Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1074)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Veer1701

  Alweer sinds zondag in week 23 beland🥰 mijn kleine meisje schopt er lekker op los ik voel haar sinds zaterdag ook echt als ik mijn hand op mijn buik leg🥰 nu op naar de volgende echo... Krijg van mijn ouders een 4d echo cadeau😍

 • Renatelily

  23 weken alweer.. Zit al bijna 4 weken in de zw ivmb bekken problemen en zwangerschaps issiacs. Kleine man doet het gelukkig goed. Is erg actief schopt lekker door. Ik moet verplicht rustig aan doen wat ik zelf heel moeilijk vind ben niet zo'n type dat de hele dag niks kan doen. Maar ja wat moet dat moet. Zit er over na te denken om tussen door nog een echo te laten maken zijn er meer meiden die dat doen

 • C35

  Wat vervelend...
  Ik laat tussendoor ook nog een 4D echo doen. Krijg ik als cadeau

  Sterkte!!

 • Renatelily

  Jaaa was ook wel te verwachten maar dagen zijn wel lang nu hoor kan me nu wel bezig houden met me dochter en de baby kamer .. Oh super leuk! Ja ik twijfel nog. Vind het wle altijd mooi om ff te zien.

 • C35

  Ja toch, ik ben zo ontzettend nieuwsgierig naar dr... En ik krijg het, dus helemaal prima

 • Lovely4

  Yoepie 23 weken, nog 1 weken te gaan en dan heb ik de eerste grens bereikt. En door naar de volgende termijn. En dan krijg ik ook weer een echo. Kan niet wachten om al weer eens te kijken.
  Laten jullie tussen door ook echo’s maken?🥰

 • Lucailyana1215

  Wij hadden zaterdag 4d echo laten doen was echt een aanrader .

 • Lovely4

  Oké gaaf, bij de verloskundige?
  Wij heb de 20 weken in 3 of 4 d gehad. Heb foto net in me profiel gezet

 • Lucailyana1215

  Nee boj echo baby hasselt
  Gynecoloog doet dit niet in 4d. Echobaby doet dit voor 30 min 50euro en alles oo stick de beelden en foto's

 • Lucailyana1215

  Hallo week23

 • mamavanisaenlucas

  Ik heb bingo: druk trappelende baby, draaien, wakker liggen, dromen, plassen, kramp én een bloedneus.

 • pinkblue

  hallo week 23 .

 • Sammiebammie

  Vandaag 23 weken! Hier idd wat slapjes af en toe

 • Mamabear2

  Nog een paar daagjes en dan de magische 24 weken!! Hoe is het met jullie dames?

 • Sammy3

  Jaaaaa bijna weer een mijlpaal! En dan nog 2 weken en de eerste twee trimesters zitten erop!

  Hier voel ik me nog steeds echt wel goed, of in elk geval 10x beter dan bij de vorige twee. Vooral vermoeidheid. Maar verder werk ik nog en heb ik nog nauwelijks last van mijn bekken. Daardoor ervaar ik deze zwangerschap ook echt compleet anders dan de andere twee!

 • Mamabear2

  Hey wat supergoed om te horen Sammy! Ik zou zeggen Houden zo
  En een meisje erbij, ik was zo benieuwd

 • Sammy3

  Beetje te vroeg gejuicht 😂 gister naar het zwembad geweest en nu vanochtend wel wat last. Hopelijk gaat het weer een beetje over als ik zo aan het werk ben 🙈😂

 • Mamabear2

  Jakkie!! Heel veel succes

 • Sammy3

  Het was met werken alweer beter! Gelukkig!!!

 • Mar-82

  Hier ook! Woensdag tik ik de 24 weekjes aan! Fijn om toch weer een mijlpaal gehad te hebben Vandaag is babyboy 3.0 erg gezellig aanwezig Het gaat hier verder wel ok, net bronchitis gehad, vandaag weer voor het eerst aan het werk..
  Hoe gaat het bij jou?

 • Mamabear2

  Nog een paar minuutjes en dan tik jij de 24 weken aan ik moet nog wat langer wachten. Je derde zoon? Super!! Het is ook mijn derde kindje, maar wij weten nog niet wat het is. Wat naar bronchitis!! Ik heb het als kind gehad en ik vond het doodvermoeiend!
  Ik blijf af en toe bloedingen houden, maar het kindje beweegt heel veel en ik zag mijn buik vandaag voor het eerst bewegen

 • Sammy3

  Hier ook nr3, een meisje!! 🥰


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag, 13 februari 2020 tot en met woensdag, 19 februari 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden