Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1274)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Si2020

  23 weken alweer.! Morgen mag ik weer even naar je komen kijken. Hopelijk ga ik je snel voelen lieverd .! Groei maar groot en gezond door. Papa en mama zijn super trots♥️

 • Saaaarh

  23 weken 😍 het gaat zo snel! Je bent goed aan het bewegen daarbinnen en groeit als kool als ik naar mn buik kijk 😅

 • MandyGMF

  Wauw de weken schieten steeds harder voorbij. Alweer 23 weken. Nog 14 weken en we mogen je ontmoeten. Maar nu mag jij nog heel groot en sterk groeien daarbinnen

 • Aoife.

  23 weken al! Nog 14 te gaan. Ik kan niet wachten!!!

 • Sara1989

  Goedemorgen week 23.
  Wat groeit mijn buik in ene hard.
  Nog een paar dagen en dan heb ik weer controle.
  😘

 • Vicja

  23 weken 💙💙💙

 • Julia1989

  Vandaag 23 weken en een standaard controle gehad. Alles was goed. Wat gepraat over de opties van prenataal kolven, omdat ik de vorige keer te weinig borstvoeding maakt in het begin (na 4 dagen over op flesvoeding). Verder was er met de 20 weken echo geconstateerd dat ik een laagliggende placenta heb. Daar krijg ik met 28 weken een extra echo voor, om te zien of de placenta mee omhoog getrokken is.

 • alie22r

  Ah hier lag de placenta ook laag, maar inmiddels aardig omhoog gegroeid. Nog 1 punt onderin maar gaan er vanuit dat dit ook omhoog groeit.

  Ik heb bij mijn vorige zwangerschap ook prenataal gekolfd. Vanaf week 37. Had geloof ik zo'n 40 ml in totaal in spuitjes. Ik heb nooit vooraf melk gelekt, dus was verbaasd dat er iets uit kwam. En alle beetjes helpen het zit vol voedingsstoffen. Ik denk dat ik het nu ook weer ga doen.

 • Julia1989

  In de meeste gevallen groeit die placenta gelukkig mee omhoog, dus daar ga ik ook maar van uit.
  40 ml is nog de moeite! Is een fijne reserve voor de eerste dagen. Ik heb de vorige keer ook nooit gelekt, maar kon er tegen het einde wel druppeltjes uitkrijgen als ik probeerde, alleen nooit over nagedacht om dat op te vangen.

 • alie22r

  Bij de eerste 2 ook nooit gedaan, maar de 3e is geboren met een schisis. Dus moest sowieso kolven omdat hij niet vacuüm kan maken aan de borst. De gynaecoloog in het ziekenhuis raadde me dit aan en opvangbakje en spuitjes van het ziekenhuis gekregen. Dus denk dat ik het nu ook doe dan heb ik wat op voorraad 😊

 • KikiAnnabel

  Waauuw! Alweer 23 weken, wat gaat dit snel! Nog 1 weekje en dan is ons meisje levensvatbaar

 • alie22r

  Ja wat een fijn idee he! Het gaat zo snel, maar hier nu ook een erg actief kindje, echt genieten 🥰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van dinsdag, 23 maart 2021 tot en met maandag, 29 maart 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50