Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2180)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Happyfamily!

  Goedemorgen week 13!

 • Onemoredream

  Yaay inmiddels 13+2 tweede trimester yaaah

 • Steffi2

  Vraagje: 2e bevalling makkelijker? Mijn eerste duurde na vliezen breken 2uurtjes....dit ook omdat ik bij de eerste een uur heb moeten persen want naderhand niet nodig bleek te zijn. Ik reed nl 5 uur per dag paard en toen ze dat hoorde knipte ze mij gelijk in😂 nu is zij alweer bijna 8 jaar. Gaat het dan nog makkelijker de 2e keer of zit er teveel tijd tussen?

 • MarJ1987

  Mijn eerste bevalling duurde 3,5 uur. De tweede 1,5 uur. De eerste keer 20 minuten geperst, de tweede keer nog geen 5 minuten. Meestal gaat het sneller maar ik durf geen garanties te geven, verschillende verloskundigen hadden hier ook andere meningen over. De een zei; ooh vast weer zo snel; een ander zei; nou het kan ook 6 uur duren hoor! In januari ga ik voor de 3e keer bevallen ben benieuwd hoe lang het dan duurt!

 • Onemoredream

  Er is denk ik weinig over te zeggen.
  Hier scheelde het een half uurtje ook omdat het persen van 33 min naar 3 minuten ging.
  Maar alles is verschillend

 • Steffi2
  En we zijn weer zwanger!!! Niet gepland en met 7 weken had ik al positie-kleding😂 uitslag NIPT was goed en het is een meisje.......😍
 • dorruske

  Week 13 volgende week dinsdag naar de verloskundige om het hartje te horen etc

 • Vosje86
  Gisteren via deze foto bekend gemaakt dat ik zwanger ben!
 • Arina434

  wat een super leuke foto!!

 • Amles

  Leuk!

 • saar33

  ik mag me ook melden in deze week 13 😍

 • Liess91

  Vandaag 13 weken en 5 dagen! Schiet al op! Gelukkig een positieve uitslag van de Nipt gehad 😊 nu lekker genieten!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van dinsdag, 15 januari 2019 tot en met maandag, 21 januari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50