Vanaf wanneer voel je de baby in je buik?

Vanaf wanneer voel je de baby in je buik?

Toen ik wist dat ik zwanger was heb ik de weken, DAGEN vooruit gekeken naar het moment dat ik de baby eindelijk zou gaan voelen. Dat zou het zo 'echt' maken en het leek me zo bijzonder. Ik struinde het hele internet af om erachter te komen wanneer je nou eigenlijk een baby in je buik zou kunnen gaan voelen. Ik las hele fora door om te zien hoe dat bij andere moeders gesteld was en probeerde me zo een beetje een verwachtingspatroon voor te stellen. Ik kwam er wel achter dat het echt bij iedereen heel verschillend is en het met best nog wat factoren te maken heeft of je je babytje vroeg of juist wat later voelt. Wat is er precies over bekend? Ik zocht het voor je uit.

Vanaf wanneer beweegt een baby in je buik?

Als je ongeveer zeven weken onderweg bent in je zwangerschap, zal de baby beginnen met bewegen. Hij oefent zo zijn ledematen, spieren en pezen en deze beginnen zorgen ervoor dat de ontwikkeling hiervan bevordert wordt. Hier merk je echter zelf niets van. Na tien weken gaat de baby in je buik ademen en na ongeveer vijftien weken kan de baby dezelfde bewegingen maken als een echt pasgeboren kindje. Je kunt dan denken aan geeuwen, slikken, hikken, strekken, draaien en schoppen. De baby kan en doet het allemaal, de kans dat je dit voelt is echter nog heel klein. Het kan overigens wél.

Vanaf wanneer voel ik de baby?

Er is niet een speciale dag of week waarop je stipt de baby voor het eerst kan voelen. De meeste vrouwen voelen de baby voor het eerst als ze achttien weken tot twintig weken zwanger zijn. Een paar weken eerder of later is echter niet ongewoon. Vrouwen die al eerder een zwangerschap hebben meegemaakt zullen hun baby eerder voelen omdat ze de bewegingen herkennen, dit is vaak in de zestiende week.

Maar wanneer kan je partner het OOK voelen?

Partners moeten we nog even teleurstellen: zij voelen vaak pas in week 24 een beweging van de baby. Maar: ook dit verschilt per persoon. Aan de hand van diverse ervaringen van vrouwen op fora kunnen we de schatting doen dat je man, vriend of vriendin ongeveer drie tot vier weken na jou de eerste bewegingen van de baby zal voelen.

Nog geen gevoel met twintig weken!

Dit kan verschillende redenen hebben. Een reden waarom je je baby later voelt kan komen door je placenta. Als die voor de baarmoeder tegen de buikwand ligt kan het zijn dat je de bewegingen van je baby nog niet voelt. Vrouwen met veel vruchtwater zullen de baby waarschijnlijk ook in een latere week gaan voelen, evenals vrouwen die onder druk staan of met veel andere dingen bezig zijn. Een kleine tip dus: zorg dat je zoveel mogelijk rustmomenten neemt. Stress is nooit goed voor je baby.

Maar hoe voelt een bewegende baby in je buik eigenlijk?

Als je voor het eerst zwanger bent is dat natuurlijk een van de dingen die je je afvraagt. Het gevoel is voor iedere vrouw verschillend, en niet iedereen zal direct doorhebben dat het de baby is die beweegt. Sommigen zullen twijfelen of het de darmen zijn of toch echt de baby. Op verschillende fora beschrijven de vrouwen het gevoel als volgt: vlinders, luchtbellen, plopjes of kriebels in je buik, een klein hard plekje in je buik of een uit zichzelf trillend spiertje. 

Wat als je je baby even niet voelt?

Als je de baby eenmaal voor heters gevoeld hebt, zal dit veel vaker gaan gebeuren. Het kan dan ook voorkomen dat je hem soms even niet voelt of minder. Dit is niet direct iets om je zorgen over te maken in dit stadium van je zwangerschap. Het kan namelijk zijn dat het vruchtwater plots wat is toegenomen waardoor je kindje meer vrijheid heeft om los te bewegen. Twijfel je toch om wat voor reden dan ook: BEL ALTIJD JE VERLOSKUNDIGE! Die is er niet voor niets en zal hoogstwaarschijnlijk de enige zijn die je onrust zal kunnen wegnemen.

Wat kun je zelf doen om je baby te voelen?

Als je toch graag even contact wilt maken met je baby, dan kun je het beste op je rug gaan liggen. Adem een paar keer rustig in en uit en druk zacht met je handen tegen de zijkanten van je buik. Wees hier geduldig mee en herhaal de beweging desnoods een aantal keren. Door dit te doen heb je een grote kans dat je baby wakker wordt. Een tip die ook vaak gegeven wordt is een platte hand op je buik te leggen. Je baby zwemt dan naar die plek toe! Een intiemer moment kun je jezelf niet wensen.

Laatste trimester

Vanaf week 28 moet je iedere dag even je hand op de buik leggen om te voelen hoe je zwangerschap vordert. Je zal iedere week minder voelen omdat je baby ruimtegebrek krijgt. Ook zal je baby steeds vaker en langer slapen. Als je na week 28 echter meer dan een dag je baby niet meer voelt is het verstandig direct contact op te nemen met de verloskundige of gynaecoloog. Het hoeft natuurlijk niets te betekenen, maar een extra check kan nooit kwaad. Bij twijfel ALTIJD BELLEN. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50