12 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je 13e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.

Waarschijnlijk ben je niet meer te houden en wil je alvast wat kopen voor je baby. Al is het maar een rompertje, shirtje of knuffeltje…
 
Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1511)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • MamavanKenzi
  Whoehoeee de magische 12weken gehaald en alles gaat nog helemaal goed
 • Me2016

  Zucht. Waarom ben ik toch zo onzeker. Heb uit onzekerheid ook zo'n angelsound gekocht. En of course werkt het nog niet. Tenminste ik kan het hartje niet vinden.
  Denk steeds dat het niet goed gaat of dat er niks zit. Buik groeit wat boven de navel dus dat zijn vast de darmen. Gewoon dik. Heb ook geen symptomen verder. Denk dat ik morgen ochtend toch maar weer vk bel met dit verhaal. Zou anders pas 9 juni weer heen moeten dat duurt me nu te lang. Het zit me niet lekker Hoe dit allemaal kan geen idee. Iemand hier die dit ook.herkend?

 • Mamichula
 • Savaneijk

  Ik hoor iedereen over een buik. Mij is altijd verteld dat je dan echt nog geen buik heb maar in de avond vooral is het je onderbuik die opzet door de darmen. Echt kan nog niet van de baby of bm zijn. Al voelt het wel.zo en kan je natuurlijk niet wachten op je echte buik. Maar voor degene die nog niks ziet maak je niet druk. Het kan ook nog niet van de zwangerschap zijn.

 • MamavanD-D

  licht maar net aan jje bouw, hoeveelste zwangerschap etc.. 1e hier pas na 22 weken een beetje 2e rond 16 weken en mk op 1 weken zag je het echt al wel mt 8 weken. en dit x ook vanaf 7 weken zagen mensen het echt al en je ziet wel verschil tussen darmen en buik.. nee de baby zit zo hoog niet maar je gaat gewoo nsteeds sneller groeien en je lichaam weet gewoon wat er moet gebeuren enzo... met darmen is vaak savond je buik heeel veel dikker.. nu 12 weken en men buik is sochtends nu zelfde als avond met 6 weken was t savonds echt erg hah

 • Mamichula
  12+1 , een mooi kerngezond prulletje, lekker gerustgesteld, en dan nu .... genieten !!! <3
 • Ireeen

  Mooie echo zeg!

 • nakka
  Hallo allemaal, dit is een echo van precies 10 weken. Is daarop ook al een nub te zien? Zo ja, wat denken jullie: jongen of meisje?
 • MamavanD-D

  over algemeen geld vanaf 11 weken de nub theorie tot 13 weken

 • Pater

  Ik heb sinds kleine 2 weken een kang steeltje in mijn keel volgens mij is het piramidale kwab of strottenklepje maar telkens net slikken voel ik dat heel irritand! Heb verder geen pijn oid! Is dit een Zwangerschap kwaal ik durf niet naar de dokter veel te bang dat ik kanker heb ofzo wat dat betreft ik ben ook echt een schijtert met alles hoor 😜🙈😱😬. Ik hoop zo dat iemand dit herkent

 • Mama van A-M-Z
  Vandaag 12+3 en gisteren een goede echo gehad. Ben zo opgelucht!
 • samantha30
  Hallo dames,ik mag me hier nu ook melden. Ben vandaag 12 weken en gisteren een goede echo gehad. Me baarmoeder ligt alleen heel diep dus moest wel inwendig. Ze heeft wel uitwendig het hartje laten horen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van vrijdag 1 december 2017 tot en met donderdag 7 december 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50