Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1525)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Issy07
  Hallo dames. Vandaag precies 13 weken zwanger😍 Ook zo benieuwd wat het word. Zo spannend. En natuurlijk als alles maar gezond is🤗 hier onze Echo. Vind het heel lastig die nub theorie
 • Maan90
  Hey dames heb vraagje iemand bekend met de nub theorie ben onwijs nieuwsgierig geworden naar geslacht ik denk zelf jongen alleen wordt om me heen alle kanten heen geslingerd😯 help!
 • Baby02!

  Dit is over duidelijk een jongen :)

 • Maan90

  Jaa dat denk ik dus ook baby02! Alleen ben niet zo goed in aflezen bedankt voor reageren hihi

 • Mommy003
  Goeiemorgen week 13 (oke eigenlijk morgen pas :p)
 • ab1984

  Goedenavond! Hier nu ook 13 wkn. Grappig je hier ook te treffen.

 • jootje503
  Een mooie echo van ons 4e wondertje nu hoor ik telkens over een nub theorie .. bij de andere 3 nog nooit naar gevraagd maar nu oh zo nieuwsgierig Haha is hier op deze echo iets te zien van een nub ?? Groetjes
 • Voetbalmama
  13 weken over 3 dagen 14. 2de zwangerschap
 • Michelle91

  Hoi allemaal, morgen hebben we een afspraak om hartje te luisteren en ik ben dan 13+3. We hebben ondertussen 4 mooie echo's gehad (door 2 eerdere miskramen meer controle) en toch elke keer weer zo zenuwachtig als we naar de vk gaan. Herkent iemand dit? Groetjes Michelle

 • Lavie007

  Ja Ik! ik heb ook al zo'n 7 echo's gehad. Mag as donderdag weer en dat word nummer 8. Blijft zeker spannend of het hartje nog klopt. Maar de kans is nu heel klein hoor dat het misgaat. Het kan altijd nog wel maar we moeten wel proberen te genieten!

 • Prinnie

  Nog 2 daagjes en dan alweer naar week 14..wat gaat het snel zeg..

  Hier zwanger van de 2e..en had ook al vrij snel een buikje denk nu zeker al een maand en kan er nu echt niet meer om heen echt zwanger..had ik bij de 1e niet zo snel..
  Ben niet eens veel zwaarder eigenlijk en over mijn lichaam ook niet maar vooral mijn buik gelukkig..

  Beweging voel ik sinds afgelopen weekend elke dag..
  Nogmaals is de 2e dus kan daar mee te maken hebben...

  Wil enorm graag weten wat het word..gezondheid meest belangrijke maar dat ziet er telkens zo goed uit..dat ik mij daar eigenlijk gek genoeg totaal geen zorgen over maak..
  Geeft ook rust...

  Veel plezier allemaal en txten kan altijd

 • joelia

  hee allemaal!

  ik lees allemaal berichten van mensen die het kindje al voelen! is dat normaal?
  dit is mijn eerste zwangerschap dus ik heb geen idee waar ik op moet letten.. denk niet dat ik al wat gevoeld heb.
  hebben jullie al eerder kindjes gekregen?
  Ik ben benieuwd!! Hopelijk mag ik ook snel "iets" voelen. Voel me vooral misselijk!

 • Surprise04

  Bij de 1e zwangerschap voel je je baby meestal tussen de 16 en 20 weken voor het eerst (gemiddeld). Bij volgende zwangerschappen vaak eerder. Ik ben nu bijna 13 weken zwanger van de 4e en kan niet wachten tot ik t voel 😂

 • Fempi

  Hey joelia,
  Voor mij is het ook mijn eerste zwangerschap en ik voel ook nog niks, (morgen 14 weken). Woensdag nog een echo gehad en het kindje bewoog heel goed, maar ik voel niks.
  Gewoon nog even wachten

 • Kim Stehouwer

  Hallo allemaal ik ben nieuwe hier zit nu in me 13 wk van me zwangerschap


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van vrijdag 16 februari 2018 tot en met donderdag 22 februari 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen