Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1385)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mela2020

  23 weekjes vandaag alweer ❤️🩷

 • ProudmommyOf3

  Hallo 23 week 😍
  Wat gaat het snel!

 • Anne1989
  🥰 Hoe gaat het met iedereen?
 • Meliss292020

  23+2💗
  Moeeeeee🤭

 • Anne1989

  Ik nog in 22 weken, maar ben ook verschrikkelijk moe nog steeds. Heb mij maar opgegeven voor een zwangerschapssport (met stukjes hardlopen en wat actiever zijn). Misschien dat ik daar wat van ga opknappen.. word gewoon moe van al dat slapen elke avond 😴 😴

 • Meliss292020

  Hahha ik alweer bijna 27 weken🥳🥳 einde komt langzaamaan in zicht😂
  Heb er 1 van net 2 rondlopen en mijn lichaam trekt dat zwanger zijn gewoon niet… en ik wil teveel want niet kan! Erg slappe Bekkenbodem/rugpijn. Dus ben blij als zover is😅💗

 • Anne1989

  Die van 2 slaapt in ieder geval al iets eerder s’avonds en misschien smiddags of niet? Ik heb 2 oudere kids, dus echt rusten lukt niet, ben sowieso altijd te onrustig van mijzelf. Daarom vind ik het ook vreselijk om zo lui te voelen, normaal train ik voor een of andere run en nu heb ik de conditie van een koe 🤣 succes nog even ☺️

 • Ginette87

  Hallo week 23!

  Vanaf week 21 opeens mega vermoeid, het verplicht halve dagen werken om bij te tanken is bijna voorbij en hoop dat de energie straks ook echt komt. Moet nog zoveel doen 🤣🤣

  Hoe gaat het met jullie?

 • babyfluit

  23 weken 🥰😍

 • Yune

  Hey week 23!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zaterdag, 20 mei 2023 tot en met vrijdag, 26 mei 2023.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50