Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes · De blije doos cadeaupakket

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat · de blije doos cadeaupakket


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · de blije doos cadeaupakket


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat · de blije doos cadeaupakket


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes · de blije doos cadeaupakket


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde · de blije doos cadeaupakket


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Tweelingen - Routines-aanleren


· Bevalling-bij-tweelingen
· Complicaties
· Na-de-tweelingzwangerschap 1 nieuw
· Routines-aanleren
· Tijdens-de-tweelingzwangerschap
· Verdwijnende-Tweeling-Syndroom
Tweelingen Routines-aanleren (201239)Wat de meeste mensen als vanzelfsprekende routinetaken ervaren (voeden, in bad doen, aankleden, naar bed brengen) is best moeilijk als de tweelingbaby's nog klein zijn. Het aanleren van routines kan deze taken verlichten, omdat de ouders èn de baby's dan weten wat ze te wachten staat.

Voeden 
Het zou ideaal zijn als je zo snel mogelijk na de geboorte kunt beginnnen met borstvoeden. Bij een keizersnede zijn de baby's vaak al snel alert, en kan het al enkele uren na de bevalling. Tweelingen worden echter vaak vroeg geboren, waardoor ze eerst nog in een couveuse moeten liggen. Als dit gebeurt, en je kunt je kindjes niet borstvoeden, dan kun je evengoed melk pompen zodat je nog steeds melk hebt als je wèl weer kunt borstvoeden. Een goede pomp maakt dit overigens een stuk aangenamer.

Borstmelk bij te vroeg geboren baby's is heel anders dan die bij op tijd geboren baby's. Juist vroeggeboren baby's hebben veel aan je melk. De verpleegkundige zal je hierop wijzen en behulpzaam zijn bij het voeden of kolven. In het begin kan je de baby's waarschijnlijk tegelijk voeden. Later kunnen ze hun eigen drinkpatroon ontwikkelen en moet je ze waarschijnlijk apart voeden.

Er zijn diverse houdingen mogelijk voor het gelijktijdig voeden van de baby's. Eén manier is om de tweeling op schoot te houden terwijl de benen van de ene baby over de benen van de andere worden gelegd. Je kunt de benen van de baby's ook langs je zij laten uitsteken, in dat geval heb je kussens nodig. Zorg dat de buikjes van de baby's tegen je eigen buik drukken. Het is ook heel belangrijk dat de kindjes het hoofd recht houden. Als de baby's tijdens het voeden omhoog moeten kijken krijgen ze misschien niet genoeg melk.

Gebruik veel kussens. Er zijn speciale kussens te koop voor het voeden van tweelingen, je kan ze ook zelf maken. Wissel de babies steeds van borst. Leer verschillende posities zodat je weet welke het beste voor jou en je babies werkt. Je kunt ook liggend borstvoeden. Dit is lastig om te leren, maar zodra je het kunt geeft het je wel extra rust.

Bijna alle tweelingouders hebben geprobeerd om de tweelingen te voeden met hun eigen lepel en bordje. Vaak is dit nette systeem na drie happen al de wereld uit. Je kan de babies gewoon met één lepel van één bord voeden.

Slapen
Het in slaap krijgen van je tweeling vergt vaak veel extra moeite in vergelijking met een enkele baby. Een aantal tips:

1. Leg je baby's tegelijkertijd in bed. Dit is om een goed slaappatroon te creëren, en hopelijk ook wat tijd voor jezelf te hebben. Als je de baby's op verschillende tijden in bed doet, is waarschijnlijk altijd een van de twee wakker, waardoor je snel uitgeput kunt zijn.

2. Leer een naar-bed-gaan-routine aan. Een warm bad, een verhaaltje, een paar minuten knuffelen, de rugjes masseren en een paar zachte woordjes bereiden je kindjes op de slaap voor. Als je dit vaak genoeg op dezelfde manier doet voelen de baby's aan dat het tijd is om te gaan slapen.

