Volg ons overal!
Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je 13e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.

Waarschijnlijk ben je niet meer te houden en wil je alvast wat kopen voor je baby. Al is het maar een rompertje, shirtje of knuffeltje…
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (2096)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Naatjeuh
  Hallo allemaal!!

  Afgelopen donderdag bij de vk geweest en een echo gehad
  Gelukkig gaat alles alles helemaal super met ons kleine spruitje!
  Nou had ik heel brutaal aan mijn vk gevraagt over de NUB en ze zei
  dat het een grote kans is dat het een meisje word.... Maar ik vind het nog best wel
  lastig haha
  Wat denken jullie?
  En btw allemaal alvast gefeliciteerd!!
 • Es-83
  Zo'n mooie en duidelijke echo gehad vandaag! Ik ben verliefd. Wat prachtig! Ik kan eindelijk gaan genieten. Nu 12 weken en 6 dagen dus ik mag morgen alweer een weekje opschuiven.
 • CurlyJay

  Hellooo week 12.
  Mijlpaal bereikt wat een opluchting!!
  Super blij

 • Yonne
  Hi meiden! Ik ben een tijdje wat afweziger geweest heb wel meegelezen. Maar ook ik heb vandaag mijn 12 weken echo gehad! Alles zag er prima uit! Hartje gehoord, lekker aan het bewegen en goed gegroeid! Helemaal happy dus. Nu met 20 weken weer een echo maar we gaan er nog 1 aanvragen voor 16 weken want we zijn natuurlijk reuze benieuwd naar het geslacht. Nu las ik hier en daar al iets over de nub theorie? Ik doe een foto bij mijn berichtje ben benieuwd of jullie er wat in zien ja of nee:-)!
 • Jet-89

  Fijn zo'n mooie echo!

 • Es-83

  Morgen eindelijk de echo. Ik had het anders afgelopen maandag, maar de gyn was ziek dus de afspraak was verplaatst naar donderdag. Ik hoop zo dat alles nog goed gaat. Ben benieuwd naar hoe het gegroeid is. Best spannend morgen. Dan officieel de 12 weken voorbij en dus in de "veilige" fase (dat ben ik al, maar de laatste goede echo was met 9.6 en als ik nu goed nieuws heb dan weet ik dat ik een goede echo heb na de 12 weken). Ik kijk er erg naar uit.

 • Jet-89

  Hopelijk heb je morgen een mooie echo! Vervelend dat je zolang moest wachten! Ik ben precies net zover als jou en mag morgen ook weer.. Het blijft spannend.. Hopelijk geeft het je een gerust gevoel na deze echo... Ik ben eerder mn spannende weken ingegaan.. maar hopen en vertrouwen dat het goed zal gaan..

 • Es-83

  Hier alles goed met de baby. Het was zo mooi gegroeid. Alles heel duidelijk te zien. Heel erg gelukkig nu. Ik hoop dat jij ook een goede echo hebt gehad vandaag.

 • Jet-89

  Wat fijn! Bij mij was ook alles goed gelukkig..
  Tis hier nog niet helemaal opgelucht ademhalen omdat ik afgelopen augustus ons kindje ben verloren met 18 weken. Deze termijn is eerder extra spannend voor mij..

 • Es-83

  Oh wat naar. Maar gelukkig tot nu toe alles goed bij jullie. Ik zal voor je duimen dat je die spannende periode ook zo doorkomt. Ik begrijp je bezorgdheid. Het komt dit keer vast goed meid. Liefs

 • Es-83

  Ja ik heb ook hoop en vertrouwen. Alleen na zoveel miskramen is het wel onzeker tot ik na de 12 weken ook een goede echo heb gehad. Vooral na de buikpijn en omdat ik veel stress heb gehad van de hevige kiespijn en de wortelkanaalbehandeling. Jij ook veel succes morgen! We hebben beide vast een hele mooie echo. Dat mag ook wel na zo lang wachten. Daarna echt kunnen genieten lijkt mij heerlijk!

 • ES-83

  De eerste termijn zit erop! Helemaal blij. Maandag weer voor een echo. Spannend of alles nog goed gaat. Ik heb vrij vaak buikpijn. Niet zoals steken of krampen maar gewoon echt zo'n zeurende pijn. Ik dacht eerst dat het door mijn darmen kwam omdat ik moeilijk naar de wc kon, maar nu ik wel kan heb ik nog steeds vaak buikpijn. Gelukkig alleen het weekend nog afwachten. De vorige keer een heel beweeglijk kindje gezien op de echo die goed op termijn zat met een mooi kloppend hartje. Ook geen bloedverlies gehad, dus de buikpijn zal er wel bij horen.

 • selenajordan

  Ik denk dat het idd erbij hoort, heb precies hetzelfde. Vanmorgen wel beetje bloedverlies gehad maar vk zei dat ik me verder geen zorgen hoefde te maken. Is altijd wel ff spannend!

 • Selenajordan
  Hello! Hier ook 12 weken zwanger! Denken jullie te kunnen zien wat het word? -xo
 • M86M

  Meisje!

 • M86M

  Meisje!

 • Aisem

  Hoi hoe zie jij dat eigenlijk? K zie geen nub

 • Driesen
  Hallo week 12 woohoo.
  Afgelopen maandag echo gehad.
  Wat denken jullie jongen if meisje
 • poedel82

  Mooie echofoto, 4d? Ik ben niet zo goed in nub, maar steekt daar nu wat uit?

 • Driesen

  Ja daar steekt wat uit zo leuk!

 • poedel82

  Gefeliciteerd! Echt mooie echofoto!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van maandag 25 juni 2018 tot en met zondag 1 juli 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen