Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je dertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.
 

Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3909)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • DionneSharona
  En hier voor de leuk nog even een foto van m'n baby's allebei. Hier was ik 9 weken!!
 • DionneSharona
  Hoi allemaal, na heel wat weekjes berichtjes gelezen te hebben heb ik me eindelijk toch aangemeld hier. Vandaag ben ik 12 weken en 4 dagen zwanger van mijn eeneiige tweeling!! Ze groeien heel goed en zijn lekker actief met z'n 2e. Was benieuwd of iemand enig idee heeft mbt de nub. Ik heb geen idee of er op deze foto wat te zien is
 • Kim_1989

  Vandaag de uitslag van de NIPT gekregen en alles is goed! 😁 toch wel een opluchting eerlijk gezegd.. nog meerdere die deze week de uitslag hebben gekregen??🍀

 • DionneSharona

  Ik krijg hem volgende week!! De nekplooien waren in ieder geval wel goed en ze hebben allebei neusbotten, dus dat is sowieso al heel positief.

 • Samiyah

  Yes, precies 12 weken vandaag voelt toch als een mijlpaal!

 • Kim_1989

  Zeker een mijlpaal! 😁 geniet ervan!🍀

 • Samiyah

  Doe ik zeker! Jij ook

 • Jessica121

  Hi lieve dames,
  Vandaag dan toch maar eindelijk zelf een account aangemaakt na al weken mee te lezen met al jullie leuke berichtjes!
  Vandaag 12wk en 3 dagen zwanger van ons eerste wondertje.
  Zijn er meer dames die last hebben van steekjes zeurend gevoel in de buik.? Bij mij is dit de laatste dagen best aanwezig.. het is geen blaasontsteking maar wordt er toch behoorlijk onzeker van na 2 miskramen.
  We hebben wel een super goede termijnecho gehad vorige week met 11wk en 1 dag en mogen vrijdag weer even naar ons ukje kijken..🥰
  Hopelijk wat herkenning van meerdere zwangere hier..?
  Voel me af en toe echt een onzekere muts!

 • Kim_1989

  Heeel herkenbaar!😇 ook 1 miskraam gehad en nu zwanger van ons eerste kleintje en sinds gisteren ook buikpijn en dan gelijk onzeker... Mag morgen toch nog eens op controle, dat vind ik wel heel fijn, want bijna 3 weken geen echo duurt dan ontzettend lang.

 • Samiyah

  Volgens mij is dat hartstikke normaal :) ik heb het af en toe ook, precies het gevoel zoals jij het omschrijft. Volgens mij komt het gewoon door de groei van de baarmoeder, dat idee heb ik iig.

 • Voogeltje
  Vanmorgen echo gehad, alles was helemaal perfect. Helemaal in de wolken😍 heel blij met deze bewegende beelden, ik blijf maar kijken
 • Kim_1989

  Ah super filmpje en lekker beweeglijk! 😍 wat fijn dat alles goed is.. dat begrijp ik dat je blijft kijken! Geniet ervan!🥰

 • Kim_1989

  Ah super filmpje en lekker beweeglijk! 😍 wat fijn dat alles goed is.. dat begrijp ik dat je blijft kijken! Geniet ervan!🥰

 • Bossje

  Wat een leuk filmpje!
  Heerlijk he🥰 Geniet er van!

  (Je kan een filmpje ook bijknippen zodat niet iedereen alle gegevens ziet die op het scherm Staat)

 • Bossje

  Wie heeft er een voorgevoel/denkt te weten wat het geslacht is van jullie baby?💙💖

  Vind t zo spannend! 😍
  14-02 geslachtsecho

  Mijn gevoel zegt een meisje, maar waar dat op gebaseerd is weet ik niet.
  Heeeeeel soms denk ik een jongen maar t gevoel mbt een meisje is toch sterker🤷🏼‍♀️

 • Jessica121

  Mijn voorgevoel zegt van begin af aan een jongen.. geen idee waar dit op gebaseerd is hahah.
  Ik droom de laatste dagen steeds vaker onbewust over een meisje, dus werkelijk geen idee!
  Wij hebben 15-2 de geslachtsecho mijn man zit nu in het buitenland voor 5 weken!🙈

 • Ryanne-010

  mijn voorgevoel zegt een jongen. Bij de zwangerschap van mijn zoon was ik 39 weken kiplekker. Bij mijn dochter 22
  weken echt heel ziek. Nu voel ik me niet ziek maar wel heel moe, maar goed heb ook 2 kindjes rondlopen en werk ook 3 dagen.
  Ik zou het voor mijn man leuk vinden een zoon. Hij heeft mijn zoon vanaf 2,5 jaar opgevoed en heeft hierdoor de babytijd van een jongen gemist. Samen hebben we een dochtertje.
  Mijn dochtertje is 15 maanden en voor haar is een zusje wel weer erg leuk. Mij maakt het zelf niet zoveel uit. Toch zegt mijn gevoel een jongen. Ben heel erg benieuwd. 8-2 onze gender reveal party dus ben benieuwd!

 • mamazonderbaby

  Ik denk dat we een jongen en meisje krijgen 🙈 maar wij gaan pas met de 20 weken echo horen wat onze tweeling zijn, dus moet nog zo’n 7-8 weken wachten 🙈

 • Robbin92

  Spannend! Wij hebben de geslachtsbepaling 04-02. Dus dat schiet al op! Ik heb zelf ook een beetje het gevoel dat het een meisje wordt. Verder denkt bijna iedereen in de omgeving een jongen 😄

 • Kim_1989

  Benieuwd of je gevoel goed is! ;) mijn gevoel zegt helemaal niks!🙈 haha en in mn omgeving denken mensen allemaal iets anders... gewoon afwachten maar!

  Aftellen tot 14-02!😁

 • Bossje

  Zijn er nog meer dames die af en toe even een zwangerschapsdip hebben?🤷🏼‍♀️

  Ik ben zo slecht te pas steeds.
  Veel gespuugd, misselijk, slecht slapen.
  In t weekend kan ik geen kant op omdat ik zo moe ben..en t eten word ook steeds beperkter met wat ik nu lekker vind en daadwerkelijk mag eten.

  Ben er helemaal gefrustreerd van😢

 • Paardenmeisje

  Hier hetzelfde verhaal hoor! Ik lig ook alweer ziek op de bank. Iedere ochtend overgeven, avondeten wat steeds moeilijker wordt en ik heb ook nog eens enorm last van mijn maag wat mij vreselijk beperkt in het ondernemen van dingen. Voel me een beetje aan huis gekluisterd terwijl ik normaal altijd veel dingen te doen heb.

  Voor mij is het ook nog niet echt roze wolk verhaal hoor! Donderdag 13 weken, hopelijk zijn we dan een soort ‘grens’ voorbij en wordt het beter!

 • mamazonderbaby

  Dagelijks... voel me er ook best wel slecht over omdat we zoveel moeite hebben gedaan om zwanger te raken. En nu ben ik zwanger en zit ik echt totaal niet op een roze wolk. Omdat ik me toch weer zorgen zat te maken heb ik vandaag de gynaecoloog gebeld en mocht ik lamgs komen. De baby’s waren weer lekker druk in mijn buik, wat een genot om te zien. 🥰 nu lig ik wel weer misselijk op de bank. En ik heb aangegeven dat ik minder wil werken, we hebben gelijk een plan gemaakt, zo lief mijn werkgever!

 • Robbin92

  Ja hoor, hier ook! Ik vind het soms zo lastig want dat ik zwanger ben is natuurlijk iets super moois! Maar ik had niet gedacht dat het zo zwaar zou zijn. Hier nog steeds aan het spugen, aan de medicijnen en de hele dag misselijk.. soms wel bang dat ik helemaal niet optimaal kan genieten van de zwangerschap 😢

 • Bossje

  Gelukkig ben ik niet de enige 🙈

  Wat verschrikkelijk dat je nog steeds aan de medicijnen zit zeg 😕
  Ben je wel gewoon aan t werk?

 • Robbin92

  Nee helaas lukt dat ook niet.. ben nu begonnen met een uurtje per dag. Baal ik echt enorm van want ik vind mijn werk echt leuk en het geeft afleiding. Dagen gaan nu soms zo langzaam voorbij..


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van zaterdag, 1 augustus 2020 tot en met vrijdag, 7 augustus 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50