Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik nog niet goed te zien met kleding aan. Mensen die niet weten dat je zwanger bent, zullen er nu daarom ook nog niet naar vragen.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1640)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • kikkervisje93

  Hallo week 18 en de mensen hier

 • Esther-1975

  Goeiemorgen week 18! De tijd vliegt, al kan het me aan de andere kant niet snel genoeg gaan. Heb al een countdown-widget op m'n telefoon ingesteld: nog 112 dagen tot m'n zwangerschapsverlof.

 • Yaj

  Haha heel tof! Welke app is dat? Ik zou nu al wel met verlof willen ..

 • Esther-1975

  "Days left" heet 'ie. Is uitsluitend een widget.

 • Yaj

  Hallo week 18!!! De 20 weken echo is verplaatst naar 2 september dus nog even een paar dagen langer wachten.
  Ik voel de kleine man steeds vaker en duidelijker 💙🥰 heerlijk gevoel. Mijn buik is ineens in een paar dagen gegroeid. Ik lijkt wel 30 wkn zwanger joh haha vooral in de avond. Lang leve de ontregelde darmen. Hebben jullie gekke cravings? Ik heb dat ineens met appels.....kan zo 3 appels op eten achter elkaar.🤔

 • Dame09

  Ik ben gek op perenijsjes. Daar kan ik er ook zo 3 van achter elkaar op

 • Yaj

  Heerlijk perenijsjes!!!! Hahaha

 • Dame09

  Aangekomen in week 18. Nog niks te zien hier qua buik. Van mij mag het nu wel komen hoor. Is toch leuk als je er een beetje mee kunt pronken. De verloskundige zei van de week dat het vanaf nu wel snel zou gaan. Ik ben benieuwd :)

  Hoe staat het er qua buik voor bij jullie?

 • Tati28
  Laatste uurtjes in week 18! Morgen alweer 19 😍❤️ #BijnaOpDeHelft #BabyBweegd 🥰
 • Blauwstaartje92

  Sluit me ook aan bij week 18! 🤗.
  Vooral In de avond een grote buik, maar ik twijfel nog steeds zo of ik de baby nou al gevoeld heb ofniet...
  Laat jezelf maar eens goed horen baby 😍

 • Dolly40

  Yes, ik ben vandaag ook 18 weken 💙👶🏼
  Begin al aardige buik te krijgen.
  Nog 2 weken wachten op volgende echo,
  blijft toch spannend 🤞🏻
  Ben wel erg moe, maar voel me verder gelukkig goed 😁

 • Marley91

  Ik sluit me ook aan in week 18. 💙

  Gisteren controle gehad bij de verloskundige. Alles was prima in orde.
  Enige kleine aandachtspuntje was dat mijn vitamine D iets aan de lage kant is. Niet te laag. Maar wat lager. Dus ik mag dat extra bijslikken.

  Verder voel ik mij goed.
  Misselijkheid heb ik zo goed als helemaal geen last meer van.
  Ik voel af en toe wat kriebelen in mijn buik. Maar vind het nog erg onduidelijk. Helaas heb ik mijn placenta weer gedeeltelijk voor. Dus waarschijnlijk nog even geduld hebben totdat ik die kleine boef echt goed voel.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van vrijdag, 17 januari 2020 tot en met donderdag, 23 januari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50