Volg ons overal!
Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je 13e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.

Waarschijnlijk ben je niet meer te houden en wil je alvast wat kopen voor je baby. Al is het maar een rompertje, shirtje of knuffeltje…
 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1164)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Femmy3

  Leuk al die echo foto's ☺nu theorie vind ik lastig om te zien ben geen expert... Hier wachten op de 20 weken echo voor het geslacht maar dat zal ik na afloop vragen als alles goed is
  Zelf mag ik woensdag weer even kijken ben dan 12 weken en 2 dagen
  Buik is aanzienlijk dikker geworden ☺

 • M.grotebroer2017

  meisje jongen? :) wat denken jullie:)

 • mijn~meisje

  ik denk meisje. Maar zoals ik hieronder ook al zei sinds ik zwanger ben ben ik niet meer zo goed in gokken ;)

 • M.grotebroer2017

  Ben benieuwd:) ;)

 • callthemidwife

  Wat denken jullie, jongen of meisje? Heb niet zoveel vertrouwen in die nub theorie maar een gokje kan geen kwaad toch?

 • mijn~meisje

  Ik denk een meisje maar ik moet zeggen dat sinds ik zwanger ben ik veel slechter ben in kijken merk ik. Vroeger gokte het merendeel namelijk wel hetzelfde geslacht en dan zat ik daar ook altijd bij maar tegenwoordig de helft van de tijd dat ik het andere kies als de meeste.... Dan denk ik maar ik zal het wel fout hebben


  Helaas zelf de vorige keer geen nub echo. Het kindje lag echt helemaal met de billen onderin de baarmoeder en bekken dat een goed beeld maken als lastig was. De vk moest eerst helemaal zoeken voor beeld.

 • Callthemidwife

  Vanmiddag nekplooimeting gehad, deze was gelukkig goed. Totale uitslag krijgen we maandag. Nog even geduld maar gaan er maar gewoon vanuit dat alles goed is. Heb even gespiekt naar de nub maar kan daar niet veel van maken haha. Heb gewoon nog 3 weekjes geduld dan kan de verloskundige kijken.

 • mijn~meisje

  mooi dat het goed was!

 • moederenbaby

  Gelukkig voor je. Op naar de positieve maandag. Jij hebt er toch verstand van? Ik heb ook gekeken naar de nub en dacht echt een jongen te zien maar bij daglicht leek het een stukje van de beentje te zijn, dus geen idee nog, al vermoed ik al vanaf begin af aan dat het een jongetje is. Ik wacht tot de 20 weken echo en hopelijk vertellen ze mij dan het geslacht zo niet dan maak ik alsnog een afspraak daarna voor een geslachtsbepaling. Ik wilde eerst met 16 weken een geslachtsbepaling doen maar het kost mij te veel geld (40 euro voor 10 min) en als ik even grote 3 weken wacht dan weet ik het ook.

 • Callthemidwife

  Ja ik werk zelf als echoscopist maar die nub is me niet betrouwbaar genoeg. Ik denk al vanaf het begin dat het een meisje is! Die geslachts echos zijn inderdaad erg duur, kun je beter nog even geduld hebben hoe moeilijk dat ook is, of je moet de verloskundige vragen te kijken tussen 15 en 20 weken?

 • mijn~meisje

  met 12 weken is deze dacht ik voor rond de 90% betrouwbaar en met 13 weken voor 95%. Persoonlijk vind ik het wel redelijk voor betrouwbaarheid. Maar ja met 20 weken is het 99% :)

 • callthemidwife

  Met 12 weken 75% en met 13 weken 95% betrouwbaar. Je mag van mij kijken hoor @mijnmeisje ik zal een foto hierboven plaatsen haha. Voordeel is wel dat ik vaak met de echo kan kijken en het toch wel 100% kan weten straks.

 • Baby02!

  Ik heb volgens mij ook een nub echo maar kan hem niet uploaden?

 • Lewi

  Vanmorgen controle gehad bij de vk. Bloedtesten waren allemaal ruim voldoende, wel rhesus c- dus met week 27 weer prikken, krijg dan ook de vieze suikertest. Voor de rest bloeddruk iets aan de lage kant. Ben nog steeds erg moe en zoals sommigen hieronder ook beschrijven snel kortademig. Mijn baarmoeder ligt al met de bovenrand tegen mijn navel aan. Ik voel dat het anders ligt als bij de eerste (hoger en meer naar voren) en ik heb ook al een flinke buik. Maandag de geslachtsbepaling, kan echt niet wachten. Tijd gaat nu veel te langzaam.....

