Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2607)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Loveofmylive

  Hey meiden,
  Morgen heb ik men 2de en de termijn echo dan wordt ook de nekplooi gemeten en de nipt test gedaan, maar, man wat heb ik een stres.
  Ondanks de mooie echo op 8 weken met kloppend hartje toch nog kei bang dat ik morgen slecht nieuws kan krijgen ppff
  Dat we maar vlug 11.30u zijn en het achter de rug is

 • Doortje-

  En? Hoe ging het?

 • Loveofmylive

  Hey Doortje, super! Ons meisje ja, je leest het goed hij kon al met zekerheid zeggen dat het een meisje is was tip top Inorde en ben nog steeds uitgerekend voor 2 april,
  Hoe is het met jou? X

 • Doortje-

  Wow een meisje.. Wat leuk! En zo fijn dat alles goed is! Ik ben uitgerekend op 1 april en gaat goed, voorlopig gaan we nog niet weten wat het wordt... Ik overweeg een extra echo voor geslachtsbepaling over maandje... Ben zo nieuwsgierig

 • Loveofmylive

  Om de hoeveel tijd heb jij dan een echo hier moeten we zowiezo om de maand gaan nu is de volgende rond 16 weken en 20 weken.

 • Doortje-

  Ik had met 8 weken, met 11 weken en de volgende is dan met 20 weken, daarna niet meer.. Je kunt tussendoor pretecho's laten maken, betaal je zelf.. Ik ga dat rond 16 weken maar doen denk ik... Wat anders dan in België he

 • Baby_2

  Pfoe, zijn jullie ook steeds zo moe? Ik zou zo de hele dag kunnen slapen. Maar dat gaat helaas niet.😂

 • Miniz3

  Jaaa ik! Ontzettend moe. Had gisteren een dagje alleen..nou heb bijna 3 uur geslapen en savonds sliep ik ook alweer tussen half 10 en 10.. dacht dat het inmiddels wel zou minderen maar helaas nog niet..

 • Doortje-

  Jaaaa.... Alweer de 12 weken bereikt... We hebben het onze kinderen verteld en wat is het leuk om te zien hoe ze het nieuws vinden...

 • Miniz3

  Ohh wat leuk! Hoe reageerden ze?

 • ~mammie~

  Yess! Uitslag nipt is goed! 😍
  Nu kunnen we extra genieten!

 • Miniz3

  Fijn! Ik heb vanochtend bloed geprikt voor de nipt. Heb je lang op de uitslag gewacht?

 • Patje89

  Ik leef met je mee! Vanochtend ook bloed geprikt! Hopen dat we snel de uitslag hebben

 • ~mammie~

  Spannend! Mijn bloed is naar het Vumc gegaan ik heb op vrijdag de 7e geprikt en had vanochtend de uitslag al dus de 7e werkdag al uitslag!
  Succes met wachten, daar ben ik niet zo goed in... dat wachten in onzekerheid.

 • mamaminix3

  Helaas vandaag miskraam gehad. Ik lees vanaf heden dus niet meer mee

 • Miniz3

  :( heel veel sterkte..

 • ~mammie~

  Wat verdrietig 😢 sterkte

 • Beppy

  Wat verdrietig😢

 • Doortje-

  Wat erg, sterkte!

 • BabyyMii

  Hallloooo weeek 12 we zijn der eindelijk

 • ~mammie~

  Hallo week 12!

  Afgelopen week was een overwegend goede week! Bloeduitslagen zijn goed op een iets laag hb na, daar wordt aan gewerkt.
  Ik hoop dat dit de week van de nipt uitslag is. We kunnen niet wachten om het van de daken te schreeuwen, maar eerst een goede uitslag afwachten 😍

  Een stuk minder misselijk! Hopelijk blijvend deze keer 😅

 • Javallie
  Yes, vandaag de 12 weken behaald. Voelt dat goed zeg. Volgende week donderdag een echo met hopelijk al het geslach/ of nub spannend. Hoe voelen jullie je? Ben nog met vlagen misselijk maar echt super blij dat ik weer kan eten.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van maandag, 1 april 2019 tot en met zondag, 7 april 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden