op tegen de bevalling, dat was bij de eerste een drama....

 • Bonusmom

  Ik sluit me aan bij week 18! Woensdag de 20’weken echo hopen dat alles goed is en dan echt genieten💙

 • Two-blondies

  Ben nu 18. 3 zwanger en heb voor de 1e keer de placenta voor. Voel tot nu toe nog niet echt iets
  Baal hier wel van want vind t allemaal al zo spannend. Vrijdag 20 weken echo. Hopelijk is dan alles goed. Nog meer vrouwen die dit herkennen??

 • Marrit27

  Hoi, gister te horen gekregen dat mijn placenta ook voor ligt. Ik voel wel af en toe wat maar dat kan ook net zo goed een luchtbel zijn;). Al begin ik nu vooral savonds als ik in de rust kom het toch wel duidelijker te voelen. Komt vanzelf no worries

 • alie22r

  Ik heb de placenta achter en voel de baby dagelijks en goed. Maar kan me voorstellen dat het extra spannend is. Die schopjes zijn toch steeds een soort bevestiging. Maar is wel normaal, kan met placenta voor wel 20-22 week zijn voor je het voelt.

 • Mil1989

  Ik begin de baby echt te voelen, vind dit zo'n bijzonder gevoel. Zijn er meer mensen die zich beetje angstig voelen omtrent de bevalling? Het is mijn eerste dus vind dat best spannend. Of heeft iemand tips om iets relaxter hiermee om te gaan?

 • Jenanes

  Ik ga hypnobirthing doen, op aanraden van meerdere vrouwen om me heen. Schijnt echt heel fijn te zijn. Misschien ook iets voor jou, zo’n cursus. Of een ander soort cursus zodat je weet wat er komt.

 • Jusme

  Ik liet en laat het nu weer op mij af komen.

  Waar ik veel aan heb gehad de eerste keer is yoga. Het hielp mij door de weeën heen en zo zullen er vast dingen zijn waar jij je enorm prettig bij voelt denk aan muziek of een kleedje die je een goed gevoel geeft.

  Maak een bevallingsplan en check die wnnr het bijna zover is nog eens. Tegen die tijd ben je toe aan bevallen en geloof en vertrouw in je lichaam. Je kan het! Voor nu lekker genieten van de kleine in je buik❤

 • Dinpin

  Zoek uit wat je opties zijn tijdens de bevalling: wat zijn er voor pijnstillingsmogelijkheden, wil ik op een kruk, in bed of in bad. Wie vangt het kindje op, jij je partner of je verloskundige. Wie knipt de navelstreng?
  Denk na over een geboorte plan. En laat dan alles los. Maak geen afspraken als: ik gebruik echt geen pijnstilling of ik ga echt niet op de baarkruk . Just go with the flow en doe wat goed voelt. Je lichaam kan het aan. Jij kan het aan! Je gaat je grootste liefde ontmoeten. ❤


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van donderdag, 15 november 2018 tot en met woensdag, 21 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50