Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik nog niet goed te zien met kleding aan. Mensen die niet weten dat je zwanger bent, zullen er nu daarom ook nog niet naar vragen.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1319)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Bloemkool-991

  Jaa 18 weken en het hartje weer gehoord ❤ ons karatekidje was zo druk dat ze elke keer weer weg was voor t apparaatje.

  Hoe voelen jullie je? Heel veel mensen vragen aan me of het al zwaar word op werk. Maar eigelijk ben ik sinds een week echt van alle misselijkheid en ongemakken af en voel ik me prima nu.. hihi.
  Liefs!

 • Mikkie5

  Vandaag ook t hartje mogen horen, altijd weer fijn! Oudste zoon kon mee want mocht uurtje later naar school ivm pakjesavond. Wat leuk om samen te delen die momentjes.
  Ik heb wel last van mn rug als ik veel huishoudelijke dingen doe, met name na veel bukken..maar na een nachtje slapen vaak weer over. En heb echt al flinke druk op mn bekkenbodem, vlk vond dit erg vroeg mja tis mn derde dus wel te verklaren.
  Vind het werken en thuis alles draaiend houden met een minimensje in mn buik ook best vermoeiend, maar goed genoeg gezeurd.
  Verder helemaal happy als ik dat gekriebel weer voel.

 • Bloemkool-991

  Ik snap volkomen wat je bedoelt wat betreft huishouden enz, ik heb nog geen kindje dus kan daar niet over meepraten maar snap je zeker!

  Lekker even iets rustiger aan doen, nu mogen de mannen wel in actie komen in t huishouden hihi 🙌

 • Aamr

  Week 18 alweer 🎉🎉
  Ik ben vandaag bij de vk geweest en heb het hartje van ons wondertje gehoord 😍😍 blijft speciaal dat gebonk ❤️
  Tot mijn spijt hoorde ik dat de placenta aan de voorzijde zit en dat verklaart waarom ik die kleine nog niet kan voelen 😔 waarschijnlijk moet ik daar nog een paar weekjes op wachten.
  Nog 1 week te gaan voor de 20 wkn echo, we zijn op van de spanning 😂😂
  Hoe gaat het bij jullie?

 • Staart-meesje

  Wij hebben de echo over 1,5wk. De dagen gaan gelukkig snel nu met sinterklaas. Genoeg te doen en te plannen. Maar zou liever vandaag dan volgende week de echo hebben natuurlijk.

 • Aamr

  Wij hebben m as vrijdag en heb het gevoel dat deze week nooit zal eindigen 🙈🙈 hoeveelste heb jij de echo?

 • Staart-meesje

  11 dec. Veel plezier vrijdag.

 • Liane40

  Ik weet iet wat ik moet voelen. Wel.al lekkere bolle buik. ( gelukpuntje van 1e zwangerschap/miskraam. Was doirgegroeid tot 15 weken,. Ben zo nieuwsgierig. Voel laatste week alleen maar mijn dikke darm. Voelt alsof deze afgekneld.zit... wel afgelopen nacht steeds wakker..dus wie weet heeft ze me onbewust wakkeer gemaakt

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Mijn placenta ligt bij mijn buik dus ik voel ook nog niet echt wat af en toe plopjes weet niet of dat mijn darmen zijn of de kleine meid.
  Maakt me soms wel onzeker of alles wel goed is nog even afwachten tot volgende week donderdag dan heb ik de 20 weken echo

 • Liane40

  Hoe was je echo ???
  Bij ons gelukkig goed alleen mijn placenta ligt voor de uitgang.
  Ga mn kindje komende weken helaas nog niet voelen.. snik snik..

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Hoi hoi de 20 weken echo was helemaal goed gelukkig placenta ligt bij mijn buik dus daardoor voel ik nog niet zoveel maar komt wel.

  Bij mijn zwangerschap hiervoor had ik ook de placenta voor de uitgang ik moest uiteindelijk een keizersnede.

 • Liane40

  Dat heb ik nou ook..m volg wk vrijdag mn 20 weken echo. Voel wel dat ze enorm is gegroeid en luister vaak haar hartje.. nu deze week weer hoger in mn buik liggend...dus zal best allemaal goed zitten.
  Pretecho gehad en hij zei.. ik zie geen grote dingen hoor voor je 20 weken echo en vorige wk bij verloskundige toen schopte ze enorm tegen de dopler.
  Maar idd t maakt me ook onzeker.

 • mama-van-J-en-A-en-L

  Hallo week 18 😍

 • mama-van-danique

  Yes week 18 🎉 kan er steeds meer van genieten omdat ik haar steeds vaker en beter voel 💗

  Even nieuwsgierig, hoe zitten jullie qua gewicht? Al flink aangekomen of valt het mee?

 • Staart-meesje

  Ik voel de kleine sinds wk 13 (bij de eerste ook) Heel geruststellend idd.

  Ik ben nu 6 kilo aangekomen. Bij mijn eerste in totaal 15 kilo aangekomen. In t begin ging t toen ook rap

  Ik ben bij de gyn 1x gewogen omdat mijn weegschaal thuis kapot was. Nu een nieuwe.

  Als je t zelf bij houdt hoef je niet v mijn gyn

 • mama-van-danique

  Wat fijn dat je ook al wat voelt! Ik ben gister toevallig voor controle geweest maar maak me nu minder druk voor de afspraken omdat ik haar duidelijk voel💪
  Ik ben nog helemaal niets aangekomen en maakte me daarover veel zorgen (misschien ook wat minder googelen 😄) Ik eet veel 😳 ben gestopt met roken en ben niet ziek geweest maar volgens de gyn geen reden tot paniek gelukkig. Ieder lichaam is anders

 • Aamr

  Hii wat leuk dat je haar steeds vaker voelt, ik voel helaas nog niets. Bij mijn vorige zwangerschap voelde ik mijn zoontje minder dan bij mijn eerste, omdat de placenta aan de voorzijde stond. Ik hoop dat het deze keer niet aan de voorzijde staat.

  Ik ben vandaag precies 17 weken en ben al 6,5 kilo aangekomen 😱😱

 • mama-van-danique

  oow ik hoop dat je hem/haar ook snel gaat voelen🙏🏻 volgens mij is het normaal tussen de 18-20 weken? Heb dat gevoel echt gemist, zo bijzonder om weer mee te maken 👏

  Is 6.5 veel voor deze tijd? Ik heb werkelijk geen idee. Ik hoef ook niet op de weegschaal bij de gyneacoloog en ze vragen er ook niet naar. Misschien komt dat nog🤔😁

 • Aamr

  Ik ben met mijn eerste zwsch 16 kilo aangekomen en met de tweede 24 kilo... Ik weet niet of die 6,5 kilo veel is, maar hoe minder hoe beter 🙈 het is zo’n klus om het er weer af te krijgen 😰

  Wat raar dat je niet gewogen wordt bij de gyn... Ik moest iedere x op de weegschaal. Heb je thuis geen weegschaal?

 • Jt86

  Vannacht voor het eerst wakker geworden door het getrappel in mijn buik😍

 • Baby_2
  Goedemorgen! Hoe gaat het met jullie? Hier is het al goed zichtbaar.😂 Wel weer behoorlijk last van mijn bekken, dus dat is wel even balen. Maar verder gaat het gelukkig goed.😊😊
 • Irene00

  Mooi hoor! Ik heb in twee weken ook ineens zo’n buik gekregen! Eerste kindje 🙈 Weet niet wat dat zegt over rest vd zwangerschap.. maar wel leuk dat t nu gewoon voor iedereen echt zichtbaar is vind ik!

 • Mamainhetbuitenland

  Hier ook al zo'n buik hoor! Mijn derde op komst.

 • Doortje-

  Mooi buikje hoor

 • Miniz3

  Mooi! Ik heb tijdens mijn vorige zwangerschap vanaf week 14 last gehad van bekken. Nu ook al vroeg last maar niet zo heel erg, wel bij teveel doen..heb het idee dat het een stuk minder is dan de vorige keer in ieder geval, hopelijk word het niet zo erg als toen. Is echt geen pretje die BI. Heb je veel last en loop je al bij de fysio?

 • CiaoBellaR

  Mooie buikje 🤗! Eerste kindje ?

 • Baby_2

  Tweede.😊 Bij mijn eerste had ik pas zo'n buik met 26 a 27 weken. 🤭

 • CiaoBellaR

  Halloo week 18 😍! Dinsdag mag ik al eerder komen voor de 20 w echo kan niet wachten !! En Hoe voelen jullie lieve moeders 🤗


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van zaterdag, 11 mei 2019 tot en met vrijdag, 17 mei 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50