Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik ook te zien met kleding aan.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1887)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mammabear

  Voelen jullie de baby al? Hoeveelste zwangerschap en sinds wanneer? Hier de 3e zwangerschap.. heb je placenta voor liggen net zoals bij de oudste.. de 2e voelde ik met 13 weken al.. ik voel nu sinds een aantal dagen voor het eerst plopjes waarvan ik zeker ben dat het niet mn darmen zijn.. wel voel ik de baby soms aan 1 kant drukken alsof hij zich afzet en met zn rug tegen de zijkant van mn buik aandrukt..

 • Alisya

  Ja hier sinds een week aan de buitenkant. Daarvoor wel plopjes maar daar heb ik mindee mee. Super fijn om de kleine ook te mogen voelen. Hier zit mn baarmoeder aan de achterkant. Gister tijden de 20 weken echt ging hij flink tekeer tegen mn blaas. De vk zei arme blaas die doet net of het een trampoline is. Verklaart nu ook mijn enorme plasdrang.🤣😅 Dit is mijn derde zwangerschap.

 • Mammabear

  Ohh aan de buitenkant zelfs al! Wat een geluk zeg haha

 • Alisya

  Hahaha ja, Mijn vk dacht dat ik het met 14/15 weken al zou voelen maar toen voelde ik het niet hoor. Die plopjes van binnen ook niet, maar nu wel echt heel leuk om het te mogen voelen. Voel jij al wat?

 • Mammabear

  Ik.voel de baby "drukken" en soms een plopje maar ik heb de placenta aan de voorkant zitten

 • Mammabear

  Nog meer mama's verschrikkelijke baby nachtmerries??

 • Esther260720

  Ja, ik droom ook echt naar steeds. Wat droom jij?

 • Mammabear

  Vannacht droomde ik dat de verloskundige mn mirena met 18 weken nog even eruit trok.. was een meter lang touw met een vishaak eraan 😢 ik raakte helemaal van slag want ik kon ook elk moment daardoor gaan bevallen. Moest maar naar een ziekenhuis een uur verderop gaan rijden voor controle.. En mn vk zei ach na deze ben je zo weer zwanger joh.. Nouuu werd helemaal raar wakker.. gister droomde ik dat mn schoonzus ineens ook zwanger was en ook nog 2 weken voor mij uitgerekend en ze ging er met alle leuke baby spullen vandoor en met onze naam 😂

 • Esther260720

  Dat soort dromen heb ik dus ook! Super raar 🙈 Maar toch fijn om te horen dat ik niet de enige ben!

 • Mammabear

  Haha ja gek is dat he... Ben ook wel blij dat ik niet de enige ben

 • Mammabear

  Hallo week 18! Wat vliegt de tijd deze zwangerschap zeg! Hoe voelen jullie je allemaal?

 • mcvr

  Hoi! Ik mag me morgen aansluiten bij week 18. Het gaat best ok; straks weer even een standaard controle bij de vk en over twee weken de 20-wekenecho. 😃 Ben zó benieuwd hoe ons kleintje alweer is veranderd...! Hoe gaat het met jou?

 • Mammabear

  Spannend! Ik mag volgende week weer voor controle bij de vk en 3 maart voor de 20 weken echo. Voel je de baby aan bewegen? Ik ben alleen heel erg moe verder mag ik niet klagen

 • mcvr

  Alles was goed gelukkig. Ons zoontje van 2j9m vond het geweldig, wist nog te vertellen over het vruchtwater , waar dit voor dient en over de navelstreng en placenta. Het leuke is dat hij er nu weer een beter beeld van gekregen heeft dankzij die voorbeelden die daar staan van baby’s in baarmoeders met navelstreng en placenta. Zó leuk!! 😅🥰 Hij mocht op het knopje drukken van de doptone om hem aan te zetten en de vk beantwoordde zijn vragen; echt lief! 😄
  Die vermoeidheid... Hier ook weer wat erger na een paar nachten onrustig slapen. 😬

 • Mammabear

  Ik kan niet meer onder je nieuwe reactie reageren dus maar even zo.. Hij was gelukkig snek afgeleid door wat anders dus ik heb het gelaten haha maar heeft me wel aan het denken gezet hoe te vertellen..

