Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2645)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Yvonne888

  Hello week 13

 • Anne2309

  Vandaag 13 weken en 1 dag, en kan nog steeds niet genieten 😔 gister de hele dag bonzende hoofdpijn gehad, ging maar niet over, iedere ochtend moet ik nog steeds overgeven en voel lamlendig, werkdagen gaan heel moeizaam en super langzaam voorbij. Ben zo bang dat het zo blijft, Mn vk zei dat t met 12 weken wel minder moest worden, merk er niks van. Normaal ben ik nooit ziek en ga altijd door, maar heb nu echt wel even een down moment.
  Gelukkig was onze 11 weken echo goed en spartelde de kleine lekker in mijn buik. Daar doen we het maar voor :)

 • littlefreckle

  Yay tweede trimester :-).
  28 maart poging tot geslachtsbepaling.
  Nipt was helemaal goed.
  Ben wel ongeduldig, wil de kleine eigenlijk wel weer eventjes zien <3

 • xmjfvx

  Toppie!! Moest je lang wachten op de nipt? Hier vorige week maandag bloed laten prikken maar ben zo benieuwd. 😥 hier 27 maart de officiële geslachtsbepaling maar meneer liet afgelopen zaterdag met net 12 weken al zijn geslacht zien😱

 • Yvonne888

  Super cute
  Gefeliciteerd

  Vraag je een echo voor geslachtsbepaling zelf aan of wordt het voorgesteld?
  Mijn laatste echo was de termijnecho.

 • xmjfvx

  Thnx! Dit heb ik zelf geregeld met een pretecho bureau... bij vk ook laatste echo termijnecho

 • littlefreckle

  Ik had 'm serieus al binnen 4 werkdagen, echt heel snel.
  Oh haha wat grappig! Ben zelf ook benieuwd wat 't gaat worden.

 • xmjfvx

  Wat snel!! En naar welk ziekenhuis is jou bloed gestuurd? Mijne emc Rotterdam

 • littlefreckle

  Mijne naar Amsterdam. Maar was inderdaad echt snel..had ook met nevenbevindingen.

 • Mom2be-van-2e

  Aangekomen in week 13. Voel me gelukkig iets beter maar blijf Zofran en Nexium gebruiken. Anders hang ik boven op de wc...

 • littlefreckle

  Bij mij is de misselijkheid ook nog steeds niet over, maar ik braak gelukkig niet meer.

 • Drupje
  Woensdag de "termijn" echo gehad. Had nog nagevraagd aan de verloskundige of 12w5d niet te laat was, omdat ze dat tegen me hadden verteld van het echocentrum. Volgens vk was alles goed. Kon gewoon... Maar bij binnenkomst echo zei de echoscopiste dat het toch echt te laat was om een precieze termijn vast te stellen. Dus nu heeft ze de uitgerekende datum van mijn eerste echo van 8w5d aangehouden. Mijn man en 2 zoontjes mochten er wel bij zijn en hebben dus ook de baby zien bewegen. Heel leuk voor de jongens! Vandaag dus aangekomen in week 13 😁
 • miraclemama

  joehoe, morgen ook weer 13 weken.
  Vandaag hebben we de 12 weken echo gehad en alles zag er prima uit.
  Ik had al het gevoel dat ik af en toe iets voelde bewegen in mijn buik, maar ik dacht dat het nog te vroeg was. Echter toen ik bij de gyn was en de pruts zo zag bewegen en tegelijkertijd iets voelde bleek ik toch gelijk te hebben. Ik ben zo blij dat de eerste twaalf weken voorbij zijn...Ik voel me minder ziek en ben ontzettend blij dat ik terug aan het werk ben. Wat had ik dat gemist zeg! En zowiezo ook het gevoel dat de kans dat het misgaat nu echt wel heel klein is. Dus vanaf nu ga ik zoveel mogelijk genieten! Hopelijk jullie ook!

 • Trotsemami

  Morgen 13 weken, en de misselijkheid is er nog steeds. Ik lig al bijna 7 weken plat. Ik weet niet eens meer hoe het voelt om niet misselijk te zijn.
  Ik word er echt somber van en voel me een waardeloze moeder voor mijn andere 2 kinderen.
  Ik wil niet klagen, maar ik kan nu niet van de zwangerschap genieten.
  Ik Hoop dat het binnenkort echt over gaat.

  Een emotionele, verdrietige mama

 • miraclemama

  he trotse mami, hopelijk voel je je snel beter. Probeer wat minder hard voor jezelf te zijn. Ik ken je niet, maar ik denk niet dat je een waardeloze moeder bent voor je andere twee kinderen. Dit is even een periode dat wat minder kan. Maar waarschijnlijk ben je zo'n type dat al zoveel leuke dingen voor in de toekomst aan het plannen is dat deze 'mindere' maanden helemaal ingehaald zullen worden. Veel succes en kop op, het zal binnenkort hopelijk wel minderen!

 • Trotsemami

  Dank je wel voor je berichtje. Het gaat gelukkig al wat beter. De misselijkheid is er nog, maar niet zo erg.
  Je berichtje heeft me goed gedaan

 • Shirley30

  Jeaaaah ik ben 13 weken!!! Zo blij! Iedereen weet het ook!!! Nog even en dan heb ik weer een echo!!!!!! Geslachtsbepaling!!! Nog paar weekjes!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van vrijdag, 20 september 2019 tot en met donderdag, 26 september 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50