Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (709)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mpwv

  Alle fijne extra vrije dagen zijn nu helaas voorbij, weer back to work. Was even wennen vanmorgen haha.

  Ik voel me vandaag echt een tonnetje.. mijn buik heeft opeens een hele grote groeispurt gemaakt volgens mij. Hebben meerdere dit?

 • seilram

  Hihi ja ik ben ook zo moe. Hebben jullie dat ook? Heb ook veel stress dat de verbouwing te lang duurt want het ligt nu al een tijd stil. Misschien vergt dat ook bergen energie.
  Wel leuk dat je buik zo goed groeit. Mijne is ook veel groter dan bij de eerste. Ik heb er nog niet veel last van of zo. Ja met hurken voel ik me een walrus hahaha. Verder alles goed bij jou? Nog controle gehad?

 • mpwv

  Ja ik ben ook wel echt moe, iets met een kast leveren wat bij 2 leveranciers mis ging 5 weken moeten wachten, uiteindelijk showmodel ergens opgehaald, paste niet door het trappengat uit elkaar draaien midden in de woonkamer in delen naar boven en daar weer in elkaar. Ik denk inderdaad dat we misschien wel zo moe zijn door de stress die erbij komt kijken.

  Haha ja herkenbaar, dat heb ik ook wel met bukken etc. Als ik dan m'n veters ofzo wil strikken.. of snachts elegant omdraaien in bed en het bed uitstappen om weer eens te gaan plassen.. . Ja volgens mij groeit hij gewoon rustig door. Ik heb 6 juni pas weer controle. moet nog eventjes wachten. En jij?

 • seilram

  Is echt dat meen je niet kreeg je wel korting dan! Fijn dat hij eindelijk boven staat! Hier ook 6 juni controle maar had afgelopen woensdag ook. Ik kwam niet zo goed uit dus had de verloskundige gezegd kom maar even een week korter op elkaar. Ik moet bloed prikken voor neg resus. En met 30 weken een echo voor de groei. En dan weer naar de verloskundige. Geeft niks hoor
  Omdraaien lukt me nog wel hihi. Slaap wel met een kussen tussen de benen en 1 onder de buik. Voor b.i. Maar dat gaat goed nu. Het lijkt trouwens wel of de kleine uk een ander ritme heeft. Nu 's nachts veel aan het bewegen en overdag wat rustiger. Hoop dat het weer omdraait straks heb ik een nachtbraker

 • Mpwv

  Ja wel korting gekregen. En even heeeel duidelijk gemaakt dat de service niet slechter kon, hormonen zaten ook erg in de weg . Nouja zolang jij je er ook maar niet druk over maakt zie je je dochtertje wel weer extra! Is dan ook wel weer fijn! Ik slaap inderdaad ook met een ‘voedings’kussen, mijn partner lag er laatst ook mee tussen zijn benen en vond het zo fijn dat we elke avond discussie hebben of hij niet het andere uiteind mag . Jij mag vandaag alweer over naar week 26! See you there!

 • Linda-pinda
  Morgen 26 weken en de kleine is me dan toch aan het verbouwen🤣😃
 • seilram

  Hoi hoi wat leuk zeg! Lekker genieten zo

 • Linda-pinda

  Heerlijk gevoel!probeer hem elke x te filmen maar zodra ik de camera aanzet... stopt meneer...🤣 maar deze had ik

 • seilram

  Hihi ja dat ken ik. Ik heb dat met laten voelen

 • hope-of-angel

  hoi dames,
  wat een herkenbare verhalen allemaal en super leuk om te lezen. Dit is de 1e x dat ik hier iets schrijf. ben normaal niet echt een type dat dit doet. ik ben nu ook 25 weken en 2 dagen zwanger van ons 1e en tevens laatste kindje. het is voor ons t grootste wonder in ons leven. na ruim 4,5 jaar proberen met iui en ivf is het uit eindelijk gelukt met ivf - icsi en eicel donatie. van de 4 embryo's is de laatste blijven plakken we hadden er niet meer op gerekend en zijn dus net als iedereen intens gelukkig met onze kleine diva
  de 1e 4 maanden ben ik veel misselijk geweest maar nu gelukkig niet meer. helaas heb ik nu veel last van mijn bekken en heb veel harde buiken die soms erg onprettig zijn. ik besef dat ik minder moet gaan werken al vind ik dat wel erg moelijk. ben geen stil zitter en vind altijd wel iets om te doen. dat maakt t genieten van de zwangerschap soms ook erg moeilijk vooral omdat ik erg hoog in mijn emoties zit. iets wat ik ook al heb zonder zwangerschap. maar telkens de schopjes en t draaien voelen van onze kleine diva brengt ook een hoop blijdschap met zich mee en probeer ik daar van te genieten. het is allemaal nog steeds zo onwerkelijk en niet te bevatten dat er een mooi klein meisje groeit in mijn buik waar we strax heerlijk van kunnen genieten. elke dag is er weer 1 die ze ons niet meer afpakken. bij ons weet iedereen van alles af zelfs t geslacht en de naam konden we niet voor ons houden. we zijn gewoon te blij en gelukkig.

