Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1615)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • jose24

  Zo in week 13 nog steeds misselijk en overgeven en veel pijn banden en baarmoeder trekkend gevoel

 • xaedjx
  Dit was mijn echo bij 11 weken! Nu bijna op de 13 weken😊 Kan iemand aan de hand van nub theorie zien wat het wordt? Ik zelf heb er geen verstand van😅
 • Dida
  Toen ik 11 weken en 2 dagen was. Vandaag ben ik 13 weken. Gaat zo hard
 • Janaabbruzzese
  Hallo iedereen vandaag de 12 weken echo gehad 🤗 Kunnen jullie hier de nub op zien? Bedankt
 • Lily-anne

  Hallo tweede trimister wat ben ik blij jou te zien :D

 • Wonderful-life

  Goedenacht week 13! Mijn buikje begint ern beetje te komen! Zo leuk! Bij jullie ook?

 • dani1985
  ik ben morgen 13 weken mijn buikje begint niet te komen die is er al heel erg aanwezig vanaf 10 weken zwangerschap kon ik al mijn eigen broeken niet aan
 • Wonderful-life

  Zo! Dat gaat hard! Mooi hoor!

 • Zwangerevrouw92
  Hallo allemaal! Ik ben sinds enkele minuten ook in week 13 beland!😀. Nu vroeg ik me af of iemand op mij echo zou kunnen zien wat het is een jongen of meisje? Ben zoo benieuwt! Moet nog 2 weken wachten voor de pret echo
 • 3rups101318

  Vandaag ook week 13 bereikt 🤡

 • Official.mamaesz

  Hoeraaaa, ook aangekomen in week 13.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van dinsdag 24 april 2018 tot en met maandag 30 april 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen