25 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 
Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (438)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • manderijntje

  Jeej we zijn in week 25 beland!!
  De tijd gaat zo snel maar gelukkig kan ik op de rustige momenten van de dag echt van dit kleine meisje haar schopjes genieten..
  Kan niet geloven dat ze over 15 weekjes al bij me zal zijn echt een heerlijke gedachten.
  Het enige waar ik me deze zwangerschap aan erger is dat ik helemaal geen leuke zwangerschapkleding kan vinden.
  Niks staat me leuk of is mega duur en de kleren van mijn vorige zwangerschap pas ik echt niet meer aan.
  Vandaag een legging en 2 schirtjes bij lidle gekocht en een vest bij de zeeman en een jurk van mama licious het staat leuk maar daar is dan ook alles mee gezegt...
  Heb ook niet de behoefte om dit keer veel geld uit te geven aan zwangerschaps kleding want over 15 weekjes doe ik het nooit meer aan.
  Hebben jullie ook zo veel moeite met leuke betaalbare zwangerschapskleding te vinden?
  H&m vind ik altijd maar het zelfde hebben prenetal vind ik zo oudbollig en bij van asten hebben ze vooral kleding van noppies en dat vind ik echt te prijzig €80 voor een jumpsuit!!
  Achja ik loop de laatste 5 weken denk ik toch vooral in piama rond dus nog maar 10 weekjes er saai bij lopen..

 • xwantje

  Ongelooflijk dat het over 15 weken al zo ver is he! :D
  Met kleding heb ik nog niet echt een probleem, al mijn gewone kledij past nog allemaal, enkel sommige broeken beginnen te spannen
  Heb wel 2/3 weken terug bij van asten 2 jeansbroeken gekocht die in de aanbieding waren. Zijn er van mamalicious en kosten toen €15 euro het stuk, een koopje dacht ik zo!

 • Sal03

  Ik wordt ook niet gelukkig van kleding shoppen op dit moment.. heb nog een leuk vest bij bonprix gescoord, verder draag ik vooral stretch in wat grotere maten.
  Vorige keer heb ik na de bevalling ook nog zeker 3 maanden in zwangerschapskleding gelopen.. 😘

 • Frederiek83

  Helemaal mee eens! Haat positiekleding. Ziet er echt niet uit of het is inderdaad onbetaalbaar. Ik heb vorige keer een maxi jurk met aan de zijkant splitten gekocht bij de action voor €3.50!! Haha een hij staat hartstikke leuk, voor de zekerheid maatje groter genomen en hij rekt lekker mee. Ideaal voor de zomer. We hebben ook de pech dat we zwanger zijn met koud en warm weer. Ga niet veel geld aan speciale kleding spenderen. Koop veel topjes en als het koud is vest erover. Ik moest ook nieuwe broeken kopen want paste niks meer van m'n vorige zwangerschappen, veel te groot.

 • Sal03

  Week 25 alweer! Het mocht van mij ook wel week 35 zijn... 😅 Ik geniet van het leven in mijn buik, dat blijft voor mij bijzonder! 🤰 Alleen wil m'n lijf niet wat m'n hoofd wil, dat maakt t best pittig..
  Is iedereen nog fulltime aan het werk? Ik werk 32 uur met 2 kids. Momenteel kom ik op m'n werk bij van de drukke weekenden thuis.. hopelijk blijft dat zo!! 🤗

 • MelMoessie

  Ja ik werk 36 uur nog steeds. Ik hoef gelukkig geen avonden en nachten meer te werken. Rooster technisch lukt het ook dus dat is erg fijn voor mij en de roosteraar.

 • Frederiek83

  Haha ja van mij mag het ook wat sneller gaan. Ben er al beetje klaar mee eerlijk gezegd Ik voel me verder top op sommige momentjes na, dan lijkt alles te veel te zijn. Even vroeg naar bed en dan gaat het weer. Ik werk niet zo veel als jij maar ook dat gaat nog goed evenals het sporten. Met 36 weken ga ik met verlof, dat gaat toch wel opschieten nu, zitten nog paar vrije dagen in het verschiet van Hemelvaart en Pinksteren dus we komen ze wel door

 • Sal03

  Haha, idd! Dat scheelt weer een paar dagen! Sporten lukt niet meer, alleen zwemmen.
  Gisteren aan het slepen geweest om de baby kamer op orde te maken. Kon me vannacht niet omdraaien in bed en nu doen m'n liezen en schaambeen pijn.. 😣 Vandaag maar ff rustig aan, hopelijk morgen beter!!

 • xwantje

  Hier mocht het ook al wel op zijn einde zijn! Zit al vanaf week 5 thuis van mijn werk ivm risico's voor de gezondheid voor het ongeboren kind, dus doe nu lekker alles rustig aan hier thuis :).
  Hier merk ik aan mijn lichaam nog niet dat ik zwanger ben. Eerste weken goed misselijk geweest maar plots leek ik niet meer zwanger. Gelukkig wel die 'vervelende' schopjes die me goed zeer doen soms, maar wel heeeeel gerust stellen :D

 • Sal03

  Ojee, dan zit je al lang thuis?! Gaat het wel goed met de gezondheid?
  De trapjes zijn hier over het algemeen niet pijnlijk, alleen als ze tien keer achter elkaar p dezelfde plek trapt..

 • xwantje

  Jawel, alles gaat super hoor!
  Kleintje loopt zelfs bijna een week voor op groei!

  In het totaal zal ik 1 jaar en 2 maanden van mijn werk verwijderd zijn. Dat heb je hier in België als je in de kinderopvang werkt.
  Eerst 9 maanden owv het risico op een CMV-besmetting en dan nog eens 5 maanden voor alle andere kinderziektes die ik door zou kunnen geven aan ons kleintje dan...

 • Femmy3

  Soms schopt ze hoog dat voelt een beetje ongemakkelijk? Hebben jullie dit ook?

 • xwantje

  Jaaaa! Ik herken het!
  Deze ochtend werd ik wakker met suuuuuper veel zeer net aan mijn ribben..
  Gelukkg weet ik dan wel dat ons kleintje zich heel de nacht heeft uitgeleefd

 • MelMoessie

  Ik denk dat ik echt 1 van de weinige ben die de schopjes helemaal niet fijn vind. Ik vind het irritant en vervelend.
  Dus ik begrijp mama's niet zo goed die het zo'n enorm fijn gevoel vinden.

 • visje91

  Ook alweer 25 weken zwanger! Wordt wel iets zwaarder nu merk ik, maar voel me voor de rest nog prima! Over een week heerlijk twee weken vakantie.. dan nog ruim 1,5 maand werken en dan met verlof.. Zo komt het stiekem toch wel dichtbij..!

 • Femmy3

  Yes week 25 zo blij met mijn baby ze is lekker druk😍 succes deze week iedereen

 • mijn~meisje

  ja die schopjes zijn heerlijk!!

 • Unknown_xx

  25 weken wat gaat het snel! Ik voel me nog super en fit ondanks mijn drukke peuter divaatje!

 • Callthemidwife

  Hallo week 25! Afgelopen week ging erg snel voorbij, hopelijk gaan de komende weken ook wat sneller. Over 2 weken heb ik heerlijk 3 weken vakantie. Daarna nog maar 5 weken werken tot het verlof, wat een luxe

 • mijn~meisje

  ja idd! de tijd gaat zo snel!! Ik moet nog beginnen met de babykamer en een naam hebben we ook nog niet. Word opschieten nog zeker als de tijd zo snel blijft gaan!

 • synchrogirl

  Hebben meer dames die zwanger zijn van hun 2e of 3e enz ook zo'n last van veel harde buiken? Ik ben zwanger van de 2e en al vrij snel last van harde buiken maar sinds een tijdje steeds vaker gewoon elke dag een paar keer. Hoef maar te niezen en hup daar heb je weer een harde buik. Ze doen niet zeer of heb geen andere klachten maar wanneer trek je nou eigenlijk aan de bel? Vrijdag weer langs de VK ff vragen aan haar hoe of wat....

 • Ikgewoonik

  Ik had twee dagen geleden aan de bel getrokken. Ik ben morgen 24 weken. En had oppeens uit t niets de hele tijd harde buiken. Ze begonnen om 16.00 uur tot 23.00 uur. Pas rond 23.00 uur gebeld. Want zat me toch zorgen te maken. De verloskundige vond het niets verontrustends. Het kon een groeispurt zijn. Teveel gedaan misschien de afgelopen dagen. Of een beginnende blaasontsteking. Mijn harde buiken kwamen dan ook netjes om de 10 min. Echt pijnlijk was t niet. Eerder vervelend. Maar nu had ik wel drie dagen last van een brandend gevoel tijdens t plassen. Dus ik denk dat t daar aan lag. Ik had nog een kuurtje liggen voor blaasontsteking. Dus dat maar ingenomen. En ik moet zeggen. Het is heel wat afgenomen. Nu nog maar 1 per dag. Hou t even in de gaten. En anders gewoon bellen. Zijn ze voor hoor. Niks om voor te schamen. Succes !!

 • Ikgewoonik

  Ik had twee dagen geleden aan de bel getrokken. Ik ben morgen 24 weken. En had oppeens uit t niets de hele tijd harde buiken. Ze begonnen om 16.00 uur tot 23.00 uur. Pas rond 23.00 uur gebeld. Want zat me toch zorgen te maken. De verloskundige vond het niets verontrustends. Het kon een groeispurt zijn. Teveel gedaan misschien de afgelopen dagen. Of een beginnende blaasontsteking. Mijn harde buiken kwamen dan ook netjes om de 10 min. Echt pijnlijk was t niet. Eerder vervelend. Maar nu had ik wel drie dagen last van een brandend gevoel tijdens t plassen. Dus ik denk dat t daar aan lag. Ik had nog een kuurtje liggen voor blaasontsteking. Dus dat maar ingenomen. En ik moet zeggen. Het is heel wat afgenomen. Nu nog maar 1 per dag. Hou t even in de gaten. En anders gewoon bellen. Zijn ze voor hoor. Niks om voor te schamen. Succes !!

 • mijn~meisje

  oo ba vervelend! Hier me 2e en geen last van harde buiken. Moet je je eerste ook veel tillen? Misschien doe je toch te veel. Mijn dochter is al 4 dus al erg zelfstandig.

 • synchrogirl

  ja mijn eerste is 2,5 en wilt wel nog getild worden maar probeer het zo min mogelijk te doen. en voor de rest probeer ik het wel rustig aan te doen. Heb het echt met vlagen. Dan weer een paar dagen achter mekaar maar zoals nu 2 dagen al zoveel minder last echt vaag...maar wel fijn haha
  Zei het de verloskundige vanmorgen nog en die zei ook al is ook omdat het je 2e is en zodra ze geen pijn doen hoef je je volgens mij geen zorgen te maken. Maar ze zijn wel vervelend. Vooral als ze best vaak komen. Ja ik bel sowieso zodra ik iets niet vertrouw dat vind ik echt wel fijn dat dat gewoon mag... bedankt voor jullie reacties!!

 • lieve-andries

  joepi 25 weken vandaag. Wat gaat de tijd toch snel.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van vrijdag 1 september 2017 tot en met donderdag 7 september 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50