Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2284)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Patje89

  Jeeejj 2de trimester bereikt! Nu nog duimen op een positieve nipt uitslag deze week!

 • BabyyMii

  Whoopp whoooppp !! Eindelijk 2de trimester aan gekomen wat voelt dat fijn zeg 😍😍🎉🎉

 • BabyyMii

  Whoopp whoooppp !! Eindelijk 2de trimester aan gekomen wat voelt dat fijn zeg 😍😍🎉🎉

 • Javallie
  Wij zijn nu echt helemaal in de wolken en weten ook al wat het word 😍 ik hou het nog even een week stil vanwege reveal party. Maar oh oh wat zijn wij enorm blij.
 • Palmboompje3

  Spannend en leuk. Maar die foto rechtsboven in zou ik dan even weghalen als ik jou was. Is namelijk duidelijk te zien wat t word 😉 tenminste voor mij. Weet niet in hoeverre hier mensen zijn die er goed in zijn. Maar zou zonde zijn als er bekende zijn die t dan nu al zien ;-) of is de party inmiddels geweest. Ben natuurlijk ook benieuwd of ik t wel goed heb. Maar dat weet ik bijna wel zeker hihi. Als t feestje nog komt dan nog heel veel plezier gewenst met de voorbereidingen en t feest zelf! Leuk!!

 • Crystaldream

  Eindelijk het 2e trimester aangebroken! Wat minder onzekerheid, hopelijk wat meer genieten nu. NIPT was tiptop in orde en we krijgen een meisje

 • ~mammie~

  Hallo 2e trimester 😍

  Wat gaat het snel allemaal! Ik voel mij goed op vermoeidheid na!
  En een huis vol zieke kinderen na 🤕😊
  De nipt was goed dus iedereen mag het nu weten! Wat een verbaasde maar wel positieve reacties, echt niemand had het nog verwacht 😂

 • DoubleVee

  Aaaah NIPT was oké!
  Dat hebben we toch al

 • Yvanhoo1982

  Halloooooo 2e trimester, daar zijn we dan allemaal!!!
  And I feeeeeel goood


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van woensdag, 27 maart 2019 tot en met woensdag, 3 april 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50