Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1294)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • DWB

  Hi week 23!
  Hier begint mijn buik toch echt wel goed te groeien! Heeerlijk! 💙 Ook zijn we lekker bezig met de babykamer, wat al zo goed als af is! Stiekem kan ik niet wachten tot volgende week, week 24. Weer echt een mijlpaaltje!

 • Eeuwigetwijfelaar

  Eindelijk week 23 🥳 vandaag een uitgebreide echo in het ziekenhuis 🥰 hopelijk ligt de baby nu een keertje rustig zodat wij zelf ook is alles kunnen zien 😊 zoals het geslacht 😂 we weten dit via de NIPT maar hebben het zelf nog niet kunnen ontdekken op echo 🙈 onze baby is een echte wiebelkont 😅 dat heeft die deze nacht nog een keer extra bewezen 🥰🤰

 • Babsie1992

  Hoe ging het? Alles goed met de baby? Heb je het geslacht kunnen zien?😊

 • Eeuwigetwijfelaar

  Alles was in orde 🥰 ja we hebben het eindelijk kunnen zien 😅 het was overduidelijk 🙈

 • Unicorn12

  Fijn dat alles goed was!

 • Babsie1992

  Week 23!💙 vanmiddag de 22 weken prik halen. We zijn begonnen aan de babykamer. Er moet nog 1 muur behangen worden en dan is hij klaar. Veel later dan bij onze eerste maarja🙊 We zijn begonnen met zijn kamer opnieuw behangen en nieuwe meubels.

  Volgende week eindelijk naar de babywinkel. Blij dat het weer kan. We moeten nog een aantal grote aankopen doen. 😊

 • Unicorn12

  Wij moeten eerst de zolder nog verbouwen + dakkapel. Daarna kan onze oudste verhuizen naar de zolder. Dan kunnen we beginnen met de babykamer. 🙈 Ik hoop dat de babykamer begin juni klaar is.
  Wel leuk al die voorbereidingen hè! Wij hebben volgende week ook een afspraak staan bij een winkel. Hopelijk eindelijk het eerste pakje kopen. ❤️
  De prik moet ik nog even over bellen.

 • Babsie1992

  Ben zo blij als de muren gedaan zijn dan kunnen we met de aankleding beginnen in het kamertje. Mn favoriete ding er van haha. Ik heb nog helemaal geen kleertjes in de winkel gekocht sinds we weten dat het een jongen is💙 en heb ook nog wel meer posotieleggings nodig enz. Ben een lijst aan het maken voor de winkels kijk online wat ik wil, zodat ik weet waar we voor gaan en hoe duur het ong is.😊

 • Okto_love

  Hey
  Wat is de 22 weken prik?

 • Eeuwigetwijfelaar

  Dat is normaal kinkhoest 🙂 in België krijg je die tussen 24 en 32 weken 😊

 • Babsie1992

  Klopt sorry. In NL kan je hem vanaf week 22 halen en noemen we hem ook zo haha🙈

 • Nies92

  Week 23 alweer! Ik ga de baby steeds meer voelen trappen en steeds hoger in mijn buik. Babykamer is nu geverfd alleen nog wachten op de meubels. Alvast ingeschreven voor borstvoeding cursus online, alleen nog opzoek naar een leuke online zwangerschaps/bevalcursus online iemand tips?

 • Babsie1992

  Ik ga ook nog op zoek naar allerlei cursussen. Inderdaad ook borstvoeding, maar ik wacht denk ik nog even. Mn brein werkt niet optimaal nu. Straks ben ik alles alweer vergeten voor de baby er is🤦🏼‍♀️ en wil ook nog graag een 3d echo plannen. Hadden we bij onze oudste ook gedaan.

 • Eeuwigetwijfelaar

  Ja hier ook, voel de baby nu net onder mijn navel 😅 zo een cursus wil ik ook doen, maar dan België 😊 23maart moet ik naar de vroedvrouw voor de glucose test en dan kan ik het met haar bespreken 😊 dus nog even geduld...

 • babyfluit

  23 weken alweer!🥰 zo blij met jou baby! 12 januari heb ik de glucosetest.. ik ben heeeel benieuwd!

 • Anoniem38

  23+3 alweer. Gaat ineens vlug zeg. Ik voel me heerlijk, nergens last van. Heel klein beetje bandenpijn. Ik mag echt niet klagen. Wat een verschil met de eerste 16 weken zeg. Hoe voelen jullie je?

 • BabyA03

  Alweer 23+4! Plots gaat het zo snel. Het wordt ons eerste kindje, we kijken er heel erg naar uit.
  Maar.... Soms krijg ik toch ook wat angdt-momentjes! Ga ik het kunnen? Hadden we nog even moeten wachten? Ga ik veel van mijn eigen leven moeten opgeven? Meteen voel ik me dan ook schuldig uiteraard...
  Herkenbaar?

 • MaMa*van*2

  Ik ben zelf kraamverzorgende en dit gevoel is dus voor mij heel herkenbaar. Maar hopelijk kan ik je hiermee gerust stellen, zeker na een week kraamzorg weet je dat je het gaat redden. Zeker omdat dit kindje gewenst is. Tuurlijk heb je je onzekerheden maar dat gaat echt goed komen 😘 en ja, je geeft dingen van je leven soms op (is net hoe je het zelf wilt invullen) maar het is het dubbel en dwars waard.

 • Thorunn

  Ik herken het wel! Ik vraag me soms ook af of ik het allemaal wel kan.. Dit gevoel schijnt er ook bij te horen. Ook al twijfel ik soms aan mijn eigen kunnen, toch ga ik ervanuit dat het goed komt! Komt bij jou ook helemaal goed

 • Schip

  Gister 23 weken zwanger en een controle gehad. Mevrouw lag lekker dwars in mijn buik maar verder alles goed.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zaterdag, 4 september 2021 tot en met vrijdag, 10 september 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50