Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger: alle informatie die je nodig hebt | Babybytes`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1416)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Anoniem38

  Week 23 💗 Zijn jullie al met de kamer begonnen? En al wat kleding gekocht voor de kleine? Hier al wat schattige jurkjes en wat rompertjes gehaald. De kamer is inmiddels ook geverft.

 • RVS85

  Nee nog helemaal niet... :S. Onze logeerkamer wordt een kinderkamer en onze jongste dochter gaat doorschuiven naar deze kamer. De ruimte waar straks de logeerkamer komt moet eerst af en daar zijn we dus eerst nog druk mee bezig...

  En heb in totaal al twee rompertjes... nog wel een hoop kleding van onze meiden, maar er zal ook nog wel wat jongenskleding moeten worden aangeschaft.

  Nesteldrang = totaal nog niet aanwezig dus :S

 • Lola1993

  Wij gaan eind oktober aan de kamer beginnen. Er wordt half oktober eerst nog geklust op zolder, dus ik kan even tot die tijd niks. Daarna lekker rommelen in de babykamer, Pinterest speur ik af voor leuke ideeën. 😍 Qua kleertjes heb ik zeker al wel wat gekocht. Lang leve Vinted. Hele mooie pakjes nog!

 • LongDecember

  Hebben jullie ook wel eens last van hartkloppingen? Ik af en toe, maar gisteren kreeg ik een soort hartklopping die maar niet overging. Heel akelig. Na een half uur werd het weer ok, maar was de hele dag trillerig... Anderen ook deze ervaring? Vandaag voel ik me weer prima!

 • Lola1993

  Ik krijg die als ik echt teveel suiker eet. 🤭 Maar het is idd wel vervelend. Ik ga dan even naar buiten en drink water.

 • Beetjegeluk

  Wat vervelend!
  Nee deze klachten herken ik niet.
  Maar mocht je het niet vertrouwen dan zou ik de HA/ verloskundige ff raadplegen. Beterschap 🍀

 • Lola1993

  Paar keer knipperen met je ogen en we zitten weer in week 23 🥰💙

 • Beetjegeluk

  Fijn he! Schiet al aardig op zo...

 • Beetjegeluk

  Hallo week 23 🩵

 • collie_love

  Week 23 😍 mijn man kan de baby nu ook voelen, zo bijzonder 😁

 • SabinaN

  Alweer bijna aan het einde van week 23 en ik begin die kleine steeds vaker te voelen. Heel bijzonder, maar ik zou nou niet zeggen dat ik er dol op ben 😅 het voelt wat ongemakkelijk, maar ik ben blij met het teken van leven.

 • hannahm

  Jaaa hier wordt het ook steeds duidelijker, je kan het soms aan de buitenkant zelfs zien haha, en inderdaad niet altijd even fijn🤣 maar ben wel blij dat ik zoveel voel nu

 • Lennieke

  Week 23 🌹


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van woensdag, 27 maart 2024 tot en met dinsdag, 2 april 2024.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50