Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik ook te zien met kleding aan.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2085)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Schip

  Gister met 18.3 heeft mijn man ons meisje voor het eerst gevoeld🥰

 • Si2020

  Inmiddels 18+4. volgende week mogen wij eindelijk voor de 20 weken echo.! Kan niet wachten .! Kleine spruit groei maar goed door

 • Anoniem_1993

  Bijna op de helft en druk bezig met de babykamer! Omdat ik al heel vroeg in de zwangerschap een diastase heb, span ik nu blijkbaar compensatoir mijn rug- en bekkenbodemspieren teveel aan voor stabiliteit en mijn spierspanning was altijd al erg hoog. Helaas dus de hele dag rugklachten, stuitpijn en buikspierpijn! Met lang lopen, zitten of huishoudelijke taken (stofzuigen!!) is het helemaal een drama. Afgelopen week de eerste afspraak gehad met de fysiotherapeut, ik hoop dat het gaat helpen. Blijkbaar nu al beginnende bekkeninstabiliteit :(

 • schip

  hallo week 18!!! volgende week hebben wij onze 20 weken ech. Ik voelde ons mopje met week 14 maar daarna niet meer tot gisteravond

 • MandyGMF

  Hallo week 18, de weken schieten voorbij. Zo nu en dan laat je van je voelen. Nog 2 weken hebben we de 20 weken echo. We zijn benieuwd naar je

 • Saaaarh

  Week 18 💙 heerlijk die kleine stompjes af en toe in mijn buik. Groei maar lekker door!

 • Sara1989

  Goedemorgen week 18.
  Nog een paar nachtjes slapen en dan heb ik de 20 weken echo! En mag ik mijn kleine man weer even bewonderen.
  😘


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van maandag, 29 maart 2021 tot en met zondag, 4 april 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden