Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (7360)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Lelytje

  👋
  Ik schuif aan, na m’n derde miskraam in augustus eindelijk weer ongesteld geworden.

 • Valley

  Ik ga voor je duimen dat de volgende een plakkertje is 💓 ik volg je stiekem op de voet

 • Lelytje

  😘😘

 • Lovely2021

  Vraagje over ovu testen
  Hallo Wanneer kan ik het beste beginnen met ovu testen Ben elke maand de 15e ongesteld en dat duurt 4a5 dagen dat het over is zeg maar Maar weer niet wanneer ik het beste kan beginnen met ovu testen

 • Blondie-mama

  Hoelang duurt je cyclus ?

 • Ashany

  Goedemorgen ik mag me ook hier aanmelden
  Na het zoveelste keer proberen.wij hebben al ivf gehad zonder resultaat. Alle pogingen zijn op het laaste red middel is ivf 4 😬
  Maar dat stel ik even uit.
  Ik bal er zo erg van.

 • Anoek36

  Dikke knuff meid wat afschuwelijk. Is miss icsi een oplossing ipv ivf?

 • RVS85

  Zo, na een cyclus van 62 dagen eindelijk weer ongesteld geworden en met frisse moed de volgende ronde in. Hopelijk nu weer een beetje een enigszins normaal verloop 🤞. Aanstaande vrijdag een afspraak bij de huisarts om eens te bespreken wat mijn opties zijn, aangezien we al meer dan een jaar proberen, mijn cycli behoorlijk lang zijn en mijn leeftijd ook begint mee te spelen. Ben benieuwd!

 • Blondie-mama

  Wat vervelend zeg die lange cyclus hopelijk komt er een goede oplossing uit naar gesprek met huisarts

 • Elske15

  Vandaag op dag 27 helaas terug bij af, teleurstelling verwerken,.en weer vol moed tegen aan

 • Yune
  Al even wat voorwerk doen voor november, vandaag op cd 12 de LH piekdag, normaal dag 13, maar mijn cyclus is ook ietsjes korter de laatste paar maanden (28) dus al met al, goede resultaten, alleen deze maand en oktober geen gebruik er van kunnen maken, maar vanaf november ben ik hier weer present voor proberen zwanger worden van baby #2
 • Linde-1

  Spannend weer!

 • Valley

  Wat spannend!! 🥰

 • Blondie-mama

  Dag 13

  En wat voel ik me zelf down op dit moment
  Zal ik ooit nog zwanger worden (+3jaar) volgend jaar in februari gaan wij het traject in
  Het voelt zo onwerkelijk hoe snel ik van de eerste zwanger was zo lang duurt het nu al
  En weet ook ik mag niet klagen er zijn dames waarbij hun eerste kindje niet eens lukt

  Maar toch vandaag gaat het even niet zoals het moet gaan en baal ik van me zelf

 • Anoek36

  Snap je gevoel meid. Ik denk ook vaak zal ik ooit nog weer zwanger worden. Het maakt niet uit hoeveelste kindje het is. Het verlangen is net zo groot en het verdriet dan ook.
  Februari mogen jullie starten. Dat duurt helaas nog wel even. Wat enorm balen zeg

 • Lola1984

  Nou lekker klagen wij zijn ook dik 3 jaar bezig. En ik haat het als mensen zeggen oh gelukkig heb je er een! Of dat soort dingen. De wens voor een baby is beide dezelfde wens. Mensen moeten eens stoppen dat iets ‘erger’ of ‘minder erg’ is 🌸🌸🌸💪🏾💪🏾💪🏾💕💕💕

 • Deniise30

  mee eens!!! mensen moeten is nadenken voordat ze iets zeggen ook ' komt er nog een 2e'?😤 hier ook 2.5 jaar bezig nu 3e ronde letrozol laten we het hopen🙏👶♥️ een wens en het gevoel voor een 2e is hetzelfde als voor de eerste😊

 • Lola1984

  💪🏾💪🏾💕💕💕


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden