Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1828)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • O-O

  Wie zou mij kunnen vertellen wie ik moet benaderen voor evt die besloten groep op fb?

 • Anoukx

  Voelen jullie je ook wat beter? Misselijkheid begint gelukkig nu echt wat af te nemen.

 • droomboom

  Nou ik helaas niet. Heb juist de eerste 12 weken nergens last van gehad. Nu begin ik juist extreem moe te worden en soms zelfs misselijk. Ik heb dus lekker het tegenover gestelde volgens mij
  Maar voor de rest mag ik niet klagen.

 • dobby13

  maandag hadden we een echo. voetjes,handjes, ruggegraat,hartje gezien echt al een klein mensje! Nu 5 weken afwachten tot de volgende

 • Littlesunny

  Vandaag alweer 13weken! Aftellen tot donderdag voor de geslachtsbepaling 😍

 • droomboom

  Oh dat is ook vroeg zeg. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten, maar ik 'mag' pas bij 16 weken

 • Littlesunny

  Jaa is het ook. Ene kant ook wel weer bang dat ze hierdoor het geslacht verkeerd ziet, maar heb goede verhalen over haar gehoord. Dus we zullen zien.

 • droomboom

  Mag ik vragen waar dat is?

 • Littlesunny

  Oh ja dat is iets te ver. Er zijn meer in Nederland die vanaf 13 weken doen maar weet de namen niet. “Dokter papa” weet ik toevallig wel maar geen idee waar die zit

 • Littlesunny

  In Groningen

 • Droomboom

  Pfff... nou dat is 3uur rijden voor mij. Haha

 • droomboom

  Jeej..vandaag aangekomen in week 13!
  Het begint steeds meer te kriebelen om al leuke dingetjes te kopen: kleding, kinderwagen allemaal zo leuk

 • Vanderwoodsen

  Herkenbaar :)
  Vandaag op werk verteld over mijn zwangerschap. Iedereen reageerde zo blij, het wordt steeds ‘echter’.

 • droomboom

  Echt he? Ik heb het vorige week (12 weken) tegen mijn manager en directeur gezegd. Vandaag tijdens het teamoverleg aan alle collega's vertellen met een kleine traktatie
  Zo leuk dat iedereen positief reageert. Ik zag er best wel tegenop om het aan mijn leidinggevenden te vertellen, maar dat bleek nergens voor nodig te zijn

 • Wijzijnindewolken

  Herkent één van jullie deze klachten.. sinds afgelopen weekend (13/1 & 14/1), heb ik enorme hoofdpijn. En heel veel spierpijn in mijn nek, schouders en onderrug. Mijn nek zit op slot en draaien doet veel pijn. Mijn onderrug voelt heel beurs en mijn schouders zitten net als mijn nek op slot. Maar het allerergste is de hoofdpijn.. Ik kan niet meer slapen en moet iedere ochtend wel 2x 500mg paracetamol nemen, want anders kom ik de dag niet door. Het voelt alsof mijn hoofd tussen een enorme bankschroef zit, die steeds strakker aangedraaid wordt. Het bonkt enorm hard voor mijn gevoel en de nachten en het opstaan zijn hierdoor een nachtmerrie. Ik bel zo mijn verloskundige, maar vroeg mij af of iemand deze klachten herkent. Ik heb geen koorts.

 • Vanderwoodsen

  Oh wat naar zeg. Ik heb het zelf niet. Ik heb wel gelezen en gehoord over nare hoofdpijnen tijdens de zwangerschap. Maar als het je echt dagelijks belemmert in je functioneren vind ik het een goede stap dat je naar je vk bent gegaan. Sterkte en ik hoop dat er snel een oplossing is!

 • Twobeebs

  Ik herken het niet maar ik zou zeker naar de huisarts gaan! Ik denk dat dat een betere optie is dan een verloskundige. Een huisarts kijkt verder dan alleen je zwangerschap en een verloskundige zal het eerder zoeken in zwangerschapskwaaltjes denk ik. Succes

 • Wijzijnindewolken

  Ik heb net de verloskundige gebeld en zij gaan nu even overleggen. De paracetamol die ik net heb ingenomen, heb ik helaas alweer uitgespuugd. Mijn verloskundigenpraktijk is gelukkig wel heel serieus en ze maken zich ook echt zorgen! Mochten zij zeggen: we verwijzen je door naar de HA, ga ik dat gelijk doen. Anders doe ik het evengoed.. Dit is namelijk niet haalbaar meer.. Ik beval 10x liever.. Dank voor je zorgen!

 • droomboom

  Pff meid, hoop voor je dat het snel beter gaat!

 • Suziesusie

  Hebben jullie ook totaal geen kwaaltjes meer?
  Soms lijkt het wel alsof ik niet meer zwanger ben , volgende week op 14wk mn termijn echo.Hopelijk kunnen ze dan misschien al zien wat het word.

 • Vanderwoodsen

  Ik heb ook een stuk minder kwaaltjes dan een paar weken geleden. Borsten doen minder pijn, minder vaak plassen, niet meer misselijk. Denkt dat het gewoon steeds wisselt. Zie je wel al iets aan je buikje?
  Ik zit te wachten op de uitslag van de Nipt, vandaag 10 werkdagen en nog geen uitslag. Wachten is stom!
  Alvast succes met je echo! :)

 • Twobeebs

  Wel laat trouwens je termijnecho! De verloskundige zei tegen mij dat hoe dichter je bij de 10 weken zit hoe beter.
  Ik heb namelijk afgelopen vrijdag bloedverlies gehad met 12+4. Gelijk een echo gekregen waarbij de beeb ook is opgemeten. Ineens liep ik 5 dagen voor op de termijnecho. Nu heb ik bij de verloskundige gevraagd wat we gaan doen met die datum. In principe passen ze de datum niet meer aan omdat ik al ruim voorbij de 10 weken ben. Nu is het wel zo dat het lastig was om de kleine op te meten bij de termijnecho. Morgen krijgen we nog een echo en kijken we of het nu wel overeenkomt met de gyn

 • Twobeebs

  Hier precies hetzelfde!

 • Suziesusie

  De termijnecho is vastgezet toen ik mn eerste echo had op 9weken.Toen stond ie net 2dgn buiten het termijn dat die gedaan moest worden.
  Ik heb op 11weken een echo gehad omdat ik bloedverlies had en liep toen 3 dgn voor.Dus nu is de echo echt pas laat en ze zijn hier heel moeilijk daarin.
  Dus ik laat het wel staan en ik zie het volgende week wel.

 • Mama Beer

  Jammer Babybytes is babybytes niet meer zoals vroeger.. Het is hier zo stil geworden in de weken.. Erg jammer... Alles gaat blijkbaar via facebook tegenwoordig..

  Met mij gaat het goed en ik hoop met de baby ook... eind januari weer controle vk.

 • Suziesusie

  Veel is fb inderdaad maar vind ikzelf makkelijker bijhouden😁

 • Littlesunny

  Ik zit nu in week 12 maar zag je berichtje hier. Toen ik zwanger was van de oudste hadden we echt een gezellig clubje en kon ik na een dag soms 3 pagina`s terug lezen😅🙈 nu gaat het inderdaad via Facebook maar die groepen mogen vaak niet te groot

 • Happychan

  Mee eens ik zou het ook echt leuk vinden om gewoon lekker te kunnen praten over zwangerschap enz

 • mesan

  Ik zit in 14 weken en kijk wel af en toe. Smokkel je toch gewoon een weekje naar voren

 • Mama Beer

  Aangekomen bij 13 weken vandaag en ik voel me beroerd. Ben 1 kilo afgevallen en ik eet super slecht.. al dik een week kiespijn en de tandarts zei dat er een ontsteking zit dus heb gore pillen meegekregen voor die ontsteking.. Daarna zien of de pijn weg gaat of toch trekken..
  Zit allemaal niet mee.. Voor de rest gaat het hier wel prima.. Mijn leggings zitten al te strak en heb al een flinke buik nu.. Moet er snachts nog vaak uit om te plassen... en last van verstopte darmen ofzoiets..

  Hoop dat het na deze week beter gaat..


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van donderdag 26 juli 2018 tot en met woensdag 1 augustus 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen

4 leden zijn nu online
Lid worden