 • mcvr

  Ja precies... ik zat ook al te denken over hoe ik dit aan zou pakken. 😆 Ik zou denk ik eerst zeggen: ik kom er later even op terug en dan samen met mijn man bedenken wat een gepast antwoord is.
  Misschien zelfs even navragen op school wat gangbaar is; stel dat hij het exacte verhaal kent en dit gaat verspreiden... 🙈😬 Maar: misschien weten al veel kinderen het gewoon doordat ze vroeger ‘wijs’ zijn in dit soort dingen. 🤷‍♀️

 • Mammabear

  Wat fijn dat alles weer goed was! Mooi hè die kleintjes, helemaal onder de indruk van de baby in mama's buik.. mijn oudste was 2.5 toen zn broertje geboren werd.. Die was ook constant met mijn buik en de baby bezig! Nu zijn ze alweer een stuk groter en is het op een andere manier intressant.. zo zei mijn oudste van 8.5 mam ik weet nu wel hoe die baby er straks uitkomt maar uh.. Hoe is hij er eigenlijk in gekomen hahaha

 • mcvr

  Oooh nee!!!! 🤣 Heb je het hem verteld? En hoe? 🙈
  En ja: hele opluchting dat het gewoon weer goed bleek te zijn, na allerlei gekke en nare dromen afgelopen week. 🙈 Die 20-wekenecho mag wat mij betreft ook snel komen, gelukkig hebben we het komende weken druk en vliegt de tijd daardoor ook vast sneller voorbij.

 • houvanmijnhartjes

  Dames, ik heb sinds gister avond hele erge maagkrampen en moest meteen overgeven zodra ik iets dronk. Eten heb ik niet eens meer geprobeerd. Drinken gaat nu wel beter gelukkig, kan al meer binnen houden. Krampen komen en gaan, extra leuk als de kleine ook nog een druk aan het bewegen is.
  Iemand tips tegen griep in de zwangerschap? Iets wat ik kan proberen om het wat makkelijker te maken. Paracetamol werkt niet, die komt er meteen uit😩

 • Merel3

  Beterschap! Voel je je al wat beter als gister?

 • houvanmijnhartjes

  Dankje😘. Ja gaat gelukkig al stukken beter! De oudste was bij opa en oma logeren en de jongste was de heledag met papa weg dus heb gisteren goed kunnen uitrusten!

 • Alisya

  Ik heb geen tips maar wens je veel beterschap!

 • houvanmijnhartjes

  Dankjewel😘

 • Dabren

  Ahh beterschap! Dat word toch met een kruik onder de deken, uitzieken

 • houvanmijnhartjes

  Heb gister inderdaad de heledag met de kruik op de bank gelegen! Krampen waren meteen minder gelukkig

 • Mammabear

  Tegen buikgriep is niks te doen.. kleine beetjes drinken en droge beschuitjes of crackertjes eten..

 • houvanmijnhartjes

  Vandaag weer controle gehad bij de verloskundige. Alles was goed🥰. Wel maakt ze zich zorgen ( en wij ook ) omdat ik de heledag door iedere dag heel veel buik en bandenpijn heb en ook al veel harde buiken. Dus toch maar een verwijzing gekregen om mijn baarmoederhals te laten controleren.

 • Yonne

  Oh wat vervelend zeg! Fijn dat met de mini alles goed is! Ben benieuwd wat er uit komt!

 • Pris1988

  Zo wat vervelend! Ben benieuwd of er iets uitkomt. Harde buiken nu al is ook niet goed misschien iets rustiger aan doen?

 • houvanmijnhartjes

  Dat is juist het probleem, ik doe al bijna niks meer omdat het gewoon niet kan. Bij de 2e helaas ook gehad daarom wilde ik eerst ook geen 3e meer, maar was er zo van overtuigd dat het anders ging worden omdat ik bij de 1e nergens last van had😂.

 • Alisya

  Spannend! Heb je nu wel wat meer duidelijkheid erover gekregen? Wanneer gaan ze het bij jou checken?

 • houvanmijnhartjes

  Jaa fijn gesprekje gehad met de verloskundige en haar leek het ook veel beter om het toch te doen, ook al is een inwendige echo niet prettig zeker als het ongeveer 30 minuten duurt 😂. Maar dan hebben we wel wat meer duidelijkheid en is iedereen wat meer gerustgesteld als het gewoon goed is. Moet donderdag de eerste keer daarheen en dan rond de 27-28 weken nog eens kijken hoe het eruit ziet.

 • Alisya

  30 min? Ik hoop het niet brrrrr. Maar het is idd voor een goed doel. Al denk ik niet dat ik me laat opereren als het verkort blijkt te zijn.
  Ja ik had van de vk begrepen dat het normaal 3 keer gecheckt moet worden. Met 13 weken , 18-19 weken en dan rond 28 nog een keer. Maar ik neem aan dat als het nu goed is dat ze het niet nog eens hoeven te doen. Nou we gaan het maandag zien..had jij je 20 weken echo al gehad?

 • houvanmijnhartjes

  Ik heb geen idee tot nu toe weet ik dat ze een inwendige echo gaan maken, we zullen het zien donderdag. Maar zie er wel tegenop, inwendige echo! Fijn dat het bij jou niet hoefde en alles goed is!!

 • houvanmijnhartjes

  Ja toen ik belde en vroeg hoelang het duurde ongeveer zei ze echo duurt ongeveer 30 minuten en erna nog gesprek bij de gyn. Opereren ging ze niet echt op in had het wel over medicatie, als dan zou dat misschien het enige zijn wat ik zou doen. Nee 20 weken echo heb ik maandag maar niet in het ziekenhuis. Die kun je ook bij een echocentrum doen die met het ziekenhuis samenwerkt, vind ik veel relaxter. Doen vrijwel alles controleren alleen net niet die baarmoederhals dus moet daarvoor in het ziekenhuis zijn.

 • Alisya

  Ik hoefde de inwendige echo niet te doen! Ze heeft uitwendig gemeten en naar andere dingen gekeken die er op kunnen wijzen dat de bmh te kort is en dat was niet zo. Weet niet of het bij jou ook nog kan? Ik zag er namelijk onwijs tegenop om een inwendige echo te krijgen.

 • Jana001

  Zo een echo hebben ze op enkele minuutjes gedaan hoor. Is net als het meten van een vruchtje aan het begin. Succes

 • Alisya

  Ah ik snap het...Ja medicatie lijkt me dan logischer in combi met rust. Maar goed hopelijk is het bij ons beide in orde. Maandag maar even contacten. 😉

 • Alisya
  Hallo dames van week 18! Vandaag mag ik me hier voegen. Aanstaande maandag de 20 weken echo waar ook gelijk gekeken wordt of mn baarmoederhals niet verkort is. Meer die dit hebben? En hierbij een buikfoto van Vandaag! Voor mijn gevoel is mn buik de laatste tijd niet meer enorm gegroeid. Al mama's met mooie buiken? Show me the belly!!
 • koelsanne123

  Mooi buikje 🥰! Wij hebben dinsdag de 20 weken echo. Ontzetten spannend.... succes maandag 😘

 • Alisya

  Ahwww heel spannend jij ook veel succes dinsdag! 😘

 • koelsanne123

  Hoe is het gegaan?

 • Alisya

  Oh dinsdag!!! Mag je morgen vroeg?

 • Alisya

  Goed!!! Heb een hele mooie echo gehad waar alles er gewoon goed uit zag. De kleine man was super druk aan het bewegen en liet alles goed zien. Moest jij ook vandaag?

 • koelsanne123

  Ah super zeg! Morgenmiddag pas... voor ons extra spannend🍀

 • Fleur_

  Wat houdt dit precies in en waarom denken ze dit?

 • houvanmijnhartjes

  Wij ook maandag 20 weken echo🤗 over die verkorte baarmoederhals heb ik het wel gehad toen met termijn echo. Mijn dochter is met 35 weken geboren en mijn zoon met 37 weken maar had al weeen vanaf 33 weken, dus moest er wel overna denken van haar om het ook te laten controleren. Morgen heb ik weer in afspraak en dan wil ik het er wel nog eens over hebben. Vind het een eng idee, geen idee waarom eigenlijk😅. Waarom ga jij het laten doen?
  Mijn buik lijkt met de dag iets te groeien!

 • Alisya

  Oh oké nou bij mij omdat ik 2 keer een lisexisie heb gehad en de kans hierdoor groter is dat je te vroeg gaat bevallen? Ik ben bij mijn eerste ook met 35 weken bevallen maar bij de tweede pas met 39.5. Dus ik denk dat het niet echt een issue zal. Ze controleren het met een inwendige echo, daar heb ik niet veel zin in. Maar ik heb begrepen dat als het inderdaad verkort is dat ze het kunnen verlengen?

 • houvanmijnhartjes

  Ja dat vroeg ik mij dus ook af, ga het er morgen nog even over hebben want was mij ook allemaal nog niet helemaal duidelijk.

 • koelsanne123

  Ik zie in deze week zoveel mooie buiken. Ik ben morgen 18 weken, zou bij mij ziet niemand dat ik zwanger ben. 😂 Eerste kindje, hopelijk komt dat nog. Had eigenlijk verwacht dat ik echt een mega olifant werd. Wie weet valt het mee. Ik ben wel al bijna 4 kg aangekomen.

  Hoeveel zijn jullie al aangekomen?

 • Alisya

  Hey meis hoe ging de echo vandaag?

 • Marijke4

  Vandaag 18 weken en al best buikje.
  Savonds op bed voel ik al paar trapjes. Heerlijk gevoel. Tot nu toe 1,4 kilo aangekomen

 • Alisya

  Komt echt nog meis! Bij mijn eerste zag je het ook pas later...wel fijn dat je ondanks de heftige misselijkheid wat bent aangekomen. Hier voor mijn gevoel nog niet echt een mooie zwangerschapsbuik. Maarrrr over een paar weken zal het vast beter te zien zijn. Nu nog echt een ik heb te veel gegeten oops buik. 🤣😅🤐

 • Yonne

  Aaah i know your feeling! Maar komt echt hoor! Bij mijn dochtertje zag je met 20 weken nog niks! Maar nu mn 2e zwangerschap wel iets sneller maar ook nog niet mega! Ik ben nu ook 3 kilo aangekomen.
  Lekker groeien🤰🏼!!!

 • Mommy_T

  Heel herkenbaar! Dat had ik bij de eerste ook en toch had ik op het einde een flinke toeter dus het kan allemaal nog komen! 😃

 • houvanmijnhartjes

  Dat buikje zal zeker nog komen 😛. Bij de eerste zag het bij mij pas met 26 weken ongeveer. Nu bij de 3e heb ik al een buik die ik bij de eerste met 30 weken had ongeveer😂. Donderdag weer controle bij de verloskundige en dan kijken wat ik nu in totaal ben aangekomen, 4 weken terug was ik 2 kilo erbij dus ben benieuwd nu😅.

 • Pris1988

  Wie van jullie is er ook nog steeds beroerd? Na 18 weken ben ik nog steeds dagelijks aan het overgeven en erg misselijk🤢 bah

 • Alisya

  Hier gelukkig geen last meer van! Wel begint mijn onderrug nu al pijn te doen. Brrr dat wordt nog wat.

 • houvanmijnhartjes

  Hier vooral als ik opsta dat ik nog moet overgeven en in de ochtend misselijk ben.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van zaterdag, 18 juli 2020 tot en met vrijdag, 24 juli 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50