Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (562)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • droppie 2010

  morgen te shoppen voor kleertjes heb nog niet genoeg vrij weinig zelfs, maja dat krijg je als je nu het andere geslacht krijgt hi hi ..

 • Fam86

  Ik kom hier even kletsen week 26 is te saai haha lijkt net of iedereen al door is naar week 27 zodra ik daar aankom. Of niemand heeft nog de inspiratie om mee te kleppen.
  Ik heb niet lachen nog maar 2 rompertjes zonder mouwen (niet over na gedacht)
  1rompertje met lange mouwen 1 broekje 1 truitje 1 boxpakje en een trappel wandelwagenskipakje. De rest is al groter.
  Ik denk dat ik online maar eens ga shoppen want heb te veel pijn om nog uitgebreid te gaan winkelen.
  Vaak is het zo dat je pas later gaat shoppen als het je 2e of 3e kindje is omdat je dan al weet wat je nodig hebt en dat ze er na een aantal mnd alweer uitgegroeid zijn.
  Ik slaag bij de meeste winkels niet nu dat is ook iets wat minder is.

 • Lovely4c

  Ik doe ook veel online shoppen....vooral bij babydump.
  Ik heb goeie en slechte dagen betreft bekkenpijn/ischiasis.

  Inderdaad wat je zegt over later shoppen als het je meerdere kinderen hebt.

  Ik wacht nu op aanbieding voor pampers 1+1....

 • Fam86

  Google eens op pampers aanbiedingen of luier aanbiedingen, daar moeten we ook nog voor kijken maar we houden het denk ik op het aantal pakken dat we de 1e maand gaan gebruiken, hoevaak ik wel niet 1 half pak over had omdat ze eruit gegroeid waren.

  Heb gister een paar kleertjes gekocht bij Aliexpress om te proberen en vanmorgen nog een matras voor het bedje. Mijn man wilde een bescherm hoes maar ik wacht de intake van de kraamzorg nog even af. Wil nu precies weten wat ze deze keer wel goedkeuren en wat niet. Vorige keer heeft ze mn man nog ff een aantal keer voor ditjes en datjes naar de hema en kruitvat gestuurd en ons op extra kosten gejaagd. Wel fijn om even de kraamzorg checklist af te gaan.

  Bekkenpijn valt hier nu wel mee maar in de ochtend schuifel ik voetje voor voetje naar beneden tot ik weer een beetje opgewarmt ben. Ik kan me herinneren dat ik het in de 2e zs erger had.
  Sterkte met je bekken

 • Lovely4c

  Ik ben benieuwd wat ze gaan zeggen tijdens de intake over matras beschermer.....laat wat weten.

  Ik heb geen bekkenband....nooit gehad. Vaak heb ik ontzettend veel jeuk in de 3de trimester.....denk niet dat ik zo'n band kan verdragen.....jammer.

 • Lovely4c

  Ik kijk ook vaak op voordeelmuis.nl dan heb ik van alle folders aanbiedingen in 1x.

  Wij kopen 2 pakken maat 1 (zit 50 stuks in) en 3 pakken maat 2. heeft ook te maken met het geboortegewicht van kindje. Zonde om weg te gooien als je over hebt.

  Wij hebben altijd molton matrasbeschermer gebruikt. Nog nooit gehoord dat het niet mocht.

  Ik kan mij herinneren dat we na de geboorte van 1ste kindje ook veel meer kosten had gemaakt omdat we geen ervaring hadden.

  ja dank je. Ik blijf in beweging anders ga ik vast roesten.....hihi

 • Fam86

  Daar ga ik eens op kijken misschien wel handig.
  Ja precies en mijn kids zijn meestal best groot bij geboorte dus ik ben benieuwd.
  Ik koop meestal die van het kruitvat merk zelf heb nu toevallig van de blije doos die 22 newborn pampertjes liggen.
  We mochten het niet zou gevaarlijk zijn. En we moesten een echte scheerwolle deken hebben terwijl de ander geen probleem had met een fleece dekentje boven op de wolle deken die we al hadden. Wat dit betreft hadden we geloof ik meer te maken met een bepaalde mening van deze kraamzorg dan dat het een regel was.

  Heb je zelf een bekkenband? die hielp toen wel als ik lopen moest.
  beweging is goed, ik heb gehoord dat zo'n fitness ball ook goed moest helpen voor je bekken.
  Roesten is het juiste woord ja alsof de commando van brein naar je benen niet helemaal soepel verloopt. haha

 • Lovely4c

  Morgen alweer 25 weken.....sinds 1 week val ik moeilijker in slaap....bekkenpijn en jeuk op bovenbenen.

  Sinds 2 dagen brandend maagzuur ook overdag. Nog 15 weken aftellen...

 • Fam86

  Hallo week 25, vannacht met een flinke harde buik wakker geworden. Ben maar gaat douchen denk dat t één uur of 4 geweest moet zijn. Het waren geen voorweeen maar 1 pijnlijke harde buik.. waarschijnlijk m'n darmen weer (sorry)
  Hebben jullie daar ook al.last van ?

  Kleine heeft de hik zo schattig

  Verdere symptomen zijn in de avond pijnlijke ribben , de buik komt al goed omhoog alles komt in de verdrukking.

