Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs
Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s
Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Kraamperiode - Tradities-na-geboorte


· De-1ste-Kraamdag
· De-1ste-nacht
· De-2de-Kraamdag
· De-3de-Kraamdag
· De-4de-Kraamdag
· De-5de-Kraamdag
· De-6de-Kraamdag
· De-7de-Kraamdag
· De-8ste-Kraamdag
· De-Kraamman
· Tradities-na-geboorte
Kraamperiode Tradities-na-geboorte (70215553)Als we in Nederland op kraamvisite gaan, wordt je meestal getrakteerd op beschuit met muisjes.
Er worden geboortekaartjes verstuurd en een ooievaar of geboortebord pronkt voor het raam of in de tuin. Het trakteren van beschuit met muisjes stamt al uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijke(re) bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De rest van de bevolking at wit brood met suiker om een geboorte te vieren.

In Vlaanderen krijgt kraamvisite nog altijd met amandel gevulde doopsuikers. Een zeer oud gebruik dat teruggaat tot de Germanen.

Wat voor tradities heeft men in het buitenland als een vrouw zwanger is of als er een nieuw kindje is geboren? Hier volgt een klein overzicht.

Joden 
Meisjes krijgen een zegening in de synagoge. De jongetjes worden op hun achtste geboortedag besneden, waarbij er een zegespreuk wordt uitgesproken.

Amerika
In Amerika neemt de nieuwe vader vaak een potje blauwe of roze pepermuntjes mee naar het werk. Bij de indianen worden er door de medicijnman (of vroedvrouw), jongens- en meisjesnamen genoemd. Eigenlijk worden deze namen naar de baby geroepen. Komt de baby niet, dan wordt de kleine gelokt met speelgoed. Bij de Hopi Indianen krijgt de bevallende vrouw een wezel te eten, dit is omdat deze diertjes snel door kleine gaatjes kunnen glippen.

Hindoes 
Bij deze baby's wordt het hoofdhaar afgeknipt. Dit haar gooit men in stromend water. Dit wordt gedaan, omdat het haar van een pasgeboren baby onrein zou zijn.

Bali 
De eerste 6 maanden wordt de pasgeboren baby van de grond gehouden. Zodra de 6 maanden voorbij zijn, volgt er een grote ceremonie. Als de vrouw zwanger is, mag ze niet in de tempels komen, omdat zwangeren als onrein worden beschouwen.

Gambia
In Gambia heeft de barende vrouw het niet makkelijk, ze mag geen kik geven. Als de baby is geboren, wordt er wat bloed uit de navelstreng om het mondje gesmeerd. Het is de vroedvrouw die de baby als eerste aan de borst neemt.

Filippijnen
Zodra de vrouw moet bevallen (bij de Magyans) gaat zij alleen het bos in om het kindje zonder verdere hulp op de wereld te brengen. De baby wordt meteen na de geboorte in een koude beek gewassen. Daarna wordt het aangeboden aan de vader.

Swahili-kust 
De schoonmoeder maakt tijdens de bevalling eten en aalmoezen gereed. De zwangere vrouw moet de aalmoezen aanraken en deze worden vervolgens aan bedelaars gegeven. De bedelaars mogen niet weten dat ze zijn aangeraakt door een vrouw die op het punt staat te bevallen. Hun dankbaarheid moet de bevalling makkelijker maken. Na de geboorte wordt de navelstreng afgesneden en het restant wordt gedurende tien dagen als een halsketting om de nek van de baby bevestigd. De eerste veertig dagen mag niemand het kind zien. Hij zou door het Boze oog ziek kunnen worden. Op dag veertig neemt de moeder een bad en verlaat ze voor het eerst het huis.

China 
In China is het gebruik van luiers niet zoals bij ons. Men knipt een gat in de broek zodat er makkelijk geplast en gepoept kan worden. Als het kindje zindelijk is, krijgt hij een hele broek.

Griekenland 
In Griekenland heeft de baby geen naam, totdat het kindje is gedoopt.

