Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2789)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • wish2bmom88

  Yes! Ook ik ben bij de 11 weken beland!
  Ik vroeg me af hebben jullie ook de extra groeiecho’s? Ik heb ze ivm met mijn bouw/gewicht. Ik ben klein en tenger.
  Maar nu vroeg ik me af of er meer zijn die vaker een echo krijgen.

 • Mimzzy

  Ik ben nu ook 11 weken, misselijkheid is bijna helemaal weg. Wel erg moe zoals de meeste.. aanstaande vrijdag weer een echo.. zin in!

 • Siren

  We zijn in week 11 aangekomen bijna het spannende achter de rug.
  Ben zo goed als niet meer misselijk wel ontzettend moe warm pijnlijkeborsten en maagzuur hoe voelen jullie je ? 19 dec mag ik weer voor een echo ik kan niet wachten🙈

 • Joanna1987

  Hier ook nog steeds extreem moe!
  Maar hopen dat het snel minder word.
  Wij hebben donderdag echo in het ziekenhuis. De grote check. Heel benieuwd of alles goed is!
  2e kerstdag hebben we onze geslachtsbepalings echo al 😍
  Leuke tijden komen eraan!

 • Annelijn

  Spannend, aftellen tot de echo! Ik mag donderdag, kan ook nauwelijks wachten haha! Het is grappig, zolang bezig geweest met eerst wachten op mijn vriend tot hij zover was, daarna 1,5 jaar geprobeerd voor ik zwanger was, dat ik me helemaal niet gerealiseerd had hoe spannend en vol afwachten de zwangerschap zelf ook nog is eigenlijk! Maar wel heerlijk dat het zo ver is nu 🥰

 • Mamaatje31

  Ja alweer in week 11! Voel me goed misselijkheid steeds minder en mijn borsten zijn nog gevoelig maar gelukkig ook wat minder.

 • Joanna1987

  Jaaa! Week 11! Wat gaat het allemaal ontzettend snel!
  Wie van jullie gaat een nipt of combinatietest laten doen?
  Wij hebben gekozen voor de combinatietest.

 • Mamaatje31

  Hier voor gekozen om hem niet te doen. Bij de andere zwangerschappen ook nooit gedaan.

 • Joanna1987

  Wij hebben ook getwijfeld. Maar willen toch voor een stukje zekerheid gaan. Vind t wel ontzettend spannend! Donderdag mogen we. Duimen dat alles goed is 🤗

 • Fayfay

  Het gaat heel snel ja!
  Termijnecho gehad vandaag; echt super! Het kindje bewoog veel, hebben we erg van genoten.
  Wij gaan de nipt doen. Ik heb de papieren al en betaald, maar wacht even op een ‘fitte’ dag om bloed af te nemen. Kotsmisselijk is dat niet zo handig...

 • Joanna1987

  Fijn he om je kleintje zo te zien trappelen! Wij hebben bij de 2 vorige ook de combinatie test gedaan en is toen goed bevallen. Als er een afwijking gevonden word word er alsnog een nipt gedaan hebben ze mij verteld. Ik hoop voor je dat je je snel beter voelt! Succes!

 • jilay26

  wij hebben 11 december onze termijn echo, en daar hebben wij gelijk een gesprek over de mogenlijk heden en uitleg over de testen. Wij overwegen het namelijk wel.

 • Joanna1987

  Goed over nadenken. En je gevoel volgen 😘

 • jilay26

  zo,het duurde even maar ook ik ben de 11 weken gepasseerd. Het voelt een eeuwigheid voordat we mogen kijken hoe het met onze spruit gaat en of alles het net zo goed doet als op de 8 weken echo! Aanstaande dinsdag mogen wij voor onze termijnecho. Niemand weet nog dat wij in verwachting zijn van onze eerste kindje. Wel hebben we afgesproken dat als we dinsdag een mooie en goede echo krijgen we het onze ouders en broers & zussen vertellen. Ik heb een shirt laten maken voor mezelf. eens kijken hoelang mijn ouders erover doen voordat het opvalt dat ze opa en oma worden.

 • Liselott
  Beeb wilde niet op de foto.. na kwartiertje mog een x geprobeerd.. heerlijk aan t spartelen en trappen.. dat wordt nog wst..

  Stiekem best gek dat dat allemaal gebeurd en ik er niets van voel nog..

  Gaan nu voorzichtig aan dit weekend vast wat mensen inlichten, spannend!
 • MDC87

  Woohoo 11 weken!!! Nog even en we zijn eindelijk bij de 3maanden😍😍 hopelijk zal het beter gaan nu met de zwangerschapssymptomen! Op naar de volgende weken. Volgende week heb k mijn nipt test en zal k weten wat het geslacht gaat worden. X❤

 • Liselott

  Ik begin al verschil te merken! Gisteren voor t eerst een deel vd dag even weer mezelf zijn ipv moe/lamlendig/lusteloos..

  Hopelijk nu al elke x weer wat beter!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van dinsdag, 25 juni 2019 tot en met maandag, 1 juli 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50