30 Weken zwanger

Week 30 begint bij zwangerschapsdag 210 en loopt tot dag 217.Het is je 31e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 38 centimeter
Gewicht van je baby: 1300 gram< Week 29Week 31 >

Het kindje is nu bijna helemaal klaar. Hij zal zich echter nog niet zelf warm kunnen houden, mocht hij nu geboren worden. Ook heeft hij nog niet genoeg weerstand.


De donshaartjes op het lichaam van de baby beginnen nu los te laten, en verdwijnen in het vruchtwater. Omdat je kindje regelmatig van het vruchtwater drinkt, komen deze haartjes ook in zijn darmpjes terecht. Dit is niet erg, en zelfs goed, want zo worden die ook meteen getraind.

De kans is vrij groot dat je kindje al met het hoofdje naar beneden ligt. Als dit niet het geval is, maak je er dan niet te druk om. De baby heeft nog minstens 2 weken de ruimte om te draaien.

Meestal wordt er rond deze tijd weer bloed bij je afgenomen door de verloskundige of gynaecoloog. Er wordt dan gecontroleerd of je bloed antistoffen aanmaakt tegen het bloed van de baby. Dit is mogelijk als jij een negatieve resusfactor hebt, en je kindje resus positief is. De baby kan bloedarmoede krijgen als de antistoffen via de navelstreng bij hem terecht komen. Je kunt eventueel een prik krijgen om te voorkomen dat er meer antistoffen worden aangemaakt. Gelukkig komt dit erg weinig voor.

< Week 29Week 31 >


Reacties (224)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Merel_84

  Zo, ik mag vandaag flink inboeten op een gezellige bbq en avond gister... Hallo kuitkrampen en pijnscheuten in mijn onderrug!

 • moho

  Help, mijn phone blijft op 1 of andere manier steeds hetzelfde bericht plaatsen. Ik zit jullie echt niet te stalken of zo hoor, ik heb echt geen idee waarom dit steeds gebeurt.

  Gisteren zijn we bij de verloskundige geweest, alles is in orde, alleen erg lage bloeddruk en dat merk ik met dit weer dubbelen dwars, ben steeds zo duizelig, niet normaal.

 • regenboog9

  Haha...volgens mij ben jij gewoon heel blij met je vergunning ... Balen van je bloeddruk...hoop dat het snel beter wordt...zoute drop eten ;)

 • moho

  Hihi daar zijn we dan ook wel erg blij mee natuurlijk ;) Alleen hebben we vandaag te horen dat de verbouwingpas in de 2e of 3e week van september plaats kan vvinden, terwijl de aannemer in de papieren heeft staan max 4 weken levertijd en dat ze geen bouwvakstop doen. Als t zo laat pas moet gebeuren dan doen ze het maar lekker pas na de bevalling en wil niet bevallen of mn kraamtijd doorbrengen met een stelletje bouwvakkers om me heen

 • Merel_84

  Hahaha, ik krijg op m'n tel soms de melding of het formulier opnieuw wil versturen, dan komt het er ook dubbel te staan... Maar ik ben heel blij voor jullie dat de vergunning erdoorheen is, hoor! Lage bloeddruk is niet fijn nu, idd lekker zoute drop eten en rustig aan...

 • Merel_84

  Wat een tegenvaller, kan me heel goed voorstellen hoor dat je het dan ruim na de bevalling doet, daar zit je dan echt niet op te wachten!

 • regenboog9

  Oef...Toch een klein paniekmomentje vandaag... de kleine man bewoon sowieso al buitengewoon weinig voor zijn doen deze ochtend en aan het begin van de middag voelde ik hem niet echt meer. Ook niet wanneer ik hem even porde of even rustig op de grond op mijn rug ging liggen... Daar schrok ik eigenlijk toch wel van. Meteen de VK maar even gebeld en die vertelde me dat ik echt even rustig moest gaan liggen, op mijn ademhaling moest letten en even proberen te relaxen ... makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar na een paar minuten voelde ik hem toch bewegen! . Wat een opluchting. Ik ben natuurlijk extra alert, maar zo'n dag als dit is dan toch wel even heftig. VK zei dat het heel goed kan dat hij er gewoon een rustig dagje tussen heeft zitten, maar daar doet hij mij geen plezier mee!! Kan dat door de warmte? Hebben meer hier last van?

