Volg ons overal!

25 Weken zwanger

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

25-weken-zwanger-baby

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

25-weken-zwanger-fruit
 

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoekUit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

Waar gaat jouw kindje slapen? Natuurlijk zorgen jullie voor het mooiste kamertje voor jullie kleintje.
 Reageer in `25 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (262)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Nienn

  Alweer 25 weekjes!
  Nog meer dames met een kleintje??ons meisje is erg klein,zit op de p5 lijn,daarom elke 2 week een groei echo. Hopelijk blijft ze gewoon op dr eigen lijntje groeien.maandag mogen we haar weer even bewonderen

 • Mauritsmama

  Ons meisje liep 5 dagen achter tijdens de 20 weken echo. Met alle meetingen hoofd, buik, benen etc. Binnenkort groei echo om te kijken hoe het er nu voor staat. P5 zegt me niets, om hoeveel dagen gaat dat?

 • Nienn

  Ons meisje loopt ong 2 week achter.wel alles in verhouding dus gewoon heel klein.p5 lijn is de onderste groei lijn en betekent dat 95% vd baby's die geboren word groter is als zij.als ze nu zo door groeit volgens haar eigen lijntje en ik zou gwn de 40 weken uitlopen is ze ong tussen de 2000/2500 gram met maatje 40/46.erg klein dus.hoop dat ze iig zo blijft groeien en niet verder af gaat wijken vd lijn.ben benieuwd naar de echo maandag.blijf hopen op een groeispurt haha

 • gkjcm

  Hier ook met 20 weken echo. Tussen p3-5. Over drie weken echo met regelmaat om te kijken hoe de groei nu is.buik groeit goed mee. Ik voel haar ook minder schoppen dan bij de vorige 3 Kids.

 • Mauritsmama

  Succes nienn met de echo maandag!

 • Nienn

  Ohh ook heel erg klein dus!hopelijk krijgen ze nog een groeispurt!!ik voelde ons meisje wel veel later maar nu voel ik haar wel veel en duidelijk gelukkig.


  @Mauritsmama dankjewel!

 • Eccdebrouwer

  Een van mijn zoontjes zou ook te klein zijn (tweeling). Uiteindelijk viel het mee bij de geboorte.. Hij bleek zelfs de grootste van de twee..

 • 4dekindje

  Aangekomen in week 25

 • Marj0lein

  Hallooo! Hier ook :D we zitten aan de goede kant van de zwangerschap! Nog eventjes!!

 • Marj0lein

  Hallooo! Hier ook :D we zitten aan de goede kant van de zwangerschap! Nog eventjes!!

 • debske1986

  Nog meer dames die met 27 weken moeten bloedprikken ivm rhesus negatief??

 • 4dekindje

  ik ben ook resus negatief

 • MomofJandbaby2

  Ja ik.. Hoorde ik ineens 2 weken geleden bij de gynaecoloog. Was me nooit verteld. Vaag!

 • Emma-Luca

  Jep ik ook!! Kwam er ook achter tijdens me vorige zwangerschap.

 • bloemveer

  Gisteren te horen gekregen dat de baby er niet uit kan. De placenta ligt 18 centimeter over de uitgang. Dus een keizersnee.... Zie er zo tegen op.

 • debske1986

  Och jeetje.. Kan me voorstellen dat je er tegen op ziet.

  Ben zelf natuurlijk bevallen bij mijn eerste..

 • MomofJandbaby2

  Wat ontzettend vervelend.

  Hier ligt ie er ook nog voor maar krijg pas bij 32 weken een echo om te zien of ie is verschoven of dat het een ks wordt.

  Snap dat je er tegenop ziet! Is ook heel spannend, probeer 1 voordeeltje te zien.. Je weet precies wanneer je kindje gaat komen.. Veel sterkte met aan het idee wennen.

 • toet-

  M'n meisje is zo ontzettend druk ineens afgelopen dagen, echt grappig! Voel haar echt van de één naar de andere kant schuiven, armpje/voetjes.
  Gisteren was ik behoorlijk misselijk, toen leek ze wel nóg drukken, toen mocht het juist wel even ietsje rustiger van mij 😅
  Ik heb zo'n last van mn banden, herkenbaar?? En misschien tips?

 • MomofJandbaby2

  Mijn banden doen enorm pijn! Soms wil ik me omdraaien in bed, gewoon rustig, dan schiet het er ineens in dat ik wel kan schreeuwen van de pijn! Of overdag met lopen of zelfs zitten.

 • 4dekindje

  Ik heb er deze zwangerschap ook heel veel last van

 • debske1986

  Hier is uk ook sinds 2 dagen erg druk!! Voel hem/haar bijna de hele dag door.. Soms ook echt keihard!!

  Soms ook weer last van misselijkheid. En kortademig...

 • debske1986

  Hier is uk ook sinds 2 dagen erg druk!! Voel hem/haar bijna de hele dag door.. Soms ook echt keihard!!

  Soms ook weer last van misselijkheid. En kortademig...

 • MomofJandbaby2

  Hallo week 25..
  Nu al enorm aan het aftellen!
  Zijn er meer zo gruwelijk moe? Ik kan wel staand slapen zo moe!
  Morgen de suikertest, zie er zo tegenop. Bij mn zoontje werd ik er zo ziek van dus houd mn hart vast voor morgen!

 • toet-

  Ja ben ook erg moe!! En helemaal bek af als ik een trap opgelopen heb! Vind het best pittig nu met nog een mannetje rondlopen.. Wij zijn allemaal vandaag aan het opknappen na een gezamenlijke griep.. Pff. Ook drama hoor! Succes vandaag met de suikertest!

 • MomofJandbaby2

  Test ging moeizaam.. Maar wel 'geslaagd'. Nuchter 4.6 en na 2 uur en t smerige drankje 6.4. Precies andersom haha. Moet jij em.ook doen?

 • toet-

  Nee, hoef hem niet te doen.. Waarom heb je hem moeten doen?

 • MomofJandbaby2

  Te hoog bmi en in de familie zit t 1x.

 • toet-

  Laatste weken steeds zulke nare krampen in mn buik, dan t gevoel "te moeten" maar komt er niets.. Denk dat ik maar eens aan de roosvicé laxo ga. Groeiecho met 28w staat gepland. Deze krijg ik omdat het hoofdje erg klein, maar vooral erg smal was met 20w. Spannend, ben benieuwd of het nu een beetje bijgetrokken is.
  Straks naar de verloskundige. Even weer t hartje luisteren

  Hier een vrij rustig meisje (in vergelijking met m'n zoontje). Ze trapt/duwt wel heeel erg veel in mn blaas, is echt een rot gevoel. Verders echt genieten van dat getrappel! Voel haar nu vaker echt "schuiven" van schoppen hihi. Heerlijk!
  Helaas begin in nu wel erg veel last van mn bekken en benen te krijgen, werken (ik werk nog 2 avonden id week in de ouderenzorg) wordt erg zwaar, en de dag erop moet ik echt bijkomen. Vandaag eens een afspraak maken met de bekken fysio, beter om er vroeg mee te beginnen denk ik.
  Hoe is het met jullie?
  &wat vinden jullie van de nieuwe bb look?

 • aks

  Ik heb met 100% ziek gemeld.

  Harde buiken blijven komen soms ook regelmatig.

  Moet wel op at basis me uren komen werken.

  Is echt veel rust nemen maar ja ga het maar proberen.

  Moet erg wennen aan de nieuwe look

 • JojoBean

  Ooooh ik moet er ook zo aan wennen, ik draag ik veel galajurken voor het bezoeken van premières, en zondag zelf voor de camera (met dit lijf...) heb wel een prachtige jurk gekocht, maar maakt me wel onzeker.

 • JojoBean

  Ik heb vanaf dag 1 van mijn zwangerschap al fysio, rot bekken, maar ze helpt me enorm das fijn!

 • aks

  Dat scheelt.

  We zien het wel als de kleine maar blijft zitten.

 • JojoBean

  Ik heb vanaf dag 1 van mijn zwangerschap al fysio, rot bekken, maar ze helpt me enorm das fijn!

 • djonesie

  Is er belang bij maat 50-56 tot en met maat 74 jongenskleertjes? Heb ook een draagzak en doek en ledikant en wiegdekens.

 • LOMARA

  Goedemorgen! Vandaag 25 week! Ik voel de baby nog niet heel erg sterk schoppen het zijn nog steeds meer propjes. Af en toe zie je het wel aan de buitenkant kant. M'n placenta ligt wel voor. Soms wordt ik er wat onzeker van omdat ik denk dat ik het veel meer moet voelen... maar dat is vast bij iedereen anders.
  Liefs xx


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 25

De bevaldatum van leden die 25 zwanger zijn is van zondag 8 januari 2017 tot en met zaterdag 14 januari 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Bevaldatum berekenen

Bereken je bevaldatum, hoeveel weken zwanger je bent en volg de ontwikkeling per week


Tip: Bereken je alternatieve bevaldatum

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

31 leden zijn nu online

Chat met andere zwangere vrouwen, reageer op het forum of maak je eigen blog.

 • mommy-of-three
 • Yvje1977
 • Wensje3
 • Sem-K
 • mama.van.mila.en.mathiz
 • Anitje
 • mommy.from.the.sweetest
 • mamiee
 • tredde poppe
 • Teslin87
 • Papaya
 • My Pride and Joy
 • hadassa
 • MamavnMS
 • mama van Leona en Alexander en Faye
 • Andr-e-a
Lid worden