Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (811)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • jesje_84

  Ik heb met vlagen veel last van harde buiken en dan vooral op momenten dat ik rustig aan doe, dus op de bank zit of in bed lig. Hebben meer dames hier ook last van?

 • Spannendd

  Vandaag aangekomen in week 23! De baby is heel erg actief! Je ziet mijn buik ook flink bewegen! Vollop genieten dus. Nog wel goed rustig aan doen zodat die kleine even wat harder gaat groeien.

 • 1ekindjeopkomst

  Zijn er hier nog zwangeren die hun kindje nog niet zoveel voelen bewegen? Ik voel het elke dag wel maar niet zo vaak. Ook mijn partner heeft het kindje van buitenaf nog niet kunnen voelen.

 • 3love

  O wat jammer, als je je kindje maar voelt bewegen dan is t goed. Ligt je placenta voor? Dat scheelt ook! Mijn oudste voelde ik ook pas ‘goed’ met 22/23 weken...

 • 1ekindjeopkomst

  Jaa ik dacht dat het rechts voor lag mijn placenta. Voel het ook voornamelijk helemaal onderaan ofwel rechts. Maar mijn partner heeft ons spruitje nog niet kunnen voelen. Terwijl ze wel al heeft bewogen wanneer zijn hand op mijn buik lag.

 • Sleeperson

  Een mooie 3D echo nemen van onze meisjes wordt al moeilijker. Ze lagen in 69 ten opzichte van elkaar. Dus als we van baby 1 het gezicht wilden zien lagen de voeten en benen van het zusje in de weg. Na enige tijd wachten ( we zijn toch 45 minuten binnen geweest) en mij te draaien. Hebben we toch hun gezichtjes wat in beeld gekregen. 😁 Ze vind de meisjes op elkaar lijken. Ze schat ze op 30 en 31 CM. Baby 2 ligt met haar hoofdje bij mijn ribben. Dat verklaart de druk die ik vandaag voelde aan mijn ribben. Volgende week terug een gewone echo bij de gynaecoloog. Het is fijn dat we ze zo vlug terug gaan zien. <3

 • 3love

  Leuk! Echte zusjes dus ;) fijn om ze weer even gezien te hebben. Hier morgen echo en controle gyn, ff spieken

 • anmh

  Veel plezier!(en succes?)

 • Sleeperson

  Oo verlangen naar morgen dus 😍

 • anmh

  Leuk dat je ze dan in elk geval toch nog even in beeld hebt gekregen! Vind je ze zelf ook op eklaar lijken? Al enige punten van herkenning? Lijkt me heel bijzonder! Zie je dan ook dat ze contact met elkaar hebben? Hebben ze beiden een eigen vruchtzak of zitten ze samen? 30 cm is echt al best groot he? Stel je eens een lineaal voor in je buik! Wauw!
  Mijn vriend en ik zitten nog te twijfelen, het lijkt me erg leuk om een pretecho/3D echo te doen maar willen toch eerst die 28 weken GUO afwachten. Daarna misschien!

 • Sleeperson
  Ik zie de gelijkenissen nog niet. Ze zitten elk in hun eigen vruchtzak. Maar ze zoeken elkaar echt op. Ze hebben nog veel plaats maar kruipen toch zo dicht mogelijk. Baby 2 ligt met haar voeten tegen het hoofd van baby 1 🤣 en je ziet ze soms echt duwen naar elkaar. 3d echo is echt de moeite zeker eentje ga je mooi in beeld krijgen
 • jesje_84

  Mooi en bijzonder zeg! ☺️

 • 3love

  wow wat een mooi plaatje van je tweeling....heel gaaf!

 • Sleeperson
  En één van de meisjes alleen in beeld. 😍
 • anmh

  Wauw wat een bijzonder beeld zeg! Ook de 2 dames samen in beeld, dat moet Superleuk geweest zijn om te zien!

 • Stephanie010zuid

  Vandaag 23+1 en voel me kleine meid al een poos flink bewegen, ook buiten de buik sinds 3 weken al voelbaar. Al is ze nu al een moeders kindje want zodra iemand anders een hand op me buik legt stopt ze vaak met bewegen. Ik kan veel genieten ben geen dag misselijk geweest, wel veel last van banden, rug zuur en snel hoofdpijn en slapen is ook al vroeg inde ochtend afgelopen

 • anmh

  Haha wat leuk! Ik ken dat wel, gaat hij/het tegen mijn hand echt tekeer; houdt hij zich bij mn vriend stil... tot hij zn hand lang genoeg laat liggen en dan begint ie uiteindelijk toch maar weer!
  Ik begin nu af en toe mn banden te voelen (maar gaat beter als in me rustig houd) maar vooral lage rugpijn te krijgen!
  En 5:00 s ochtends is tegenwoordig een heeel normale tijd om wakker te worden :/;) Haha

 • Sleeperson

  Hihi het is een geniepig meisje de anderen plagen die haar ook eens willen voelen. Bij mij helpt een kersepitkussentje en slapen met een stevig voedingskussen een beetje als'k pijn heb.

 • Sleeperson

  We verlangen zo hard naar morgen. 3D echo van de meisjes. Hopelijk liggen ze beide mooi dat we hun kleine gezichtjes kunnen zien. 😍

 • anmh

  Leuk!! Veel plezier!!

 • Sleeperson

  Dankje. P.s ik vind het leuk dat we in onze zwangerschaps week steeds met zoveel reageren. 😊 Als ik eens spiek naar andere weken zijn er soms amper reacties

 • anmh

  Jaa dat is ook leuk! Toch leuk om de boel een beetje samen te kunnen delen toch?
  Hoelaat mag je??

 • Sleeperson

  Ja kvind dat echt super leuk zo 😁 Onze echo is pas vanavond om 19.15. k'ben zo benieuwd 😁😍

 • anmh

  Hola! Alweer ruim 23 weken! Hoe gaat het met iedereen?
  Na alle stress van afgelopen 2.5 week na de 20 weken echo had ik deze week avonddienst waardoor ik dus overdag de HELE dag in bed kon blijven liggen. Vandaag voor het eerst weer een beetje uitgeslapen en uitgerust! Kan niet wachten tot 24 weken, eindelijk levensvatbaar!
  Deze week wel redelijk fors aangekomen, nu 7 kg aangekomen, dat wordt dus ook maar weer even goed op mn eten passen en nu de energie langzaam weer beter is weer meer bewegen. Heb er vooral weer heel veel zin in!

 • 3love

  Lekker! Neem het er nog maar even van ;)

 • anmh

  Hahaha ja ik besef me enorm dat dat echt echt een luxe wordt in de toekomst ;) maar voor nu was het heel fijn! Net een weekje die ik denk ik nodig had om nu naar mn afstuderen toe te werken... (2 september;))

 • 3love

  Wat goed zeg! Jij gaat dus afgestudeerd moeder worden ;)
  De tijd van (uit) slapen zit er hier al lang op hoewel het nooit heel vroeg is hoor. Vandaag 7.00 das best ok

 • Sleeperson

  Zalig een hele dag in bed 😁

 • anmh

  Ja hè! Dat vond ik ook!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van woensdag, 10 oktober 2018 tot en met dinsdag, 16 oktober 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden