Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1168)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Delilah3

  Hoi allemaal, Ik ben nieuw hier dus zal me even voorstellen.
  Ik ben Melanie en moeder van 2 prachtige dochters. Op dit moment 13,3weken zwanger van een Jongetje 😍 hier konde we vanaf 13 weken geslachtsbepaling laten doen en het was overduidelijk te zien erg leuk! Zijn er nog meer mama's hier die al een geslacht bepalende echo hebben gehad?

 • Mama-M-aug2017

  Zo laatste dag week 13. Deze week is echt omgevlogen. Mooie echo gehad, naar de negenmaandenbeurs geweest, en straks naar prenatal om de doos op te halen. Allemaal leuke dingen dus.

 • mamavanji

  Leuk! Hoe was de beurs?

 • jks

  Hallo allemaal ik ben zwanger van nr 3 en dit wordt mijn 4e kindje (mijn oudste heb ik aangenomen). Zien jullie al iets van een nub? Zelf twijfel ik enorm liefs

 • Baby02!

  Ja zeker. Dit is een meisje:)

 • jks

  Ja wil het heel graag weten. Wat op mijn echo maakt het een meisje dan? Die witte streep boven in ofzo?

 • Lieke8787

  Ik zou ook een meisje denken☺️ Willen jullie het weten of blijft het een verrassing? Ben benieuwd of het klopt

 • cbakx

  ik denk een meisje.. ben wel benieuwd of het klopt als jullie het weten

 • Baby02!

  Met hoe veel weken is deze echo gemaakt

 • jks

  12.4

 • _MJ_

  een meisje omdat het streepje wat je ziet evenwijdig aan de ruggegraat loopt!

 • Nienkedeg

  Mijn college is met 14 weken bij een gynaecoloog (of VK, weet ik niet meer zeker) geweest die gespecialiseerd is in de nub theorie en zij was er van overtuigd dat ze een meisje zou krijgen. Bij de 20 wkn echo bleek het een jongen te zijn.. Verheug je dus niet teveel op wat er op basis van de nub wordt voorspeld..

 • Samm06

  Vandaag aangekomen in week 13. Weken lijken nu wel wat sneller voorbij te gaan! Gelukkig nu meer dan een week misselijk en spuugvrij. En me buikje begint eindelijk wat zichtbaarder te worden 😁 Over een weekje mogen we weer langs de verloskundige voor controle. Kijk er nu al naar uit! 💕

 • Mama van Mila en Jelle

  Wat fijn dat het beter gaat met de misselijkheid en overgeven! Ik heb deze zwangerschap echt geluk daarmee dat ik weinig heb gespuugd.

 • Samm06

  Jaa daar ben ik heel blij mee! Best zwaar als je gelijk bij je 1e aankomende ukkie zo ziek bent. Donderochtend nog wel gespuugd maar dat kwam volgens mij door een slechte eet combi op de vroege morgen want daarna voelde ik me weer top. Ook fijn voor jou dat je nu niet zoveel last hebt!

 • mama van Mila en Jelle

  Ja ben er heel blij mee. Deze keer wel misselijk geweest, maar meer een rotgevoel en met een crackertje ging het wel. Heb geloof ik een keer of 4 overgegeven.

  Bij mijn eerste 23 weken heel de dag door boven de pot gehangen en bij de 2e 16 weken.

 • Wennepenn

  Hee ladies!! Ik ben inmiddels bijna 14 weken. Deze echo is gemaakt bij 13 weken. Ik zie een klein puntje/stipje. Is dit de NUB? Iemand een idee..? Is het al te zien? In week 16 geslachtsbepaling.. Ben zoooo benieuwd!! Thanks!!

 • Mama van Mila en Jelle

  ik twijfel of wat ik zie de NUB zou zijn.

  Vriendin had bij 14 weken een meisjes nub, maar werd echt een knul. Er werd toen ook gezegd dat de nub stand nog kan veranderen. Ze had bij 16 weken de geslachtsecho waar duidelijk een knul op te zien was.

  Wij willen het deze keer niet weten, dus ik zei al dat ik geen nub wilde zien. Echoscopiste zei toen, daar doe ik ook niet aan. Kan zo ook wel gokken en 50% kans dat ik het goed heb. Snap wel je nieuwsgierigheid. Ik wilde het bij de eerste 2 ook erg graag weten haha.

 • Wennepenn

  Ja, daarom. Bij mij doen ze er ook niet aan. Vanaf 16 weken doen ze er uitspraken over.. Toch wel heel nieuwsgierig. Bedankt voor je antwoord.

 • Baby02!

  Vanaf 13 weken word het geslacht gevormd. Ik zie geen nub op de echo

 • Mama van Mila en Jelle

  Vanavond controle gehad bij de verloskundige. Stagiaire ging mijn buik voelen en stond verbaasd en zei dat ze de bovenkant al bijna bij mijn navel voelde. Dus gecontroleerd door de verloskundige en die zei heel enthousiast, zo jij groeit goed! Baarmoeder komt dus idd al zo hoog. Waarschijnlijk omdat het mijn derde is. Verder waren de bloeduitslagen en mijn bloeddruk ook allemaal goed. Ze raad wel aan een afspraak te maken bij fysio omdat ik nu al veel pijn in mijn bekken heb. En wat is dat hartje horen toch een mooi geluid

 • Duurtlang

  Mijn tweede kindje en ze voelde afgelopen vrijdag ook mijn baarmoeder een stukje onder m'n navel. Ik had het zelf ook veel lager verwacht nog! 't verklaarde wel mijn bolletje 😅

  Maar t kan verder geen kwaad toch als je baarmoeder eerder hoger zit?

  K ben wel nieuwschierig hoe jij de overgang van 1 naar 2 kindjes vond? Maak me er af en toe best druk om qua aandacht verdelen en zelfs stiekem een beetje of je wel dezelfde liefde kan voelen voor een tweede (maar dat heb k eigenlijk nog niet eerder hardop uitgesproken) Zou t fijn vinden om wat anonieme eerlijke ervaringen te horen :)


  Liefs

 • mama van Mila en Jelle

  Ik had een heel verhaal getypt en weg.... ik probeer het vanavond nog een keer haha

  Jelle is net wakker geworden.

 • Duurtlang

  Ah balen! kan gebeuren! Kindjes gaan altijd voor! ;)

  Ik wacht het wel af! (Heb nog wel even de tijd, haha)

  😘

 • mama van Mila en Jelle

  Hoi nou poging 2 :-)

  Ik vond de overgang van 1 naar 2 kindjes op zich best meevallen en tegelijk erg zwaar. Nu moet ik zeggen dat het met de eerste al pittig is met een licht verstandelijke beperking en uitgestelde diagnose van autisme.

  Wat betreft het meevallen vond ik de aandacht verdelen. De baby gaat voor op de eerste signalen van honger / vieze luier etc. Dan moest ze of even wachten of ze mocht meehelpen. Ik liet haar zelf kiezen. Met helpen was het dan bijv. luiertje weggooien in de prullenbak. Als Jelle sliep , dan ging ik met Mila iets leuks doen. bijv. spelletje memorie. In het weekend bemoeide vooral papa zich met Jelle en nam ik uitgebreid de tijd voor Mila. Zo ben ik toen Jelle 4 weken oud was, een dagje naar de dierentuin geweest met Mila. Die 1 op 1 aandacht krijgt ze nog steeds regelmatig, dan gaat ze bijvoorbeeld even naar de speeltuin met papa en blijf ik thuis als het dutjestijd voor Jelle is. Of ik ben degene die wat met haar gaat doen.

  Wat betreft dat het zwaar was. Mila heeft een half jaar lang niet kunnen accepteren dat ze een broertje gekregen had. We wisten van te voren dat we een jongen zouden krijgen en ze was in de zwangerschap al boos. Ze wilde een zusje. Al denk ik dat het uiteindelijk met haar reacties niet uit gemaakt had. Ik kan haar niet alleen laten met haar broertje. Ze heeft geprobeerd met een speelgoed mes van haar keukengerei zijn ogen uit te steken. Dus nu nog steeds als Jelle in de box is etc en ik moet naar het toilet moet ik haar meenemen. Als ik kook , zit ze verplicht naast me op een stoel. Ik heb een keer gehad dat ik even een speentje moest brengen naar Jelle en dat ik terugkwam dat ze haar hand op het gasfornuis legde ( de enige pit die uit stond, gelukkig!) Nu weet ik dat wij niet een geheel normale gezinssituatie hebben omdat ze toch een zorgenkindje is. Nu hij 14 maanden is gaat het wel beter, Jelle vindt Mila namelijk helemaal geweldig en hij giert het uit als ze weer eens uitslooft. Vlak voor ik wist dat ik zwanger ben van de derde, begon ze weer over een zusje. Wat ook pittig was , was dat heen en weer gesleep naar school. Een uur heen lopen en een uur terug en dan 's middags nog een keer. Dat kwam niet goed uit met Jelle zijn ritme en dan kon hij best wel slag zijn. Ze zat toen op speciaal basisonderwijs en nu sinds januari op een zmlk school. Een stapje lager nog weer en het gaat gelukkig beter nu met haar en ook met haar gedrag! Jelle is een heel vrolijk, gevoelig, gezellig mannetje en ontwikkelt zich goed. Ik merk ook dat hij echt probeert contact te krijgen met haar, maar ze is nog steeds wat afwijzend. We hebben voor een derde ook afgewogen dat we hopen dat hij nog een broertje of zusje krijgt waar hij later veel aan gaat hebben. Dat weet je tevoren nooit natuurlijk of het onderling klikt en met de praktische dingen zoals het niet alleen kunnen laten denk ik , of ik dat er met 1 of met 2 heb, die ik in veiligheid moet stellen. Dat komt dan ook wel weer goed.


  Met de liefde komt het zeker weten wel goed! Ik hou evenveel van ze alleen de band die ik met beide heb is anders, maar zeker niet minder! Met de een heb ik veel zorgen en is het vechten om haar op de juiste plek te krijgen waardoor ze zichzelf veilig voelt en kan ontplooien en met de ander is het vooral genieten en gaat het min of meer vanzelf tot nu toe. Moet nog maar afwachten hoe dat straks in de peuterpubertijd gaat

 • Duurtlang

  Wauw, wat een mooi en heftig verhaal tegelijk! En wat ontzettend knap dat je er op deze manier mee om kunt gaan. Klinkt heel erg pittig!! Wat ook maar weer verklaard dat je omtrent kinderen niets kan plannen of van te voren kunt inschatten...

  Wat fijn dat jullie samen zo stabiel zijn om zo goed met deze situaties om te kunnen gaan!

  Mijn dochtertje (3jaar) wilt ook heel graag een zusje.. ik probeer haar voor te bereiden dat het ook een broertje kan zijn en dat jongetjes ook erg lief zijn.. Maar ze heeft een duidelijke voorkeur. Ben ontzettend benieuwd of ze haar wens krijgt en tegelijk hoe het straks gaat zijn als het allemaal opeens echt voor haar is.. En geen verhaaltje meer...

  K probeer me/ons/haar er zo goed mogelijk op voor te bereiden door te lezen en te vragen aan ervaren moeders zoals jij. Maar net wat ik eigenlijk uit jouw verhaal opmaak.. Het is gewoon afwachten hoe het gaat lopen en hoe 't gezin zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie straks. Heel spannend in ieder geval!

  Ook voor jullie is een 3e nu extra spannend qua hoe Mila gaat reageren op alles natuurlijk, ben heel benieuwd ook! Heel erg goed en knap dat dat jullie nu niet heeft tegengehouden in de wens van een derde :)

  Succes met de zwangerschap! Lijkt me ook extra pittig met al 2 Kids rondlopen! Ga zo door supermama! 🖒❤

 • Mama van Mila en Jelle

  lief berichtje van je!

  Het zal na de geboorte vast allemaal even wennen en schakelen zijn, maar het komt echt wel goed.

  Weet niet of jullie het geslacht van te voren wel willen weten? Mila heeft na de geboorte van oma een jongenspop gekregen. ( ergens online besteld). Nu is Mila niet van de poppen, maar wie weet is dat nog een idee als eventuele voorbereiding als het een jongen blijkt te worden?

 • Duurtlang

  Dat is een hele goede tip! We hebben over 2 weken een echo om te kijken wat het geslacht is :)

  Heel benieuwd! Hopelijk kan ze alsnog aan het idee wennen voor die tijd mocht het een jongetje zijn.. K heb laatst YouTube filmpjes gekeken dat ouders de oudere kinderen vertellen of het een broertje of zusje gaat worden... En onze meiden zijn duidelijk niet de enige met een voorkeur! ;)

 • Duurtlang

  Happy valentine meiden!!! Moe zwak misselijk of niet.. Deze Valentijnsdag kloppen er 2 hartjes in jou!!! ❤😍

 • manderijntje

  hihi ik werd vanochtend wakker en er was iets anders aan mij maar ik was er nog niet achter wat.
  Dus ik loop naar beneden naar mijn man die echt met grootte ogen zit te staren.
  Dus ik vraag hem wat er is, zecht hij kijk een naar je borsten.
  In een nacht zijn ze gegroeid van een cup a naar een cup c haha hoe dan.
  Gelukkig doen ze niet zeer.
  Dit zijn de leuke zwangerschaps symptomen

 • Duurtlang

  Haha! Jeej! Ik had al een cup D maar bij mij staan ze ook strak gespannen! Manlief vind het helemaal niet erg! Alleen doen ze bij mij wel erg zeer... dus veel plezier heeft hij er tot nu toe niet aan :p hihi

  Het lijkt ook wel of ze de ene dag groter zijn dan de andere dag.. Maar dat is met mijn buik eigenlijk ook zo 😅

 • Mama van Mila en Jelle

  Ik ben in mijn vorige zwangerschap van een D naar een E gegaan. Ze zijn na de bevalling ook niet meer geslonken... en nu heb ik net 2 weken een F cup en die wordt ook al bijna te klein

  Mijn vriend vindt het ook geweldig! Ik vind ze en te groot worden en die groeipijnen mogen ook wel stoppen nu.

 • Duurtlang

  Herkenbaar hoor... ik ben bij de vorige van C naar E gegaan.. en na de borstvoeding op D blijven "hangen" (leuk woordgrapje! Gelukkig valt t wel mee hoor haha😂)

  Nu ben ik toch wel weer een DD/ E denk k.. Maar bh's kopen heeft zo weinig zin.. over een maand kan het weer anders zijn hé?!

 • MelMoessie

  Doeeiii in 1 nacht

 • MelMoessie

  Vandaag en gister buikkrampjes. ( voelt alsof ik ongesteld nmoet worden)

  Verder ben ik minder misselijk en overdag wat meer energie en waar ik nog blijer mee ben is dat ik nu al 2 dagen bijna een hele nacht doorslaap! (3x 5 min wakker om te plassen)Dat is echt weken geleden dat ik dat kon normaal was ik 3/4 uur wakker in een nacht


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van maandag 28 augustus 2017 tot en met zondag 3 september 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

3 leden zijn nu online
Lid worden