 • Leonie88

  Dat is schrikken! Gelukkig dat je beeb toch nog goed hebt gevoeld :-) Ik herken het ook wel, sommige dagen zijn opvallend rustiger dan andere dagen maar dan idd even porren en focussen en dan komt er eigenlijk altijd wel beweging. Hopelijk niet meer van deze momenten voor je!

 • regenboog9

  Nou dat was het zeker... Helemaal omdat je alle 'trucjes' al gedaan hebt om hem even 'aan de praat; te krijgen en als dan niets lukt, slaat de paniek wel even toe... Daarna is hij lekker druk geweest en ook gebleven, dus dat was wel fijn...hij moet ons niet meer zo laten schrikken! Ppffff...ik zou willen dat het morgen al september was... Zo jammer, maar die hele zwangerschap kan me gestolen worden... En dat is zonde, want ik vlieg er doorheen, zonder kwaaltjes oid dus ik zou er juist van moeten genieten... Misschien bij een volgende weer...

 • Merel_84

  Herkenbaar hoor, ik ga dan ook altijd ff liggen en als het mij dan te lang duurt even porren. Merk dat er idd opvallend rustige dagen/dagdelen tussen kunnen zitten...

 • Iris309

  Hier ook veel rustige dagen en dan weer een drukke dag.

 • Zon2

  Die van mij is ook veel rustiger nu het warm is! Was gister ook wat ongerust. Kan toeval zijn, maar het lijkt toch met de warmte te maken hebben.

 • regenboog9

  Ja, wie weet.. Nu al 2 dagen een actieve baby Gewoon zoals hij altijd is eigenlijk .l.. hahaha! Ze zeggen dat dat niets zegt over hoe actief hij is als hij geboren is, maar ik houd toch een beetje mijn hart vast...

 • moho

  Ooooh yessss, bij ons is de vergunning voor de dakkapellen er eindelijk door, morgen maar eens bellen met de aannemer. Ik ben benieuwd wanneer hij ons inplant.

  Gisteren zijn wij ons trouwens wel even rot geschrokken. We zaten in de speeltuin met vrienden en onze dochters toen ik ineens een mega kramp in mijn buik kreeg, ik moest serieus gewoon huilen vd pijn in aanwezigheid van anderen. Das echt niks voor mij, maar ik kon de pijn echt niet verdragen. Gelukkig hield het maar een minuut of 5 aan, maar zou dit nou een indalingswee/pijn geweest zijn? Heb ik bij mn andere dochtertjes nooit gehad gelukkig.

 • 5kidss

  hallo mama,s vvandaag chlucose test ggehad nuchter dus moest ik in het zieknhuis weze... vingerprik 5.1 was me waarde... die vrouw zij voor nuchter is dat wel wat verhoogd en toen dat vieze drankje ieuw ik werd helemaal niet lekker ervan morge krijg ik de uitslag ik ben benieuwd..... al die tijd was de kleine te klein ... nu is ie teee grot.. vorige week was ie met 29 week zwangerschap 1700 gram vandaar de test...ik laat jullie weten hoe het is afgelopen morge... hoe is het met jullie mama.s.... ik hoop goed...

 • Merel_84

  Het is ook een smerig zoet drankje (tenminste, ik vindt het heeeeel vies!)... Hopelijk heb je een goede uitslag morgen, ik zal voor je duimen!

 • 5kidss

  jaaaa vreselijk enik werd gewoon niet lekker van de hoeveelheid zweten enzo en misselijk blegh....... maja zo om half 11 ziekenhuis en kijken wat er gaat gebeuren bedankt voor je berichtje....

