Kolven

Borstvoeding Kolven
In bepaalde omstandigheden kan je je kleintje niet (altijd) live voeden. Als je gaat werken bijvoorbeeld. Of wanneer je kindje te vroeg geboren is en nog geen voldoende zuigreflex heeft om (alle) voedingen aan de borst te drinken.
Drinkt je babytje niet (altijd) live aan de borst, dan zal je moeten gaan kolven. Om je melkproductie op peil te houden enerzijds. En om voldoende voedingen te verzamelen om je kindje toch jouw melk te laten drinken, op de momenten dat het niet live aan de borst kan, anderzijds.

Drinkt je babytje niet of nauwelijks aan de borst en moet je (bijna) alle voedingen afkolven, neem dan contact op met een lactatiekundige. Zij kan je goede tips geven over hoe en hoe vaak kolven, en met welk kolfapparaat.
Ga je maar af en toe kolven en geef je de meeste voedingen gewoon live, dan staan hieronder enkele handige tips.

Wanneer zijn de beste kolfmomenten? 
 • ’s Ochtends, vlak na de eerste voeding. Dan zit er nog een “extraatje” melk in je borsten dat ’s nachts wel aangemaakt is, maar niet opgedronken. Omdat er wat langer tussen twee voedingen zat.
 • ’s Avonds voordat je gaat slapen. Omdat je kleintje, als het al wat doorslaapt, de eerste uren normaalgezien niet komt voor een voeding.
 • Vlak na elke voeding. Veel kolfopbrengst zal je dan allicht niet hebben. Maar kolven vlak na de voedingen is wel een goed middeltje om je melkproductie op te krikken. Gooi je alle kolfbodempjes van die dag 's avonds bij elkaar, dan heb je waarschijnlijk toch nog een mooie hoeveelheid bij elkaar gespaard. Zonder dat je kleintje veel last ondervonden heeft van die extra kolfbeurten.
 • Een vast kolfmoment invoeren waarop je dagelijks kolft op hetzelfde tijdstip. Je borsten gaan dat dan als een extra voeding beschouwen. En automatisch melk aanmaken tegen dat kolfmoment.
Lukt het kolven niet goed? 

1. Ga in een rustige, verwarmde ruimte zitten. Ergens waar je niet gestoord wordt.

2. Neem een warme douche of leg een warm kersenpitkussentje op je borsten voordat je gaat kolven.

3. Neem er enkele foto's of een gedragen shirtje van je kleintje bij. Of bekijk een schattig filmpje van je kindje op je mobiele telefoon. Denken aan je kleintje doet de melk beter stromen.

4. Masseer voorzichtig je borsten voordat je gaat kolven. Bijvoorbeeld door met je vingers grote draaiende bewegingen te maken over de borst. Start aan de buitenkant. En werk spiraalsgewijs richting tepel, door steeds je vingers even te verplaatsen.

5. Streel je borsten van boven naar beneden, richting tepel.

6. Rol je tepel tussen je vingers heen en weer. Stimulatie van de tepel doet de melk beter stromen.

7. Buig voorover vooraleer te gaan kolven. En schudt zachtjes je borsten los.

8. Plaats je kolfapparaat correct op je borst. En ga aan de slag!

9. Leun tijdens het kolven lichtjes voorover.

10. Pas borstcompressie toe.

11. Drink iets warms tijdens het kolven. Dat helpt om te ontspannen.

12. Beperk het gebruik van nicotine, cafeïne en alcohol. Deze kunnen de toeschietreflex vertragen.

13. Laat je masseren. Massage laat je ontspannen, waardoor de melk beter gaat stromen. Borstvoeding is dus een mooi excuus voor een dagelijkse voet- of schoudermassage ;-)

Enkele opmerkingen:

 • Kolven moet je leren. Oefening baart kunst!
 • Neem je tijd om te kolven. En probeer je te ontspannen. Als je gespannen bent, laat de melk vaak langer op zich wachten.
 • Kolven vraagt minstens even veel tijd als een live voeding.
 • De hoeveelheid afgekolfde melk verschilt per borst, en van dag tot dag. Zelfs van keer tot keer. Maak je dus niet ongerust als je eens een keertje wat minder kolft.
 • Het is normaal dat de kolfhoeveelheden minderen naarmate je kindje ouder wordt.

Hoe kan je je kolfproductie verhogen? 
 • Vaker kolven. Minstens acht maal daags bij fulltime kolven.
 • Een andere kolf proberen. Bijvoorbeeld een dubbel kolfapparaat. Dat geeft extra stimulatie van je borsten. En een kortere kolftijd.
 • Kolven afwisselen met borstmassage.
 • Beste is om kort en vaak te kolven. In plaats van lang en minder vaak.
 • Wisselkolven: in plaats van beide borsten te kolven, ga je nog een keer wisselen. En kolf je dus geen twee, maar vier (of zes) borsten af.
 • Clusterkolven: een week lang, elke dag, enkele malen na elkaar elke twintig minuten eventjes kolven.
 • Clusterkolven bij fulltime kolven: een week lang overdag elke één tot twee uur kolven. En ook ’s nachts één of twee keer.

Hoeveel afgekolfde melk moet ik meegeven naar de opvang?
Tot een half jaar drinkt een borstekindje zo'n 120cc tot 150cc moedermelk per kilogram lichaamsgewicht. Deel dat product door het aantal voedingen dat je kleintje normaal gezien live bij je drinkt op een dag. En dan weet je hoeveel melk je ongeveer moet meegeven per voeding.

Als je je melk in kleine porties van zo'n 50cc bewaart en meegeeft, dan kunnen ze bij de opvang ook telkens die kleine hoeveelheden opwarmen. Heeft je kleintje na zijn flesje of bekertje nog honger, dan warmen ze gewoon nog een extra portietje op. Op die manier voorkom je dat er grote hoeveelheden moedermelk door de gootsteen moeten gegoten worden als je kleintje toevallig die dag net wat minder honger had dan anders.

Opgelet
 • Een kindje krijgt live veel meer uit je borst dan welke kolf dan ook. Je kolfopbrengst is dus geen indicatie voor je melkproductie!
 • Kolf niet verder als er geen melk meer uit je borst komt. Dat zorgt alleen maar voor irritatie van je tepel. Wissel dan liever van borst. Of probeer het een uurtje later opnieuw.
 • Kolven mag geen pijn doen. Doet het toch pijn, dan gaat er iets niet goed.
  • Ligt je kolf goed aan?
  • Staat de zuigkracht niet te hard?
  • Raakt je tepel ergens je kolfapparaat?
 • Ben je langer dan drie uur gescheiden van je kindje? Dan ga je best minstens één maal kolven. Om je melkproductie op peil te houden.
Deze tekst is geplaatst met toestemming van borstvoeding.aardig.be. Meer informatie en tips over borstvoeding en kolven vind je daar.

Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden

Gerelateerde topics

Meest gelezen informatieartikelen

  Uitslag, bultjes en vlekkenwijzer

  Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten ......
  (913180 x) Lees meer »
 • 1e trimester (Bloedverlies)

  Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverli......
  (315541 x) Lees meer »
 • Buikkrampjes

  Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. S......
  (253779 x) Lees meer »
 • Babyvoeding

  De eerste zes maanden geven borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding je baby normaal gesproken voldoende voedingsstoffen. De hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft, verschilt altijd per kind. Volgens de kinderarts kun je gemiddeld uitgaan v......
  (202257 x) Lees meer »
 • Zwangerschapssymptomen

  Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruch......
  (194104 x) Lees meer »
 • Zwanger worden 30 tips

  Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat......
  (180140 x) Lees meer »
 • 2e trimester (Bloedverlies)

  Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest......
  (168306 x) Lees meer »
 • Zwangerschap boven de 35

  Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinder......
  (144424 x) Lees meer »
 • Tandjes

  De eerste tandjes Over het algemeen krijgen baby's de eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden. Het kan ook eerder of juist veel later gebeuren. Normaal komen eerst de onderste twee snijtandjes door. Hierna volgen de twee middelste bovensnij......
  (140595 x) Lees meer »
 • Ontwikkeling van de foetus

  Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder vers......
  (139220 x) Lees meer »
 • Regeldagen (Borstvoeding)

  Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers als......
  (134377 x) Lees meer »
 • Doodgeboorte (Verlies)

  Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevo......
  (127317 x) Lees meer »
 • Slijmprop

  Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zac......
  (125324 x) Lees meer »
 • Zwangerschapsfabels

  Waar of niet waar? Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen. Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat ......
  (125302 x) Lees meer »
 • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg......
  (122834 x) Lees meer »
 • Voorhuidje (Babyverzorging)

  De penis bestaat een stam en een eikel. Het eikeltje is erg gevoelig en wordt beschermd door een dunne huidplooi. Deze huidplooi is rekbaar. Bij sommige jongetjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje......
  (115968 x) Lees meer »
 • Clusteren (Borstvoeding)

  Clusteren is een veel voorkomende term binnen de borstvoedingswereld. Het betekent kort gezegd dat een kind een bepaald deel van de dag, of soms zelfs vaker, kleine beetjes bij je wil drinken. Soms wil een kind continu aan de borst. Het is volkomen n......
  (114148 x) Lees meer »
 • Verkorte baarmoederhals

  Sommige zwangeren horen bij de 20 weken echo dat er sprake is van een mogelijk verkorte baarmoederhals (verkorte cervix). Een verkorte baarmoederhals is korter is dan 30 mm. In Nederland en Vlaanderen wordt de lengte van de baarmoedermond nog ni......
  (113480 x) Lees meer »
 • Navels

  Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt......
  (112082 x) Lees meer »
 • Kiezen van het geslacht

  Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van he......
  (109030 x) Lees meer »
 • Huidveranderingen

  `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wa......
  (106921 x) Lees meer »
 • Zwangerschapstests

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in......
  (106115 x) Lees meer »
 • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

  Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afsc......
  (105943 x) Lees meer »
 • Basale Lichaamstemperatuur

  De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wo......
  (101567 x) Lees meer »
 • Geelzucht

  De baby ziet geel (Geelzucht) De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volw......
  (98991 x) Lees meer »
 • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zw......
  (98700 x) Lees meer »
 • Reflux (Baby)

  Teruggeven is geen spugen Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen. Dat be......
  (93350 x) Lees meer »
 • Keizersnede (Bevallen)

  Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keiz......
  (92722 x) Lees meer »
 • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

  Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is e......
  (89667 x) Lees meer »
 • Lage bloeddruk (hypotensie) (Bloeddruk)

  Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens e......
  (85956 x) Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50