Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik ook te zien met kleding aan.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1935)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • N.iekiet

  Gisteren de 20 weken echo gehad (vroeg ivm mijn hematoom gepland) en alles was goed. Fijne baby, geen hazenlip of klompvoetjes, hartje goed aangesloten. En na 7 en half week is de hematoom bijna helemaal opgeruimd door mijn lichaam. Nog maar klein stukje. Maar wat een fijn nieuws. Wat helaas dus wel wil zeggen dat ik eigenlijk weer moet gaan werken, ik hoop zo dat de verloskunde me nog 1 weekje gunt tot na Pasen stiekem... het is eindelijk mooi weer en behalve geen energie begin ik me nu pas wat beter te voelen. Wat een rumoerige tihd met ontzettend veel stress was dit.. Nog altijd zit angst er nog in na de vorige zwangerschap beëindigd is in een m.a. En deze flinke hematoom van ruim 12 bij 10 cm .... maar goed.. Ik probeer het positief te zijn, me lichaam heeft het aardig opgeruimd.. En wat ben ik daar blij mee...net als baby meisje t goed doet..

 • Paprikaplantje

  Wat fijn dat de echo goed was! Ik snap je angst goed, zelf ook een m.a. gehad bij 12 weken. Maar zo'n echo is gewoon het beste nieuws wat je kan krijgen op dit moment!!
  Krijg je nog extra controle om te kijken of het hematoom helemaal weg gaat?

 • BD2020

  Ik ben toch erg benieuwd meiden.. Ik ben al best vaak aan het kijken voor baby kleding. Hoeveel setjes kleding kopen jullie van elke maat..?

 • Paprikaplantje

  Aangezien mijn dochter is geboren met 53 cm en perfect in 56 paste, zorg ik dat ik van zowel 50 als 56 wat setjes heb. Ik heb sowieso nog een hele berg kleding van dochter ( unisex), maar denk dat ik 2 mooie nieuwe setjes koop, 1 in 50, 1 in 56.
  Denk trouwens dat 5 of 6 rompertjes per maat wel goed is... En idem truitjes etc. Daar kwamen wij wel mee uit 😊

 • N.iekiet

  Ik ga ook hiervoor denk ik.. mijn andere 2 kids (andere partner ) hebben lang maat 50 aangehad, 1tje zelfs maand lang 46 , kleiner kreeg ik toen niet gevonden na de bevalling snel genoeg. Geboren met 39.1 week!!!! (huidige partner was erg groot en zwaar en te lang blijven zitten) maar dit meisje blijkt nu erg fijntjes te zijn.. dus ik hoop dat 50 wel is, en dan 6x van alles

 • Icev89

  De bewegingen voelen goed. Fijn om haar te voelen. Wel ben ik enorm misselijk sinds een week.. moet spugen.. maagzuur
  .. en ben gewoon niet vooruit te branden. Nog meer hier last van ? En wat helpt jou ?

 • N.iekiet

  Mijn energie leven is ook ver onder het 0 punt te vinden. Niet vooruit te branden. Heel heftig

 • IrisV1992

  18 weken zwanger vandaag
  Ik voelde gister avond de kleine bewegen, net alsof je word uitgekieteld zo voelt het, zijn dat de schopjes? 😍

 • marleen2020

  Ik ben vandaag 18+3 :) dat kietelige gevoel is volgens mij het draaien van de kleine. Deze ochtend heb ik heel duidelijk schopjes gevoeld tegen mijn hand aan. Heel bijzonder.
  Ik voelde de kleine al vanaf week 14. Maar dan alleen in bad. Nu voel ik m ook duidelijk op andere momenten, maar vooral als ik mij ontspan 🤰🏼

 • IrisV1992

  Jaa mooi is dat
  Lekker van genieten,
  Oke ja dat zou ook nog kunnen
  Voelt wel heel lief
  Volgende week vrijdag 20 weken echo

 • Aaltje7

  18 weken + 1, 1e kindje; Ik voelde vanavond voor het eerst ons Bubke 😁 bewegen 😍 Wat een bijzonder gevoel, alsof er een golfje door je buik heen gaat....

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  heerlijk he die schopjes. 🥰 ik voel de baby al een tijd maar de laatste week veel duidelijker. van de buitenkant te voelen ook. wat een kracht kan er in zo'n klein beentje al zitten he! echt bizar.
  Geniet er van!!

