25 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 
Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (468)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Charly123

  25 week!! Nog steeds druk bezig met de babykamer. Nog meer die er mee bezig zijn? Of hebben jullie de babykamer al helemaal klaar?

 • Sandra 1981

  Hier de babykamer al even af, maar dat komt ook omdat we alleen maar hoefde te schilderen, de meubeltjes hadden we nog van onze zoon. Nou veel succes met klussen.

 • Anak

  Hoi Mila,

  Ik ben benieuwd wat je verloskundige zegt...
  Zo te horen heb je nu al het punt bereikt hoor.
  Je voelt je niet ziek, maar je verrekt van de pijn, dus je lichaam is niet 100% inorde.

  Is thuis werken geen optie?
  Zo vermijd je al die flinke reistijd....

  Hoe veel last had je van je bekken na je vorige bevalling?
  Ik nog zeker 1,5 tot 2 jaar en dat wil ik niet nog een keer :(

  Ik zit sinds 2 weken 20% in de ziektewet ivm bekkenklachten, maar het word er helaas niet beter op.

  Mijn verloskundige zei dat ik meteen naar halve dgn moest en huisarts zei direct 100% ziektewet, maar zo zit ik ook niet inelkaar.
  Heb nu 2 weken 6u per dag ipv 8u per dag geprobeerd, maar denk dat ik vanaf vlgde eek naar 4x4u ga.

  Ik weet precies wat je voelt, hier straalt het naar 1 bil en naar 1 lies, zo pijnlijk....
  En hier vrijelijk leidinggevende met 4 Kids en zij kan zich er geen voorstelling van maken, nou ben maar blij dan!

  Heel veel succes en uiteindelijk ben jij zelf diegene die de lijn moet trekken, maar hopelijk geeft de verloskundige je het laatste zetje.

 • Mila10

  Pff dinsdag bij de vk en woensdag bij osteopaat eens even vragen waar de grens ligt om te moeten stoppen met werken...

  Waarom? Heb altijd al last van bekken instabiliteit en slechte onderrug (door een val op mn 15e). Nu met de zwangerschap begint het weer erger te worden, zitten op een stoel is echt klote sorry dat ik het zeg. Continu zeurende pijn, moet constant verzitten en als ik op wil staan moet ik mezelf in mn leuningen vd stoel onhoog duwen. Krijg van veel vrouwen al te horen dat ik moet stoppen met werken maar wil dat niet, wil daarentegen wel een grens bepalen tot waar het dan acceptabel is. Werk met alleen maar mannen dus lastig bespreekbaar fenomeen hierdoor en ben dus afhankelijk van vk en osteopaat hierin omdat ik zelf ook vind 'dat het erbij hoort'. En Tsja voel me niet ziek dus waarom stoppen?
  Ik werk 32u en heb daarbij nog circa 8-12u reistijd per auto...

 • Hetiseenbaby

  Een collega zei vandaag tegen me; je kunt het niet overdoen.. als je het lastig vindt om bespreekbaar te maken laat je een advies op papier opstellen door je VK.. ik zie ook dat je veel in de auto zit, lijkt me alleen al best een aanslag op je lichaam... pas goed op jezelf!

 • Mila10

  Ga het inderdaad overleggen en hoop dat ze even iets op papier zetten.. Wil echt nog niet stoppen maar wil er inderdaad ook wel voor waken dat het nóg erger wordt en mn zoontje daar vooral dan de dupe van wordt omdat ik dan niks meer met hem kan doen...
  Maar ja waar ligt die grens 😉

  Idd minimaal 2x45 min reistijd en dat is de meest gunstige variant zonder files (dus heel vroeg beginnen en vroeg weg!) en in ergste geval zoals vandaag 2x1.45u (ook buiten de files anders 2x2.15u).

  Voel me alleen niet ziek dus dat maakt het zo lastig haha 🤔

 • Thalie

  Gewoon even overleggen.... Misschien hoef je niet helemaal te stoppen maar wordt het al beter als je minder uur per dag gaat werken.

 • Mila10

  Mja ik vind het zo lastig mede ook omdat ik met minder uren werken de reistijd nog steeds behoud (minimaal 2x 45 min en dat is buiten de file tijden anders 2x ruim 60 min minimaal) en dat voelt dan zo onlogisch en niet nuttig snap je?
  Ga het sowieso even bespreken met de vk dinsdag en osteopaat woensdag want ik weet het zo even niet meer..

  Merk tegenwoordig dat de pijn met het lopen en met opstaan ook door schiet naar beide liezen.. Dat heb ik met de eerste niet gehad 🤔

 • Mila10
  Hallo week 25! Heb 1,5 week geleden dit filmpje gemaakt van mn buik... Kleintje probeert te ontsnappen? 😉❤️
 • Yesje

  Kan je filmpje niet zien Mila 😕 heb je hem verwijderd?

 • Mila10

  Nee heb niks verwijderd wat raar 🤔

 • Roos-77

  Prachtig Mila en wat duidelijk

 • Hetiseenbaby

  Prachtig! En herkenbaar ook! En elke keer als m'n meiden ook even willen voelen houdt ze zich rustig 😂...

 • Mila10

  Hahaha ja zo handig hè! Nou zelfs dat doet ze niet meer, mn buik gutst zo continu op en neer 🙈😂. Zon gek gevoel!

 • Meijtje

  Wat leuk om te zien! Omdat m'n placenta voor ligt gebeurt dit nog niet bij mij.... Nog even wat weekjes wachten.

 • Mila10

  Haha ja hier ligt ie achter deze keer en dat merk je wel! Als je dit nu al zo ziet, straks dan echt voetjes die uitsteken?

 • Meijtje

  Ja, ik had ook blauwe plekken ter hoogte van m'n ribben omdat ze het leuk vond met haar voetje steeds tussen m'n huid en m'n ribben te duwen en dan weer te laten schieten. Dat zag je ook heel goed en de billetjes die uitsteken, voetje pakken, zo leuk 😍

 • Mila10

  Oh oh ben benieuwd dan! Bij Sepp lag de placenta er ook deels voor dus vind dit heel bijzonder / raar haha 😊

 • Meijtje
  Hallo 25 weken, buikje is wel een stuk kleiner dan bij de andere zwangerschappen :)
 • _MJ_
  Mooi hoor! Hier die van mij ;)
 • Meijtje

  Mooi laag buikje al!
  Die van mij zit hoog, waardoor ik niet veel eetlust heb en savonds wat maagzuur.

 • _MJ_

  Haha je ziet bovenaan nog het lijntje lopen van mijn buikspieren en daarna houdt het op .. Kan ook niet meer fatsoenlijk overeind komen uit ligpositie. (Mn man noemt me dan 'de schildpad' :p ) Mn navel komt dan ook bijna naar buiten, zo'n gek gezicht is dat! Hier ook last van maagzuur..
  Morgen alweer 26 weken en heb dan ook een pretecho; zin in!

 • Meijtje

  Ja wat leuk, mijn navel plopt al, maar heb een breukje overgehouden na de eerste.
  Elegant omdraaien is er inderdaad niet meer bij 😂
  Wat leuk 26 weken, hier nu 25.4.
  Geniet morgen van de echo, ben benieuwd naar de foto's, ik ga volgende week zaterdag 😍 ook echt al zin in.

 • Sara2016

  Alweer 25 weken! Nog maar 15 te gaan 😀😀

 • Meijtje

  Hier 13 ;) max hihi

 • Sara2016

  Oeh dat klinkt helemaal niet meer lang.

 • Meijtje

  Raar hè, de eerste 13 weken gaan het langzaamst maar volgens mij gaan de laatste 13 het snelste :)
  Als ik terug kom van vakantie gaat 2 weken later al m'n verlof in.

 • _MJ_

  Oei wat is mijn buik gespannen, voelt alsof die elke dag centimeters groeit nu! Ben maar goed aan het smeren met kokosolie in ieder geval.. Bekkenpijn aan schaambeen nog steeds aanwezig, oef wat doet dat zeer met omdraaien in bed! Verder is mijn kleine meisje heel actief, maar merk ik dat ik na een werkdag echt weer super vermoeid ben. Plof dan maar op de bank om lekker A Baby Story te kijken haha ;) Hoe gaat het met iedereen?

 • Meijtje

  Op m'n bekkens na gaat het eigenlijk boven verwachting goed. Nog weinig last van vocht, geen gespannen buik of iets. Aankomen valt mee de bloeddruk goed. Placenta ligt voor dus ik voel nog niet extreem veel, wel regelmatig wat bewegingen maar niet zoals toen de placenta achter lag. Voordeel ik eindig niet met blauwe plekken op mn lichaam :)

 • _MJ_

  Bij mij ligt de placenta ook voor, dus ben wel verbaasd dat ik haar zo actief voel doen. Ook kan ik sinds een week voelen hoe ze ongeveer ligt; zo grappig en gek is dat! Af en toe ligt er dan vooraan ineens een soort harde bol . Heb zelf ook geen last van vocht en iedereen blijft maar vragen of ik het nog volhoud in de hitte, maar heb echt nergens last van? Vind het wel lekker juist, die warme dagen! Kan ik alvast mijn buikje voorbruinen voor de vakantie. Merk wel dat ik sneller verkleur/verbrand nu ik zwanger ben (oeps).