 • MamaVanMikayla

  Spannend:) bij mij hebben ze de eerste waarde toen ook niet eens gezegd ik wist van niks. Helaas Heb ik t wel, opzich went het snel hoor mocht je het hebben. T valt wel mee mijn dochter was bij 29+6 al 1800 gram en twee weken voor met groei:)

 • 5kidss

  jaaa zeker spannend.... mijn kinderen zijn allemaal helemaal niet groot, totaal niet zelfs, en ik weet ook niet of ik wel normaal kan bevallen als meneer zo doorgroeid, kwa mijn heupen wel, maarf kwa mijn ja... onderkant niet ik scheur vreselijk uit, bij al mijn kinderen en dus gaan ze kijken wat er gaat gebeuren... met 32 week hoor ik daarover meer..... ojee die van jou en mij loen dan kwa gewicht beetje hetzelfde.... die van mij was met 28.5 1700 .... 2016 het jaar van de grote baby? hihihi komt allemaal wel goed... bedankt voor je berichtje

 • regenboog9

  En? Hoe was de uitslag? Hoop voor je dat het meevalt!

 • 5kidss

  o.2 zat ik onder de diabetes grens... dus wel naar de dietiste.... en me kleine grote jongen is in 6 dagen gegroeid naar 2090 ik maak me best wel beetje zorge maar de gyneacoloog ook... ik moet volgende week terug komen en 1 augustus speciaal onderzoek.... hij groeid veel te hart maja komt allemaal goed anders word het zoizo een keizersnee... uiterlijk 15 augustus hoor ik hoe en wat..... fijne avond mama,s

 • Merel_84

  Oef, niet leuk! Maar wel goed dat ze jullie nu goed monitoren! Die metingen kunnen trouwens erg uiteen lopen, mijn oudste werd halve dag voor de bevalling ruim een pond zwaarder ingeschat dan hij bleek... Het zegt dus niet alles. Hopelijk valt het allemaal mee!

 • moho

  Oei vervelend dat het toch diabetes is. Idd groter kindje baren lijkt me echt geen pretje. Is dat het enige nadeel van zwangerschapsdiabetes? Of kunnen er nog meer complicaties zijn?

 • MamaVanMikayla

  Nou je hebt zelf en je kind meer kans op diabetes nadien. Daarnaast als je er niks aan doet kan het zo zijn dat de suikers van je baby in de war zijn na de bevalling en moeten ze daar ook op Letten.

 • regenboog9

  Oh dat is balen zeg! Inderdaad wel fijn dat ze je nu goed in de gaten houden en die kleine ook! 2100 met deze termijn is inderdaad al wel wat zwaar, maar zoals Merel al zegt hoeft dat niet heel accuraat te zijn! Nog even spannend tot half augustus dus! Succes!

 • heidi geers

  dames ik heb een vraagje .....nu heb ik urine moeten opvangen en daar zitten kleine witte vliesjes in .....wat zou dat zijn . de vorige keer had ik dit niet .....en heb geen pijn of zo ......

 • Merel_84

  Geen idee, even laten kijken door de ha?

 • Merel_84

  Weet je al wat het is? Misschien blaasontsteking? Ik zag toevallig vandaag mijn formulier nog ff van de ha, daar stond bij: troebele urine (of witte vlokjes)?

 • heidi geers

  nee geen ontsteking ....geen zorgen maken zegde ze ....

 • Merel_84

  Gelukkig geen ontsteking!

 • moho

  Ooooh yessss, bij ons is de vergunning voor de dakkapellen er eindelijk door, morgen maar eens bellen met de aannemer. Ik ben benieuwd wanneer hij ons inplant.

  Gisteren zijn wij ons trouwens wel even rot geschrokken. We zaten in de speeltuin met vrienden en onze dochters toen ik ineens een mega kramp in mijn buik kreeg, ik moest serieus gewoon huilen vd pijn in aanwezigheid van anderen. Das echt niks voor mij, maar ik kon de pijn echt niet verdragen. Gelukkig hield het maar een minuut of 5 aan, maar zou dit nou een indalingswee/pijn geweest zijn? Heb ik bij mn andere dochtertjes nooit gehad gelukkig.

