Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (420)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Woll

  Ruim 25 weken zwanger van een tweeling! 't Begint nu toch wel wat pittiger te worden .

 • babylove2017

  oh neeee! en ik heb nu al het gevoel de zwangerschap niet de baas te zijn en het is er maar 1 :D gelukkig is het het allemaal waard op t einde van de rit, zet hem op!!!

 • Strawberry.

  Vandaag 25 weken! Tijd vloog voorbij, maar gaat nu een stuk langzamer.. Helaas nu ivm bekkeninstabiliteit thuis van het werk, in goed overleg met werkgever, fysio en verloskundige. Maar de dagen duren wel een stuk langer zo zeg!

 • 5de kindje

  25 weken nog 15 weken te gaan.. ik vind vanaf 30weken het erg rap gaat ..

 • MamavanJess

  Oh jeetje ja dan kan ik me voorstellen dat het dan traag gaat. Ik had er gelukkig niet zo lang last van. Maar inderdaad al over de helft dat wel haha

 • MamavanJess

  Ik vond het tot 20 weken supersnel gaan. Nu kruipt het maar voorbij... gaap haha. Hopelijk vanaf 30 weken wat sneller weer.

 • 5de kindje

  Bij mij ging het traag tot 20w omdat ik lang misselijk was en dan kruipt de tijd ook voorbij hehe.. oh ja denk zo we zijn over de helft he

 • Rachelleke147

  morgen de dag dat ik alweer 25 weken ben .. o word nu wel nieuwschierig op wie zou het lijken ..
  hoe zouden de kinderen er op reageren .. maar we wachten nog even geduldig af .. met 32 en 36 weken krijg ik een groei echo om te kijken hoe groot en zwaar die is .. vanwege dat die een grote buik heeft dus ben daar ook wel nieuwschierig naar ..

 • Wendy2ewonder

  Gister 3d4d echo gehad.. en helaas een nieuwe afspraak moeten maken want die kleine boef hield ze handje maar voor ze hoofd haha.... wel ff jammer maar goed, we mogen nog...zoals jullie allemaal denk ik nu wel... ben ik me gek aan het bedenken en shoppen aan kleertjes... alleen zit ik zo met die maat... en de seizoenen... hoe doen jullie het?
  Moet je ook voor het begin een dik vestje..of echt nog wel een jas...
  Je hebt van die geweldige zakken voor de maxi cosi.. maar zijn niet bepaald goedkoop...als ik het echt ga gebruiken wil ik het wel aanschaffen.. maar zal het te warm zijn?? Haha kunnen jullie je ideeën hier delen met me? Wij verwachten de kleine man 28 mei...Liefsssss

 • mamavsam

  Zelf heel veel gehad aan wikkeldoek van koeka, wel de dunne variant gekozen. Kan altijd nog wat onder. Mijn dochter is van juli. En plan is om de doek ook weer bij dit kindje te gebruiken. Zelf ben ik ook gek van die xxxl luierdoeken! Kan je echt voor alles gebruiken.

 • Wendy2ewonder

  Ik heb 1 grote wikkeldeken van koeka en 2 kleinere ... makkelijk want er zit een opening in voor de maxi cosi

  .. ben zowieso koeka verliefd hahaha

 • 5de kindje

  Hallo.

  Ik heb ook al veel gekocht hoor mijn baby is voor 7juni en ik heb geen jas gekocht .. wel een dekentje en dikke truitjes met knopjes ook maar 2van maat 50maar zo heb ik iets als het fris word he maar ik ga niet een jasje kopen hoor en dekentje kan wel he.. ik koop eigenlijk veel zomer kleren omdat het dan ook warm ga zijn maar ik koop ook altijd iets wat goed is voor als het fris word.. beetje moeilijk he maar ja je kan ook als je ziet het word te koud nog een jasje kopen he .. liefs

 • Lusenda

  Ja ik snap je hoor haha ik wil de weken niet bijhouden zodat het sneller gaat maar helaas haha. Voor ons is het voordat je denkt ook zo ver hiji

 • Lusenda

  Ik koop wel lange mouw kleertjes maar niet te dik. Je weet niet hoe het in mei is. Vorig jaar was het zo warm in mei, dus ik probeer niet teveel en een beetje verschillend te kopen. Je kan niet vertrouwen op dit weer, ik weet ook niet wat voor soort jasje ik moet kopen. Als je uit het ziekenhuis komt moet je kindje wel goed warm gekleed zijn, doordat ze ook moeten wennen met de buitenwereld natuurlijk. Ik krijg een meisje en ben zo blij ik kan eindelijk rosé shoppen en jurkjes hahaha

 • Wendy2ewonder

  o verlang er zo naar... me nicht is 6 weken verder zwanger als wij, en die gaat over 4 weken met verlof... het lijkt nog zo ver weg... maar als zij met verlof gaat... dan gaat het opschieten whahaha .... kom maar op met dat heerlijke weer...

