Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2318)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Anoniempje321

  Yeah! Op de helft! Vandaag precies 20 weken! Dat is toch best snel gegaan! Afgelopen dinsdag de 20 wkn echo gehad en ze hebben niks bijzonders gevonden. Nu is het voorlopig alleen nog maar genieten! Ik voel hem ook al een tijdje goed bewegen! Heel bijzonder! 🥰

 • Aureca

 • Kimmie91

  Yes 20 weken vandaag 🥰❤🥳

 • Bridgey

  Morgen 2de poging 20 weken echo laten we hopen dat kleine uk dit keer wel mee werkt...

 • Wuul

  Is de kleine druk? Bij mijn 20 weken echo was ons kleine meisje ook lekker ondeugend (net als bij de eerdere echo's trouwens, haha). Heeft bijna een uur geduurd maar uiteindelijk toch alles kunnen checken. En zelfs een 3D echo erbij gekregen. Geweldig! Ze is zo mooi! Neusje heeft ze van haar papa, haha. Wel is ze iets aan de lichte kant, lengte was wel goed. Niks om ons zorgen om te maken zei de VK, maar ze gaan het wel extra monitoren, dus wat vaker echo.

  Hoop voor je dat het morgen wel goed gaat!

 • Bridgey

  Ik word wel redelijk vaak geschopt maar altijd op dezelfde plek. Heb niet t idee dat ie echt aan t verkennen is. Op elke echo ligt ie tegen de wand aan verstopt en benen gekruisd. Laatste keer zijn ze 50 min bezig geweest en nu hebben ze maar voor 20 min ingepland... ben benieuwd

 • Wuul

  Ohw, kunnen ze dan minder goed meten ofzo als de baby tegen de wand aan ligt? Domme vraag misschien, ik ben echt een baby dummie soms.

 • Bridgey

  Ze kunnen nergens bij inderdaad. En geen profiel. Enige wat ze vaak wel kunnen zien zijn de bloedvaten of de doorstroming..

 • Golmaz

  20 weken❤❤

 • Wuul

  💙❤️ al op de helft!

 • Golmaz

  Jaaa heerlijk.

 • Meliss292020

  Hoi allemaal🥰 ben nu 20 weken en 2 dagen. Mag vanavond weer even naar het hartje luisteren💗 wat ik me wel
  Af vraag zijn er meerdere die de baby van buiten nog niet voelen? Voel vanbinnen wel gerommel maar van buiten eigenlijk nog niet echt😅 maakt me af en toe best onzeker😊 groetjes van een bezorgde aanstaande mama🤰🏼💗

 • Wendy2011

  Ik ben vandaag 20weken van de 2e en ik voel nog niks bij mij komt dat omdat er de placenta voorzijde ligt extra stoot kussen je moet je pas druk maken als je met de 26 weken nog niks voelt is er mij gezegt

 • Meliss292020

  Ik voel haar inmiddels al vollop🥰💗 elke dag genieten, heb haar zelf zien bewegen gister!🤣🤰🏼💗 ben alweer 22+1🤰🏼

 • Wuul

  Ik voel de kleine ook alleen nog maar van binnen. Volgens de VK kan dat nog wel een paar weken duren (circa week 25-26). En mijn vriend doet nog wel zo zijn best door tegen mijn buik te praten en zingen.

 • Meliss292020

  Hahah t lijkt wel
  Of ze me gehoord heeft ik heb haar inmiddels al vanaf de buitenkant een paar keer gevoeld en mijn vriend ook 1x🤣... lijkt sinds ik 21 weken ben ze reageert🥰

 • Wuul

  Wauw wat fijn!

 • Meliss292020

  Jaa echt wel🥰 geduld is een schone zaak zeggen ze toch🤣

 • Miennn

  Ik heb gisteren de 20 weken echo gehad. Ik voel de baby ook alleen nog maar van binnen, ze zei dat dat komt omdat de placenta er voor ligt waardoor het langer duurt voordat je hem/haar ook van de buiten kant kunt voelen. (in mijn geval) nog even afwachten dus voor mijn partner :)

 • Meliss292020

  Ja precies, we moeten even geduld hebben🤰🏼😂🥰

 • Een-meisje-erbij

  Aan de buitenkant voel ik het nog niet goed. Van binnen is het soms een feestje.

 • Meliss292020

  Ja van binnen voel ik ook het 1 en ander maar buitenkant niet nog🤣 wil zo graag he🤰🏼💗👶🏼

 • Bridgey

  Heb het van de week toevallig opgezocht. En wat ik kon vinden is dat je t pas goed kan gaan voelen in week 24/25

 • Meliss292020

  Jaa klopt haha zei de verloskundige gister ook😅 Heb gister hartje weer mogen horen😍🥰💗👶🏼 Ze zei dat ik bij 24 weken het 1x per dag moet voelen... nou dat is nog 3,5 week hahha

 • Camelia22

  Op de helft 🥰❤❤❤

 • 2de-wupper

  Morgen de 20weken echo.
  Best wel zenuwachtig.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zondag, 20 december 2020 tot en met zaterdag, 26 december 2020.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50