Al direct na de geboorte kun je je kindje meenemen in de auto. Wel voor korte ritjes en in een veilig stoeltje. Gebruik altijd, zolang het nodig is, de verkleiner. Je kunt ook altijd voor extra steun 2 handdoeken oprollen en die aan de zijkanten van je kindje plaatsen.
De veiligste plek voor je autostoeltje is achterin (40% minder kans op letstel) met de rugleuning naar voren (80% minder kans op letsel) in het midden van de achterbank. Deze percentages zijn gebaseerd op Amerikaanse botsingsstatistieken. In het midden heeft het kind het minste risico op letsel in geval van een botsing vanaf de zijkant. Je achterbank moet wel geschikt zijn voor een middenpositie; in sommige kleinere auto's is er bijvoorbeeld geen geschikte gordel in het midden om het stoeltje goed vast te zetten.
De linker en rechterkant zijn even veilig volgens de statistieken, maar in verband met oogcontact tussen jou en je kind zal de rechterkant de voorkeur genieten.
Als je kind voorin zit is het juist zaak om de rugleuning naar achter te laten wijzen en de stoel én het kind heel goed vast te maken.
Het is onveilig om je kindje in een reiswieg te vervoeren in de auto, een reiswieg is te slap en biedt geen enkele bescherming. De meeste bakken van een kinderwagen zijn ook niet veilig genoeg. Wel zijn er speciale kinderwagenbakken die geschikt zijn voor vervoer in de auto. Als je een dergelijke bak wilt aanschaffen, moet je er goed op letten dat deze het keurmerk ECE 44.03 heeft.
Voor in de auto is een zittingverhoger of een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 12 jaar. Je mag je kind niet voor in de auto plaatsen als je een airbag hebt bij de passagiersstoel.
Je hoeft niet altijd een nieuw stoeltje aan te schaffen. Let erop dat de stoel is goedgekeurd en kijk of het goed past bij het gewicht van je kindje. Een tweedehands stoeltje mag nooit bij een ongeluk betrokken zijn geweest (ook niet bij een botsing) en mag ook niet zijn beschadigd.
Waar moet je goed op letten:
Gebruik het stoeltje veilig
Kinderslot
Het is belangrijk om het kinderslot te activeren, je kind kan dan van binnenuit de deur niet openen.
Nog een tip
Je zou een tweede achteruitkijkspiegel kunnen plaatsen, zo hoef je niet steeds om te kijken als je je kindje even wilt zien. Zorg er wel voor dat je de aandacht bij het verkeer houdt, ook al gaat de baby nog zo hard huilen. Probeer eerst een plek te vinden waar je de auto kunt parkeren. Denk je dat er echt iets mis is met je kindje, bijvoorbeeld dat het lijkt of het stikt, stop dan op de vluchtstrook, deze zijn er voor noodgevallen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Veiligheid voor je kind · Babykamer · Fietsstoeltje
Gerelateerde topics