Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2307)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • aardbeitju

 • Sannetje-2016

  Hoi meiden. Ik vroeg mij af of er ook een fb groep is voor november 2018 babys? Van mijn oudste zoontje zit ik in een groep van 2016. Is erg leuk!!

 • Wish4

  Ik heb elke avond in bed zulke koude voeten dat ik dr niet van kan slapen. Hebben er meer last van??

 • Kruimels

  11 weken vandaag. Straks naar mijn oma van 90 om te vertellen dat ze er nog een achterkleinkind bij krijgt.

  Zijn jullie ook nog zo misselijk? Ik heb het gevoel dat het hier alleen maar erger wordt inplaats van minder..

 • SenTaChi

  Hier ook heel misselijk nog steeds. De ene dag gaat wat beter dan de andere maar over het algemeen voel ik me beroerd :(((

 • MRoxann
  Vandaag een termijn echo gehad ik was weer verliefd inimini was zo veel aan het bewegen! Nu weer wachten over 4 weken pff ik kan nu al niet wachten maar met deze mooie bewegende videos en foto’s blijf ik wel geduldig weer wachten... PS: ik wil graag in contact komen met andere aanstaande moeders die ook rond oktober uit zijn gerekend ??? Is er miss al een whatsapp groep lijkt mijn ieder geval leuk! Dit is mijn eerste zwangerschap dus ook wel fijn om in contact te komen xd
 • Mom~l~t~
  Gisteren 2e echo gehad op 11+3 weken
  Hier wordt termijn enkel bepaald bij eerste echo op +/-8weken en meteen alle afspraken gemaakt en wordt termijn niet meer aangepast. Volgens echo nu 12+1 en 5,5cm
  Gisteren meteen ook bloed geprikt voor NIPT, wordt hier terugbetaald door ziekenfonds. Nekplooi zag er alvast goed uit
 • Ryanne-010
  Ik heb vandaav ook de termijnecho gehad! alles zag er goed uit gelukkig. uitgerekende datum staat op 30-10-2018 dus vandaag 11+1. iemand al een nub te zien? ik weet dat het vroeg is maar ben gewoon benieuwd :)
 • Zon2

  Meisje

 • Ryanne-010

  zou wel helemaal kloppen met mijn gevoel. maar durf er niet op te vertrouwen. beide is overigens helemaal welkom en leuk hoor maar mijn gevoel gaat naar een meid

 • Zon2

  Minimens

 • marrit27

  Ik zie het niet, maar dat zie ik nooit haha, heb jii verstand van, wat denk je bij mijn echo foto?

 • Ryanne-010

  dat is ook mijn probleem ik zie het nooit. iemand op een facebook groep
  zei dat het duidelijk was dus vandaar mijn vraag.
  Op basis wat ik gelezen heb zou ik bij jou denken een jongen. Maar echt ik zou niet van mij uitgaan ;) maar ben wel heel benieuwd wat we beide gaan krijgen. Spannend!

 • Djessie20
  Vandaag termijnecho gehad en daarbij 3 dagen voor uit gezet ben nu 11w.2d kleine deed het goed over 4 weken weer

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van zaterdag, 3 november 2018 tot en met vrijdag, 9 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50