Volg ons overal!
Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je 14e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

Er is geen ontkennen meer aan, je buik wordt groter. Het goede nieuws is dat je voor jezelf kan gaan shoppen! Positiekleding zit lekker, maar kan ook modieus zijn. Bekijk een overzicht van de leukste webshops met positiekleding!


 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1237)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Charly123

  We krijgen een jongen!!

 • Charly123

  Vandaag precies 13 week. En ook straks als een geslachtsbepaling!
  Ben heeel benieuwd of dit dan wel klopt zo vroeg! Ben er een beetje bang voor dat we te vroeg komen. Maar ze zei zelf dat t kon..dus we zullen zien.

 • Mlein88

  Spannend! Bij ons kan het vanaf 14 weken maar ik ga voor de zekerheid bij 16 weken. Wel een hele duidelijke NUB bij de nekplooimeting dus eigenlijk weet ik al wel wat het is 😇

 • Babygeheim

  Morgen mag ik mij hier melden!!! Spannend

 • Mlein88

  Wat weten jullie het geslacht snel zeg!!! Is dat aan de hand van de NUB of konden ze het echt al zien?

 • Babyster

  Bij mij keken ze echt naar het geslacht niet alleen de NUB zegmaar.

 • Mlein88

  Super leuk en super snel! Ze heeft tijdens de nekplooimeting wel voor mij een hele duidelijke nub foto gemaakt, maar ze deed nog geen uitspraken over het geslacht 🙈

 • Mila10

  Denk dat we idd een pretecho met 16/17 weken gaan doen ben te nieuwsgierig 😂

 • Meijtje

  Ja :)

 • Meijtje

  Hb laten controleren, vorige zwangerschap was die ook al met 12 weken te laag, was ik ook zo extreem moe.

 • Meijtje

  Haha 😂 dan heb ik 2 hele simpele op de wereld gezet ;) dit is de eerste van de drie dat ik zo beroerd ben hihi

 • Sara2016

  Ik denk een meisje


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van maandag 25 september 2017 tot en met zondag 1 oktober 2017.Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50