5 keer: Zo maak je geen vrienden op de kinderopvang

5 keer: Zo maak je geen vrienden op de kinderopvang

Twee keer per week sta ik met mijn oogappeltjes bij de kinderopvang op de stoep. Mijn streven is om er kalm, georganiseerd en ruim op tijd aan te komen. In werkelijkheid gaat het vaker zo: ik storm verhit binnen (want: te laat) met een baby onder mijn arm en een bokkige peuter (want: geen tijd om te treuzelen bij een regenplas, een steen of een struik) aan één hand.

Op die haastmomenten is het verleidelijk om je er makkelijk vanaf te maken bij de leidsters die zich over jouw kind ontfermen, zodat je verder kunt racen naar je werk. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen, want ik wil niet bekend staan als 'die moeder', maar dat lukt niet altijd. Daarom vandaag, vijf manieren waarop je geen vrienden maakt bij het kinderdagverblijf.

Lees ook:
Hoe kies je een kwalitatief goed kinderdagverblijf uit?

1. Je kind (bewust) afleveren met een kakluier

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat ooit een keer gedaan heb. Ik had (alweer) veel haast en trok nét de deur achter me dicht. Ik was intens gelukkig dat ik eindelijk buiten stond. En toen, met honderd tassen aan de ene arm en een baby op de andere arm, rook ik het: kak. Ik deed alsof ik Gekke Henkie was, zette mijn kind in de auto en deed bij de leidster alsof ik het nét pas opmerkte en mijn kind zich in de auto had laten gaan. 

2. Te kleine reservekleding

Het lijkt zo’n kleine moeite: zorgen dat de juiste maat kleding in het bakje van je kind zit. Maar in werkelijkheid kom ik er toch altijd pas achter als ik één van mijn meisjes in rare, verwassen, uitgelubberde reservekleding mee naar huis krijg die duidelijk niet van ons is. Als ik dan besluit om weer eens een kijkje te nemen in het bakje, dan zie ik er kledingstukken in zitten die al minstens twee maten te klein zijn. Beschaamd prop ik het in mijn tas en neem me dan voor om het zo snel mogelijk aan te vullen en het nu écht goed bij te houden.

3. Het jasje niet in de luizenzak stoppen

Als mijn kindjes goed en wel in hun klasjes zitten, begint het volgende avontuur: het zoeken van de juiste luizenzak. Het is elke keer opnieuw weer een behoorlijke mindfuck om de babyfoto van jouw kind tussen de resterende look-a-likes met kale babyknarretjes te vinden. De bak waarin die zakken worden bewaard lijkt soms een geheime deur naar Narnia te hebben, waar hele hordes luizenzakken naartoe verdwijnen. Dat drijft mij soms tot zulke waanzin dat ik het jasje zonder luizenzak aan de kapstok hang en denk: Fuck it, dan maar luizen.

4. Te laat binnenkomen

Tijdens het verlof van mijn tweede kind gebeurde het regelmatig dat ik mijn eerste dochter laat kwam brengen, meestal rond half 10. Nu weet ik dat de stelregel is dat de kindjes tussen 08:00 en 09:00 gebracht worden, maar als hoogzwangere (formaat orka) vond ik dat ik recht had op uitslapen.  

5. De nieuwsbrief niet lezen

Elke maand ontvang ik een uitgebreide nieuwsbrief met daarin het wel en wee van alles wat er gebeurt op de opvang. Die is altijd enorm lang en dus lees ik hem eigenlijk nooit. Of ik lees de eerste alinea en daarna geloof ik het allemaal wel. Maar daardoor mis je bijvoorbeeld ook weleens cruciale informatie. Zo heb ik een keer doodleuk opgemerkt dat één juf wel érg lang vakantie had. Wat bleek? Ze had al ruim twee maanden geleden ontslag genomen. Oepsie! 

Heb jij je weleens aan één van deze punten schuldig gemaakt?

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (14) Stuur een bedankje


 • Yune

  Yay, weer een artikel hergebruikt

 • KoryAnder

  Luiers vergeten bij te vullen is ook zo'n mooie. Dat is ons nu al 3x gelukt, nu stop ik iedere dag 6 luiers in de tas. Gelukkig hebben we hele lieve leidsters die daar niks over zeggen, maar ik voel me schuldig haha

 • Mama-van-meisje

  Als ik dit lees is het maar goed dat ik thuisblijf mama ben. Ik zou er echt vanuit gaan dat ik mijn kind kan halen en brengen wanneer het mij of mijn kindje blieft. Te betaald er immers fors voor. Even als nieuws brieven lezen. Tenminste als ze lijken op de meeste nieuwsbrieven zoals van verenigingen. Enorme lappen text om 1 of 2 korte boodschappen te geven( omdat het zo leuk is) de andere punten vind ik ook not done. Je gaat je kind niet met een kakluier in de auto zetten. Dan kom je maar 2 minuten later op je werk. ( of ga standaard 2 minuten voor je echt weg moet weg zodat er een kakincident kan plaatsvinden)

 • Barbamammie79

  Ik lees een hoop stress in dit artikel

 • MamaJL

  Yep, ik ervaar dat helemaal niet zo en heb er toch echt drie rondlopen die regereld alle drie op een andere plaats moeten zijn.