 • Meijtje

  Ja ik moet ook wel wat beter insmeren, wij vertrekken met 3 weken op zomervakantie en jullie? Waar ga je heen?

 • _MJ_

  Oeps ik zie het al een paar weken terug had je al gezegd Gran Canaria. Wijt het maar aan zwangerschapsdementie ;)

 • _MJ_

  Ja wij ook over 3 weekjes (Canarische Eilanden) en dan begint ook meteen mijn vakantie+verlof! Gek idee dat k dan pas in januari terugkom! Iedereen vraagt of ik er zin in heb. Ja, dat wel, maar weet natuurlijk ook niet wat ik echt kan verwachten. Dus vind het heel leuk en spannend en heb er zin in om ons kleine meisje te zien (dat voornamelijk!). Waar gaan jullie heen?

 • Hetiseenbaby

  De gespannen buik herken ik! Het maakt het allemaal niet veel makkelijker... ik ben ook best moe.. begint meestal al halverwege de dag.. en de druk om het eea hier thuis klaar te krijgen begint nu ook wel te komen... ik zou dapper verven vandaag, uiteindelijk heeft mijn man het gedaan (en hij heeft al n enorme kluslijst.....) ik verzuur bij elke kwaststreek hahaha....

 • Tweedebabytje~

  Alweer een week verder.. de tijd vliegt gewoon voorbij!

 • kcadriana

  Jeej we zijn in week 25 beland!!
  De tijd gaat zo snel maar gelukkig kan ik op de rustige momenten van de dag echt van dit kleine meisje haar schopjes genieten..
  Kan niet geloven dat ze over 15 weekjes al bij me zal zijn echt een heerlijke gedachten.
  Het enige waar ik me deze zwangerschap aan erger is dat ik helemaal geen leuke zwangerschapkleding kan vinden.
  Niks staat me leuk of is mega duur en de kleren van mijn vorige zwangerschap pas ik echt niet meer aan.
  Vandaag een legging en 2 schirtjes bij lidle gekocht en een vest bij de zeeman en een jurk van mama licious het staat leuk maar daar is dan ook alles mee gezegt...
  Heb ook niet de behoefte om dit keer veel geld uit te geven aan zwangerschaps kleding want over 15 weekjes doe ik het nooit meer aan.
  Hebben jullie ook zo veel moeite met leuke betaalbare zwangerschapskleding te vinden?
  H&m vind ik altijd maar het zelfde hebben prenetal vind ik zo oudbollig en bij van asten hebben ze vooral kleding van noppies en dat vind ik echt te prijzig €80 voor een jumpsuit!!
  Achja ik loop de laatste 5 weken denk ik toch vooral in piama rond dus nog maar 10 weekjes er saai bij lopen..

 • xwantje

  Ongelooflijk dat het over 15 weken al zo ver is he! :D
  Met kleding heb ik nog niet echt een probleem, al mijn gewone kledij past nog allemaal, enkel sommige broeken beginnen te spannen
  Heb wel 2/3 weken terug bij van asten 2 jeansbroeken gekocht die in de aanbieding waren. Zijn er van mamalicious en kosten toen €15 euro het stuk, een koopje dacht ik zo!

 • Sal03

  Ik wordt ook niet gelukkig van kleding shoppen op dit moment.. heb nog een leuk vest bij bonprix gescoord, verder draag ik vooral stretch in wat grotere maten.
  Vorige keer heb ik na de bevalling ook nog zeker 3 maanden in zwangerschapskleding gelopen.. 😘

 • Frederiek83

  Helemaal mee eens! Haat positiekleding. Ziet er echt niet uit of het is inderdaad onbetaalbaar. Ik heb vorige keer een maxi jurk met aan de zijkant splitten gekocht bij de action voor €3.50!! Haha een hij staat hartstikke leuk, voor de zekerheid maatje groter genomen en hij rekt lekker mee. Ideaal voor de zomer. We hebben ook de pech dat we zwanger zijn met koud en warm weer. Ga niet veel geld aan speciale kleding spenderen. Koop veel topjes en als het koud is vest erover. Ik moest ook nieuwe broeken kopen want paste niks meer van m'n vorige zwangerschappen, veel te groot.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van woensdag 4 oktober 2017 tot en met dinsdag 10 oktober 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50