Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1104)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Myla04

  EINDELIJK! 🥰 elke dag/week is een overwinning!

 • Bossje

  Fijn hè? zo zie ik het ook!☺️
  Kan niet wachten tot de kleine er is!

 • Marijke4

  Vraagje..
  Ik krijg een keizersnede. En nu zou ik graag willen dat mijn partner de baby uit mijn buik haalt. Zag t bij bevallen met Bobbi op tlc dat de vrouw het doet.
  Maar dan zou de man dat tich ook mogen?
  Lijkt me zooo mooi dat hij dat kan doen

 • Merel3

  Ik heb er wel eens over gehoord, dat er artsen zijn die daar wel voor open staan, of, in ieder geval voor 'hulp' van een ouder bij het uit de buik halen. Volgens mij moet je het er van te voren eens met de arts over gaan hebben, dan kan er denk ik veel meer als dat je het ter plekke probeert te regelen. Succes!

 • Marijke4

  Dankjewel voor je reactie. Zou zo mooi zijn. Zal het met arts overleggen

 • Pris1988

  Hoi dames. Hoe gaat het bij jullie met slapen? Voordat ik zwanger was lag ik er al voor 22.00 in hoefde mn kussen maar aan te raken en ik sliep. Sinds ik zwanger ben slaap ik heel licht tot bijna niet. En nu sinds anderhalve week slaap ik gewoon niet. Overdag ben ik super moe. En snachts lig ik tot 4 u snachts naar het plafond te staren gewoon niet moe! En smorgens om 7 u staan mn andere 2 kids weer naast mn bed. Ik ben echt kapot. Iemand tips.

 • Mimi1988

  Wat vervelend! Ik heb het juist andersom. Ik slaap van 11 tot 5 en daarna ben ik wakker🙄

 • houvanmijnhartjes

  Ik ben nu iedere nacht van half 2 tot ongeveer 4 / half 5 wakker. Moet soms echt al om 9 uur in bed gaan liggen anders kan ik helemaal niet meer slapen, duurt nu echt langer om een goede houding te vinden. En hier ook 2 kids die rond half 7 / 7 uur naast ons bed staan. Door de weeks maakt het me niet heel veel uit ( toch wel ), moeten dan toch optijd op want ze moeten papa altijd uitzwaaien als die gaat werken. In het weekend ben ik er wel makkelijker in geworden om ze beneden Lego city te laten spelen op de playstation. Zodat ik toch nog even kan blijven liggen, even lekker alleen in bed liggen met mijn man, want ons zoontje houdt er van om snachts bij mama en papa te komen liggen.

 • marit123

  Hoihoi! Vandaag ben ik 27 weken en 3 dagen zwanger van ons eerste kindje :)

  Ik vroeg mij af, zijn er meerdere vrouwen die rond deze tijd erg last hebben van hun buik? Ik heb nu al drie dagen dat ik tijdens het wisselen van zij snachts, zoveel pijn ervaar. En overdag is geen enkele houding zowat nog zonder lichte pijn..

  Verder alles goed met het meisje, beweegt lekker veel. Ik hoor het graag

 • C1992

  Ja ik ook. Was al benieuwd wat het was. 🙈 Ik heb wel het idee dat het wat minder pijn doet als ik rustiger aan doe.

 • Seza

  Ja hier ook hetzelfde verhaal!

 • houvanmijnhartjes

  Ohjaa hier ook!! In bed kan ik alleen nog maar op mijn linkerzij liggen, waardoor ik gewoon spierpijn in mijn linker arm heb. Als ik even op mijn tug of andere zij draai krijg ik ook meteen steken alsof mijn huid helemaal uit elkaar getrokken wordt. Met zitten zit de buik al helemaal in de weg en voelt het of meneer helemaal in elkaar wordt geperst, wat natuurlijk niet zo is😂. Of ziin hoofd doet mij beneden echt pijn of zijn voeten duwen te hard tegen mijn ribben. Tijdens het zitten ook steeds mijn houding moeten veranderen omdat het gewoon niet meer prettig is, heel gezellig als de kids bij me zitten die vragen al steeds of ik ook gewoon eens stil kan zitten 😅.

