Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1025)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Pixel87

  23 weken alweer vandaag en een dagje naar zee. De eerste keer dit jaar. Is toch 2 uur rijden voor ons.

 • Mayadebij1989

  Hi week 23🤰🏾❤️

 • Senik

  Vandaag alweer 23 weken zwanger!! Buikje groeit nu toch opeens wel erg snel.

 • Samley

  Hallo week 23!😀

 • Elena1517

  Hallo😊

 • Tjoepie

  ja, nu ben ik er ook bij!

 • Liefgrootwensje

  Houden jullie het een beetje vol met deze temperaturen dames?! 🌞

 • Liefdesboom123

  Nee 😭

 • Clyvia

  Jazeker wel, ff tandje zachter lopen en er is gezorgd voor extra personeel (ik werk in de zorg)

 • Pizzalove

  Gesmolten, maar week 23! Jeuj

 • Anne__

  Smelten! 😥 Gelukkig verlof dus kan ik lekker lui zijn !

 • Miss889
  Vandaag 23 weken🎉😍 afgelopen zaterdsg mooie echo gehad van ons drukke babyboy💙
 • Liefgrootwensje

  Mooi 💙🥰

 • Liefgrootwensje

  Vanmiddag weer een echo 😍 yess, mogen we jou weer even zien 💙

 • MamaAzizaa

  Hallo week 23 voor mij gaat het snel 5,5maand zwanger heb geen grote buik je zou niet zeggen dat ik zelfs zwanger ben. Hoop dat Het nog even duurt voor ik Een buik heb die in de weg komt! voor mij is het goed zo als alles maar gezond is en normaal groeit 3/4kg bijgekomen tot zo ver..

 • Liefgrootwensje

  Zolang de kleine maar gezond is toch 💓 buik is niet belangrijk.
  Wel fijn dat je nog niet zo veel bent aangekomen. Ik ben nu 5kg aangekomen, vind ik ook nog wel mee vallen.. Maarja je weet het nooit natuurlijk.. Kan opeens hard gaan he 🙈


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zondag, 15 december 2019 tot en met zaterdag, 21 december 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50