Zwangerschapssymptomen

Praat mee in deze posts

Zwangerschapssymptomen
 1. Areola rond tepel wordt donkerder

  - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruchtte eicel.
   
 2. Basale lichaamstemperatuur blijft hoog

  - Als je je basale lichaamstemperatuur bijhoudt (je temperatuur zodra je wakker wordt in de morgen) en je ziet dat deze meer dan 18 dagen boven de coverlijn blijft, ben je waarschijnlijk zwanger.
   
 3. Brandend maagzuur

  - Twee redenen: De baarmoeder is erg opgezet en begint naar boven te drukken. De toename van het hormoon hCG zorgt ervoor dat de maag minder leeg is dan normaal waardoor meer maagzuur aanwezig is.
   
 4. Braxton Hicks weeën

  - Deze starten zo rond je zesde week, maar je voelt ze pas rond de helft van je zwangerschap.
   
 5. Constipatie

  - Zwangerschapshormonen vertragen de spijsverteringfuncties om een maximale absorbtietijd te geven voor opname van vitaminen en voedingstoffen..
   
 6. Depressie

  - Naast de spanning die de zwangerschap met zich mee brengt, kan dit veroorzaakt worden door vermoeidheid, slaapproblemen, emotionele veranderingen en gewichtstoename.
   
 7. Duizeligheid

  - De groeiende baarmoeder drukt tegen aders in je benen waardoor je bloeddruk daalt. Dit maakt dat je je licht in je hoofd voelt.
   
 8. Een positieve zwangerschapstest hebben

  - De meest voor de hand liggende, behalve natuurlijk het hebben van een groeiend buikje. Thuistests zijn 99% nauwkeurig, maar bezoek een huisarts om 100% zeker te zijn.
   
 9. Gemiste periode

  (Amenorrhea) of een periode met een lichtere bloeding dan normaal - Zodra je zwanger bent stoppen je menstruaties. 
   
 10. Gevoelig voor geuren

  - Het geringste luchtje kan je misselijk maken.
   
 11. Gevoelige of gezwollen borsten

  - Dit symptoom kan al eén of twee weken na bevruchting optreden. Het houdt waarschijnlijk de gehele zwangerschap aan. Gevoelige of gezwollen borsten zijn het gevolg van het aanwezige hCG hormoon dat direct na innesteling van de eicel aangemaakt wordt.
   
 12. Hoofdpijn

  - De frequentie en hevigheid van hoofdpijn wisselt met de fluctuatie van hormoonniveaus in je lichaam. Ongeveer twee van de vijf vrouwen hebben een toename van hoofdpijn gedurende de eerste maanden van de zwangerschap.
   
 13. Lichte bloeding

  - Een lichte bloeding kan voorkomen ongeveer 4 tot 10 dagen na de ovulatie. Het is roze of bruin van kleur en gaat soms gepaard met lichte buikkramp. Het is het gevolg van de implantatie van de eicel in de baarmoederwand. Veel vrouwen zien dit aan voor een gewone menstruatie.
   
 14. Lichte buikkramp

  - Maagkrampen in combinatie met een lichte bloeding. 
   
 15. Misselijkheid

  - Misselijkheid is zeer gebruikelijk. De meeste vrouwen hebben ten minste een lichte vorm van misselijkheid, ongeveer een derde moet ook overgeven.
   
 16. Neigen naar voedsel

  - Rond de 85 procent van de vrouwen heeft tenminste tijdens hun zwangerschap meer aandrang tot eten of snoepen. Dit is het gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam. Zoete of zoute snacks zijn het meest populair.
   
 17. Overvloedig spuug

  - Als gevolg van hormonen werken je speekselklieren harder tijdens de zwangerschap. Het spugen stopt zo rond de zestiende week.
   
 18. Prikkelbaarheid

  - Hormonen zorgen voor vele humeurveranderingen en overgevoeligheid gedurende je zwangerschap.
   
 19. Regelmatig urineren

  - Dit symptoom komt door hormonale veranderingen. Dit kan na zes weken de kop opsteken en de rest van de zwangerschap aanhouden. Dit is het gevolg van hormonale veranderingen en een groeiende druk op de blaas.
   
 20. Uitputting of vermoeidheid

  - Dit kan vooral in het begin van de zwangerschap voorkomen en in mindere mate aanhouden tot de bevalling.
   
 21. Vermoeidheid

  - Je lichaam ondergaat hormonale veranderingen. hCG vormt zich in je lichaam, je lichaamstemperatuur is hoger als gevolg van de hoeveelheid progesteron die in je lichaam circuleert. Dit maakt dat je je vermoeid voelt. Doe het rustiger aan, eet meer calorieën (300 extra per dag).
   
 22. Zwanger voelen

  - Noem het een zesde zintuig, sommige vrouwen `voelen` zich gewoon zwanger.


Maar...


Stress, ziekte, veranderingen in dieet en andere situaties kunnen de zwangerschapssymptomen ook veroorzaken. De enige manier om zeker te zijn of je zwanger bent is dit te laten bevestigen door je huisarts of door het doen van een zwangerschapstest. Deze tests zijn betrouwbaar en kunnen al resultaten laten zien vanaf 10 tot 14 dagen na bevruchting. 

Heb je sommige of alle symptomen en meen je dat je zwanger bent, zorg dan goed voor je gezondheid. Vermijd cafeïne, alcohol, sigaretten en drugs. Gebruik je medicijnen, vraag dan aan je huisarts of deze veilig zijn tijdens de zwangerschap.


2 Gerelateerde groepen in de community

 • vraagje wel of niet zwanger? 2 in de categorie Zwanger worden Leden: 1 Posts: 1 Reacties

  18 dagen geleden in de post uitleg van Bootje89
  Hoihoi Dames, even mijn verhaal ( zal het zo kort mogenlijk houden (( ben trouwens wel grieperig geweest diarree etc) 3 jan.2016 stop pil(stopweek ik slik altijd netjes de pil) 5jan. \"Ongesteld\" 7 januari stopte de \" ongesteldheid\" 10 jan. Begin pil 12 jan. Heel licht beige afscheiding ...


  50 dagen geleden in de post uitleg van Taanse
  Dan ben je niet zwanger of je hebt veel te vroeg getest. Wanneer is of was je NOD uitgaande vakje langste cyclus

 • Zwangerschapssymptomen 1000 in de categorie Zwangerschap Leden: 26 Posts: 1 Reacties

  45 dagen geleden in de post Archief: Zwangerschapssymptomen van Vroegemama
  Hallo dames, 12 dagen tot NOD Nu zit ik immers met een aantal klachten : - misselijkheid - kramp in benen - paar druppeltjes bloed verloren - beetje duizelig Ik hoop immers terug zwanger te zijn! Heeft iemand dit ook meegemaakt? ☺️


  78 dagen geleden in de post Archief: Zwangerschapssymptomen van Ahsen
  İk wist niet dat moeilijke stoelgang ook een teken van zwangerschap is?? İk ben nu 9 dagen over tijd moeilijke stoelgang en wat geborrel in mijn buik.Artikelen in Zwangerschap met `F` (1)

Flauwvallen

Artikelen in Zwangerschap met `K` (2)

Kindsbewegingen

Koffie

Artikelen in Zwangerschap met `L` (2)

Lage-bloeddruk-(hypotensie) (Bloeddruk)

Listeriose

Artikelen in Zwangerschap met `R` (4)

Reizen-tijdens-zwangerschap

Roken

Rugpijn

Rusteloze-benen

Artikelen in Zwangerschap met `U` (2)

Uitdroging (Misselijkheid)

UV-straling-en-zwangerschap