Ghana
In Ghana krijgen baby's de naam van de dag waarop ze zijn geboren, er zijn kinderen die na een week een tweede naam krijgen. Hier een lijstje:
Maandag: een jongen Kojo, een meisje Adjoa.
Dinsdag: een jongen Kwabena, een meisje Abena.
Woensdag: een jongen Kwaku, een meisje Akua.
Donderdag: een jongen Yaw, een meisje Yaa.
Vrijdag: een jongen Kofi, een meisje Afua.
Zaterdag: een jongen Kwame, een meisje Ama.
Zondag: een jongen Kwesi, een meisje Esi.


Word lid om te reageren.

41 reacties op dit onderwerp

1 2 Volgende

Mete (115.8 dagen geleden)
Op de 40ste dag wordt de baby op een ritueel manier gewassen..40x rijst 40x kei stenen 40xmuntgeld of goud dit allemaal gaat in het badje. Een gebedje en dat blaas je richting het badwater..en dan lekket in bad met de kleintje

Mete (115.8 dagen geleden)
Op de 40ste dag wordt de baby op een ritueel manier gewassen..40x rijst 40x kei stenen 40xmuntgeld of goud dit allemaal gaat in het badje. Een gebedje en dat blaas je richting het badwater..en dan lekket in bad met de kleintje

Mete (115.8 dagen geleden)
Op de 40ste dag wordt de baby op een ritueel manier gewassen..40x rijst 40x kei stenen 40xmuntgeld of goud dit allemaal gaat in het badje. Een gebedje en dat blaas je richting het badwater..en dan lekket in bad met de kleintje

1juffertje (215.7 dagen geleden)
ik heb via www.party-gifts.nl labels afgedrukt met de printer.. zelf ontworpen via het programmaatje van hun site.. en die heb ik om rollen mentos heen gewikkeld. Staat erg leuk. Plaatje erbij en tekstje met iets in de trant van `bedankt voor je bezoekje`en dan knuffel van... en ... ( namen van de kindjes)emma1977 (238.6 dagen geleden)
Ik ga zelf van tevoren iets maken om mee te geven als het bezoek weer weg gaat.
Een klein, vierkant kartonnetje in het roze en daarop een roze gelukspoppetje, 2 snoephartjes (wit en roze) en misschien nog wat muisjes. En dat pak ik in met doorzichtige folie.

HoneyB (628 dagen geleden)
In friesland ga je op Poppeslok als er een baby is geboren; een borreltje drinken op de gezondheid van de baby. Daarbaast is er de friese traditie om een boffert te geven. Suikerboffert voor een meisje en krentenboffert voor een jongentje (soort brood in tulband vorm).

van2almama (695.8 dagen geleden)
en nu ik t zo lees krijg k honger. Dus k ga mezelf n lekker beschuitje met muisjes maken

van2almama (695.8 dagen geleden)
Mijn schoonmoeder heeft tulbanden gebakken en die bekleed met muisjes en leuke vormpjes. T bezoek vond t heerlijk. Zo lekker dat ze er in de kraamweek 6 heeft gemaakt en voor de babyborrel nog ns 10...alles op

erina (704.8 dagen geleden)
Er staat heel duidelijk, pasgeboren baby!!!

85ik (704.9 dagen geleden)
Mloes hoofdhaar v.d baby afknippen. of lees ik het hierboven fout...

canix (705 dagen geleden)
Bij ons (turks) krijgt de vrouw na de bevalling goud van haar man. om zo de dankbaarheid te tonen tegenover z'n vrouw voor de 9 'moeilijke' maanden en bevalling

