Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1263)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mama2babyloves

  Laatste dag week 23.. morgen magische mijlpaal bereikt. 🥰

 • Hopefull2020

  Vannacht weer nachtmerrie over doodgeboren baby 😭 wakker geschrokken van geschreeuw in m'n droom. Meteen m'n hand op mijn buik gelegd en daar kwam ze al schoppen. Golf van opluchting, ooo wat haat ik die dromen

 • Happymomof2

  Ik heb ook de vreselijkste dromen 😫. Altijd blij met meteen een trap als ik wakker wordt.

 • Cati

  Dat is naar zeg! Schijnt er wel bij te horen.. ik heb vannacht gedroomd dat m'n dochtertje enorme flaporen had.. en dat ik haar helemaal niet mooi vond en niet wist wat ik met haar aan moest. Ik vond zelfs de eerste kleertjes die ik al heb gekocht niet mooi staan bij haar omdat ik haar zo lelijk vond 🤭

 • Hopefull2020

  Oei haha, wat dromen zwangere vrouwen toch raar hé!

 • Mama2babyloves
 • Pinq83

  Nu 23 weken zwanger en voel me enorm bevoorrecht geen klachten te hebben en dat alles goed voorloopt na 2 miskramen gehad te hebben voorheen. Heb alleen last van opkomend zuur maar verder niets. Af en toe heb ik het gevoel van een lichte watergolf in mijn buik mijn gynaecoloog zegt dat dat mijn zoon is 😊. Hoe ervaren jullie het gevoel van de bewegingen in de buik?

 • Nbds

  Dat gevoel van een ‘watergolf’ ken ik idd als ik loop. Verder als ik lig of zit voel ik wel echt een schopje de ene keer duidelijker dan de andere keer. Voor mij voelt het echt als een plopje aan de binnenkanf🙈

 • Pinq83

  Jaaa 👏 ik voel de afgelopen 3 dagen ook meer 'plopjes' en de hele dag door. Wat een geweldig gevoel 🥰

 • Nbds

  Hai week 23💙🍀

 • Anxiousmomxx

  Hi lieve mama’s,

  Eindelijk ben ik al een aantal weken over de helft. Sommige dagen voel ik mijn dochtertje zo extreem bewegen, en sommige dagen totaal niet. (Zoals vandaag en gister)
  Hebben hier meer mama’s last van? Heb echt ff iemand nodig de me gerust kan stellen 😰😣.

  Liefssssss

 • Jacqueline89

  Hoi. Herken dit ook ben bijna 23 w. Maar voelde hem eerst wel nu niet meer afgelopen woensdag gebeld en alles was goed. Toch wordt je hier onzeker van. Het kan dat t vruchtwater toeneemt en we daarom minder voelen. Me vk zei vanaf week 24 zal je het wel vaker voelen dus ga er soort vanuit dat dit oke is. Al voel ik de hele dag of ik hem voel. hoe ver ben jij?

 • Anxiousmomxx

  Hai hai! Woensdag ben ik 24 weken. Donderdag heb ik controle. Daarom heb ik niet gebeld nog. M’n placenta ligt ook voor dus ik weet wel dat ik haar niet steeds kan voelen, maar toch is het echt zenuwslopend elke keer. Echt vervelend. Ik probeer het ook echt een beetje te wekken dat ik haar voel, beetje in mn buik en zij prikken enzo, wel zachtjes natuurlijk 😅

 • Jacqueline89

  Oke dan is het soms niet gek dat je haar nog niet elke dag goed voeld. Bij mij ligt de placenta achter maar voel hem niet elke dag even heftig. Maandagavond was het opeens mega heftig. En nu is het weer rustig. Ben nu 23 weken. Volgende week de prik tegen kinkhoest halen en de 24 weken controle.

  Wat jij doet doe ik ook soms beetje me buik beetje bewegen in de hoop dat ik wat voel😂

 • MommyR1987

  23.2 vandaag. Wat een energie weer 😍
  Maandag met 24.1 de controle.
  Genieten! 🍀🍀🍀💙💖

 • Suusoe

  Hey hey hoe is de controle geweest ? Hoe gaat t met je ?

 • MommyR1987

  Haaaaj suusoe!!
  Vlgs mij heb ik niet meer op je laatste post gereageerd! Sorry!
  Controle was goed, alles gaat zijn gangetje! De spulletjes van babydump zijn binnen. Buik groeit super snel!
  En hoe is het met jou? schreef jij dat de babyheerlijk bij jullie op de kamer komt te slapen? Is dat tijdelijk? Liefsss 🍀🍀🍀

 • Mesties

  23+2 vandaag. Weinig klachten op dit moment. Niet meer misselijken ook niet meer zo vermoeid als in het eerste trimester. Nu eventjes genieten voor de lichamelijke klachten beginnen. ☺


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag, 11 februari 2021 tot en met woensdag, 17 februari 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50