12 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je 13e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.

Waarschijnlijk ben je niet meer te houden en wil je alvast wat kopen voor je baby. Al is het maar een rompertje, shirtje of knuffeltje…
 
Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1610)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • mamasaurus

  Vandaag hartje weer gehoord. Morgen begint voor mij het tweede trimester, heb daar wel echt naar uitgekeken. Vind het best snel gaan allemaal, maar heb daar eigenlijk helemaal geen problemen mee deze keer. Laat die winter maar komen!

 • Verrassingnummer

  Ow dat is wel heel mooi het hartje horen.
  Deze heb ik nog niet gehoord helaas.
  14de weer controlle zonder echo en 22ste hebben we geslacht echo kan niet wachten.
  Wat duurt het dan weer lang zeg

 • Tugbatje

  12 weken zwanger maar geen kwaaltjes of eventueel helemaal geen zwangerschap gevoel herkenbaar of ben ik de enige ?? Wordt er zo nerveus van en elke keer denken of mijn baby nog wel goed is?

 • Miertje85

  Ja herkenbaar... heb wel snel last van mn rug/ schouders maar das alles. Je hebt wrs wel een echo gehad die liet zien dat alles goed is. Heb vertrouwen! Je bent gewoon 1 van de gelukkigen die nergens last van heeft. Ik denk dat menig zwangere jaloers is...

 • Tugbatje

  Ja ik heb wel 2 goeie echo achter de rug met 8 weken en met 10 weken 5 dagen. Nu moet ik 3 weken wachten voor de geslachtbepaling.

 • Nx3

  nog meer van jullie last van krampen/harde buiken gevoel. hen vandaag maar even de vk gebeld want werd er wat onzeker van maar schijnt normaal te zijn. ondanks dat het mijn 4de is gaat alles tot nu toe anders dan bij mijn vorige 3 zs.

 • Mamarva

  Ik had het de hele nacht van zaterdag op zondag. Net of ik ongesteld moest worden. Zo naar... ze waren Buffett pijnlijk eerder erg vervelend. Je wordt rr zo onzeker van...
  Maar het schijnt een goed teken te zijn. Je baarmoeder is aan het groeien...

 • Nx3

  bij mij blijft het nu al bijna een week aanhouden, moet zo op extra controle bij de vk. die wou me nu toch wel even zien omdat het maar niet weg gaat.

 • Jana001

  Ja hoor hier enorm last van pijnlijke krampen. Zelfs rugweeen. Maar alles gaat gewoon goed met de baby. Is 5e zwangerschap (mk niet meegerekend) en dat maakt dat alles veel sneller groeit en uitzet. Heb dit ook nooit eerder meegemaakt. Dus was heel bezorgd. Maar is dus echt normaal na enkele zwangerschappen.

 • Eleni1986

  Hier ook veel krampen 😰En mijn darmen rommelen de hele dag door .....en ook veel last van wit vloed

 • Happymomvan1

  Ik voel me echt leeg vandaag. Weinig energie, misselijk en heb het zo warm... Dus ik ga zoveel mogelijk zitten en rustig aan doen als lukt en probeer regelmatig wat te eten. Maar voel me niet super. Vanmiddag maar even naar mijn moeder zodat die me kan helpen met mijn kleine 2-jarige prinses. Hebben jullie dat ook wel eens zo'n dag dat je lichaam gewoon even niet lijkt mee te werken?

 • Nx3

  vandaag was ik gelukkig vrij en begon de dag goed met heel me douche schoon te maken, daarna had ik geen puf meer en heb ik vrij wel niks meer gedaan. hier was het eindelijk wat koeler na een week lang elke dag 32 graden.

 • mama4schatjes

  Wat was het vandaag toch warm.Hoe hebben jullie de dag doorgebracht? Ik helaas met veel hoofdpijn en misselijkheid. Gelukkig nog ff paar uurtje bij kunnen tanken)

 • Nx3

  ik moest helaas werken heel de dag, en kreeg mega buikpijn en krampen etc,doe staand werk in de horeca dus geen pretje met deze temperaturen.

 • Miertje85

  Zo ik zit inmiddels ook in de 'veiligere' zone! Helaas pas 5 juli weer naar vk. Dan ben ik alweer 4 weken verder na echo....

  Zomaar even een vraag; waar kopen jullie je positiekleding? Ik vind met name shirtjes en hemdjes een drama... gezien ik een vrij forse bouw heb. Prenatal shirtjes en veel van de wehkamp vind ik saai/truttig.... het staat nu ook nog niet mooi natuurlijk omdat ik nog niet zo'n zwangerschapsbuikje heb, maar gewone shirtjes passen ook niet meer echt.....

 • Mamarva

  Ik heb inmiddels best het 1 en ander besteld bij Zalando. Hebben heel veel keus. Via bol.com ook een jurkje binnen gekregen.

 • mamasaurus

  Ik heb het meeste (nog van mijn vorige zwangerschappen) gewoon van de h&m. Paar dingen van c&a en asos. En ik leen af en toe wat van mijn man. Ik vind broeken juist vooral lastig, draag liever jurkjes, maar moet nog op zoek naar fijne maillots voor de winter.

 • Jose2017

  Vandaag 1e uitwendige echo
  12 weke nu echo was wel wat vaah maar alles gaay goed ben nu eigenlijk safe met zwangerschap ware 12 onzekere weke van buikpijn en misselijk zere borsten en heel moe nu nog moe..
  Maar over 4 weken moge we weer terug...
  We zijn heeeel gelukkig
  Kan na 2 dage sochtends weer wat ete een banaantje onday ik meer nie binne hou..

 • Nx3

  ik heb gelukkig al mijn echo's uitwendig gehad, was heel goed te zien op de echo.
  fijn dat je wat kan eten. hier doet alleen brood met kaas het goed hahaha

 • Happymomvan1
  Vandaag kon ik het niet laten om alvast een eerste setje kleertjes voor de baby te kopen. Zo'n schattig pakje gevonden dat zowel voor een jongen als een meisje superschattig is. Morgen afspraak bij de verloskundige. Hoop het hartje te kunnen horen en dat verder alles in orde is. Word vanavond een beetje overweldigd door mijn hormonen dus ga maar vroeg naar mijn bedje toe... Oh en ook maar even een foto van mijn beginnende buikje gemaakt.
 • Nx3

  je straalt helemaal , leuk hoor.
  Hier al een mega buik voor 12 weken haha word nog wat de komende 28 weken.

 • Nx3

  jeej week 12 gehaald, en wat heeft dat lang geduurd voor me gevoel.
  ik heb vorige week de termijn echo gehad en nu pas 17 aug de 20 weken echo pfff. maar over 3 weken krijg ik er gelukkig 1 kado want anders duurt het wel heel lang.
  ik voel me verder best goed , alleen kan ik niet meer tegen de warmte , vandaag 34 graden was gewoon veel te warm. kook gewoon van binnen.

 • Happymomvan1

  Ik vind het ook te warm nu. Nog een dagje hitte en dan word het minder warm.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van woensdag 3 januari 2018 tot en met dinsdag 9 januari 2018.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50