Volg ons overal!
Naar de reacties

12 Weken zwanger

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91.Het is je 13e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram

Week 12 is de eerste mijlpaal voor de baby. De belangrijke organen zijn gevormd en zullen zich vanaf nu verder gaan ontwikkelen. De baby hoeft alleen nog maar de groeien. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen.Deze week zul je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige of gynaecoloog gaan. Het is best spannend, maar het bezoek zal vooral bestaan uit het beantwoorden van vragen. Er zal bijvoorbeeld worden gevraagd naar eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw of je partners familie en medicijngebruik. Er zal bloed bij je worden afgenomen, dat onderzocht kan worden, en je bloeddruk wordt opgemeten. Misschien heb je geluk en zal de verloskundige/gynaecoloog proberen te luisteren naar het hartje van de baby, of krijg je een echo! Deze zal er rond deze tijd ongeveer zo uit kunnen zien:

De afgelopen 3 weken is de baby in omvang verdubbeld! Het verteerkanaal van binnen begint te bewegen. Hierdoor kan de baby straks voedsel transporteren. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, en de placenta begint met het aanmaken van hormonen.

De baby kan nu met zijn kleine handjes om zich heen grijpen. Vaak zal hij proberen de navelstreng te pakken, maar die is zo stevig en stug, waardoor het onmogelijk kwaad kan. Na de geboorte zul je nog zien wat een kracht het kost om de navelstreng door te knippen!

Het hoofdje boog een beetje naar voren, maar vanaf nu zal hij het iets beginnen op te tillen. De voetjes beweegt de foetus nu uit zichzelf en hij kan zelfs al mini-vuistjes maken, gapen of aan zijn duimpje zuigen! Een deel van de darmen zat nog in de navelstreng, maar zullen zich terugtrekken in de buik van de baby.

De hersentjes zijn flink gegroeid, en de structuur zal hetzelfde zijn als bij de geboorte. Het hartje van de foetus klopt met een enorme snelheid, wel meer dan 160 slagen per minuut! Gedurende de zwangerschap zal dit zakken naar een hartslag tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel ervan transporteert de voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren.

Door de grotere hoeveelheid bloed in je lichaam, die naar de foetus wordt gepompt, kan je bloeddruk omlaag gaan, en kun je duizelig worden, omdat er minder bloed bij je hersenen komt.

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen stralen. Dit kan wel kloppen, want vaak wordt je gezicht mooier, en krijg je meer kleur in je gezicht. Ook wordt je haar dikker en je nagels steviger.

Je baarmoeder wordt groter, en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Omdat hij steeds hoger gaat zitten, is de druk op je blaas minder, en hoef je minder vaak te plassen.

Waarschijnlijk ben je niet meer te houden en wil je alvast wat kopen voor je baby. Al is het maar een rompertje, shirtje of knuffeltje…
 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `12 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1372)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Nana82
  Hoi Dames, ik ben nieuwsgierig kunnen jullie aan deze foto zien wat het wordt?
  Hihi
 • taat*

  Jongen...

 • Nana82

  haha ik denk ook dat dit onze derde knul gaat worden! :)

 • ma flodder

  denk een jongen

 • Bumblebeebje

  Ik denk een knulletje

 • Sandra 1981

  Hallo dames, ik ben vandaag 12.6 weken zwanger en er zat net bij het afvegen klein beetje bloed op toiletpapier. Heeft iemand hier ervaring mee, ik maak me echt zorgen dat het weer mis is.

 • Dees2

  hoi, ik zou de verloskundige bellen, mocht je dit nog niet hebben gedaan.
  Hopelijk is het loos alarm, ga voor je duimen

 • Sandra 1981

  Ik ben vanavond bij de verloskundige geweest en gelukkig was alles goed. Bloeding is waarschijnlijk door een poliep op mijn baarmoedermond. Maar daar hoef ik me geen zorgen over te maken, mocht het vaker voorkomen dan even door de gynaecoloog laten nakijken.

 • Roos_

  Tussen alle mooie berichten door hier wat minder vrolijk nieuws.
  Het gaat niet goed met me. Fysiek niet en mentaal niet. De afgelopen weken voelen als een uitputtingsslag waarin ik iedere dag een beetje meer van mezelf verlies. Ik lig dagen in bed en op de bank. Van de enthousiaste, pittige zelfstandige vrouw die ik eigenlijk ben, is niet veel meer over.
  Hoewel ik echt de liefste vent ter wereld heb, voel ik me extreem alleen.
  Is er iemand die dit herkent?

 • Bumblebeebje

  Lijkt idd op voortekenen van een prenatale depressie. Mijn tip: praat erover met je VK of gyn. Wellicht dat ze je naar een POP poli kunnen verwijzen...Al lucht je daar alleen maar even je hart,het zal je echt helpen! Heel veel sterkte

 • Roos_

  Thanks Dames.
  Gaat gelukkig iets beter nu. Heb morgen een afspraak met de VK en ga het bespreken.

 • Babygeheim

  Klinkt als een prenatale depressie. Ga hier wel mee aan de slag! Dit kan namelijk ook voor een postnatale zorgen.
  Ik heb het helaas ook gehad in mijn vorrige zwangerschap. Heel veel sterkte

 • Lijanne

  Zoek hulp! Praat met je verloskundige of huisarts. Een zwangerschap is niet altijd rozengeur en maneschijn... blijf hier niet alleen mee zitten, want dat gaat je meer slecht doen dan goed. Veel sterkte

 • Charly123

  Gister precies 12 week. Was af en toe al misselijk..maar nu ineens veel erger! Vreselijk..kan helemaal niks doen. Zodra ik ga lopen kan ik wel kokhalsen.. mijn buik maakt ook steeds rare geluiden.. hoop dat dit snel over is..

 • Mlein88

  Heb je niet gewoon een maag/darm virusje te pakken? 🙈 Heerst enorm!

 • Charly123

  Nu je het zegt.. heb sinds vanmorgen enorm diarree..leuke combinatie met het begin van een zwangerschap!

 • Mlein88

  Beterschap!

 • Babyster

  Ik zie het niet helaas!

 • Wendy2015
  Kunnen jullie zien wat het word of is de nub hier niet goed genoeg voor te zien?
 • Babygeheim

  Ik denk knul

 • Wendy2015

  Gisteren de spannende 12 weken echo gehad na 4 weken bloedingen achter elkaar is de hematoon volledig verdwenen happy hiermee


  Met beebje ging alles super goed alles zag er mooi uit. Ben 3 dagen vooruit gezet.

 • Babyster

  Ik denk een meisje

 • verliefd op ons wondertje

  Ik denk een meisje


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 12

De bevaldatum van leden die 12 zwanger zijn is van woensdag 4 oktober 2017 tot en met dinsdag 10 oktober 2017.Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50