Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Ben je zwanger?

Ontvang dan de gratis nieuwsbrief met een wekelijkse update van je zwangerschap!
Je e-mailadres

Je BevaldatumReageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (393)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • mamavantweeprachtigekindjes

  25+2 maar kindje zit op 26+5 vind het allemaal zo verwarrend. Eerste keer dat één van mijn kindjes 'voor' liggen op schema. Mijn andere kids zaten allemaal 'achter' op schema. Want de gyn heeft nu zelf op haar papier gezet dat ik 26+5 ipv 25+2. Ook heb ik al van begin het gevoel dat dit kindje vroegerder gaat komen nog voor de geplande keizersnede. Maar voor nu genieten want vanaf morgen ben ik vervroegd thuis.

 • mamavantweeprachtigekindjes

  deze maand eens gaan kijken voor een maxi cosy en matrasje voor int bedje. Dinsdag nog eens naar de gynaecoloog.

 • Kubidal

  25 weken

 • Samantha0107

  Vandaag al weer 25 weken en 1 dag en precies een half jaar getrouwd!
  De tijd gaat erg snel maar ik geniet enorm van de kleine, drukke meid in mijn buik. Nog 8 weken en ik ga met verlof. Nu al zin in.

 • Lovemnkids

  Een half jaar getrouwd... van harte gefeliciteerd😍🎉

 • Samantha0107

  Dankjewel!!!

 • ~miesjelle~

  Vandaag alweer 25 weken! Wat gaat het snel! Wij kijken zo uit naar ons eerste wondertje ♡ net weer op controle geweest bij de vk en alles was weer in orde.
  Zometeen weer lekker zwemmen. Meer meiden die dat doen?

 • Chudo

  Hoera 25 weken! Sinds een week of wat last van lekkende borsten.. Waardoor elke ochtend mijn hoeslaken nat is! zijn er meer mensen die dit hebben? Ik doe er verder niets aan want een bh wil ik niet aan en een hemdje met zoogcompressen blijft niet ziten haha. Ik slaap naakt sinds mn zwangerschap omdat ik het snachts zo benauwd en warm heb met het raam open. Slapen is echt een drama.

  Voel ook de kleine regelmatig schoppen en bewegen hihi! De ene dag continu en de volgende dag weer af en toe. Zo lief.

  Succes nog meiden we komen er wel!! Met zijn alle kunnen we bijna aftellen

 • Clover4

  Ik slaap met een sport bh, omdat mijn borsten zo zwaar zijn, haha. Wel een wat grotere maat zodat het niet te strak zit, maar zo heb ik wat ondersteuning en misschien kun jij er dan zoogconpressen in doen? Ik heb ze heel goedkoop op Aliexpress besteld

 • mamavanrosie

  Schopt jullie ukkie ook zo vaak? Ik geniet daar zo van :)
  Wij raken er echt niet uit voor de naam, er staan er nog 4 op de lijst, maar we kunnen er geen meer schrappen :/ Het gaat nog tussen Mia, Jeanne, Louise of Manon.
  Hebben jullie al een naam?
  Ik krijg het wel heel vaak benauwd, sterretjes zien, precies geen lucht krijgen en heel duizelig. Lastig om zo nog voor de klas te staan...
  Fijn weekend!

 • Isabelleke1

  Hier ook veel schopjes ja. Over de namen zijn wij er ook nog niet uit. Jef of Yves voor een jongen. Waarschijnlijk Liz voor een meisje. (Hebben al een zoontje Lex). Vind Louise van jouw lijstje het leukst.

  Ik sta nog maar halve dagen voor de klas met ondersteuning want ben zo snel moe en dan ook duizelig. (Bij mij komt het door de vele medicatie die ik nu slik). Misschien een idee om een stapje terug te doen?

 • Mamavanrosie

  Liz en Lex zijn echt mooie namen!

  Welke medicatie moet je nemen? Ik neem bloedverdunners omdat ik bij mijn vorige zwangerschap naar het einde toe een hele hoge bloeddruk kreeg...

  Ik bespreek morgen wat mogelijk is op het werk. Maar vermoed dat wnr je je thuis laat zetten 3 maanden voor de geplande datum vd bevalling, dat je moederschapsrust al ingaat. Dan wat minder centen nadien maar welbevinden gaat toch voor. Zo op halve toeren draaien is ook maar niets...

 • Clover4

  Hier ook veel bewegingen Heeerlijk gevoel!


  Ik heb het ook vaak benauwd en vaak duizelig. Mijn vk zegt dat het komt door mijn lage bloeddruk. Daardoor ook veel moe. Heb je ook een lage bloeddruk? Ik zou het anders echt niet weten..


  Hoop voor je dat het een beetje minder wordt, want zo voor de klas staan lijkt mij inderdaad ook niet fijn! Ik werk op een kdv, dus kan me wel vaak genoeg terug trekken gelukkig.

 • Mamavanrosie

  Mijn bloeddruk is nu prima door de medicatie die ik neem, tenzij de bloedverdunners de duizeligheid aanwakkeren...

  Op een kdv werken lijkt me toch ook niet evident nu. Heb je geen last van je buik die in de weg begint te zitten en de geur vd luiers?

  Bovendien is het je vierde zwangerschap? Respect!

 • Clover4

  Misschien dan even aangeven bij je vk? Hoop in ieder geval dat het gauw beter gaat!


  Het begint nu iets zwaarder te worden, maar dat komt meer door mijn bekkeninstabilliteit en harde buiken die steeds vaker komen. Vind het moeilijk mezelf niet voorbij te gaan, omdat ik mijn collega's ook niet tot "last" wil zijn.

  Ze nemen tillen etc al voor mij uit handen, dus ben op het moment meer de knutselkoningin, haha.

  En luiers heb ik alleen van de kleinste, omdat ik de wat zwaardere kinderen al niet meer til. Dus wat dat betreft valt het mee, haha.

 • Isabelleke1

  Ik slik ook bloedverdunners, spuit fraxiparine, methyldopa en labetalol. Calcium en aspirine.. Dit allemaal omdat ik de vorige zwangerschap met 21 wkn al zwangerschapsvergiftiging had en met 26,3 wkn ben bevallen. Verlof gaat pas in 6 wkn voor de uitgerekende datum, daarvoor is het gewoon ziektewet.

 • stephenie

  iemand tips.begin van de week advies gehad om rust te houden i.v.m. een constant gespannen buik. we zijn nu op vrijdag en het wordt er niet beter op. Dinsdag weer een afspraak bij de verloskundige. Wil niet steeds onnodig bellen. Zijn er meerdere die dit hebben, of hebben gehad?

 • Clover4

  Gewoon bellen als het je niet lekker zit meis! Ik heb dit bij mijn vorige zwangerschap gehad. Kreeg wel regelmatige harde buiken erbij en moest daarom een nachtje blijven in het ziekenhuis (was toen 30 weken). Uiteindelijk wel pas bevallen in de 39e week.

 • Isabelleke1

  Week 25.. Jeetje wat gaat het snel! Begin er een beetje zenuwachtig van te worden want moet nog een hoop kopen en doen..


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zaterdag 29 april 2017 tot en met vrijdag 5 mei 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50