Naar de reacties

Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je tweede zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

1-week-zwanger-foliumzuur

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

Top Drogist : Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Reageer in `Zwangerschap: Week 0 & 1Menstruatie tot Ovulatie`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5400)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mamavan(3)5

  Ook hier gaan wij het proberen voor no 4.. na 3 prachtige oudere kinderen van Bijna 15, 12 en net 9. Zelf ben ik 35. Ik hoop dat het ons gaat lukken... heel erg veel succes allemaal. 😍

 • Mamaatje31

  Spannend!! Succes! Weten de andere kinderen dat er in de toekomst misschien nog een broertje of zusje komt?

 • Mamaatje31

  Ik sluit mij graag hieraan, afgelopen maand besloten dat we graag voor nummer 5 willen gaan. Nooit gedacht dat ik dat zou zeggen. Nadat dochter nummer 4 zich onverwachts aankondigde (net zoals haar oudste zus 13 jaar eerder en hoe toevallig die 2 zijn 1 dag na elkaar jarig) willen wij nu graag kijken of het ons gegund is om samen nog een kindje te krijgen. Succes allemaal deze ronde

 • CCARINAA

  Mag me helaas weer melden in week 1.
  Na 3 dagen overtijd zijn de rode duivels hier op bezoek gekomen met veel kramp, erg last van de rug en veel bloederig slijm met kleine stelsels. Zelfs nog erg veel last van mn borsten.

  Best wel een baalmoment, maar goed.

 • Golmaz

  Hoop dat ronde 3 voor jou een positieve test in je handen hebt. Ik heb wel van veel vriendinnen en kennissen die ook clomid hebben gebruikt, dat ze de 3e of 4e ronde zwanger zijn geworden. Dus ik hoop dat je deze maand een positieve test vast mag houden🌹

 • Golmaz

  Hoop dat ronde 3 voor jou een positieve test in je handen hebt. Ik heb wel van veel vriendinnen en kennissen die ook clomid hebben gebruikt, dat ze de 3e of 4e ronde zwanger zijn geworden. Dus ik hoop dat je deze maand een positieve test vast mag houden🌹

 • Mamaatje31

  Balen meid, zeker als je 3 dagen overtijd bent want dan heb je toch hoop.

 • Frramboos

  Ik had gehoopt om mij als nieuweling bij dit groepje te mogen aansluiten maar mijn wens staat even on hold ... Dokter raadt aan om nog twee tot drie maanden te wachten. Lijkt wel een eeuwigheid. Ik baal baal baal baal!!!

 • Kitty35

  Hi. Ik ben even benieuwd. Wat betekent dat concreet, ‘nog 2 tot 3 maanden wachten’? Moet je dan condooms gebruiken? Je arts zal het wachten vast met een goede reden aanraden, zodat je daarna zo’n groot mogelijke kans op een goede zwangerschap en een gezond kindje hebt, toch?

 • Frramboos

  Ja klopt volledig wat jij zegt hoor Kitty35... Ik begrijp het en de reden is gegrond maar het was even balen. Het moest me van het hart!
  Ja dat betekent terug condooms gebruiken voor ons

 • Vrouw31

  Hallo, Ik ben nieuw hier!

  Ik denk dat ik heeeeel lang in week 0/1 zal verblijven. Oktober mijn eerste en laatste prikpil gehad en nu proberen we zwanger te worden. Ik heb gelezen dat het ont pillen van een prikpil wel een jaar/langer kan duren. Ik ben na de prikpil ook niet meer ongesteld geweest

  Ik voel me wel elke dag zwanger maar elke week een negatieve test.

  Krampjes chek!
  Gevoelige borsten Chek!
  Overgevoelig chek!

  Meer vrouwen hier die een prikpil ervaring hebben ?

  Ik heb hem dus voor het eerst en laatst gehad in oktober moest januari een nieuwe halen eigenlijk..