 • Maudx

  Als de placenta aan de voor kant ligt, heb je evenveel harde buiken als wanneer de placenta aan de achter kant zit?

  En zijn er vrouwen waar de placenta aan de voorkant zit? Voelen jullie de baby dagelijks?

 • Esther260720

  Bij mij zit de placenta aan de voorkant. Ik ben nu 19+2, maar ik voel nog niks! Voel jij de baby wel al?

 • Maudx

  Ik heb paar x wel wat gevoeld, alleen al paar dagen niet. Dit is ook 2de zwangerschap en placenta is vooraan. Ik kan niet wachten tot de 20 weken echo

 • Zonnetje89

  Hier precies hetzelfde! Placenta voor, tweede zwangerschap. Heb een paar dagen geleden s'avonds iets gevoeld (denk ik) maar verder nog niets. Ik slaap wel een stuk onrustiger en lichter dus wellicht dat de kleine dan aan het bewegen is zonder dat ik er iets van merk. Hebben jullie dat ook? Eind volgende week de 20 weken echo!

 • Maudx

  Ik ben best wel druk, heb namelijk nog een kleine thuis. Bij mijn eerste zwangerschap zat de placenta aan de achterkant. Ik voelde letterlijke elke shop en beweging. Nu dus niet, volgende week vrijdag 20 weken echo. Vandaag 19 weken zwanger. Kan niet wachten tot vrijdag, vind het zo spannend allemaal. Heb ook geen nipt gedaan, dus duimen dat het goed is allemaal. Gaan jullie ook gender reveal vieren of willen jullie gelijk het geslacht weten?

 • Zonnetje89

  Haha ik herken het, heb er ook al een thuis kruipen (hopelijk snel lopen ;) dan hoef ik minder te tillen) en toevallig ook volgende week vrijdag 20 weken echo. Bij de eerste zwangerschap voelde ik ook al heel snel leven en nu niet. Wij weten het geslacht sinds 17 weken maar hebben er voor gekozen het voor onszelf te houden tot de geboorte dus hier geen gender reveal. Jij wel?

 • Esther260720

  Spannend is het hè! Ik heb de echo over een uurtje en ben echt zenuwachtig. Hoop zo dat alles goed is!

 • Maudx

  Hopelijk is het allemaal goed gegaan. Weet je al wat het wordt?

 • Esther260720

  Ja, alles is goed gegaan! Het is een meisje 💕 Maar dat wist ik met 15 weken al 😅 Succes volgende week! Komt vast goed 🤗

 • Maudx

  Succes met je echo.

 • Fleur_

  Spannend!! Hoe was de echo?

 • Zonnetje89

  Spannend!! Veel succes!

 • Esther260720

  Lief jullie berichtjes! Alles is goed gegaan 🙂 Geen bijzonderheden! Zo fijn 💕

 • Pebblish

  Voelen jullie al duidelijk beweging? Ik heb op 16,5e week flink wat beweging gevoeld 's avonds. Maar verder? Wel met 17 weken het hartje gehoord, dat was goed. Maar nu een week later dat ik niks heb gevoeld maak ik me toch weer zorgen. Zeker als ik op mijn rug lig voel ik duidelijk mijn baarmoeder, die steekt dan uit. Dan zou je toch ook beweging moeten kunnen voelen? Al is het maar lichtjes.

  Ik wil ook niet voor elk wissewasje de verloskundige bellen, dus ik hoop dat iemand me kan vertellen dat het normaal is. 🙈

 • Izzy88

  Heey, ik voel de baby ook af en toe! Nu precies 18 weken en als ik op mijn rug lig voel ik de baarmoeder ook heel erg goed idd! Bij mij is het verschillend voel het nog niet dagelijks. Het is mijn derde kindje en is nu nog vrij normaal dat je het nog niet constant voelt hoor, komt vanzelf wel naarmate het groeit 😊 voel je het nu al meer?

 • Pebblish

  Ja, heel toevallig sinds eergisteren voel ik iets. Gisteren en vanochtend ook. Hopelijk wordt het een dagelijks iets want het is wel heel geruststellend. Dank je voor je reactie


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van donderdag, 3 september 2020 tot en met woensdag, 9 september 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

9 leden zijn nu online
Aanmelden