Overvolle crèches hebben nadelig effect op kinderen: weinig kans om te verbinden

Overvolle crèches hebben nadelig effect op kinderen: weinig kans om te verbinden

Overvolle crèches, te hoge werkdruk en personeelstekorten: voor veel ouders met kinderen die naar de opvang gaan is dit een bekende situatie. Als oplossing sturen veel ouders hun kinderen naar verschillende crèches, maar dit kan volgens belangenorganisatie 'BOinK' een langdurig, nadelig effect op ze hebben. 

BOinK 

Belangenorganisaties zien dat ouders met hun kind naar meerdere opvanglocaties gaan, terwijl dit helemaal niet goed is voor het verbindingsvermogen van het kind, blijkt uit onderzoek. Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), sprak hier uitgebreid over met NU.nl  

Gesleep met kinderen 

Jellesma vertelt: ''Gesleep met kinderen is onwenselijk. Ik snap de noodzaak van ouders, maar ik zou eerder de baas om andere werktijden vragen." Hij vervolgt met: "Vooral jonge kinderen kunnen zich maar aan een beperkt aantal mensen hechten en voor een kind is elke opvanglocatie een totaal andere omgeving met andere leidsters, vriendjes en vriendinnetjes. Dat is best veel voor kinderen. De kwaliteit van de opvang valt of staat met stabiliteit.'' 

Medewerkers 

Voor medewerkers is het ook een dingetje volgens de voorzitter. Hij vertelt namelijk dat veel medewerkers parttime werken en dat ze daarom de kinderen niet vaak genoeg zien om ze goed te leren kennen, want elk kind is natuurlijk anders in de omgang met anderen. "Het ene kind gaat liever zelf z'n gang, het andere kind moet eerst even lekker op schoot. Het kost tijd voor medewerkers om die behoeftes te leren kennen." 

Gaan jouw kinderen naar de crèche? Heb jij ervaring hiermee? 

Lees ook

Is je kind wegbrengen naar opvang slecht?
5 keer: Zo maak je geen vrienden op de kinderopvang

Bron: NU.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50