 • marit123

  Aaaah, ja dat is super vervelend. Dat heb ik ook. Maar ik lees er zo weinig over op het internet, toch een beetje gerust gesteld dat ik dan niet de enigste ben. Dank voor je reactie :)

 • houvanmijnhartjes

  Weer controle gehad bij de vk. Alles goed gelukkig, moet wel nog rustiger aandoen omdat ik steeds meer last krijg van mijn bekken en harde buiken. Kleine man had weer een groeispurt gemaakt kon ze voelen en heb weer veel vruchtwater. Voel me enorm maar gelukkig is dat niet alleen baby😅. Over 4 weken groeiecho om te kijken hoe ver hij nu vooruit loopt, hij mag Max 2 weken vooruit lopen. Zo hoe ze vandaag kon voelen hoefde ik me gelukkig geen zorgen te maken dat ik in het ziekenhuis moet bevallen of misschien eerder ingeleid wordt.

 • C1992

  Fijn dat alles goed was. ☺️

 • dabren

  Hello!
  Ik verlies slijm, iemand ook ervaring mee? Is dit normaal?

 • houvanmijnhartjes

  Ik heb het ook meer dan normaal, kan het me van mijn andere 2 zwangerschappen ook nog herinneren.

 • dabren

  Ooooh dan ben ik weer gerustgesteld haha

  Dankjewel!

 • Mama_1985

  Goede avond dames.

  Wij krijgen een ZOON en zijn opzoek naar een leuke, bijzondere, naam die bij de 2 zussen past
  Janey en lyenne
  Zouden jullie mee kunnen denken

 • RVS85

  Ik haal veel inspiratie van de website zee van namen. Ben even kort voor je gaan zoeken op jongensnamen met een exotisch / eigenzinnig karakter, waarin de letter Y zit. Zomaar een paar suggesties:

  Amaury, Fyron, Gioya, Kyran, Lyano, Maylo, Nikay, Nyam, Phyllon, Sylvano, Thyago, Thymon, Zyan

  Succes!

 • Kimmetje_jason
  Gister was het me een dagje wel. Naar de gyn voor groeiecho,suikerwaardes bespreken en mijn vitamines.

  Madame ligt met koppie boven. Wilde niet op foto. Had dr handen/armen kruislings over dr gezicht. Ze weegt nu 1130 gram en dat was gemiddeld/iets erboven.

  Mijn suiker was perfect. Mijn ijzer was te laag en mijn b12 was ook wat gezakt. Heb nu ijzertabletten en b12 word extra in de gaten gehouden. Toen mijn bloeddruk. Die was dus NIET goed. 150/95. Moest acuut bloedprikken,urine inleveren,werd aan de ctg gelegd en mijn bloeddruk werd voor een half uur om de paar minuten gecheckt. Na dat half uur was hij weer goed. Dus wat dat geweest was? Ik weet het niet. Want normaal is mijn bloeddruk goed of te laag.

  Hierdoor moet ik wel om de 2 weken mijn bloeddruk laten checken ipv de gebruikelijk 3/4 weken. Met 32 weken heb ik nog een medische echo voor de niertjes en met 34 weken weer een groeiecho. Ben flink geschrokken,maar we hobbelen rustig door.
 • c1992

  Hè wat vervelend. Begrijp helemaal dat je geschrokken bent. Raar dat je bloeddruk daarna ineens weer goed was. Je wordt iig goed in de gaten gehouden, misschien was het een tijdelijk iets (stress/inspanning?). Sterkte!

 • Kimmetje_jason

  Ja. Ik snapte er ook helemaal niks van. Was zwaar verbaasd


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van woensdag, 19 augustus 2020 tot en met dinsdag, 25 augustus 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50