Naar de reacties

11 Weken zwanger

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84.Het is je twaalfde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

De belangrijkste fase heeft de baby al doorgemaakt. De basis is aangelegd, en hij is nu in principe al compleet. Alles moet zich natuurlijk nog veel verder ontwikkelen, voordat het kindje buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. Hij zit nog steeds in een groeispurt, en gaat hier voorlopig nog wel even mee door. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.
 

Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. De oogjes gaan in deze week dicht, en pas rond de 26e week weer open.

Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Waarschijnlijk kun je nu wel al je baarmoeder voelen! Als je plat op je rug gaat liggen, en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt, voel je een harde rand. Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.
 

Veel vrouwen zijn bezig met hun gewicht. Zo dus ook de zwangere vrouw. Misschien zij zelfs nog meer. Sommigen vallen in de eerste maanden veel af, in plaats van dat ze aankomen. Dit gebeurt vooral als ze erg misselijk zijn of zijn geweest. Anderen worden al snel zwaarder. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo`n 12 kilo aan. Hoewel er zat vrouwen zijn die meer dan 20 kilo zwaarder worden, zijn er ook vrouwen bij die helemaal niks aankomen, of aan het eind van hun zwangerschap zelfs een lager gewicht hebben dan ervoor! Dit zijn wel uitzonderingen, maar het komt wel degelijk voor. Hoeveel je ook aankomt, ga niet ineens lijnen! Dit is niet goed voor de baby. Zorg ervoor dat je kindje de benodigde vitaminen krijgt. Let zoals je altijd zou moeten doen goed op je voeding. Zoals in week 10 al besproken is: Het is absoluut niet nodig om voor 2 te eten, wat vaak wel wordt beweerd. Het beste is om gezond en gevarieerd te eten. Eet ook genoeg groenten en fruit. Dit is normaal al erg belangrijk, maar tijdens je zwangerschap des te meer!

Tijdens je zwangerschap kun je merken dat je huid ineens anders aanvoelt. Het is slim om nu meer aandacht besteden aan de verzorging van je huid. Smeer het vaak in met lekkere bodylotion, of speciale zwangerschapscrème of -olie. Wees voorzichtig met zonnebaden. De UV-straling is niet schadelijk voor je baby, maar kan wel voor jou schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn

Reageer in `11 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3091)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mamave

  Dames wat fijn dat er zoveel mooie echo’s voorbij komen!
  Ik ben mezelf helemaal gek aan het maken door de onzekerheid. Nog 1,5 week wachten tot we de echo hebben of ons kindje gezond is. Het is echt slopend! Ik voel me zo verdrietig! Hoe kom ik nou deze dagen door?? Help

 • Wonder5

  Proberen om toch te genieten. Andere dingen doen even je gedachten verzette. En die verdrietig gevoel is best wel door de hormonen hier ook huil buien gehad. Maar nou gaat het allemaal beter

 • Wonder5
  Vandaag weer verwent met een echo alles gaat super
 • 4e~wonder

  Ik heb me gisteren versproken tegen Mn zusje. Dat is me in al die jaren nog nooit gebeurd. Nu gaan we het toch maar volgende week bekend maken denk ik.

 • Wonder5

  Hihi herkenbaar wij hebben het al bekent gemaakt. Genietse

 • 3edraakje
  Net terug van de echo. Alles zag er goed uit, kleine had zich verstopt en mijn darmen gaven schaduw. Dus helaas geen hele duidelijke echo. Maar alles zag er goed uit dat is het belangrijkste 🤗. Kan iemand iets in de nub herkennen?
 • Shir_wout82

  Nee helaas geen nub te zien. Wel fijn dat je weer mag spieken he!😍

 • 3edraakje

  Zeker fijn, langzamerhand durf ik er van te gaan genieten 😊.

 • Wonder5

  Hallo dames ook wij zijn vandaag bij week 11 aan gekomen. Morgen mogen we even weer spieken hoe onze kleine frummel het doet in de buik en ook de bloedtest.

 • Shir_wout82

  Hoi dames,vandaag aangekomen in week 11. Vanavond gaan ee een doppler halen en a.s maandag weer echo. Ik ben al sinds carnaval verkouden,ging paar dagen beter en sinds afgelopen weekend was t weer raak. Hoest me de longen uit mn lijf. Veel slijm en groen. Te beroerd om te werken ( ga toch) maar te fit om thuis te blijven. Zit beetje met dillema of ik huisarts moet bellen of niet..

 • Kimberly123

  Aangekomen op 11w. Vage klachten buiten borsten en misselijkheid gaat het al veel beter :) morgen echo en niptest. Super spannend. Ik kijk ernaar uit onze kleine bubbel te zien. 😍

 • Kimmol
  Hi allemaal. Eindelijk in week 11. Vermoeidheid begint eindelijk wat af te nemen en begin me meer mens te voelen :-) ook een mooie termijn echo gehad. Kunnen jullie al iets van die nub theorie maken?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 11

De bevaldatum van leden die 11 zwanger zijn is van vrijdag, 4 oktober 2019 tot en met donderdag, 10 oktober 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50