Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs
Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s
Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Zwangerschap boven de 35

Zwangerschap boven de 35  (643373941)

Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinderen toe zijn of een `tweede ronde`, waarbij ze een kinderwens hebben bij een nieuwe partner. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen steeg al sinds tientallen jaren, tot 2004, sindsdien is het ongeveer gelijk gebleven. De gemiddelde leeftijd in Nederland is nu 29,5 jaar, en is voor zover bekend het hoogste cijfer ter wereld. In Vlaanderen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar, en stijgt nog steeds. 

Om rekening mee te houden
Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden als je na je 35e zwanger wilt worden. Zo neemt de kans op een spontane zwangerschap bij vrouwen tussen de 35 en 38 jaar met 50 procent af. De kans op een miskraam neemt juist toe naarmate je ouder wordt. Complicaties komen tijdens de zwangerschap en bevalling in verhouding meer voor, en een vroeggeboorte of de kans op een kindje met het Down-syndroom neemt tevens toe naarmate de leeftijd van de vrouw stijgt. Vrouwen die na hun 35ste voor het eerst zwanger worden hebben een verhoogde kans op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging. Er is ook sprake van een hogere kans op zwangerschapssuiker en hoge bloeddruk, een hogere belasting van de nier- en leverfunctie, en een vroegtijdige bevalling. Hiermee neemt ook de kans op een keizersnede toe.

Ondanks deze nadelen is het wel zo dat vrouwen boven de 35 meer en meer kinderen krijgen. Ongeveer een zesde van alle kinderen zijn geboren bij moeders van 35 jaar of ouder. En eerlijk is eerlijk: op welke leeftijd een vrouw ook zwanger wordt, een zwangerschap zonder risico`s bestaat niet. De kans dat je als oudere zwangere vrouw een gezond kindje op de wereld zet is gelukkig nog altijd groter, dan dat je last krijgt van bovengenoemde complicaties, vanwege de leeftijd. Je moet echter wel rekening houden met de mogelijkheden en daarom zorgen dat je gezond leeft en onder goede controle staat!

Vruchtbaarheid neemt af met de jaren
Hoe ouder de vrouw wordt, hoe meer de eicelkwaliteit afneemt en ook de hoeveelheid beschikbare eicellen afneemt. Aangeboren afwijkingen nemen hierdoor licht toe. De kans op een spontane zwangerschap bij vrouwen tussen de 35 en 38 jaar is tot 50 procent gedaald. Gelukkig biedt de medische technologie een aantal mogelijke oplossingen voor vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, echter het slagingspercentage daalt bij het stijgen van de leeftijd van de vrouw.

Meer tweelingen
Niet alleen door de vruchtbaarheidsbehandelingen, maar ook met het stijgen van de leeftijd van de vrouw neemt de kans op het krijgen van een spontane tweelingzwangerschap toe. De meeste ouders zien tweelingzwangerschappen als `dubbel geluk`. Je had nog op een kindje gehoopt, en nu komen er zelfs twee!

Vroeggeboorte
Bij zwangere vrouwen boven de 35 jaar neemt de kans op een vroeggeboorte toe. De kans op een vroeggeboorte voor de 33ste week is anderhalf keer zo groot bij vrouwen tussen de 35 en 40 jaar. Voor boven de 40 jaar is die kans 2 keer zo groot. Dit komt zeer waarschijnlijk omdat de placenta bij 'oudere' zwangere vrouwen van minder goede kwaliteit is, waardoor een zwangerschap niet volledig kan worden uitgedragen. Ruim 7% van de baby's wordt te vroeg geboren, dat wil zeggen na een zwangerschap van minder dan 37 weken.

Chromosomale problemen
Veel mensen overschatten de kans op het syndroom van Down en andere risico's voor het kind door de gevorderde leeftijd van de moeder. In werkelijkheid neemt het risico met de leeftijd geleidelijk toe. Op 35-jarige leeftijd is de kans op een baby met het syndroom van Down minder dan 0,5 procent. Vervolgens stijgt het risico naar ongeveer 3 procent op 45-jarige leeftijd. Het is goed om van te voren met je partner te bespreken wat jullie zouden doen als uit de tests een chromosomaal probleem naar voren zou komen.

Laag medisch risico voor gezonde moeders
Voor een gezonde vrouw die zwanger wordt, zijn de medische risico's minimaal. Er bestaat wel een enigszins verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een keizersnee, maar het is niet onverantwoord om zwanger te worden. Een aantal van de zorgen over de gezondheid van de moeder bij een zwangerschap op gevorderde leeftijd hebben betrekking op aandoeningen die vaker voorkomen naarmate we ouder worden, met name suikerziekte en hoge bloeddruk. Als je deze aandoeningen al voor de zwangerschap hebt, zijn er zowel voor jezelf als voor de baby risico's.

Advies vragen huisarts of vroedvrouw
Het is van belang te weten te komen wat voor gevolgen je medische toestand heeft op een zwangerschap en wat voor gevolgen een zwangerschap voor je eigen gezondheid zal hebben. Alle vrouwen boven de 35 jaar die van plan zijn om zwanger te worden, zouden eigenlijk eerst advies moeten inwinnen bij hun huisarts of een vroedvrouw. Dit geldt met name voor vrouwen die weten dat ze medische problemen hebben. Veel complicaties kunnen door goede gezondheidszorg worden voorkomen.Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

babylove5 (3.7 uur geleden)
@flower76 - “Het etentje was leuk...„
Leuk dat t zo gezellig was :Smile

sonja_s (5.5 uur geleden)
@berbeltje - “Net een hele blije e...„
super nieuws hé... geniet ervan...!!!

muisje74 (8.3 uur geleden)
@ThreeComplete - “@muisje74: Ik ben bi...„
Wat goed zeg! Ik hoop zelf ook nog een tijd door te kunnen gaan met zelf voeden

ThreeComplete (11.7 uur geleden)
@muisje74: Ik ben bijna 15 maanden geleden bevallen.....geef borstvoeding aan allebei mijn kinderen (de oudste is bijna 4)muisje74 (11.8 uur geleden)
@ThreeComplete - “Ladies!! Ik wordt 37...„
Hoi, als ik vragen mag, hoelang geleden ben je bevallen? Ik ben zelf 4 mnd geleden bevallen van m`n eerste en 4 wkn terug m`n eerste menstruatie gehad, maar geen idee of m`n cyclus dan nu ook weer normaal is. Geef nl ook nog bv. Ik zal voor je duimen!

ThreeComplete (12.6 uur geleden)
Ladies!! Ik wordt 37 dit jaar, heb twee super leuke kindjes en wij gaan voor nummer 3!! Deze maand voor het eerst na de bevalling weer ongesteld geworden en gelijk `in actie` gekomen. Nu vermoeden we dat ik mogelijk alweer zwanger ben.....-al een week een licht zeurend gevoel in mijn onderbuik, -licht misselijk gevoel, -geirriteerd, -wat moeier dan anders, -ik vind dat mijn mijn anders ruikt dan anders, -heb niet echt meer trek in koffie.........een boel dingen die opeens anders zijn dus. Maar ik vraag me af of dat ook niet te maken kan hebben met het gewoon weer opgang komen van de menstruatie en de hormonen die daardoor door mijn lichaam gieren. Heb dus eigenlijk ook geen idee wanneer mijn NOD is, maar als ik uitga van een cyclus van 28 dagen zou dat 2 augustus zijn.....keeping my fingers crossed!

flower76 (1.1 dagen geleden)
Het etentje was leuk, wel gek ineens zonder glaasje wijn en sigaretje. Echt cold turkey... We hadden natuurlijk gehoopt dat er nog een 2e kindje zou komen maar zo snel al en met alle stress, met recht een wonder ! Dik duimen dat het goed blijft gaan, voor mij net zo goed als voor jullie natuurlijk !

