Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (998)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lucky-4

  En als er nog iemand een leuke jongensnaam weet....

 • Lucky-4

  Pff, hoe is het met de warmte dames? Vandaag was ik toch wel erg benauwd hoor! En de kleine lijkt zich te amuseren in mijn buik😂

 • Oktobermommy93

  Het is echt een drama dit weer. Morgen 24 weken zwanger maar het lijkt wel alsof ik nu ik zwanger ben niet tegen de warmte kan pfff... wij verwachten een jongen. Ons 1e zoontje heet Milan, en ons 2e zoontje begint ook met een M.

 • Visje91

  Hier ook 23 weekjes vandaag. Zijn jullie al uit de naam? Zo bijzonder dat het gewoon al bijna levensvatbaar is, gaat toch wel snel nu 😊

 • Wachtend

  Nope!!! Jongensnamen vind ik echt heel moeilijk.. meisjesnamen hebben we zonder enige moeite al een paar kanshebbers 🤗 ik struin het internet af naar namen en maak lijstjes van wat ik tegenkom en mijn man streept daar weer vanaf of aan.. en soms komt hij met wat ideeën.
  Nou idd... supersnel! We zitten nog middenin de zolderverbouwing en ik voel toch wel wat druk nu hoor

 • LittlePea

  Nog +/- 17 weekjes!!!!

 • Chan86

  Ook alweer in week 23 aangekomen.

 • Oktobermommy93

  Sinds gister 23 weken zwanger! Voel hem al goed schoppen. Gister ook het vreselijke nieuws gekregen over onze 1 jaar en 11 maanden oude hondje die een kwaadaardige tumor heeft vol uitzaaiingen.... morgen moeten we hem helaas laten gaan ivm de pijn die hij heeft... pff.

 • Mamave

  Mijn oudste dochter heeft vanmorgen haar babyzusje gevoeld. Ze trapte tegen haar handje aan. Helemaal gelukkig! Dat koppie was echt zo mooi! Wat geniet ik daarvan! Zo leuk dat de meiden alles zo goed meekrijgen

 • Jamie93

  Hi meiden !
  Ik zit helemaal in de stress, omdat we geen naam hebben nog. Zoek me suf.
  We hebben alle tijd nog natuurlijk, maar het is zo fijn om daar alvast zeker in te zijn.

  Hebben jullie al namen !???

 • Natasch

  Hoi
  Ik zit ook in de stress. Ik heb wel een naam maar ik weet dat het wat anders wordt. Pfff is niet makkelijk. Bij de jongens ging het zonder nadenken en nu ben ik kapot van het denken.

 • MamaJL

  Raak daar ook wel gestrest van. Hebben wel een meisjesnaam omdat de jongste twee jongens zijn en ik nog steeds helemaal happy ben met de meisjesnaam die we hadden. Maar dan...

 • Cherlean

  Ja ik heb al een meisjesnaam vanaf 16 weken 😁 ben blij dat ik eruit ben hoor dat geeft mij ook wat rust, jongensnamen vond ik juist makkelijker ik denk omdat ik al een zoon heb en mij een meisje niet kon indenken.

  Het leuke is dat wij haar al zo noemen in huis 🎀😊

 • Mamave

  Ik had al een naam voor een meisje in mijn hoofd voordat ik zwanger was. Nu blijkt dus dat mijn vriend het een vreselijke naam vind

 • Valerie85

  Het heeft bij ons ook veel tijd gekost voor wij er eindelijk uit zijn hoe ze gaat heten🙂

 • Mamave

  Nee hier ook niet! En ik lig ook helemaal niet op 1 lijn met mijn vriend


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag, 17 oktober 2019 tot en met woensdag, 23 oktober 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50