25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram< Week 24Week 26 >

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

< Week 24Week 26 >


Reacties (212)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Mama 1216

  En ook ik in week 25.
  Wat vliegt het zeg niet te geloven.

 • Liezzle

  Aangekomen in week 25!

 • camaro1901

  weer aan de 25 weken . donderdag 3d echo gehad die helaas niet mocht lukken . maar wel te horen gekregen dat ze lange benen heeft ?. meerdere vrouwen die dit hebben gehad en dat het uiteindelijk bij de bevalling nog mee valt . ? of blijft dat dan ook zo ?. gr

 • krullie29

  Hallo 25 weken!! Pfff nog maar 15 weken... Wat gaat het ontzettend snel.. Het aftellen kan eigenlijk al gaan beginnen want vermoed dat deze laatste weken helemaal snel voorbij vliegen. Ik heb eigenlijk al de neiging om de kleertjes te gaan wassen enz haha maar dat is nog wel een beetje vroeg
  Ook heb ik de neiging om het kamertje al helemaal klaar te maken en het bedje op te maken.. Geeeen idee wat me bezield haha Iemand daar nog meer last van?

 • Evasophie

  Nou het gaat idd heel snel...en dan te bedenken wat ik allemaal nog moet.29 sept komt de dakkapel waarna er nog kamer van de zolder gemaakt moet worden.Dan nog n nieuwe kamer voor de oudste en de babykamer...gelukkig laten we het meeste doen en heb ik er weinig om kijken naar...hopelijk halverwege me verlof alles klaar....

 • krullie29

  Pfoee ja dat kan ik me helemaaaaal voorstellen zeg. Wel fijn dat je het allemaal laat doen en er weinig omkijken naar hebt. Behalve de puinhoop dan. Hopelijk komt de kleine meid niet al te vroeg zodat je tijd hebt om alles klaar te maken. Maar daarna kan je wel extra genieten omdat alles nieuw en klaar is!

 • Jaytje

  Hier ook last van nesteldrang wil ook alle kleertjes wassen . En ben alles aan het soppen alles moet schoon!! Haha . En elke avond in bed denk ik dit wil ik anders en dat wil ik nieuw . Hoort er allemaal bij had het bij me 2 zoontjes ook maar dit keer is het erger. Succes met de verbouwing.

 • krullie29

  Hahahaa jaa die vervelende nesteldrang haha! Ik heb er ook last van ja. Maar kan niet zoveel meer in 1 keer doen vanwege mijn bekken klachten. En dat is nogal lastig accepteren dat ik het huis niet in 1keer meer schoon krijg Nu dus alles in etappes en dan kan ik weer van vooraf aan beginnen haha.. want met een hond en kind van 2 kun je blijven poetsen

 • caro2016

  Hahahaha herkenbaar! Ik heb net al de kamers geverfd :'), de badkamer kan ook wel een nieuw laagje gebruiken, dus dat doe ik morgen. Intussen heb ik al het speelgoed al gesorteerd, zolder opgeruimd, dit weekend behang ik de laatste kamer :') Binnen 3 weken leg ik de geboortelijsten en kijk ik rond naar doopsuiker :') vind da wel tof dat ik zoveel nog kan doen! dus dik profiteren :D

 • krullie29

  Jeeeeeeetje zeg haha waar haal je de energie vandaan?! Poh ik zou willen dat ik dat had hahaha! Ik krijg hier echt niet Zoveel meer voor elkaar. Maar dat je last hebt van nesteldrang is wel duidelijk

 • mom2be1988

  25 weken alweer, wat gaat het snel!

 • mix

  heerlijk he! Gaat het allemaal goed? nog 15 weken............het aftellen is nu begonnen.

 • mom2be1988

  Ja alles goed! Daar ook? Lekker aan het genieten?

 • mix

  ja hier ook alles goed. Morgen weer naar de gyn voor controle en uitslag suikertest.

 • mom2be1988

  Altijd spannend! Hoe was het? Wij hadden gister een afspraak bij onze vk, alles prima in orde gelukkig!

 • mix

  ik heb een te hoge suikerspiegel en moet dus op dieet. volgende week afspraak in zh. Super balen dit!!!

 • mom2be1988

  he wat vervelend! hoop dat het allemaal meevalt

 • mix

  ik heb deze week de zwangerschapssuikertest gedaan en krijg einde van de week de uitslag. Wat een vies drankje is dat zeg!!!!!!!!!!!!!!!! niet normaal zo vies en dan moet je ook nog 2 uur wachten ( nuchter) voor dat je weer bloed mag prikken. Ik hoop voor een ieder dat jullie dit niet moeten ondergaan

 • mix

  hallo week 25.....

 • Barbamama87

  Net bij de gyn geweest ivm manier van bevallen na 2 keizersnedes.. De keuze blijft aan mij maar hij adviseerde toch wel een keizersnede qua veiligheid voor mij en de baby.. Waarschijnlijk zal ik dus toch nooit 'gewoon' gaan bevallen.
  Wel gezegd dat ik dan goede afspraken wil omtrent pijn tijdens en na ok want dat was de vorige keren afgrijselijk. Vanmiddag naar de anesthesist, ben benieuwd of ze iets kunnen betekenen daarin.

 • Meid85

  Jammer?? Of vind je het Okee? Wat balen van de pijn..

 • anpenewi

  gelukkig had ik geen pijn bij de keizersnede.. was ik echt heel bang voor en dat dan niemand me zou geloven.. daar was ik echt bang voor.. Maar gelukkig had ik geen pijn.. (ja later.. tot 4 week.. omdat mn dochter mega vast lag in mn bekken.. Maar daar konden de artsen niks aan doen ;-) ) tot nu toe ligt mn zoon met zn hoofd boven.. Maar hij heeft nog genoeg tijd om te draaien.. mn vrouwenarts.. (gyn in nl) denkt er positief over en ziet tot nu toe geen probleem dat dit ook een 'normale' geboorte kan worden.. ik hoop het.. Maar heb er stiekem ook een beetje angst voor.. we zullen zien..

 • Barbamama87

  Anesthesist weet ook niet zo goed wat ze ermee moeten, gaan het overleggen in het team dus over 2 weken terug. Gebeurd ook bijna nooit maar heb t ook met bijv tandarts verdoving of andere kleine verdovingen.. Ben benieuwd! Vind het zeker wel jammer, gewone bevalling zal ook echt geen pretje zijn maar zet voor mijn gevoel met een keizersnede niet 'zelf' een kind op de wereld, kan het gevoel niet zo goed uitleggen.. Maar alles voor de gezondheid van ons kindje en mijzelf!

 • -Ano-

  Bij ons in het zkh wordt het na 2 ks sowieso een 3e ks. Het risico op scheuren is te groot. Bij mij zijn mijn 2 vorige ks vlot verlopen. Bij de 2e hebben ze wel een grotere snede moeten maken want mijn dochter lag in stuit met navelstreng 2x rond haar nek en anders kregen ze haar er niet veilig uit. Ik heb dus ook een 3e ks in het vooruitzicht.

 • -Ano-

  Mijn vriendin voelde het ook en kreeg dan de keuze om zo verder te doen met pijn of volledige verdoving. Maar dan mocht haar man niet blijven en kon ze haar kindje pas later vasthouden. Ze heeft de pijn dus maar verbeten.

 • Barbamama87

  Ja was hier de vorige keer ook zo. Je kiest op zon moment toch voor je kindje.. Maar vind het niet nodig in nl dat je met een operatie pijn hebt.

 • spookjee

  ja jammer is dat he. ik ben nu ook zwanger van mijn derde en vanaf de eerste echo wisten wij al dat het verplicht keizersnede ging zijn. met de reden dat de andere 2 ook met keizersnede zijn geboren. Maar ook dat ik deze keer helemaal niet in arbeid mag gaan, vanwege het litteken (lees vorige bevalling was in september, deze bevalling gebeurt al in oktober)

 • Meid85

  25week!! Gaat best snel!! Bijna vakantie!
  Kinderkamer klaar, wieg word bekleed haha mooi optijd

 • -Ano-

  Hier is de vakantie al begonnen. Vandaag eerste dag alleen thuis met de oudste en gelukkig voldoende kunnen rusten. Wat ben je snel klaar met alles. Hier nog niets klaar. Baby zal sowieso eerst bij ons slapen. Was bij onze andere kids ook zo. Nu misschien zelfs langer aangezien we aan het aanbouwen zijn voor een extra kamer en afhankelijk wanneer dat klaar zal zijn zal de baby pas een eigen kamer hebben.

 • Meid85

  Babykamer was roze, dus alleen 1wand ff geverfd, Commode stond nog bij dochter op de kamer dus die naar baby kamer gesleept zodat dochter nu meer ruimte heeft.. Vriendlief chauffeur dus alleen weeknd tijd, dan veel camping en weg, en hij was paar week terug vrij dus dan alles maar vast gedaan :) Kleding had ik nog en had alle jongens-meiden uitgezocht naja dan kan je net zo goed wassen en in kast leggen, weet ik vast hoeveel ik nog moet shoppen haha Bij m'n 1ste was ik ook vroeg, 2de iets later maar ook niet op laatste moment.. Heb liever klaar en de ruimtes waren leeg :) Waarschijnlijk hier net als 2de ook op de kamer, wou bij 2de eerst niet maar kraamhulp zei dat dat beter was, nou en indd was wel erg makkelijk. Nu wachten tot schoonmoeder wieg heeft gestoffeerd ben benieuwd :)

 • Barbamama87

  Haha dat is inderdaad lekker op tijd! Merk bij de eerste hadden we na de 20 weken echo meteen kamertje gekocht en alles klaar gemaakt, bij de 2e pas rond 35 weken dingen gaan regelen en zal nu ook wel weer zo gaan

 • anpenewi

  ik ben ook al een heel eind.. :-) mn dekentjes en t hemeltje voor de wieg zijn binnen.. en de rest Staat eigenlijk ook.. ik heb de gordijnen hangen.. ik wacht even tot vrijdag.. dan komt mn moeder hier en kan ze me even helpen ze nog een stukje in te korten ;-) mama's zijn daar gewoon veel handiger in haha :-D tenminste mijne.. :-) en dan ligt eigenlijjk alles te wachten tot ik het eindelijk kan wassen ;-) ben echt mega trots op mezelf dat ik nog niks gekocht heb.. behalve 1 rompertje.. (mn man vond em mega lief.. Staat: don't mess with my Daddy op ;-) dus och.. haha Maar verder niks.. als de gordijnen klaar zijn kan mn dochter tijdelijk verhuizen.. en begin ik op haar kamer... ze krijgt een mega woezel en pip op de muur (muurschildering) dus daar ben ik ook nog wel even bezig :-)

 • Meid85

  Gordijnen moet ik nog ff wassen kunnen er zo weer voor, Indd moeders beter, k kan helemaal niks qua breien naaien haken enz haha Muurschildering, mooi! Laat je resultaat wel zien :)

 • -Ano-

  Denk dat wij pas na de vakantie gaan beginnen, ergens begin september. Staat anders toch maar in de weg. We hebben alles al in huis van de andere 2. Dus is gewoon bedje en box in elkaar zetten en alles wassen. Kaartje is wel al zo goed als klaar (maken we zelf, dus mijn man is er op tijd aan begonnen), wel nog eens langs drukker passeren om af te spreken. En in de zomer de doopsuiker samen met de kindjes knutselen.

 • anpenewi

  kheb trouwens geen suiker!! god dank.. de eerste test was eigenlijk gewoon fout.. doordat ze me gezegt hadden dat ik gewoon moest ontbijten.. en dan 50 gr. van die suiker rotzooi moest drinken was het gewoon teveel op dat Moment.. nu lag ik precies op de 'gemiddelde' lijn :-) heel erg blij.. was alleen wel 4 uren bij de arts.. ze waren vergeten me na 1 uur ook bloed af te nehmen.. (20 min. later als aangedacht) en dus moest ik voor de 2e keer ook 20 Minuten later zijn.. man had ik me daarna toch een potje honger... beeb vond t ook niet grappig ;-) was de hele morgen aant trappelen daarbinnen

 • Meid85

  Gelukkig!!! Haha nee hier verteld dat je nuchter heen moet! ;) 4u.. Hoop hier gewoon op 2, en dan tussen door Bk controle, scheelt weer wachten haha

 • -Ano-

  Gelukkig.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende