Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1339)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • 6e-wonder
  Vandaag een extra echo gehad, vanwege de ligging van de placenta. Die ligt nu tegen de baarmoedermond aan met allemaal bloedvaten precies daar. Over 7 weken weer een echo om te kijken of het omhooggetrokken is. De placenta zal zeer waarschijnlijk wel omhoogtrekken, maar er is kans dat de bloedvaten daar wel blijven zitten.
  De zorg mag voor nu gelukkig verdeeld worden tussen verloskundigenpraktijk en het ziekenhuis, dus ben niet volledig overgedragen. Maar als er iets is wel gelijk het zh bellen. Hopelijk is dat niet nodig en mogen we over een paar weken gewoon weer volledig onder controle van de vk.
  De kleine doet het gelukkig prima! Ze is lekker actief🥰

 • AGR_1989

  Wat een prachtig plaatje 🥰 Hopelijk mag je binnenkort weer onder de zorg van de verloskundige staan. Fijn dat ze alles zo goed opvolgen! X

 • 6e-wonder

  Dankjewel!

 • Aroc90

  Hele mooi echo!🥰

 • Aroc90

  23+1, en wat ben je druk in de weer! Ik geniet

 • Miiepj-aapie

  Vandaag 23 weken 🥰 tijd gaat zo snel!

 • Leonora143

  Yess vandaag ook aangekomen in week 23. Voel me goed wel sinds paar dagen last van bandenpijn. Gister de commode gevult met kleertjes om te kijken wat ik allemaal zo een beetje heb. Het word nu wel steeds spannender en echter 😁😁😁

 • FrutselRietje

  Hallo week 23!

  Buikje groeit goed, frutsel (zoals we hem nog even noemen :p) is zeer actief. Soms kan ik er niet door slapen of rustig zitten. Soms moest ik lachen omdat het zo'n gek gevoel is.

  Ondertussen weer zo'n 24 uur per week aan het werk en aan het zwangerschapszwemmen op 1 avond (echt leuk en fijn)
  Daarnaast weer wat aan het fotograferen, dus het voelt steeds meer als mezelf!

  Nu maar hopen dat verdere klachten naast bandenpijn nog even weg blijven 😊 eindelijk genieten 😁

  Hoe is het met de rest?

 • Miiepj-aapie

  Heerlijk gevoel hè ! Vind dat zo zalig om de kleine te voelen word daar echt rustig van.

  Hier juist minder aan werk. Werk in de zorg mijn werkgever trapt op de rem. Heb fysiek in de heupen enorme klachten waardoor ik na 20 minuten lopen al pijn krijg (en gaat al beter) we zetten door. Stil zitten is geen optie.

  Al lekker aan het shoppen 😍?

 • FrutselRietje

  Ja heerlijk geruststellend gevoel 😊

  Ik ben ook benieuwd tot hoeveel uur ik op kan bouwen voordat het niet meer gaat, maar voor alsnog gaat het goed!

  We zijn idd lekker bezig om vanalles te verzamelen. Bqbykamer is nagenoeg af. Nog even een gordijn op hangen en nachtlampje kopen🤗

  En shop jij al veel?

 • Miiepj-aapie

  Ja is altijd afwachten meestal met de laatste trimester wordt alles zwaarder. Ik werk in de thuiszorg. Bij bekendmaking zwangerschap werd meteen al gezegd over ander rooster, minder uren, minder zware cliënten. Bekend fenomeen.

  Ja hier nieuw matrasje voor de familie wieg besteld. Alles van zolder gehaald wat ik nog had. Uitgezocht, gewassen. En als wat nieuws zie wat ik leuk vind koop ik het. Lijst gemaakt wat nog moet kopen. Dat beetje aan uit zoeken. En als zover is dat we naar de baby winkel gaan of online leuke aanbieding schaffen we het aan. Hebben nog de tijd. Voel niet echt haast we zijn ook nog aan verbouwen 😅

 • FrutselRietje

  Wauw ook nog verbouwen, heftig! Moet er zelf niet aan denken om zwanger te zijn en te moeten verbouwen 🙈

  Lekker shoppen maakt veel goed haha, wij hebben ook een lijstje gemaakt. Voelt goed om dingen te kunnen afstrepen :)

 • Miiepj-aapie

  Ja, waren we al mee bezig en toen gebeurde het 🤫😂 komt goed. Zij zo!

 • Babyfox

  Nog iemand die zich nu al bekaf voelt en meteen uitgeput is en de buik plots zo gegroeid is?

 • Kitty-1984

  23+1. Ik merk dat ik hartstikke stijf ben aan alle kanten. Mijn rug, nek, schouders, alles zit vast. Toegegeven; ik heb weinig bewogen de laatste tijd. Wat een contrast met de ik die twee keer per week met een afgetraind lijfje van 48kg in de sportschool liep. Nu zit er een soort walvis met benen op de bank Netflix te kijken. Hopelijk kan ik als onze kleine meid er is weer een heel klein beetje mijn lijf terugkrijgen. Maar voor nu maar eerst zorgen dat ik weer wat soepeler word...

 • 12345678

  23 weken en heerlijk op vakantie
  Wat is het hier stil, hoe gaat het met iedereen?
  Bij mij wordt het vooral met lange stukken wandelen lastig ivm mn bekken. Verder geen klachten eigenlijk. Nog 17w te gaan!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zaterdag, 5 februari 2022 tot en met vrijdag, 11 februari 2022.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden