Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1226)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Rachy

  Vandaag voor het eerst de kleine meid voelen schoppen op me hand. En ook me buik echt zien bewegen van de schopjes. Eeer een mijlpaal super trots 🥰🥰 (placenta ligt voor). Wat gaat de tijd snel 😍🥰

 • NewBaby2018

  Pff.. de weken kruipen voorbij.
  Gelukkig voel ik de baby wel dagelijks 💙

 • Marj0lein

  🙌🏻🙌🏻

  Al veel aangekomen.. elke zwangerschap was dit zo, dus geen verrassing! Ik zit nu op +9 en kom sowieso 1kg per week aan.. 1x kleine baby, 1x giga baby en nu lijkt de lijn weer kleine baby.. gelukkig na 4 maand alle kiloos weer verloren dmv afvallen.. ga ik nu weer voor🙌🏻

  Bekken doen wel echt pijn na een dagje veel doen.. vandaag huis opgeruimd (zolder, kasten) en rest vd middag kon ik op de bank vertoeven.. even stapje terug op dat gebied!

  Verder gaat alles goed 🥰

 • Anoniem_zwanger_vrouwtje
  Vandaag 23w+2d en 4kg rijker!
  2 weken terug de 20 weken echo gehad en alles is prima met ons mannetje. Woog 410gr en was 28cm. Tot nu toe een hele fijne zwangerschap! Geniet van de komende zomerse dagen dames !
 • srke
  Goed aan het bewegen 😳😍
  Placenta voorraan maar toch zo'n sterke bewegingen... hevige meid 🤰🏼🌸🎀
 • Rachy

  Ik ook! Word je toch trots van!

 • Rachy

  Ik ook! Word je toch trots van!

 • Liszard

  Jaa dit heb ik ook!! Zo leuk en speciaal. Kan er eindeloos naar kijken 😍
  Geniet er van!

 • Liszard

  Vandaag 23wk. Net op de weegschaal gaan staan en mijn gewicht gaat echt van hot naar her?!
  Is dat normaal?
  Een paar dagen terug dacht ik morgen weeg ik 70kg en vandaag ineens terug naar 68,5kg.
  Ik weeg altijd op hetzelfde moment sochtends na het plassen.
  Mijn normale gewicht is ongeveer 65kg ik ben dus tussen de 3,5 en 4,5kg aangekomen.

  Ik voel de baby dagelijks en de 20wk echo was perfect.
  Ik heb wel veel last van harden buiken en banden pijn helaas, al groeit mijn buik niet eens heel extreem. 🤔

 • Pumpkinious

  Bij mij schommelt mijn gewicht ook wel een beetje. En dat komt vooral door mijn vochtinname. Merk dat mijn lichaam van nature snel "verdikt" als ik enkele dagen veel water drink (wat ik normaal nooit doe). En als ik dat een dag niet doe, is er ineens een kilo af ik zit momenteel nog op -3kilo

  Je baarmoeder kan ook wat meer naar achter gekanteld zijn. Of je kan sterke buikspieren hebben, waardoor je buik niet snel zichtbaar wordt. Maar het groeit wel, en dat doet uiteraard pijn. Had met mijn vorige zwangerschap pas een buik na 30 weken

 • anmh

  Oh wat heerlijk dat je nog maar zo weinig bent aangekomen! Ik morgen 23 weken, durf denk ik niet echt meer op de weegschaal te gaan staan :/. Denk dat er al ruim 8 kg bij is? Vooral door minder bewegen denk ik, en het lijkt niet dramatisch maar bij m’n 1e was t nu pas 5 kg... maar weer eens nieuwe batterijen in de weegschaal gaan stoppen ;)

 • Mom-wow

  Hey
  Hier vandaag ook 23 wk precies
  Ik schommel ook een beetje tussen de 3 en 4 kilo wat ik aangekomen ben.
  En echt wel een flinke buik al..
  Mijn vk zei (want kwam tot 18 wk helemaal niets aan) dat ik me geen zorgen moest maken. De baby neemt echt alles wat hij nodig heeft!
  Misschien stelt je dat gerust?

