Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (369)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • B83

  Vanmorgen had ik mezelf even gewogen en kwam erachter dat ik nog steeds niks ben bijgekomen. Zijn er meer die dat hebben? Mijn buik groeit wel

 • Zeepje

  Mijn teller staat inmiddels op +2, dat is kijkend naar het gemiddelde dus ook nog heel weinig. Zeker omdat ik al van veel vrouwen hebben gehoord dat zij al 7 - 10 kilo zijn aangekomen. Gek hoe dat zo verschilt he! Mijn baby vreet me echt op merk ik. Alles wordt slanker behalve de buik, haha. Moet zeggen dat ik het helemaal niet erg vind.

 • B83

  Ja heb ik ook haha. Had het bij de 1ste ook toen was ik na de bevalling al lichter als voor de zwangerschap. En ik hoorde daarvoor al van die horror verhalen die waren 35kg bij gekomen. Toch word je er op de een of andere manier wel onzeker van of de baby wel goed groeit

 • Jpr

  Week 25 yeah

 • Mama-tess

  Week 25! Elke dag voel ik de kleine bewegen en mijn buik "zie" ik groter worden. Ik maak elke week (vanaf week 14) een foto van mijn buik in de zelfde positie. Bij mijn zoontje heb ik dat ook gedaan. Echt leuk dat verschil te zien tussen de weken!!

 • mamavane&m

  Wat leuk! Ik heb zo'n voornemen, om er vervolgens niks mee te doen

  Hier ook snel aan het groeien hoor Een goed teken toch?!

 • Mama-tess

  Zeker een goed teken, buikjes mogen groeien hé haha

 • mamavane&m

  Zeker, haha! Het gaat nu bij mij echt wel heel hard! Ik krijg het ook te pas en te onpas te horen van mensen

 • Lovely2016

  Morgen 3/4 D echo 😊😊😊
  Hopelijk is de kleine man lekker wakker en ligt hij niet achter me placenta. Zo benieuwd naar zijn gezichtje💙

 • mamavane&m

  En hoe was de 3d echo?

 • Lovely2016

  Kleine mannetje liet zich niet heel goed zien. Wel genoten om hem weer even te zien. Krijgen aankomende woensdag een herkansing 😊

 • mamavane&m

  Oh lekker eigenwijsje dus, haha!

  Leuk dat jullie woensdag een herkenkansing krijgen!!! Veel plezier!

 • Kikker123

  De week van heel veel meubeltjes, kleertjes, maagzuur en opruimen en genieten.....maar bovenal het leukste begin van de dag meegemaakt!
  Terwijl ik nog in bed lag, en mijn man zich klaarmaakte om er vandoor te gaan (komt wel weer terug hoor hahaha) kreeg ik een kus en praten we wat tegen elkaar....en prompt begon ons meisje te bewegen!
  'Heeey dat is mijn pa....goeiemorgen pa' .....zo lief
  Nou beweegt mijn buik van link naar rechts hahaha herkennen jullie dat?
  Je ziet het nu echt door mijn trui heen bewegen! (nou ja mijn trui beweegt zeg maar)

 • Lovely2016

  Zo schattig die herkenning ☺️


  Ja ziet bij mij door me trui ook wel de bewegingen. Al ligt me placenta aan de voorkant dus dat valt me mee.

 • Kikker123

  Dat was ook echt superlief!

  En bij mij ligt ook de placenta aan de voorkant, maar toch kan ik ons meisje vanaf week 11 voelen, en heeft ze blijkbaar al behoorlijk veel kracht, want je ziet nu ook duidelijk mijn buik bewegen! Nu kunnen we het eens gaan filmen leuk leuk leuk

 • Trotse moeder vanaf 2012

  leuk hè! hier ook sinds een week dat mijn buik golft haha. Soms denk ik dat ze trappelt want dan voel ik heel snel de schopjes achter elkaar. elke keer een ander voetje denk ik. echt genieten!

  Ik ben vanmorgen voor het eerst sinds 10 weken weer alleen boodschappen wezen doen en dat ging hartstikke goed. mijn bloeddruk is van 80/40 naar 90/50 gegaan en een wereld van verschil. De duizeligheid is weg! ik kan nu ook eindelijk weer genieten en gewoon even weg. ben wel een paar weekjes een stuk moeier en word wakker van de honger haha. maar het is echt genieten nu! heerlijk!!

 • Kikker123

  Echt heerlijk! Ze bewegen er lekker op los


  Wat fijn dat je je inmiddels beter voelt!! Hopelijk gaat het nu steeds beter!

