Naar de reacties

13 Weken zwanger

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98.Het is je veertiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

Je bent in het tweede trimester aangekomen! Als je last had van kwaaltjes, zullen deze nu waarschijnlijk afnemen. Je voelt je lekkerder en hebt meer energie.

Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn al aangelegd, het is al een compleet mensje! Hij zal nu sneller groeien dan ooit.

13-weken-zwanger-baby

Week 13 is ook de week waarin de meeste vrouwen aan de buitenwereld vertellen over hun zwangerschap, omdat de kans op een miskraam nu erg klein is geworden. Veel mensen hebben niet de behoefte om het verdriet van een miskraam te delen met anderen, terwijl er ook mensen zijn die het blijde nieuws al meteen na de positieve zwangerschapstest van de daken schreeuwen, en veel steun hebben aan vrienden of familie, mocht het mis gegaan zijn.
 

Het is verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan hij er rekening mee houden dat hij straks op zoek moet naar een vervanger. Ook kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet meer mag doen, of geen zwaar werk meer mag verrichten, waardoor het handig is als je werkgever passend werk voor jou vindt.

Bij veel beroepen ben je verplicht om je werkgever te melden dat je zwanger bent zodra je het weet. Het is verstandig om je zwangerschap al vroeg aan je werkgever te melden. Omdat je zwanger bent, heb je namelijk recht op aanpassingen in je werk, ter bescherming van jou en je kindje. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap. Dat is wettelijk verboden.

De bovenkant van je baarmoeder, ook wel Fundus genoemd, bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). Hij zal nu omhoog groeien en je zwangere buik wordt langzaamaan zichtbaar.
 

De verloskundige meet de afstand van de Fundus tot Symfyse en zal dit bijhouden op je controlekaart. Het staat aangeduid als FS, met daar achter het aantal centimeters.

De baby heeft lekker de ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater in de baarmoeder bij komt. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor worden de slikreflexen aangeleerd. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater steeds wordt ververst, want hij doet ook al regelmatig een plasje in het water. Dit is een teken dat de niertjes goed werken!

De tandjes zijn allemaal al gevormd, wel 20 stuks! Deze zitten natuurlijk nog onder het tandvlees, maar enkele maanden na de geboorte zullen ze vanzelf doorkomen.


Deze week gebeurt er weer iets belangrijks. De ingewanden van de baby zaten tot nu toe in de navelstreng, maar ze zullen zich deze week verplaatsen naar het buikje van de baby!

De placenta en de baby wegen nu even veel, ongeveer 30 gram.

 

Reageer in `13 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3881)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Linoiralinn
  Goedenavond allemaal hoop dat ieder van jullie een goede zwangerschap heeft tot nu toe, ik zelf ben nu 13 weken en 1dag en gister weer een echo gehad, maar was nieuwsgierig naar het geslacht kunnen jullie het al zien bij mij ?
  Ik heb helemaal geen klachten gehad alleen moe geweest.
 • MissMo

  Week 13... Misselijkheid en overgeven begint toe te nemen. Vermoeidheid ook nog steeds. Ik zie het maar als bevestiging dat alles nog goed gaat haha. Uitslag nipt en nevenbevindingen al even binnen en alles was goed!! We rommelen lekker door. Stiekem wel benieuwd wanneer buikje gaat komen. Hihi... Op naar week 14 :)

 • babyfluit
  Jaaa in week 13 aangekomen!❤️ Vandaag nog een echo gehad en alles ziet er goed uit! 🥰 Nog even wachten op de uitslag van de NIPT.. Zo spannend zeg!
 • Anoniem38

  Wat mooi!

 • Anoniem38

  Net weer een heel mooi sterk hartje gehoord. Zo bijzonder, en weer janken. Heerlijk die hormonen.😍🥰😂

 • Anoniem38

  Yessss, net uitslag nipt en nevenbevindingen. Alles was goed! Zo blij

 • babyfluit

  Wat een geweldig nieuws!!! Gefeliciteerd!🥰🥰

 • collie_love

  Gefeliciteerd! 😁 Ook net de brief gekregen vandaag dat alles goed was 👍

 • Anoniem38

  Wat fijn! Ook gefeliciteerd

 • Bloem2016

  Gefeliciteerd 😁

 • Mamavanvier84

  Gefeliciteerd! Hier was ook alles goed. Verloskundige had de uitslag niet door gegeven aan mij, per abuis. Dus heb eigenlijk wat te lang gewacht. Uiteindelijk zelf gebeld

 • Anoniem38

  Wat fijn! Jij ook gefeliciteerd.

 • Mamavanvier84

  Wachten er nog meer dames op uitslag van de nipt? Ben op 29 september bloed wezen prikken en heb nog steeds geen uitslag...

 • Anoniem38

  Hier 12 oktober dus denk dat bij mij nog wel even kan duren.

 • mamavan4kidss

  we zijn beland in week 13 🤩

 • Baby342021

  Morgen alweer 14 weken. Heb laatst de uitslag van de nipt gekregen. Alles was goed!! Zo fijn. Deze week even een afspraak plannen voor een geslachtsbepaling. Ben zo benieuwd!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 13

De bevaldatum van leden die 13 zwanger zijn is van woensdag, 28 april 2021 tot en met dinsdag, 4 mei 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50