13 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 
Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1461)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Kaya2005

  Week 13!!!!Vanavond naar verloskundige en hopelijk hartje horen...Buik groeit nu wel aardig

 • MaMa_2014!
  Hallo week 13
  Sinds vandaag weet iedereen het. Fam en beste vrienden weten het al even maar nu de rest incl wer. Dus vanaf morgen de bolle buiken show .

  Hoe groeien jullie buikjes?
 • Gekkie86
  Hier ook genieten van kleine bolletje.
 • gekkie86

  De Nipt was goed

 • wendy s-pret

  ook ik zit in week 13. wat zijn de weken snel gegaan. zeker omdat ik pas 3 weken weet dat ik zwanger ben. wordt ons 3de kindje. was niet gepland en we waren erg geschrokken. nu schrik laten weg varen en gaan proberen te genieten.

 • Gekkie86

  Jippie week 13 😍. Gisteren nog een super mooie echo gehad. Vandaag voor het eerst echt shoppen. Mn baarmoeder komt al ter hoogte van knoop spijkerbroek, en buikje begint dus echt zichtbaar te worden. Dus ga voor het eerst positiekleding zoeken en aanschaffen. Voel me een gelukkig mens.

 • Xkelly

  Bij de h&m is 60% korting

 • Gekkie86

  Heb in Duitsland bij h&M een lange en korte broek gekocht. Plus een leuk zwart shirtje met beetje kant. En bij c&a Duitsland ook 2 hele mooie broeken gekocht. Moet alleen nog wat langere t-shirts hebben. En zoek een spijkerrok en moet nog nieuwe bh's hebben.

 • Petrake 91

  Hihi ik heb ook al zwangerschap broeken gekocht en aangedaan

 • Rash

  Je zou denken dat het met 13 weken minder zou worden. Ik voel mij zieker dan ooit! Ben ook al 2 weken stront verkouden. Alles zit pot dicht...

 • Xkelly

  Herkenbaar. Ik ben nog steeds zo misselijk ):

 • Xkelly

  Zo week 13 alweer. Nooit gedacht dat het zo vlug ging. Wel nog heel moe, smorgens standaard overgeven en ik begin nu een buikje te krijgen. Eerst was het af en toe een darmenbuik als ik niet naar de wc kon. Voor mij mag het gauw 1 juli zijn dan heb ik een pretecho en krijg ik ook te horen of ik een zoon of een dochter krijg. Spannend. Ik wens jullie een mooie week

 • Bolliebol
  Hallo allemaal ik mag me morgen ook bij week 13aansluiten maar vroeg me af of jullie mischien een nub zien bij deze echo?
 • Tweety24

  Het leed dat de vaatwasser heet: als ik dingen in de vaatwasser moet zetten en er staat al iets in dan moet ik direct kokhalzen en overgeven door de geur van de vaatwasser. Echt verschrikkelijk.
  Iemand anders hier ook last van?

 • Wachtend

  Schijfje Citroen meewassen... het schijnt dat de geur van citrus goed helpt.. nog nooit uitgeprobeerd hoor 😇 En je hebt ook van die luchtverdrissers voor in de machine

 • Rash

  Oohh ja zeker!!! Zelfs na het wassen, trek ik de vaatwasser open en loop ik meteen de keuken uit! Nou ja heb een openkeuken dus loop de woonkamer uit! Vreselijk!

 • Tweety24

  Haha dus niet de enige met dat rare trekje


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van maandag 25 december 2017 tot en met zondag 31 december 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

2 leden zijn nu online
Lid worden