Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes · De blije doos cadeaupakket

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat · de blije doos cadeaupakket


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · de blije doos cadeaupakket


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat · de blije doos cadeaupakket


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes · de blije doos cadeaupakket


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde · de blije doos cadeaupakket


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit  (201030)

Pijn in de omgeving van het bekken komt veel voor tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 60% van de vrouwen last heeft van bekkenpijn of lage rugpijn.

Al vroeg in de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken soepeler gemaakt wordt. Daarbij verslappen de banden  en verweekt het kraakbeen van het bekken. Dit heeft een functie: door een soepeler bekken zal de bevalling makkelijker verlopen. De baby heeft dan meer ruimte door een grotere botafstand in het bekken. Het vermoeden bestaat dat relatieve overbelasting of het forceren van een verhoudingsgewijs lager belastbaar bekken een rol speelt bij het krijgen van bekkeninstabiliteit. Als je last hebt van onderstaande klachten, kan er sprake zijn van bekkeninstabiliteit. De huisarts of verloskundige kan hier uitsluitsel over geven en je eventueel doorsturen naar een fysiotherapeut of specialist.

Welke klachten kunnen er zijn?

  • 'Startpijn': pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.
  • Langzamer herstellen van vermoeidheid en pijn.
  • Sneller moe worden.
  • Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de vagina.
  • Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
  • Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug).
  • Bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg of hardlopen zijn wel mogelijk, maar worden niet lang volgehouden.

Behandeling en adviezen
Het belangrijkste advies is dat je probeert een goede balans te vinden tussen inspanning en rust. Complete rust houden is niet verstandig omdat je spieren dan ook verslappen en je dan nog meer klachten kunt krijgen. Sommige oefeningen die bij zwangerschapsgymnastiek worden gedaan helpen ook goed tegen de klachten.

Wat daarnaast kan helpen is het dragen van een bekkenband. Dit is een stevige band die je ter ondersteuning om je billen en bekken vastmaakt. De sluiting bestaat vaak uit klittenband en is goed verstelbaar. Zo'n band geeft extra ondersteuning op de momenten dat je een inspanning gaat leveren. Je hoeft hem dus niet de hele dag te dragen. Gebruik hem niet pas op het moment dat je meer last krijgt. Overleg de aanschaf en het gebruik van een bekkenband met je verloskundige of huisarts.

Het is goed om bewust te bewegen en te voelen dat je controle hebt over je lichaam.Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

muisje74 (24/07/2015)
@AnnemiekP - “Ik ben nu 23+1, van ...„
Als je gaat zwemmen geen schoolslag! Ik mocht destijds ook niet stofzuigen. Ik kon niet goed lopen, maar wel fietsen. Dat deed ik tot op de dag dat ik beviel. Ik was toen 41.3 oja ik was ook naar een fysio geweest. Waar ik nuttige oefeningen van kreeg. Sterkte en fijne vakantie!

salamandertje (24/07/2015)
@AnnemiekP - “Ik ben nu 23+1, van ...„
Gedoseerd bewegen. En zo min mogelijk tillen...

AnnemiekP (23/07/2015)
Ik ben nu 23+1, van de week steeds last van mijn stuitje en sinds gisteren last van ik vermoed schaambeen of bekken? Is dit het begin van bekkeninstabiliteit? Ga as zaterdag op vakantie. Wat raad men aan?

alegria1985 (17/06/2015)
@mommy to be romy - “ik ben nu 30 weken e...„
Ik ben nu 28 wkn en 2 dagen en hier t zelfde probleem. Vind het zo lastig een goede balans te vinden tussen bewegen en rusten. Wat de ene dag kan, kan een andere dag al teveel zijn. Hoe is dat bij jou? En heb jij fysiotherapie? Zo ja, heb jij het idee dat het effect heeft?mommy to be romy (11/06/2015)
ik ben nu 30 weken en 6 dagen zwanger en heb ook heel erg last van bekkeninstabiliteit. en er is gewoon niks aan te doen pff

Mendiej1989 (03/03/2015)
Ik moet even me ei kwijt, mijn zoon wordt in april 1 jaar. En na een ander half jaar knokken voor hulp mag ik gaan revalideren..... Ervaren jullie ook zo veel weerstand, artsen nemen je gewoon niet serieus. Vanaf de twaalfde week van me zwangerschap heb ik plat gelegen niks kunnen doen en geen ondersteuning gehad medisch gezien. Ik voel me soms zo boos, dat ik telkens weer moet uitleggen dat ik nog steeds bekkeninstabiliteit heb na bijna een jaar

Wil78 (15/01/2015)
Ik ben 27 weken zwanger en zit al vanaf ongeveer 12 weken thuis met bekkeninstabiliteit sinds 3 weken lig ik echt plat. Staat een hoog/laag bed in de huiskamer. Me huishouden is volledig overgekomen. Heb het zo erg dat me benen uit vallen.
Had het ook bij me eerste zoon. Daarna een jaar gerevalideerd. Tweede zoon nergens last van, alleen de laatste paar weken, liep ook gelijk. Ik hoop dat ik nu niet hoef te revalideren. Daarom nu me rustig. Al is het sommige dagen erg lastig.

liannevogel (23/12/2014)
wauw dat body stress release kinkt zeker als iets voor mij aangezien ik inderdaad voel dat er veel (onnodige) spanning op staat! Bedankt! Jammer dat het zeer waarschijnlijk niet vergoedt wordt door de CZ :(

twitty (19/12/2014)
@liannevogel - “Wie herkent dit? Ik ...„
Bekkeninstabiliteit??

twitty (19/12/2014)
@liannevogel - “Wie herkent dit? Ik ...„
Urineweginfectie??

twitty (19/12/2014)
@suzy1979 - “ik zou persoonlijk t...„
Ja joh ? Oh nou dan pas ik wel op. De klachten zijn al dusdanig dat k op avond ook geen trek meer heb om nog n een cursus te gaan. Alles is op de avond zag ik. Doaggg.

beekmhc (19/12/2014)
@84miss84 - “ik ben 26 weken zwan...„
Klinkt bekend. Uitstraling in de benen wordt vaak veroorzaakt door druk op een zenuw in de onderrug. Hierdoor verkrampt je rug en worden de klachten erger.
Hier is heel veel aan te doen. Informeer eens naar Body Stress Release, zij kunnen je heel goed hierbij ondersteunen tijdens de zwangerschap.

beekmhc (19/12/2014)
@twitty - “Kan iemand mij advie...„
Probeer eerst eens Body Stress Release om de vastgezette spanning in je bekken (SI gewricht, Gluteus Medius, Femorbot kop, schaambot, onderrug) kwijt te raken en daarna pilatus, om heel gericht je afzonderlijke spieren te trainen. Pijn in het bekken wordt vaak veroorzaakt door spanning in de gewrichten.

beekmhc (19/12/2014)
@liannevogel - “Wie herkent dit? Ik ...„
Het is mogelijk dat je veel spanning op je schaambot hebt opgebouwd. Probeer eens Body Stress Release. Dit kan je enorm helpen om vastgezette, onnodige spanning los te maken.

liannevogel (25/11/2014)
Wie herkent dit? Ik heb sinds 16 weken veel last van een `druk aan de onderkant van mijn buik`. Lijkt alsof ik 10 kilo draag op mijn schaambot. Na een uur lopen wordt het erger en na een verloop van tijd is het gewoon nie tmeer mogelijk om te lopen ivm de enorme druk van onder. Als ik plas is het weer even minder maar komt weer snel terug. Urine is schoon. Wie heeft een idee?

suzy1979 (14/11/2014)
ik zou persoonlijk toch oppassen met zwemmen, ik dacht dat het hielp maar pas toen ik stopte namen mijn vrij ernstige bi klachten sterk af - kan ook door indalen rond de 32 wkn komen, dat weet ik niet

twitty (28/10/2014)
Kan iemand mij advies geven over wat voor soort cursus ik kan doen met bekkeninstabiliteit? Zwangerschapspilates of zwangerschapzwemmen ?

twitty (27/10/2014)
@84miss84 - “ik ben 26 weken zwan...„
Bel even een bekken therapeut. Ik ga ook zo heen. Sommge fysios hebben doorgestudeerd voor bekken therapeut.

84miss84 (24/10/2014)
ik ben 26 weken zwanger van ons 4e kindje... De jongste is 9 maanden. Ik loop dus het risico op meer klachten. Nu heb ik enorme opstartpijn, zodra ik even zit en weer in de benen kom dan loop ik krom van de pijn. Onderin mn buik een stekende, ondragelijke pijn. Daarbij doet mijn stuitje pijn en heb ik ook de klachten van onderrug wat doorstraald naar mn been, tintelingen in mn voet en extreem moe.... Ik dacht eerst nog aan bandenpijn maar nu ik dit allemaal lees vrees ik voor bekkeninstabiliteit. :-( Heb de verloskundige nog niet gebeld omdat ik denk dat ze er toch niets aan kunnen doen...

twitty (24/10/2014)
Hoi. Ik ben twitty. Ik ben voor de tweede keer zwanger en heb in de vorige zwangerschap twee jaar geleden ook bekkeninstabiliteit gehad. Ik ben nu 7 weken zwanger en heb de schrik in de benen want ik heb weerdezelfde klachten. Ik heb al die tijd, ook na de zwangerschap een poos bij een bekken therapeut gelopen en heb zelfs een epidurale blokkade gekregen na de zwangerschap ivm de pijn.

De bekken therapeut heeft mij niet helemaal van mijn klachten kunnen helpen. Vandaar dat ik in het zks die injectie heb aangevraagd (epidurale blokk) en dat hielp een half jaartje.

Mijn vraag is : kan ik niet beter naar een osteopaat gaan ofzo?

meilea (22/10/2014)
@bibibaby - “Hoi meiden, ik wil g...„
Hi Bibibaby, ik heb vergelijkbare klachten, en bij mij komt het door mijn bekken. Ik ben soepel in mijn gewrichten en heb een druk beroep, en dit is mijn tweede kindje
Het helpt bij mij om het rustiger aan te doen (heel moeilijk eerst, maar nu gaat het beter). Vooral niet te lang achter elkaar iets doen. En ik heb ook last van mijn (onder)buik soms; dit zijn bij mij harde buiken. Een naar gevoel, en een teken dat ik teveel gedaan heb. Ze komen meestal achteraf. VK zegt dat het nog veel te vroeg is voor harde buiken (had ze al vanaf 12 wk). Dus een duidelijk teken dat ik gas terug moest nemen.
Ik werk nu iets minder, het gaat weer iets beter. Maar het blijft opletten.
Ik hoop dat je inmiddels je VK gesproken hebt. Succes!

suzy1979 (19/10/2014)
Ik wil hier even melden dat er (blijkbaar) hoop is...! Van 10 tot 30 weken erge last hier gehad van bi, geen rolstoel maar stond met 30 wkn toch echt op punt te stoppen met werken. En als een wonder: de pijn is ongelooflijk afgenomen de afgelopen weken (ben nu bijna 36 wkn)!! Indaling, gestopt met zwemmen, echt geen hakken meer? Wie zal het zeggen..? Zo opgelucht!!!

Kells88 (16/10/2014)
@bibibaby - “Hoi meiden, ik wil g...„
kan het je stuitje zijn? Ik heb hele erge last van bi en door mijn stuitje ook erg last van mijn rug. Als je het niet vertrouwd natuurlijk altijd de vk bellen!

bibibaby (06/10/2014)
Hoi meiden, ik wil graag even mij verhaal kwijt misschien herkent iemand zich hierin.. Ik heb geen idee of het met me bekken te maken heeft het lijkt er althans wel op. Ik heb in mij eerst zs bijna geen last gehad van me rug. Na de bevalling heb ik 3 a 4 x ontzettende rugpijn gehad (onderin) waardoor ik bijna niet meer kon lopen. Nu ben ik 18weken zwanger en begin zo een ontzettende last van me onder rug weer te krijgen. Ook als ik te lang heb gestaan en of gelopen dan doet het zeer. Zodra ik lig en ff rust dan zakt het weer maar bij opstaan ben ik stijf. Ik heb meerendeels staand werk ik merk nu ook dat ik de laatste tijd last van me onderbuik heb, ik twijfel soms om me vk te bellen maar het is geen hevige pijn maar meer zeurend. Kan dit allemaal met me bekken te maken hebben?

suzy1979 (03/10/2014)
Nee kussen. Is een soort `scheetkussen` - zelfde soort werking als zo`n skippybal maar dan stuk praktischerSpring naar · Boven · Vorige pagina · Reacties

Zoek een forumonderwerp

Meer forums:


Aambeien
Aangeboren-afwijkingen
Aangeven-bij-de-burgerlijke-stand
Acupunctuur-en-zwangerschap
Adoptie
Alcohol
Alleenstaande-ouders
Allergie
     Koemelkallergie
Alpha-fetoprotein-(Afp)
Amandelontsteking
Autisme
Babybenodigdheden
Babyhuisjes
Babykostencalculator
Babymatrassen
Babynamen 4 nieuw
Babyverzorging
     In-bad
     Luier-verschonen
     Luieruitslag
     Nagelverzorging
     Navelstompje
     Oogverzorging
     Voorhuidje
Babyvoeding
BAM-Bewust-Alleenstaand-Moederschap 2 nieuw
Bandenpijn
Basale-Lichaamstemperatuur
Bedrust
Bekkeninstabiliteit
Berg-(huidaandoening)
Bevallen
     Bevallingshoudingen
     Braxton-Hicks
     Doula
     Inleiden
     Keizersnede
     Pijn
     Voorbereidingen
     Waterbevalling
     Ziekenhuisbevalling
     Acupunctuur
Blaasontsteking
Bloeddruk
     Hoge-bloeddruk-(hypertensie)
     Lage-bloeddruk-(hypotensie)
Bloedingen-en-wonden-bij-je-kind
Bloedneus
Bloedverlies
     1e-trimester
     2e-trimester
     3e-trimester
Boeren-en-luchthappen
Borsten
Borstvoeding
     Aanleggen
     Borstvoeding-op-het-werk-(BE)
     Borstvoeding-op-het-werk-(NL)
     Borstvoedingsluiers
     Clusteren
     Duratie
     Fysieke-gevolgen
     Kolven
     Langvoeden
     Melkkanalen-en-Borstontsteking
     Melkproductie
     Menstruatie
     Redenen-om-te-stoppen
     Regeldagen
     Snel-stoppen-met-kolven
     Spruw
     Tandemvoeden
     Tepelkloven
     Toeschietreflex
     Voordelen
     Wisselvoeden
Breath-Holding-Spells
Buidelen
Buikgriep
Buikkrampjes
Carpale-Tunnel-Syndroom
Chinese-geslachtskalender
Chromosomen
Crohn-en-Zwangerschap
CTG-(Hartfilmpje)
Dag-en-nachtritme
De-achternaam-van-je-kind
Depressie-na-de-zwangerschap
Depressie-tijdens-de-zwangerschap
Diarree
Donorschap
Draagmoeders-en-Leenmoeders
Draagzakken-en-draagdoeken
Dromen-Tijdens-De-Zwangerschap
Drugs-en-zwangerschap
Duimzuigen-en-fopspenen
     Duimen-afleren
Echo
Een-broertje-of-zusje
     Eetstoornissen
Endometriose
Epilepsie-van-pasgeborenen-(BINE)
Erbse-Parese
Erfelijke-aandoeningen
     PGD
Erkennen-van-je-baby
Flauwvallen
Flesvoeding
     Fluxus
Fontanellen
Gaatjes-prikken-(oren)
Geelzucht
Gewicht
     Gewicht-na-de-zwangerschap
     Gewicht-zwangerschap
     Gewichtsverlies-baby
     Groeiachterstand-baby
     Groeiboekje-baby
     Obesitas
     Ondergewicht-moeder
     Overgewicht-moeder
Glutenovergevoeligheid-(Coeliakie)
Grote-gezinnen
Haarzorg
Cyclus-herkennen
Heupdysplasie
Hielprik
Hoofdluis-en-neten
Hoofdpijn
Huidveranderingen
Huilbaby
Inbakeren
Insectenbeten
Kiezen-van-het-geslacht
     Chinese-geslachtstabel
Kinderbijslag
Kinderen-en-seksualiteit
Kindsbewegingen
KISS-en-KIDD
Klompvoetjes
Koffie
Koorts
     Koortsstuipen
Kraamperiode
     De-1ste-Kraamdag
     De-1ste-nacht
     De-2de-Kraamdag
     De-3de-Kraamdag
     De-4de-Kraamdag
     De-5de-Kraamdag
     De-6de-Kraamdag
     De-7de-Kraamdag
     De-8ste-Kraamdag
     De-Kraamman
Geboortetradities
Liesbreuk
Listeriose
Lui-oog-(Ambylopie)
Maagzuur
Meemoeders
Misselijkheid
     Hyperemesis-gravidarum-(HG)
     Uitdroging
Mond-op-mond-beademing
Morning-afterpil
Naar-de-chiropractor
Natuurlijk-ouderschap
Navels
Obstipatie-(verstopping)
Ontpillen
Ontwikkeling-van-de-foetus
Ontwikkelingsstoornissen
Ontzwangeren
Oorpijn
     Oorontsteking
Ouderlijk-gezag
Overgang
Ovulatiekalender
Pasfoto-voor-baby-of-kind
PCOS
PDS-en-Zwangerschap
Pleegouders
Positiekleding
Premenstrueel-syndroom-(PMS)
Pseudo-kroep
Rapley
Reanimatie-baby-en-klein-kind
Reflux-(Baby)
Reizen-tijdens-zwangerschap
     Autogordels
Resusfactor
Ringworm
Roken
Rota-Virus
Rugpijn
Rusteloze-benen
Scheefgroeiend-hoofd
     Redressiehelm
Scheelzien
Schildklierafwijkingen-en-zwangerschap
Schoonmoeders
Shaken-baby-syndroom
Slijmprop
Spataderen
Spraakontwikkeling-bij-kinderen
Stiefgezinnen
Stuitligging
Tandjes
Tandverzorging
     Tang-of-Vacuumverlossing
Tests-Tijdens-De-Zwangerschap
     De-Combinatietest
     Groep-B-streptokokken
     Hemoglobinegehalte
     Navelstrengpunctie
     Neurale-buis-defect
     Triple-test
     Vaderschapstest-(Thuis)
     Vlokkentest
     Vruchtwaterpunctie
Tests-voor-de-zwangerschap
     Candida-infectie
     Chlamydia
     Hemoglobine
     Hepatitis-B
     HIV-en-AIDS
     Irregulaire-antistoffen
     Rodehond
     Toxoplasmose
     Vaginale-infecties
     Waterpokken
Tienerzwangerschap
Tijgeren-en-kruipen
Tweelingen
     Bevalling-bij-tweelingen
     Complicaties
     Na-de-tweelingzwangerschap
     Routines-aanleren
     Tijdens-de-tweelingzwangerschap
     Verdwijnende-Tweeling-Syndroom
Uitstrijkje
Plassen
UV-straling-en-zwangerschap
Vaccinaties
     De-Bof
     Difterie
     Hepatitis-B
     Hib-ziekten
     Kinkhoest
     Mazelen
     Meningokokken
     Pneumokokken
     Polio
     Rodehond
     Tetanus
Vader-worden
Veiligheid-voor-je-kind
     Autostoeltje
     Babykamer
     Badkamer
     Balkon
     Fietsstoeltje
     Keuken
     Op-reis
     Trap
     Vergiftiging
     Woonkamer
Ventriculomegalie
Verkorte-baarmoederhals
     Verkoudheid
Verlies
     Blighted-Ovum
     Buitenbaarmoederlijke-zwangerschap 6 nieuw
     Doodgeboorte
     Herhaaldelijke-miskramen
     Miskraam
     Missed-abortion
     Molazwangerschap
     Vlinderpagina
     Zwanger-na-verlies 7 nieuw
Verstikking-en-verslikken
     Vijfde-ziekte
Vitamine-D
Vitamine-K
Vocht-vasthouden-(oedeem)
Voeding-tijdens-de-zwangerschap
Voeten:-Kwetsbare-kindervoeten
Voeten:-Pijn-tijdens-de-zwangerschap
Voorbehoedsmiddelen
     Voorbehoedsmiddelen-na-de-geboorte
Voorkeurshouding-adviezen
Vriendschappen
     Antwerpen
     Buitenland
     Drenthe
     Flevoland
     Friesland
     Gelderland
     Gooi-en-Vechtstreken
     Groningen
     Limburg-(BE)
     Limburg-(NL)
     Noord-Brabant
     Noord-Holland
     Oost-Vlaanderen
     Overijssel
     Utrecht
     Vlaams-Brabant
     West-Vlaanderen
     Zeeland
     Zuid-Holland
Vrije-dagen-voor-papa
Vroeggeboorte
Vruchtbaarheidsproblemen
     Medicatie
     Vruchtbaarheidsbehandelingen 12 nieuw
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-man
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-vrouw
Wachten-met-zwanger-worden
Veilig-en-onveilig-tijdens-de-zwangerschap
     Carrière
     Eten
     Medisch
     Seks
     Slaap
     Schoonheidsbehandelingen
Wat-hoort-en-ziet-je-baby
Waterhoofd-(Hydrocefalie)
     Waterpokken
Werk:-Moederschapsrust-(Vlaanderen)
Werk:-Ouderschapsverlof-(Nederland)
Werk:-Zwangerschapsverlof-(Nederland)
Wiegendood
     Zesde-ziekte
Zindelijkheidstraining
Zwanger-worden-30-tips
Zwanger,-snel-na-je-bevalling
Zwangerschap-boven-de-35
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsfabels
Zwangerschapsstriemen-(Striae)
Zwangerschapssymptomen
Zwangerschapstests
Zwangerschapsvergiftiging
Uitslag,-bultjes-en-vlekkenwijzer
Zwanger-worden
     Brandveiligheid
     NIPT-test
Te-koop-advertenties
Kinderziektes
     De-Bof
     Hersenvliesontsteking
     Kinkhoest
     Krentenbaard-(Kinderzeer)
     Mazelen
     Rodehond
     Roodvonk
     Curettage
Enig-kind


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2014