 • Jti-gl

  Als pedagogisch medewerker is dit heel herkenbaar, vooral de te kleine reserve kleding of geen reserve kleding. Wil je net een kindje omkleden is er (weer) geen kleding. Ook de bekende poepluiers. Ohh volgens mij heeft hij net gepoept! Succes ; ) nu vind ik dat geen probleem op zich, maar het zijn wel altijd dezelfde kindjes die met een poepluier gebracht worden, of soms zeggen ze niet eens wat, maar ruik ik het meteen wel. Te laat binnen brengen vind ik zelf nog niet zo n probleem, wel als de ouder dan nog graag een tijd blijft hangen en wil kletsen, dan denk ik wel, sorry het is nu echt tijd voor de kinderen! Je merkt soms aan opmerkingen van ouders dat ze de nieuwsbrief niet lezen, zo jammer, staan toch belangrijke en leuke dingen in!

 • Soccer-Mom

  1. Als mijn kind onderweg ging kakken, dan verschoonde ik mijn kind gewoon nog even zelf op de opvang. Gelukkig zijn dit soort incidenten op 1 hand te tellen. Ik bracht ze altijd schoon en gevoerd op de opvang.

  2. Daar maakten de leidsters geen punt van. Naast de kleding dat in de bakjes ligt, hebben ze zelf ook een voorraad. In de zindelijkheidsperiode versleet mijn zoontje veel meer broeken dan ik op voorraad had liggen en kwam hij met een meisjesbroek aan thuis. Ik heb ook wel eens kleding voor dit doel gedoneerd.

  3. Als je de luizenzak van je kind niet kan vinden, ligt dat aan het systeem en niet aan jou. Zowel op het KDV als op school heb ik geen probleem met het vinden van de luizenzak.

  4. Tijdens mijn verlof lukte het mij nog wel om mijn kind voor 9:30 uur te brengen. Meestal bleef ik nog even een bakje thee drinken, gezellig.

  5. Ook niet mijn beste punt, gezien het e-mailoverschot in mijn inbox.

  Tegenwoordig kan ik thuis aan het werk in de cloud dus ik heb geen gedoe met ziekte en opvang meer. Mijn kids zijn tegenwoordig ook bijna nooit meer ziek. Eens of tweemaal per jaar of zo.

 • Sito

  Luizenzak "probleem" los je op door er iets leuks op te naaien.

  Simpel, leuk en handig.

 • Nx4

  ik heb wel eens mee gemaakt dat ik in dr auto zat en dat mijn kind ze luier vol poepte op dat moment, maar dan deed ik toch echt even zelf de luier eerst verschonen daar voordat ik weg ging.

  mijn kinderen gingen ook echt niet vies naar de opvang toe , dan zou ik liever te laat op me werk aankomen dan dat ik me kinderen vies of zonder eten daar bracht. en als mijn kinderen ziek werden op de opvang en ze belde mij dan kwam ik ze meteen ophalen. gelukkig is dat bijna nooit voor gekomen maar mijn baas was daar dan heel makkelijk en in zei ga maar hoor kinderen gaan voor.

  ben blij dat ik nu geen opvang mee nodig heb en er gewoon zelf ben voor mijn kinderen.

 • nog-even!

  Een kind ongewassen en/of met ontbijt in zijn handen brengen hoort er ook bij.... En een ziek kind volstoppen met paracetamol en tóch brengen en als er dan gebeld wordt doen alsof er 's ochtends niks aan de hand was... Leidsters geloven het niet en hebben dan ineens niet meer zoveel respect voor jou als ouder....

 • Barbamammie79

  Ja, die dingen ken ik ook van mijn schoonzusje die in een peutergroep werkt. Zieke kinderen die gewoon gebracht worden en dan balende ouders aan de lijn als ze gebeld worden..... echt zielig gewoon.... en bij het ophalen vragen: wanneer kan mijn kind het inhalen, morgen? Moeten ze van hun kinderen af of zo, triest gewoon.

 • Shrimp

  Pfff totaal geen ervaring mee en gelukkig geen opvang nodig.

 • W-piek

  ai... dat klinkt wel heel fout. Maar ik ben zelf niet veel beter geloof ik, ik vraag mn moeder als ze ziek zijn.

 • lispeltuut

  Zij moeten ws hun werkdag inhalen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50