Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (919)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • kim991
  Nu 23W 1D, en voel me super goed. Zo af en toe een harde buik, maar dat hoort er wel een beetje bij. ( en ik doe teveel haha)
 • 4e-op-rij

  Zijn jullie al bezig met geboortekaartjes? Wij laten weer één ontwerpen, net als met onze 3e. Is ons goed bevallen. We willen deze keer ook een kraamfeest geven ipv allemaal kraamvisite. Ik merk met de vierde op komst dat ik het in 1 keer achter de rug wil hebben ipv weken in de visite te zitten. Zo zijn we vast een beetje aan het nadenken.

  En jullie?

 • Bregtje-1

  Ja ik ontwerp/illustreer hem zelf :D alleen vind ik een goeie betaalbare drukker vinden zo'n uitdaging! Waar drukken jullie? Of zorgt de ontwerper daarvoor?

 • 4e-op-rij

  Gaaf! De ontwerper heeft er de vorige keer voor gezorgd, dus ga er vanuit dat het deze keer weer zo gaat. Nog even afstemmen. We hadden vrij eenvoudig papier. Het vorige kaartje had ook niet meer nodig.

  Ben je voor je beroep illustrator?

 • bregtje-1

  Oke! Handig!

  Ja beroep is illustrator :)

 • Eli3

  Nog niet met geboorte kaartje bezig...
  Vind een naam bedenken al lastig genoeg 🤣😅
  Qua visite ik wil niet alles in 1x hebben te grote familie voor... liever zo nu en dan wat in weekend ofzo door de week moeten de kinderen toch naar school en mijn broers en zussen werken.
  Savonds wil ik rustig houden en dan is iedereen ook druk met hun eigen gezin.
  Dus zie wel hoe dat straks gaat...
  Eerst maar een naam bedenken 😅

 • 4e-op-rij

  Succes met de naam! Hier had ik rond 15 weken een ingeving. En we zijn nog steeds blij met de naam 😊

 • Selina3

  Week 23 daar zijn we✌

 • Danya24

  week 23!
  begin dan nu toch echt mijn bekken wel te voelen. maar goed bij mijn dochter zat ik thuis vanaf 9 weken met bekkeninstabiliteit dus mij hoor je niet klagen! ik kan nog sporten en werken dus ik geniet vol op van deze zwangerschap.. als ik net zoals de vorige keer eerder beval hoef ik nog maar 15 weken te wachten 😮.. het gaat zo snel deze keer!!!

 • Anoniempjeex

  Heb je ook last van harde buiken? Ik wel :(

 • Danya24

  ja zeker. maar alleen bij te veel inspanning. soms bij het sporten en soms tijdens het wandelen. en na een orgasme 🙈 maar verder niet. maar harde buiken zijn als ze niet pijn doen en niet vaker dan 4 keer in een uur komen niet erg. is gewoon voorbereiding van je baarmoeder

 • Deborahtjen

  Hello week 23 💙 😍🤰

 • Anoniempjeex

  Week 23 💙 mama en papa kunnen niet wachten

 • Mamavan1knapmeisje

  23 weken alweer. Wat gaat het deze keer toch snel! Op flinke bekkenklachten na gaat het erg goed met mij en onze zoon💙. Voel hem nu echt goed bewegen. Ik denk dat het net zo’n druktemaker wordt als zijn grote zus😅

 • Staart-meesje

  Hoi week 23 💙 ik word steeds trotser dat ik straks deze kleine trappel koning ga krijgen 😍

 • Bloemkool-991

  Wat lief!

  Ik voel je! En ben zo benieuwd hoe ze eruit komt te zien.

  Gaat bij jou nog alles goed?

 • Staart-meesje

  Leuk he😍
  Ja gelukkig wel, morgen weer voor controle.
  Bij jou ook?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag, 13 juni 2019 tot en met woensdag, 19 juni 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50