 • Shrimp

  Nee, wel benauwd. Denk dat bij mij mn longen in de verdrukking zitten. Had ik bij mn tweede en derde ook, week 20-35 ong

 • Fam86

  Ja dat gaat er ook nog aankomen, momenteel alleen zo'n gekneusd gevoel op m'n onderste ribben.

 • Miertje85

  Wat heb ik daarstraks in dubio gezeten... wel of niet ziekmelden... ben sinds vrijdag snipverkouden en slaap beroerd. Ben al vanaf 04.00 wakker en bekaf. Maar ja, ben je dan ziek??? Ben gisteren immers nog wel op pad geweest...Na lang wikken en wegen toch besloten om ziek te melden, om te voorkomen dat ik straks wel een flinke griep te pakken heb. Even een pas op de plaats maken.... maar oh wat vind ik dat lastig want het is niet zo dat ik niets meer kan... alleen kun je in mijn werk (voor de klas) niet even achterover leunen en alles op 70 % doen. Net lang gedouched en nu mijn bed weer in!

 • Happymomvan1

  Werd vanochtend wakker met hele erge pijn in mijn onderrug. Wat een geluk dat het zondag is en mijn lieve man aanbied om vandaag voor alles te zorgen zodat ik op bed kan blijven liggen. Een hele dag rust... Dat is echt het beste wat ik vandaag kon krijgen...

 • Laura~85

  Wat vervelend zeg! Ik krijg ook steeds meer last van mijn onderrug. Straalt dan door naar mij bil en bovenbeen. Ik ga morgen maar eens de huisarts bellen of ik niet naar een bekkenfysiotherapeut kan. Ik begin steeds vroeger op de dag last te krijgen en met een baan voor de klas is dat echt niet fijn.

 • Nx3

  je heb geen doorverwijzing meer nodig van een huisarts je kan gewoon een afspraak maken bij een fysio.

 • Verrassingnummer

  Gewoon heel erg nieuwsgierig.

  Ik lees en hoor steeds vaker dat moeder hun oudere kindje / kinderen bij de geboorte van het nieuwe zusje of broertje laten.

  Wie van jullie doet dit ook.
  Waarom wel of waarom niet doen..?
  En wat zijn hun leeftijden dan.

  Mijn oudste zou dan 11 zijn als haar zusje geboren word.
  Haar lijkt het op zich wel wat.
  Maar mij eerlijk gezegd niet.(miss heel stom vind zo raar en gek idee)
  Maar hier bij ons ook niet niet zeker hoe ik ga bevallen (natuurlijk of geplande kz)

  Is jullie dit ook op vallen en wat vinden jullie..??

 • Nx3

  mijn kinderen zouden er heel graag bij willen zijn, die zijn als de baby geboren word dan 14 en 8 en bijna 5. ik zelf zou er niet zoveel moeite mee hebben maar mijn man ziet dat echt niet zitten wat ik ook kan begrijpen. die wil zich op mij kunnen richten en niet ook nog naar 3 kinderen op dat moment willen omkijken. al zou ik mijn jongste wel te jong vinden met bijna 5 jaar en die van 8 zou er achteraf ook misschien nog lang over dromen. ze beseffen niet hoe een bevalling gaat 3n kunne her niet aan zien als ik pijn heb. maar het lijkt mij wel een bijzonder moment om dat m3t je gezin te delen, maar wij gaan het niet doen. en als ik zeg alleen se oudste erbij dan zijn die andere 2 beledigd ook haha

 • Liefde2x

  Ik zou het zelf niet doen. Ook omdat je niet weet hoe een bevalling gaat verlopen. Ikzelf heb op 15 jarige leeftijd de bevalling van mijn neefje meegemaakt, dit heeft veel indruk op me gemaakt, misschien ook wel omdat het uiteindelijk niet soepel en volgens het boekje verliep. Droomde er maanden later nog over....

 • Verrassingnummer

  Mijn eerste idee is ook absoluut niet hoor.
  Maar hoor/lees het steeds vaker dat het wel gebeurt

 • Happymomvan1

  Ik zou het zelf niet snel doen denk ik. Nu is onze oudste 2 jaar en moet ik een geplande keizersnede. Maar weet niet of ik het anders wel zou willen. Is denk ik vooral een kwestie van gevoel want zie verder niet in wat het probleem zou zijn...

 • Liefde2x

  Van de week bij de gynaecoloog geweest. Heb rust opgelegd gekregen. veel last van mijn hydronefrose, en was teveel afgevallen.

 • Happymomvan1

  Iemand anders ook al last van brandend maagzuur? Heb de afgelopen dagen echt dat het tegen de avond omhoog komt wat heel lastig is tijdens het avondeten.

 • Verrassingnummer

  Daar heb ik gelukkig nog geen last van.
  Maar wel vaak trek maar kan maar weinig eten elke keer ben erg snel vol

 • Nx3

  hier al heel de zwangerschap heel erg last van.

 • Liefde2x

  Ook ik heb al een aantal weken last van maagzuur. Veel vroeger als mijn vorige zwangerschap

 • Mommy_T

  Ja ik heb het ook! En maagpijn ... Had ik tijdens mijn eerste zwangerschap helemaal geen last van!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van woensdag 24 januari 2018 tot en met dinsdag 30 januari 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen