Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (985)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Saar1986

  23 wkn baby kamer op de vloer na klaar
  Op controle zeiden ze dat we ruim vruchtwater heb verder voel ik me prima

 • Momalies

  23 weken vandaag, weer veel last van maagzuur... jullie ook?

 • Nas

  Ja enorm last van maagzuur ook😩 echt vervelend, vooral in de avond. Ik drink bruisend mineraal water dat helpt goed.

 • 3ewonder2019

  Hoi iedereen, even een vraagje.
  Ik heb nu al een paar weken snachts last van slapende en tintelende armen / handen . Wat is dit een naar gevoel zeg. Ik kan er gewoon niet van slapen . Is er eindelijk een arm weer "normaal" begint de andere weer.ik heb het idee dat het vanuit de schouders komt
  Is iemand hier er bekend mee, en heb je tips voor me.
  Mijn slaap is zo belangrijk op dit moment 😴😴😴😴

 • Nas

  Op linker zij slapen helpt bij mij😌 dan is de bloedstroom beter had ik ergens gelezen.

 • Saar1986

  Hier ook last van hier helpt knijp beweging te maken

 • 3ewonder2019

  Ja en dan is het even weg en komt het weer in de andere hand...
  Slapeloze nachten zo ...

 • Saar1986

  Ja gynaecoloog zei tegen mij dat erweinig aan te doen is

 • Essievanvliet

  Vandaag alweer laatste dag in week 23 morgen suiker test doen heerlijk 2 uur in zieken Huis niksen

 • Waterratje23

  Moet iedereen zon suikertest?! 🤔

 • Essievanvliet

  Ik moet de suikertest doen omdat het een groot kindje is

 • Waterratje23

  Ah zo! Nou succes, schijnt niet zo lekker te zijn wat ik hoor 😅

 • Essievanvliet

  Tuurlijk het moet

 • Essievanvliet

  Nee is echt heel Ranzig hahaha ben vandaag al gebeld door de verloskundige en heb dus zwangerschapsdiabetie en wordt nu over gedragen aan het zieken huis

 • Waterratje23

  Oh poeh, dat zal even tegenvallen. Zet hem op!

 • Waterbloempie

  23 weekjes, langzaam aan het aftellen.. Ben wel bang voor de bevalling.. Het is mijn eerste kindje geen idee wat ik moet verwachten..

 • Yesje

  Zal vast allemaal goedkomen. Ik heb nu bij mijn 2e zwangerschap meer angst, omdat ik weet wat mij te wachten staat. Maar iedere vrouw kan het, dus jij ook!

 • Aaaaaa

  Hallo week 23! ❤️

 • DominiqueL

  Hallo week 23! Hoe gaat het met iedereen? Ik ben nog steeds s’ochtends misselijk en op lege maag momenten. Begin te denken dat het de hele zwangerschap zal aanhouden. Net als de verkoudheid en hoest die nu al 8 weken hindert. Verder vooral s’nachts en na drukke dagen bekkenklachten en ik waggel al rond als een pinguïn haha. Maar ik ben wel heel vrolijk! De babykamer is ook al bijna af, dat scheelt stress. Wil dat echt niet op het laatste moment moeten doen. Heb de commode kast al vol met pakken luiers en probeer vanaf nu even geen kleertjes meer te kopen. Morgen heb ik weer een groei echo, ben super benieuwd.

 • Yesje

  Hier wisselend misselijk ( nu ook al een paar uur) dus heb zo'n tabletje genomen. Gelukkig niet meer elke dag, maar ben er ook bang voor dat dit de hele zwangerschap zo blijft.. helaas doe je er weinig aan. 😑 Verder voel ik mij de ene dag energievol en zoals vandaag, totaal niet! En spannend! Ik heb met 28 weken weer er groei echo 😊

 • M.E.

  Pff kledingcrisis! Ik vind niks leuk, had nieuwe shirtjes besteld, maar waren hobbezakken. Ook qua jassen weet ik het even niet.. winterjas wordt een beetje krap, maar een andere jas is net nog wat fris, vooral in de ochtend... Het moet gewoon zomer worden 😉


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van maandag, 12 augustus 2019 tot en met zondag, 18 augustus 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50