3. Doe de tweeling in bed als ze slaperig zijn, niet als ze al slapen. Help hen in slaap te leren vallen in bed, zo leer je sneller een routine aan.

4. Doe eerst de kalmste baby in bed. Als de ene baby druk is en de ander kalm, ben je waarschijnlijk geneigd om de druktemaker het eerst in bed te krijgen. Het is beter om eerst de kalme baby in bed te doen voor je de drukke baby kalmeert. De meeste tweelingen zullen zich niet veel van een huilend tweelingzusje of -broertje aantrekken, zelfs als ze in dezelfde kamer slapen.

5. Wakker worden in de nacht. Hoe kalmer de avond verloopt, hoe beter de baby's `s nachts slapen. Praat niet meer dan nodig tegen de baby als die `s nachts wakker wordt. Laat een gedimd licht branden en zorg dat ze een zachte knuffel of knuffeldoek hebben.

6. Probeer aparte kamers. Als de tweeling wat ouder wordt gaan ze waarschijnlijk liever met elkaar praten dan dat ze willen slapen. Een aparte slaapkamer lost dit op. 

In bad
Beide baby's tegelijk in bad doen is lastig, je hebt toch twee handen nodig omdat de baby constant onderuit glijdt. Een babyschommel, bouncy-seat of (loop)stoeltje biedt dan uitkomst. In ieder geval iets waar je de baby in kan laten zitten zonder dat er iets kan gebeuren. Een is genoeg, maar je zult waarschijnlijk vaak willen dat je er voor elke baby een hebt.

Verzamel eerst alles wat je nodig hebt tijdens en na het badderen. Vul vervolgens het bad terwijl je de tweeling veilig in een schommel of wipstoeltje hebt gezet. Terwijl je een baby wast, kan de andere toekijken zodat je deze toch in de gaten kunt houden Een douche met slang is het handigst, ook als je de baby in de wasbak wast. Deze zijn ook te koop met een `pauzeknop`, zodat je je niet uit hoeft te rekken om bij de kranen te kunnen. Meestal heb je daar geen handen meer voor over. Was en droog de eerste baby, doe kleertjes aan en zet deze in een stoeltje. Laat dit kindje vervolgens toekijken hoe je de tweede baby in bad doet.


Word lid om te reageren.

16 reacties op dit onderwerp

1

lelie1980 (20/12/2014)
@suuzy - “@lelie1980 - “@suu...„
Thanks!! Dat is een duidelijk plaatje. Mooie foto ook op je profiel.

suuzy (20/12/2014)
@lelie1980 - “@suuzy - “@mamaFIN...„
Ik heb op me persoonlijke pagina een plaatje staan hoe je flesje kan geven. Weet niet hoe je hier afbeelding neerzet

suuzy (20/12/2014)
@lelie1980 - “@suuzy - “@mamaFIN...„
Nee nog niet, ben nog aan uitproberen om ze apart in voedingskussen te leggen op bed en dan flesje te geven,maar me zoon in nog aan de kleine kant en blijft niet goed liggen. Nu geef ik ze na elkaar een flesje meestal komt er wel eentje eerder.kan ze overdag in wipstoeltje of maxicosi doen en fles geven,maar nog niet geprobeerd.

lelie1980 (14/12/2014)
@suuzy - “@mamaFINN - “@suuz...„
Heb je al een goede manier gevonden? Ik ben ook nog zoekende.mamaFINN (01/12/2014)
@suuzy - “@mamaFINN - “@suuz...„
Haha sorry. Ik ga er zomaar van uit dat iedereen bv geeft. Maar kun je ze dan niet in twee voedingskussens leggen en met allebei je handen een flesje geven?

suuzy (01/12/2014)
@mamaFINN - “@suuzy - “Iemand n...„
Dank je voor tip,maar vergat te vermelden dat ik geen borstvoeding geef maar de fles.

mamaFINN (30/11/2014)
@suuzy - “Iemand nog een goude...„
Ik leg een voedingskussen voor me en eentje achter me (de babies heb ik al naast me in bed gelegd). Ik pak ze dan 1 voor 1 op, leg ze in de rugbyhouding en leg ze 1 voor 1 aan. Ik moet dan wel nog altijd met de kussens schuiven voordat ze allebei goed liggen. Succes!

suuzy (30/11/2014)
Iemand nog een gouden tip om tweeling in de nacht te tegelijk te voeden als je alleen bent?

mam van Manoah, Lotus en Novan (13/03/2014)
Routines geen enkel probleem. We waren ook wel wat makkelijk en handig op een gegeven moment.
Ik vind tweeling opvoeding niet echt een probleem.
En om nou alles via een boekje te doen.
ze hebben tot hun vierde op 1 kamer geslapen. Toen ikging vverhuizen kozen ze zelf hun slaapkamer en sindsdien slapen ze apart zonder probleem

jariboe (22/11/2013)
Goh, hier zijn ze nu 11 maanden en op gebied van routine niets van problemen.
Ze hebebn 6 weken in de prematurenafdeling gelegen en sliepen en aten daar ongeveer gelijk. Dus thuis gewoon verder gedaa. bv had ik al snel niet genoeg aanmaak voor, dus ofwel gaven we ze samen elk de fles, ofwel beide in maxicosi en gaf ik ze zo alleen de fles. nu idem maar dan in een kinderstoeltje, ook warm en fruitpap gelijk geven geen probleem, elk zen eigen bordje en lepeltje, dat ik toch kan zien wie hoeveel binnen heeft en dan gewoon elk om beurt een schepje.
Slapen doen ze ook altijd samen, toch inslapen, de ene wordt al wat sneller wakker dan de andere, maar ze kruipen er samen in en dan krijg je heel wat in het huishouden gedaan.
Baden deden we eerst ook apart: vriend kleedde de een uit, ik stak die in bad, dan kleedde hij de ander uit stak ik die in bad terwijl vriend de eerste weer aankleede, ... . Nu gaan ze gewoon samen in bad en halen we ze er een voor een uit.

xm (15/07/2013)
Wasstraatje doe ik hier ook alleen dan in me eentje beide uitkleden en lekker samen spelen in douche bak en dan om en om eruit een in de kinderstoel en dan de ander en klaar zijn we heerlijk haha

mirella8 (15/09/2011)
oja en over het vliegen ben ik niet goed geinformeerd, maar denk dat iedere maatschappij hier weer anders mee om gaat en je dus beter af bent het daar te vragen. Weet je het zeker.

mirella8 (15/09/2011)
Hoi allemaal, hier moeder van 1-eiige tweeling, jongens (juriaan en maurits) van 6 maanden gecorrigeerd. routine gaat ook hier prima. Ik doe veel dingen samen met mijn man, wasstraatje herken ik, hoewel het er 'maar' twee zijn. Maar in bed gaat lekker vlot achter elkaar aan en dan liedje zingen voor allebei en slapen maar! Inderdaad veel leuke ervaringen van het feit dat tweeling is, maar ook hard werken omdat het gewoon erg veel is om alles dubbel te moeten doen. We hebben nu even 1 kindje thuis, omdat er 1 in het ZH is, en dan is het wel erg makkelijk als je alles maar 1 keer hoeft te doen. Maar het is echt drie keer zo stil hoor!

gelukkigstemamaffer (14/08/2011)
Ik heb een vraagje over vliegen met een tweeling.. wij gaan as vrijdag met onze tweeling van 1,5 jaar en dochter van 9. Nu is het bij onze vliegmaatschappij zo dat de buggy al wordt gezien als bagagekilos. maar wij hebben dus 2 babys, dus samen mogen ze 20 kilo, de buggy weegt al 14 kilo. mag je dan nog apart een koffertjevan 6 kilo voor hun samen meenemen of gaat het echt per gewicht van je wandelwagen dus dat we 4 kilo moeten bijbetalen????