 • mijn~meisje

  ik ben ook negatief. Ik dacht c (bij 1e zw) maar op de papieren zag ik staat D.... Ik mag met 27 week ook wer prikken. Hier helaas ook een lage bloeddruk. Hopelijk zakt hij niet nog meer dan nu. Nu was hij 90/60 maar bij de vorige had ik wel is 70/30 dat was echt amper leefbaar. Ik kan me voorstellen dat de komende 4 dagen gaan kruipen!

 • moederenbaby

  Ik dacht ook de ik c was maar ik ben o negatief d. Met 27 weken bloedgroep van kindje bepalen, hopelijk ook negatief. De mannelijk kant is wel positief dus is nog even spannend.

 • moederenbaby

  Ik hoop dat ze dat wilt doen. We zullen wel zien. Ik krijg toch nog meerdere echo voor de 20 ste week. Anders maakt het mij niet uit.

 • -mango

  Begin me nu gelukkig iets beter te voelen maar moet nog steeds wel rustig aan doen want anders word ik echt beroerd.
  Vind het ook moeilijk met werk, heb fysiek zwaar werk dus dat is even aanpoten en niet altijd even makkelijk omdat ze de druk heel hoog leggen.

  Ik heb vandaag combinatie test gehad en bij mij was er eerder bloed geprikt dus had ook gelijk de uitslag maar denk dat het ook al veel scheelt als die nekplooi al niet te dik is.
  Bij mij was de uitslag gelukkig goed, vond het ontzettend spannend omdat het Mn 5e zwangerschap is maar mijn eerste kindje, had ik het idee dan zul je zien dat dit mis is..
  Als je een goede uitslag hebt is het wel echt een opluchting.
  Hopelijk hebben jullie ook snel een goede uitslag in handen!

  Volgende week baar België voor een vroege geslachtsbepaling, zijn er meer dames hier die dat doen?

  @callthemidwife nog bedankt voor je reactie op mijn topic!
  Heb m maar verwijderd maar het was te proberen hihi

 • mijn~meisje

  mooie foto lekker uitgestrekt liggen!

 • Lewi

  Mooi die benen zo! Als de nekplooi gewoon goed was zou ik mij niet al te veel zorgen maken!

 • Baby02!

  Verschillende plaatsen in Nederland vooral grote steden zoals Amsterdam

  In het academisch ziekenhuis konden ze het ook al met 12 weken zeggen. Met 10.5 weken echo gehad en prenatale diagnostiek kon al voor 85 procent schatting geven

  Heb het niet aanvaard haha omdat we het als verassing dus houden.

 • Baby02!

  Fijn dat de uitslag goed is. Wij hebben bij ons eerste kind een geslacht echo laten maken met 15 weken. Tegenwoordig kan het al met 13 weken in Nederland:).

  Dit is ons tweede kindje en tevens ons laatste

  Wij hebben besloten om het als een verassing te laten. Het lijkt ons erg mooi en zo hebben we het beide eens gehad. 1x wel weten en 1x niet weten. Heb ook van mensen begrepen dat het zo mooie intense verassing is. Net als een kado uitpakken. Je weet niet wat er in zit. Bij mijn eerste wist ik wat er in zit maar niet hoe het eruit ziet.💙❤

 • Baby02!

  Fijn dat de uitslag goed is. Wij hebben bij ons eerste kind een geslacht echo laten maken met 15 weken. Tegenwoordig kan het al met 13 weken in Nederland:).

  Dit is ons tweede kindje en tevens ons laatste

  Wij hebben besloten om het als een verassing te laten. Het lijkt ons erg mooi en zo hebben we het beide eens gehad. 1x wel weten en 1x niet weten. Heb ook van mensen begrepen dat het zo mooie intense verassing is. Net als een kado uitpakken. Je weet niet wat er in zit. Bij mijn eerste wist ik wat er in zit maar niet hoe het eruit ziet.💙❤

 • -mango

  Spannend hoor, leuk dat je het dan beide eens hebt gehad.. ik kan niet wachten maar komt misschien ook omdat het mijn eerste is, waar kan je met 13 weken in NL terecht?

 • callthemidwife

  Hallo week 12!, wat heb ik mij vorige week slecht gevoeld, hopelijk komen er nu betere tijden. Naast dat ik nog altijd erg misselijk ben heb ik ook nog even een buikgriep gehad. Zijn er meer van jullie die ook af en toe benauwd zijn en kortademig? Verloskundige zei dat het geen kwaad kon als het maar niet aan hield. Morgen hebben we de combinatie test, spannend hoor!

 • moederenbaby

  Hoi, ik vroeg mij dat ook af van die benauwdheid en kortademigheid of anderen dat ook hadden. Ik heb dat dus ook regelmatig.


  Ik heb de combinatie test vandaag gehad. De nekplooimeting maar vond het geen leuke ervaring. Ik heb tot nu toe geen verhoogde kans op down syndroom maar de bloedtesten moet het verder nog uitwijzen en ik moet helaas nog maximaal 2 weken wachten. Ik lees bij anderen dat zij de uitslagen meteen krijgen? Hier in ieder geval niet, grrr. Maar ja het is niet anders. Verder zag ze, zover ze het nu kon bekijken geen andere afwijkingen.


  Succes morgen alvast. (ik was al dagen zenuwachtig en vannacht zo slecht geslapen maar gelukkig is het nu voorbij)

 • Callthemidwife

  Hoe komt het dat het geen fijne ervaring was? Wij krijgen ook niet meteen de uitslag, dat kan alleen als ze van te voren al bloedprikken maar het is beter om dat op dezelfde dag als de meting te laten doen. Normaal gezien heb je binnen een week de uitslag per post maar als het niet goed is wordt je binnen 3 werkdagen gebeld door de verloskundige. vind het wel spannend ja maar mijn collega doet de echo, ik werk er zelf en dat vind ik wel prettig, dan is dat in iedergeval al vertrouwd. Laat jullie wel weten hoe het was morge avond!

 • mijn~meisje

  ja de combinatie test is alleen een kansberekening. Dus dan krijg je te horen je hebt een kans van 1 op.... dat je kindje een aandoening heeft. Bij een kans van 1 op 200 of lager heb je een verhoogd risico en word er vervolg onderzoek gedaan. Omdat het alleen maar een kans berekening is en we de test zelf moeten betalen (170 a 180 euro) hebben wij deze niet laten doen. Mochten we nog wel iets laten doen dan word het de NIPT

 • mijn~meisje

  ja ik heb er ook wel last van merk ik. Op de fiets kom ik soms ook echt niet meer voor uit. Bij me eerste had ik er alleen veen later heel erg last van.

 • moederenbaby

  Ik heb al 16 dagen geleden bloed laten prikken. Ik had niet zozeer last van de behandeling/echo maar het was zo spannend als ze je kindje scannen en regelmatig stoppen en inzoomen, vervolgens niets zeggen (had ze van te voren al aangegeven) maar dan nog is het moeilijk.


  Nu maar hopen op een positieve uitslag al had ik begrepen dat dit alles een kansberekening is?

 • moederenbaby

  Achteraf had ik het niet willen doen. Ik wacht nog op een uitslag (binnen nu en 12 dagen) schriftelijk negatieve uitslag bellen ze mij eerder.

 • Jacc

  Ladies ik meld me ook! Ruim 12wk zwanger en goede nipt gehad vandaag. En nu dat goed is, vraag ik me af of ik echt nog een zoon krijg. Wat denken jullie?

 • mijn~meisje

  http://www.ingender.com/gender-ultrasound/nub-theory.aspx zo werkt de nub. je zou het kunnen zien aan de hoek waarin de nub staat. voor de rest is het geslacht nu nog hetzelfde.

 • Mam 4

  Aan nub te zien jongen 💙

 • moederenbaby

  Joepie, ik zit nu vandaag in week 12 en nu maar hopen dat mijn klachten gaan afnemen snel.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van woensdag 2 augustus 2017 tot en met dinsdag 8 augustus 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

3 leden zijn nu online
Lid worden