Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je zesentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (759)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Marie86

  25 weken alweer !! Oh wat gaat de tijd toch snel en genieten van het mannetje wat een feestje ervan maakt daarbinnen 😊

 • PatjeNr3

  Whoop whoop! 25 weken! Nog maar 15 te gaan.. Ging net ff stukkie fietsen, maar werd gewoon duizelig op de fiets. Dat is me nog nooit gebeurd. Nu ff op de bank met een bak thee. Duizeligheid is inmiddels bijna weg
  Beetje trillende handen nog.

 • Channa83

  Hallo week 25! Wat gaat de tijd toch snel! En geniet ik van de kleine in mijn buik😍, en m'n (nu al) nesteldrang 😂Verder gisteren flink door m'n rug gegaan met een verkeerde draai. Dus nu maar rustig bewegen en rust nemen.
  Eerste schoolweek voor de kids zit er (bijna) op. Hoop volgende week wel wat beter in het ritme te komen en minder vermoeid te zijn.

 • sst

  Ik heb ook vreselijke nesteldrang! Had ik bij mijn andere twee niet zo vroeg..

 • blije-mom85

  Hier ook nesteldrang. En best wel meerdere malen per dag strakke buik en pijnlijk. Maar de VK had t over bandenpijn en dat t geen kwaad kan. Pffff kan niet veel terwijl er in me hoofd van alles omgaat om alles af te handelen en te doen. Word er soms gek en emotioneel van.

 • bibsje1982

  Net de pretecho gehad... Man wat is ze mooi! ❤️ Ongeveer 1kg is ze nu 😊 Ze heeft t dus goed binnen bij mam.
  Morgen verhuis ik naar week 26. Ik zie jullie snel daar! 😊

 • PatjeNr3

  ❤️ fijn een echo! En wauw een kilo al.. Jeetje.. Het gaat erg snel hè. Die nesteldrang heb ik hier ook. Wil alles opgeruimd de schuur, de zolder, echt alles 🤣

 • Tamaravhouten

  Oh leuk 1kg wow

 • Vlaflip

  Dat is fijn! Gek hè dat de Baby alweer een kilo weegt, klinkt toch als heel wat.

 • Tamaravhouten

  ben een tijdje niet hier geweest .
  Druk druk hahha vorig weekend een weelendje weg geweest met me gezinnetje . en daar ben ik heel romantisch tenhuwelijk gevraagd . kinderen hebben alles gefilmt en wisten het al die tijd en hebben niks gezegd zo knap 😊 en ik heb ja gezegd . volgend jaar gaan we trouwen dan is de kleine meid ook zo rond de 8 an 9 maanden ik ben zo benieuwd allemaal . nu lekker nog genieten van de zwangerschap . ben nog steeds erg snel moe de kleine beweeg elke dag van de week was ze 2 daagjes wat rustiger en nu weer heerlijk in de weer . vooral s nachts en de ochtenden heerlijk . en wat gaan de weken snel niet normaal .

 • PatjeNr3

  Gefeliciteerd met jullie verloving!

 • Tamaravhouten

  Dankje wel 😀

 • Channa83

  Wat ontzettend leuk! Van harte gefeliciteerd! Een jaar vol leuke voorbereidingen! Jullie mooie wondertje en jullie grote dag! Geniet van alles 😍😍😍

 • Tamaravhouten

  Dankje wel 😀 ja allemaal nieuwe mooie dingen spannend allemaal

 • Vlaflip

  Gefeliciteerd met je verloving! Wat bijzonder dat je kinderen er zo bij betrokken zijn.

 • Tamaravhouten

  Dankje wel ! Ja dat was zo lief 😀

 • BiekeVdV

  Oh fijn nieuws! Proficiat!

 • Tamaravhouten

  Dankje wel 😀

 • bibsje1982

  Aaaah gefeliciteerd!!! Wat leuk!! 😀 Heel veel plezier bij de voorbereidingen! Laat je niet gek maken, er zijn altijd mensen die zich er mee bemoeien maar het is jullie dag🍀

 • Tamaravhouten

  Dankje wel , hahha die kans krijgen ze niet hoor 😂 ah nee sommige zullen het lief bedoelen . maar we regelen alles samen komt goed

 • bibsje1982

  😭😭😭
  Oudste zoonlief vanochtend voor het eerst vertrokken naar de middelbare, en heb nog niets gehoord... Terwijl dat wel was afgesproken 😒
  Ze worden zo snel zo groot 😭

 • Tamaravhouten

  Ooh erg is dat he , die van mij is vorige week ook begonnen . in de 1ste de spanning is bij hem en mij nu gelukkog weg de eerste dagen pff .maar hij vind het super leuk en heeft een hele leuke klas . dus me zorgen is gelijk minder succes ik hoop dat je er snel aan went

 • Brusje3

  Liggen we weer wakker... niet van de dorst of iets, maar sinds vanochtend last van maagzuur & drukkend gevoel aan de rechterkant van mn ribben.. Verder geen klachten maar het is wel vervelend.. Vooral als zowel je maag en je lever daar zitten en beide geïrriteerd zijn of iets :( wel al gelijk doorgegeven aan de gynaecoloog en de standaard testen worden weer gevolgd, bloed afname is al gedaan en krijg ik morgen de uitslag van & urine moet ik weer 24 uurs opsparen (ga ik deze ochtend mee beginnen) verwacht niet dat uit het bloed en urine wat komt maar je weet maar nooit.. Nu hopen dat ik zo nog even kan slapen want ik ben extreem moe pff

 • Vlaflip

  Hopelijk zijn je uitslagen goed. Ik wacht ook weer op de uitslag van mijn bloedplaatjes. Zojuist geprikt, en echt zeik en zeik nat geregend: wat een vies weer vandaag! ⛈

 • Brusje3

  Bloed uitslagen waren goed :) dus daar ben ik super blij mee

 • Brusje3

  25 weken alweer 💙😍 vanmiddag weer een groei echo, ben benieuwd

  Ik heb nog een vraagje.. Ik heb de laatste tijd zo'niet ontzettende dorst :( dit terwijl mn maag al vol zit met drinken blijf ik dorst houden :( wie heeft dit ook?

 • Vlaflip

  Hoe was je echo?

  Geen extra dorst hier....wel nog steeds bepaalde eetvoorkeuren. Ben ineens weer helemaal fan van zoute popcorn 😋

 • Brusje3

  Echo was goed sterker nog, de gynaecoloog is super blij met de groei van onze zoon (hij was bijna trots haha) moet wel zeggen dat onze zoon indd heel goed groeit en al dikke 2 a 3 weken voor ligt op de groei, we zien liever een wat groter kindje dan te klein kindje natuurlijk :) (plus man heeft ook stevige bouw van zichzelf dus hij zal wel op zijn vader gaan lijken 😂)

 • bibsje1982

  Nee, hier geen last van.. Kan het ook iets met je suiker te maken hebben? Misschien even contact opnemen met je VK???
  Ik drink wel veel (water) maar niet dat ik dorst blijf houden..


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van maandag, 31 december 2018 tot en met zondag, 6 januari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden