Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (5292)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • M0m0f3

  Spannend altijd weer! Vrijdag 21 een positieve ovulatietest in handen, gezellig gehad, zaterdagmorgen voelde ik een steek rechts onderin, s middags weer gezellig gehad. Helaas door het werk van mijn man niet meer dan dat. Hopelijk was het voldoende, nu afwachten tot 4 maart ongeveer. Ik had me voorgenomen nergens te zwaar aan te tillen en niet alles wat ik voel in mn gedachten te laten passeren. Moeilijk!😅

 • Benthe89

  Gisteren enorm veel elastische slijm gehad. Dus denk dat me eisprong is geweest of er aan zit te komen. We doen het op moment zonder evaluatie testen. Aangezien het ons laatste tijd enorm veel teleurstelling heeft gegeven

 • 1985-patricia
  Betekend dit dat ik gister mijn sprong heb gehad?
 • Essmee

  De middelste test lijkt inderdaad je piek. Na een positieve test springt je ei binnen 24-48 uur. Dus dat is vandaag of uiterlijk morgen, als je middelste test van gisteren is 😊

 • 1985-patricia

  De middelste is van gisteren. Dus dan komt mijn ei vandaag of morgen? Aan de klus dan☺️❤️

 • Essmee

  Ja, klopt. Iedere vrouw is natuurlijk anders, dus het is een gemiddelde 😊 Wat ik altijd heb begrepen is, dat het handig is om in ieder geval seks te hebben op de dag van je positieve ovulatietest en de dag erna. En extra ervoor is natuurlijk altijd prima! 😁

 • 1985-patricia
  Ik gebruik nu voor het eerst ovulatie test. Heb de testen van de action. Deze is nog niet donker genoeg voor LH piek denk ik? Betekend dit wel dat het eraan komt? Sorry misschien een beetje dommig🤭🤭.
 • Jacqueline89

  Het ziet er mooi uit. Maar mijn ervaring met action ze werden nooit knal. Gebruikte toen gelijk kruitvat en was een knal en ook gelijk raak.. helaas wel na 9w mk maar dat heeft verder niks met de betrouwbaarheid t we maken. Zou zeker kruitvat proberen. Suc6 hopelijk raak🙏

 • 1985-patricia

  Dankjewel voor je reactie, ik heb mijn piek deze maand al gehad. Ook aan mijn lijf te voelen. Hierboven heb ik en foto geplaatst met 3 testen waarvan de middelste de donkerste is, verwacht daar mijn piek gehad te hebben op zaterdag dat was cyclus dag 12. ook omdat ik me die dag wat opgeblazen voelde, en een gevoel wat ik niet zo goed kan uitleggen. En sinds gister aan het einde van de middag kreeg ik pijnlijke borsten, die heb ik nog steeds. Had even gegoogeld en dit kan wel kloppen rond de ovulatie deze signalen. We gaan het vanavond voor de zekerheid nog gezellig maken❤️. Mocht het deze maand niet raak zijn, dan volg ik je advies zeker op en loop ik even langs de kruitvat😃. Wat naar voor jullie dat het een mk werd😔.

 • Jacqueline89

  Ja heel eeg verdrietig je wordt zo blij van een mooi kloppend❤.
  Nou wie weet maak het vooral gezellig hoop dat het raak is🙏🙏

 • Kitty35

  Bij de superLH-piek zou het teststreepje even donker of zelfs donkerder dan het controlestreepje moeten zijn, naar verluid. Maar aan deze test te zien kun je zeker aan de klus de komende dagen. Je piek staat op de stoep of je bent er nét overheen. Have fun!

 • 1985-patricia

  Staat bijna op de stoep dan denk ik, ik zit op cyclus dag 11😃. Dankjewel voor je antwoord! ik zal komende dagen ook testen😃😘.

 • Pandabeertje14
  Vandaag mag ik me aansluiten in week 2, zo ook vanmorgen een knal test. Ben heel benieuwd 🙏😊
 • Essmee

  Veel plezier hihi en daarna afwachten

 • Pandabeertje14

  Dat wachten duurt het langst, mn vriend dacht gelijk te kunnen testen.. maar die moet nu ook op het wachtbankje😂 wel heel fijn dat hij zich nu er in verdiept heeft, maakt het nog leuker om er samen in te gaan🥰

 • Essmee

  Hahaha was het maar zo dat dat meteen kon 😂 Idd heel leuk als je het hele proces echt samen beleefd!

 • Jeanne74

  Hoi,
  Ik ben nieuw hier.
  Het zit zo, mijn man en ik proberen al heel lang een kindje te krijgen.
  Mijn oude huisarts had een verwijsbrief voor het ziekenhuis gemaakt om het traject in te gaan voor ivf. Bij het maken van de afspraak kreeg ik te horen dat ik helaas net te oud was om het het nog via de vergoeding van de zorgverzekering te krijgen en dat de kosten om het zelf te betalen rond de 10.000 euro liggen. Ik kan je wel zeggen dat mijn wereld ff instorte. Mijn man en ik zijn toen begonnen met sparen en verder klussen zodra ik een knipperende smiley had bij de ovulatie test. ondertussen heel hard gaan sparen. Nu heb ik een andere huisarts en daar het verhaal voorgelegd, zei is voor mij gaan rondbellen waar er een goede kliniek zit. en een afspraak gemaakt in het ziekenhuis bij een gyneacoloog om te laten checken of ik in orde ben ( dat wordt nl wel vergoed) Bij de gyneacoloog aangekomen een goed gesprek gehad en de arts vertelde mij wat hij ging doen. Inwendige echo, uitstrijkje, etc. Lig ik in die stoel en hij kijkt binnen zegt hij; U heeft nog genoeg eitjes. en uw eierstokken zien er goed en rustig uit. kijkt hij verder ziet hij in de baarmoeder tegen de wand een zwarte kring. zegt hij; mevrouw ik denk dat we een zwangerschaps test gaan doen. Het gevoel dat toen door mij heen ging kan ik niet beschrijven! Helaas was de zwangerschaps test negatief. Hij wil een waterecho doen maar daar twee weken mee wachten voor het geval dat het wel een vroege zwangerschap is. ik moet binnenkort dus terug naar het ziekenhuis en in de ochtend een test doen. pfff wachten ik ben zo zenuwachtig.

 • GirlMom2019

  Mag ik vragen hoe je aan het bedrag van 10.000 komt voor een ivf poging? Wij zaten in een ivf traject en hebben reeds 1 poging zelf betaald (dochter is hieruit geboren). De kosten voor de echo’s, hormonen, punctie, laboratorium, terugplaatsing, echt alles was € 3.500,-. Dit was bij Vivaneo MCK Leiderdorp. Met die 10.000 kan je wel 3 ivf behandelingen doen. In ieder geval veel succes en sterkte!

 • Pandabeertje14

  Na je verhaal snap ik je zenuwen.. jeetje.. ik ga heel hard voor je meeduimen!🍀🍀🍀🙏

 • Ottie

  O wat ontzettend spannend! Ik hoop voor je dat het inderdaad een vroege zwangerschap is!!!! Succes met afwachten!

 • Kitty35

  Jeetje, wat een verhaal. Ik kan me voorstellen dat je stikt van de zenuwen en stuitert van hoop! Ik denk dat we allemaal meeduimen hier. Wachten is soms het moeilijkste wat er bestaat, maar soms wordt je geduld beloond. Veel geluk!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50