Edda74 (1.1 dagen geleden)
@Flower76 - “Gisteren heb ik een ...„
Phoe,ja,ik schrik er wel van. Wat verschrikkelijk.Wat fijn dat je weer zwanger bent.Van harte!

babylove5 (1.1 dagen geleden)
@Flower76 - “Gisteren heb ik een ...„
Hartelijk gefeliciteerd met jullie zwangerschap
Heel heftig dat je je dochtertje bent kwijtgeraakt ik hoop
Dat jullie het een plekje hebben gegeven veel plezier met jullie etentje

muisje74 (1.1 dagen geleden)
@Flower76 - “Gisteren heb ik een ...„
Wauw, van dit soort berichten wordt ik wel even stil. Het is jullie gegund en geniet van een mooie tijd

berbeltje (1.1 dagen geleden)
@Flower76 - “Gisteren heb ik een ...„
Wat ontzettend heftig lijkt me dat en wat fijn en knap dat jullie je zo open kunnen stellen samen voor een nieuwe zwangerschap, geniet ze vanavond het is je gegund!

Flower76 (1.2 dagen geleden)
Gisteren heb ik een positieve test gedaan, volgens de berekening ben ik 5 wkn zwanger. We zijn heel erg blij, ik wil jullie zeker niet laten schrikken maar ook wij zijn ons kindje verloren aan een hartafwijking. Onze dochter is dec 2013 overleden, 7 maanden was ze pas. Nu, 7 maanden later doe ik een test en die is dus positief. Dit, dit hadden wij zo vreselijk nodig, om het te vieren gaan we straks buiten de deur eten....

muisje74 (1.3 dagen geleden)
Even een vraag en advies.. Op 12 maart ben ik bevallen van mij dochtertje.Ik geef haar nog steeds bv. ben inmiddels 1 keer ongesteld geweest, maar vraag me nu af wanneer de volgende keer zal zijn. Als ik direct weer een normale cyclus zou hebben zou dat morgen zijn, maar nu begin ik ineens te twijfelen of ik stiekem al weer zwanger zou kunnen zijn. Wie heeft er ervaring met het geven van borstvoeding en een normale cyclus? Denk er over dit weekend een test te doen. Kans is klein want we hebben meestal wel bescherming gebruikt en ik ben dmv ivf zwanger geraakt en weet ook niet waarom ik me dit nu ineens afvraag, maar voel me net als vorige zomer dizzy, moe slap misselijk en honger tegelijk.. Mmm

Edda74 (1.4 dagen geleden)
@berbeltje - “@Edda74 - “@berbel...„
Goedzo,hou dat gevoel maar lekker vast! Op naar de volgende goede echo!

babylove5 (1.4 dagen geleden)
@berbeltje - “@lucypearl - “@ber...„
ik hoop dat alles goed blijft gaan en dat mag ook wel toch het zij je gegund

berbeltje (1.5 dagen geleden)
@Edda74 - “@berbeltje - “Net ...„
Dankje Edda! Het voelt anders en goed deze keer, probeer me daar op te concentreren. Over kleine twee weken alweer echo voor de nekplooi-meting dus dan kunnen we alweer even gluren of allesnog lekker gaat daarbinnen

Edda74 (2.1 dagen geleden)
@berbeltje - “Net een hele blije e...„
Fantastisch!! Ik blijf heel hard voor jou duimen dat het goed blijft gaan.Het MOET gewoon!!!

berbeltje (2.1 dagen geleden)
@lucypearl - “@berbeltje - “Net ...„
Morgen 9 weken!

lucypearl (2.1 dagen geleden)
@berbeltje - “Net een hele blije e...„
Superfijn! 1ste mijlpaal. Hoever ben je?

berbeltje (2.2 dagen geleden)
Net een hele blije echo gehad! Zo fijn, juiste grootte, duidelijk kloppend hartje en een bewegende pukkie gezien <3 het blijft nog even spannend de komende weekjes maar dit is al zo`n fijn begin @in love

Edda74 (2.4 dagen geleden)
Het overlijden van je kind(eren) is gewoon TE erg.Dat hoort gewoon niet:je hoort zelf eerst te gaan.Nu ik zelf een kind heb,kan ik al huilen bij het idee. Ik ben ook heel blij dat het kindje van Tembelsa van hier het tegen verwachting zo goed doet. 20 % overlevingskans had ze.

keesjes76 (2.4 dagen geleden)
@roosje72 - “Ff off topic: ik den...„
Nee, daar kom je denk ik nooit meer echt overheen. Zo heeft elk overlijden zijn eigen bijzondere verhaal, helaas.

nanette (2.8 dagen geleden)
@baby-wens - “Hier ook een super e...„
Gefeliciteerd en Sonja ook natuurlijk, fijn hoor een goede echo.

Tassie1975 (2.9 dagen geleden)
@nanette - “@baby-wens - “@Tas...„
Dank je wel

lucypearl (3 dagen geleden)
@Bellylife - “Bedankt allemaal voo...„
Respect hoe jullie ermee omgaan! Veel sterkte met het een plekje geven.Spring naar · Boven · Vorige pagina · Reacties

Zoek een forumonderwerp

Meer forums:


Aambeien
Aangeboren-afwijkingen
Aangeven-bij-de-burgerlijke-stand
Acupunctuur-en-zwangerschap
Adoptie
Alcohol
Alleenstaande-ouders
Allergie
     Koemelkallergie
Alpha-fetoprotein-(Afp)
Amandelontsteking
Autisme
Babybenodigdheden 1 nieuw
Babyhuisjes
Babykostencalculator
Babymatrassen
Babynamen
Babyverzorging
     In-bad
     Luier-verschonen
     Luieruitslag
     Nagelverzorging
     Navelstompje
     Oogverzorging
     Voorhuidje
Babyvoeding
BAM-Bewust-Alleenstaand-Moederschap
Bandenpijn
Basale-Lichaamstemperatuur
Bedrust
Bekkeninstabiliteit
Berg-(huidaandoening)
Bevallen
     Bevallingshoudingen
     Braxton-Hicks
     Doula
     Inleiden
     Keizersnede
     Pijn
     Voorbereidingen
     Waterbevalling
     Ziekenhuisbevalling
     Acupunctuur
Blaasontsteking
Bloeddruk
     Hoge-bloeddruk-(hypertensie)
     Lage-bloeddruk-(hypotensie)
Bloedingen-en-wonden-bij-je-kind
Bloedneus
Bloedverlies
     1e-trimester
     2e-trimester
     3e-trimester
Boeren-en-luchthappen
Borsten
Borstvoeding
     Aanleggen
     Borstvoeding-op-het-werk-(BE)
     Borstvoeding-op-het-werk-(NL)
     Borstvoedingsluiers
     Clusteren
     Duratie
     Fysieke-gevolgen
     Kolven
     Langvoeden
     Melkkanalen-en-Borstontsteking
     Melkproductie
     Menstruatie
     Redenen-om-te-stoppen
     Regeldagen
     Snel-stoppen-met-kolven
     Spruw
     Tandemvoeden
     Tepelkloven
     Toeschietreflex
     Voordelen
     Wisselvoeden
Breath-Holding-Spells
Buidelen
Buikgriep
Buikkrampjes
Carpale-Tunnel-Syndroom
Chinese-geslachtskalender
Chromosomen
Crohn-en-Zwangerschap
CTG-(Hartfilmpje)
Curettage
Cyclus-herkennen
Dag-en-nachtritme
De-achternaam-van-je-kind
Depressie-na-de-zwangerschap
Depressie-tijdens-de-zwangerschap 3 nieuw
Diarree
Donorschap
Draagmoeders-en-Leenmoeders
Draagzakken-en-draagdoeken
Dromen-Tijdens-De-Zwangerschap
Drugs-en-zwangerschap
Duimzuigen-en-fopspenen
     Duimen-afleren
Echo
Een-broertje-of-zusje
Eetstoornissen
Endometriose
Epilepsie-van-pasgeborenen-(BINE)
Erbse-Parese
Erfelijke-aandoeningen
     PGD
Erkennen-van-je-baby
Flauwvallen
Flesvoeding
Fluxus
Fontanellen
Gaatjes-prikken-(oren)
Geelzucht
Gewicht
     Gewicht-na-de-zwangerschap
     Gewicht-zwangerschap
     Gewichtsverlies-baby
     Groeiachterstand-baby
     Groeiboekje-baby
     Obesitas
     Ondergewicht-moeder
     Overgewicht-moeder
Glutenovergevoeligheid-(Coeliakie)
Grote-gezinnen
Haarzorg
Heupdysplasie
Hielprik
Hoofdluis-en-neten
Hoofdpijn
Huidveranderingen
Huilbaby
Inbakeren
Insectenbeten
Kiezen-van-het-geslacht
     Chinese-geslachtstabel
Kinderbijslag
Kinderen-en-seksualiteit
Kinderziektes
     De-Bof
     Hersenvliesontsteking
     Kinkhoest
     Krentenbaard-(Kinderzeer)
     Mazelen
     Rodehond
     Roodvonk
     Vijfde-ziekte
     Waterpokken
     Zesde-ziekte
Kindsbewegingen
KISS-en-KIDD
Klompvoetjes
Koffie
Koorts
     Koortsstuipen
Kraamperiode
     De-1ste-Kraamdag
     De-1ste-nacht
     De-2de-Kraamdag
     De-3de-Kraamdag
     De-4de-Kraamdag
     De-5de-Kraamdag
     De-6de-Kraamdag
     De-7de-Kraamdag
     De-8ste-Kraamdag
     De-Kraamman
     Tradities-na-geboorte
Liesbreuk
Listeriose
Lui-oog-(Ambylopie)
Maagzuur
Meemoeders
Misselijkheid
     Hyperemesis-gravidarum-(HG)
     Uitdroging
Mond-op-mond-beademing
Morning-afterpil
Naar-de-chiropractor
Natuurlijk-ouderschap
Navels
Obstipatie-(verstopping)
Ontpillen
Ontwikkeling-van-de-foetus
Ontwikkelingsstoornissen
Ontzwangeren
Oorpijn
     Oorontsteking
Ouderlijk-gezag
Overgang
Ovulatiekalender
Pasfoto-voor-baby-of-kind
PCOS 3 nieuw
PDS-en-Zwangerschap
Plassen
Pleegouders
Positiekleding
Premenstrueel-syndroom-(PMS)
Pseudo-kroep
Rapley
Reanimatie-baby-en-klein-kind
Reflux-(Baby)
Reizen-tijdens-zwangerschap
     Autogordels
Resusfactor
Ringworm
Roken
Rota-Virus
Rugpijn
Rusteloze-benen
Scheefgroeiend-hoofd
     Redressiehelm
Scheelzien
Schildklierafwijkingen-en-zwangerschap
Schoonmoeders
Shaken-baby-syndroom
Slijmprop
Spataderen
Spraakontwikkeling-bij-kinderen
Stiefgezinnen
Stuitligging
Tandjes
Tandverzorging
Tang-of-Vacuumverlossing
Te-koop-advertenties
Tests-Tijdens-De-Zwangerschap
     De-Combinatietest
     Groep-B-streptokokken
     Hemoglobinegehalte
     Navelstrengpunctie
     Neurale-buis-defect
     Triple-test
     Vaderschapstest-(Thuis)
     Vlokkentest
     Vruchtwaterpunctie
     NIPT-test
Tests-voor-de-zwangerschap
     Candida-infectie
     Chlamydia
     Hemoglobine
     Hepatitis-B
     HIV-en-AIDS
     Irregulaire-antistoffen
     Rodehond
     Toxoplasmose
     Vaginale-infecties
     Waterpokken
Tienerzwangerschap
Tijgeren-en-kruipen
Tweelingen
     Bevalling-bij-tweelingen
     Complicaties
     Na-de-tweelingzwangerschap 3 nieuw
     Routines-aanleren
     Tijdens-de-tweelingzwangerschap 8 nieuw
     Verdwijnende-Tweeling-Syndroom
Uitslag,-bultjes-en-vlekkenwijzer
Uitstrijkje
UV-straling-en-zwangerschap
Vaccinaties
     De-Bof
     Difterie
     Hepatitis-B
     Hib-ziekten
     Kinkhoest
     Mazelen
     Meningokokken
     Pneumokokken
     Polio
     Rodehond
     Tetanus
Vader-worden
Veilig-en-onveilig-tijdens-de-zwangerschap
     Carrière
     Eten
     Medisch
     Schoonheidsbehandelingen
     Seks
     Slaap
Veiligheid-voor-je-kind
     Autostoeltje
     Babykamer
     Badkamer
     Balkon
     Brandveiligheid
     Fietsstoeltje
     Keuken
     Op-reis
     Trap
     Vergiftiging
     Woonkamer
Ventriculomegalie
Verkorte-baarmoederhals
Verkoudheid
Verlies
     Blighted-Ovum
     Buitenbaarmoederlijke-zwangerschap
     Doodgeboorte
     Herhaaldelijke-miskramen
     Miskraam
     Missed-abortion
     Molazwangerschap
     Vlinderpagina
     Zwanger-na-verlies
Verstikking-en-verslikken
Vijfde-ziekte
Vitamine-D
Vitamine-K
Vocht-vasthouden-(oedeem)
Voeding-tijdens-de-zwangerschap
Voeten:-Kwetsbare-kindervoeten
Voeten:-Pijn-tijdens-de-zwangerschap
Voorbehoedsmiddelen
     Voorbehoedsmiddelen-na-de-geboorte
Voorkeurshouding-adviezen
Vriendschappen
     Antwerpen
     Buitenland
     Drenthe
     Flevoland
     Friesland
     Gelderland
     Gooi-en-Vechtstreken
     Groningen
     Limburg-(BE)
     Limburg-(NL)
     Noord-Brabant 1 nieuw
     Noord-Holland
     Oost-Vlaanderen
     Overijssel
     Utrecht
     Vlaams-Brabant
     West-Vlaanderen
     Zeeland
     Zuid-Holland
Vrije-dagen-voor-papa
Vroeggeboorte
Vruchtbaarheidsproblemen
     Medicatie
     Vruchtbaarheidsbehandelingen 7 nieuw
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-man
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-vrouw
Wachten-met-zwanger-worden
Wat-hoort-en-ziet-je-baby
Waterhoofd-(Hydrocefalie)
Werk:-Moederschapsrust-(Vlaanderen)
Werk:-Ouderschapsverlof-(Nederland)
Werk:-Zwangerschapsverlof-(Nederland)
Wiegendood
Zesde-ziekte
Zindelijkheidstraining
Zwanger-worden
Zwanger-worden-30-tips
Zwanger,-snel-na-je-bevalling
Zwangerschap-boven-de-35 6 nieuw
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsfabels
Zwangerschapsstriemen-(Striae)
Zwangerschapssymptomen 1 nieuw
Zwangerschapstests 2 nieuw
Zwangerschapsvergiftiging
Enig-kind


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact en Privacy
In het Engels, Duits en op Mobiel
Babybytes ©2014