Helaas gebeurt het lang niet meer altijd, maar soms wanneer je het intakegesprek hebt om de kraamzorg te regelen, wordt er even een kijkje in de babykamer genomen. Dit om te zien of het kamertje veilig is voor de baby. Wordt dit niet gedaan, dan doet de kraamverzorgster dit nog over het algemeen.
De meeste ouders laten hun pasgeboren kindje de eerste periode in een wiegje slapen. Het is belangrijk om op de volgende veiligheidspunten te letten.
Het wiegje - De bekleding van de wieg is vaak vastgezet met nietjes of spijkers, deze mogen niet voelbaar zijn.
- Volgens de veiligheidsnormen moet het wiegje minstens 30 cm diep zijn, 45 tot 50 cm breed en 80 cm lang.
- Zorg dat het wiegje stevig staat. Je kunt het wiegje, als je het overdag beneden hebt staan, bijvoorbeeld in de box zetten.
- Randen en hoeken van het wiegje moeten rond zijn.
- Het matrasje moet stevig zijn en goed ventileren.
- De bekleding van het wiegje moet het liefst zijn gemaakt van katoen, liever niet gewatteerd, de stof moet strak zijn vastgemaakt, zodat de kleine dit niet naar zich toe kan trekken en er in verstrikt raakt.
- Eventuele spijlen in het wiegje moeten 6 cm van elkaar staan, als dit niet zo is, dan moet de binnenzijde worden bekleed.
- Het matrasje mag niet te zacht zijn en heeft dezelfde maten als de binnenzijde van het wiegje. Koop het liefst een nieuw matrasje.
Een wiegje moet niet te dichtbij de verwarming staan en ook niet bij een open raam. Zorg dat huisdieren er ook niet bij kunnen komen, het is niet de bedoeling dat de poes plotseling de wieg inspringt. Al bedoelt de poes het nog zo goed.
Het bedje opmaken Het is heel belangrijk dat het ledikantje veilig wordt opgemaakt. Veel nieuwe moeders maken de fout om het bedje te hoog op te maken en versieren het ledikantje met de mooiste knuffels voor hun baby. Hoe leuk dit ook staat, voor de baby kan het juist heel gevaarlijk zijn.
- De eerste 2 jaar moet je geen dekbedje gebruiken. Gebruik een dekentje met een lakentje. Een goed passend slaapzakje is ook prima.
- Dekbedhoesjes zien er leuk uit, maar gebruik ze liever niet. Gebruik lakentjes en sla deze strak om het matrasje.
- Maak het bedje zodanig kort op, dat de voetjes het voeteinde kunnen raken, zo komt de baby niet makkelijk onder de dekentjes.
- Wacht niet te lang met de bedbodem op de laagste stand te zetten, zodat de baby er niet uit kan vallen.
- De babykamer moet iedere dag worden geventileerd.
- Bij gebruik van een kruik, dien je deze met de dop van de kruik van de baby af te leggen. Leg de kruik niet op een zeiltje. Gebruik een goede kruikenzak en leg de kruik niet direct tegen de baby aan. Controleer de kruik bij ieder gebruik op het volgende: scheuren in de kunststof kruik met warmtegevoelige vulling, het rubber van de heetwaterkruik (deze vervangen bij scheurtjes of wanneer deze niet goed meer sluit), lekkage van de kruik (laat deze ondersteboven hangen en rollen op een droge doek, om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van lekkage).
Centrale verwarming Een kind zou zich pijn kunnen doen aan de centrale verwarming en aan de verwarmingsbuizen. Je kunt de centrale verwarming veilig afschermen met radiatorbekleding. Voor de scherpe randen en punten van de verwarming zijn speciale beschermhoekjes te koop.
De commodeHet is heel belangrijk dat de commode stabiel staat. Let verder op het volgende:
- Een goede werkhoogte is afhankelijk van de lengte van de ouder, let daar op wanneer je een commode koopt.
- Het werkblad van de commode moet minimaal 75 cm breed zijn en 60 cm diep.
- De afwerking moet geheel glad zijn, dek eventuele zichtbare/voelbare schroeven af met een plaatje, deze kan je in iedere bouwmarkt kopen. Bij aanschaf van een commode kan je altijd een paar reserve afdekplaatjes vragen.
- Gebruik altijd een aankleedkussen, wanneer je de baby verschoont en/of aankleedt.
- Laat de baby nooit, ook al is het net geboren of is het maar voor 1 seconde, alleen op het aankleedkussen.
- Leg de spulletjes die je nodig hebt van te voren alvast klaar. Je kunt de commode ook zo indelen, dat je overal gemakkelijk bij kunt.
Waar moet je verder op letten: - Geen kacheltjes op de kamer van de baby hangen, je moet er niet aan denken dat deze zou kunnen vallen.
- Geen knuffels in het bedje van de baby, ze kunnen over het hoofdje/gezichtje van de baby vallen. Zeker pasgeboren baby's hebben nog niet de kracht de knuffel weg te trekken.
- Zorg dat het niet te warm en niet te koud is op de babykamer. Zet het ledikantje/wiegje nooit te dicht tegen de (centrale) verwarming.
- Zorg dat het niet tocht op het kamertje.
- Leg geen kleedjes op de vloer van de kamer.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Veiligheid voor je kind · Autostoeltje · Fietsstoeltje
Gerelateerde topics