Dít zijn de meest voorkomende relatieproblemen van kersverse ouders

Dít zijn de meest voorkomende relatieproblemen van kersverse ouders
  • in Relaties
  • 0
  • 27063
  • 23/05/2021

Wat zou het toch mooi zijn: jij en de liefde van je leven hebben samen een baby gekregen en alles gaat van het leien dakje, geen smetje in de lucht, een grote roze wolk… Dream on! Dit zijn de 8 meest voorkomende relatieproblemen van kersverse ouders.

Je leest weleens wat over slaapgebrek, over iets meer gedoe als je ergens naartoe wilt gaan, over minder tijd voor je partner, maar dat een kind echt een behoorlijke impact kan hebben op je relatie, daar staan de meesten niet bij stil. Het is natuurlijk fantastisch als je samen met je lief iets moois op de wereld hebt gezet, maar helaas liggen relatieproblemen op de loer.

Lees ook:
Als jullie relatie onder de kinderen lijdt

Relatieproblemen

Wat zijn nu de meest voorkomende relatieproblemen bij stellen die voor het eerst een kindje hebben gekregen? De HuffingtonPost maakte een rondje langs verschillende relatietherapeuten om te horen welke problemen zijn het vaakst horen.

1. ‘Het ouderschap legt een druk op onze relatie’

Shanna Donhauser, kinder- en familietherapeut: “Stellen ervaren meestal meteen druk op hun relatie als ze net ouders zijn geworden. Door slaapgebrek, verandering in hun werkschema en de grote verantwoordelijkheid voor een kleine, kwetsbare baby, voelen stellen zich gestrest en hebben ze weinig connectie met elkaar. Vooral millennials vinden het ouderschap heel belangrijk en zijn bereid om opofferingen te doen ook als het om hun relatie gaat. Onderzoek wijst uit dat een goede relatie juist heel belangrijk is voor een gezond gezinsleven. Als je investeert in je relatie, dan investeer je ook in je gezin en de gezondheid van je kind. Het volgen van relatietherapie tijdens de eerste jaren van het ouderschap kan de band tussen partners verstevigen.”

2. ‘Wanneer gaan we weer vrijen? Ik heb het gevoel dat mijn libido is verdwenen’

Mabel Yiu, relatie- en gezinstherapeut: “De meeste mensen gaan heus weer aan seks doen. Het is niet nodig om zoveel druk op jezelf te leggen, er komt geen seks als er zoveel druk is. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je weer met elkaar wilt vrijen. Allereerst: slaap. We willen helemaal niets doen als je niet genoeg slaap hebt gehad, laat staan seks. Tweede is: tijd alleen met je partner. Hebben jullie date-avonden? Het is moeilijk om een intieme relatie te hebben als je constant wordt omringd door vieze luiers.”

3. ‘Hoe blijven we een band met elkaar houden?’

Kari Carroll, relatie- en gezinstherapeut: “Het is moeilijk om regelmatig met elkaar uit eten te gaan of voor het slapen uitgebreid met elkaar te praten als je leven onderste boven is gegooid. Het is belangrijk om bewust een sterke band te houden met je partner. Neem de tijd om dat te doen op de momenten dat het kan. Gebruik daarvoor de slaapjes van je baby of terwijl als je je kleine aan het voeden bent. Stuur elkaar leuke app’jes om elkaar ook op andere momenten op de hoogte te houden. Flirt af en toe met elkaar en raak elkaar zo nu en dan aan. Bewaar je affectie niet alleen voor de baby, ook al gieren de hormonen door je lichaam heen, iedereen heeft ook behoefte aan volwassen intimiteit.”

4. ‘Wie is nu verantwoordelijk voor wat?’

Marni Feuerman, relatietherapeut: “Nieuwbakken ouders hebben het vaak over de verdeling van de taken in het huishouden nu er een hoop taken bij zijn gekomen en de vrije tijd behoorlijk is gekrompen. Dit is geen ideale situatie en het kan veel ruzie en spanning veroorzaken tussen nieuwbakken ouders. Samen met de vreugde komt er nu ook luierdienst, voedingen, het baden, extra was, meer rommel om de hoek kijken. Ruzie maken over wie doet wat is allesbehalve romantisch. De meeste ouders hadden geen idee dat er zoveel werk bij een baby komt kijken. De meeste ouders vinden pas na een paar maanden weer een nieuw ritme. Maar als dat niet gebeurt, ga dan even met elkaar zitten om te bespreken wat je zelf graag ziet gebeuren. Wat is het wenselijk? Bijvoorbeeld: als een van de ouders thuisblijft, dan is het logisch dat de meeste taken bij deze ouder terechtkomen. Maar als beide ouders werken dan is een verdeling van de taken hele erg fijn.”

5. ‘Gebrek aan slaap speelt ons parten’

Relatietherapeut Orly Katz: “Bijna alle stellen geven aan dat slaapgebrek een dooddoener is voor hun relatie.  Het is bekend dat stellen die last hebben van slaapgebrek gevoelig op elkaar reageren, meer ruzie met elkaar maken, en dat twee derde van de stellen niet tevreden is over hun relatie. Er wordt vooral geklaagd over het feit dat ze zo druk zijn, dat ze geen tijd hebben voor zichzelf en eigen behoeftes.”

Lees ook:
6 relatietroubles die elk gelukkig stel die weleens heeft gehad

6. ‘Waarom helpt mijn partner niet meer mee met de baby?’

Kari Carroll, relatie- en gezinstherapeut: “Vaak hoor ik dat een van de partners verwacht dat hij gewoon kan doorgaan met de hobby’s of het werk als de baby is geboren. Typisch de man in een heteroseksuele relatie. Zo wordt het gedeelte van de zorg van de baby als het ware genegeerd. En terwijl het waar is dat de vrouw volgens traditie de zorg van het kind op zich neemt, werken steeds meer vrouwen. Dus moet er gesproken worden over een eerlijke verdeling van de taken.

Ik help stellen om meer te onderhandelen over de nieuwe taken, dat ze eerlijk naar elkaar toe blijven en dat ze leren om elkaar op den duur geen verwijten naar elkaar te maken over de verdeling. Door oudercursussen te doen, te praten met andere ouders, je huisarts en je partner kun je meer te weten komen over de zorgtaken. Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van je oude leven, maar uiteindelijk zal acceptatie ervoor zorgen dat je deze nieuwe verantwoordelijk samen aankan.”

7. ‘Mijn schoonouders maken me gek’

Amanda Cummins relatie- en gezinstherapeut: “Als er kersverse ouders in therapie gaan, is een van de meest gehoorde problemen: de schoonouders. Het is bij een nieuwe gezinssituatie soms moeilijk om grenzen aan te geven bij iedereen die daarbij is betrokken waardoor er een gezonde relatie ontstaat. Vooral voor enthousiaste schoonfamilie is het soms moeilijk om hun plek te vinden in een nieuwe gezinssituatie.”

8. ‘Ik ben bang dat we niet op een lijn zitten’

Amanda Cummins relatie- en gezinstherapeut: “Hoe je een kind opvoedt en beslissingen als ouder neemt, kunnen grote zorgen zijn voor kersverse ouders. Hoewel stellen het van tevoren met elkaar besproken kunnen hebben, kunnen hun plannen over hoe ze een kind opvoeden veranderen als de baby er eenmaal is. Stellen willen graag een team vormen, dus het kan voor veel stress zorgen als blijkt dat ze niet meer zo op een lijn zitten, zoals ze dat van tevoren hadden gedacht.”

Herkenbaar? Of hadden jij en je partner een ander probleem toen jullie kind eenmaal was geboren?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50