Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1280)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • babyfluit

  23 weken alweer!🥰 zo blij met jou baby! 12 januari heb ik de glucosetest.. ik ben heeeel benieuwd!

 • Anoniem38

  23+3 alweer. Gaat ineens vlug zeg. Ik voel me heerlijk, nergens last van. Heel klein beetje bandenpijn. Ik mag echt niet klagen. Wat een verschil met de eerste 16 weken zeg. Hoe voelen jullie je?

 • BabyA03

  Alweer 23+4! Plots gaat het zo snel. Het wordt ons eerste kindje, we kijken er heel erg naar uit.
  Maar.... Soms krijg ik toch ook wat angdt-momentjes! Ga ik het kunnen? Hadden we nog even moeten wachten? Ga ik veel van mijn eigen leven moeten opgeven? Meteen voel ik me dan ook schuldig uiteraard...
  Herkenbaar?

 • MaMa*van*2

  Ik ben zelf kraamverzorgende en dit gevoel is dus voor mij heel herkenbaar. Maar hopelijk kan ik je hiermee gerust stellen, zeker na een week kraamzorg weet je dat je het gaat redden. Zeker omdat dit kindje gewenst is. Tuurlijk heb je je onzekerheden maar dat gaat echt goed komen 😘 en ja, je geeft dingen van je leven soms op (is net hoe je het zelf wilt invullen) maar het is het dubbel en dwars waard.

 • Thorunn

  Ik herken het wel! Ik vraag me soms ook af of ik het allemaal wel kan.. Dit gevoel schijnt er ook bij te horen. Ook al twijfel ik soms aan mijn eigen kunnen, toch ga ik ervanuit dat het goed komt! Komt bij jou ook helemaal goed

 • Schip

  Gister 23 weken zwanger en een controle gehad. Mevrouw lag lekker dwars in mijn buik maar verder alles goed.

 • Si2020

  23 weken alweer.! Morgen mag ik weer even naar je komen kijken. Hopelijk ga ik je snel voelen lieverd .! Groei maar groot en gezond door. Papa en mama zijn super trots♥️

 • Saaaarh

  23 weken 😍 het gaat zo snel! Je bent goed aan het bewegen daarbinnen en groeit als kool als ik naar mn buik kijk 😅

 • MandyGMF

  Wauw de weken schieten steeds harder voorbij. Alweer 23 weken. Nog 14 weken en we mogen je ontmoeten. Maar nu mag jij nog heel groot en sterk groeien daarbinnen

 • Aoife.

  23 weken al! Nog 14 te gaan. Ik kan niet wachten!!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zaterdag, 19 juni 2021 tot en met vrijdag, 25 juni 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50