Fuzzeltje (706.8 dagen geleden)
Wij hebben een gemixt gezin. Ik ben Nederlands en mijn man Belgisch. Ons kindje heeft dus 2 nationaliteiten en we wilde ook beide tradities aanhouden. De mensen kregen met kraambezoek beschuit met muisjes en als ze naar huis gingen doopsuiker. Maar hier staat alleen 'met amandel gevulde doopsuiker' maar het doopsuiker dat wij hadden was chocolade gevuld. Ook heb ik van vrienden van ons (zij is ook Nederlands en hij Belgisch) een kraammand gehad met allerlei cadeautjes die ik 1 per dag mocht uitpakken. En normaal krijgt alleen het kindje cadeau's van mensen maar ik heb ook een paar cadeau's gekregen weet alleen niet waar dat traditie is.

yasmin1 (763.6 dagen geleden)
Hoi, in ben Hindoe. En er is ook een andere reden om het haar van de baarmoeder weg te halen: daarmee gaan alle negatieve elementen van vorige levens weg. Geeft een frisse start voor de pasgeborenen.

rainbow-warrior (795.4 dagen geleden)
Ik ben van Vlaamse afkomst (mijn beide ouders hebben de Belgische nationaliteit) En we hebben doopsuiker gedaan voor Lucas. Best gek egienlijk dat veel mensen dat niet kennen dus. En mijn oudere broer had voor mij allemaal cadootjes ingepakt en elke dag mocht ik er 1 openmaken. Dat vond ik zo lief. Mijn zus is getrouwd met een amerikaan en daar is een babyshower heel populair dus die had dat een paar maanden van tevoren gedaan. Dat vond ik wel grappig dat zo de tradities ineens gemixt werden :)

soentje (925.4 dagen geleden)
Ik heb op de dag van bevalling sieraden gehad van mijn ouders en mijn man heeft mij ook een sieraad gegeven... en als er oudere mensen op bezoek komen geven ze altijd iets voor de kleine... en op een oneven maand zoals de 7de maand scheren wij het hoofdje van de baby kaal...

amsie (952.4 dagen geleden)
Is dit waar : ik hoorde van een vriendin dat traditie is dat de man kado haalt voor vrouw als ze bevallen is, is dat waar? staat nergens, kpmt dat ze 9 maanden baby heeft gedragen enzo? graag reactie thanx

Evy VE (1044.6 dagen geleden)
Wij gaan toch voor de doopsuiker en de beschuiten met muisjes :-) Mijn man is Nederlander en ik Belgische... Dus lijkt me dit de beste oplossing.

mommyrebec (1056.5 dagen geleden)
in het ziekenhuis me suf gegeten na de bevallingen aan beschuit met muisjes hahaha ze smaakte me erg goed toen. thuis ook beschuit met muisjes gedaan

WonderMilan (1063.7 dagen geleden)
wij gaan voor de traditionele doopsuiker. Hoewel mn schoonouders het niet echt snappen (hun geloof)... Daarnaast houden we ook Cava in de kamer voor de bezoekers en fruitsap voor de kindjes en diegene die geen alcohol willen of mogen drinken .

fenn~ (1141.5 dagen geleden)
ik ben verslaafd aan beschuit aan beschuit met muisjes! Vind het zo lekker! Dus dat ik 1 van de dingen waar ik het meest naar uitkijk als mijn beeb eindelijk geboren is! En het hoort er toch ook gewoon bij....verder is mijn man idd ghanees en dat wat hier staat over de naam klopt wel, alleen zijn er nog meer variaties. Bijvoorbeeld 1e kind heeft een bepaalde naam, tweede kind en alles wat daarop volgt ook. Ben je deel van een tweeling kun je een bepaalde naam krijgen, dus bij ons wordt het waarschijnlijk niet de dagnaam maar naam voor 1e kindje en dan zoontje...snappen jullie hem nog?

mamarthe (1201.7 dagen geleden)
In het ziekenhuis kreeg ik beschuit met muisjes (s nachts om half 1) Thuis hadden we lekker hart (spakenburgse koek) bij ons in het dorp wordt dat veel gegeten na een bevalling...