 • Jacqueline89

  Hoi allemaal. Helaas ben ik ook weer binnekort terug in deze week. Afgelopen week mk gehad na kloppend❤ 9w.
  Zit nu nog in de nasleep van de mk. Hoop dat alles snel op de rails is en we voor de 3e poging kunnen gaan op een wel goede zwangerschap met mooi eind.
  Ik wens iedereen hier veel suc6 en geluk de komende weken..🙏

 • Pluisje1983

  Sterkte en snel hopen op beter nieuws🍀🙏

 • Jacqueline89

  Dankjewel.. jij suc6 en ik hoop ook dat we snel weer verder mogen🥰🙏

 • Vrouw31

  Jeetje wat erg! Sterkte.

 • Jacqueline89

  Dankjewel. Jij welkom op dit forum😀

 • Essmee

  Ahh nee, sterkte! Hoop dat jij en je lichaam vlug weer terug klaar zijn voor een nieuwe, succesvolle poging

 • Jacqueline89

  Dankjewel, Ja hoop het ook zo🙏

 • Jacqueline89

  Dankjewel, Ja hoop het ook zo🙏

 • Poesj

  Ook ik moet me hier aansluiten. Bij mn vorige cyclus sprong mn ei niet goed en nu duurde mn cyclus 34 dagen dus geen idee waar ik aan toe ben komende maand. Veel succes iedereen

 • Wensjevooreenmensje

  Zo balen hè 😔 Gebruik je ovulatietesten? Daarmee kan je beter in kaart brengen wanneer je eisprong ongeveer is. Jij ook succes!

 • Poesj

  Ja balen! En nooit gebruikt. Had altijd het geluk dat mijn cyclussen 28/29 dagen duurde. Toen zwanger, maar een MA en een curettage en sindsdien is het een beetje van slag. 6 weken na de curettage pas ongesteld want er zat nog lang iets, die keer erop dus een ei dat niet goed gesprongen was (volgens de echo) en nu dus voor het eerst in mijn leven een langere cyclus.

  Ik begreep ook dat ovulatietesten positief kunnen zijn terwijl het eitje niet echt springt. Temperaturen is geloof ik het meest betrouwbaar, maar ben er niet in thuis dus weet niet of dit klopt. Heb jij hier meer verstand van toevallig?

 • Wensjevooreenmensje

  Heftig hoor en het is zo vervelend dat je lijf opeens andere dingen doet dan wat je gewend bent 😥

  Ja ovulatietesten meten het LH, die ervoor zorgt dat het eitje klaargestoomd staat. Maar of het eitje springt, is inderdaad geen zekerheid.

  Wat ik van temperaturen weet is dat je het altijd op hetzelfde moment op de dag moet doen en je lichaam lang in rust is geweest, dus voor het opstaan. Bij je eisprong stijgt je temperatuur in een piek, dus eigenlijk zie je dat pas als de eisprong geweest is. Je hebt een app, Fertility Friend, daar kan je je temperatuur bij invoeren. Misschien dat er nog anderen zijn die aanvullingen hebben?

 • Wensjevooreenmensje

  Heftig hoor en het is zo vervelend dat je lijf opeens andere dingen doet dan wat je gewend bent 😥

  Ja ovulatietesten meten het LH, die ervoor zorgt dat het eitje klaargestoomd staat. Maar of het eitje springt, is inderdaad geen zekerheid.

  Wat ik van temperaturen weet is dat je het altijd op hetzelfde moment op de dag moet doen en je lichaam lang in rust is geweest, dus voor het opstaan. Bij je eisprong stijgt je temperatuur in een piek, dus eigenlijk zie je dat pas als de eisprong geweest is. Je hebt een app, Fertility Friend, daar kan je je temperatuur bij invoeren. Misschien dat er nog anderen zijn die aanvullingen hebben?

 • Poesj

  Ja erg stom. Maar realiseer me ook dat er mensen zijn die door een veel lastiger traject gaan. Bedankt iig voor je uitleg!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50