Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1091)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Laurien

  Supermooie echo gehad! Nu kan ik echt gaan genieten. Wij willen niet weten of we een zoontje of dochter krijgen, dus geen geslachtsbepaling hier :) Morgen alweer 14 weken!

 • Lewi

  Heel mooi die foto! Het geslacht wel of niet willen weten heeft beiden zijn charmes. Ik ben nogal kleding koopfreak dus vandaar dat ik het heel graag wilde weten. Daarnaast is het ook makkelijker mijn kleine meid voor te bereiden. Het wordt dit keer een jongetje!! Ben nu al verliefd

 • Laurien

  O super! Proficiat! Een meisje en een jongen, prachtig!

  Bij m'n oudste wisten we dat het een meisje ging worden omdat m'n man het zo graag wou en hij wel en ik niet vond ik lastig. De voorbereidingen verliepen toen idd heel vlot. M'n zoontje was een verrassing... want toen kreeg ik mijn zin

  En voor ons derde (en laatste ) kindje willen we het opnieuw niet weten. We vonden het fijn en zeker nu maakt het ons niets uit. We hebben jongens- en meisjesspullen dus heel veel shoppen zit er toch niet in Alleen voor de naam, hé. Dat is altijd dubbel werk, hahaha!

 • Baby02!

  Mijn dochter is ook 2.5 zij heeft geen besef wat een broertje of zusje inhoud

  Wel weet ze dat er een baby komt. Genoeg meisjes kleding en als het een jongen is kraambezoek neemt toch van alles mee. En tegenwoordig kan he alles oine bestellen de kleertjes en de volgende dag al geleverd. Dus het geslacht wel weten ivm kleertjes dachten wij niet aan😊👍

 • Baby02!

  Mooie echo. Ik ben voor de tweede keer zwanger. De eerste keer wisten we wel wat het werd en nu besloten om het niet te weten. Zo heb ik het beide keren mee gemaakt. En het lijkt me zo onwijs mooie intense verassing om het mee te maken 💖

 • PM

  Vorige week maandag nekplooimeting gehad. Zag er allemaal goed uit maar nog geen officiële uitslag.

  Ik zag net een foto voorbij komen met de vraag over de NUB. Ik heb er echt totaal geen verstand van maar vroeg me af of jullie iets zien op mijn echo's? (Geen verstand van dus of er überhaupt een NUB opstaat??? Hihi)

  Bij nr 1 en 2 wisten we niet wat t werd. Ik wil t nu wel weten maar manlief absoluut niet en is ook niet om te praten...

 • moederenbaby

  Mijn combinatie test is trouwens goed. Gisteren per post de uitslag al gekregen. Pak van mijn hart pfffffffffff.

 • Lewi

  Gelukkig! Heb je uiteindelijk toch niet meer zo lang hoeven te wachten. Nu genieten!

 • moederenbaby

  dankje.

 • moederenbaby

  Vandaag begint mijn week 13.

 • MH1991

  Hoi allen! Ik heb een echo van 13 weken en 2 dagen. Is de nub theorie dan nog mogelijk? Zoja, wie wil een gokje wagen? Wat denken jullie?

 • Vikingmamma

  ik zou zeggen dat het beentje ervoor zit? zodat je dat uitsteekseltje niet kan zien. Heb je een wens voor jongen/meisje?

 • Vikingmamma

  ik zou zeggen dat het beentje ervoor zit? zodat je dat uitsteekseltje niet kan zien. Heb je een wens voor jongen/meisje?

 • i87RL

  Inmiddels al weer 13+1 gelukkig eindelijk weer een beetje energie. Nog een buikgriep overheen gehad. En toen ik gisteravond op bed leg en m'n hand rustig op m'n onderbuik had liggen voelde ik kleine gup toch echt. Al een paar keer het vermoeden gehad maar nu was het overduidelijk.
  Helemaal happy en super geslapen!

 • Vikingmamma

  aaah wat fijn!

  Ik voel nog helemaal niks!

 • Laurien

  O, wat fijn! Ik voel soms en heel vaag wat, maar ik ben toch niet heel zeker of het m'n baby'tje is.

 • Robin120910

  Over 14 dagen de geslachtbepaling 😍😍

  Kan niet wachten

 • Lewi

  Ik kan ook niet wachten.. ik heb de mijne maandag.

 • Laurien

  En? Konden ze wat zien Lewi?

 • Vikingmamma

  Jeej! Hallo week 13! Naar de 9 maanden beurs..ik denk nie dat ik mijn man meekrijg daarnaar toe:) Vorige week het nieuws aan mijn teamleidster verteld, en de week daarvoor al aan mijn collega's, ging supergoed. Ook al weet ik dat er meer druk op het team komt door mijn zwangerschap. Mijn zwangerschapsverlof is al geregeld. Hoe is t bij jullie gegaan?

 • Poly

  Mijn man die wilt het graag allemaal zien 😂. Ik lever morgen mijn verzoek in voor het verlof.

 • Linnie1986

  Wanneer gaan jullie naar de 9 maanden beurs? Ik ga de vrijdags met mn schoonzus super veel zin in hihi

 • Poly

  Yesss week 13. Ik mag het nu van de daken afschreeuwen. Volgende maand lekker met mijn man naar de 9 maanden beurs ben enorm benieuwd. Nu hoef ik mijn buikje niet meer te verbergen op mijn werk vanaf vandaag mag iedereen het weten. Gister een echo gehad en was super mooi om te zien hoe goed de kleine is gegroeid.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van woensdag 26 juli 2017 tot en met dinsdag 1 augustus 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

3 leden zijn nu online
Lid worden