Volg ons overal!
Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je 13e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.

Waarschijnlijk ben je niet meer te houden en wil je alvast wat kopen voor je baby. Al is het maar een rompertje, shirtje of knuffeltje…
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1695)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Direen
  Vandaag de termijnecho gehad, alles zag er goed uit!
  Ben zo benieuwd naar het geslacht
 • mamavanmijnlief

  Oh prachtig! En wat zie je het gezichtje duidelijk

 • Bobita

  Eindelijk, de "magische" 12e week bereikt! Na veel miskramen en 7 jaar lang proberen en IVF lijkt het erop dat wij eindelijk ons eerste kindje mogen krijgen! Nu kunnen we eindelijk zonder zorgen kijken naar kinderwagens, kleertjes, babykamertjes en alles wat erbij komt kijken! #dolgelukkig!

 • Prissell

  Jeetje wat erg nu lekker proberen te genieten en alvast rondkijken voor spulletjes

 • Happymommy88

  Gister weer bij de Vk geweest. En het hartje even kunnen horen. Ze moest wel 4 min zoeken tot ze het hartje had gevonden. Ik had iets stress daardoor... maar ze gaf niet op...

  Hebben jullie al het hartje bij de Vk gehoord?

 • Prissell

  Nee nog niet bij de verloskundige wel zelf thuis met de angelsound

 • Elida

  Afgelopen maandag. Onze zoon was erg onder de indruk ervan

 • Lavie007

  Jaaa gister nog tijdens de echo. Mooie hartslag!

 • Elida

  Hallo week12 👋

  Gister nipt laten prikken

  Volgende week donderdag weer naar de vk.

 • Lavie007
  Gisteravond met 12+4 een supermooie echo gehad. Echoscopiste zei 80% een meisje # nub-theorie. Na een jongen is dit natuurlijk wereldnieuws voor ons♡♡
 • Prissell

  Ja zo te zien ook..ik ben ook zo benieuwd heb twee jongens meisje zou leuk zijn..maar kan het bij mij niet zo goed zien helaas..

 • Lavie007

  Mag ik jou foto zien?.wie weet zie ik wat;)

 • Prissell
 • Lavie007

  Indd moeilijk te zien maar gok een meisje. Ga je nog voor een geslachtsbepaling?

 • Prissell

  Ja 4 sept hier krijg je het niet bij de nipt test..ga morgen bloed prikken...we wouden daarna wachten op 20 weken echo maar ik echt geen geduld voor..hoop ook echt een meisje die mannen dingen ken ik nu wel vechten voetbal ninja en hele stoere praatjes ( eentje van 13 en eentje van 6) stom dat ik bij de echo niet betere foto heb gevraagd voor nub ik me pas in gaan verdiepen toen ik alweer thuis was van verloskundige

 • Prissell
 • Lavie007

  Ik gun je een meisje. Ik herken de stoere jongensdingen hoor. Ben blij dat ik roze mag gaan shoppen jeej! Ik denk echt dat je een meisje hebt want de nub laat het best zien. Laat je me het weten? Groetjes en succes!

 • Prissell
 • Jennglo

  Hallo week 12!
  Vandaag een goede echo gehad, bloed laten nemen voor de nipt en het vermoedelijke geslacht te weten gekomen! :)

 • Bobita

  Nog 5 dagen en dan zitten we aan de 12 weken, na IVF en 7 jaar proberen lijkt het EINDELIJK te lukken! Wij zijn dolgelukkig!!!

 • Sophie92

  Wauw wat super geweldig voor jullie! Ik wens je een hele fijne en prettige zwangerschap. Hopen dat alles net zo goed blijft gaan als nu :)!

 • VivaMoi

  Oh Pff, wat een buikpijn! Vreselijk hoe onzeker ik mij over deze zwangerschap voel :( Al 4 goede echo's gehad en vanmorgen wakker geworden met menstruatiekramp; weer zo bang ! 😢

 • Kkkkkkk

  Ik herken het helemaal! Ik ben ook super onzeker...de angst zit er goed in.
  Hopelijk voel je je ondertussen beter?

 • VivaMoi

  Het wisselt enorm, heb ook enorme last van mijn darmen.. Heb jij ook al goede echo's gehad en toch die angst?

 • Kkkkkkk

  Tot nu toe enkel goede echo's gehad! Gisteren zelfs een goede uitslag van de NIPT test en toch heb ik nog steeds schrik. Nu heb ik schrik dat het hartje niet meer klopt ( omdat de zwangerschapssymptomen veel minder zijn). Ook nog schrik voor de 16 weken echo...
  denk dat ik tot 20 weken niet gerust ga zijn...en dan nog 😀

  Ik heb ook last van mijn darmen, vooral als ik iets te vettig of ongezond eet. Dat is normaal!

  Heb je ook een slechte ervaring achter de rug waardoor je zo angstig bent?

 • Xino

  Vandaag mooie echo gehad. Ben nu 12 weken en 1 dag zwanger. Alles gaat goed. Bloed laten trekken voor de Nipttest.

 • Suusje~Casey

  Afgelopen vrijdag ook bloed laten prikken voor de NIPT. Verloskundige zei dat het 2 tot 4 weken kan duren voordat de uitslag binnen is.

 • VivaMoi

  Wij wachten ook nog steeds op de uitslag van de NIPT.. Hoe langer het duurt, des te spannender ! Nu al 10 werkdagen voorbij. Morgen gaan we op vakantie dus kunnen we de brievenbus niet meer in de gaten houden 🙈

 • Redrosalin

  Hier gister bloed laten afnemen voor de nipt ook erg spannend, zondag al 13 weken😊

 • Maan90

  Aah top zeg over de 12 weken jeej🎉 jaa spannend die nipttest vind ik zit nu op werkdag10 zenuwslopend kan tot 15 werkdagen duren.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van woensdag 28 februari 2018 tot en met dinsdag 6 maart 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen

7 leden zijn nu online
Lid worden