 • Zingkinge

  In mei heb je geen warme slaapzak voor de maxicosi nodig. Je kunt altijd een dekentje (er zijn hele fijne bij de Hema) om de maxicosi slaan. Een jasje heb je ook de 1e maanden niet nodig. Niet té veel kleertjes kopen, ze groeien snel en je kunt het ook als kraamkadootje vragen! Shirts met capuchons lijken heel leuk, maar je baby ligt de eerste weken veel en dan is een capuchon niet handig.

  Als je met je kleine in de draagzak op pad wilt, vind ik een soort skipak het handigst, er zijn hele lieve wollige pakjes bij de H&M. Maar ze liggen toch het meest in de kinderwagen de eerste maanden!

 • Wendy2ewonder

  Heb een super leuk passend vestje van noppies geslaagd vandaag! zijn 1e pakje is compleet... die nieuwe groene kleurtje ga ik voor... verliefd..

 • Zingkinge

  Mijn buik is echt enorm en zit steeds meer in de weg. Daardoor ook snel buiten adem. Ook aan het eind van de dag last van mijn SI gewricht.
  Mijn werk valt me zwaar en vooral het vooruitzicht dat ik nog 9 weken moet werken! Om nog niet te spreken over dat ik nog 15 weken zwanger moet zijn...Wil niet negatief zijn, maar zit al een paar dagen in een dip.
  Hoe gaan jullie hier mee om?
  Ps heb gelukkig wel 2 hele lieve kleutertjes rondlopen die mij en mijn buik veel knuffelen :)

 • mamavsam

  Herkenbaar, zelf ook veel last met werken. Maar heb op mijn werk afgesproken dat ik vijftig procent ga werken. En dat vindt ik een goed vooruitzicht. Misschien kan je ook minder gaan werken.

 • 1eBibi

  Aawh veel sterkte!

  Ik weet niet of het voor jou ook zal helpen maar steeds als ik in zo n "zwangerschapsdip" zit dan bekijk ik bevallingsverhalen en als k zie hoe de kleine is geboren dan word ik zo blij en dan denk ik hey daar doe k het voor zodat mijn kleine straks ook op mn borst wordt geplaatst❤

  En dan maakt ineens niks meer uit mn buik werk of dergelijke,en het idee dat je niet alleen bent is ook fijn want die kleine zit daar in je buikje de heletijd.

  Hoop dat dit helpt!

 • MyDusty89

  Deze week heb ik ook veel last gehad van harde buiken en ik denk flinke bandenpijn, vooral rechtsonder. Maar mijn buik is deze week dan ook echt geëxplodeerd haha. Tot vorige week zo goed als niets te zien en nu overduidelijk zwanger:). Ben wel ook al bijna 5 kg aangekomen.. Dat bijkomen blijft toch altijd wennen haha.
  Zijn jullie allemaal nog steeds volledig aan het werk?

 • Sunshine21

  Ik ben al 10 kg aangekomen, echt niet normaal hoe hard mijn buik en borsten groeien..

  Ik werkte voor mijn zwangerschap 20 uur in de week, want heb nog een peuter rondlopen ;) En dat doe ik nu nog steeds, wil sowieso blijven werken tot 36 weken.

 • Melesi

  Hier 26 weekjes en inderdaad nog fulltime aan het werk. Hopelijk nog aan het werk tot einde week 38. :-)

 • Chan86

  Zijn hier ook al dames die al harde buiken hebben.

 • Angelcastle3

  Soms wel ja maar alleen als ik teveel heb gedaan bijv in het huishouden..

 • Noaedenjuna

  Vandaag suiker test gehad bleehh nuchter waarde 4,8 na 2 uur zitten en drankje waarde 6.1 dus netjes onder de 7.8. Nog 11 wk te gaan :)

 • Chan86

  Netjes hoor hier 4,3 voor het drankje na het drankje 5,3

 • Noaedenjuna

  Yeah ! Nu aftellen :)

 • Chan86

  Netjes hoor hier 4,3 voor het drankje na het drankje 5,3

 • Melesi

  Ik ga zaterdag voor de suikertest. Ben benieuwd :)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van donderdag 6 juli 2017 tot en met woensdag 12 juli 2017.Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

2 leden zijn nu online
Lid worden