Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1249)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • MommyR1987

  23.2 vandaag. Wat een energie weer 😍
  Maandag met 24.1 de controle.
  Genieten! 🍀🍀🍀💙💖

 • Mesties

  23+2 vandaag. Weinig klachten op dit moment. Niet meer misselijken ook niet meer zo vermoeid als in het eerste trimester. Nu eventjes genieten voor de lichamelijke klachten beginnen. ☺

 • Suusoe

  Vandaag de 22 weken prik gehaald.
  Wie heeft er ook zo last van groeipijn ?

 • Suusoe

  Hallo week 23 👋.

 • 6Hearts1Love

  Ahhhwat fijn zeg ! Kom ik even na al die maandjes terug online... bij week 23 waar ik nu vorig jaar inzat !! ( noah is 8 maandjes jongnu ) en wat zie ik ! Je bent zwanger 😍😍 gefeliciteerd meid !!!

 • Suusoe

  Hihi dank je wel lief van je omg is hij alweer 8 maandjes 🥺🥺. Tijd vliegt !!! Hoe is t met je . Ja eindelijk ben ik zwanger 🙊

 • Eefjuh86

  Over 2 dagen alweer 24 weken. Wat vliegt de tijd zeg. Vanavond weer voor controle naar de vk. De kleine man is heel erg aanwezig. Geniet ik elke dag van alleen soms schopt hij onderin en dat is minder fijn. Ook sinds een 3 weken dat ik de bewegingen zie aan de buitenkant. Daar geniet ik het meest van. Alleen als ik het wil filmen dan is de kleine boef stil.

 • misslsal

  Alweer 23 weken vandaag, de weken vliegen opeens voorbij

 • Ummh

  Vandaag vk geweest alles is goed.. alleen volgende week suikertest doen.. puur voor de zekerheid vanuit de vk. Dus hoop natuuurlijk niet oo zwangerschapsdiabetes

 • MamaP86

  Yes, 23 weken!🥰🥳🤰 Volgende week een heel belangrijke mijlpaal, maar hij mag gerust nog laaaaaang blijven zitten hoor 😉


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van woensdag, 13 januari 2021 tot en met dinsdag, 19 januari 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden