Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (814)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • bibsje1982

  Jippie! 23 weken.. 🎉😀
  Vandaag weer wat spulletjes gehaald voor de babykamer... En de eerste babywas (hydrofiele doeken, hoeslakens) is ondertussen ook aan het draaien.. ❤️

 • Ohmybaby

  Hoi dames, wij zouden graag nog op babymoon willen gaan. Het liefst ergens ver. Hebben jullie tips of ervaringen met verre reis bestemmingen? Wij zijn een beetje lost door de lange lijst van landen waar mogelijk terugkeer van zikavirus kan plaatsvinden... :( HELP

 • xCintje

  23 weken vandaag! Nu gaat de tijd toch relatief snel. Ik voel de kleine man wel goed, beweging is ook van buitenaf te zien. Heb het zelf één keer van buiten gevoeld met mijn hand. Mijn vriend ook pas 1 keer. Hij is heel actief, maar op het moment dat je wil filmen of je contact met de kleine probeert te maken laat hij het afweten. Erg eigenwijs al dus, haha! Voel hem nu ook als ik gewoon aan het werk ben doordat de bewegingen steeds sterker worden.

 • Ktm86

  Gefeliciteerd allemaal mooie ervaringen😁. Net aangekomen in week 23 maar ons meisje voel ik nog maar weinig helaas placenta ligt ervoor.

 • Moon88

  Ik ben 22 weken zwanger, maar ik voel ook nog maar erg weinig beweging... helaas. De placenta ligt achter dus dat zou eigenlijk geen reden kunnen zijn. Nog even geduld. As vrijdag een extra echo. Mn buik begint wel echt te groeien, dus ga er vanuit dat het allemaal goed gaat daarbinnen 😉

 • Jusme

  Houden de dames het nog wat vol met dit weertje? Hier in friesland hebben we koude wint dus opzich is het best te doen.

 • Marley91

  23+4 alweer ♡

  Ik wil eigenlijk door blijven werken tot 36 weken, dus dan moet ik nog even!
  Heb dat bij mijn dochter ook gedaan.

  Verder voel ik me goed. 😍😍

 • alie22r

  Ik wil dat ook graag, al merk ik wel dat ik moe ben. Maar nog 4 weken dan 3,5 week vakantie en dan nog maar 5 weken werken😇

 • ElsaTdV

  En toen waren we alweer 23 weken zwanger. Wat vliegt de tijd en wat is ons mannetje beweeglijk. Ik zag hem woensdag voor het eerst zelf trappen. Zo bijzonder om je buik te zien bewegen in de wetenschap dat er op dat moment een mini voetje tegenaan trapt 😍 verder voel ik mij goed, al merk ik wel dat de werkdagen mij wat zwaarder vallen. Ben erna echt moe en mijn lijf voelt zwaar aan. Ik moet nog 11 weken (zit nog wel wat vakantie tussendoor) dus ben benieuwd hoe het gaat zijn aankomende tijd.

 • alie22r

  Ja hier net zo, werk 24 uren maar ben bekaf tegenwoordig. Maar komt ook doordat ik de vrije dagen nog veel in ziekenhuis ben. En daarnaast op school ook drukke tijd met schoolreisje (ga ik mee) en schoonmaken etc. Maar nog 4 week en 1 dag dan eerst 3,5 week vakantie😊😊😊

 • jesje_84

  Ik heb met vlagen veel last van harde buiken en dan vooral op momenten dat ik rustig aan doe, dus op de bank zit of in bed lig. Hebben meer dames hier ook last van?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zondag, 9 december 2018 tot en met zaterdag, 15 december 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50