Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1305)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • tienus

  Hallo week 23, zo speciaal dat'het levensvatbare steeds dichterbij'komt!
  Voel de kleine al goed, soms echt met rake klappers op mijn blaas 😅.
  Mijn buik is nu al wat ie vorige keer bij 33 weken was haha. Maar ja voor het goede doel, probeer t te accepteren maar vind dat wel lastig.

 • lady27

  Heel fijn hè steeds dichterbij hhet levensvatbare te zijn ☺️
  Hier ook een groter buik dan bij de vorige 2 zwangerschappen. Volgens de VK is het acceptabel en op zich voor een 3de logisch. Ik vraag mijzelf wel af hoe groot ik ga worden, daar zie ik wel tegenop eerlijk gezegd.

 • lady27

  Heel fijn hè steeds dichterbij hhet levensvatbare te zijn ☺️
  Hier ook een groter buik dan bij de vorige 2 zwangerschappen. Volgens de VK is het acceptabel en op zich voor een 3de logisch. Ik vraag mijzelf wel af hoe groot ik ga worden, daar zie ik wel tegenop eerlijk gezegd.

 • tienus

  Ja dat vraag ik dook af haha. Mijn nicht is pas bevallen van de eerste en die had me een buik! Hoop dat niet voor mezelf hihi 😇 hopelijk valt het bij jou ook mee. Ik mag vanavond weer langs de verloskundige, dus kijken wat en of er iets van gezegd wordt.

 • Jansen2000

  Vandaag 23 weken🥳
  Wat vliegt de tijd en wat zijn de trapjes nu toch fijn en leuk
  Wel ga ik dood van de bandenpijn nog meer mensen hier last van ?

 • Fantast

  Hier ook bandenpijn. Vervelend he.. Rust doet wonderen maar lastig in te bouwen vind ik.

 • Jansen2000

  Vandaag 23 weken🥳
  Wat vliegt de tijd en wat zijn de trapjes nu toch fijn en leuk
  Wel ga ik dood van de bandenpijn nog meer mensen hier last van ?

 • Tigerke

  Hoi week 23 en hallo dames, hoe haat het met jullie? Verlost van de kwaaltjes,? Voelen jullie en partners) het kindje goed? Ik schrik soms wel eens van de stompjes die ik krijg 😂 wel zalig gevoel vind ik 🥰 ook op mijn vriene gaat ze reageren. Rare is Wel wanneer hij met zijn hand voelt hij weinig tot helemaal niets voelt en wanneer hij zijn hoofd op me buik legt hij ze wel voelt... ❤️
  31 mei pas opnieuw op controle... Ook suikertest. Zal weer zen lange dag worden 😔 hopelijk word die dan beloond met een prachtplaatje van ons Frummeltje 😍

 • Cassandraa

  Hallo week 23. Hoe is het met jullie dames? Volgende week de suikertest.

 • Girlsmom2021

  Volgens mij moet ik medio juni de suikertest doen. Bij mijn vorige 2 zwangerschappen 2016 en 2018 moest ik ook prikken. Weet niet meer of het standaard was of dat ik moest omdat ik bepaalde klachten had.

 • Isadora86

  Hier gaat het goed! Al een goeie buik haha.

  Hoezo moet je zo'n suikertest doen?

 • Cassandraa

  Moeten jullie dat dan niet in Nederland? Wij doen hier in belgië op 24 weken een suikertest om te zien of er zwangerschapsdiabetes is ontstaan..

 • Isadora86

  Nee bij ons is dat niet standaard. Tenminste, ik heb er geen ervaring mee dat het er ter sprake is gekomen 😊

 • tienus

  Nee niet standaard. Bij mij zit het wel in de familie, dus moet wel testen. Maar gewoon eerst via vingerprik, nuchter, uur na ontbijt en uur na lunch. Zijn die waardes goed dan geen suikertest nodig.

 • DWB

  Hi week 23!
  Hier begint mijn buik toch echt wel goed te groeien! Heeerlijk! 💙 Ook zijn we lekker bezig met de babykamer, wat al zo goed als af is! Stiekem kan ik niet wachten tot volgende week, week 24. Weer echt een mijlpaaltje!

 • Eeuwigetwijfelaar

  Eindelijk week 23 🥳 vandaag een uitgebreide echo in het ziekenhuis 🥰 hopelijk ligt de baby nu een keertje rustig zodat wij zelf ook is alles kunnen zien 😊 zoals het geslacht 😂 we weten dit via de NIPT maar hebben het zelf nog niet kunnen ontdekken op echo 🙈 onze baby is een echte wiebelkont 😅 dat heeft die deze nacht nog een keer extra bewezen 🥰🤰

 • Babsie1992

  Hoe ging het? Alles goed met de baby? Heb je het geslacht kunnen zien?😊

 • Eeuwigetwijfelaar

  Alles was in orde 🥰 ja we hebben het eindelijk kunnen zien 😅 het was overduidelijk 🙈

 • Unicorn12

  Fijn dat alles goed was!

 • Babsie1992

  Week 23!💙 vanmiddag de 22 weken prik halen. We zijn begonnen aan de babykamer. Er moet nog 1 muur behangen worden en dan is hij klaar. Veel later dan bij onze eerste maarja🙊 We zijn begonnen met zijn kamer opnieuw behangen en nieuwe meubels.

  Volgende week eindelijk naar de babywinkel. Blij dat het weer kan. We moeten nog een aantal grote aankopen doen. 😊

 • Unicorn12

  Wij moeten eerst de zolder nog verbouwen + dakkapel. Daarna kan onze oudste verhuizen naar de zolder. Dan kunnen we beginnen met de babykamer. 🙈 Ik hoop dat de babykamer begin juni klaar is.
  Wel leuk al die voorbereidingen hè! Wij hebben volgende week ook een afspraak staan bij een winkel. Hopelijk eindelijk het eerste pakje kopen. ❤️
  De prik moet ik nog even over bellen.

 • Babsie1992

  Ben zo blij als de muren gedaan zijn dan kunnen we met de aankleding beginnen in het kamertje. Mn favoriete ding er van haha. Ik heb nog helemaal geen kleertjes in de winkel gekocht sinds we weten dat het een jongen is💙 en heb ook nog wel meer posotieleggings nodig enz. Ben een lijst aan het maken voor de winkels kijk online wat ik wil, zodat ik weet waar we voor gaan en hoe duur het ong is.😊

 • Okto_love

  Hey
  Wat is de 22 weken prik?

 • Eeuwigetwijfelaar

  Dat is normaal kinkhoest 🙂 in België krijg je die tussen 24 en 32 weken 😊

 • Babsie1992

  Klopt sorry. In NL kan je hem vanaf week 22 halen en noemen we hem ook zo haha🙈


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag, 7 oktober 2021 tot en met woensdag, 13 oktober 2021.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50