gemelli (20/11/2009)
waatrsstje is hier niet mogelijk. Manlief zit op zee en ik ben meerendeel alleen met de tweeling. Routines helpen. Ze hebben nu de leeftijd dat ze tegelijk in t grote bad kunnen en lekker gaan spelen (14 mnd). Maar dat kan pas wanneer de papa weer thuis is. Nu gaan ze om de beurt in bad en om de beurt teletubbies kijken. Ik zieng een herkenningsdeuntje zodat ze weten dat ze in bad gaan. bedrituelen hebben ze ook, fotootjes aan de wanfd welterusten zeggen, lamp aanraken, gordijntje dicht , slaapzakkie aan, bedje in, duentje aan! Ze lopen al vanaf 1 jaar. Heb volledig gevoed tot 4,5 maand en tot even na 6 maanden 2 a 3 keer per dag. En de hele wereld bij elkaar gekolfd.

Twinmama (04/02/2009)
Ach, het hebben van een tweeling valt me 100% mee! Ik heb ze 4 maanden volledig zelf gevoed, soms tegelijk en soms om de beurt. Nu zijn ze bijna anderhalf en komt er nog een vierde bij. Van het badritueel maken we gewoon een was-straatje: handig met zijn tweeën! De een kleed er eentje uit, de ander doet hem/haar in bad, intussen wordt ook de ander uitgekleed, nog fff samen bij het bad en de eerste er weer uit. Gaat heel goed. Met eten geven doen mijn man en ik ook ieder één, ook vaak met naar bedje doen. We hebben een dubbele komode, vinden wij wel handig. Het is echt teamwork hier want de oudste is ook nog geen drie. Die laat ik met zo'n Silly Billie slabber zélf eten. Oké ze knoeit soms wat maar je wordt vanzelf makkelijker. Echt: een tweeling is érg leuk! Wij hebben een J/M en ze zijn heel erg verschillend, ook in de ontwikkeling. Het meisje loopt al, hij nog niet maar dat geeft niet.Spring naar · Boven · Vorige pagina · Reacties

Zoek een forumonderwerp

Meer forums:


Aambeien
Aangeboren-afwijkingen
Aangeven-bij-de-burgerlijke-stand
Acupunctuur-en-zwangerschap
Adoptie
Alcohol
Alleenstaande-ouders
Allergie
     Koemelkallergie
Alpha-fetoprotein-(Afp)
Amandelontsteking
Autisme
Babybenodigdheden
Babyhuisjes
Babykostencalculator
Babymatrassen
Babynamen 4 nieuw
Babyverzorging
     In-bad
     Luier-verschonen
     Luieruitslag
     Nagelverzorging
     Navelstompje
     Oogverzorging
     Voorhuidje
Babyvoeding
BAM-Bewust-Alleenstaand-Moederschap 2 nieuw
Bandenpijn
Basale-Lichaamstemperatuur
Bedrust
Bekkeninstabiliteit
Berg-(huidaandoening)
Bevallen
     Bevallingshoudingen
     Braxton-Hicks
     Doula
     Inleiden
     Keizersnede
     Pijn
     Voorbereidingen
     Waterbevalling
     Ziekenhuisbevalling
     Acupunctuur
Blaasontsteking
Bloeddruk
     Hoge-bloeddruk-(hypertensie)
     Lage-bloeddruk-(hypotensie)
Bloedingen-en-wonden-bij-je-kind
Bloedneus
Bloedverlies
     1e-trimester
     2e-trimester
     3e-trimester
Boeren-en-luchthappen
Borsten
Borstvoeding
     Aanleggen
     Borstvoeding-op-het-werk-(BE)
     Borstvoeding-op-het-werk-(NL)
     Borstvoedingsluiers
     Clusteren
     Duratie
     Fysieke-gevolgen
     Kolven
     Langvoeden
     Melkkanalen-en-Borstontsteking
     Melkproductie
     Menstruatie
     Redenen-om-te-stoppen
     Regeldagen
     Snel-stoppen-met-kolven
     Spruw
     Tandemvoeden
     Tepelkloven
     Toeschietreflex
     Voordelen
     Wisselvoeden
Breath-Holding-Spells
Buidelen
Buikgriep
Buikkrampjes
Carpale-Tunnel-Syndroom
Chinese-geslachtskalender
Chromosomen
Crohn-en-Zwangerschap
CTG-(Hartfilmpje)
Dag-en-nachtritme
De-achternaam-van-je-kind
Depressie-na-de-zwangerschap 1 nieuw
Depressie-tijdens-de-zwangerschap
Diarree
Donorschap
Draagmoeders-en-Leenmoeders
Draagzakken-en-draagdoeken
Dromen-Tijdens-De-Zwangerschap
Drugs-en-zwangerschap
Duimzuigen-en-fopspenen
     Duimen-afleren
Echo
Een-broertje-of-zusje
     Eetstoornissen
Endometriose
Epilepsie-van-pasgeborenen-(BINE)
Erbse-Parese
Erfelijke-aandoeningen
     PGD
Erkennen-van-je-baby
Flauwvallen
Flesvoeding 1 nieuw
     Fluxus
Fontanellen
Gaatjes-prikken-(oren)
Geelzucht
Gewicht
     Gewicht-na-de-zwangerschap
     Gewicht-zwangerschap 1 nieuw
     Gewichtsverlies-baby
     Groeiachterstand-baby
     Groeiboekje-baby
     Obesitas
     Ondergewicht-moeder
     Overgewicht-moeder
Glutenovergevoeligheid-(Coeliakie)
Grote-gezinnen
Haarzorg
Cyclus-herkennen
Heupdysplasie
Hielprik
Hoofdluis-en-neten
Hoofdpijn
Huidveranderingen
Huilbaby
Inbakeren
Insectenbeten
Kiezen-van-het-geslacht
     Chinese-geslachtstabel
Kinderbijslag
Kinderen-en-seksualiteit
Kindsbewegingen
KISS-en-KIDD
Klompvoetjes
Koffie
Koorts
     Koortsstuipen
Kraamperiode
     De-1ste-Kraamdag
     De-1ste-nacht
     De-2de-Kraamdag
     De-3de-Kraamdag
     De-4de-Kraamdag
     De-5de-Kraamdag
     De-6de-Kraamdag
     De-7de-Kraamdag
     De-8ste-Kraamdag
     De-Kraamman
Geboortetradities
Liesbreuk
Listeriose
Lui-oog-(Ambylopie)
Maagzuur
Meemoeders
Misselijkheid
     Hyperemesis-gravidarum-(HG)
     Uitdroging
Mond-op-mond-beademing
Morning-afterpil
Naar-de-chiropractor
Natuurlijk-ouderschap
Navels
Obstipatie-(verstopping)
Ontpillen 1 nieuw
Ontwikkeling-van-de-foetus
Ontwikkelingsstoornissen
Ontzwangeren
Oorpijn
     Oorontsteking
Ouderlijk-gezag
Overgang
Ovulatiekalender
Pasfoto-voor-baby-of-kind
PCOS
PDS-en-Zwangerschap
Pleegouders
Positiekleding
Premenstrueel-syndroom-(PMS)
Pseudo-kroep
Rapley
Reanimatie-baby-en-klein-kind
Reflux-(Baby)
Reizen-tijdens-zwangerschap
     Autogordels
Resusfactor
Ringworm
Roken
Rota-Virus
Rugpijn
Rusteloze-benen
Scheefgroeiend-hoofd
     Redressiehelm
Scheelzien
Schildklierafwijkingen-en-zwangerschap
Schoonmoeders
Shaken-baby-syndroom
Slijmprop
Spataderen
Spraakontwikkeling-bij-kinderen
Stiefgezinnen
Stuitligging
Tandjes
Tandverzorging
     Tang-of-Vacuumverlossing
Tests-Tijdens-De-Zwangerschap
     De-Combinatietest
     Groep-B-streptokokken
     Hemoglobinegehalte
     Navelstrengpunctie
     Neurale-buis-defect
     Triple-test
     Vaderschapstest-(Thuis)
     Vlokkentest
     Vruchtwaterpunctie
Tests-voor-de-zwangerschap
     Candida-infectie
     Chlamydia
     Hemoglobine
     Hepatitis-B
     HIV-en-AIDS
     Irregulaire-antistoffen
     Rodehond
     Toxoplasmose
     Vaginale-infecties
     Waterpokken
Tienerzwangerschap
Tijgeren-en-kruipen
Tweelingen
     Bevalling-bij-tweelingen
     Complicaties
     Na-de-tweelingzwangerschap 1 nieuw
     Routines-aanleren
     Tijdens-de-tweelingzwangerschap
     Verdwijnende-Tweeling-Syndroom
Uitstrijkje
Plassen
UV-straling-en-zwangerschap
Vaccinaties
     De-Bof
     Difterie
     Hepatitis-B
     Hib-ziekten
     Kinkhoest
     Mazelen
     Meningokokken
     Pneumokokken
     Polio
     Rodehond
     Tetanus
Vader-worden
Veiligheid-voor-je-kind
     Autostoeltje
     Babykamer
     Badkamer
     Balkon
     Fietsstoeltje
     Keuken
     Op-reis
     Trap
     Vergiftiging
     Woonkamer
Ventriculomegalie
Verkorte-baarmoederhals
     Verkoudheid
Verlies
     Blighted-Ovum
     Buitenbaarmoederlijke-zwangerschap 6 nieuw
     Doodgeboorte
     Herhaaldelijke-miskramen
     Miskraam
     Missed-abortion
     Molazwangerschap
     Vlinderpagina
     Zwanger-na-verlies
Verstikking-en-verslikken
     Vijfde-ziekte
Vitamine-D
Vitamine-K
Vocht-vasthouden-(oedeem)
Voeding-tijdens-de-zwangerschap
Voeten:-Kwetsbare-kindervoeten
Voeten:-Pijn-tijdens-de-zwangerschap
Voorbehoedsmiddelen 2 nieuw
     Voorbehoedsmiddelen-na-de-geboorte
Voorkeurshouding-adviezen
Vriendschappen
     Antwerpen
     Buitenland
     Drenthe
     Flevoland
     Friesland
     Gelderland
     Gooi-en-Vechtstreken
     Groningen
     Limburg-(BE)
     Limburg-(NL)
     Noord-Brabant
     Noord-Holland
     Oost-Vlaanderen
     Overijssel
     Utrecht
     Vlaams-Brabant
     West-Vlaanderen
     Zeeland
     Zuid-Holland
Vrije-dagen-voor-papa
Vroeggeboorte
Vruchtbaarheidsproblemen
     Medicatie
     Vruchtbaarheidsbehandelingen 5 nieuw
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-man
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-vrouw
Wachten-met-zwanger-worden
Veilig-en-onveilig-tijdens-de-zwangerschap
     Carrière
     Eten
     Medisch
     Seks
     Slaap
     Schoonheidsbehandelingen
Wat-hoort-en-ziet-je-baby
Waterhoofd-(Hydrocefalie)
     Waterpokken
Werk:-Moederschapsrust-(Vlaanderen)
Werk:-Ouderschapsverlof-(Nederland)
Werk:-Zwangerschapsverlof-(Nederland)
Wiegendood
     Zesde-ziekte
Zindelijkheidstraining
Zwanger-worden-30-tips
Zwanger,-snel-na-je-bevalling
Zwangerschap-boven-de-35
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsfabels
Zwangerschapsstriemen-(Striae)
Zwangerschapssymptomen
Zwangerschapstests
Zwangerschapsvergiftiging
Uitslag,-bultjes-en-vlekkenwijzer
Zwanger-worden
     Brandveiligheid
     NIPT-test
Te-koop-advertenties
Kinderziektes
     De-Bof
     Hersenvliesontsteking
     Kinkhoest
     Krentenbaard-(Kinderzeer)
     Mazelen
     Rodehond
     Roodvonk
     Curettage
Enig-kind


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2014