Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (502)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Principessa1

  Ik heb de laatste week erg last van mijn rug, vooral onderraan rechts.. soms echt een vervelende zeurende pijn, die doortrekt naar bovenbil en lies.. best lastig. Maar ook wel van die stemmingswisselingen, ik heb soms dagen dat ik vanalles wil doen en soms dagen dat ik alleen maar de hele dag plat wil liggen en zelfs mn pyjama niet wil uit doen 🙈 Heel gek allemaal! Klinkt dat hier herkenbaar voor iemand?

 • Me2016

  Hier hetzelfde hoor. Snel moe en wat een langer stuk lopen kan ook niet meer. Zere rug idd maar ook snel harde buiken.

 • Principessa1

  Best lastig eh.. en het is nog zolang 🙈 Ik voel me soms echt een oud mevrouwtje dat loopt te klagen en zagen 🙈

 • Maaistro

  Hellooo ladys!
  Weer een week voorbij, mijn buik begint nu lekker te groeien! Ik ben inmiddels 7,7 kg aangekomen, ben heel benieuwd wat dit aan het einde zal zijn. Ik hoor veel vrouwen om mij heen die 20 of zelfs 30 kg aankomen. Dat vind ik best gek, vooral omdat het aantal kilo's op internet rond de 12 a 13 kg zit. Zijn hier dames die eerder zwanger zijn geweest en rond de 12 a 13 kg aangekomen zijn?

 • Stephanieg

  Mijn eerste 3 zwangerschappen zelf maar 10 A 12 kg bijgekomen
  Ik ken iemand zw. 1 25kg maar haar wel volledig laten gaan zw2 ook 25kg en dan echt wel opgelet geen frisdrank meer geen snoep of chocolade noem maar op mooi gezond eten en drinken en kwam evenveel aan is echt je eigen lichaam die zegt hoeveel

 • mar-86

  Ik zit op totaal 8 kilo in week 25. Zelf vind ik dat prima voor mij. In ieder geval niet te veel. Mijn buik is al wel goed gegroeid zeg. Ben benieuwd hoeveel het uiteindelijk is. Elk lichaam en elke zwangerschap is anders, dus denk dat je het heel erg per persoon moet bekijken.

 • Principessa1

  Ik ben zelf nog niets bijgekomen, allee dat schommelt zo met de dagen..
  maar echt bijgekomen nog niet. Buik is ook nog vrij compact maar baby groeit volgens schema dus 😊 Ik denk dat die kilo's nu wel zullen komen.. 🙈 Wat er niet extra aan is moet er achteraf ook niet af denk ik maar 🙈

 • Mama van A-M-Z

  Bij mn eerste was ik 12 kg aangekomen.
  Bij mn tweede en derde meer... Nu ben ik ook alweer 10kg zwaarder, dus ben benieuwd

 • Esmeralda26

  Bij mijn eerste was ik dikke 20 kilo aangekomen pfff zo erg toen nu valt het bij mij ook wel mee heb alleen al wel een grote buik door dat ik een flinke baby heb en veel vruchtwater ben benieuwd het einde haha

 • Mama van A-M-Z

  Rot is dat he... ik was bij mn vorige zwangerschap ook 20 kg zwaarder. Had dan ook echt overal pijn op het einde.
  Hopelijk gaan we geen record zetten deze keer :p

 • Esmeralda26

  Maar echt haha hoop het ook niet ! Maar mijn buik is al echt groot hoor ken zelf geen veters meer strikken 😢💙 maar allemaal voor wat moois maar dames die 9 maanden vind ik echt maar niks

 • Mama van A-M-Z

  Ja duurt lang! Haha
  Deze keer heb ik ook heeel erg last van bekkeninstabiliteit. Kan bijna niks meer...
  Maar zal wel moeten, het huishouden gaat ook door, en mn 2 kinderen willen toch ook eten, schone luier, in bad, aandacht enz...
  Nog even doorbijten

 • Derdebeebje

  Herkent iemand dit?
  Ik krijg soms een soort schok in Mn buik, als een stroomstoot, net als je je elleboog net op dat ene plekje stoot, alleen dan in de buik!
  Ik heb dit bij Mn andere 2 zwangerschappen niet gehad! En bij deze ligt ook nog de placenta voor....ze vertelden me dat t dan allemaal juist minder duidelijk voelbaar zou zijn!
  Soms voelt t allemaal zo duidelijk als bij Mn tweede waarmee ik een week in het ziekenhuis heb gelegen met gebroken vliezen.....zou het mogelijk zijn dat er nu ook een lek heeft gezeten dus dat t wat minder heftig gelekt heeft? Soms is t wat nat(lang leven de inlegkruisjes) maar dacht dat t gewoon door zwangerschap kwam dat je dan wat meer vocht verliest daar....

 • Verwacht3ehartje

  Ik heb dat ook! Vooral bij een onverwachtse beweging. Herken t ook niet van mijn andere zwangerschappen..

 • Derdebeebje

  Ja klopt! Dan heb ik dat ook

 • Suusv

  Herkenbaar! Alsof iemand met een vinger van buitenaf in je buik prikt! Ik heb het vooral als ik net iets te hard loop of iets til o.i.d. Geen idee wat het is... aanhechting banden? Bij twijfel VK even vragen?

 • Derdebeebje

  Ja dan idd, ik moet de 22ste weer naar de vk ik vraag het dan even na

 • Mama2017

  Nog 99 dagen we zitten nu in de dubbele cijfers.

 • Roos2910

  Hebben jullie een draagzag gekocht? Ik twijfel of dat ons wat lijkt.. waarom hebben jullie hem wel of niet gekocht?

 • Stephanieg

  In princiepe als je een doek neemt en het doek juist knoopt en op de juiste plaats hangt mag je in princiepe geen pijn hebben met de doeken is het soms beter om het even aangeleerd te hebben

 • Maaistro

  Ik heb een draagzak gehaald, ben helemaal om. Ik volg nu al een tijdje draagliefde op Facebook. Daar kom je alles te weten over welke draagzak of draagdoek goed is en hoe je je kindje draagt. Her hoeft niet zwaar te zijn als je een goede draagzak/doek haalt. Je kunt ook een draagconsult nemen, dan komt een vrouw met verschillende zakken en of doeken bij je thuis om te kijken welke lekker aanvoelt en hoe je moet knopen of afstellen.

 • Mama2017

  Nee hebben wij ook niet.
  Ik heb reuma dus ook niet makkelijk voor mij

 • Roos2910

  O dat lijkt me heel lastig met reuma idd! Ik hoop dat je er niet al te veel last van hebt...

 • Mama2017

  Helaas wel maar met medicijnen gaat het wel.

 • Lizarobyn

  Geen gekocht en vorige keer ook niet. Vast wel voordelen: je armen vrij hebben, het is goedkoop en je kan je compacter verplaatsen.
  De nadelen: de zwangerschap is je rug al genoeg belast om terug met zo een gewicht op je buik te lopen, soms zie ik mensen ermee lopen en zit het kind zo geplet dat ik bang ben dat het niet kan ademen, en na de zwangerschap ben ik gewoon blij terug mooie kleren te dragen en mezelf te zijn.

 • Roos2910

  Thanx voor je reactie! T lijkt me best handig maar wat jij ook zegt niet zo lekker voor je rug denk ik.. heb al elke dag rugpijn en last van me bekken dus hou t wel bij kinderwagen maxicosi en lkr gwn baby dragen haha

 • Hallobaby

  Ha! Ik heb bij mn vorige twee zwangerschappen veel draagdoeken en de draagzak gebruikt. Zou hem echt niet willen missen. Zo fijn; kroelen zonder handen en ondertussen toch je dingen kunnen doen. Kindjes werden er rustig in, sliepen heerlijk. In t begin wegen ze niks, daarna groei je mee. Worden zij zwaarder, jij sterker! Back in shape! Oja, Let er wel op dat je een ergonomische draagzak koopt. Succes ermee!

 • 4e_keer

  Maandag een afspraak voor een 3D pret echo ik ben zo benieuwd dan ben ik precies 26 weken dus ik hoop dat het goed te zien is.

  En een eerste afspraak bij de fysio vanwege bekkenklachten. Komt bij mij iedere zwangerschap eerder

 • Roos2910

  Hoe was de echo? Is het een aanrader om zo'n 3D pret echo te laten maken? Ik zit er nog over te verzinnen...

 • 4e_keer

  Hij zat tegen de placenta aan dus het was erg lastig om mooie beelden te krijgen. We mogen nog een keer terugkomen. Bij mijn oudere kinderen ook gedaan en toen was het erg leuk, ook om te zijn hoe verschillend ze zijn, je zit ook duidelijk kenmerken terug op babyfoto's

 • Roos2910

  Fijn dat je dan nog een x mag terugkomen! Geniet ervan t klinkt wel heel leuk!

 • Mrl

  Veel plezier maandag!

 • Charly123

  25 week!! Nog steeds druk bezig met de babykamer. Nog meer die er mee bezig zijn? Of hebben jullie de babykamer al helemaal klaar?

 • Roos2910

  Wij zijn nog niet zo lang geleden verhuisd en hebben toen muren gedaan die heb ik dus wit gehouden wij hoefde niks te klussen. T is onze eerste heb wel al bijna alle spullen gekocht nu. Meubels staan ben nu bezig met alles wassen en opruimen haha

 • 4e_keer

  Wij hebben vorige week het kamertje leeg gehaald en de commode er weer in gezet. Ik moet nog een kast halen en het wiegje ophalen bij een tante. Ik hou het gewoon wit met gekleurde assecoires.

 • Sandra 1981

  Hier de babykamer al even af, maar dat komt ook omdat we alleen maar hoefde te schilderen, de meubeltjes hadden we nog van onze zoon. Nou veel succes met klussen.

 • Anak

  Hoi Mila,

  Ik ben benieuwd wat je verloskundige zegt...
  Zo te horen heb je nu al het punt bereikt hoor.
  Je voelt je niet ziek, maar je verrekt van de pijn, dus je lichaam is niet 100% inorde.

  Is thuis werken geen optie?
  Zo vermijd je al die flinke reistijd....

  Hoe veel last had je van je bekken na je vorige bevalling?
  Ik nog zeker 1,5 tot 2 jaar en dat wil ik niet nog een keer :(

  Ik zit sinds 2 weken 20% in de ziektewet ivm bekkenklachten, maar het word er helaas niet beter op.

  Mijn verloskundige zei dat ik meteen naar halve dgn moest en huisarts zei direct 100% ziektewet, maar zo zit ik ook niet inelkaar.
  Heb nu 2 weken 6u per dag ipv 8u per dag geprobeerd, maar denk dat ik vanaf vlgde eek naar 4x4u ga.

  Ik weet precies wat je voelt, hier straalt het naar 1 bil en naar 1 lies, zo pijnlijk....
  En hier vrijelijk leidinggevende met 4 Kids en zij kan zich er geen voorstelling van maken, nou ben maar blij dan!

  Heel veel succes en uiteindelijk ben jij zelf diegene die de lijn moet trekken, maar hopelijk geeft de verloskundige je het laatste zetje.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van woensdag 29 november 2017 tot en met dinsdag 5 december 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen