25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram< Week 24Week 26 >

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.
 

< Week 24Week 26 >


Reacties (192)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Barbamama87

  Net bij de gyn geweest ivm manier van bevallen na 2 keizersnedes.. De keuze blijft aan mij maar hij adviseerde toch wel een keizersnede qua veiligheid voor mij en de baby.. Waarschijnlijk zal ik dus toch nooit 'gewoon' gaan bevallen.
  Wel gezegd dat ik dan goede afspraken wil omtrent pijn tijdens en na ok want dat was de vorige keren afgrijselijk. Vanmiddag naar de anesthesist, ben benieuwd of ze iets kunnen betekenen daarin.

 • Meid85

  Jammer?? Of vind je het Okee? Wat balen van de pijn..

 • anpenewi

  gelukkig had ik geen pijn bij de keizersnede.. was ik echt heel bang voor en dat dan niemand me zou geloven.. daar was ik echt bang voor.. Maar gelukkig had ik geen pijn.. (ja later.. tot 4 week.. omdat mn dochter mega vast lag in mn bekken.. Maar daar konden de artsen niks aan doen ;-) ) tot nu toe ligt mn zoon met zn hoofd boven.. Maar hij heeft nog genoeg tijd om te draaien.. mn vrouwenarts.. (gyn in nl) denkt er positief over en ziet tot nu toe geen probleem dat dit ook een 'normale' geboorte kan worden.. ik hoop het.. Maar heb er stiekem ook een beetje angst voor.. we zullen zien..

 • Barbamama87

  Anesthesist weet ook niet zo goed wat ze ermee moeten, gaan het overleggen in het team dus over 2 weken terug. Gebeurd ook bijna nooit maar heb t ook met bijv tandarts verdoving of andere kleine verdovingen.. Ben benieuwd! Vind het zeker wel jammer, gewone bevalling zal ook echt geen pretje zijn maar zet voor mijn gevoel met een keizersnede niet 'zelf' een kind op de wereld, kan het gevoel niet zo goed uitleggen.. Maar alles voor de gezondheid van ons kindje en mijzelf!

 • -Ano-

  Bij ons in het zkh wordt het na 2 ks sowieso een 3e ks. Het risico op scheuren is te groot. Bij mij zijn mijn 2 vorige ks vlot verlopen. Bij de 2e hebben ze wel een grotere snede moeten maken want mijn dochter lag in stuit met navelstreng 2x rond haar nek en anders kregen ze haar er niet veilig uit. Ik heb dus ook een 3e ks in het vooruitzicht.

 • -Ano-

  Mijn vriendin voelde het ook en kreeg dan de keuze om zo verder te doen met pijn of volledige verdoving. Maar dan mocht haar man niet blijven en kon ze haar kindje pas later vasthouden. Ze heeft de pijn dus maar verbeten.

 • Barbamama87

  Ja was hier de vorige keer ook zo. Je kiest op zon moment toch voor je kindje.. Maar vind het niet nodig in nl dat je met een operatie pijn hebt.

 • Meid85

  25week!! Gaat best snel!! Bijna vakantie!
  Kinderkamer klaar, wieg word bekleed haha mooi optijd

 • -Ano-

  Hier is de vakantie al begonnen. Vandaag eerste dag alleen thuis met de oudste en gelukkig voldoende kunnen rusten. Wat ben je snel klaar met alles. Hier nog niets klaar. Baby zal sowieso eerst bij ons slapen. Was bij onze andere kids ook zo. Nu misschien zelfs langer aangezien we aan het aanbouwen zijn voor een extra kamer en afhankelijk wanneer dat klaar zal zijn zal de baby pas een eigen kamer hebben.

 • Meid85

  Babykamer was roze, dus alleen 1wand ff geverfd, Commode stond nog bij dochter op de kamer dus die naar baby kamer gesleept zodat dochter nu meer ruimte heeft.. Vriendlief chauffeur dus alleen weeknd tijd, dan veel camping en weg, en hij was paar week terug vrij dus dan alles maar vast gedaan :) Kleding had ik nog en had alle jongens-meiden uitgezocht naja dan kan je net zo goed wassen en in kast leggen, weet ik vast hoeveel ik nog moet shoppen haha Bij m'n 1ste was ik ook vroeg, 2de iets later maar ook niet op laatste moment.. Heb liever klaar en de ruimtes waren leeg :) Waarschijnlijk hier net als 2de ook op de kamer, wou bij 2de eerst niet maar kraamhulp zei dat dat beter was, nou en indd was wel erg makkelijk. Nu wachten tot schoonmoeder wieg heeft gestoffeerd ben benieuwd :)

 • Barbamama87

  Haha dat is inderdaad lekker op tijd! Merk bij de eerste hadden we na de 20 weken echo meteen kamertje gekocht en alles klaar gemaakt, bij de 2e pas rond 35 weken dingen gaan regelen en zal nu ook wel weer zo gaan

 • anpenewi

  ik ben ook al een heel eind.. :-) mn dekentjes en t hemeltje voor de wieg zijn binnen.. en de rest Staat eigenlijk ook.. ik heb de gordijnen hangen.. ik wacht even tot vrijdag.. dan komt mn moeder hier en kan ze me even helpen ze nog een stukje in te korten ;-) mama's zijn daar gewoon veel handiger in haha :-D tenminste mijne.. :-) en dan ligt eigenlijjk alles te wachten tot ik het eindelijk kan wassen ;-) ben echt mega trots op mezelf dat ik nog niks gekocht heb.. behalve 1 rompertje.. (mn man vond em mega lief.. Staat: don't mess with my Daddy op ;-) dus och.. haha Maar verder niks.. als de gordijnen klaar zijn kan mn dochter tijdelijk verhuizen.. en begin ik op haar kamer... ze krijgt een mega woezel en pip op de muur (muurschildering) dus daar ben ik ook nog wel even bezig :-)

 • Meid85

  Gordijnen moet ik nog ff wassen kunnen er zo weer voor, Indd moeders beter, k kan helemaal niks qua breien naaien haken enz haha Muurschildering, mooi! Laat je resultaat wel zien :)

 • -Ano-

  Denk dat wij pas na de vakantie gaan beginnen, ergens begin september. Staat anders toch maar in de weg. We hebben alles al in huis van de andere 2. Dus is gewoon bedje en box in elkaar zetten en alles wassen. Kaartje is wel al zo goed als klaar (maken we zelf, dus mijn man is er op tijd aan begonnen), wel nog eens langs drukker passeren om af te spreken. En in de zomer de doopsuiker samen met de kindjes knutselen.

 • anpenewi

  kheb trouwens geen suiker!! god dank.. de eerste test was eigenlijk gewoon fout.. doordat ze me gezegt hadden dat ik gewoon moest ontbijten.. en dan 50 gr. van die suiker rotzooi moest drinken was het gewoon teveel op dat Moment.. nu lag ik precies op de 'gemiddelde' lijn :-) heel erg blij.. was alleen wel 4 uren bij de arts.. ze waren vergeten me na 1 uur ook bloed af te nehmen.. (20 min. later als aangedacht) en dus moest ik voor de 2e keer ook 20 Minuten later zijn.. man had ik me daarna toch een potje honger... beeb vond t ook niet grappig ;-) was de hele morgen aant trappelen daarbinnen

 • Meid85

  Gelukkig!!! Haha nee hier verteld dat je nuchter heen moet! ;) 4u.. Hoop hier gewoon op 2, en dan tussen door Bk controle, scheelt weer wachten haha

 • -Ano-

  Gelukkig.

 • Carmy

  Hoi! Ik ben vandaag 25 weekjes en 3 dagen zwanger! Vorige week vrijdag de suikertest gedaan,geen idee wat daar de aanleiding van was, bij mijn vorige zwangerschap heb ik ook de suikertest gedaan omdat ik toen heel snel groeide en heel veel vruchtwater had. Gelukkig toen geen suiker, nu even afwachten: a.s dinsdag naar de VK dan zal ik de uitslag wel krijgen!

 • ch89

  Vandaag 25 weken (wat gaat het hard) :). Aangezien ik eerst ben afgevallen nu nog maar 3 kilo erbij vanaf mijn startgewicht. Maar de kleine groeit goed :). Ook ondanks ik maar 2 bloedvaten in de navelstreng heb zitten ipv 3. En over 2 weekjes bloedprikken voor negatieve rhesus c en gelijk suiker en ijzer controleren.

 • 2debeebje

  Ik morgen 25w en nu 7,7k bij. Deze keer meer als bij de andere 2 jongens, maar wel beetje 'normaal' omdat ik moet platliggen en dus eet uit verveling :-(

 • Zon2

  Ik was ook eerst afgevallen, nu 1 kilo boven mn startgewicht. Maar volgens mij zijn het vooral de komende weken waarin we gaan aankomen!

 • ch89

  Oh dat is vervelend :( 2debeebje. Ja dat denk ik ook wel Zon2 :)

 • irenedee

  Zo net een bericht gehad van mijn verloskundige. Mijn uitslag suikertest was gelukkig goed.

  Zijn er nog meer die nog moeten testen of al getest hebben? Bij laatstgenoemden, wat was jullie uitslag? Xxx

 • Irene79

  Fijn dat je uitslag goed was! Scheelt weer een zorg! Bij mijn vorige kindjes moest ik ook testen, maar beide keren 'goede' waardes. Vooralsnog hoef ik nu niet, maar ben dan ook al weer een poosje niet bij de VK geweest, de 30e pas weer.

 • irenedee

  Dat is wel relaxed dat je niet hoeft dit x. Bij mij heeft het te maken met erfelijkheid van mijn moeders kant.

 • Zon2

  Ik test mn suiker wekelijks door een dagcurve te prikken. Nooit te hoog, maar af en toe wel te laag.

 • irenedee

  Te lage suiker is natuurlijk ook niet goed. Ik hoorde wel van een diabetes patiënt dat een hypo van 2,5 / 2 of lager zelfs gevaarlijk is? Wat zijn jouw waardes dan?

 • vijfjes

  Ik hoef geen suikertest. Ik prik af en toe zelf mn suiker op mn werk (verpleegkundige), en die is altijd netjes! Koppel dit dan weer terug aan Vk en tot nu toe geen actie dus. Hopelijk houden we t zo :)

 • irenedee

  Super! Ik zeg, houwen zo !! Xxx

 • regenboog9

  Fijn zeg! Gelukkig dat alles goed is! Voor die uitslag ga ik ook nog duimen. Ik moet 6 juli....

 • irenedee

  ...dat duurt nogal n tijdje! Dan ben je toch n week of 28?

 • regenboog9

  Klopt, 28+1 weken! Vaststellen gebeurt tussen de 24 en 28 weken. Moet inderdaad nog eventjes wachten dus. Maar ik maak me eigenlijk geen zorgen hoor.. ze doen de test preventief, zonder aanleiding eigenlijk.

 • Zon2

  Laatst had ik 2.6.. Vrijdag een afspraak bij de diabetesveroleegkundige. Ik weet niet wanneer het gevaarlijk is, maar geloof dat je bij 1.8 in een coma kan raken, dus gevaarlijk is t wel.

 • irenedee

  Goedemorgen allemaal!

  Ik ben net bij de vk geweest en hoopte eigenlijk op de uitslag van de suikertest. Helaas laat dat op zich wachten, maar zo gauw die binnen is wordt ik gebeld.

  Metingen: mijn bloeddruk blijft net zo laag 92 over 50. De baarmoeder werd n+1 gemeten dus het kleintje groeit prima. Verder heb ik flink last van spataderen en kan ik eventueel naar de huisarts voor steunkousen. Verder de laatste tijd regelmatig emo buien. Maar er moet ook zoveel gebeuren in huis met klussen. En pas daarna kunnen wel aan de babykamer beginnen.

  Sinds ik afgelopen woensdag gedwongen werd tijdje rustig aan te doen kan ik eigenlijk niks extra`s doen aan het huis. Eerst school zaken afronden.

  De klussen hoop ik te kunnen inplannen in eerste 3 weken zomervakantie als de twee oudsten bij vader en schoonouders zijn.

  Tot die tijd back 2 basic!!

  Xxx

 • vijfjes

  Whoopwhoop! Week 25! Het schiet op!

  Ik groei ook echt met de dag vlgs mij... krijg ook regelmatig de vraag wanneer ik met verlof ga

 • Irene79

  Oei! Ik ook... En dan zeggen dag je nog 3,5 maand moet...

 • vijfjes

  ja echt he?!

 • Zon2

  Ik heb het geluk dat ik op een school werk. Ik krijg straks 4 weken vakantie (over 5 weken, waarvan de laatste week een soort feestweek is met uitjes, borrels en een bbq), daarna 2 weekjes werken en dan verlof t/m de kerstvakantie!

 • vijfjes

  Oh heerlijk! Hoe doet de rest het met verlof? Ik heb donderdag een gesprek met mijn hoofd over mijn verlof. Als alles goed is ga ik eind sept vlgd jaar weer aan het werk. Il neem dus al mijn vak & onbetaald ouderschapsverlof op. Dit wordt ons 3e kindje, dus wil echt even tijd voor mijn kids/ gezin. Werken kan altijd nog!

 • indiana3

  Ik sta ook voor de klas en moet nu nog 3 weken werken. Dan heb ik 6 weken vakantie en daarna meteen verlof tot na de kerstvakantie. Dan neem ik ook ouderschapsverlof op tot waarschijnlijk eind april. Ook bij ons de 3e en wil er echt van genieten. Het lijkt me ook een stukje relaxter om even niet met werk bezig te hoeven zijn en lekker helemaal te kunnen focussen op ons gezin

 • Irene79

  Mijn verlof gaat 4 september, en loopt tot het einde van het jaar door. Daarvóór neem een of twee weekjes vakantie op, en erna weer. Half januari weer aan de slag, en dan in eerste instantie voor 30 uur in 4 dagen. Hier ook het derde kindje en ik moet voor mijn werk ook een uurtje in de trein en bus. Hoop dat ik het zo kan organiseren dat ik die reistijd gebruik voor werk, zodat ik eerder weg kan. Hou ik het niet vol, dan haal ik nog wat uurtjes eraf en neem ik wat meer verlof op in de week.

 • regenboog9

  Hahahaha, zo herkenbaar! Ik beken dan altijd schoorvoetend dat ik pas eind september ga bevallen. De gezichten die je dan krijgt ... Merk gewoon dat ik me bijna loop te verontschuldigen voor die buik, terwijl ik hem juist met zoveel liefde koester diep van binnen! Het is en blijft toch een wonder dat dat allemaal lukt bij ons allen...en hoe die buik er dan bij 'hangt' zou niemand moeten interesseren...

 • celi

  Heerlijk, sinds gisteren 25 weken zwanger. Het begint op te schieten :) weten jullie welke Facebook groep er is aangemaakt voor de babies in september? Ik had al gezocht maar zit nu op een Internationale Facebook groep..

 • heidi geers

  ik kan het niet vinden ....heb er ook al naar gezocht

 • Merel_84

  Gister bij de vk op controle en alles goed. We blijven toch wat ongerust op die lage papp-a waarde met prikken voor de ct, maar volgens hen hoeft dat echt niet. We hebben besloten dan maar voor een uitgebreide pretecho te gaan, just to be sure (en stiekem spieken!)... Gelukkig snappen ze wel onze zorgen mbt overtijd lopen, we krijgen de standaard overtijd-controles nu wat eerder zodat er dan goed gekeken wordt naar werking van de placenta en vruchtwater. Wow, lees net nog maar 100 dagen tot de uitgerekende datum!!! Ze mag echt nog wel lekker blijven zitten, maar wat zijn we nieuwsgierig naar haar!

 • TrotseMamaVanTwee

  Zorgen mbt overtijd? Heb je een vervelende ervaring gehad?

 • Merel_84

  Wij zelf gelukkig niet, onze oudste is met 41.1 geboren en alles was prima. We hebben het in onze vrienden- en kennissenkring meegemaakt/gehoord. Vooral bij mijn man baart het zorgen, dus daar wilden we het graag over hebben met de vk. Dit lijkt me een mooie oplossing, goed monitoren en indien gewenst inleiden, maar niet als het niet hoeft.

 • regenboog9

  Hey Merel, Ik was eventjes off-the-radar, dus heb het gemist.. Papp-a waarde? En CT? Gaat alles okay? Niet leuk als je je zorgen aan het maken bent... Uiteraard hoop ik voor je dat mijn verhaal jou niet dusdanig beïnvloed dat het je extra stress bezorgt. Wel fijn voor jou dat je de controles wat eerder uit laat voeren, maar uitiendelijk hoop ik voor jou en de kleine meid dat je kunt wachten op de bevalling. Dat is toch echt heel fijn lijkt me. Maar ik heb makkelijk praten, omdat ze mij wat eerder in gaan leiden. Diep in mijn hart zou ik ook liever wachten totdat de bevalling begint hoor, maar dat risico nemen ze nu niet. Ik duim met je mee hoor! Intussen ken ik ook alweer heel wat kindjes die met 41+ zijn geboren :)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende