Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (676)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Assiral

  Iemand tips voor gezond brood beleg? Betrap me zelf er op dat ik toch vaak kies voor zoet zoals Jam en hagelslag.. misschien toch handig om een iets gezondere keuze te maken!

 • Ezra123

  Goedemorgen ladies !
  25+3 dagen zwanger, en mijn buik groeit hard niet normaal ! Zou er zo 10 weken bij optellen als je de grootte zou zien haha! Bij wie is het ookal een behoorlijk buikje? Gelukkig wel nog maar 5 kilo erbij, maar gaat nu wel hard met de kilo's merk ik... fijne dag iedereen!

 • life1234567

  ja ik vind mijn buikje ook best groot haha!!!

 • Zenda

  Bijna 25 zwanger!!
  Heb 5 maart nog een 3D echo gepland staan dan ben ik 26.3 weken!
  Kan daar echt naar uitkijken.
  En dan nog 1tje met 30.1 weken.
  Ben beetje te nieuwsgierig denk ik hihi.
  Groetjes

 • life1234567

  Wat leuk!! Dat schiet al echt op, 5 maart !! ben benieuwd naar de foto's!! En met 30.1 weken nog een keer.... oh, ben best een beetje jaloers haha!!! Ik ben vandaag 25 weken en het is zo leuk want ze reageert echt op mijn stem... Zodra ik ga praten of bellen, gaat ze heel vrolijk (en hard) schoppen! Zo leuk!!!

 • Zenda

  Ja dit zijn pretecho's hoor die ik zelf heb ingepland dus ook gewoon moet betalen. Maarja is ons eerste kindjes dus alles is heel nieuw dus dan wil je lekker vaak kijken hihi
  Ik zal de foto's tegen die tijd in me foto album zetten!
  Jaa ik voel die kleine ook al veel! Vooral in de avond als ik in bed lig maar nu ook steeds vaker overdag. Gelukkig laat ze me in de nacht nog met rust en kan ik goed slapen

  Groetjes

 • Mommy04

  Alweer 8 kilo aangekomen 🤭
  Gaat ineens hard haha

 • Koekje86

  Ik zit net weer op mijn start gewicht

 • Loving-girl

  Wow start gewicht pas.. ben je zo ziek geweest in het begin? Zelf ben ik denk ik zo'n 5 kilo aangekomen. Dus het valt bij mij ook nog mee. Maar nu moet ik zeggen dat ik genoeg kilos had bij de start🙃

 • Koekje86

  Ja ik ben heel erg ziek geweest. Heb nog steeds pillen tegen de misselijkheid. Daatnaadt had ik nog drinkvoeding maar dat heb ik nu niet meer nodig gelukkig

 • NathalieBruens

  Vandaag in week 25 gekomen nu gaat het hard nog 15 weekjes te gaan😍. Gisteren suikertest moeten doen kreeg 's middags gelijk telefoontje dat ik zwangerschapsdiabetes heb en me suikergehalte enorm hoog was. Nou dit kwam dus als een vuist in me gezicht omdat ik het bij me vorige 2 zwangerschappen niet heb gehad. Meer mama's met zwangerschapsdiabetes? Vandaag moet ik na de gynecoloog ze hebben met spoed een afspraak gemaakt voor me om een dieët op te stellen. Voor rest gaat het goed voel de kleine steeda harder schoppen en ook papa heeft de kleine al gevoelt en broer en zus ook😍

 • Loving-girl

  Oh jeetje dat lijkt me zeker even schrikken. Hopelijk gaat het met een dieet veel beter voor je. Succes ermee hoor!

 • NathalieBruens

  ik hoop het ook op de echo gisteren was het buikje van de baby gewoon goed zoals het hoort zolang dat blijft is het in orde😊

 • Kaatje1806

  Ja mijn gtt was ook niet goed, maar aangezien ik net terug was van vakantie en nog erg moe, heb ik gevraagd om hem nog een keer te mogen doen. Nu as. dinsdag weer. Hoop dat een normaal ritme mijn lichaam goed heeft gedaan en de uitslag nu goed is!

 • NathalieBruens

  ja ik hoop het ook voor je dat dinsdag wel gewoon goed is😘😊

 • Loving-girl

  He wat vervelend. Nog een keer die test doen is ook niet geweldig maar goed het kan maar duidelijk zijn.

 • NathalieBruens

  ja er zit veel diabetes bij ons in de familie zowel bij me moeder en me vader en hun beide hebben het ook waardoor ik dus grote kans had😢

 • Kaatje1806

  Mijn moeder ook ja...heel irritant he!

 • Mommy04

  Nou net drankje op voor de gtt vond hem meevallen 😬nu benieuwd of ik er beroerd van wordt kwart voor 11 weer melden

 • Koekje86

  Succes meis

 • Mommy04

  Het viel mee wachten was lang bah!
  Maar alles was goed gelukkig 4,7 ervoor en na het drankje 5,2 dus niks aan de hand gelukkig nu weer lekker alles eten en drinken 😂🎂🍕🍛🍔

 • Loving-girl

  Zodat is echt super fijn nieuws. Fijn dat je het binnen kon houden ook. Alsje daar eenmaal zit wil je het ook wel afmaken...

 • Koekje86

  Dat is fijn nieuws! Kan je weer lekker verder eten

 • Schuurtje

  Nog meer moeders die last hebben van dromen en nachtmerries?nu al 4 nachten op een rij.eerste was een tsunami die we overleefd hadden maar zo in shock waren dat we elkaar voorbij liepen.2de was dat ik een hele heftige miskraam kreeg.3de was dat een vriendin zwanger was en ik ook en vervolgens had ik een mega zware bevalling.4de was afgelopen nacht en voor mijn het zwaarst.ben bevallen van 25 kindjes.allemaal 56 cm lang.ik kreeg geen lucht meer en werd enorm benauwd en happend naar lucht wakker.hele vage en lange en zeer gedetailleerde droom.bah ben er er helemaal van onder de indruk.

 • Kaatje1806

  Oja, nachtmerries heb ik ook af en toe!

 • Koekje86

  Nee helaas heb ik geen nachtmerries. Ik lig momenteel elke nacht in coma. Hoor het niet eens als onze dochter wakker is en huilt

 • Schuurtje

  Oh dat is ergens wel beter.haha

 • Kaatje1806

  Vandaag mijn GTT (glucosetolerantietest) i.v.m. moeder type 2 diabetes. Ik maak me druk om niets zo blijkt, ik moet nuchter zijn (min 12 uur van tevoren), krijg een klein speldenprikje in mijn vinger, drink 2 bekers van het glucosedrankje en mag dan 2 uur niets actiefs doen. Ik wacht in een dokterskamer (om gevraagd omdat ik pijn heb bij het zitten) en heb de kamer voor mezelf, super fijn, ik heb kussens meegebracht en mag liggen op het behandelbed of zitten op een bureaustoel. Prima! Heb wat op mijn zij gelegen, gepuzzeld rechtop zittend, op mijn zij een magazine gelezen en zelfs wat geslapen. Over over half 11 was het tijd voor mijn tweede prikje, daarna mocht ik weer eten. Nu maar hopen dat het resultaat goed is, dan hoef ik alleen nog bloed prikken voor mijn ijzer over een maandje.

 • mommy04

  ik mag woensdag ochtend ben heel benieuwd.
  bij de andere 3 niet gehad.
  hoop niet dat ik het uit ga spugen:P

  baby is partij aan het trappen vandaag hahaha lijkt wel of die aan het kickboksen is zo snel.haha
  denk als ik 15 weken verder ben hij zelf de vliezen kapot trapt:P hahaha

 • Loving-girl

  Hield jij het drankje wel goed binnen joh? na 1 uur werd ik zo onpasselijk en gooide mijn lijf die zoete troep er weer uit. Maar ik moest dan ook in de wachtruimte van het lab zitten op oncomfortabele stoeltjes en met heeel veel mensen om me heen. Ze doen het overal ook echt anders he. Ik zal duimen voor een goede uitslag voor je...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van vrijdag 29 juni 2018 tot en met donderdag 5 juli 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50