Uniseksnamen

Verwacht je een baby en weet je het geslacht nog niet of kies je er juist voor om het geslacht niet te weten? Een uniseksnaam is de perfecte oplossing! Er zijn heel veel namen die zowel voor een jongen als een meisje worden gebruikt. op deze pagina helpen we je om de perfecte uniseksnaam te vinden. Ben je wel op zoek naar een meisjesnaam of jongensnaam? Via de babynaam-zoekfunctie op deze pagina kun je de mooiste meisjesnamen en jongensnamen vinden.

Wat zijn uniseksnamen?

Uniseksnamen zijn namen die je zowel voor een jongen als een meisje kunt gebruiken. Het zijn genderneutrale namen die niet aan een specifiek geslacht worden geassocieerd. Uniseksnamen worden steeds populairder omdat ouders steeds vaker namen willen geven die niet zijn gebonden aan traditionele genderrollen.

Hoe zijn uniseksnamen ontstaan?

De laatste jaren is er steeds meer behoefte aan genderneutraliteit in allerlei aspecten in de samenleving, ook in babynamen. Deze behoefte is vooral ontstaan als gevolg van de strijd voor gendergelijkheid en de verschillende genderidentiteiten die mensen kunnen hebben. Door te kiezen voor een uniseksnaam kun je als ouder laten zien welke waarden bij je passen, zoals diversiteit en gelijkheid.

Bestaande namen verschuiven van geslacht

Robin, Sam, Jip … Het zijn een paar voorbeelden van uniseksnamen die vroeger bekend stonden als typische jongensnamen. De laatste jaren zie je dat deze namen ook steeds vaker aan meisjes worden gegeven. Dat bestaande namen verschuiven van geslacht heeft verschillende redenen. Een van de belangrijkste is dat traditionele genderrollen en -normen in veel samenlevingen aan het veranderen zijn.

Afkortingen van bestaande namen

Alex van Alexander of Alexandra, Daan van Daniël of Daniëlle… Veel uniseksnamen zijn afkortingen van bestaande babynamen. Het gebruik van een afkorting maakt een naam minder specifiek en maakt het makkelijker te associëren met een jongen of een meisje.

Buitenlandse namen

Niet alleen Nederlandse uniseksnamen zijn populair, maar ook buitenlandse namen. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan Spaanse uniseksnamen, Engelse uniseksnamen of Italiaanse uniseksnamen?

Populaire uniseksnamen

Het geven van een uniseksnaam wordt steeds populairder. Hieronder vind je de vijf populaire uniseksnamen.

Populaire uniseksnaam 1: Sam

Sam is de populairste uniseksnaam in Nederland. Sam is van oorsprong een Hebreeuwse en Bijbelse naam en betekent 'de naam is van God, van God gebeden'. Het is afgeleid van de naam Samuel.

Populaire uniseksnaam 2: Isa

Isa is in Nederland een populaire uniseksnaam van Germaanse en Bijbelse oorsprong. Isa betekent 'God is mijn eed, heil van God'.

Populaire uniseksnaam 3: Bo

Bo is van oorsprong een Frans, Germaans, Nederlandse naam en betekent mooi, knap, kostbaar.

Populaire uniseksnaam 4: Jip

De naam Jip komt van de Friese naam 'Jibbe' af. 'Jibbe' stamt af van 'Gebhard' of 'Gerwin, en die namen hebben de betekenis 'gulle vriend' en 'vrijgevig'. Daarbij kan de naam Jip ook komen van de Germaans naam Gijsbert dat 'van edele afkomst' betekent.

Populaire uniseksnaam 5: Lou

De naam Lou heeft verschillende oorsprongen. Zo kan het afstammen van de Germaanse naam 'Lodewijk'. Het eerste deel van Lodewijk betekent 'beroemd' of 'buit'. Het tweede deel betekent 'strijder'. Dat maakt samen de betekenis van 'beroemde strijder of 'strijden om de buit'. Maar het kan ook afstammen van de naam Lau, dat een afkorting is van de Latijnse naam Laurentius, dat weer laurierblad of bescherming betekent....en bestel een gratis proefdruk!

Babynamen zoeken

Babynamen top 10 (NL)

Jongensnamen

 1. Noah 888 x
 2. Luca 674 x
 3. Lucas 648 x
 4. Liam 643 x
 5. Levi 601 x
 6. Sem 587 x
 7. Daan 573 x
 8. Mees 571 x
 9. Noud 567 x
 10. James 561 x

Meisjesnamen

 1. Julia 681 x
 2. Olivia 605 x
 3. Mila 603 x
 4. Emma 596 x
 5. Sophie 578 x
 6. Nora 543 x
 7. Yara 493 x
 8. Saar 491 x
 9. Noor 488 x
 10. Tess 478 x