 • regenboog9

  Hmmmm toch maar even de poll opstarten: Wie kiest er voor een kraamfeest? En hoe pak je dat dan aan? Wij hebben zo'n 150+ kaartjes te versturen en ik denk dat er heeeeeuuul veel mensen op kraamvisite willen komen... Ik twijfel, omdat ik niet weet hoe relaxt ik er mee om ga om mijn kind steeds weer in iemand armen te moeten leggen bij gewone kraamvisite, terwijl hij bij een kraamfeest gewoon lekker in de box oid kan liggen zonder dat hij echt van hand tot hand 'moet'. Aan de andere kant snap ik ook wel dat de visite hem eventjes vast wil houden... En hoe doen jullie dat dan met kaartjes? Sturen jullie 2 verschillende versies, of mag dan gewoon iedereen naar het kraamfeest komen? Dat zie ik niet zitten met 150+ man... . Ik neig naar gewone kraamvisite, maar ben wel benieuwd hoe andere dit aanpakken??

 • SSAN91

  Mmm moeilijk. Wat betreft het vast houden, ik zou.de hoeveelheid kraamvisite in een keer beperkt houden met name de eerste weken. Kan me herinneren van mijn dochter dat veel mensen tegelijkertijd onrust veroorzaakt. En vast houden hoeft niet iedereen ben ik van mening het is heen pop denk ik altijd. Maar 150 mensen op kraamvisite of doormiddel van kraamfeest is wel heel veel.. zou in jullie geval wel kiezen voor een feest maar dan niet iedereen.. maarja dan gaan ze waarschijnlijk op gewone kraamvisite komen. En met zoveel mensen zit je wel maanden met visite.. denk ik..

 • Merel_84

  Wij kiezen deze keer voor een kraamfeest, vond het met de eerste erg veel en lang duren, alle weekenden zaten de eerste maanden vol! Nu dus kraamfeest, wij sturen een geboortekaartje en dan stoppen we daar bij een gedeelte de uitnodiging voor het kraamfeest bij. En vooral vragen of ze willen laten weten of ze erbij zijn, dan heb jij aantallen. Mijn ervaring met kraamfeesten is dat de baby dus niet door iedereen wordt vastgehouden, eigenlijk alleen maar papa/mama. Paar jaar geleden had een kennis het helemaal slim aangepakt, die had de uk in een draagdoek tijdens het middagslaapje, ideaal! Voor ons gaf vooral de doorslag dat de oudste nu naar school gaat en het weekend echt ons rustpunt is van de week. Ik wil het dan niet helemaal volstaan met visite. Natuurlijk zullen er mensen niet kunnen op ons kraamfeest, maar met hen maak ik dan graag een aparte afspraak. Familie en vrienden komen vaak ook al de eerste twee weken ff buurten, dat mag ook gewoon.

 • regenboog9

  Ja, dat beperkt houden in de eerste paar weken ben ik ook zeker van, maar ik denk dat echt veel mensen staan te springen. En dan zitten inderdaad mijn weekenden de komende maaaaaaanden vol vrees ik, haha! Aan de andere kant kunt je de hoeveelheid kraamvisite op een dag zeker ook reguleren, dus heel intens hoeft het niet te zijn. En ik heb al besloten dat als hij slaapt, dan slaapt hij en ik maak hem niet wakker voor visite. Ik denk ook niet dat bij een kraamfeest 150 man aanwezig kan zijn, maar het zullen er dan wel veel zijn. Met de rest zou ik ook prima een gewone afspraak kunnen maken en familie en close friends mogen inderdaad al heel snel langskomen, no problem! Kraamfeest klink wel heel aanlokkelijk, maar heb geen idee hoe je dat dan aanpakt. En ik ben toch ook een beetje bang voor de 'teleurstelling' van het niet mogen vasthouden door de mensen die daar dan zijn... Oh wat is dat moeilijk zeg! Nog meer mensen???

 • moho

  Ooooh yessss, bij ons is de vergunning voor de dakkapellen er eindelijk door, morgen maar eens bellen met de aannemer. Ik ben benieuwd wanneer hij ons inplant.

  Gisteren zijn wij ons trouwens wel even rot geschrokken. We zaten in de speeltuin met vrienden en onze dochters toen ik ineens een mega kramp in mijn buik kreeg, ik moest serieus gewoon huilen vd pijn in aanwezigheid van anderen. Das echt niks voor mij, maar ik kon de pijn echt niet verdragen. Gelukkig hield het maar een minuut of 5 aan, maar zou dit nou een indalingswee/pijn geweest zijn? Heb ik bij mn andere dochtertjes nooit gehad gelukkig.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende