Zwangerschapsfabels

Zwangerschapsfabels

Waar of niet waar?

 1. Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen.
  Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat het de spermakwaliteit negatief beïnvloedt.
   
 2. Inwendig spoelen van de vagina na seks bemoeilijkt de conceptie.
  Waar. Het douchen na de seks kan het tot 30% moeilijker maken om een kind te verwekken. Volgens een onderzoek in de American Journal of Public Health wordt de zwangerschap in veel gevallen tegengehouden bij vrouwen die direct na de seks hun vagina wassen.
   
 3. Zwangere vrouwen moeten contact vermijden met mensen die recent waterpokken hebben gehad.
  Gedeeltelijk waar. Vrouwen die zwanger willen worden moeten dit uitstellen tot 4 weken nadat ze zelf een waterpokkenvaccinatie hebben gekregen. Zwangere vrouwen mogen ook geen contact te hebben met iemand die recentelijk (laatste 28 dagen) is gevaccineerd. Onder contact verstaan we iedereen die in je huis leeft, maar ook iedereen waarmee je fysiek contact hebt. Dit geldt niet voor vrienden en collega’s.
   
 4. Een man kan een vrouw niet zwanger maken als hij niet klaargekomen is. 
  Niet waar. Het is misschien onwaarschijnlijk, maar zeker niet onmogelijk. Mannen scheiden voor ze werkelijk klaarkomen een kleine hoeveelheid sperma uit. Dit sperma kan ook zaadcellen bevatten die een vrouw zwanger kunnen maken.
   
 5. Je kan niet zwanger worden als je alleen seks hebt in de "veilige dagen" van een vrouw. 
  Niet waar. De menstruele cyclus van ieder vrouw is verschillend. Het is bijna onmogelijk te voorspellen welke dagen werkelijk veilig zijn. Sperma kan meerdere dagen overleven in een vrouw, dus zelfs als een koppel meerdere dagen voor de ovulatie seks heeft bestaat de kans op zwangerschap nog steeds.
   
 6. De morning-afterpil zorgt dat je niet zwanger wordt.
  Niet waar. De morning-afterpil is beter dan niets, maar het is maar 75% effectief. In andere woorden, het voorkomt drie van de vier mogelijke zwangerschappen die zonder de pil zouden zijn ontstaan.
   
 7. Seks hebben in de missionarispositie bepaalt of je een jongen of meisje krijgt.
  Niet waar. Er is geen bewijs daarvoor. Ook niet dat je waarschijnlijk een jongen krijgt als je het staande doet of wanneer je het ‘op zijn hondjes’ doet.
   
 8. Als je partner broers heeft, is de kans op het krijgen van een jongen groter.
  Niet waar. Hoewel je partners sperma bepaalt of je een jongen of een meisje krijgt, is het krijgen van een meisje of jongen een willekeurig proces. Je eieren bevatten alleen vrouwelijke X-chromosomen, terwijl een man zowel de vrouwelijke X- als de mannelijke Y-chromosomen heeft. De zaadcel die als eerste de eicel bereikt bepaalt of het een jongen of een meisje wordt. Vrouwelijke zaadcellen zijn groter en zwemmen langzamer dan de mannelijke cellen. Dus waarom heb je dan niet altijd jongens? Dat is omdat de eicel nog niet is vrijgekomen. De vrouwelijke cellen arriveren later en bij die tijd kan ook de eicel vrijkomen. Als je een jongen wilt hebben zou je moeten proberen om seks te hebben net voor de ovulatie, of net erna als je een meisje wilt. Je kunt ovulatie testkits kopen om je te helpen met de timing.
   
 9. Als je al twee jongens of meisjes hebt gehad is de kans groot dat je een derde krijgt.
  Waar. Hoewel selectie willekeurig is hebben sommige mannen een betere kwaliteit X- of Y-chromosomen en hebben ze grote families met alleen jongens of meisjes.
   
 10. Het is makkelijker om voor de tweede maal zwanger te worden.
  Waar. Bij koppels zonder kinderen is duurt het twee keer zo lang om zwanger te worden.
   
 11. Je bent minder mannelijk als je geen kinderen kunt krijgen.
  Niet waar. Een mans' mate van vruchtbaarheid is geen maatstaf van mannelijkheid. Onvruchtbaarheid is een medische conditie net als bijvoorbeeld astma waar medisch ingrijpen nodig is.
   
 12. Een vrouw die nog nooit zwanger is geweest heeft meer kans op het krijgen van baarmoederhalskanker dan een vrouw die al een kind heeft.
  Waar. Bij iedere zwangerschap vermindert de kans op deze vorm van kanker. Dit geldt ook voor een vrouw die vijf jaar of langer de pil slikt.
   
 13. Zwangere vrouwen moeten katten vermijden omdat deze geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken.
  Gedeeltelijk waar, alhoewel de kans hierop klein is. Toxoplasmose, wat voorkomt in de uitwerpselen van katten en andere dieren, is een infectie die schadelijk kan zijn voor de zwangerschap als de baby ook geïnfecteerd wordt. Katten die buiten lopen en dood vlees eten of andere met toxoplasmose geïnfecteerde dieren eten, kunnen deze organismen doorgeven aan een zwangere vrouw. Nogmaals, de kans hierop is erg klein. Goed handen wassen en de kattenbak door iemand anders laten verschonen zou genoeg moeten zijn.
   
 14. Als een vrouw de baby hoog in de baarmoeder draagt en de buik er rond uitziet krijgt ze een meisje. Een jongen ligt lager en meer aan de zijde.
  Niet waar. Het geslacht van de baby is bepaald bij de conceptie. Jongens zijn misschien wat groter, maar dat heeft geen invloed op de manier waarop ze in de baarmoeder liggen. Dit hangt meer af van de moeders baarmoeder dan van het geslacht van de baby.
   
 15. Meer en meer mensen zijn onvruchtbaar.
  Niet waar. Er is geen bewijs dat dit zo is. Waarschijnlijk zijn we ons er meer van bewust, en mensen zijn meer geneigd medische hulp te vragen dan vroeger. Veel vrouwen wachten langer met het zwanger worden, vaak tot in hun dertiger jaren. Dan neemt ook de vruchtbaarheid af. Tegenwoordig zijn er goede oplossingen, in tegenstelling tot nog niet zo lang geleden. Het is niet mogelijk het afnemende geboortecijfer te koppelen aan vruchtbaarheid. Sociale factoren als recessie, carrière en educatie zijn hier het gevolg van.
   
 16. Onvruchtbaarheid als gevolg van geblokkeerde eileiders komt door een soa op eerdere leeftijd.
  Soms waar. Hoewel dit één van de oorzaken kan zijn, zijn er nog een aantal andere oorzaken. Voorbeelden van aandoeningen zijn appendicitis en endometriose.
   
 17. Vrouwen die geen periode hebben kunnen geen kinderen krijgen.
  Niet waar. Ongeveer één op de honderd vrouwen heeft een vervroegde menopauze. Deze vrouwen kunnen worden geholpen, bijvoorbeeld door gedoneerde eicellen. Een vervroegde menopauze hoeft echter niet altijd de oorzaak te zijn van het uitblijven van de periode. Je periode kan bijvoorbeeld stoppen door extreem gewichtsverlies of gewichtstoename, strenge diëten, trainingsprogramma's of hormonale imbalans. Het overgrote deel van deze vrouwen kan zonder veel problemen worden geholpen.
   
 18. Vruchtbaarheid kan worden verhoogd door het opsparen van sperma door het wachten met seks.
  Niet waar. Iedere dag worden miljoenen zaadcellen aangemaakt in de testikels. Opsparen van sperma kan tot gevolg hebben dat de aanmaak van nieuwe cellen gehinderd wordt, of dat de cellen verouderen waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
   
 19. Een zwakkere erectie of het uitblijven van een vrouwelijk orgasme heeft een nadelig effect op de kans om zwanger te worden.
  Niet waar. Er is geen bewijs dat dit bevestigt. Een vrouw heeft geen orgasme nodig om zwanger te kunnen worden. Het focussen op de juiste tijd voor seks kan verder negatieve effecten hebben op het liefdesleven, waarop de kans op zwangerschap afneemt. Heb seks wanneer je er zin in hebt en wacht niet alleen tot de vruchtbare periode. Het is lastig deze tijd goed in te schatten.

 

Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.

Meest gelezen informatieartikelen

  Uitslag, bultjes en vlekkenwijzer

  Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten ......
  (913044 x) Lees meer »
 • 1e trimester (Bloedverlies)

  Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverli......
  (315526 x) Lees meer »
 • Buikkrampjes

  Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. S......
  (253778 x) Lees meer »
 • Babyvoeding

  De eerste zes maanden geven borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding je baby normaal gesproken voldoende voedingsstoffen. De hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft, verschilt altijd per kind. Volgens de kinderarts kun je gemiddeld uitgaan v......
  (202247 x) Lees meer »
 • Zwangerschapssymptomen

  Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruch......
  (194096 x) Lees meer »
 • Zwanger worden 30 tips

  Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat......
  (180132 x) Lees meer »
 • 2e trimester (Bloedverlies)

  Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest......
  (168289 x) Lees meer »
 • Zwangerschap boven de 35

  Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinder......
  (144413 x) Lees meer »
 • Tandjes

  De eerste tandjes Over het algemeen krijgen baby's de eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden. Het kan ook eerder of juist veel later gebeuren. Normaal komen eerst de onderste twee snijtandjes door. Hierna volgen de twee middelste bovensnij......
  (140593 x) Lees meer »
 • Ontwikkeling van de foetus

  Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder vers......
  (139214 x) Lees meer »
 • Regeldagen (Borstvoeding)

  Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers als......
  (134372 x) Lees meer »
 • Doodgeboorte (Verlies)

  Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevo......
  (127312 x) Lees meer »
 • Slijmprop

  Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zac......
  (125317 x) Lees meer »
 • Zwangerschapsfabels

  Waar of niet waar? Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen. Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat ......
  (125300 x) Lees meer »
 • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg......
  (122832 x) Lees meer »
 • Voorhuidje (Babyverzorging)

  De penis bestaat een stam en een eikel. Het eikeltje is erg gevoelig en wordt beschermd door een dunne huidplooi. Deze huidplooi is rekbaar. Bij sommige jongetjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje......
  (115957 x) Lees meer »
 • Clusteren (Borstvoeding)

  Clusteren is een veel voorkomende term binnen de borstvoedingswereld. Het betekent kort gezegd dat een kind een bepaald deel van de dag, of soms zelfs vaker, kleine beetjes bij je wil drinken. Soms wil een kind continu aan de borst. Het is volkomen n......
  (114145 x) Lees meer »
 • Verkorte baarmoederhals

  Sommige zwangeren horen bij de 20 weken echo dat er sprake is van een mogelijk verkorte baarmoederhals (verkorte cervix). Een verkorte baarmoederhals is korter is dan 30 mm. In Nederland en Vlaanderen wordt de lengte van de baarmoedermond nog ni......
  (113459 x) Lees meer »
 • Navels

  Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt......
  (112070 x) Lees meer »
 • Kiezen van het geslacht

  Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van he......
  (109014 x) Lees meer »
 • Huidveranderingen

  `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wa......
  (106918 x) Lees meer »
 • Zwangerschapstests

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in......
  (106112 x) Lees meer »
 • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

  Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afsc......
  (105936 x) Lees meer »
 • Basale Lichaamstemperatuur

  De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wo......
  (101560 x) Lees meer »
 • Geelzucht

  De baby ziet geel (Geelzucht) De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volw......
  (98981 x) Lees meer »
 • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zw......
  (98685 x) Lees meer »
 • Reflux (Baby)

  Teruggeven is geen spugen Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen. Dat be......
  (93350 x) Lees meer »
 • Keizersnede (Bevallen)

  Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keiz......
  (92722 x) Lees meer »
 • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

  Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is e......
  (89662 x) Lees meer »
 • Lage bloeddruk (hypotensie) (Bloeddruk)

  Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens e......
  (85946 x) Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50