 • Liszard

  Haha ja dat had ik ook al gelezen!
  “Maak je geen zorgen. De baby komt niks te kort.”
  Dat merk ik dan soms ook wel in energie of zodra ik even niet vaak genoeg wat eet aan mijzelf 😂

  Het gaat best snel qua tijd vind ik en jij?Ik kan nu al niet wachten!

 • Mom-wow

  Ja, ik vind het ook best snel gaan nu.. zeker in deze rare tijd.. je hebt niet echt een ritme meer..

  Toch weet ik van mijn jongens wel dat het einde me best lang duurde!
  En de onzekerheid dat je niet weet wanneer je bevalt.. hihi..

  Maar nu maar eerst nog lekker genieten van alle voorbereidingen en het getrappel in mijn buik

 • Koekimonster

  Hallo iedereen,

  Ik ook vandaag 23 weken. Al een behoorlijk buikje. Voel de baby dagelijks schoppen of boksen. Kan em ook voelen als ik mijn hand op mijn buik leg. Best wel fijn. Bij mij is misselijkheid gestart rond de 11de week. Afgelopen week vermindert maar nog niet helemaal weg. Heb vooral drang naar zoet. Appel, druif, jus etc. Eet weinig en overgevoelig aan geuren. Ben dan ook nog niet bijgekomen maar afgevallen. Snachts slaap ik heel moeilijk. Lig vaak wakker tot 5u in de morgen. Of ik word wakker en ben 3 uur op. Als ik neerlig of iets vasthou heb ik last van opgezwollen handen en doet het pijn als ik mijn vingers wil plooien. Heb ook tintelingen in mijn pink en ringvinger. Nog vrouwen die dit hebben? Ook mijn bovendruk stond hoger dan normaal maar nog onder de 14. Wacht op resultaten van labo.

  Voor de rest is het volop genieten.

  Grtjs

  Emmeke

 • sabien2020

  Morgen weer een bezoekje aan de Gynaecoloog. Ben zo benieuwd om de kleine meid weer te zien op de echo.
  Ondertussen ben ik van alles aan het bestellen voor de baby.
  Zijn jullie ook al lekker aan het babyshoppen geslagen?

 • wishforanewbaby

  Wat fijn he?! Was het een mooie echo? Hier krijg je alleen nog een echo rond de 10/12 weken en 20 weken, verder niet.
  Tenzij er iets te zien is op de 20weken echo qua placenta aan de onderkant of voor de groei, dan rond de 30/32 weken nog 1.
  Ja, ik heb ook al heel veel besteld voor ons kleine meisje☺️💞

 • sabien2020

  Jaa, was toch weer even een fijn momentje om te zien dat alles goed lijkt de gaan met de kleine meid. De gynaecoloog zei zelfs toen ze de echo in beeld zag, te menen dat deze baby waarschijnlijk op haar zus lijkt. Dus ben wel heel erg benieuwd nu of ze gelijk zal hebben.

  Ooh dat is ook niet veel zeg qua aantal echo’s. Best lange tussenpozen voordat je weer even naar je kindje kunt kijken. Dan zou je tussendoor nog voor een pretecho kunnen gaan. Of kan dat nu ook niet meer door het Corona gedoe?
  Aahh leuk hè, al die kleine baby spulletjes. Zit al iedere keer in de commode te neuzen tussen de aangekochte dingen. Weer even kijken naar der kleertjes en alles.
  💗

 • wishforanewbaby

  Wat super leuk, dat ze dat al dacht te zien!
  Ja, dat duurt inderdaad wel heel lang, nee ook geen pret echo’s. Nou ligt bij mij de placenta aan de voor en ook een stukje aan de onderkant dus ik moet sowieso nog wel een echo rond de 30 weken om de zien of de ‘uitgang’ wel vrij is.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zondag, 25 oktober 2020 tot en met vrijdag, 30 oktober 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50