Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (870)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Havikje84

  Hallo week 23🤗

 • StefJuuh01

  Ik heb in 2015 een aardige niersteen gehad. Paar maanden voordat ik zwanger raakte. Echte vreselijke pijn gehad.

  Nou heb ik sinds 2 dagen dat ik af en toe een klein steentje uit plas. Verder geen pijn gehad.. maar hoop toch echt dat het hier bij blijft.

 • sunnymiran

  Even een tip voor de Mama's die borstvoeding wil gaan geven en een kolfapparaat gaan aanschaffen.
  Ik had vernomen van een vriendin dat sommige ziekenfondsen aan vergoedingen doen betreft kolfapparaat huren of kopen
  Nu ben ik verzekerd bij de vgz ( gezins pakket) en heb de vraag gesteld hoe dat zit bij aanschaf van een nieuwe bors tkolf in mijn geval wil ik de Medela Freestyle krijg ik 1malig 80 euro terug. Dat is toch mooi meegenomen.
  Misschien ook iets voor jullie om dat uit te zoeken?

 • MoederSaskia

  Bij mij helaas niet..

 • sunnymiran

  Het was te proberen toch

 • MoederSaskia

  Dat ga ik gelijk even navragen! Ik zit bij dsw av top dus ben benieuwd!

 • Bapao
  23+1! Vorige week een extra echo gedaan voor een wetenschappelijk onderzoek. (Doe ik ook nog iets goeds ipv mvm) onze mini.. zo lief! Vandaag is de instabiliteit van mijn bekken niet te doen, kan totaal niet bewegen helaas. Maar als ik dat koppie zal de het de pijn wel waard zijn 😁
 • sunnymiran

  🤗🤗

 • StefJuuh01

  Heb je al een buikband aangeschaft? Dat helpt bij mij wel..

 • Bapao

  Heeft de fysio geadviseerd ja.. moet een bekkenbrace ipv buikband. Duur grapje weer.

 • SabrinaC

  Nou zo is dat heb je je steentje weer bij gedragen en de kleine exstra gezien.
  Wat heb je met je bekken dan?

 • Bapao

  Bekkeninstabiliteit. Had ik bij de eerste ook, maar niet zo erg als nu. Heel erg klote, dus nu fysio en bekkenbrace aanschaffen. Zeer flatteus model natuurlijk 🙈

 • StefJuuh01

  23 weken alweer! De tijd vliegt.

 • Deblok

  Jeeeh 23 weken Vandaag ! Kan niet wachten tot de 40 weken 🤣

 • Wherelifebegins

  🎉 23😍

 • Happyfamily!

  Wauw week 23 alweer! De tijd vliegt, niet normaal meer. Ik geniet ontzettend van dit lekkere drukke kindje wat de hele dag door salto's maakt.
  Ik weet dat ik eerder word ingeleid, ben voor mijn gevoel dan ook al ver over de helft. Nog meer genieten dus!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zondag, 10 februari 2019 tot en met zaterdag, 16 februari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50