carolemiguel (1233.6 dagen geleden)
tja wij zijn van frankrijk afkomst ikke dan mijn man italie ma de kanten van mijn familie dus frankrijk daar is het gewoon dat er champagne gedronken word op de dag v an bevalling en de papa met zijn vrienden 3dagen lang feest nog ne geluk da mijn man zo niet over denkt hoor hij was gewoon elke dag gaan werken hij kwam ons elke dag bezoeken na zijn werk we hadden doopsuikers zonder amandels wel chocolade derin en toen we thuis kwamen was ons huisje zo proper zeg een man uit de duizend heb ik

wompe (1263.3 dagen geleden)
Ik zat inderdaad te denken aan een cake bakken met glazuur. Veel lekkerder dan beschuit met vieze anijs muisjes!

magster (1263.3 dagen geleden)
Mijn man is Amerikaans en wij maken ipv beschuit met muisjes, muffins in een leuk papiertje en de desbetreffende kleur sprinkels erop. makkelijk en snel.

maartje2010 (1263.5 dagen geleden)
Snap het nog niet zo erg van die muisjes! Die dingen zijn niet te kauwen en helemaal niet met een kunstgebit (die de meeste opa's en oma's al wel hebben, toch?!). Bijna niemand wilde ze eten met de eerste geboorte, dus zitten we met 1,5 pak muizen opgescheept. Misschien dat ze nu de tweede ronde wel opgaan, maar ben er bang voor...mensen vinden gebak veel lekkerder. Logisch ook eigenlijk. En al die rare gewoontes en tradities...moet men helemaal zelf weten, ik vind het maar niks.Spring naar · Boven · Vorige pagina · Reacties

Zoek een forumonderwerp

Meer forums:


Aambeien
Aangeboren-afwijkingen
Aangeven-bij-de-burgerlijke-stand
Acupunctuur-en-zwangerschap
Adoptie
Alcohol
Alleenstaande-ouders
Allergie
     Koemelkallergie
Alpha-fetoprotein-(Afp)
Amandelontsteking
Autisme
Babybenodigdheden
Babyhuisjes
Babykostencalculator
Babymatrassen
Babynamen 2 nieuw
Babyverzorging
     In-bad
     Luier-verschonen
     Luieruitslag
     Nagelverzorging
     Navelstompje
     Oogverzorging
     Voorhuidje
Babyvoeding
BAM-Bewust-Alleenstaand-Moederschap
Bandenpijn
Basale-Lichaamstemperatuur
Bedrust
Bekkeninstabiliteit 2 nieuw
Berg-(huidaandoening)
Bevallen
     Bevallingshoudingen
     Braxton-Hicks
     Doula
     Inleiden
     Keizersnede 2 nieuw
     Pijn
     Voorbereidingen
     Waterbevalling
     Ziekenhuisbevalling
     Acupunctuur
Blaasontsteking
Bloeddruk
     Hoge-bloeddruk-(hypertensie)
     Lage-bloeddruk-(hypotensie)
Bloedingen-en-wonden-bij-je-kind
Bloedneus
Bloedverlies
     1e-trimester
     2e-trimester
     3e-trimester
Boeren-en-luchthappen
Borsten
Borstvoeding
     Aanleggen
     Borstvoeding-op-het-werk-(BE)
     Borstvoeding-op-het-werk-(NL)
     Borstvoedingsluiers
     Clusteren
     Duratie
     Fysieke-gevolgen
     Kolven
     Langvoeden
     Melkkanalen-en-Borstontsteking
     Melkproductie
     Menstruatie
     Redenen-om-te-stoppen
     Regeldagen
     Snel-stoppen-met-kolven
     Spruw
     Tandemvoeden
     Tepelkloven
     Toeschietreflex
     Voordelen
     Wisselvoeden
Breath-Holding-Spells
Buidelen
Buikgriep
Buikkrampjes
Carpale-Tunnel-Syndroom
Chinese-geslachtskalender
Chromosomen
Crohn-en-Zwangerschap
CTG-(Hartfilmpje)
Curettage
Cyclus-herkennen
Dag-en-nachtritme
De-achternaam-van-je-kind
Depressie-na-de-zwangerschap
Depressie-tijdens-de-zwangerschap
Diarree
Donorschap
Draagmoeders-en-Leenmoeders
Draagzakken-en-draagdoeken
Dromen-Tijdens-De-Zwangerschap
Drugs-en-zwangerschap
Duimzuigen-en-fopspenen
     Duimen-afleren
Echo
Een-broertje-of-zusje
Eetstoornissen
Endometriose
Epilepsie-van-pasgeborenen-(BINE)
Erbse-Parese
Erfelijke-aandoeningen
     PGD
Erkennen-van-je-baby
Flauwvallen
Flesvoeding
Fluxus
Fontanellen
Gaatjes-prikken-(oren)
Geelzucht
Gewicht
     Gewicht-na-de-zwangerschap
     Gewicht-zwangerschap
     Gewichtsverlies-baby
     Groeiachterstand-baby
     Groeiboekje-baby
     Obesitas
     Ondergewicht-moeder
     Overgewicht-moeder
Glutenovergevoeligheid-(Coeliakie)
Grote-gezinnen
Haarzorg
Heupdysplasie
Hielprik
Hoofdluis-en-neten
Hoofdpijn
Huidveranderingen
Huilbaby
Inbakeren
Insectenbeten
Kiezen-van-het-geslacht
     Chinese-geslachtstabel
Kinderbijslag
Kinderen-en-seksualiteit
Kinderziektes
     De-Bof
     Hersenvliesontsteking
     Kinkhoest
     Krentenbaard-(Kinderzeer)
     Mazelen
     Rodehond
     Roodvonk
     Vijfde-ziekte
     Waterpokken
     Zesde-ziekte
Kindsbewegingen
KISS-en-KIDD
Klompvoetjes
Koffie
Koorts
     Koortsstuipen
Kraamperiode
     De-1ste-Kraamdag
     De-1ste-nacht
     De-2de-Kraamdag
     De-3de-Kraamdag
     De-4de-Kraamdag
     De-5de-Kraamdag
     De-6de-Kraamdag
     De-7de-Kraamdag
     De-8ste-Kraamdag
     De-Kraamman
     Tradities-na-geboorte
Liesbreuk
Listeriose
Lui-oog-(Ambylopie)
Maagzuur
Meemoeders
Misselijkheid
     Hyperemesis-gravidarum-(HG)
     Uitdroging
Mond-op-mond-beademing
Morning-afterpil
Naar-de-chiropractor
Natuurlijk-ouderschap
Navels
Obstipatie-(verstopping)
Ontpillen
Ontwikkeling-van-de-foetus
Ontwikkelingsstoornissen
Ontzwangeren
Oorpijn
     Oorontsteking
Ouderlijk-gezag
Overgang
Ovulatiekalender
Pasfoto-voor-baby-of-kind
PCOS 2 nieuw
PDS-en-Zwangerschap
Plassen
Pleegouders
Positiekleding
Premenstrueel-syndroom-(PMS)
Pseudo-kroep
Rapley
Reanimatie-baby-en-klein-kind
Reflux-(Baby)
Reizen-tijdens-zwangerschap
     Autogordels
Resusfactor
Ringworm
Roken
Rota-Virus
Rugpijn
Rusteloze-benen
Scheefgroeiend-hoofd
     Redressiehelm
Scheelzien
Schildklierafwijkingen-en-zwangerschap
Schoonmoeders
Shaken-baby-syndroom
Slijmprop
Spataderen
Spraakontwikkeling-bij-kinderen
Stiefgezinnen
Stuitligging
Tandjes
Tandverzorging
Tang-of-Vacuumverlossing
Te-koop-advertenties
Tests-Tijdens-De-Zwangerschap
     De-Combinatietest
     Groep-B-streptokokken
     Hemoglobinegehalte
     Navelstrengpunctie
     Neurale-buis-defect
     Triple-test
     Vaderschapstest-(Thuis)
     Vlokkentest
     Vruchtwaterpunctie
     NIPT-test
Tests-voor-de-zwangerschap
     Candida-infectie
     Chlamydia
     Hemoglobine
     Hepatitis-B
     HIV-en-AIDS
     Irregulaire-antistoffen
     Rodehond
     Toxoplasmose
     Vaginale-infecties
     Waterpokken
Tienerzwangerschap
Tijgeren-en-kruipen
Tweelingen
     Bevalling-bij-tweelingen
     Complicaties
     Na-de-tweelingzwangerschap 1 nieuw
     Routines-aanleren
     Tijdens-de-tweelingzwangerschap 13 nieuw
     Verdwijnende-Tweeling-Syndroom
Uitslag,-bultjes-en-vlekkenwijzer
Uitstrijkje
UV-straling-en-zwangerschap
Vaccinaties
     De-Bof
     Difterie
     Hepatitis-B
     Hib-ziekten
     Kinkhoest
     Mazelen
     Meningokokken
     Pneumokokken
     Polio
     Rodehond
     Tetanus
Vader-worden
Veilig-en-onveilig-tijdens-de-zwangerschap
     Carrière
     Eten 1 nieuw
     Medisch
     Schoonheidsbehandelingen
     Seks
     Slaap
Veiligheid-voor-je-kind
     Autostoeltje
     Babykamer
     Badkamer
     Balkon
     Brandveiligheid
     Fietsstoeltje
     Keuken
     Op-reis
     Trap
     Vergiftiging
     Woonkamer
Ventriculomegalie
Verkorte-baarmoederhals 1 nieuw
Verkoudheid
Verlies
     Blighted-Ovum
     Buitenbaarmoederlijke-zwangerschap
     Doodgeboorte
     Herhaaldelijke-miskramen
     Miskraam
     Missed-abortion
     Molazwangerschap
     Vlinderpagina
     Zwanger-na-verlies
Verstikking-en-verslikken
Vijfde-ziekte
Vitamine-D
Vitamine-K
Vocht-vasthouden-(oedeem)
Voeding-tijdens-de-zwangerschap
Voeten:-Kwetsbare-kindervoeten
Voeten:-Pijn-tijdens-de-zwangerschap
Voorbehoedsmiddelen
     Voorbehoedsmiddelen-na-de-geboorte
Voorkeurshouding-adviezen
Vriendschappen
     Antwerpen
     Buitenland
     Drenthe 1 nieuw
     Flevoland
     Friesland
     Gelderland
     Gooi-en-Vechtstreken
     Groningen
     Limburg-(BE) 1 nieuw
     Limburg-(NL)
     Noord-Brabant
     Noord-Holland
     Oost-Vlaanderen
     Overijssel
     Utrecht
     Vlaams-Brabant
     West-Vlaanderen
     Zeeland
     Zuid-Holland 1 nieuw
Vrije-dagen-voor-papa
Vroeggeboorte
Vruchtbaarheidsproblemen
     Medicatie
     Vruchtbaarheidsbehandelingen 54 nieuw
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-man
     Vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-vrouw
Wachten-met-zwanger-worden
Wat-hoort-en-ziet-je-baby
Waterhoofd-(Hydrocefalie)
Werk:-Moederschapsrust-(Vlaanderen)
Werk:-Ouderschapsverlof-(Nederland)
Werk:-Zwangerschapsverlof-(Nederland)
Wiegendood
Zesde-ziekte
Zindelijkheidstraining
Zwanger-worden
Zwanger-worden-30-tips
Zwanger,-snel-na-je-bevalling
Zwangerschap-boven-de-35 17 nieuw
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsfabels
Zwangerschapsstriemen-(Striae)
Zwangerschapssymptomen
Zwangerschapstests
Zwangerschapsvergiftiging
Enig-kind


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact en Privacy
In het Engels, Duits en op Mobiel
Babybytes ©2014