Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik nog niet goed te zien met kleding aan. Mensen die niet weten dat je zwanger bent, zullen er nu daarom ook nog niet naar vragen.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1291)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Yvanhoo1982

  Voor de dames die al last beginnen te krijgen van rugpijn, draag op momenten dat je extra steun kunt verdragen overdag een goede buikband die je buik doet ondersteunen en zorgt dat je rug daardoor ontlast wordt. Bijvoorbeeld de Cariwell overbelly buikband. Deze kun je met een klitteband bijstellen en zorgt voor een goede ondersteuning waardoor je de kans op lage rugpijn echt tegen kunt gaan.
  Wel niet te lang op een dag dragen, want dan verslappen je banden weer.

 • Yvanhoo1982

  Hallo allemaal,

  Hier ook vandaag week 18
  De helft is in zicht. Volgende week de medische echo en dan weten we hopelijk ook of we een jongen of meisje krijgen. Zo spannend weer.
  Ben zo blij als ik onze Mini weer even kan zien.

 • Shona-Kuiper


  Ik kan niet wachten op mijn 20 weken echo, voor de mama's die ook zo rond de 20/21 weken zitten, hier in het Erasmus MC op de poli verloskunde/gyn zoeken ze nog mama's voor de masterclass waar gynaecologen mogen oefenen op de buik om zo goed en snel mogelijk echo's te maken onder toezicht van een arts. Je kunt mooie plaatjes gratis mee krijgen, gewoon voor wie het leuk lijkt!! :-)

  Nou genieten jullie er maar allemaal van!

 • MarchBaby

  Hallo week 18!!!! En HALLO buik.. want die heeft me toch een groeispurt gemaakt de afgelopen 3 dagen!! Leuk hoor hihi😍

 • Shona-Kuiper

  Leuk he!! Ik ben nu ook 18 weken en 2 dagen :-)
  Mijn buik is ook echt heel snel stukken groter geworden!
  Werk zelf in het ziekenhuis, draag sinds gister hier op de poli ook een zwangerschapsbroek hahaha
  Ik kan niet wachten op mijn 20 weken echo!!!!

 • Mesties

  Vandaag met die rupijn naar het ziekenhuis en bleek mijn rug helemaal niet te zijn,maar wel mijn nieren. Blijkbaar begonnen met een urinewegeninfectie,die zich uitgebreid heeft naar de nieren. Zeer pijnlijk! Maar gaat nu gelukkig beter met me.

 • Mesties

  Ik heb nu al 3 dagen een vreselijke rugpijn. Zo ongeveer in het midden van mijn rug.Ik kan er s'nachts bijna niet meer door slapen. Hebben hier nog dames last van? En wat doen jullie hiertegen?

 • 2019baby

  Morgen alweer 18 weken, ik vraag me alleen iets af..
  Net een week of 2 terug van 12 dagen vakantie en slanker wordt je daar meestal nooit :, maar ik was eigenlijk maar een goede kilo bijgekomen, niks schrikbarends dus. Ik kom nu sindsdien echt geen gram meer aan terwijl ik het idee heb dat ik me het leplazarus eet! Zijn er nog meer die stilstaan qua gewicht?

 • Bambi92

  Hetzelfde probleem hier. Ik ben sinds begin zwangerschap 3kg afgevallen (misselijkheid/braken). Nu 1 kilo bijgekomen Maar volgens gynaecoloog is het al goed dat er een kilootje bij is. De andere kilos zullen er snel bijkomen. En onze kleine meid groeit goed en komt goed bij qua gewicht. Dus voorlopig nog niet panikeren dus.

 • Mesties

  Ik moet juist heel hard opletten wat ik eet. 😕
  Ben intussen al 5kg bijgekomen. Ik eet wat ik wil,maar probeer er wel een rem op te zetten.

 • 2019baby

  5 kilo klinkt niet gek? Ik ben in totaal nu ook 4 kilo bijgekomen en dat is volgens schema! Alleen juist daarom vind ik het zo gek dat ik nu ineens al 2 weken stil sta

 • LadyVee

  Trappelen is veel duidelijker te voelen dan een week terug! Zó leuk benieuwd wanneer het vanaf buitenkant kan voelen...

 • Shona-Kuiper

  Wat voel je precies als de baby in je buik beweegt?
  Gister dacht ik dat ik wat voelde, maar dit is mijn 1e zwangerschap, ik ken het gevoel niet wat je moet voelen!!
  Zo vervelend!

 • LadyVee

  Kleine plopjes/duwtjes zeg maar. Ik voel Het vooral als op mijn buik ga liggen of even een beetje voorzichtig duw. Als jij denkt dat je je kleine frummel gevoeld hebt dan zal dat wel zo zijn 😉


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van dinsdag, 12 maart 2019 tot en met maandag, 18 maart 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50