Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2479)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • xwantje

  Nog 3 nachtjes slapen en we mogen op babydate!
  Hoop zo dat alles dan goed is!

 • Sannieliam
  Vandaag een mooie echo gehad.
  Kleine spruit groeit erg hard. Zo zou ik officieel vandaag 11.2 weken zijn, maar ben de vorige keer 3 dagen vooruit gezet. En nu zou ik er nog een paar dagen bij krijgen.
  Baby is nu 6 cm. Dus ben benieuwd hoe de groei verder gaat.
  De pijn in mn onderbuik is van bandenpijn.
  Bloeddruk was wel veeeel te laag.
  Dus moet dat wel even in de gaten houden.

  Maar t aller belangrijkste is dat de baby helemaal oké is.
  Met een mooie hartslag van 158...

  Ikke=blij
 • Sannieliam

  Hoewel ik 2 weken geleden een echo heb gehad, ben ik gewoon weer zo onzeker.
  Bang dat t niet goed is.

  Heb al 2 dagen soort van buikpijn (echt in de onderbuik)
  Darmen die alleen maar lopen te klieren.

  Morgenmiddag weer een echo.
  Dus nog heel even geduld.

  Zijn jullie ook zo onzeker?

 • Tuuter81

  Hoe was je echo vandaag?
  Ik herken die onzekerheid absoluut. Gelukkig begrijpen ze me heel goed bij de VK-praktijk. Afgezien van de eerste echo en de termijnecho, mocht ik daartussen en deze week langskomen voor nog een echo. Een uur voor de echo schiet mijn hartslag omhoog en raak ik in paniek. Ik ben gewoon zo bang dat ik weer een levenloos baby'tje zie.
  Gisteren een spartelend beebje gezien. Nu weer afwachten tot volgende week donderdag, dan hebben we de combinatietest-echo.
  Afgelopen week had ik ook overigens veel buikpijn. Toch echt de baarmoeder die aan het groeien is.
  Hoop dat jullie echo ook mooi was.

 • Sannieliam

  Vandaag een hele mooie echo gehad.
  Kindje groeit als kool.
  Hij/zij was heel erg druk met bewegen.
  Ik ben al een keer 3 dagen vooruit gezet.
  En nu zou ik er nog een paar dagen bij mogen tellen.
  Maar dat doe ik niet.
  De baby is nu 6 cm
  Blij dat alles goed is

 • Eerstekindjee

  Jaa ik mag me hier ook melden. Termijn echo gehad en gelukkig was alles goed tot nu toe 27 januari uitgerekend

 • PoppyMila

  Hey meiden ik mag mij hier ook melden.. alleen een vraagje.. hebben jullie ervaring of op moment ook last van erge onderrug pijn die doortrekt naar de stuit? Ik kan werkelijk helemaal niks meer! Zitten, liggen, staan, lopen... alles doet vreselijk zeer 😭! Huisarts al gebeld belt mij vandaag terug.. donderdag pas termijn echo.. weet iemand iets wat ik hiermee kan doen?? Nu 11+2
  Groetjes Kirsten

 • Janna01

  Is dit je si gewricht wat pijn doet? Heb je de huisarts bezocht? Sterkte iig🍀

 • Kimber89

  Dit zijn waarschijnlijk je bekken. Het enige wat hier tegen kan helpen is rust. Hopelijk wordt het geen bekkeninstabiliteit. Sterkte ermee!

 • PoppyMila

  Dank je wel.. hoop dat alles mee valt. Hoop ook geen bekkeninstabiliteit.. maar even afwachten hoe het zich ontwikkeld

 • Happyfamily!

  Mrg alweer 12 weken. Heb me net via internet aangemeld bij de kraamzorg. Hebben er al meer dit gedaan?

 • Kimber89

  Ik heb het ook al vroeg gedaan. Maar dat komt omdat we wat closer contact hebben met het kraamburo. En we wisten dat december al redelijk vol was. Dus we wisten dat we snel moesten aanmelden.

 • Happyfamily!

  Oh Gelukkig. Dacht al dat ik misschien wel te vroeg zou zijn. Haha. Sommige dingen ben ik ecgt vergeten van de vorige zwangerschappen.

 • Kimber89

  Denk dat ze liever een vroege aanmelding hebben dan een late. Het enige risico wat je loopt is dat je alles moet afblazen als het mis gaat. Maar dat risico blijft sowieso(helaas) en voor jezelf geeft het ook rust. Omdat je dat van je to do list kunt strepen

 • Taartje86

  Joeppie wij mogen ons ook hier melden.
  Na onze twins in januari verloren te hebben met 20 weken. Nu terug 11 weekjes

 • Ledavh
  Ik bekeek nog eens mijn echo's en opeens zag ik dat onze kleine spruit zich in een hartje bevindt, geweldig toch

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van dinsdag, 29 januari 2019 tot en met maandag, 4 februari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50