 • seilram

  Hoi hope of angel
  Wat een bijzonder verhaal! Geniet lekker van alles en doe wat goed voelt!

 • Roos86

  Elke zwangerschap en nieuw leven is een wonder, maar kan me voorstellen dat het na zo'n heel traject extra wonderlijk en bijzonder voelt! Gefeliciteerd!

 • Bumblebeebje

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!😊

 • Brietje79

  Gister 25 wkn! Na 3 wkn hoofdpijn, hartkloppingen, vocht vast houden en eiwit in urine, voel ik mij nu iets beter na verhogen van medicatie.
  Babygirl doet het goed en is lekker actief. Denk dat zij dr broers achterna gaat kwa ninja en mijn ribben ook bont en gaat schoppen! 🙈🙈🙈

 • No-more-coffee

  25 weken vandaag! Weer een weekje verder... Het schoppen word steeds meer en duidelijker (is mijn 1e zwangerschap) , geniet daar erg van!! 😊 Voel me ook best goed en fit , ben wel snel moe maar goed daar valt nog mee te leven 😎 Hoe gaat t met jullie ?

 • Mamac3

  Ojee, het is nu 04:38 uur en ik ben klaarwakker. Net als het meisje in m’n buik.. gaan de slapeloze nachten nu beginnen? Bij mijn zoons had ik dat ook vrij vroeg 😩.. herkenbaar voor iemand? Tips?

 • Mommy.to.be2018

  Zonet bij de verloskundige geweest, me meisje heeft schijnt een groeispeurt gehad te hebben 😬💕💕 helemaal verliefd

 • Puk02

  Alweer in wk25 aangekomen. De tijd vliegt voorbij! Nog steeds geen naam bedacht voor de kleine man , iemand ideeen (korte naam).
  Met achterliggende placenta laat de kleine druktemaker mijn buik flink bewegen. Af en toe zwemt hij naar mijn hand en kan ik hem goed voelen .
  Donderdag controle, afspreken voor de 2e suikertest 😝

 • 201020142018

  Hier ook nog steeds geen passende naam kunnen vinden voor bij onze twee meiden... jongensnamen zijn echt lastig. En als we dan iets leuk vinden dan lijkt het weer te veel op namen uit de vriendengroep...

 • Anoukx

  Was alles goed trouwens?

 • Puk02

  Thnx voor de ideeen. Neem twee mee in overweging, maar idd ‘de naam’ nog nergens uit gesprongen.
  Hier ook alles goed bij de controle en herkenbaar ... hier ook alleen maar schoppen tegen de doppler.
  Komende donderdag de suikertest, verwacht dat alles goed is want voel mij niet anders dan anders.

 • Anoukx

  Sterkte met de suikertest!

 • Anoukx

  Ik had net ook controle. De vk wilde het hartje luisteren, maar kreeg alleen maar schoppen tegen de doppler. De tijd dat je er een beetje mee kunt spelen is nu gekomen, heerlijk dat gewroet en geschop in je buik.

  Namen weten wij ook nog niet zo lastig!
  Suggesties voor korte jongensnamen:
  Job, Tijn, Mick, Ravi, Mees, Jip, Sepp(e), Senn, Sem, Derk, Dave, Jim, Jace, Joep, Siem, Jip, Joey, Finn, Tom, Timme, Joren, Gijs, Vince, Viggo, Pim, Koen, Daan, Tygo, Teun, Pelle...
  Uh, nog meer nodig? Er zijn er zoveel en toch die éne echte leuke vinden....


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van woensdag, 26 september 2018 tot en met dinsdag, 2 oktober 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50