Voorbehoedsmiddelen-na-de-geboorte

Voorbehoedsmiddelen Voorbehoedsmiddelen-na-de-geboorte
6 weken na de bevalling komt meestal je menstruatie weer op gang, en technisch gezien zou je weer zwanger kunnen worden. Toch is het niet aan te raden om al zo snel weer zwanger te worden. Het zou ook niet goed zijn voor je lichaam. Je lichaam heeft echt wel wat langer nodig om weer helemaal te "herstellen", van zowel de zwangerschap als de bevalling.

De keuze voor een voorbehoedsmiddel dat bij jou past is heel persoonlijk, hier worden er een aantal beschreven.

De pil (combinatiepil)
Het gaat hier meestal om de zogenoemde combinatiepil. De combinatiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen. Deze is verkrijgbaar in verschillende merken, die verschillen in de combinatie, de dosering en hormonen De pil slik je gedurende 3 weken, elke dag 1. Na deze 3 weken volgt de stopweek. In deze week slik je geen pil, maar krijg je de menstruatie. De pil beschermt je ook in de stopweek tegen een zwangerschap. De combinatiepillen zijn er als 1-fasepil, waarbij je elke dag precies dezelfde hoeveelheid hormonen binnenkrijgt en als 2-en 3-fasenpil, waarbij de hoeveelheid oestrogeen en progestageen in de tabletten in de loop van de 3 weken verandert.

De prikpil
De prikpil is een injectie met een hormoon dat ook in de pil wordt gebruikt. Hierin zit het hormoon progestageen. De injectie bevat een dosering die je 3 maanden beschermt tegen een zwangerschap. De prikpil biedt je niet alleen de mogelijkheid om je menstruatie te regelen. Je menstruatie kan zeker in het begin nogal onregelmatig zijn en na verloop van tijd helemaal wegblijven. Dit betekent niet dat je minder goed bent beschermd tegen een zwangerschap. Wanneer de prikpil is uitgewerkt, duurt het een half jaar, tot soms wel een jaar, voordat je normale cyclus weer op gang is gekomen.

De minipil
De minipil bevat maar 1 hormoon, namelijk progestageen. Toch beschermt deze pil je net zo goed tegen een zwangerschap als de combinatiepillen. Deze pil is erg geschikt voor als je pas bevallen bent, en/of wanneer je borstvoeding geeft. Met de minipil heb je geen controle over de menstruatie, er is geen stopweek, omdat deze pil elke dag van de maand moet worden genomen. De menstruatie wordt minder voorspelbaar, doordat het oestrogeen ontbreekt. De menstruatie kan onregelmatig worden of kan zelfs helemaal wegblijven. Dit betekent niet dat je minder goed bent beschermd tegen een zwangerschap.

Koperspiraal
Het koperspiraaltje beschermt je 5 jaar tegen een zwangerschap. Het koperspiraaltje wordt vooral gekozen door vrouwen die weten dat ze langere tijd geen kinderen willen krijgen, en die geen hormonen willen of mogen gebruiken. Het spiraaltje moet door een arts in je baarmoeder worden geplaatst, waar het baarmoederslijmvlies zodanig verandert dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Het koper in het spiraaltje zorgt ervoor dat zaadcellen niet meer in staat zijn een eicel te bevruchten. Bij het gebruik van dit spiraal kan de menstruatie wat langer en pijnlijker zijn dan je bent gewend. Je kunt de menstruatie ook niet regelen.

Sterilisatie
Sterilisatie is een definitieve methode van anticonceptie. In principe is deze methode onomkeerbaar. Zowel de vrouw als de man kan voor deze methode kiezen. Bij de man worden de zaadleiders doorgeknipt en afgebonden (vasectomie). Ongeveer 6 weken na de ingreep wordt het sperma onderzocht, om te kijken of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn. In die periode ben je dus niet beschermd tegen een zwangerschap en moet je voorzichtig zijn. Bij de vrouw worden beide eileiders afgesloten door ringen of clipjes. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Er is een nieuwere vorm van sterilisatie bij de vrouw, ‘De Ovabloc-methode’, waarbij via de vagina en baarmoeder vloeibare siliconenmassa in beide eileiders wordt ingebracht, die binnen 5 minuten stolt tot zacht siliconenrubber en vervolgens als een soort van plugjes dienst doen. Als je kiest voor sterilisatie, wil je in principe geen kinderen (meer). Heel soms komen mensen toch terug van deze beslissing en kan een hersteloperatie uitgevoerd worden. Of de vruchtbaarheid zich herstelt, is afhankelijk van de manier van sterilisatie, hoe lang het geleden is en de leeftijd.

Periodieke onthouding
Onder periodieke onthouding wordt verstaan: het afzien van geslachtsgemeenschap rondom de ovulatie. Om de ovulatie te voorspellen zijn er een paar natuurlijke methodes. De periodieke onthouding dient 7 dagen voor de ovulatie te starten en duurt tot 2 dagen na de ovulatie (dit is omdat de zaadcellen gedurende die tijd kunnen overleven in de baarmoederhals).

Natuurlijke methoden
De kalender methode: hier houd je gedurende een half jaar je cyclus bij, na het half jaar kan je terugrekenen en zien wanneer je ovulaties zijn geweest.

De temperatuurmethode: Bij de temperatuurmethode is het de bedoeling dat je elke dag, voor het opstaan (en op dezelfde tijd) je lichaamstemperatuur, rectaal meet. Het progesteron stijgt onder invloed van de ovulatie tot maximaal 0,5 °C. De ovulatie kan pas achteraf worden bepaald, deze zal ongeveer 1 dag voor de temperatuurstijging plaatsvinden.

De Persona methode: Met behulp van een klein computertje wordt er aan de hand van hormoonbepaling in de urine de vruchtbare dagen bepaald (dit apparaatje wordt ook toegepast om juist zwanger te raken).

Overige methoden
Voortijdig terugtrekken (coïtus interruptus): Dit wordt ook wel ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd. Deze methode is zeer onbetrouwbaar, omdat vaak al in het voorvocht zaadcellen zitten.

Lactational Amenorrhea Methode: Wanneer je net bent bevallen en je baby in de eerste zes maanden volledige borstvoeding geeft (maximaal om de 4 uur!), dan heb je slechts 2% kans om zwanger te worden als je je strikt aan de volgende voorwaarden houdt:

- Je kind is nog geen zes maanden oud.
- Je hebt nog geen menstruatie gehad.
- Je voedt volledig op verzoek, ook ’s nachts.
- Je stelt geen enkele voeding uit.
- Je kind heeft geen fopspeen.
- Je kind krijgt geen enkele vorm van bijvoeding.

Er zijn nog een aantal methoden, deze worden hieronder kort besproken.

Implantaat
Een staafvormig implantaat wordt onder de huid aan de binnenzijde van de bovenarm ingebracht, en bevat alleen progestageen. Dit progestageen wordt gedurende drie jaar langzaam afgegeven. Na drie jaar moet een nieuw implantaat worden ingebracht. Een voorbeeld is Implanon.

Vaginale ring
De vaginale ring bevat zowel oestrogeen als progestageen hormonen. Hij moet drie weken blijven zitten, waarna in de week zonder de ring een onttrekkingsbloeding optreedt. Voorbeeld is Nuvaring.

Pleister
De anticonceptiepleister bevat zowel oestrogeen als progestageenhormonen. De pleister moet je wekelijks vervangen gedurende drie weken, waarna in een week zonder de pleister een onttrekkingsbloeding optreedt. Een voorbeeld is Evra.

Morning-aftermethode
De morning-afterpil kan worden ingenomen als een noodmaatregel als je onbeschermd geslachtsgemeenschap hebt gehad

Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.

Zie ook deze informatieartikelen: · Voorbehoedsmiddelen

Meest gelezen informatieartikelen

  Uitslag, bultjes en vlekkenwijzer

  Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten ......
  (913579 x) Lees meer »
 • 1e trimester (Bloedverlies)

  Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverli......
  (315567 x) Lees meer »
 • Buikkrampjes

  Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. S......
  (253791 x) Lees meer »
 • Babyvoeding

  De eerste zes maanden geven borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding je baby normaal gesproken voldoende voedingsstoffen. De hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft, verschilt altijd per kind. Volgens de kinderarts kun je gemiddeld uitgaan v......
  (202310 x) Lees meer »
 • Zwangerschapssymptomen

  Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruch......
  (194119 x) Lees meer »
 • Zwanger worden 30 tips

  Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat......
  (180169 x) Lees meer »
 • 2e trimester (Bloedverlies)

  Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest......
  (168348 x) Lees meer »
 • Zwangerschap boven de 35

  Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinder......
  (144462 x) Lees meer »
 • Tandjes

  De eerste tandjes Over het algemeen krijgen baby's de eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden. Het kan ook eerder of juist veel later gebeuren. Normaal komen eerst de onderste twee snijtandjes door. Hierna volgen de twee middelste bovensnij......
  (140615 x) Lees meer »
 • Ontwikkeling van de foetus

  Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder vers......
  (139247 x) Lees meer »
 • Regeldagen (Borstvoeding)

  Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers als......
  (134384 x) Lees meer »
 • Doodgeboorte (Verlies)

  Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevo......
  (127349 x) Lees meer »
 • Slijmprop

  Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zac......
  (125363 x) Lees meer »
 • Zwangerschapsfabels

  Waar of niet waar? Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen. Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat ......
  (125313 x) Lees meer »
 • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg......
  (122856 x) Lees meer »
 • Voorhuidje (Babyverzorging)

  De penis bestaat een stam en een eikel. Het eikeltje is erg gevoelig en wordt beschermd door een dunne huidplooi. Deze huidplooi is rekbaar. Bij sommige jongetjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje......
  (116010 x) Lees meer »
 • Clusteren (Borstvoeding)

  Clusteren is een veel voorkomende term binnen de borstvoedingswereld. Het betekent kort gezegd dat een kind een bepaald deel van de dag, of soms zelfs vaker, kleine beetjes bij je wil drinken. Soms wil een kind continu aan de borst. Het is volkomen n......
  (114169 x) Lees meer »
 • Verkorte baarmoederhals

  Sommige zwangeren horen bij de 20 weken echo dat er sprake is van een mogelijk verkorte baarmoederhals (verkorte cervix). Een verkorte baarmoederhals is korter is dan 30 mm. In Nederland en Vlaanderen wordt de lengte van de baarmoedermond nog ni......
  (113541 x) Lees meer »
 • Navels

  Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt......
  (112111 x) Lees meer »
 • Kiezen van het geslacht

  Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van he......
  (109052 x) Lees meer »
 • Huidveranderingen

  `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wa......
  (106930 x) Lees meer »
 • Zwangerschapstests

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in......
  (106122 x) Lees meer »
 • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

  Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afsc......
  (105952 x) Lees meer »
 • Basale Lichaamstemperatuur

  De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wo......
  (101587 x) Lees meer »
 • Geelzucht

  De baby ziet geel (Geelzucht) De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volw......
  (99019 x) Lees meer »
 • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

  Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zw......
  (98724 x) Lees meer »
 • Reflux (Baby)

  Teruggeven is geen spugen Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen. Dat be......
  (93360 x) Lees meer »
 • Keizersnede (Bevallen)

  Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keiz......
  (92732 x) Lees meer »
 • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

  Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is e......
  (89707 x) Lees meer »
 • Lage bloeddruk (hypotensie) (Bloeddruk)

  Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens e......
  (85961 x) Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50