Volg ons overal!
Naar de reacties

3 Weken zwanger

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28.Het is je 4e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0,1 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Een spannende week, aan het eind van deze vierde week zou je namelijk al een zwangerschapstest kunnen doen. De eerste positieve tests kan op zijn vroegst 2 dagen voor de volgende periode begint verschijnen. Bedenk wel dat dit nog erg vroeg is om een zwangerschapstest te doen. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Volgende week zullen de resultaten beter zijn.

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

3-weken-zwanger-embryo

In deze week gaat je lichaam aan de slag om diverse hormonen aan te maken. Deze hormonen en eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam het embryo niet als een indringer ziet, maar het juist beschermt. Het progesteron zorgt ervoor dat je baarmoedermond niet meer doordringbaar is.

De samenstelling van de slijmprop in je baarmoeder verandert weer. De poort gaat weer dicht gaat en het vruchtje wordt goed beschermd. Omdat de baarmoeder nu zo goed doorbloed is, kan er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje scheuren, waardoor je wat bloedverlies kunt hebben.

Dit noemen we de innestelingsbloeding. Het is niet ernstig en het komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Als de bloeding niet gepaard gaat met zware kramp, en het bloeden niet te hevig is, hoef je je er geen zorgen over te maken.

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. Als je vast een zwangerschapstest in huis haalt kan je dit dan direct testen.

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `3 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (2985)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Fietje84

  Hallo iedereen,

  Vraagje, ik heb net getest met de predictor early, nu voel ik mij misselijk, sinds vorige week dinsdag, borrelend buik, stekende liezen. Dit heb ik al twee keer eerder gehad en toen was ik zwanger.
  Die early gaf niks aan, maar ik twijfel erg over mijn ovulatiedag, kan rond de 14e geweest zijn, maar ook pas de 16e.
  En ik las op internet nu net dat heel veel vrouwen vals positief of juist vals negatief testen met deze test.
  Iemand hier ervaring?
  Als ik wel zwanger blijk, was het niet gepland, maar nu ik denk dat het zo is, lijkt het mij toch ook wel erg leuk. Zo stom...

 • Chantjazzley

  Hoi hoi! Ben nieuw hier. Morgen is eigenlijk mijn NOD. Ik heb 5 dagen geleden al positief getest. Paar maanden geleden een miskraam gehad maar ik hoop zo dat het goed blijft gaan!

 • moekebol

  Wachten is de boodschap maar vroeg me af of iemand dit herkende. Ondertussen ruim overtijd maar ook nog steeds een negatieve test? Herken je dit? Hoe liep het af?

 • Gelukkigiemand

  Heb het de afgelopen twee maanden ook gehad. Je raad het al, ben gewoon ongesteld geworden. Ik hoopte net die uitzondering te zijn maar helaas. Natuurlijk hoop ik voor je dat jij wel die uitzondering bent. Succes!

 • moekebol

  Omdat ik een slecht geheugen heb weet ik ook niet mee in wat het bij mij is geresulteerd (is al 6 jaar geleden). Heb eerst een miskraam gehad en daarna een gezonde dochter. Bij een van die twee had ik het ook voor. Aangezien mijn lichaam niet altijd logisch reageert weet ik niet meer bij welke van de twee het was. Daarna nog twee gewone zwangerschappen gehad (mijn twee jongens). En nu dus weer iets raar. Ben benieuwd. Bedankt voor je reactie. Ik hou ook rekening met het negatieve scenario.

 • Vonne81

  Sorry, kan je niet helpen. Test altijd heel vroeg al positief eigenlijk

 • moekebol

  Wachten is de boodschap maar vroeg me af of iemand dit herkende. Ondertussen ruim overtijd maar ook nog steeds een negatieve test? Herken je dit? Hoe liep het af?

 • vonne81

  2 dagen geleden al tuurstreepje gehad met testen en vandaag een dikke vette streep, zaterdag pas mn NOD. Hopelijk is dit een plakkertje :)

 • Prissell

  Gefeliciteerd alvast

 • Vonne81

  Dankje!

 • Prissell

  Pff nog steeds niet kunnen testen denk morgen vroeg maar is een poging wagen want voel me nog steeds zwanger... vanmorgen was het ineens weg het gevoel... met net weer misselijk duizelig zweetuitbraak denk daar ga ik...
  @bls mm dat weet ik ook niet ondertussen nog achter gekomen?
  @ carolien herft het nog doorgezet?

 • Mams2014

  En en getest, hoop dat is positief is 🙏

 • Prissell

  Nope nog steeds niks 23 mij nod nog geen ongesteldheids gevoel maar ook geen zwanger gevoel meer..ontzettend veel afscheiding anders nooit.. tja en als niet zo is op naar volgende ronde.. en dan niet zoveel mee bezig zijn want wat kan het lichaam gek doen wat dat betreft vorige zwangerschappen niet zo gehad eerste meteen zwanger(18jr) tweede jaar geduurd(25jr) en nu 31jr haha we wachten maar weer af is nog maar de tweede ronde

 • Carolien 1969

  Vanmiddag opeens bloedverlies op dag 19. Nu al mijn menstruatie? Dat is dan wel heel erg op tijd. Of zou het een innesteling kunnen zijn? Wat denken jullie?

 • Bls

  Iemand enig idee ..? Gister toch een heel licht streepje maar vanochtend een nog lichter streepje ...? Volgens mij hoort dat andersom .... straks even een gewone test halen maar ik ben zo onrustig !! Alvast bedankt voor je meedenken :)

 • Carolien 1969

  Wel met ochtendurine allebei de dagen?


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

4 leden zijn nu online
Lid worden