Groep-B-streptokokken

Tests Tijdens De Zwangerschap Groep-B-streptokokken
Onderzoek naar groep-B-streptokokken wordt niet bij elke zwangerschap geadviseerd, dit is omdat GBS maar bij 1 op de 5 van de zwangere vrouwen wordt gevonden.

In bepaalde situaties is het wel verstandig onderzoek te doen, bijvoorbeeld bij een zwangere die in het ziekenhuis wordt opgenomen in verband met voortijdige weeën of te vroeg gebroken vliezen. De streptokokken kunnen dan worden aangetoond door middel van een kweek. De verpleegkundige strijkt dan met een wattenstokje eerst langs de ingang van de schede, en dan langs de anus. De uitslag is meestal binnen 2 tot 3 dagen bekend.

Groep-B-streptokokken (GBS)


Streptokokken zijn bacteriën, welke alleen zichtbaar zijn onder de microscoop. Er bestaan verschillende soorten streptokokken. Groep B streptokokken is er 1 van.

De "groep-B-streptokokken" is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Vaak kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere en haar kind, maar in een enkel geval kan de baby ernstig ziek worden door een infectie met deze bacterie.

Hoe vaak komt het voor bij zwangeren?


GBS komt ongeveer voor bij 1 op de 5 volwassenen zonder dat er klachten zijn, 1 op de 5 zwangere vrouwen draagt deze bacteriën met zich mee en bevinden zich samen met andere bacteriën in de darmen. Veelal zijn ze ook in de vagina of baarmoedermond te vinden zonder dat er verder klachten zijn.

Is een GBS-infectie te voorkomen?


Het is lang niet altijd mogelijk een GBS-ziekte van de baby te voorkomen. In situaties waar het kind een hoge kans heeft om ziek te worden, kan de arts wel voorzorgsmaatregelen nemen. Soms geeft de arts al tijdens de bevalling een antibioticum. Redenen hiervoor kunnen zijn: koorts tijdens de bevalling, een eerder kindje dat GBS-ziekte heeft gehad, of een blaasontsteking met GBS tijdens de zwangerschap. In deze gevallen weten we dat de zwangere heel veel GBS bij zich draagt. Een uitslag van een kweek die GBS laat zien bij een dreigende vroeggeboorte of voortijdig gebroken vliezen is een andere reden om al tijdens de bevalling een antibioticum te geven. Soms krijgt ook de baby na de geboorte nog antibiotica van de kinderarts, bijvoorbeeld bij koorts tijdens de bevalling. In andere gevallen wordt geadviseerd de baby de eerste 48 uur extra in de gaten te houden. Het gebeurt maar zelden dat de moeder na de bevalling een antibioticum nodig heeft. Een enkele keer worden al vóór de zwangerschap bij een vrouw streptokokken van groep B Aangetoond, bijvoorbeeld in een kweek die gemaakt wordt omdat de vrouw afscheiding heeft. Dit heeft geen gevolgen voor de bevalling, zolang er tenminste geen andere risicofactoren zijn, zoals vroeggeboorte, koorts tijdens de bevalling of vliezen die langdurig gebroken zijn.

Hoe kan een kindje besmet raken?


Wanneer een zwangere vrouw GBS bij zich draagt kan het kindje al in de baarmoeder worden besmet. Het kindje kan ook besmet raken tijdens de bevalling, of na de geboorte.

In de baarmoeder


Wordt het kindje al in de baarmoeder besmet met GBS, dan gebeurt dit vaak na het breken van de vliezen. De streptokokken komen vanuit de vagina, via de baarmoedermond in de baarmoeder en weten zo het ongeboren kindje te bereiken. Op deze manier kan de baby al voor de geboorte worden besmet en ziek worden. Deze kans wordt nog groter, naar mate de vliezen langer zijn gebroken. In zeldzame gevallen vind de besmetting en infectie plaats in de baarmoeder 'zonder' dat de vliezen zijn gebroken. Een snelle hartslag van het kindje en een temperatuursverhoging van de moeder kunnen aanwijzingen zijn voor een infectie.

Tijdens de bevalling


Ongeveer de helft van de kinderen wordt tijdens de bevalling besmet, wanneer GBS in de vagina aanwezig zijn. Normaal gesproken veroorzaken de streptokokken dan geen ziekteverschijnselen, deze blijven alleen op de huid en de slijmvliezen van de baby aanwezig. Slechts in een enkel geval, 1 procent, wordt het kindje wel ziek, meestal vrij snel na de geboorte.

Na de geboorte


In minder dan 1 derde van de gevallen wordt de baby pas na de eerst 7 dagen na de geboorte ziek, dit wordt 'late-onset-infectie' genoemd (een GBS ziekte die pas laat ontstaat). Hierdoor kunnen kinderen nog in de eerste 3 levensmaanden ziek worden. Soms zijn ze dan al tijdens de geboorte ontsmet, maar 'ontstaat' de ziekte door de GBS-bacterie pas later. In andere gevallen wordt het kindje na de geboorte besmet, bijvoorbeeld via de handen van een volwassene. Ook als een kindje pas later ziek wordt als gevolg van GBS is het ziekteverloop vaak zeer ernstig.

De gevolgen voor pasgeboren baby`s


Ongeveer de helft van de vrouwen die deze streptokokken bij zich dragen geeft ze tijdens de bevalling door aan hun kind. Ongeveer 20 procent van de zwangere vrouwen is draagster. Dit heeft tot gevolg dat 10% van alle pasgeboren baby's met GBS besmet wordt. De bacteriën zijn dan alleen op de huid of slijmvliezen van het kindje aanwezig, en de baby wordt er niet ziek van. Van alle pasgeborenen wordt ongeveer 1 op de 1000 ziek door een infectie met GBS. Het kindje kan dan zeer ernstig ziek zijn. Kinderen van moeders die GBS-draagster zijn worden in 1 op de 100 gevallen ziek. Deze ziekte kan meestal goed behandeld worden met een antibioticum.

GBS-ziekte bij het kind


Als een pasgeborene ziek wordt als gevolg van een infectie met groep-B-streptokokken, is dat in 9 van de 10 gevallen op de eerste dag. Het kindje ademt vaak snel en oppervlakkig, het ademen kan soms zelfs even stoppen. De kleur van de huid is niet mooi roze, maar grauw, blauw of bleek van kleur. Het kindje kan slap aanvoelen en erg suf zijn. Soms is de baby overprikkelbaar en treden er stuipen (convulsies) op. Meestal is een zacht kreunend geluid bij het uitademen het eerste verschijnsel van ziekte. Dit kreunen, is een zeer belangrijk waarschuwingssignaal, dit zelfde geldt voor een snelle ademhaling of een afwijkende kleur. Vaak zijn voedingsproblemen zoals spugen of het niet willen drinken, koorts of juist een ondertemperatuur ook een teken van GBS-ziekte. Het ernstig ziek zijn is een gevolg van ontstekingen, zoals een longontsteking (pneumonie), een bloedinfectie (sepsis) of een hersenvliesontsteking (meningitis). Soms komen verschillende ontstekingen tegelijkertijd voor. Een hersenvliesontsteking wordt vaker gezien bij kinderen die wat later na de geboorte ziek zijn geworden. Ziekteverschijnselen kunnen zich in heel snel tempo ontwikkelen, soms zelfs binnen enkele uren. Om die reden komt medische hulp soms te laat. Soms is het ziekteverloop ook zo snel en ernstig dat zelfs een snel begonnen behandeling met een antibioticum een slechte afloop niet meer kan voorkomen.

Verhoogde kans


Een GBS-infectie komt nogal eens 'uit de lucht vallen'. Dit wil eigenlijk zeggen dat er tijdens de zwangerschap of bevalling geen aanwijzingen waren voor een verhoogde kans op deze ziekte.

In een aantal gevallen is er wel bekend dat de baby een verhoogde kans heeft op ziekte door een GBS-infectie:

 • Een vroeggeboorte (zwangerschapsduur minder dan 37 weken)
 • Langdurig gebroken vliezen (langer dan 18-24 uur)
 • Temperatuurverhoging van de moeder tijdens de bevalling (hoger dan 37,8-38,0 graden Celsius)
 • Blaasontsteking door GBS bij de moeder tijdens de zwangerschap
 • Een eerder kindje met GBS-ziekte

Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.

Zie ook deze informatieartikelen: · Tests Tijdens De Zwangerschap · De Combinatietest · Hemoglobinegehalte · Navelstrengpunctie · Neurale buis defect · Triple test · Vaderschapstest (Thuis) · Vlokkentest · Vruchtwaterpunctie · NIPT test

Gerelateerde topics

Meest gelezen informatieartikelen

  Uitslag, bultjes en vlekkenwijzer

  Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten ......
  (912557 x) Lees meer »
 • 1e trimester (Bloedverlies)

  Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverli......
  (315492 x) Lees meer »
 • Buikkrampjes

  Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. S......
  (253768 x) Lees meer »
 • Babyvoeding

  De eerste zes maanden geven borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding je baby normaal gesproken voldoende voedingsstoffen. De hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft, verschilt altijd per kind. Volgens de kinderarts kun je gemiddeld uitgaan v......
  (202192 x) Lees meer »
 • Zwangerschapssymptomen

  Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruch......
  (194074 x) Lees meer »
 • Zwanger worden 30 tips

  Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat......
  (180095 x) Lees meer »
 • 2e trimester (Bloedverlies)

  Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest......
  (168235 x) Lees meer »
 • Zwangerschap boven de 35

  Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinder......
  (144343 x) Lees meer »
 • Tandjes

  De eerste tandjes Over het algemeen krijgen baby's de eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden. Het kan ook eerder of juist veel later gebeuren. Normaal komen eerst de onderste twee snijtandjes door. Hierna volgen de twee middelste bovensnij......
  (140568 x) Lees meer »
 • Ontwikkeling van de foetus

  Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder vers......
  (139179 x) Lees meer »
 • Regeldagen (Borstvoeding)

  Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers als......
  (134349 x) Lees meer »
 • Doodgeboorte (Verlies)

  Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevo......
  (127272 x) Lees meer »
 • Zwangerschapsfabels

  Waar of niet waar? Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen. Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat ......
  (125277 x) Lees meer »
 • Slijmprop

  Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zac......
  (125260 x) Lees meer »
 • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg......
  (122816 x) Lees meer »
 • Voorhuidje (Babyverzorging)

  De penis bestaat een stam en een eikel. Het eikeltje is erg gevoelig en wordt beschermd door een dunne huidplooi. Deze huidplooi is rekbaar. Bij sommige jongetjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje......
  (115923 x) Lees meer »
 • Clusteren (Borstvoeding)

  Clusteren is een veel voorkomende term binnen de borstvoedingswereld. Het betekent kort gezegd dat een kind een bepaald deel van de dag, of soms zelfs vaker, kleine beetjes bij je wil drinken. Soms wil een kind continu aan de borst. Het is volkomen n......
  (114113 x) Lees meer »
 • Verkorte baarmoederhals

  Sommige zwangeren horen bij de 20 weken echo dat er sprake is van een mogelijk verkorte baarmoederhals (verkorte cervix). Een verkorte baarmoederhals is korter is dan 30 mm. In Nederland en Vlaanderen wordt de lengte van de baarmoedermond nog ni......
  (113389 x) Lees meer »
 • Navels

  Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt......
  (112023 x) Lees meer »
 • Kiezen van het geslacht

  Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van he......
  (108981 x) Lees meer »
 • Huidveranderingen

  `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wa......
  (106895 x) Lees meer »
 • Zwangerschapstests

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in......
  (106100 x) Lees meer »
 • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

  Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afsc......
  (105917 x) Lees meer »
 • Basale Lichaamstemperatuur

  De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wo......
  (101533 x) Lees meer »
 • Geelzucht

  De baby ziet geel (Geelzucht) De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volw......
  (98954 x) Lees meer »
 • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zw......
  (98652 x) Lees meer »
 • Reflux (Baby)

  Teruggeven is geen spugen Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen. Dat be......
  (93342 x) Lees meer »
 • Keizersnede (Bevallen)

  Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keiz......
  (92712 x) Lees meer »
 • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

  Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is e......
  (89633 x) Lees meer »
 • Lage bloeddruk (hypotensie) (Bloeddruk)

  Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens e......
  (85931 x) Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50