  En de vermoeidheid en de honger horen erbij hahaha wel fijn dat je nu echt kunt gaan genieten zonder de hele tijd de duizeligheid te ervaren!

  Geniet maar lekker!


  Ik doe juist niet alleen de boodschappen hahaha, sterker nog ik doe bijna niks, nou ja, zwanger zijn en heeeeeel veel genieten doe ik wel natuurlijk, en dat is veel belangrijker!!

  Maar qua huishouden en boodschappen etc. bijna niks. Ik moest het ook weer rustig opbouwen.

  De duizeligheid heb ik inmiddels ook niet meer gelukkig, wel weer andere dingetjes voor in plaats gekregen, maar in ieder geval 1 ding weer minder :)

  Gisteren liepen we wat sneller tijdens het wandelen, en kreeg ik bij thuiskomst wel wat pijn, dus vandaag weer minder gedaan. Tijdens het wandelen merkte ik niks, maar de verloskundige had al gezegd dat door elke dag iets meer te doen, ik zou merken waar de grens lag als ik pijn kreeg. Die grens ligt niet heel erg hoog dus, maaaaaar alles voor ons meisje, en natuurlijk ook mijn gezondheid! Na de bevalling is het weer allemaal anders en gelukkig denkt mijn man daar hetzelfde over.

 • Trotse moeder vanaf 2012

  ja de vermoeidheid en de honger horen er inderdaad bij. Ik ben allang blij dat ik niet zo moe ben dan bij mijn eerste. Daar was ik echt te moe om ook maar iets te doen. Toen was ik ook al gastouder en dat was echt 5 dagen afzien. Nu kan ik echt wel gewoon 4 dagen mijn werk doen. Met die duizeligheid wel heel veel op de bank gelegen maar ik heb lieve kindjes dus die hebben gewoon leuk gespeeld terwijl ik naar ze keek.


  Ik doe ook de grote boodschappen niet meer sinds de geboorte van ons eerste kindje. Heb na de bevalling van een 10 ponder 3 jaar bij de fysio gelopen om weer te herstellen van al mijn kwaaltjes.( jij zei na de bevalling is alles weer anders, maar dat kan helaas ook nog erger dan in de zwangerschap. Hoop natuurlijk dat je nergens last van heb, daar niet van!!!) heb een jaar lang krom gelopen van de buikpijn. Mijn baarmoeder is half verzakt en hij bleef 2.5 jaar 1 keer zo groot. hij ging aan 1 kant op mijn blaas en verkleefde aan mijn ene eierstok. De dag van de eisprong was nog het ergste. Maar daar ben ik nu gelukkig vanaf. Ik til sindsdien niet meer dan 5 kilo. En dat heb je met boodschappen al snel natuurlijk.


  ik las net in je blog dat je last heb van kramp in je kuiten! dat had ik bij mijn eerste ook verschrikkelijk en dan ook vooral in bed. Ik slik deze zwangerschap magnesium tegen die kramp en dat helpt super goed!


  Waar had je na het wandelen pijn? harde buiken weer of last van je bekken?


 • Lovely2016

  Goedemorgen 💙
  Hoe voelen julllie je? Hier gaat het goed. Afgelopen vrijdag controle gehad en toen was alles goed. Voel me verder ook lekker al gaan we tegenwoordig wel rond 21:00 ons bedje in. Heerlijk!
  Heb gister me ukkie bijna niet gevoeld dus hoop dat hij vandaag wat actiever is.
  Genietse meiden van deze bijzondere tijd 😊

 • SST-17

  Ik reageer even hier want ik kon niet reageren onder jouw reactie. Eigenlijk is het bij mijn zoon pas echt duidelijk geworden dat we de juiste naam hadden toen hij echt geboren was. Dan zie je hoe hij eruit ziet mét kleuren en karakter (vind ik al snel te zien, ook bij een baby) en gezichtje.


  Bij mijn dochter verwacht ik dat het ook zo gaat lopen. Maar misschien ook niet.


  Waar ik vandaan komt is het gebruikelijk om de naam al aan mensen te vertellen voor de geboorte. Maar wat als je dan je kind ziet en denkt: 'Nee dat past echt niet?' Zit je daar met je goede bedoelingen ☺

 • Lovely2016

  Ow vandaar... ja je wilt het dan zeker 100% zeker weten.

  Wij zaten nog te twijfelen over 3/4D echo maar door jou berichtje toch een afspraak gemaakt in week 26 😊

  Als zijn naam er maar niet door veranderd🙈 Ben helemaal blij met die naam.

 • Kikker123

  Yessss 25 weken!!

 • Trotse moeder vanaf 2012

  heerlijk hè! hopelijk gaan de laatste 15?? lekker snel haha.

 • Kikker123

  Ze blijven voorbij vliegen die dagen! Nou hebben we wel veel afspraken, én kunnen we echt beginnen met inrichten! Vandaag komt commode nr. 1, gaan we het ledikantje alvast in elkaar zetten, en een klamboe halen bij de prenatal. We hebben katten, en zo willen we ze er alvast aan laten wennen dat ze niet in het ledikantje mogen! En dan nog even maat 62 netjes leggen in de inloopkast hahaha, ik had het eerst opgehangen, maar daar inmiddels te weinig hangertjes voor. plus de broekjes willen niet allemaal opgehangen worden hahaha.En gisteren avond bezig geweest met maat 50/56, en daar ging toch wat meer tijd inzitten. Setjes maken, om de volgende dag de shirtjes/truitjes weer apart vd broekjes te leggen.....hahaha heerlijk die nesteldrang!

  Nog een paar rompertjes maat 62/68 en we zijn qua kleding klaar! Lekker hoor

  Commode nr. 2 moeten we nog ophalen, die staat nog bij het bedrijf. (kregen we gratis bij het ledikantje...en 2 commodes zijn best wel handig, 1tje in de slaapkamer, en 1tje in de woonkamer ) Kortom deze mamma vermaakt zich prima!! Hoe gaat het met jou/jullie?

 • Kikker123

  O en ik til niet, maar dit zijn gelukkig allemaal dingen die ik zittend kan doen, mijn man daarin tegen heeft het wat drukker

 • Trotse moeder vanaf 2012

  heerlijk tutten met de kleertjes. ik heb van mijn zus 2 grote tassen gehad met kleertjes. Elke week kijk ik samen met mijn zoontje in die tassen haha. We moeten nog verhuizen voor de bevalling dus ik kan jammer genoeg nog niet de kleertjes weg leggen. Van de week halen we wel al de babykast op via marktplaats. Ik kan niet wachten om hem in te richten. Helaas duurt dat nog wel even haha

 • felicia10

  we komen steeds dichterbij ik kan al niet meer wachten :) ik zie in de reacties dat het ondanks de klachtjes erg goed gaat met iedereen.
  ik moet zeggen dat ik nog steeds best veel moeite heb met een naam weten jullie de naam al?( hoef natuurlijk niet te weten als het een verassing is ;))

 • Proud Mommy And Daddy

  Hier ook lastig met de naam hoor.. 3de knulletje onderweg en we hebben aparte namen vind het deze keer echt lastig :-(

 • Dimmetje78

  Ik vind de naam ook lastig, ben er voor 95% zeker van, partner vind het trouwens al een 100% haha

  Maar heb wel zo het gevoel van als het alsnog een andere naam moet zijn ik die wel tegenkom ergens 😉

 • SST-17

  Ja we hebben denk ik wel DE naam. Maar net als bij mijn zoon wil ik de 3D/4D echo afwachten. Toen besloten we voor een andere naam te gaan, die hadden we pas een week voor zijn geboorte 🙈

 • Lovely2016

  SST-17 wat bijzonder dat jullie het aanpassen aan de 3D echo. Is dat kwa uiterlijk of zie je er al bepaalde karaktertrekjes in?

  Wij hebben de naam 100% zeker. Zijn er samen helemaal blij mee☺️

 • Tuuter81

  Joepie! Aangekomen in week 25!
  Tot nu toe nog maar weinig aangekomen, maar inmiddels wel een prachtige buik al zeg ik het zelf :
  Hier toch wel last van een aantal kwalen. Ga nu sinds drie weken naar de fysio, naar zwangerfit en naar walviszwemmen
  Erg last van mijn banden. De spanning bouwt zich gedurende de dag op en aan het einde van de dag waggel ik als iemand die in de 42e week zit.
  Ook word ik niet vrolijk van mijn stoelgang en de daarbij behorende aambeien En sinds een week of twee zijn daar ook nog lekkende borsten bijgekomen. Gelukkig voel ik de kleine meid goed, maar voor de rest vind ik er niet zoveel aan:
  Ik ben volgens mij gewoon niet zo goed in zwanger zijn.... Kan gewoon niet wachten om ons meisje te ontmoeten

 • SST-17

  Ik begin ook al te waggelen merk ik....ojee.....


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zondag 19 maart 2017 tot en met zaterdag 25 maart 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

5 leden zijn nu online

Chat met andere zwangere vrouwen, reageer op het forum of maak je eigen blog.

 • life123456
 • MAMADEBBY2009
 • Cici1984
 • ahm_wanders
 • Aleit1985
Lid worden